Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Lina Wester Gottlieb. Foto: Privat

Jag är en debutant som inte skriver längre. Texten som nu finns och som kommer att fortsätta finnas känns främmande. Efter att manuset antogs pressade resten av livet sig in igen. Skrivandet trängdes undan av allt annat.

Under uppväxten fanns skapandet och kreativiteten där på ett annat sätt. Jag har en bild framför mig av långa perioder av obruten tid. Jag kunde sätta mig ned och skapa något nytt på ett vitt ark. Ord talade till mig ibland, de ville stå nära varandra på pappret, de passade ihop med varandra. Utan att veta det skrev jag poesi. Nu som vuxen finns knappt någon obruten fritid. Men på något sätt har jag hittat stunderna att skriva den diktsamling som nu ska ges ut. Den skildrar vad som händer med en parrelation och det egna jaget under småbarnsåren. Hur det lilla barnet nu har vuxit upp och har egna barn. Hur någon annans behov nu går före och hur livet med barn kan tillföra så mycket som man aldrig hade kunnat ana.

Så kanske kommer jag skriva igen. Kanske kommer kraften tillbaka. Eller så får ni hålla till godo med det enda jag någonsin kommer kunna skriva. 

Då finns jag där

Då finns jag där

Då finns jag där är en diktsamling som skildrar ett förhållandes utveckling från den första förälskelsen och genom småbarnsåren: ambivalensen i glädjen över allt man fått och sorgen över allt som tagits ifrån en.


Vad finns egentligen kvar av relationen och av det egna jaget efter att barnen kommer? Läs mer »
Debutanten Karin Sundberg. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Allt som är dig kärt börjar med att ett övergivet spädbarn hittas i Millesgårdens trädgård. Det är ingen slump. 

Jag började skriva på boken för fem år sedan när jag blev mamma. Äntligen skulle jag få tid att förverkliga mina skrivardrömmar. 17 månader senare blev jag mamma igen och när min första son fyllde fyra hade jag hunnit få tre barn. Denna bok är därför skriven på allt ifrån parkbänkar till den lilla stunden på bussen. Helt enkelt är jag otroligt glad att det faktiskt blev en bok! En röd tråd i berättelsen är barn och deras utsatthet och kommer givetvis av att barn dominerat mitt liv de senaste åren. 

Boken är den första delen om Pica-gruppen, en fiktiv polisgrupp inom Norrmalmspolisen som arbetar med de icke kända kriminellas brott. En kriminalitet som lätt suddas ut i kanterna när den riktigt grova brottsligheten ökar. Temat för boken är hur det moderna övervakningssamhället både skyddar och gör oss sårbara. Jag hoppas att boken ska ta er med på en spännande resa där gränsen mellan vad som är moraliskt riktigt eller ej varierar. Där linjen inte alltid är lika knivskarp som vi skulle önska. En berättelse som handlar om att vara människa och vilja påverka sitt eget öde.

Allt som är dig kärt

Allt som är dig kärt

Tidigt en vårmorgon hittar konstintendenten Thiel Sager ett övergivet spädbarn i Millesgårdens trädgård. Den lilla flickan är välklädd och sitter i en dyr bilbarnstol, men ingen har anmält henne som saknad. Det finns heller inga spår som visar hur hon kommit till platsen och vem som kan ha lämnat henne där. Thiel ringer desperat dit sin granne, polisen Ebba Dracke. Läs mer »

Ingela Karlsson. Foto: Jan Nordén

”Jag är en sextondels same” var mitt stolta svar om någon till exempel sa att hen var halvitaliensk eller halvfinne under min uppväxt i en förort till Stockholm på 60- och 70-talen. Stoltheten var min egen och den sextondelen, som spilldes över från mamma till mig, har antagit olika former genom åren. Den är en kraftfull inspirationskälla i livet, skrivandet och andra kreativa uttryck. Jag är säker på att den ledde vägen till Boreal, det magiska landet i sagans värld där fantasin får fritt spelrum.

Boreal

Boreal

Sire är på rymmen hem till sin mormor när hon plötsligt går vilse och hamnar i det magiska landet Boreal. Där får hon veta att hon är väntad. Drottningen menar att fantasin är på väg att försvinna från människorna och att Sire är den enda som kan hjälpa dem.
Boreal är en fantasysaga, inspirerad av samiska seder, naturfenomen och nordisk folktro. Läs mer »
Göran Lövgren. Foto: Privat

Mitt namn är Göran Lövgren och jag är född och uppvuxen i Malmö på 50-talet. Mitt yrkesverksamma liv avslutades vid sextiosju års ålder som enhetschef med behörigt elansvar för ett stort kommunalt bolag i Malmö.  

