ANNONS

Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 3 (maj-juni)

Vilka var de stora händelserna i bokbranschen under 2020? Vi letar bland rubrikerna från alla månader som passerat och minns. Foto: iStock.

Vad hände egentligen under våren 2020 i bokbranschen? Vi tittar tillbaka på rubrikerna som fortsatte handla om corona men även andra saker.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det har hunnit bli 2021 när vi kommer till tredje delen i vår serie med tillbakablickar på 2020. Vi kör väl på direkt med senvåren och försommaren – då vi saknade alla mingel och fester.

Maj 2020

Även om Storytel (vars ledning sålt aktier för 67 Mkr) dominerar marknaden för ljudbokstjänster (och förnyade sig med nya funktioner för recensioner – med emojis) avskräcker det inte andra nya aktörer. Dessutom finns det väl utrymme att växa: Svenska hushåll lägger 25 kr i månaden på ljudböcker – av totalt 655 kr på media.

ANNONS

Barnboksappen Boksnok satsar på interaktivitet – vill få fler barn att läsa. En av de mer välfinansierade kunde vi avslöja: HM-arvinge bakom nya appen Snicks som utmanar bokbranschen och samma dag kom nyheten att Gyldendal startar ny streamingtjänst för ljudböcker och eböcker med två danska förlag. Det sistnämnda skulle kunna ses som ett svar på Bookbeats mål med lansering i Danmark: Minst 100 000 kunder.

Mer Storytel: Stefan Blom och Malin Holmberg invalda i Storytels styrelse – Eva Swartz Grimaldi och Morten Strunge lämnar.

Vi ställde också frågan: Är Spotify ett större hot mot svenska bokbranschen än Amazon? På tal om digitalisering kom Biblioteksstatistiken 2019: Svenska bibliotek blir alltmer digitala.

ANNONS

Det var inte bara appar som det satsades på: Book Depository (som ägs av Amazon) ökar sin satsning på Sverige. Medan Storytel lägger ner pocketsatsningen efter tre år – övergår till print on demand.

Prisvinnare och stipendiater

Som vanligt rapporterade vi om lite prisutdelningar. Men en ovanlig sådan: Författaren Birgitta Lillpers fick 300 000 från Svenska Akademien – tackade nej. Desto fler tog emot sina priser:

Bokmässan blev alltså inte av i traditionell form och istället rapporterade vi i slutet av maj om hur den digitala versionen skulle se ut: Bokmässan i Göteborg 2020 blir digital – delas i två delar som utvecklades under rubriken Färre programpunkter på digital bokmässa – men vill nå större publik med hög kvalitet.

Mässan jobbade vidare med tidigare samarbetspartner. Svenska Kyrkan i samarbete med Gamla Stans bokhandel på årets mässa och Daniel Sjölin programledare för Expressen TV i nytt samarbete med Bokmässan var praktiska exempel. Vi fick till rubriken Både Storytel och Spotify medverkar på Bokmässan 2020.

Digitala författarsamtal och årsmöten

Corona var även i maj flitigt förekommande. Anders Tegnell: Stora möten med internationellt resande får vänta till nästa år vilket var en tydlig signal till Bokmässan i Frankfurt som meddelade att den äger rum som planerat – men inte riktigt som vanligt. Här hemma kom beskedet Bokdagar i Dalsland genomförs utan publik medan Gotlands deckardagar 2020 ställs in – siktar på 2021 istället.

Digitala mässor var givet under våren:

Även bokhandlare var aktiva med digitala varianter: Vängåvans bokhandel livesänder författarträffar på Zoom. Det var även plattformen som användes när Jesper Monthán valdes till ny ordförande för Svenska Förläggareföreningen.

Efter några veckor och månader med corona anade förlagen att nu kommer alla böcker om coronaviruset då de såg en tydlig trend i manushögarna samtidigt som vi fick lära oss de nya coronaorden – från A till Ö. Vissa förlag och författare var snabbare än andra till utgivning: Christian von Essen skriver hoppfull bok om Sverige efter corona. Och så har vi de fiktiva som Sjunde säsongen av Virus av Daniel Åberg släpps mitt i coronapandemin eller varför inte Boris Johnsons pappa lyfter sin 40 år gamla bok om virus.

Vi pratade med tre författare som debuterat under coronakrisen och berättade om blandade känslor och skrev dessutom att Bokbranschen efter corona är fel fokus – de närmsta åren är under corona. Ett annat exempel på hur författare påverkas: Mycket inställt för Malin Thunberg Schunke som ska följa upp succédebuten med ny bok.

En annan trend: Kokböcker vinnare i coronatider – småbarnsböcker förlorare samtidigt som hemleveranser, pussel och spel trendade hos Akademibokhandeln under coronapandemin. Även biblioteken tvingades att tänka nytt – hemleveranser kvar även i framtiden?

Det var snarlika rubriker varje vecka, vi tar Vecka 17: Fysisk bokhandel fortsatt ner, nätbokhandel ökar kraftigt som ett exempel.

Intressant läsning i nya sortens kvartalstopplistor: De mest sålda och lyssnade böckerna i Sverige januari-mars 2020.

