Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Tina Ikonomidou

Tina Ikonomidou har ägnat hela sitt liv åt sin själsliga upplevelse och större delen av sitt vuxna liv till att förstå människans olika dimensioner och relaterandet människor emellan. Hon fascineras av livets uttryck och fördjupar sig mer än gärna i existentiella frågor. Människans mångfald, komplexitet och enkelhet är det mest spännande hon vet. Föreningen och mötet mellan kropp och själ. Det inre och det yttre. Möten människor emellan, hur vi relaterar och interagerar. Livet handlar, enligt Tina, om att finna vår egna sanning, upplevelse och väg i genom livet. Att våga leva och vara fria inuti. Det är en enkel beskrivningen av livets alkemi.

Under 20 år har hon guidat tusentals människor i livets frågor, utvecklat grupper och organisationer. Hon vandrar vildkvinnans väg, reser mellan världar, brobygger och förenar det inre med det yttre.

Åsa-Wessand.jpg

Mitt namn är Åsa Wessand och jag är född och uppvuxen i Västra Frölunda. När barnen lämnade boet flyttade maken och jag till Borås där vi båda arbetar.

Just nu arbetar jag som svensklärare på ett praktiskt gymnasium och under några år arbetade jag på en anstalt. Jag har alltid tyckt att det är mer intressant att arbeta med ungdomar som inte tycker att skolan är det roligaste i livet. Under åren har jag också arbetat med ungdomar som har haft svårt för sig av olika anledningar (pedagogiskt, socialt, droger osv). Dessa erfarenheter bidrog till att jag skrev min bok.

Jag har länge velat skriva en bok men inte kommit till skott förrän nu. Tidigare har jag skrivit några krönikor till lokaltidningen men jag har inte försökt mig på längre texter än så. Medan jag jobbade på min bok var jag övertygad att jag aldrig tänkte försöka skriva något mer, men nu har jag fått en ny idé så jag ska inte säga aldrig.

Åren flyger förbi men dagarna går långsamt

Åren flyger förbi men dagarna går långsamt

När Julia blev anställd som lärare på stadens anstalt visste hon inte hur vanligt det jobbet skulle kännas. Och samtidigt så ovanligt. Undervisningen och innehållet i kurserna var likadant men det ovanliga var hur säkerheten satte ramarna för vardagen på insidan. 

Grå dagar blandades med färgstarka individer. Läs mer »
Malin Appeltofft.

Vad gör en ståuppkomiker när en pandemi gör så att alla gig ställs in och alla standup comedy-klubbar stänger?

Jag fick existentiell panik, kunde inte skriva standup-material under så oroliga tider och när framtiden var så oviss , men istället tog jag tag i min gamla dröm om att skriva. Och nu har jag faktiskt skrivit min första bok, Logg från Östra, som släpps 22/11. Det första råmanuset skrev jag under några veckor på en mobiltelefon men när jag faktiskt kände att manuset hade potential köpte jag en dator och tog tag i skrivandet på allvar.

För mig har det tagit många år att känna att jag har något att skriva om som kan vara intressant för en utomstående läsare. Det var nog när tv-serien ”Skam” och Elena Ferrantes böcker kom som jag fick mod att tro på att en roman om en tjej på gymnasiet på 80-talet kunde vara läsvärd.
I botten är jag lärare och har läst mycket skönlitteratur med mina klasser. Jag hoppas att min bok ska läsas av tonåringar både på fritiden och i klassrummen och att det finns mycket att diskutera ur boken under läsningen.

Min förhoppning är att den här romanen ska fylla ett tomrum i skönlitteratur för unga vuxna vad det gäller skildringen av tonårens starka känslor och strävan efter gemenskap och tillhörighet. Med en trovärdig röst och humoristisk ton vill jag skildra en ung tjejs identitetssökande, utveckling och mognad, under 80-talet . Även livets skörhet och att alla inte riktigt är rustade att klara av det hårda livet är något som jag ville skriva om.

När jag gick på mellanstadiet läste jag Barbro Lindgrens dagboksromaner
JättehemligtVärldshemligt och Bladen Brinner. De var omvälvande och banbrytande för mig genom att de skildrade livets gilla gång och tragik i sin storhet med en komisk ton ur en flickas perspektiv. De böckerna har inspirerat mig ända sedan jag läste dem.

