Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Håkan Ågren. Foto: Privat

Jag har arbetat som journalist i nästan hela mitt yrkesliv. Vid sidan om mitt vanliga journalistjobb har jag skrivit frilansartiklar om kultur, reportage, noveller, dikter och kåserier. Två gånger har jag vunnit första pris i novelltävlingar, på 70-talet med ”Tranorna flyger mot norr” i tidningen Land och på 80-talet med ”Att leva sitt puzzel” i en tävling anordnad av bland andra Stockholms Stadsmuseum.

Och så har jag fiskat, mest med flugspö, och nu skrivit en bok om alla dessa timmar, dagar och veckor vid livets vatten.

I efterhand ångrar jag att jag inte tackat Gunnar Johnson, författaren, konstnären och tidigare redaktören för tidskriften Flugfiske i Norden, för alla trevliga telefonsamtal i samband att mina artiklar publicerades, och för att jag fick ta del av några av hans minnen.  

Mitt barnbarn Maltes kamp med en öring eller regnbåge på säkert tre-fyra kilo i Sandsjön nära Mattsmyra i Hälsingland kunde jag också gott ha nämnt.

Pulshöjare och stulna harrar

Pulshöjare och stulna harrar

Jag har skrivit om fiske, och då framför allt flugfiske, i snart 30 år. Skrivandet, litteraturen och fisket har varit tre viktiga hörnstenar i mitt liv. Jag har gillat att berätta om fisketurerna och de stora och små äventyr som dessa ofta innehåller. Det här är ett urval av dessa artiklar, de flesta publicerade i tidskriften Flugfiske i Norden (FiN). Läs mer »
Jörgen P Karlsson. Foto: Privat

Verksam som konstnär och skribent med basen i Karlstad. Text har alltid varit viktigt under mitt liv och redan under skoltiden föredrogs under alla år uppsatsskrivning, där man gavs makten att utforma världar, händelser och historier som man själv ville ha dem. Det var redan där jag insåg styrkan i en väl formulerad text. Lyrik kom något senare, men med den upptäcktes ett kraftfullt instrument för att skriva mellan raderna, att kunna vara subtil och tolkningsbar. Lyrikformen har funnits med på olika sätt i livet, bland annat som musiktexter till olika egna rockband under yngre år.

Jag har fått publicerat ett antal debattartiklar och andra inlägg om konst och samhälle i varierande medier som exempelvis Dagens Arbete, Nya Wermlandstidningen och webbaserade Kulturdelen. Jag fick även äran att delta i en diktantologi utgiven av Heidruns Förlag under tidigare 2000-tal.

Text är numera en väl integrerad del av mitt konstnärskap.

Elefanthud

Elefanthud

En samling lyriktexter om att ta steg framåt. Poesi i samtiden, som även mellan raderna lyfter hopp om styrka och beslutsamhet. Läs mer »
Författaren Suad Ali. Foto: Kajsa Göransson.

Jag heter Suad Ali och har skrivit romanen Dina händer var fulla av liv som kommer ut på Norstedts den 14 september. Jag föddes oktober 1990 i Mogadishu Somalia, ett par månader senare bröt inbördeskriget ut.

Jag är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor de senaste åtta åren på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. När jag skriver klart manuset gör jag det från Jordanien där jag har bott sedan förra året. Jordanien är ett land som hyser många flyktingar.

Jag tänker på kvinnorna som är på flykt här och så tänker jag på min huvudkaraktär Nora, och vilken otrolig omställning det skulle vara för henne att vara på flykt i Jordanien. Och så tänker jag på att jag har levt med Dina händer var fulla av liv i fem år och slås av hur läskig tanken av att släppa ut något jag har skapat är. 

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Läs mer »

Emma Rävås. Foto: Nille Leander

Mitt namn är Emma Rävås och jag tror faktiskt inte att jag kan sluta skriva. Ibland har jag försökt och då drömmer jag om att skriva böcker eller musik på nätterna. Så jag har fortsatt att skriva och när folk säger ”när ska du skaffa ett riktigt jobb?” har jag bara skrattat. För det enda jag kan och vill göra är att skriva.

