Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Niclas Franklin. Foto: Niklas Maupoix

För 15 år sedan gick jag en skrivarkurs och därefter gjordes de första försöken att få ihop en längre text. Efter en del prövande, påbörjade jag på allvar att skriva en kriminalroman för sju år sedan. Manuset antogs av Lind & Co som gav ut den som ljudbok i januari 2020. Efter att ha fått flera förfrågningar om en tryckt upplaga gav jag, nu i maj, ut boken på eget förlag i en pocketutgåva. Som f.d. polis är min ambition att ge en realistisk bild av en spaningsenhets arbete mot organiserad brottslighet. Jag vill ge läsarna en inblick i det verkliga arbetet samtidigt som historien självklart ska vara underhållande. Nu skriver jag för fullt på en uppföljare och den här gången har jag satt en deadline på ett år. För att lyckas med det skriver jag något varje dag. Ibland blir det en mening, ibland 1000 ord.

Dödligt dubbelspel

Dödligt dubbelspel

  • Förlag: ISE AB
  • Utgiven: 2020-05-07
Landets farligaste fånge fritas, ett våldsamt rån inträffar och en polis mördas. Händelserna verkar hänga ihop men trots stora polisresurser kommer man inte framåt i utredningarna. Tom Swedman är ordningspolis på Hisingen i Göteborg och dras helt oväntat in i det hela, flyttas till spaningssektionen och får lära sig ett helt annat polisarbete. Läs mer »
Kristoffer Lieng. Foto: Alexander Uggla

I tonåren hittade jag en gammal radioapparat och rattade av en slump in Radio Rysslands rösts sändningar på svenska. Vi började brevväxla och några år senare började jag själv arbeta där. En ryss skulle nog säga att det var ödet.

Jag har befunnit mig i den ryska medie- och universitetsvärlden ungefär lika länge som Putin har suttit vid makten. Jag har varit verksam vid Sveriges Radio, Svenska YLE och RT samt undervisat vid universiteten i Lund, Moskva och Caen i Frankrike. 

Med Sill i päls vill jag ge en personlig (självironisk) och humoristisk inblick i människornas Ryssland så som det inte så ofta skildras i svenska nyheter, om köttiga sallader, tågresor, vardagskorruption, festligheter, studentkorridorer och om hur det är att ligga lungsjuk på ryskt sjukhus eller gunga hem i en lada i Moskvanatten med glad moll i radion och en rökande gubbe med keps vid ratten.

Sedan några år bor jag i Frankrike med min halvryska familj.

Sill i päls : 20 år i Putins skugga

Sill i päls : 20 år i Putins skugga

  • Förlag: LYS
  • Utgiven: 2020-05-07
Det pratas ofta om den ständiga fienden Ryssland, dess trollfabriker och den ledare som suttit vid makten i 20 år. Den här boken handlar inte om troll eller Putin, och ger heller inget svar på huruvida han är snäll, om han snart kommer att inta Sverige eller exakt hur eländigt det är att leva i Ryssland idag. Läs mer »
Erik Nicklagård. Foto: Lars Hallström

Jag har studerat och utbildat mig inom kost, träning och hälsa i tjugo år och coachat inom området i snart tio. Med tiden har fokus skiftat från den fysiska delen av hälsa till den mentala och det är något jag brinner för idag. Efter flera års arbete med viktminskningsklienter har jag börjat se olika mönster, vare sig de lyckas gå ner i vikt och hålla den eller om de återgår till gamla vanor.

Ifall det går att hitta nycklarna till olika beteenden kanske det finns möjlighet att förändra allt man vill i sitt liv, oavsett om det är att bli lyckligare, gå ner i vikt eller något helt annat. Jag inser idag att hälsa, både fysisk och mental, är ett livslångt projekt där omedvetna mönster behöver uppmärksammas. Klienternas erfarenheter har spillt över på min egen personliga utveckling och jag har kommit till insikt med att även jag har ett livslångt projekt framför mig.

