Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Henrik Hermansson. Foto: Privat

Jag har skrivit inom många olika genrer i nästan 30 år. Genom åren har jag skrivit dikter, noveller, romaner, debattartiklar och mycket annat. På senare år har jag intresserat mig för filosofi och bildningsfrågor och debuterade med en facklitterär bok kring dessa ämnen 21 januari 2022. Jag tycker om att med litteraturen angripa de stora, kanske till och med eviga frågorna, ur ett kanske oväntat och samtida perspektiv.

Jag skriver nästan hela tiden och för närvarande arbetar jag med manus inom historia, skräck och science fiction. Jag tycker det är lärorikt och utmanande att prova helt olika genrer och använda det skrivna ordet i helt olika syften – till exempel att förklara någonting pedagogiskt, skapa förståelse, inspirera, väcka olika tankar och känslor, rysningar, kalla kårar eller något annat.

Jag har även varit verksam som frilansskribent från och till under åren och kommer under våren 2022 att börja jobba som litteraturutvecklare. Mer info på www.ordochbilder.se

Allting handlar inte om dig själv här och nu

Allting handlar inte om dig själv här och nu

Handlar allting om din identitet – vem du är? Hur just du ska bli lyckligare här och nu?


Och framför allt – måste alla veta vem just du är? Hur kan du vara säker på att andra är intresserade av just dina åsikter?


Borde vi istället sluta vara självupptagna och försöka lära oss mer om vår omvärld, andra människor, andra platser och andra tider? Borde vi ägna mer tid åt vad vi tänker, säger och gör – och mindre åt vilka vi är?


Denna bok handlar om bildning. Läs mer »

Journalisten och författaren Erik Bergin. Foto: Jonas Wagell

Det roligaste jag gjort under 25 år som journalist är att jobba som USA-korrespondent. Det var tidvis även det jobbigaste jag gjort, med vissa arbetsdagar över 20 timmar. Och numera är jag rätt säker på att det även är det viktigaste jag gjort som journalist.

Journalistik handlar om att berätta berättelser. Dock främst andra människors och i ganska korta texter. Det är därför både nervöst och kul att ge ut en hel bok – med min egen berättelse om människor jag mött under många resor från kust till kust i USA.

New York där jag bodde och jobbade känns som min andra hemstad, även om jag sedan dess flyttat åter till Stockholm. New York har i känslomässig mening ersatt Linköping, där jag föddes 1973 och bodde mina 20 första år. USA kommer alltid att kännas som mitt andra hemland.

Därför är det kul att debutera med en bok om just USA. Om amerikansk politik och amerikanska väljare, närmare bestämt. Jag hoppas och tror att den ger läsare en fördjupad bild av dynamiken som styr amerikaner inför ett presidentval.

Efter Trump – En reporters personliga berättelse på plats i USA

Efter Trump – En reporters personliga berättelse på plats i USA

Varför blev Donald Trump USA:s president? Vad är det för land han lämnat efter sig? Och varför har USA blivit så polariserat? Att Trump vann valet 2016, och mycket väl kunde ha vunnit igen 2020, blev möjligt beroende på faktorer som går många år tillbaka i tiden. Att Trump blev president har dessutom både förändrat Amerika och blottlagt landets djupa problem. Läs mer »

Elin Lampi, debutant. Foto: Theresa Axén

Jag heter Elin Lampi, är trebarnsmamma och legitimerad psykolog. Jag har alltid tyckt om att skriva och illustrera. Mina barns uppväxt har kantats av många egenskapade barnböcker.

Jag har ett stort intresse för graviditet, föräldraskap och anknytning. Dessa bitar har nu fått större utrymme i och med uppstart av min egen psykologmottagning. Här har även skrivandet kunnat ta plats, vilket har resulterat i boken Förlossningsdepression – ensam är inte stark. Jag vill skriva varmt, rakt och enkelt, så att nyblivna föräldrar med tröttblödande ögon kan ta till sig orden.

