Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Sabine Mickelsson. Foto: Josefin Westin Photography

Mitt första möte med magi var när jag lärde mig att skapa ord av bokstäver, och redan som femåring skrev jag min första bok. Under samma period hittade jag vägen till Narnia och min kärlek till det förtrollande och fantastiska var ett faktum. En kärlek som bara växt och nog aldrig kommer att överge mig.

Helst av allt skriver jag fantastik förankrad i vår värld, oavsett om det är magisk realism eller en dystopisk framtid. När målgruppen består av barn, som den gör i min debutbok, är det extra viktigt att bibehålla barnperspektivet och låta läsaren få stänga boken med en varm känsla i magen.

I övrigt är jag finlandssvensk och bosatt i Österbotten, där jag bland annat jobbar med hälsofrämjande verksamhet för barn och unga. (Debuthösten 2022 kommer jag däremot att vara ledig från arbetet och skriva på heltid. Då ligger fokus på en kapitelbokserie för mellanåldern samt en fantasytrilogi för vuxna, men kanske blir det en ny bilderbok så småningom. Det får framtiden utvisa.)

Gåblin och de vilda dammråttorna

Gåblin och de vilda dammråttorna

 

Hjälp! Dammråttorna måste bort!

Hustrollet Gåblin vill så gärna vara vän med sexåriga Stella. Hon är nyinflyttad och vet inte om att hon har ett eget troll, de får nämligen inte visa sig för människor. En morgon sker den stora katastrofen. Läs mer »

Foto: Alva och Agnes

Min mamma läste ofta högt för mig och mina syskon när vi var små. Hon öppnade upp nya världar fyllda av sagoväsen och spännande livsöden. Världar som jag allt sedan dess har gjort mitt bästa för att dela med mig av till min omgivning. Jag blev en sagosamlare och en bokmal av rang, som lika ofta bor i böckerna som utanför. Mina barn delar samma bokslukeri.

När min äldsta dotter föddes, föddes även idén till en egen bok. Jag skrev den under de första småbarnsåren, de stunder då hon sov. Den var tänkt att bara vara hennes berättelse. Men för två år sedan så förlorade jag hastigt min egen mamma i sviterna av cancer.
Känslan av att vilja föra hennes högläsning vidare på nya sätt växte sig starkare.

Jag och barnen bestämde oss för att se om fler skulle vilja läsa vår berättelse högt, tyst eller mittemellan. Vi ville ge boken en chans att få äran att bläddras i av andra lässugna fingrar, eller att få lånas av någon förväntansfull sagojägare på ett bibliotek någonstans. Det vore ren magi!

En lägenhet full av stjärnor

En lägenhet full av stjärnor

När Alvas granne flyttar ut ur deras lägenhetshus börjar mystiska saker hända. Samma dag som Alva ska gå på jullov träffar hon en märklig flicka i källaren. Och när Alva nyfiket sneglar in genom grannens fönster blir frågorna fler och fler. Hon kan svära på att det var en riktig stjärnhimmel hon såg bakom persiennerna. Men det är väl knappast möjligt. Läs mer »

Annika Björkhem

I alldeles för många år har jag känt mig som Ignatius i Dumskallarnas Sammansvärjning – ständigt i en sorts opposition mot det moderna samhället. Eller kanske snarare verkligheten.

 Skrivit har jag alltid gjort, i perioder väldigt intensivt. Under flera år när min dotter var liten tillbringade jag all ledig tid med att skriva olika texter till veckotidningar. Direkt Ur Livet, Min Egen Historia och några noveller. Men det var ett visst format som gällde och samtidigt var jag i alla förblindad av tanken på mig själv som en riktig författare. För väldigt, väldigt länge tänkte jag att man egentligen inte är det om man inte blir antagen på traditionellt förlag. 

 För att bearbeta mina personliga nederlag – Latenta höjder är inte min första bok – startade jag för några år sedan Sjung O Gudinna, som är en sorts blogg som inledningsvis riktade sig just mot opublicerade berättelser, manus som kanske refuserats men som ändå förtjänade uppmärksamhet. Numera intresserar jag mig framför allt för debutromaner. Någons första verk.

 Vad gäller min egen debutroman har jag inte valt berättelsen, utan snarare tillåtit den att krysta sig ut ur min hjärna. Detta har ibland varit en berusande känsla men ofta också ungefär lika nöjsamt som det låter. Jag har under mycket lång tid gått upp klockan fem varje morgon, jag har jobbat deltid och tagit konsekvenserna av det, jag har underkastat mig stenhård kritik och försökt ta den konstruktivt, jag har gråtit, firat i förtid minst tio gånger, låtit boken ligga i två år på grund av skam, betalat oändliga summor till Författarcentrum. Gråtit igen, vredgats och velat stämma hela kultureliten. Skrivit om. 

