Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Anna Granberg. Foto: Björn Mattisson Richter

Redan som barn drömde jag om att bli författare. Jag har en examen i journalistik och har också gått flera skrivarkurser bland annat på Skrivarakademin. Jag har jobbat många år med kommunikation i en kommun och på en statlig myndighet, men är nu egenföretagare och satsar helhjärtat på skrivandet.

Idén till min debutroman fick jag i en dröm en natt för mer än ett decennium sedan. Jag drömde om två personer, med minst sagt kluvna känslor för varandra, som slogs i en dal mellan bergen. Jag kände att här fanns en mycket större historia att utforska – en hel värld! Drömmen var alltför spännande för att bara glömmas bort och jag bestämde mig för att skriva ner den. Jag kunde inte släppa taget om slagskämparna och var tvungen att ta reda på hur det skulle sluta. Resultatet blev Solens dotter, en fantasy romance om ljusets makt över mörkret.

Solens dotter

Solens dotter

Damiana tror att hon är precis som alla andra. En vanlig ung kvinna, dotter till ett bondepar i riket Gafámia. Men hon bär på hemligheter. Förmågor som skulle få henne bränd på bål om någon visste.


Sandreon är Åskgudens son och har förberetts hela livet inför mötet med Solgudens dotter. Han måste döda henne för att rädda sitt rike och återupprätta balansen. Läs mer »
Eva Frejemon. Foto: Privat

Att vara uppvuxen på 1960-talet i ett snörikt Norrbotten innebar att det inte alls var självklart att bli författare, var det ens ett yrke? Istället blev det studier, arbete som städare, dagmamma och lärare. Barn föddes under tiden jag sprang mellan tvätthögar och dammtussar. Livet trängde sig emellan, år passerade, relationer gick sönder och det var då jag insåg att många av de viktigaste budskapen i ett samtal blev de enklaste att bortse från. Vi gömmer så mycket osagt mellan raderna när vi försöker prata med varandra. Som hemlängtan till exempel, men hur vet människan var hennes ursprung egentligen vilar och hur mycket det påverkar oss?

Idag bor jag på en lantgård strax utanför Göteborg där jag delar skrivande livet med några gutefår, höns och ankor, fördjupar mig i litterär gestaltning vid Lunds universitet och driver FörfattarFarmen. Och det händer att jag saknar snörika vintrar.

Allt är bara bra

Allt är bara bra

Allt är bara bra är en naken berättelse om sorg, alkohol och den misär som uppstår i livet efter döden. Mat ska på bordet varje dag och hus, likväl som barn, ska hållas hela och rena. Mitt i alla krav på att allt måste fungera som vanligt och livet förväntas varabara bra tappar småbarnsmamman Mia bort sig själv i kampen för eget utrymme. Läs mer »
Jessica Roseen. Foto: Privat

Att skapa historier har alltid intresserat mig. Från högstadiet började jag skriva ner dem.

En dag var jag väldigt motiverad att skriva men hade inga idéer. Jag satte mig framför ett tomt blad och skrev utan en plan. Det resulterade i en kort novell med fantasysetting och som slutade med en cliffhanger. När jag skrev den hade jag inga tankar på att det skulle bli något mer. Det var bara en kort novell. När jag var klar med den var jag fast i historien. Jag måste veta vad som hände sedan.

Efter att jag lagt ner mycket arbete på historien blev den äntligen klar. Jag skrev en hel bok, och novellen som allt började med, är en prolog till boken. När jag skrev boken kunde jag aldrig föreställa mig var den skulle ta mig. Nu hoppas jag att läsaren kommer känna samma nyfikenhet som jag gjorde.

Klippan

Klippan

Det har gått femhundra år sedan profetian skrevs. Femhundra år sedan andra varelser än bara människor bodde i byn. Den utvalde står nu på klippan för att göra sitt val – valet mellan krig och fred.

