Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Karin Stammarnäs. Foto: Anders Nicander

Jag är född 1971 i Linköping och bosatt i Bohuslän. Jag är anställd inom kultursektorn. Att skriva är en slags pågående process jag haft sedan jag var barn. Samtidigt som jag uppmuntrar andras skapande varje dag har jag haft en känsla av blygsel i att jag själv gör detta – men nu var det tillslut dags att släppa ut den sidan hos mig själv. Berättelsen krävde det av mig. Jag tillät mig att bli som förälskad. Allt började då jag var i Lund och såg en skylt i ögonvrån. Texten var vacker, som en boktitel tänkte jag. Diktsamlingen ges ut på ett hybridförlag som ger ut manus de anser håller hög kvalitet där författarna har en bok med smalare målgrupp. Det är inte ett traditionellt förlag men inte heller en författares eget förlag. Det passar mig utmärkt. Jag är en mångfacetterad person som är van att göra saker själv.

Debutanten Åse Åsenlund. Foto: Jonas Nerbe

”Du borde skriva en bok om hur det var i tv-världen under 90-talet”, sa en vän för några år sedan. ”Om stalkern som förföljde dig.”

Det blev kicken i baken jag behövde för att även lyssna på rösten från insidan, den som ohörd knackat på så många gånger. Fokus, tänkte jag, gick ner i arbetstid och hyrde ut en del av mitt hus för att finansiera mitt tilltag. Jag fick flow och det blev en spänningsroman i storstadsmiljö. Färdig men outgiven.

Debuten blev istället en roman i feelgoodanda som utspelar sig i en fiktiv liten ort. Om en kvinnlig präst med dunkelt förflutet som chockar bygdens invånare med sin brist på impulskontroll och fördomsfulla människosyn.

När jag inte skriver jobbar jag med research för tv-programmet Malou efter tio. Det är fantastiskt att få tala med människor som bär på spännande och drabbande livsöden. En skatt jag har med mig i mitt skrivande.

Saligt uppdrag

Saligt uppdrag

Efter åratal av kringflackande prästliv har Ulrika Johannesson, 45, nått höjden av sin karriär som kyrkoherde i Vassätra, en gudsförgäten ort utanför Halmstad. Med bra lön, stort ansvar och vacker prästgård har hon äntligen hittat hem. Läs mer »

Virve Hedenborg. Foto: Fredrick Francke

När jag var barn älskade jag böcker fulla av dimmiga hedar, osaliga andar, tidsresor och tavlor som egentligen var fönster till andra världar, så när jag skrev mina första barnboksmanus var det givna teman. Men inget förlag nappade.

Då tänkte jag på andra böcker som gjort stort intryck, som Den långa vägen hem och Barnen från Frostmofjället. Jag ville skriva en bok om barn som klarar sig i ett äventyr genom att lita till sig själva och sina kunskaper. Så jag skrev Skärgårdsstorm. En bok som också handlar om gryende vänskap.

Jag har jobbat som journalist i över tjugo år. Det är ett spännande och roligt jobb, men jag hade sällan ork över till att skriva annat än artiklar. För några år sedan sadlade jag om till analytiker vid polisen. Det har gett mig lusten att läsa och skriva skönlitterärt tillbaka. 

Jag har tänkt att jag ska leta upp mina gamla skrivböcker från skolan. Kanske kan jag återanvända någonting? Men först ska Skärgårdsstorm släppas, och så ska jag skriva klart uppföljaren.

Skärgårdsstorm

Skärgårdsstorm

A.K. Sydegård debuterar som författare. Foto: Magnus Liam Karlsson

Allt börjar med en diffus dröm om att få skriva. Jag vet bara inte om vad. Så jag blir journalist och arbetar på tidning. Jag skriver om klosterbyggen och 5:2-metoden. Intervjuar popstjärnor och fotvårdsspecialister. En dag har jag gjort mina 10 000 timmar, plus några till. De där det sägs man behöver ha övat för att bli bra på någonting.

Då blir det en barnbok.