Förlossningsdepression : ensam är inte stark

Förlossningsdepression : ensam är inte stark

Den här boken är till dig som har fått barn och känner att  ingenting riktigt blev så som du tänkt. Livet har förändrat­s, du har blivit mamma. Omgivningen uppmanar dig att passa på att njuta . Ändå sitter du här och får inte ihop det. Läs mer »

Pia Nykvist, debutant. Foto: Malin Wahlin

Jag har alltid tyckt om att läsa. När jag var liten var det ett äventyr att gå till biblioteket. Ville jag ha spänning, skratt eller kanske lära mig något nytt? Jag känner likadant för böcker idag.

Teckna och måla är också något jag tycker om, en dag när jag målade en tavla hittade jag ett frö till en berättelse i den. Jag funderade över vad jag såg. Vattnade fröet med akvarellfärg och det växte till en liten saga som slutligen blev till en bilderbok.

Att få ge ut en bok är någonting värdefullt för mig. För tänk om just min bok kan göra att ett barn blir glad i hela kroppen.

Hönan och stormen

Hönan och stormen

En bok om missförstånd och vänskap.

Vad hände dagen då hönan blåste iväg?

Läs mer »
Debutanten Irina Eckhoff. Foto: Privat

Jag planerade aldrig att bli författare när jag var liten men jag har alltid älskat att läsa och fantisera. Som barn hittade jag på olika världar som för mig var både verkliga och overkliga på samma gång. Jag hittade på magiska äventyr och historier som jag sedan memorerade och återberättade för mig själv. Det gör jag än idag.

Ursprungligen är jag utbildad som elektronikingenjör men på senare år arbetar jag med kvalitet.

Inspirationen till min debutbok kom spontant när jag läste sagor för mina egna döttrar. De tyckte om att låtsas vara med i historierna, känna igen sig i huvudpersonerna, ställa sig jämsides med dem.

Varför inte, tänkte jag. En dag la vi sagoboken åt sidan och började hitta på en egen berättelse. Vår katt som alltid höll oss sällskap fick också vara med. Ibland kunde man tro att han verkligen lyssnade, och spann när vi pratade om honom.

På så vis uppkom den här boken med två flickor och en katt i huvudrollerna som nu några år senare roar oss med sina äventyr.

Väktarens gåta

Väktarens gåta

Viktoria var en helt vanlig tonåring, tills en vacker dag ... eller nej, inte så ... tills hon en kall, regnig dag plockade upp en frusen katt på gatan. Tillsammans med honom följde en värld som hon aldrig kunnat föreställa sig - en värld fylld av gåtor, äventyr och magi. Läs mer »

Olivia Iliasdottir. Foto: Privat

Jag har alltid föredragit det skrivna ordet. I skolan dök jag ner i läroböckerna, men räckte aldrig upp handen. Läste Harry Potter, Vargbröder och Fem-böckerna mer än vad jag träffade kompisar på fritiden. Jag var inte antisocial, men medveten om att jag inte riktigt passade in. Det störde mig inte särskilt mycket, inte då.

Sedan kom tonåren. Jag hängde inte med i svängarna och fick allt svårare att relatera till jämnåriga. Jag har nog alltid klickat bättre med personer från tidigare generationer. Lärare, äldre släktingar, mina föräldrars bekanta. Ibland får jag en svårbeskrivlig känsla av att jag borde ha fötts i en helt annan tid.

Den känslan, i kombination med min förkärlek för fantastik, inspirerade mig i skapandet av Nattfödd och huvudkaraktären Zoey. När jag skriver är det jag som diktar upp reglerna, men samtidigt inte.

Vad som helst kan hända. 

Köp Nattfödd på Bokus >>

Köp Nattfödd på Adlibris >>

Zoey sitter bakom ratten med fullt adrenalinpåslag samtidigt som Five Finger Death Punch ångestridna musik fyller Toyotan. Händerna kramar ratten så hårt att knogarna vitnar och hastighetsmätaren pekar på över 100 km/h. Från ingenstans dyker en hjort upp. Framrutan krossas och Zoey kastas runt i bilen. Ett skarpt vitt ljus möter henne. Är det från ambulanssirener eller något ännu värre?

Zoey vaknar upp ute på ett fält där hon möts av en man. Han undrar hur gammal Zoey är. Tekniskt sett är hon född 1843, men det är bara den första upplagan…

Nattfödd är en gripande, kreativ och hjärnskrynklande berättelse för unga vuxna.