Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Tomas Akenine-Möller & André Möller. Foto: Privat

Vi är två bröder som debuterar som romanförfattare. Tidigare har vi publicerat akademiska verk, då den ena av oss är professor i datavetenskap och den andra doktor i religionshistoria. Vi har alltid tyckt om att skriva och har oberoende av varandra påbörjat flera skönlitterära texter, men våra försök att nå i mål har alltid runnit ut i sanden eller inte blivit bra nog. Det var först när vi slog ihop våra krafter som vi lyckades ro iland ett manus som vi var riktigt nöjda med. Att skriva tillsammans gav oss förstärkt kreativitet och dubbel glädje. 

Gamla Kirurgen är en klurig spänningsroman förankrad i den akademiska världen i Lund. Titeln anspelar på en majestätisk byggnad som tidigare tjänstgjort som kirurgisk klinik. Genom att flirta med pusseldeckargenren vill vi ta med läsaren på en fartfylld resa där varje kapitel pekar framåt och uppmanar läsaren att vända blad. Vår förhoppning är att boken ska ge oss möjlighet att få ge ut även uppföljaren, och uppföljaren till den.

Gamla kirurgen

Gamla kirurgen

Lundaprofessorn Luka Zlatar ska precis bli invald i ett hemligt sällskap när initieringen avbryts av ett dödsfall. Han finner sig abrupt inkastad i en virvel av mord, svarta affärer och familjehemligheter. Frågan ekar inom honom: Varför var just hon tvungen att dö? 

Det har gått tjugotre år sedan han sist träffade sin gamla studiekamrat och exflickvän Jessica. Läs mer »

Malin Tuvesson. Foto: Privat

Mitt namn är Malin Tuvesson och jag är författare. Jag har alltid haft livlig fantasi och har skrivit sedan jag lärde mig läsa och skriva. Tidigare har jag haft noveller med i antologier, nu senast i Mordiska väsen från Darkness publishing men jag är även en av författarna till antologin När mammor dör – kvinnor om att mista sin mor. Nu när jag äntligen debuterar med en egen roman kan jag med rent samvete kalla mig författare.

Till vardags arbetar jag som teknikinformatör och skriver tekniska specifikationer men på fritiden skriver jag skönlitterärt. Just nu håller jag på att skriva på två nya romanmanus. I min dator finns det dock ett otal påbörjade manus och idéer och förhoppningsvis kommer några av dem att bli till verklighet.

Jag är dessutom en av skribenterna i bloggkollektivet barnboksprat.se. Där vi läser och recenserar barn- och ungdomsböcker för att främja läslust.

I mitt privata bor jag och min familj på en gård på Hallandsåsen som vi driver som månskensbönder med köttdjur.

Berätta en detalj

Berätta en detalj

Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Läs mer »

Marianne Engman. Foto: Privat

Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar. Covid-19-pandemin visade tydligt hur viktigt det är att hänga med i teknikens utveckling och hur otroligt snabbt den går framåt. Jag är intresserad av digitalisering men också medveten om en del problem den innebär för de som inte kan eller vill ta del av den.

Mina vanliga fritidsintressen som att sy, baka bröd och odla grönsaker har den senaste tiden fått kliva lite åt sidan och ge plats åt boken som nu blivit verklighet. Med min bok vill jag dra mitt strå till stacken för att minska digitalt utanförskap i samhället.

Debutanten Jakob Marklund. Foto: Privat

För den som kände mig som ung ter sig min debut som författare fullständigt osannolik. Jag spelade datorspel och kodade, läste så gott som aldrig böcker. Men något hände under gymnasiet då jag började skriva texter till metal-bandet jag sjöng i. Började läsa Shakespeare och gjorde tappra försök med rim och versmått. Sedan började jag att läsa alltmer skönlitteratur och fascinerades framför allt av fyndiga och vackra formuleringar. I mitt arbete som spelutvecklare på Coldwood har det krävts både kreativitet och förmåga att uttrycka sig väl i text. När jag märkte att jag tillbringade orimligt mycket tid med formuleringar så slog det mig att jag kanske skulle våga mig på att skriva skönlitteratur – det var ju ändå där jag fann min inspiration och skrivlust. Så där är jag nu – jag vågade! Mitt författarskap drivs av viljan att skriva underfundigt, med kärleksfulla personbeskrivningar, men samtidigt spännande, underhållande och med ett uns av samhällskritik.

Skuggan av ett hårstrå

Skuggan av ett hårstrå

Allt som politikerna ogillade men själva saknade kompetens eller driv att ta tag i hamnade här. Normala människor hade avskytt att jobba med denna avskrädeshög av uppgifter som passerat genom kommunens matsmältningssystem utan att brytas ner nämnvärt. Men de närvarande kvalade inte in i den breda kategorin normala människor. Läs mer »

Caroline Möllesand. Foto: Privat

Trots att jag alltid har skrivit i jobbet hade jag aldrig drömt om att skriva en bok. Det verkade för komplicerat. 2019 var jag sjuk i utmattning och behövde fokusera på något nytt. En skrivarkurs på distans fick min trötta hjärna att vakna till liv och bli kreativ igen.

Tack vare en kurskamrat upptäckte jag feelgoodgenren – sådant ville jag också skriva! Premiärbesöket på Bokmässan gav mig en bokidé och väl hemma påbörjade jag mitt manus som utspelar sig på Öland. Jag läste skrivbloggar och fann skrivgemenskap på Instagram. Först trodde jag att enklaste vägen var att ge ut själv och under 2021 bloggade jag på Debutantbloggen. I somras blev jag kontaktad av WAPI som ville läsa manuset. Efter en tids väntan skrev vi tvåboksavtal med rättigheter för ytterligare sex länder. (Ja, jag skippade egenutgivning.)

Nu släpps min roman där alla känslor får plats och relationer sätts på prov. Det är första delen i serien ”Öland i våra hjärtan”.

Sommarvindar och sanningar : Första delen i serien Öland i våra hjärtan

Sommarvindar och sanningar : Första delen i serien Öland i våra hjärtan

Det har gått ett år sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men bestämmer sig sedan för att en hemester i vacker miljö kanske är precis vad hon behöver. Väl framme på anläggningen Ekerum får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Läs mer »
Erica Eklund. Foto: Lumeah Photography

Redan som tioåring drömde jag om att bli författare. Jag skrev många berättelser på min skrivmaskin, slukade böcker, både från min egen och mammas bokhylla, och älskade när min lärare i skolan läste högt ur en skönlitterär bok.

Idag arbetar jag som lektör och författarcoach och ägnar dagarna åt min passion, en kombination av andra författares manus och mitt eget skrivande. Jag lämnade mitt lärarjobb efter tolv år som gymnasielärare för att starta eget och parallellt satsa på mitt författarskap. Det manus som jag nu debuterar med började som ett mer terapeutiskt skrivande. Min berättelse behövde komma ut, jag skrev utan att tänka på någon egentlig mottagare. Men ju mer jag skrev, desto tydligare blev det för mig att jag ville dela berättelsen om min pappa och vad hans alkoholmissbruk har inneburit för både honom och mig. Sedan några år har mitt fokus varit att få den utgiven och det är en stor dröm att det nu sker.  

[Book: ISBN hittades ej]