Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Författaren Sabine Schulz-Svensson. Foto: David Kummerfeldt.

Svag för det skrivna ordet, några skrivarkurser och efter närmare 40 publicerade noveller ibland annat veckopress och antologier tar jag nu steget och släpper min första skönlitterära bok. 

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter. En skröna som grundar sig i historien om min farfar som ”försvann” för att dyka upp närmare 10 år efter sitt försvinnande. Historien utspelar sig ibland annat Malmö och Blekinge skärgård.

Jag hittar min inspiration i min omgivning, samtal som jag råkar höra, ord som hänger sig kvar och inte minst möten med människor. Alla bär på en historia och den tar jag tillvara.

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter

Rebecca tar över en fiskarstuga på Hasslö och hittar en gammal koffert. Väl gömda minnen från andra världskriget, rykten om ett mord och en tysk soldat på flykt, flyter upp till ytan.
Medan hon kämpar med egna problem försöker hon lägga ihop pusselbitarna. Men tiden är knapp. De få som kanske vet sanningen finns snart inte längre. Läs mer »
Dag Liljekvist. Foto: Sinikka Liljekvist

Berättelser om helt vanliga människor, med helt vanliga jobb och helt vanliga liv som hamnar i högst ovanliga, ibland direkt farliga, situationer och hanterar det efter förmåga. Så gott de kan helt enkelt. Tycker att det här är ingredienser som kan skapa en viss dynamik i en berättelse.

Yrkesmässigt har jag en brokig bakgrund med en del olika jobb. Är utbildad byggnadssnickare och har jobbat några år i branschen. Har också arbetat en hel massa år som väktare. Så det har genom åren blivit många nattliga timmar i tomma nedsläckta lokaler. Ensam med bara de egna tankarna som sällskap. Inte så dumt faktiskt. Kan till och med vara kreativt. I mer än tjugo år har jag även varit hyfsat framgångsrik som korsordskonstruktör under signaturen DaLi-X.

Vid sidan av har jag alltid skrivit en del. Och nu är det dags att komma ut ur garderoben, ja som författare alltså.

Dalmatinerbalkongen

Dalmatinerbalkongen

Halmstad 2001. Finn Ekdahl är nybliven singel och nyss inflyttad i drömlägenheten där det från början var tänkt att han skulle ha levt i tvåsamhet tillsammans med Vera.
Ett stort bokskåp, som han känt sig påtvingad att ta emot av den förre lägenhetsinnehavaren, kastar en mörk och dyster skugga där det står längs en vägg. Läs mer »
Kristina Uggla med omslaget till boken Visst har Max flax? Foto: Privat

Jag har ända sen jag var barn älskat böcker – att bli läst för, läsa för både mitt eget och andras barn. Nu är jag en storlyssnare på ljudböcker. Det i kombination med att jag är en kreativ person som tycker om att skapa på olika sätt, gjorde att en barnberättelse med illustrationer började ta form i mitt huvud – om den lilla Ugglan Max. Under något halvår så slukade Ugglan Max mitt liv under skapandeprocessen. Detta var för cirka 10 år sen, för sen flyttade Max in i garderoben men dök då och då upp i mina tankar … för inte ville jag gömma min berättelse där. Jag vill ju dela med mig av min berättelse till alla barn. Så nu debuterar jag som barnboksförfattare och känner redan att nästa berättelse om Ugglan Max börjar gro inom mig.

Visst har Max Flax?

Visst har Max Flax?

Författaren Kristina "Tina" Uggla berättar: Grunden till att en berättelse tog form hos mig är att jag ägnat hela mitt yrkesverksamma liv till våra viktiga barn. Jag har arbetat som förskollärare i  över 25 år. De senaste åren som biträdande rektor i förskolan och nu som rektor i förskolan. Läs mer »
Debutanten Alex Bennheden. Foto: Lina Nylander

Jag har under mitt skrivande liv ofta fått höra att jag förmedlar en stark igenkänning. Framförallt humor. Därför har jag ofta varit en smula förvånad över att människor skrattat eller tyckt om det jag skrivit, kanske eftersom jag bara skriver det jag ser. Att de där små detaljerna som vi alla ser eller är med om tas för givet av så många och att de helt enkelt missar det humoristiska i sammanhanget. Att man känner sig mer naken om man är naken i skor, mäns ovilja att fråga om vägen eller det märkliga i att spara barns mjölktänder. Sådana saker.