Istället för att skaffa det där riktiga jobbet gick jag på Lunds universitets författarskola. Där fick jag tillfälle att umgås med andra skrivande människor och få personlig handledning. Det var där boken om Andrea växte fram.

När jag inte skriver böcker skriver jag som sagt musik och jag har släppt två skivor under namnet Emma Carolina. Annars tillbringar jag tiden med att umgås med mina vänner, lära mig allt om popmusik och skapa onödigt specifika spotify-spellistor. Fast just nu går mycket tid åt till att hoppas att folk kommer gilla min bok, om jag ska vara helt ärlig.

Jag händer jämt

Jag händer jämt

"Andrea? Har något hänt?"

Nej, fina syster, inget har hänt. Jag har hänt. Jag händer jämt och det kan du inte förstå. Förlåt, fina syster. Jag går ut. Går, springer, cyklar. Fort. Maklig takt är för folk som kan andas.

När sextonåriga Andrea träffar den tre år äldre Hedvig slår förälskelsen till bortom all kontroll. Läs mer »

Moa de Bruin. Foto: Henrietta Bruto

Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att skriva om olika familjekonstellationer. I en berättelse jag skrev när jag var liten hade familjen 24 barn. Lite många karaktärer att hålla koll på kanske så när jag nu i vuxen ålder har skrivit min första kapitelbok består familjen av mamma, pappa, tre barn och en moster. Svanson är efternamnet, och i centrum står Vera 11 år.

Jag har, precis som de flesta skrivande människor, alltid skrivit på olika sätt. Allt från skoltidning, krönikor, copytexter och sedan 2008 en blogg. Till skillnad från bloggandet, eller i mitt jobb som kommunikatör, kan jag i det skönlitterära skrivandet fabricera loss precis som jag vill. Får jag ens hitta på så här? Jo det får jag! Kan det vara så här skruvat? Ja det kan det! Befriande!

Jag älskar att försätta mina karaktärer i olika situationer för att se hur de ska ta sig ur det. Knasiga situationer har det visat sig att familjen Svanson är experter på och jag har haft väldigt roligt när jag skrivit om Vera och hennes familj!

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Möt Vera Linnea Svanson: teaterapa, chokladmilkshake-älskare och dagboksskrivare.
Vera går i femman och ÄNTLIGEN ska hon få vara med och spela Det lilla monsterbarnet, den klassiska pjäs som skolans teatergrupp framför på halloween. Tänk om hon till och med skulle få en huvudroll, det vore drömmen!!!

Samtidigt når galenskapen nya nivåer hemma hos familjen Svanson. Läs mer »

Cissi och Mats Erwald. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet

Vi är ett gift par som jobbar tillsammans i vårt gemensamma bolag där Mats är mentor, coach, chef att hyra och Cissi är grafisk formgivare. Vi är hängivna friluftsentusiaster som vill inspirera fler till att reflektera och våga förändring. Det här är den första bok vi skriver, men inte den sista.

För några år sedan startade vi ett bolag tillsammans för att få arbeta ihop och kunna styra mer över vår tid. Vi valde att lägga om våra liv för att ha möjlighet att åka mer skidor och vara mer i naturen.

I en sittlift härom året i alperna upplevde vi att alla nedanför var så stressade. De hade så bråttom iväg när de egentligen var där de ville vara. Känslan ledde till långa diskussioner omkring stress, närvaro och prestation. Där och då föddes vår lust till att börja skriva och idén till boken Slow Skiing.

Slow skiing - närvaro och medvetenhet för större upplevelse

Slow skiing - närvaro och medvetenhet för större upplevelse

Slow Skiing är en bok om kärleken till snö. Vi får möta Frida Hansdotter, The Bunch genom Magnus Granér och Alex Hackel, Evelina Nilsson, Andreas Jonsson, Martin Alzén, Per Strömberg samt Mårten Johansson i personliga intervjuer där de berättar om sin syn på livet och skidåkning. Intervjuerna varvas med storslagna bilder och författarnas egna reflektioner och berättelser. Läs mer »