Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Hedvig Söderlund, professor i psykologi. Foto: Caroline Andersson

För fyra år sedan gick jag på stan och pratade i telefon. Hon jag pratade med frågade hur det var det mig, varpå jag helt oväntat började storgråta. Så pass att en förbipasserande person frågade hur det var med mig. 

Jag hade under en längre tid haft ett pressat schema, både som professor i psykologi och i mitt privatliv. Nu hade jag nått bristningsgränsen, och sjukskrevs för utmattningssyndrom. Under behandlingen undrade jag varför det främst verkar vara kvinnor som drabbas. Eftersom jag forskar om minne och hjärnan undrade jag också hur min egen hjärna hade påverkats. I de böcker jag hittade om utmattningssyndrom fanns inte de här aspekterna med – jo, det pratades om ”prestationsprinsessor” som kör slut på sig själva, men inte så mycket om hur kvinnors villkor i samhället troligen bidrar till högre sjukskrivningstal. 

Så jag gav mig ut på en forskningsresa och sökte svar på mina frågor. Jag berättar även min egen historia, från nyfiket barn till professor i psykologi.

Den utbrända hjärnforskaren : Personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning

Den utbrända hjärnforskaren : Personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning

När Hedvig Söderlund blev befordrad till professor i psykologi var hon sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Hon hade, på både nationell och internationell nivå, framgångsrikt forskat på hur minnet är organiserat i hjärnan. Just minnet påverkas i hög grad vid utmattning, och nu undrade hon hur det såg ut i hennes egen hjärna. Läs mer »

Debutanten Lars Landgren. Foto: Sofia Runarsdotter

Jag växte upp drömlös, författardröm inkluderat. Ändå började det skapligt med små impressionistiska porträtt, strax efter förvärvad skrivkunnighet, av den omedelbara omgivningen – verklighet och gåtfullhet i Ljusnans dalgång nu gulnade i någon skrivbordslåda. Därpå en kvalitetsmässig utförsbacke, i kronologisk ordning: tvärt avhuggna dagboksinlägg, usla låttexter, styltig poesi, adjektivstinna essäer, ryckig brevväxling, halvhjärtade jobbansökningar.

Sen stannade jag mitt i steget en dag, helt slut på dåliga idéer. Gick tillbaka till början, till berättelserna, skrev utan adress och tog en skrivkurs, skyddsvallar när orden rann undan. Sluta nu, bad någon, sluta låtsas att du inte är författare, så jag sattes på självpåtaget undantagstillstånd, sex månader med sex timmars nattsömn, skrev vid köksbordet, i sandlådan och på jobbmöten tills orden rann över kanten och ned i ett manus, in på ett förlag och rakt ned i älven.

Ljusnan du mörka

Ljusnan du mörka

Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka sakta rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Läs mer »

Micha Foss-Ghazarian. Foto: Privat

Mitt namn är Micha Foss-Ghazarian, en 34-årig teolog boendes i Göteborg som i mars 2021 gör min författardebut med kriminalromanen De som inte syns vilken är tänkt att bli den första delen i en serie av böcker. Jag brinner för etiska och moraliska reflektioner och diskussioner kring vårt samhälle vilka jag till en del försöker belysa i boken. Vi behöver i vårt samhälle bli mycket bättre på att tala om, och agera kring, frågor om beroende och utanförskap. Frågor som finns kring oss alla på olika sätt och i olika skepnader och som vi inte bör vända bort vår blick ifrån.

När jag inte ägnar mig åt mitt skrivande ägnar jag min tid åt bildning, långa promenader och religionsfilosofiska funderingar över livets alla aspekter. Även om jag bor på Hisingen är det Blåvitt som finns närmast mitt hjärta, till mina föräldrars stora förtret. 

