Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Åsa Danielson Grimpe. Foto: Johan Ahl

Under många år har jag tampats med sjukdomar i mitt liv. Det började redan i barndomen med barnastma och i vuxen ålder har jag genomlidit utmattning, reumatism och ibs, bland annat. Känslan av att sjukdomarna började ta över mitt liv och min kropp blev till slut överväldigande. Min förmåga att kommunicera med andevärlden och min tro på det som kom till mig hjälpte mig att finna lösningen på gåtan till mina sjukdomar. Allt handlar om balans och harmoni och att vi behöver gå tillbaka till vårt ursprung.

Sex år har jag läst på universitetet men tillsammans med Moder Jord och andra naturandar har jag haft ett livslångt lärande. Vetenskapen har kommit långt och människan som art har lärt sig mycket men vi har mycket kvar att lära av naturen. Den är vårt ursprung och där finner vi svaren och lösningarna. Vi behöver bara bli mer lyhörda och lära oss att lyssna inåt, att lösningen inte alltid finns i den fysiska världen.

I min debut som författare hoppas jag kunna förmedla den kunskapen vidare.

Hon kallar mig dotter

Hon kallar mig dotter

–  Kära Moder Jord, kan du sända mig en guide och lärare för att hjälpa mig med mitt andliga arbete? 


Många människor tror att man kan tala till Gud och att Gud svarar. Om Gud är energi och allting annat består av energi, måste vi även kunna tala med andra andliga varelser. Läs mer »

Emelie Joners. Foto: Madeleine Lindh

Jag heter Emelie Joners och bor tillsammans med min familj i Järvsö, Hälsingland. Jag började skriva i tidiga tonåren, kortare berättelser som jag knattrade fram på skrivmaskinen sent på kvällarna. Skrivandet har alltid följt mig, och i samband med att jag blev förälder bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på drömmen att bli författare. Jag gick Skrivarakademins ettåriga distansutbildning på folkuniversitetet i Stockholm, samt ett par onlinekurser för Jorun Modén. Genom textsamtal och handledning växte mitt skrivande fram och jag hittade mig själv, mitt eget sätt att skriva. Förhoppningen är att min debutroman ska beröra, att karaktärerna och deras livsval ska väcka både tankar och känslor hos läsaren.

En annan del av mig

En annan del av mig

Våra själar är som slöjor i vinden, skira, böljande och så lätta att tappa taget om. Och har vi en gång förlorat greppet spelar det ingen roll hur långt vi springer, eller hur högt vi hoppar. Vi kan inte nå dem. Vi kan bara stå med nakna, såriga fötter på jorden och se hur de virvlar upp mot himlen, innan de slutligen försvinner. Läs mer »
Sofia Brattwall, debuterande författare. Foto: Stefan Jonason

Jag heter Sofia Brattvall och har en bred utbildning bakom mig, bland annat en kandidatexamen i journalistik och flertalet skrivarkurser samt kurser inom manus och filmskapande.

Mitt största driv är berättandet, att skriva och underhålla, samtidigt som jag är mån om att budskapet är gott och lättillgängligt för avsedd målgrupp. Det främsta syftet med min bokserie, Nyckelstenarnas Hemlighet, är att underhålla en fantasy- och äventyrsälskande målgrupp. Samtidigt har den ett pedagogiskt syfte i att utbilda och inspirera barn och unga inom ämnena historia och vetenskap.

Med mitt skrivande vill jag inspirera barn och unga till modet att våga gå sina egna vägar samtidigt som de respekterar andras olikheter och perspektiv. Jag vill inspirera till nyfikenhet och demonstrera hur vetenskap och magi inte är varandras motsatser, utan snarare olika sätt att definiera de stora mysterierna i vår omvärld.

Läs mer på www.nyckelstenarnashemlighet.se
Instagram: @nyckelstenarnashemlighet

Nyckeln till tiden

Nyckeln till tiden

En hänsynslös mördare härjar i Sverige och alla hans offer är tonåringar. Femtonåriga Teodor undkommer mördarens attack, men hans bästa vän Bella kidnappas.
Mot sin vilja hamnar Teodor i ett uråldrigt internationellt sällskap som har som mål att hitta och förstöra nyckelstenarna. För om de hamnar i fiendens händer kan deras krafter förgöra världen. Läs mer »
Debutanten Gudrun Furumark. Foto: Maria Wikström

Pling i luren. Det är min förläggare som undrar om jag har lust att skriva en presentationstext till Boktugg. Tusen tecken i jagform. Hon erbjuder sig att göra det åt mig men avslutar med ”det kanske blir mer naturligt om du gör det själv”. Jag håller med henne och lovar att sno ihop några rader.

