Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Anna Wargren

Jag är en 42-årig Hisingsbo, som arbetar som förskollärare i Mölndal och är mamma till två tonårssöner (min yngsta son har ritat bilderna i boken). Eftersom skrivande var min “grej” under hela barndomen utbildade jag mig i tidiga 20-årsåldern till journalist. Men det var varken rätt yrke eller det bästa sättet för mig att ta tillvara på min kreativa skrivlust. Under många år skrev jag ingenting för min egen skull.  

Men för fyra år sedan, under en period då jag inte mådde så bra började jag skriva igen. Jag skrev poesi och gick långa promenader ute i naturmiljö, vilket både var väldigt välgörande för min hälsa och gav mig idén till Ester och ljuskraften. Boken är min kärleksförklaring till djur och natur och mitt svar på den sorg och ilska jag känner över vad vi gör med vår planet. Ester representerar min egen inre röst som ofta pendlar mellan tvivel och hopp eller svaghet och kraft. Jag älskar historier som Sagan om ringen och Harry Potter, vilket jag tror märks när man läser min bok.

Ester och ljuskraften

Ester och ljuskraften

Tänk om Älvin hade rätt. Tänk om det bara var hon som kunde stoppa de onda? Tänk om allt hängde på henne?

Mitt i en kurragömmalek på skolgården händer något väldigt märkligt med nioåriga Ester. Plötsligt hamnar hon i en magisk värld med vänliga älvor och talande djur. Läs mer »

Ingalill Johansson. Foto: Wretmarks

Ingalill Johansson, en glad pensionär som skriver, läser, bokbloggar och släktforskar. En gång i veckan dansar jag linedance.

Familj: Man och tre barn, sju barnbarn fem bonusbarnbarn, ett barnbarnsbarn och vår lille Sigge, en cockerspaniel.

Jag bor på Senoren, öster om Karlskrona, är fil mag i pedagogik och fil kand i religionsvetenskap. Jag har varit lärare i pedagogik på Blekinge Tekniska Högskola och är nu mentor till studenter med funktionsvariation. I hela mitt liv har jag skrivit och läst mycket. Arbete och en stor familj upptar hela mitt liv. När jag gick i pension började hon skriva skönlitterärt och en resa i en annorlunda och inspirerande värld tog fart. Nu har hon gått i mål med sitt bokprojekt från 2021.

Allt har sin tid är min debutbok som följs av ytterligare en del. Den är fiktiv men bygger delvis på släktforskning. Med en lokal förankring i Karlskrona och östra skärgården får vi möta två generationers kvinnor från åren 1940 fram till 2000 och deras tro och liv.

Jag har givit ut den själv i november 2023.

På min hemsida kan man distribuera och beställa min bok.

www.ingalillskriver.se

Karin Andréason.

Jag är 56 år, bor i Gnesta, förskollärare sedan 35 år och arbetar på förskolan Grinden. Jag har man och tre vuxna barn och ett barnbarn på snart 3 år som jag älskar att umgås med.

Jag arbetar med att förbereda barnen inför skolstart och grundlägga deras färdigheter inom motorik, språk, läs-och skrivutveckling för att få en lyckad skolgång och positiv självkänsla. 

I min ungdom fick jag lyssna på spännande berättarskatter och där föddes nog fantasin och längtan efter att få skriva och göra något kreativt. Jag fascinerades av böckernas magi-hur man kunde leka med orden, uttrycka tankar och berätta för andra. De senaste åren har barns språk och motorikutveckling försämrats betydligt då de är mer stillasittande framför sociala medier. 

Som författare hoppas jag kunna inspirera barn till ett växande läsintresse där de för en stund kan få befinna sig i sagans underbara värld. Min förhoppning med boken Snuffe Kanin är att barn ska komma i gång med rörelse och tycka det är kul! 