De som inte syns

De som inte syns

Författaren Micha Foss Ghazarian släpper till våren sin debutroman De som inte syns, en kriminalroman där läsaren får färdas tillbaka i historien till Millennieskiftets Göteborg. En stad som i maj månad drabbas av chock då fyra människor med beroendet som gemensam nämnare hittats avlidna av en student i Vasaparken bakom Göteborgs Universitet. Läs mer »

Eva Frejemon. Foto: Privat

Att vara uppvuxen på 1960-talet i ett snörikt Norrbotten innebar att det inte alls var självklart att bli författare, var det ens ett yrke? Istället blev det studier, arbete som städare, dagmamma och lärare. Barn föddes under tiden jag sprang mellan tvätthögar och dammtussar. Livet trängde sig emellan, år passerade, relationer gick sönder och det var då jag insåg att många av de viktigaste budskapen i ett samtal blev de enklaste att bortse från. Vi gömmer så mycket osagt mellan raderna när vi försöker prata med varandra. Som hemlängtan till exempel, men hur vet människan var hennes ursprung egentligen vilar och hur mycket det påverkar oss?

Idag bor jag på en lantgård strax utanför Göteborg där jag delar skrivande livet med några gutefår, höns och ankor, fördjupar mig i litterär gestaltning vid Lunds universitet och driver FörfattarFarmen. Och det händer att jag saknar snörika vintrar.

Allt är bara bra

Allt är bara bra

Allt är bara bra är en naken berättelse om sorg, alkohol och den misär som uppstår i livet efter döden. Mat ska på bordet varje dag och hus, likväl som barn, ska hållas hela och rena. Mitt i alla krav på att allt måste fungera som vanligt och livet förväntas varabara bra tappar småbarnsmamman Mia bort sig själv i kampen för eget utrymme. Läs mer »
Jessica Roseen. Foto: Privat

Att skapa historier har alltid intresserat mig. Från högstadiet började jag skriva ner dem.

En dag var jag väldigt motiverad att skriva men hade inga idéer. Jag satte mig framför ett tomt blad och skrev utan en plan. Det resulterade i en kort novell med fantasysetting och som slutade med en cliffhanger. När jag skrev den hade jag inga tankar på att det skulle bli något mer. Det var bara en kort novell. När jag var klar med den var jag fast i historien. Jag måste veta vad som hände sedan.

Efter att jag lagt ner mycket arbete på historien blev den äntligen klar. Jag skrev en hel bok, och novellen som allt började med, är en prolog till boken. När jag skrev boken kunde jag aldrig föreställa mig var den skulle ta mig. Nu hoppas jag att läsaren kommer känna samma nyfikenhet som jag gjorde.

Klippan

Klippan

Det har gått femhundra år sedan profetian skrevs. Femhundra år sedan andra varelser än bara människor bodde i byn. Den utvalde står nu på klippan för att göra sitt val – valet mellan krig och fred.

Flera månader efter att den utvalde gick upp på klippan är han fortfarande försvunnen, ingen vet vilket val han gjorde. Läs mer »

Marianne Almesåker debuterar med boken Tracy – Bortrövad. Foto: Privat

Det är sju år sedan jag flyttade till Portugal och Praia da Luz. Det var där, året 2016, som jag började skriva den aktuella och i närtid snart utgivna boken Tracy – Bortrövad.

Jag är trilling, mamma, ingenjör, forskare och uppfinnare med en stor underbar familj. De tre vuxna barnen har egna familjer idag. Sju barnbarn har jag fått. Att blanda in ett barnperspektiv i min fjärde bok var inte svårt. Det var bara trevligt.

Mitt fjärde barn blev ett flygplan. Ett av Sveriges mest hemliga industriprojekt. Det är ett av de fantastiska komplexa tekniska system som jag har behandlat som yrkesverksam. Min yrkeskarriär har inte ens snuddat vid att skriva skönlitterära böcker.

Men när min make började snegla på att flytta till Portugal startade jag trilogin om allt spännande som hänt mig. Från jordens inre upp till rymdstationen ISS. Efter skrivpausen med Tracy – Bortrövad fortsätter jag nu med trilogin.

Tracy - bortrövad

Tracy - bortrövad

Tracy misstänker att någonting inte står rätt till med hennes till synes perfekta familj. Hon kommer snart få reda på sanningen – att hon i själva verket är flickan som vid tre års ålder blev bortrövad under en varm sommarkväll i Praia da Luz. Läs mer »