Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Madeleine Strandberg. Foto: Privat

Att läsa böcker har alltid varit ett av mina största intressen. Genom litteraturen finns en fantastisk möjlighet att få dyka in i en annan värld, om än för ett litet tag. Fantasin berikas, och att läsa hjälper mig att stressa ned. Under min föräldraledighet kom jag på en idé till en bok som jag började skriva ned. Att skriva blev mitt kreativa rum som kom att bli ack så viktigt mitt bland alla sömnlösa nätter. Fantasin fick flöda fritt och bidrog till att jag mådde bra.

Jag föddes 1990 i en av Göteborgs förorter men bor numer på landet tillsammans med min man, våra två gemensamma barn och två bonusbarn. Jag är utbildad socionom och arbetar till vardags på socialtjänsten med vuxna personer med missbruksproblematik eller personer som har erfarenheter av våld i nära relation.

Förmögenheten : ensamhet i sällskap

Förmögenheten : ensamhet i sällskap

Majken överrumplar sin man tillsammans med en annan kvinna i deras gemensamma säng. Abrupt tvingas hon därför bryta upp från sitt liv som lyxhustru mot en betydligt enklare vardag. Ensam flyttar hon till en tvårummare i stadsdelen Högsbo i Göteborg, ett område där hon inte känner någon. Utan arbete måste hon nu skapa sig ett nytt självständigt liv. Läs mer »

Lise-Lott Alsenius. Foto: Louise Cederlöf

När jag lärde mig att läsa öppnade sig en ny värld. Jag började skriva sagor och skoluppsatser. Fick sedan skrivande som yrke, dock inte bokskrivande, men var tacksam över att kunna ägna dagarna åt bokstäver.

Min syster berättade om plågsamma djurförsök när jag var i tioårsåldern, och det grep mig djupt. Det här ska jag ägna mitt liv åt att bekämpa, tänkte jag. Riktigt så har det inte blivit, men jag har suttit i en djurförsöksetisk nämnd i många år. Men framför allt har jag ägnat sju år åt att skriva en bok som jag hoppas kan intressera en bred läsekrets för djurförsöksfrågan – och samtidigt ge en speciell läsupplevelse med en ingång till världar som är obekanta för de flesta.

Boken är skriven med en person som kompletterar mig perfekt. Hon är medicinjournalist, djurvän och en bättre skribent än jag själv. Tillsammans har vi fått fram en bok som blev tillräckligt bra för att bli utgiven i den enorma konkurrensen. Det är jag enormt stolt över. Kommer du inte framåt i ditt skrivande? Skriv med någon du gillar. Louise, du är min skönlitterära själsfrände!

Djurhus A

Djurhus A

Carl Adam Bastin är forskarvärldens största kändis, yrkesmässigt briljant men en översittare utan självinsikt. En morgon, på väg till jobbet på Akademiska Forskningsinstitutet, kidnappas han av en person iklädd råttmask. Där börjar mardrömmen. Han hålls inlåst i ett skyddsrum och utsätts för djurförsök liknande dem han själv har utfört. Läs mer »

Louise Cederlöf. Foto: Leo Alsenius

Man måste ha något att berätta, annars kan man inte skriva bok. Den insikten kom sent till mig, i dryga 40-årsåldern, och sammanföll med att jag fick frågan om att vara medförfattare till det som flera år senare skulle bli Djurhus A.

Visst hade jag försökt innan. I åratal hade det ena krystade och halvfärdiga manuset efter det andra hamnat i byrålådan. Den gamla sanningen ”alla kan skriva bra i tjugo, trettio sidor men få har en hel bok i sig”, etsade sig fast. Jag tänkte: okej, jag får fortsätta hålla mig till journalistik.

Men när så min tidigare chef, Lise-Lott Alsenius, berättade om en bokidé hon länge burit på kändes det … självklart. Det var den ju, berättelsen. Jag vill skriva den med dig! utropade jag. Och så blev det.

Med Djurhus A sätter vi blåslampa på djurförsöksindustrin, och vi gör det genom spänningsromanens filter: Vad händer när en forskare utsätts för samma grymma djurförsök som han själv har utfört?