I stället för att enbart fokusera på det roliga djupdyker jag i min debutroman på samma sätt inom alla de okontrollerade känslor man hade som tonåring den där sista sommaren innan man blev vuxen. I det här fallet hände det i en liten stad på västkusten sommaren 1998 när tre vänner var med om liv, ångest, död och en jävla massa cyklande.

Jag hoppas att du kommer skratta, gråta och allt däremellan.

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin

Detta är en berättelse om saltstänkta, ljumma vindar i en liten sommarstad den där sommaren när Sverige inte spelade fotbolls-VM i Frankrike. Den där sommaren när en oskiljaktig trio var med om liv, ångest och död. Läs mer »
Anna Larsson. Foto: Stefan Tell

Så många gånger har jag tänkt att jag ska sluta skriva och skaffa en sansad hobby. Istället har det bara blivit värre och värre med åren. Jag frilansade för att få loss skrivtid. Gick upp vid femtiden för att hinna skriva ännu mer. Grät när skrivkurserna tog slut. Irrade runt i Bagarmossen och under Paris broar för att hitta miljöer.

Bokkontraktet gav legitimitet åt galenskapen. Rensa ogräs? Tyvärr, enligt min FÖRLÄGGARE behöver huvudkaraktären bli mer sympatisk. Träna? Nja, nu är det så att minst en ziljon ”så” måste strykas i manuset. Det säger faktiskt min REDAKTÖR. Och boken är ju en romance så passionen måste nog vässas ett snäpp till. Säger FÖRFATTAREN!

Det bästa med utgivningen är ändå läsarna, att få dela min värld. Längtar! Läskigt också, så klart. Men oavsett om det blivit ett bokkontrakt eller inte, eller kanske en egenutgiven ljudbok – så hade jag nog aldrig slutat skriva.

Medan världen ser på

Medan världen ser på

Medan världen ser på är en känsloladdad roman om omöjlig kärlek och kändisskapets mörka baksidor.

Efter en rejäl livskrasch har Sara lagt karriären på hyllan och arbetar nu som ekonom på ett litet förlag i Stockholm. Men allt förändras då Hollywood får upp ögonen för förlagets succéförfattare Eben Carlsson. Läs mer »

Författaren Petra Nyberg debuterade i juni 2021. Foto: Privat.

I mitt skrivande kombinerar jag min fäbless för historia med att skildra spännande människoöden. Jag arbetar som arkivarie vid Riksarkivet i Lund och i arkiven har jag mött många verkliga berättelser som inspirerat mig att skriva och att dela med mig av dem.
Skriva har jag gjort hela livet. Till en början i berättelser inspirerade av mina 70-talsfavoritbarnprogram ”Mitt på jorden – mitt under solen”, om fattiga barn i andra länder. Sedan gjorde jag egna tidningar misstänkt lika Min häst, ”Min undulat” var en storsäljare bland släkt och vänner.
Yrkeskarriären började på gratistidningen City Nytt i Malmö där jag skrev artiklar om allt ifrån personliga betraktelser av stadens bostadsområden och reportage från nattlivet till teaterrecensioner. När tidningen köptes upp, och lades ner, av Stenbeck, började min andra karriär som arkivarie. Via en kurs i ”Att skriva historiska romaner” och många timmars skrivande på kvällar och
helger blev mitt debutmanus, Missgärningar, äntligen färdigt och till min glädje antaget 2020. Nu är jag i färd med att skriva på en uppföljare.

Missgärningar

Missgärningar

När arkivarien Emma går igenom sin gammelmoster Idas hus inför bouppteckning och arvskifte hittar hon brev och fotografier som avslöjar att Ida hade många hemligheter.  Breven leder till en okänd make, till barn som försvann 1937 och hela vägen tillbaka till ett mord som skedde 1849. Läs mer »