Mitt stora intresse för andevärlden och reinkarnation har alltid funnits där. Det teologiska intresset började väckas redan på skolans kristendomstimmar.

Jag började söka efter mina själsliga rötter för mer än trettio år sedan. Genom regressionsterapi och meditation kunde jag nå djupt in i min själ som speglade händelser långt tillbaka i tiden innanför mina slutna ögon.

Genom att utbilda mig till Reiki-Master öppnades ytterligare dörrar upp mot den andliga världen. För min del är det helt naturligt att själen är odödlig och att vi alla lever flera liv genom reinkarnation. Karma är en del av universums oskrivna lagar.

Silvertråden

Silvertråden

Frågorna om livet och döden sporrar Carl Gallin. Han bara måste få veta sanningen om sina andliga rötter. Carls oavbrutna sökande för honom långt bortom allt förnuft och fysisk verklighet. Vi får följa Carls själs minst sagt laddade resa bakåt i tiden genom hans starka mediala och andliga upplevelser och visioner, som under flera år spelades upp innanför hans slutna ögon. Läs mer »
Debutanten Anders Danell. Foto: Privat

Läsaren tror kanske att mina spänningsromaner om den motvillige rektorn Vincent är självbiografiska, men likheterna stannar vid att vi båda är gymnasierektorer, att vi bor i Uppsala och att vi har anknytning till Katedralskolan i samma stad. Fast kanske det finns fler likheter? Bägge är vi ogenerat passionerade inför det vi gillar och vi uppslukas av det till hundra procent. Och visst drömmer jag om att vara lite som Vincent: Den vältränade rektorn och ledarskapsinfluencern i märkeskläder. Gränslös. Otålig. Impulsiv.

Min passion finns i skrivande, ledarskap och lärande. Tidigare har jag skrivit läroböcker i svenska för gymnasiet, och jag har medverkat i antologier för universitetet. Med min deckardebut lämnar jag sakprosan bakom mig och skriver liv i de dunklare djupen i min fantasi: det som lockar och det som skrämmer – både läsaren och mig själv!

Föraktad blir fursten av Anders Danell

När den förra rektorn mördas på sin första arbetsdag och hennes syster mystiskt försvinner, får den gränslöse ledarskapsinfluencern Vincent oväntat en chans att själv bli rektor på prestigefyllda Katedralskolan i Uppsala. Det dröjer dock inte länge innan den nyblivne rektorn Vincent börjar längta bort från den byråkratiska tristessen och läroverksmaffian omkring honom. Plötsligt en dag dyker hans karismatiske kusin Maxi upp utanför skolan. Maxi är en pragmatisk säkerhetschef som tar sitt uppdrag inom Uppsala universitet på största allvar, samtidigt som han gärna tänjer på gränserna för vad som är tillåtet. Maxi berättar om en droghärva på universitetet där han jobbar, och som även påverkar Vincents skola. Han har nämligen inblick i de känsligaste angelägenheterna, de som inte ens polismyndigheten lyckas samla information om. Med Maxis hjälp börjar Vincent förstå att flera våldsamma händelser i omgivningen har med honom själv att göra. Vilka krafter var det egentligen som Vincent alstrade under sin egen gymnasietid, och som nu verkar drabba honom som rektor?

Ella Seltborg. Foto: Cassandra Bornström

Ända sedan jag var liten har jag funderat över vad som är rätt och fel. Funderingar på att så många människor accepterar de fack de delas in i, och de normer vi utgår ifrån och som läggs till grund för hela vår existens. Dessa tankar skrämmer mig, men fascinerar mig också. Dödsångest smakade jag på redan vid sexårsåldern, då jag insåg att vi dör och inte har en aning vad som händer därefter. Från och med den punkten i mitt liv började jag ifrågasätta många saker, vilket ofta gav mig fler frågor än svar. Detta ledde till mitt intresse för att skriva. Alla komplexa situationer, tankar och ja, allt mellan himmel och jord, gick att få ner i text oavsett om de var logiska eller inte. Det är än idag det fina med skrivande för mig, att man kan lämna kvar nedskrivna tankar som frågetecken istället för att låta dem borra hål i huvudet på en. På denna väg blev min debutroman ”Minspelet” till, en spännande roman om en ung kvinnas resa i att hitta vad som är rätt och fel.

Minspelet

Minspelet

Emma Rosén är en självisk, manipulativ, men också smart 18-åring som lider av återkommande psykotiska anfall. Enligt henne är alla människor lika samvetslösa som djur, det enda som skiljer oss åt är hur väl vi lyckas dölja det.

Efter år inlåst på psykiatrin tar hon sig ut med hjälp av tung medicinering och lögner. Läs mer »