Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Sofie Axelzon. Foto: Eva Lindberg

Jag heter Sofie Axelzon och bor i Strängnäs med man, barn, hundar och katter. Nyligen sa jag upp mig från en tjänst som kommunikatör inom kultursektorn. I botten är jag journalist och har förutom att jobba som lokalreporter även varit redaktör för flera av våra stora korsordstidningar och då även skrivit en spalt i DN Kultur om just korsord. 

Nu lever jag en livsdröm som egenföretagare, då jag jobbar som lektör, redaktör och manusutvecklare. 

Nyfikenheten är det som drivit mig mot nya mål i livet. Jag har alltid triggats av tanken att jag inte vill sitta på hemmet en dag och ångra saker som aldrig blev av. Att kunna kalla mig författare har varit en sådan sak. Nu kan jag äntligen det. 

Det blev en annorlunda väg in i bokbranschen, eftersom jag kom i kontakt med min förläggare när han sökte en bokintresserad person till en romanidé han hade. Jag insåg snabbt att det var min chans att nå igenom nålsögat. Och på den vägen är det. Min debutbok är inspirerad av biblioteksupproret i Ramsberg.

Bokbussen kommer vid midnatt

Bokbussen kommer vid midnatt

Den lilla biblioteksfilialen, inhyst i gamla prästgården i byn Sidhäll, hotas av nedläggning om inte de tre anställda lyckas höja utlåningen till helt omöjliga nivåer. Det är nästan som om de lokala makthavarna hittat på allt bara för att kunna få stänga biblioteket för gott och lägga pengarna på annat. Läs mer »

Debutanten Tiina Ohlsson. Foto: Ulles Ögonblick, Ulrika L Eriksson

Jag heter Tiina Ohlsson. Bor i en by utanför Leksand vid Siljans strand och stortrivs med livet tillsammans med min make. Vi har begåvats med två döttrar, deras familjer och fyra barnbarn. Om några veckor hämtar vi hem en valp. Huvudpersonen i min barnboksserie är GoldisOlzon, vår gamla Golden Retriever.

Nyfikenheten och intresset att bidra till utveckling av både människor och organisationer är min stora drivkraft. Älskar att förkovra mig på olika sätt vilket jag ägnar mig åt mest hela tiden. Närheten till naturen är en annan självklarhet som präglar min vardag. Motion av olika slag har alltid funnits i vardagen och för tio år sedan utbildade jag mig till Yogalärare.

Jag utbildade mig som ung till förskollärare. Arbetet som pedagog tillsammans med barnen blev kortvarig då jag ganska tidigt valde ledande befattningar. För fem år sedan valde jag bort chefsrollen. Därmed skapade jag min nya vardag som ger utrymme att arbeta friare och bättre nyttja min potential till fullo.

Olzon kommer hem

Olzon kommer hem

I mina böcker får du följa med mig på mina äventyr. Jag berättar om min vardag och många roliga händelser som jag är med om tillsammans med min familj och vänner. 

Kanske har du en hund hemma och kan känna igen dig i mina äventyr. Kanske vill du veta hur det är att ha en hund i falmiljen. Då ska jag göra mitt bästa så du får veta hur det kan vara. Läs mer »

Författaren Petra Nyberg debuterade i juni 2021. Foto: Privat.

I mitt skrivande kombinerar jag min fäbless för historia med att skildra spännande människoöden. Jag arbetar som arkivarie vid Riksarkivet i Lund och i arkiven har jag mött många verkliga berättelser som inspirerat mig att skriva och att dela med mig av dem.
Skriva har jag gjort hela livet. Till en början i berättelser inspirerade av mina 70-talsfavoritbarnprogram ”Mitt på jorden – mitt under solen”, om fattiga barn i andra länder. Sedan gjorde jag egna tidningar misstänkt lika Min häst, ”Min undulat” var en storsäljare bland släkt och vänner.
Yrkeskarriären började på gratistidningen City Nytt i Malmö där jag skrev artiklar om allt ifrån personliga betraktelser av stadens bostadsområden och reportage från nattlivet till teaterrecensioner. När tidningen köptes upp, och lades ner, av Stenbeck, började min andra karriär som arkivarie. Via en kurs i ”Att skriva historiska romaner” och många timmars skrivande på kvällar och
helger blev mitt debutmanus, Missgärningar, äntligen färdigt och till min glädje antaget 2020. Nu är jag i färd med att skriva på en uppföljare.