Håll vikten : hitta din inre drivkraft

Håll vikten : hitta din inre drivkraft

De flesta som försöker gå ner i vikt misslyckas. Efter en tid med träning och nyttig kost går de tillbaka till sin gamla livsstil. Oavsett hur bra de mådde när de nått sin målvikt.
Men så finns undantagen. De som inte faller tillbaka i gamla vanor. De som lyckas även på lång sikt. Läs mer »
Susanne Burelo. Foto: Lars Hallström

Som liten drömde jag om ett eget piano. Att få sätta fingrarna på de glänsande tangenterna och skapa musik som flödade från hjärtat ut ur händerna.

Det blev aldrig något piano.

Istället fann jag farfars gamla skrivmaskin på vinden. Den var oemotståndlig. Så fort jag satte fingrarna på de runda tangenterna var det som om jag inte kunde sluta skriva. Skrivmaskinen blev mitt piano. Jag visste med ens att jag skulle bli journalist eller sekreterare som farmor. Det måste vara fantastiskt att alltid ha någonting att skriva på den där magiska maskinen. Men riktigt så blev det inte.

Jag valde universitetet och den gamla skrivmaskinen återvände till vinden medan jag blev revisor på en stor konsultfirma. Men någonting skavde. Jag hade tappat musiken i livet.

Så tog livet en plötslig vändning och det enda som kunde hjälpa mig ur krisen var tangenterna. Det blev till min debutroman Det mest naturliga och för mig är skrivandet just det. Det mest naturliga och min musik i livet.

Det mest naturliga : om längtan efter barn - och om att välja bort

Det mest naturliga : om längtan efter barn - och om att välja bort

Det mest naturliga är en berättelse om det mest naturliga i livet, att skaffa barn. Om barnlängtan och kampen att bli gravid genom ivf när biologin inte är där.En resa genom spruckna drömmar, sargade kroppar, hopp och förtvivlan. Om det som oftast tas för givet.Från renaste lycka till mörkaste avgrund då det förödande beskedet kommer, att barnet vi väntar har Downs syndrom. Läs mer »
Eva Whitebrook. Foto: Kajsa Göransson

Livet och dikten behöver sina förlossare. Det märkvärdiga är att barn kan förlösa sina föräldrar. När min son fyllde fem bad han mig att skriva en bok åt honom. Jag fick glänta på dörren till mitt innersta skrivarjag och se om där fanns några bokstäver som vågade leka. Det fanns det! Sonen fick en alldeles egen samling ABC-dikter, och kort därefter var vi med på en skrivarstund för barn med Martin Widmark. Barnen skulle rita och skriva om monster, och jag började själv fundera på vilka utmaningar ett litet monsterbarn kan möta i livet. Så skrev jag Vi är monsterbarn, en poetisk bilderbok på rim, illustrerad av Lotta Geffenblad. Det blev en bok om starka känslor, längtan efter gemenskap och rätten att vara sig själv. En sån som jag själv hade tyckt om när jag var liten.

Vi är monsterbarn

Vi är monsterbarn

Här är ett litet monster som har sitt eget sätt.
Hon gör inte som de andra men för henne är det rätt.
Är det dags att kliva in är det hon som kilar ut.
Hon vill gå sin egen väg, för den tar aldrig slut.

Här möter vi sex små monster som är precis som vilka barn som helst (fast monstrigare förstås). Läs mer »

Anette Junie Holmström. Foto: Privat

När jag var liten älskade jag att plåga min omgivning med högläsning och sög glatt i mig berömmet när en släkting förkunnade att jag ”läste som en präst”. Och när jag som sjuåring sedan fick min första dagbok gick startskottet till en spretig individs strävan efter att skriva. Och skriva gjorde jag. Allt från skolpjäser till dikter och noveller. Sedan dess har skrivandet följt mig genom livet och resulterat i cirka 50 dagböcker och lika många byrålådemanus varav ett nu resulterat i äventyrsbokserien om Tidssvävarna.

Anette Junie Holmström (född 1968) kommer från Åland, är bosatt i Solna och är utbildad hudterapeut.

Tidssvävarna

Tidssvävarna

Vännerna Pål, Rox, Musse och Molly tvivlar på kompisen NB som påstår att han har uppfunnit en tidsmaskin. Men när NB under ett tidsexperiment börjar få syner av ett tonårsgäng som försvann i Slovenien för 20 år sedan vaknar kompisarnas intresse. Läs mer »