Men när jag sätter mig för att skriva känns det allt annat än naturligt. De där åtta åren på universitetet (litteraturvetenskap, filmvetenskap, religionshistoria, psykologprogrammet) har satt sina spår. Att skriva i jagform känns fel, nästan smutsigt. Mina hittills sjutton år som psykolog har säkert också påverkat mig. I god journalföring är ordet jag bannlyst till förmån för det anakronistiska undertecknad. Kanske inte så konstigt att jag ryggar inför ”tusen tecken i jagform”.

I min debutroman, smartare smalare snyggare rikare, förekommer däremot ordet jag ymnigt. Den är till och med skriven i första person. Helt naturligt – när det är ett fiktivt jag går allt mycket lättare.

smartare smalare snyggare rikare

smartare smalare snyggare rikare

Stockholm 1991. Sara står utanför Östra Reals gymnasium, nyinflyttad från Norrköping och inställd på att livet äntligen ska börja. Hennes önskemål är inte orimliga: en enda vän, och en enda kille som kan tänka sig att ligga med henne. När Sara blir handplockad av den excentriska Esmeralda börjar saker äntligen att hända. Men det nya livet blir inte som hon hoppats. Läs mer »
Niklas Svidén. Foto: Henrik Kindgren

Att debutromanen handlar om en medelålders man med bräcklig självkänsla är mindre slump än jag vill erkänna, även om huvudpersonen Gustavs namn vittnar om viss självinsikt hos mig. Gustav Niklas Svidén, tilltalsnamn Niklas.

Jag är född 1973 och uppvuxen i Stockholm (förutom en period i Kumla i barndomen). Min nyfikenhet och mitt behov av nya hobbyer har lett mig till den oundvikliga punkten där den senaste och mest intensiva av dem till slut behövde uttryckas i mer än kåseriform på sociala medier och efter många års omskrivningar ledde det fram till debutromanen ”Jag springer inte, jag flyr”.

Jag är en engagerad långdistansidrottare och hoppas att mitt pannben och min förmåga att kunna kissa medan jag springer någon gång leder mig till framgång, utöver att jag under en period ståtade med den bästa sämsta tiden på VM i Swimrun. Detta till trots är inte träningen fokuset i mitt författande, utan mer en bifigur för att möjliggöra de vardagliga reflektionerna som präglar historierna.

Jag springer inte, jag flyr

Jag springer inte, jag flyr

Jag springer inte, jag flyr är en roman som handlar om Gustav Lindström. En medelålders man med bräcklig självkänsla som inte riktigt får livet att gå ihop. I ren panik får han för sig att börja springa, trots att det är astöntigt. Läs mer »

Kristian Hägglund. Foto: Privat

Jag jobbar som frilansande illustratör och serieskapare sedan 17 år tillbaka och har en högskoleexamen i serie- och bildberättande. Barnböcker har länge varit ett kärt medium och jag har sedan tidigare illustrerat fyra böcker i den prisbelönta bokserien DjurdeckarnaDu är speciell är första barnboken som jag både skrivit och illustrerat.

Tecknandet har följt mig sedan barnsben med det har inte varit min enda sysselsättning. Jag har även ett starkt intresse för samhälls- och miljöfrågor samt djurvälfärd och har högskoleutbildning inom miljö- och hållbarhetsfrågor. Oundvikligen har detta påverkat mig i mitt skapande.

För mig är det viktigt att inte bara underhålla utan också förmedla något djupare, att beröra och stärka och lyfta nya tankar och perspektiv. Du är speciell är mitt sätt att uppmuntra till djupare samtal kring självkänsla och egenvärde, att vi alla är unika och värdefulla precis som vi är. Det tror jag vi alla behöver höra oftare.

Du är speciell

Du är speciell

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-11-15
Du vet väl om att du är väldigt, väldigt speciell?

"Du är speciell" är en poetisk liten barnbok om det unika i varje människa och om varje individs orubbliga värde. Boken syftar till att stärka och inspirera läsaren genom att på ett enkelt och lustfyllt sätt lyfta annars svårgreppbara ämnen kring självkänsla och egenvärde. Läs mer »