Djurhus A

Djurhus A

Carl Adam Bastin är forskarvärldens största kändis, yrkesmässigt briljant men en översittare utan självinsikt. En morgon, på väg till jobbet på Akademiska Forskningsinstitutet, kidnappas han av en person iklädd råttmask. Där börjar mardrömmen. Han hålls inlåst i ett skyddsrum och utsätts för djurförsök liknande dem han själv har utfört. Läs mer »

Kaj Hagstedt. Foto: Peter Andersson Shanygin

Alla barn har rätt till sina känslor och åsikter, sin röst och sin talan. Som författare kan vi inspirera och entusiasmera barn att vidga sina perspektiv och att utforska de kreativa möjligheterna inom fantasin. Vi kan med våra ord ge barnen vidare referensramar och ett mångfacetterat språk.

Jag har under större delen av mitt liv jobbat som regissör inom tv och film, med fokus på barn och ungdom. Jag har också jobbat med språkutveckling och är utbildad lärare för årskurs 4–6. Med min debutroman tar jag stolta men ödmjuka kliv in i den litterära världen och ser hela processen som steg i min personliga utveckling.

Jag önskar att boken blir ett aktivt inlägg i den pågående debatten om barns och ungdomars läsintresse, och hoppas att lärarhandledningen skapar spännande och kreativa samtal i klassrum. Jag vill med boken kommunicera och entusiasmera, glädja och inspirera, roa och förvåna.

Framtidskameran

Framtidskameran

Farfar har dött och 12-åriga Emma faller ner i ett svart hål av sorg. Inte blir det bättre av att pappa är arg och vill göra sig av med farfars gamla fotobutik så snabbt det bara går.

Farfar har lämnat en magisk gåva åt Emma. Hon ärver en ombyggd kamera som leder henne ut på spännande äventyr. Läs mer »

Jon Henrik Fjällgren. Foto: Maria Östlin

”Varför skriver du en självbiografi? Du är ju så ung!” frågade någon.

”För att jag varit med om mer än en människa ska behöva uppleva under en livstid”, svarade jag.

Mitt liv har inte bara bestått av Talang och Let’s Dance och av magiska stunder på fjället. Jag har också upplevt djup sorg, mobbning, trauman och svek. Jag har varit på botten.

Först valde jag den lätta vägen ut ur ångesten. Med självdestruktiviteten dövade jag känslorna, men det var varken hållbart eller långsiktigt. Allt blev egentligen bara värre. Musiken och jojken – mitt musikaliska modersmål – blev min väg tillbaka.

Jag får ibland höra att jag har en gammal själ. Det kan säkert stämma. Jag tror att den vandrat genom många liv och byggt upp en styrka som gjort att jag klarat av allt jag utsatts för. Genom att dela min historia hoppas jag kunna hjälpa andra att hitta sin inre styrka. Det är en berättelse om rasism, våld och droger. Men lika mycket en berättelse om tröst och hopp. Och om Moder Jord. Om fjället.

Månbarn : min berättelse

Månbarn : min berättelse

Kan man flytta en människas själ? En bok om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist.

Endast ett år gammal adopterades Jon Henrik Fjällgren från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige. Läs mer »

Yildiz Ilgar. Foto: Privat

Jag har länge funderat på vad som är viktigt i livet. Mina svar har varierat och jag har under olika perioder pendlat mellan att vara helt säker till att inte veta alls. Min bakgrund som lärare gav mig många svar, men inte de svar som önskades. Jag följde mitt litteraturintresse och fick jobb på ett bibliotek. Samtidigt som jag lärde mig mer, skrev jag också mer.

Jag såg naturligtvis en mening med att göra en personlig resa, men insåg också att vilja inte har varit tillräckligt för mig, jag fick helt enkelt finna mig i det. Jag behövde skapa något, behövde forma det jag hade tänkt på så länge.

Min förhoppning är att boken ska tilltala såväl barn som vuxna, att läsupplevelsen kommer fylla både hjärtat och sinnet.

Känslan av att ha debuterat ska jag bära med mig och vara tacksam för att jag vågade ta steget.

Igelkatten

Igelkatten

En gripande historia om en liten föräldralös igelkottsunge som får en oväntad vänskap med några mystiska katter. Han blir snabbt en i familjen och får namnet Igelkatten. Medan han försöker anpassa sig till sin nya miljö möter Igelkatten vänskap och tillgivenhet men också tvivel och olika viljor.

Igelkattens resa för att hitta sig själv är fylld med glädje och humor. Läs mer »