Flera månader efter att den utvalde gick upp på klippan är han fortfarande försvunnen, ingen vet vilket val han gjorde. Läs mer »

Marianne Almesåker debuterar med boken Tracy – Bortrövad. Foto: Privat

Det är sju år sedan jag flyttade till Portugal och Praia da Luz. Det var där, året 2016, som jag började skriva den aktuella och i närtid snart utgivna boken Tracy – Bortrövad.

Jag är trilling, mamma, ingenjör, forskare och uppfinnare med en stor underbar familj. De tre vuxna barnen har egna familjer idag. Sju barnbarn har jag fått. Att blanda in ett barnperspektiv i min fjärde bok var inte svårt. Det var bara trevligt.

Mitt fjärde barn blev ett flygplan. Ett av Sveriges mest hemliga industriprojekt. Det är ett av de fantastiska komplexa tekniska system som jag har behandlat som yrkesverksam. Min yrkeskarriär har inte ens snuddat vid att skriva skönlitterära böcker.

Men när min make började snegla på att flytta till Portugal startade jag trilogin om allt spännande som hänt mig. Från jordens inre upp till rymdstationen ISS. Efter skrivpausen med Tracy – Bortrövad fortsätter jag nu med trilogin.

Tracy - bortrövad

Tracy - bortrövad

Tracy misstänker att någonting inte står rätt till med hennes till synes perfekta familj. Hon kommer snart få reda på sanningen – att hon i själva verket är flickan som vid tre års ålder blev bortrövad under en varm sommarkväll i Praia da Luz. Läs mer »
Debutanten August Martinsson. Foto: Gustav Hugo Olsson

Jag tror det finns lika många anledningar till att skriva som det finns till att göra andra saker. Mina texter rör sig fritt mellan floskler, fantasier, kickar och mammas högläsning. Min debutroman De som flyter och mina noveller handlar ofta om att våra val inte alltid är logiska och försvarbara. Hur jag och mina karaktärer hanterar situationer beror kanske på ögonblicket innan valet eller på att fröken hade ankor på sin tröja, jag vet inte. Men jag njuter av när karaktärerna växer ur det jag medvetet gett dem och börjar bestämma själva. Ibland tar det emot att skriva ut det äckliga och fula, men det har man igen efteråt.

De som flyter

De som flyter

Läraren Anton Rinfors lider av psykisk ohälsa men med hjälp av tabletter, vänner och fest klarar han av livet och arbetet på högstadieskolan.
Men under en vecka rämnar allt.
Anton anklagas för förargelseväckande beteende och stängs av från skolan. Läs mer »
Debutanten Karin Färnlöf Clarin. Foto: Privat

Jag heter Karin Färnlöf Clarin, en 54-årig trebarnsmamma som bor och arbetar i Kungsbacka. Efter många år som chef, konsult och projektledare bestämde jag mig 2019 för att satsa fullt ut på skrivandet. Fjällmordet är min debutroman, en psykologisk deckare med samhällsperspektiv och en doft av Norrbottens fjällvärld.

​Det började med en bilresa sommaren 2019. Radion sände ”Sommar i P1” och sportjournalisten Erik Niva berättade om sin uppväxt i Malmberget. Det var bara en liten del av Eriks sommarprat, men hos mig stannade berättelsen kvar. Om människorna i Malmfälten, ”Sveriges Klondyke” som det kallades i början av 1900-talet. Om livet i gruvans närhet, men långt ifrån så mycket annat. 

Samtidigt hade jag en annan idé i bakhuvudet från många års vandringar i den svenska fjällvärlden. En ensam vandrare kommer till en öde fjällstuga och hittar en död kropp.

De båda idéerna gled ihop till en berättelse – Fjällmordet.

Fjällmordet

Fjällmordet

En tidigare vd på det lokala gruvbolaget hittas död vid en fjällstuga i Gällivaretrakten. Det ser ut att bero på naturliga orsaker och kriminalassistent Markus Ljunggren och hans chef Sven Pettersson har ingen anledning att misstänka något annat. Läs mer »