Snuffe Kanin i djungeln

Snuffe Kanin i djungeln

 

Vill du följa med på ett spännande äventyr och träffa vilda djur? Den nyfi kna kaninen Snuffe älskar att leka detektiv och upptäcka saker. Idag är Snuffe i djungeln och träffar på djur som ålar, kryper, fl yger, snurrar och rör sig på olika sätt. Läs mer »

Nina Gildert. Foto: Sanna Gildert

Jag heter Nina Gildert och är 51 år och den 6 februari 2024 debuterar jag med sju av mina skräcknoveller. Jag kommer från Vetlanda där jag arbetar som vårdadministratör på vårdcentralen Bra Liv. Sedan jag var tonåring har jag alltid haft en fascination för skräckgenren och ett intresse för folktro. I mars 2020 fick jag med novellen Sömnparalys i Creepypodden och kom därefter igång med sitt skrivande på allvar vilket resulterade i denna bok med 7 skräcknoveller. Jag har plöjt det mesta i skräckväg vad gäller filmer, böcker och poddar och jag har många nya noveller klara i huvudet eller halvfärdiga i datorn. Det är svårt att få tiden att räcka till ibland för det jag älskar mest…Jag är i alla fall stolt över att ha färdigställt dessa noveller och att ha fått ge ut dem på LAVA förlag.

7 skräcknoveller

7 skräcknoveller

Skräck lurar runt varje hörn i denna mörka novellsamling. Sju unika skräckberättelser dyker djupt in i hjärtats dunkla vrår och väcker dina värsta mardrömslika föreställningar. I den första novellen, Det vackraste, hotas du av ett fasansfullt barn i en hemsökt byggnad, medan Tordyveln tar dig med på en löprunda genom skräckens dimma. Läs mer »

Pernilla Björkung

Jag heter Pernilla Björkung och är 30 år. Jag bor i Björneborg, Värmlands län. Arbetar som förskollärare 100% sedan 2 år tillbaka och har innan det varit vikarie inom barnomsorgen i ca 6 år. Ett av mina största intressen är hund. Jag äger två stycken som jag tränar och tävlar i IGP (spår, lydnad och skydd), så mycket av min tid ägnar jag till hundarna. Jag fotograferar i perioder. Min absoluta favoritfilm är Lejonkungen och efter den kommer alla andra disneyfilmer. Jag är en positiv, energisk och drivande person som gillar de flesta typer av utmaningar. ”Om jag inte kunde det innan så lär jag mig när jag testar”. Jag lever efter mottot att allt löser sig. 

Anders och draken

Anders och draken

Anders var på väg hem från förskolan när han såg någonting i diket. Ett ägg!

Undra vad som finns här inne? tänkte han och knackade lite försiktigt på skalet. Jag hoppas att det är en krokodil, eller en stor fågel. Men tänk om det är ett monster? Anders funderade. Finns det monster?

Läs mer »
Carina Englundh

Jag skriver feelgoodberättelser med sorgkant fyllda med humor och hoppfulla slut.

Intresset för litteratur och det kreativa gav mig grunden till en karriär inom kommunikation. Jag utbildade mig till journalist och tog en examen i MBA. Rollerna som marknadschef och kommunikationschef för varumärken som Team Olivia, ledande vård och omsorgsbolag, Svenska Spel, Svenska Postkodlotteriet, JCDecuax, Taxi Stockholm, Cancerfonden har genererat reklampriser som Guldägg, Epica, Cannes Lions, One show, för att nämna några. 

Fröet till romanidén kom för drygt tio år sedan när jag studerade psykologi under två år. Jag upptäckte under utbildningen på ett mer djupare plan hur vi oavsett bakgrund ofta bär med oss obearbetade minnen från barndomen. Minnen som präglar våra beslut dagligen. Och hur befriande det är att lösa knutar och gå vidare och bli sann mot sig själv. 

Varje kväll tänker jag på tre saker som hänt under dagen som gjort mig tacksam. Det kan vara både stora och små saker och även tunga dagar finns alltid något ljust att lyfta fram. För mig är det viktigt att prioritera relationer och aktiviteter som ger mening. Som att få vara kreativ i skrivandet, det får mig att må bra.

Skuggor av familjen

Skuggor av familjen

Tvåbarnsmamman Jenny är en glamorös, tuff och smart affärskvinna. Hon är gift med Ted och växte upp i Bromma, Stockholm. Hennes barndom präglades av dominansen från sin alkoholiserade pappa, som styrde familjen med järnhand. Men en dag, när Jenny får ett brev från sin döende, undertryckta mamma, avslöjas hemligheter som får hennes värld att rämna. Läs mer »