Jag bor i Hägersten i Stockholm med min man och vi har tre barn som är 16, 20 och 22.
Förutom ståuppkomiker arbetar jag som utbildningsledare.

Logg från Östra

Logg från Östra

Hon tyckte att jag hade sett bra ut på film. Så nu ville hon att jag skulle vara med mer.

Jag tackade ja såklart och vi har filmat lite redan ikväll på ungdomsgården och i tunnelbanan. Jag är bara statist så det är inget märkvärdigt men hon frågade om jag ville läsa in några speakers till filmen. Läs mer »

Viktor Bergendal. Foto: Jonas Bergendal

Jag heter Viktor Bergendal, är 35 år gammal och bor i Helsingborg. För något år sedan hade jag några månaders tjänstledigt mellan två olika jobb. Jag hade då arbetat många år inom primärvården och tyckte att debatten i media ofta var negativ mot primärvården. För att råda bot på det och istället lyfta det fantastiska arbete som bedrivs där varje dag beslöt jag att skriva ”Jo, doktorn, det var en sak till …”.

Boken skildrar det vardagliga arbetet med patienter på vårdcentral och har en stor portion av folkbildning i sig. Man följer doktor Henrik under en veckas tid med alla patientbesök, medicinska funderingar och problem han stöter på.

Jag arbetar deltid som läkare på Helsingborgs lasarett och sysselsätter mig med författande och musicerande på fritiden.

Jo, doktorn, det var en sak till ...

Jo, doktorn, det var en sak till ...

"Mamma sa att man får en spruta i armen om man inte är snäll mot doktorn", säger lilla Astrid blygt.

Mamma Sofia tittar lite skamset på mig och jag kan inte låta bli att skratta till.

"Du verkar vara snäll, Astrid, så du behöver inte vara orolig för att få någon spruta", svarar jag med ett leende. Läs mer »

Mathias Gustafsson

Den här boken kokar ihop det mesta av vad jag som barn velat läsa. Åtminstone tror jag det, även om jag inte läste mycket böcker som barn, tråkigt nog.

Det var först i tjugoårsåldern som jag började läsa på riktigt. Men bara de bästa böckerna och författarna. Så den kräsna jag letade klassiker att låna eller köpa. Det är starka minnen och upplevelser i den åldern. Jack London hade ju alla i bokhyllan mer eller mindre, och minns att det fanns en så härlig berättarglädje i de gamla böckerna.

Snart provade jag att skriva själv också. Hade alltid tecknat och insåg att skrivandet var en ny form av kreativitet som var oerhört rik och svår. Nu har det gått flera år, men i huvudet känns det som jag lärt mig något. En spännande resa tar fart och ”Isla” får bli min budbärare denna gång.

Isla : Hem till Molnbergen

Isla : Hem till Molnbergen

När Isla bevittnar något hemskt i grannbyn ställs hennes hopp om livet på ända. Det sägs att en grym erövrare, mister Stéke, söker efter drottningen för att bli kung och dödar alla som står i vägen. Isla tvingas fly med föräldrarna samma dag hennes bror återvänder, en bror Isla aldrig vetat om. Läs mer »

Ditti Arvidsson. Fotograf: Jan Arvidsson

Jag heter Ditti Arvidsson och debuterade som författare 2021 med spänningsromanen Ryska dockor & kalejdoskop. Då hade jag hunnit gå i pension och fyllt 66 år, alltså en sen författardebut. Året efter gav jag ut romanen Majken – Ett dolt livsöde.

Först gav jag ut bäggeböckerna i egen regi men nu har jag turen att få ge ut Majken via Visto förlag, vilket är jättespännande. Ska bli så intressant att se vad det kan leda till.

Jag är född i Göteborg men har bott en stor del av mitt liv i norra Halland. Sedan ett 20-tal år är jag tillbaka i Göteborg. Min inspiration hämtar jag i vardagen och sitter gärna och skriver på vårt torp som har anor från mitten av 1800-talet.

Förutom att skriva ägnar jag mig gärna åt familjen, man, barn och barnbarn. Middagar och fester är också ett stort intresse.

Jag har arbetat många år i reception, både inom tand- och sjukvård, hoppar fortfarande in och vikarierar en del. Tycker om att träffa och arbeta med människor.

[Book: ISBN hittades ej]