Jag trodde det var en deckare jag hade i mig. Eller kanske chick lit. Men det var en feelgood-bok för unga, om en tjej som är modigare än jag: smart, rolig och framåt. Som är nära att tjäna en miljon tack vare att hennes brorsa är lik Justin Bieber.

Hur blev det så?

Jag började skriva. Och jag visste redan från början att det skulle bli ett fartfyllt äventyr utan pekpinnar. Och att huvudpersonen skulle vara en tjej – som är rolig på ett galet sätt. Sådär som mest killar har fått vara i barnlitteraturen. Resten gav sig själv.

Av bara farten fick jag idén till bok nummer två. Den är redan på gång.

Bror till salu

Bror till salu

Det är en perfekt affärsidé och 13-åriga Zoe har allt som krävs: Ambitionen att bli världens yngsta it-miljonär. En mobil med bra kamera. Ett Instagramkonto med hundratusentals följare. Och förstås: en brorsa som ser exakt ut som Justin Bieber. Nästan. Läs mer »
Debutanten David Armini. Foto: Julia Carlström

Jag älskar att berätta. Tillsammans med barnen har jag skapat karaktärer som Sydpolstomten och Discoharen. Vardagen och egna erfarenheter finns ofta med som inspiration med uppväxt på Gotland och i Tanzania, att starta och driva företag, undervisa på Chalmers, pappa till fem barn, fågelskådning.

Redan i tonåren fanns önskan att skriva i långt format men försöken stannade vid några kapitel eller synopsis. För några år sedan klickade något i huvudet och så skrev jag en roman. Det var en milstolpe och just nu, med den första romanen i tryck, passerar jag en annan. Det är ett långsiktigt arbete och jag ser med tillförsikt fram emot att utvecklas som författare.

Det är stort att ge ut en roman, men det är större att arbeta med ord och formuleringar, att skapa världar och historier, att gestalta känslor, relationer och människor.

Det är med kärlek till livet självt jag ser fram emot fortsatt romanskrivande.

Röda siffror

Röda siffror

Leif Ström driver en omåttligt framgångsrik fond. Genom fyra ­personer i hans närhet får vi följa hur dåliga beslut, kortsynthet och egoism driver livet mot kollaps.Inga-Lill är gift med Leif och kämpar för att skapa mening i ett liv som definieras av maken. Läs mer »
Skådespelaren Ewa Fröling debuterar som författare. Foto: Malin Nerby

Jag är en läsare. Har alltid varit. Som sjuåring tog jag en rejäl tugga.
Tog ner EN MOR från bokhyllan. En vacker inbunden bok ärvd från farmors bibliotek.
Det knakade alltid i böckerna då.
De doftade något obestämt gammalt och farmors parfym.
Först läste jag snabbt.
GUDSOMHAVERBARNENKÄRSETILLMIGSOMLITENÄR.
TACKOGONATT.
Under kudden låg BOKEN och väntade. När pappa gått då öppnades dörren till mitt rike.
Knirk. Sniffade lite på bokbladen. Sög på tummen och sedan bar det av.
Långt borta hördes pappas
SLÄCK!!!!!!
Du måste släcka
NU!!!!!!!!
Sedan stod han i dörrhålet han som aldrig läste och förstod ingenting.
Han som var en idrottskille och bara höll reda på målstatus och fintar.
Och på mig i bästa fall som var upp och ner och hit och dit och annorstädes.

MODER LIV
Alltings början så fick det bli när jag blev en författare.
Att bära sina barn.
Att få cancer i alltings början.
Att läka därifrån.
Att möta kärleken i samma stund.
Ett viktigt stråk.
Att läka att leva.
Att överleva.
Att ha tillit och styrkor och hög fallhöjd för att kunna omvandla
det som utmanade från hårrötterna.
Så.
Livets magi

Vad var det jag sa.

Det ordnar sig alltid Ewa lilla!
Det gör det.
Alltid.

Moder Liv

Moder Liv

Ewa Fröling, en av våra allra mest kända skådespelare, skriver en poetisk, stark och vindlande text om kvinnoliv och yrkesliv. Moder Liv utgår från det cancerbesked hon fick 2016 och berättar om året med otaliga sjukhusbesök och behandlingar; en tid av ångest, smärta och ilska. Läs mer »