Missgärningar

Missgärningar

När arkivarien Emma går igenom sin gammelmoster Idas hus inför bouppteckning och arvskifte hittar hon brev och fotografier som avslöjar att Ida hade många hemligheter.  Breven leder till en okänd make, till barn som försvann 1937 och hela vägen tillbaka till ett mord som skedde 1849. Läs mer »
Eleonore Holmgren. Foto: Gabriel Liljevall

Jag kan se hur fascinationen för goda berättelser och lusten att skriva löper som en röd tråd genom mitt liv. Jag började sluka böcker så snart jag lärt mig läsa och var stammis på biblioteket. Jag tyckte att uppsatsskrivning var det bästa som fanns. Av en slump blev skrivandet på allvar när jag som femtonåring fick frilansjobb på en lokal tidningsredaktion i Tierp. Vägen ledde sedan vidare till kommunikatörsyrket.

För tre år sedan sa jag upp mig och startade eget för att få mer tid för eget skrivande. Suget efter att skriva fritt har gradvis ökat med åren. I mitt huvud har jag samlat fröer som någon gång kanske kan bli till en hel historia. Jag lutar mig gärna tillbaka och iakttar andra människors egenskaper och beteenden. Jag tjuvlyssnar skamlöst på samtal och läser mellan raderna i till synes obetydliga notiser. Det går att hitta något intressant i det mesta om man gräver lite. Ett av dessa frön har nu fått blomma ut i min första bok vilket känns alldeles fantastiskt.

Sista sommaren

Sista sommaren

”Rörande, roligt och mycket sommar!”

Expressen

Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Läs mer »

Birgitta Gunnarson, debutant. Foto: Severus Tenenbaum

Att jag skulle börja skriva hittepå var lika oväntat för mig själv som det antagligen var för omgivningen, och utan Novellklubben skulle det aldrig ha hänt. Föga anade jag vad som väntade, när jag anslöt mig till den lilla skrivgruppen som tre av mina barn hade startat.

Jag var helt oförberedd på den oerhörda skrivglädje som vaknade. Och växte.

Varje månad ett nytt tema, några ord eller en bild, och sedan skrev vi. Och skickade mellan oss för feedback. Vad jag älskade det!

När Novellklubben dog ut, gick det inte att sluta skriva. I stället började en tanke gro: ”Skulle jag kunna skriva något längre – en hel bok?”

När min första roman nu kommer ut, känns det lite som att ta revansch på mig själv. Det var ju inte alls sjuksköterska jag skulle bli, utan ”något med språk”!

Livet kan ta oväntade vägar, inte bara i feelgoodromaner!

Så länge hjärtat kan slå

Så länge hjärtat kan slå

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-04
  • ISBN: 9789180230575
Debutanten Lena Risberg. Foto: Lena Mannerfelt Holm

Redan i småskolan skrev jag långa berättelser som min fröken läste och hon uppmuntrade mig att fortsätta använda min fantasi. I skuggan av pandemin våren 2020 fick jag så äntligen tiden att skriva boken jag drömt om. En deckare med inslag av humor, historia, anekdoter och lite matinspiration. Och självklart skulle den utspela sig på mitt älskade Södermalm.

Jag är uppväxt i södermiljöer och redan i 5-årsåldern satt jag och åt glass på den anrika söderkrogen Kvarnen. Min pappa, Lennart Risberg var proffsboxare och en tvättäkta söderkis och han tog mig dit före eller efter en Hammarbymatch.

Att göra bokdebut vid 60 års ålder känns fantastiskt. Jag tycker det är ett tydligt bevis på att det aldrig är för sent att uppfylla sina drömmar. Uppföljaren till Mord, det är mord är redan färdigskriven och jag siktar på en trilogi till att börja med.

Mord, det är mord : det som händer i tvättstugan, måste stanna i tvättstugan

Mord, det är mord : det som händer i tvättstugan, måste stanna i tvättstugan

Utanför en tvättstuga i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm i Stockholm hittas en illa omtyckt granne död. Läs mer »