 Men en dag insåg jag att Latenta höjder är en bok jag så oerhört gärna vill skall finnas att jag till slut fann kraften att bryta ihop, komma igen och slutligen sätta mig in i de alternativa vägar man idag kan gå för att publicera sin roman. För detta har jag alla, utom mig själv och min tjurskallighet, att tacka. Jag vill naturligtvis att andra människor skall läsa min bok. Men för mig är det allra, allra viktigaste att den finns nu. 

Ytterligare något om min person – jag anser att socialtjänsten och Konsten är oupplösligen förenade. På grund av människors magi. 

Latenta höjder

Latenta höjder

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2022-08-09


På motivationsboendet Höjden, i socialtjänstens yttersta utposter, lever Juri, som är healer, Melody som kanske är ett hopplöst fall, Stellan, som har en djungel i magen och familjen Dhari som är fullkomligt felplacerad.


Sommarvikarien Bett försöker förstå hur man arbetar med latent motivation medan Haaken tycker sig redan veta det. Läs mer »

Nu när jag debuterar med Viljan och världen, ser jag min erfarenhet som pedagog och säljare som en fin kombination. 

Efter skrivkursen på Mallorca bland citronträd och olivlundar var jag fast. Där tog jag ett nytt steg i livet och fortsatte med en ettårig skrivarlinje. Mitt romanprojekt tog fart och min tänkta sångbok för barn fylldes på med nya sånger. Inom mig har kreativiteten alltid funnits. Idéerna, de plötsligt bara finns där, vid en skogspromenad, i bilen eller när jag ser det stora i det lilla här i livet. I Göteborgsoperans fantastiska miljö, där jag var ansvarig för medverkande barn, föddes några av mina idéer och sånger. 

Jag bor på Västkusten med man och fyra barn. Havet och skogen ger mig energi och längs strandkanten tar jag mina löprundor. 

Viljan och världen utspelas i min närmiljö och här bland blåbärsris, hallonsnår och ett rikt djurliv gror idéer till en fortsättning.

Förlag: Visto
Titel: Viljan och världen
Utgivningsdatum: 9 augusti
ISBN:978-91-7885-846-0

Viljan och världen

Viljan och världen

Viljan älskar att gå på upptäcktsfärd i skogen med sin hund Tossie. I granntanten Anniellas trädgård är det extra spännande att vara. Viljan och Anniella har en sak gemensamt, de älskar djur och att ta hand om vår planet. Men i skolan är det jobbigt. Klasskompisen Saga retas hela tiden. Hon säger att Viljan är bästis med en tant som är över hundra år. Läs mer »

Peter Stålhammar

Mitt namn är Peter Stålhammar och bor i Getebol strax utanför Säffle. Jag är en fantasifull ingenjör som alltid vill lösa nya problem och har ett konstant behov av att bygga saker. När mörkret infinner sig är det film som gäller, helst fantasy eller science-fiction.

Pumpakungen

Pumpakungen

Tycker du att det är läskigt med mörker? När det blir så där mörkt att du inte kan se handen framför dig? Då är du inte ensam. Halloween är en högtid fylld med glädje och spänning, men även med rädsla och oro. Det är ju inte så konstigt eftersom man alltid pratar om spöken och monster under denna tid. Läs mer »

Sara Edsman

När jag var liten tuggade jag alltid på pennan. Det var en gul blyerts och det smakade illa. Sen skrev jag, och när jag tänkte så tuggade jag. När jag blev äldre snurrade jag mitt hår i stället. Idag skriver jag på datorn och har skrivit min första barnbok. Inte vilken bok som helst. Utan en bok som betyder något för alla som fruktat mörkret. 

Jag skulle kunna berätta för er hur jag älskade böcker när jag var liten, att jag ofta gick på biblioteket, och att fortfarande idag är en bok bland den bästa presenten någon kan ge mig.  Men mest av allt vill jag berätta om hur jag älskar berättelser. Jag spär gärna på mina egna så de blir mer intressanta, mer dramatiska. Men verkligheten överträffar ofta fantasin. Så många gånger har jag upplevt det. Böcker har alltid varit en tröst, ett ljus i mörkret som visar en annan värld. 

Jag bor i vackra Norrköping. Är inte född här, men håller staden nära mitt hjärta. Att hitta Norrköping, var att hitta hem. 

Hjälp! Jag kan inte sova

Hjälp! Jag kan inte sova

Tuva kan inte sova. Lite beror det på att hon inte sover i samma rum som sin syster längre. Lite beror det på att hon är mörkrädd. Men mest beror det på den där klumpen i magen. Är hon verkligen ensam i rummet?

Hjälp! Jag kan inte sova är till för den som har svårt att komma till ro på natten och behöver hjälp att förstå och övervinna sina rädslor. Läs mer »