Adlibris städade vidare i sin verksamhet och avslutade kommissionsavtal för 1 200 förlag men det som gav störst eko var när förlagen rasade mot Adlibris efter reklamkuppen: Camilla Läckberg ensam på hela startsidan. Nätbokhandlaren försvarade sig med att det var ”Andra gången vi gör så här – förra gången var 2015 med Millennium”. Boktugg lyfte fram I skuggan av Läckberg: Här är några av alla de böcker som släpps idag samtidigt som fler var kreativa: Adlibris Läckberg-kampanj får efterföljare med glimten i ögat.

Förlagsaffärer och rekryteringar

Förlagsaffär: Mattias Lundgren lämnar Bokfabriken – köps ut av övriga ägare. En förvarning om en betydligt större affär senare under 2020 med hans förlag Word Audio där Christina Larsson gör succé i Sverige och Finland – nu får hon en medförfattare. Ett förlag som drog i bromsen var Ehrlin Publishing som sade upp tre anställda.

Ytterligare förlagsaffär: Bonnier Books köper Strawberry Publishing – i Sverige och Danmark vilket Håkan Rudels förklarade: ”Inte ofta det dyker upp en möjlighet till ett så bra förvärv”.

De växande förlagen lockar ”gamla” rävar: Ulrika Åkerlund ny redaktör på Bokförlaget Polaris – lämnar Albert Bonniers efter 15 år. En annan danskägd förlagsjätte är Egmont som tappade Sören Olsson och Anders Jacobsson som bytte förlag – Berts desperata dagbok exklusivt på Storytel. Men Egmont försäkrade att de har fortsatt höga ambitioner att växa inom barnböcker i Sverige och Norden och släppte även nyheten att Henning Mankells författarskap nylanseras digitalt av Saga Egmont.

En författare som däremot stannade kvar på sitt förlag:
David Lagercrantz har skrivit på nytt femboksavtal med Norstedts.

En kanal som växte under 2020 var Kickstarter där vi skrev om duellen: Kalle & Hobbe vill slå Drakborgens svenska rekord. Ett mer udda fenomen som kanske blir en trend: Musikern Emil Fredenmark släpper soundtrack till ljudboksserien Virus.

Digitaliseringen ökar trycket på smalare litteratur. Kulturrådet höjer litteraturstödet med 3,6 Mkr – förlagen vill höja med 50 Mkr. Inte bara förlagen, Författarfonden: 42 Mkr sökta – men har bara 10 Mkr att fördela. Samtidigt höjde en författare rösten mot Författarförbundet med ett Upprop: Ny förening behövs för skrivande författare.

Boktuggs branschkollegor Svensk Bokhandel genomförde ett sparprogram och minskade antalet journalister vilket skvallrade om att ekonomin var ansträngd.

En annan branschkollega hamnade i blåsväder efter att ha berättat om ett rykte kring Brombergs: Dorotea Bromberg: ”Det var en chock för mig att höra Förlagspodden” vilket ledde till beskedet att Förlagspodden lägger ner – eller tar paus till i höst. Det visade sig bli det sistnämnda.

Frilansredaktören Elin Ihreborn lanserade författarpodd och just poddar var en tydlig trend 2020 vilket även syntes i en rapport: Så ser svenskarnas poddlyssnande ut.

En verklig storsäljare är Handbok för superhjältar-serien som flyger vidare efter 600 000 sålda exemplar.

Hoten mot journalister och författare ökar. Enligt PEN America finns flest fängslade författare i Kina, Saudiarabien och Turkiet. Här hemma kämpar många för Gui Minhai som ”söker tröst hos älgar och potatis – ny bok släpps idag”.

Efter en mediestorm tog Bonnier Fakta ett snabbt beslut och avbröt samarbetet med Paolo Roberto samt stoppade alla hans böcker från försäljning.

Under året hade vi en rad intressanta gästbloggare, exempelvis Söndagstuggare: Tony Johansson om vägen från manus till utgiven bok.

Dödsfallen bland författare var många, den 9 maj kom beskedet att Kristina Lugn är död – ”Ett snille på drift”.

En av våra mest lästa och uppskattade artiklar bland författare: Det är skillnad på egenutgivare – här är egenutgivning i fyra nivåer.

Juni 2020

Sommaren kommer fort efter en annorlunda vår. Vi börjar med Sommarjobb: läsa och recensera böcker – 45 ungdomar i Vimmerby får drömjobb.

Inför sommaren brukar det dessutom ske en del rekryteringar, både internt och externt. Lotten Skeppstedt blir ny landschef för Storytel i Spanien och Helena Gustafsson får nytt toppjobb på Storytel – kvinnlig majoritet i ledningsgruppen.

Författarna bakom Musse & Helium bytte B Wahlströms mot Bonnier Carlsen. En rutinerad författare är Björn Hellberg som släppte en ny Sten Wall-deckare men kunde konstatera att det varken blev Wimbledon eller Bokmässan i år.

Förutom att skriva böcker lanserade Anna Karolina och Caroline Engvall projektet Författarakademin.

Vi konstaterade att det fanns många författare bland P1:s sommarpratare 2020.

