BOKSLÄPP

- nya böcker på gång

Här presenterar vi nya aktuella böcker utgivna på svenska den senaste tiden. Är du författare (eller förlag som representerar författare) och vill synas med din bok här? Skicka in en boksläppspresentation, läs mer här om kriterier för publicering.
Sidan innehåller affiliate-länkar till återförsäljare där Boktugg får provision.

UTVALDA BÖCKER

Solvej Balle släpper bok 3 i serien Om uträkning av omfång

Solvej Balle fortsätter sitt hisnande utforskande av vår plats på jorden: av minne, tid, historia, kärlek, ensamhet och frihet. Denna gång med tredje boken av fem i serien Om uträkning av omfång.

Tara Selter är fortfarande fast i den artonde november. Utan framgång har hon försökt hitta tillbaka till den vanliga tidslinjen. Hon har prövat att skapa årstider genom att resa norrut för att hitta vintern och söderut för att hitta solsken och sommar. Nu upptäcker hon att hon inte är den enda som är instängd i den artonde november.

Solvej Balle, född 1962, debuterade med Lyrefugl 1986. Under 1990-talet skrev hon ett av den danska litteraturens mest lovprisade verk, Enligt lagens bokstav: fyra berättelser om människan (Trevi 1994). Nästan trettio år senare utkom så den första delen i en planerad septologi, Om uträkning av omfång. Fem delar har hittills kommit på danska och nu översätts hon till en mängd språk. Solvej Balle tilldelades Nordiska Rådets litteraturpris 2022.

Om uträkning av omfång 3

Om uträkning av omfång 3

Krigshistoriepodden bokdebuterar med sågning av ryska krigsmakten

Per Wallin, Mattis Bergwall och Fredrik Hagelin startade Krigshistoriepodden 2020. Det skulle bli en historiepodcast som inte tog sig själv på så stort allvar med uppsluppna diskussioner om lata generaler, omöjliga operationer och historiskt ”avgörande” ögonblick. Ryssland var ett självklart diskussionsämne redan från start. Men den 24 februari 2022 dubblerades poddens lyssningar över en natt:

Balanserandes mellan humor och allvar lotsas vi i boken genom Rysslands senaste hundra år av misslyckad militärhistoria: från första världskriget till det pågående Ukrainakriget. Att bedriva krig är svårt av många anledningar. 

I Rysslands militära fuck-ups presenterar Krigshistoriepodden flera exempel på systemfel och misslyckanden under Rysslands tid som stormakt och analyserar vad som kan ligga bakom. Författarna hittar en del av svaret i den statligt finansierade vodka-kulturen, den ryska soldatutbildningen som lämnar mycket att önska och naturligtvis i den väl etablerade korruptionen i det ryska samhället.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen, en enorm smaragd och en övergiven nöjespark.

Familjen Knyckertz gick som julkalender i SVT 2021. Anders Sparring, som tillsammans med Per Gustavsson ligger bakom böckerna om Familjen Knyckertz, skrev manus. Efter den omåttligt populära julkalendern släpptes även långfilmen ”Knyckertz och snutjakten”. Familjen Knyckertz har också blivit musik och pyssel.

”Familjen Knyckertz och papegojans öga” är del 8 i serien, men böckerna om Knyckertz kan läsas fristående. Rolig högläsning för hela familjen eller perfekt för den som börjat läsa på egen hand.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld, men snart blandas vän och fiende. Journalisten Jennifer Sundin, som brottas med egna demoner, undersöker en ung kvinnas mystiska död. Tillsammans med fotografen Petter och polisen Strömberg jagar de en seriemördare med en fascination för havet och spektakulära brott, vilket förbinder öde och utredning i skärgårdens mörker.

Jeanette Bergenstav är författare och journalist. Tidigare har hon bland annat varit verksam som kriminalreporter och den erfarenheten tar hon med sig i sitt författarskap. Bergenstav debuterade 2021 med Syndoffer, som utsågs till en av årets bästa debuter och fick ett strålande mottagande av både läsare och recensenter.

Havsgrav

Havsgrav

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-03-27
  • ISBN: 9789113126838