En trend är lååååånga serier som fungerar väldigt bra på ljudbokstjänsterna. Storytel satsar nu på svensk långserie efter norska förebilder – Loviseholm. För den som undrar vilka genrer som funkar i ljud – Anna Jansson i topp: De tio mest lyssnade ljudböckerna på Storytel våren 2020.

I juni inleddes även Sommarserien 2020 som blev riktigt bra om vi får säga det själva. En lång rad förlag fick komma till tals och ge sin syn på ”coronavåren” samtidigt som de blickade framåt och lyfte olika branschfrågor som måste hamna i fokus framöver. Några exempel var Sommarserien 2020 – Jennifer Bark: Hoppas bokbranschen blir mer snabbrörlig och Sommarserien 2020 – Thomas Olsson: Vi måste prata om likriktningen inom litteraturen samt Sommarserien 2020 – Anders Sjöqvist: Viktigt att fysiska bokhandeln återhämtar sig.

Rubriker om corona och bokbranschen fortsatte dyka upp. Allra värst drabbade var kanske Astrid Lindgrens värld som i juni meddelade att de stänger för året och förlorar 120 miljoner kronor. Allt fler anade också att problemen skulle pågå långt in på hösten när Flera stora förlag lämnade återbud till Dansk Bogforum 2020 medan Norstedts förlagsgrupp och Bonniers hoppar över Bokmässan i Frankfurt.

Italienska förlag har förlorat 134 miljoner euro – europeiskt kulturliv på knä efter coronakrisen var en krisrubrik av många.

Lite ljus i mörkret: Över två miljoner i krisstöd från Kulturrådet till förlag för inställda arrangemang och Författarfondens krispengar klara att delas ut – 329 av 438 ansökningar beviljade. Det förekom även kreativa grepp som att författaren Karin Janson körde ut böcker till läsare i Dalarna. Men även Sverker Sörlin som gav ut gratis krisbok vilket förlagets VD Håkan A Bengtsson kommenterade: ”Det här projektet har vi inte satt igång av ekonomiska skäl”.

Efter upploppen i USA kom nyheten att bokhandlarna Uncle Hugo’s och Uncle Edgar’s i Minneapolis nedbrända efter kravaller men visst hopp efterföljde: Crowdfunding för att återuppbygga nedbränd bokhandel i Minneapolis.

Filmatiseringar är något som verkar öka med alla streamingtjänster. Boken ”Sverigevänner” av Arash Sanari blir film var en nyhet i juni.

Även under juni månad fördelades priser och stipendier:

Klimatet hamnade lite i skuggan av corona, men Natur & Kultur har målet att bli Sveriges första klimatneutrala bokförlag samtidigt som Klimatkollapsen är nära förutspår författaren Jonathan Jeppsson i sin bok.

Efter att Bokförlaget Atlas stoppat en bok av Cissi Wallin eftersom författaren skulle riskera fängelse för förtal kom beskedet att Cissi Wallin ger ut bok på egen hand. Undrar om hon läst Michael Wiander om för- och nackdelar med egenutgivning av böcker.

En annan bok det stormade om: Polisen beslagtog bok av komikern Aron Flam för upphovsrättsbrott – ljudbok fortfarande kvar. På andra sidan Atlanten kom nyheten att John Bolton trotsar Trump och ger ut kritisk bok. Än mer storm: Terroristen Breiviks manifest såldes på svenska nätbokhandlar.

En bok som fick en boost: Förläggaren för Palmeboken Den osannolika mördaren: ”Vi hade tryckt till rejält på förhand”. Men den blev inte en storsäljare på samma nivå som Delia Owens debutroman som legat 90 veckor på New York Times bestseller-lista. Vi visste inte då i juni att den här boken skulle bli en av årets mest sålda böcker: David Sundin ger ut interaktiv barnbok – släpps bara i tryckt format.

Lite förlagsaffärer: Strawberry förlag byter namn till Bazar förlag – barnböcker flyttas till Bonnier Carlsen och Witcher-serien ges ut på svenska av Albert Bonniers förlags nya imprint Gondol.

Genre och förlagsbyte: Hanna Blixt går från barnböcker till feelgood och byter eget förlag mot Historiska Media.

Som Boktugg tidigare rapporterat är data allt viktigare. Bookbeat lanserade efterlängtat verktyg för förlag att analysera lyssning och läsning.

På tal om verktyg: Picapen hjälper författare att skriva, arkivera och publicera sina texter var nyheten samma dag som Skrivportalen Easywrite lanserar i Sverige och släpper digital romankurs med Frida Skybäck.

Vi skrev också mer om Beat som utvecklat plattformen bakom Fabel i Norge och Chapter i Danmark och vill erövra världen. Mer appnyheter:
Tidningsappen Ztory får nytt gränssnitt – har dubblat antal användare på ett år.

Nu började det också surras allt mer om Amazon som enligt CDON lanserar i Sverige innan året är slut. Det hände saker även med pappersdistributionen: Lasertryck tar bookbox till Sverige i samarbete med Stjärndistribution.

Den 17 juni firade Boktugg sex år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL