Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Författaren D'amour D Nordkvist. Foto: Privat.

Jag är född och uppvuxen i Rwanda och som barn vill jag bli präst; en dröm som präst krossades när inbördeskriget och folkmordet bröt ut. Som 21-åring flyttade jag hastigt och lustigt till Guangzhou i Kina, där jag utbildade sig till civilekonom. Samtidigt försörjde jag mig och mina fem syskon genom att arbeta som lärare, översättare, skådespelare, fotomodell och säljare inom belysningsbranschen.
Kärleken tog mig till Sverige och Värmland, en plats så kall att jag fick göra det omöjliga: gå på vatten. Sedan 2007 lever jag i Karlstad tillsammans med min dotter. Jag driver mitt eget företag och tycker om att spela basket och vandra.
Min egen resa över tre världsdelar samt den tragedi som drabbade familjen fick avståndet mellan mig och mina föräldrar att växa, och det är det jag skriver om i min självbiografi Far fick aldrig gå på vatten. Jag skriver till min dotter.

Far fick aldrig gå på vatten : ett äventyr över tre kontinenter och in i en ny värld

Far fick aldrig gå på vatten : ett äventyr över tre kontinenter och in i en ny värld

  • Förlag: LYS
  • Utgiven: 2019-11-13
I en dikesren föder en kvinna sitt första barn, en son som snart ska bli det lilla samhällets stolthet. Året är 1976 och Rwanda, där vi befinner oss, går igenom en rad förändringar efter att ha blivit självständigt endast femton år tidigare. Framtiden ser ljus ut och den begåvade pojken har siktet inställt på det allra finaste: att bli präst. Läs mer »
Carin Johansson, debuterar i november 2019 med en barnbok. Foto: Privat.

Det finns så många barn som lider av förstoppning. Och jag vill ju att alla barn ska må bra. En dag fick jag en idé till hur man kan förklara det där med trög mage för barn. Då var jag snabb att utveckla tanken som snart blev en bok.

Varför är det på det här sättet? Kan man göra det här annorlunda? Så tänker jag ofta och det resulterar i många idéer, om allt möjligt. Nya sätt att göra saker och ibland uppslag till nya böcker.

Jag är utbildad samhällsmiljövetare och arbetar just nu med att förebygga avfall i Göteborg stad. Att värna om miljön är för mig det allra viktigaste; att bevara jordens resurser, natur och alla djur. Ett stort intresse är också hälsa och naturlig mat. Jag har fyllt min trädgård med höns, bärbuskar och fruktträd. Att få sitta i körsbärsträdet och äta är lycka.

Carin Johansson, november 2019.

Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut

Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut

Love har en superbesvärlig bajskorv i magen. Bajskorven är arg och vill inte komma ut. Därför mår Love inte bra idag. Love bestämmer sig för att försöka få ut den arga bajskorven. Men att få en bajskorv att göra som man vill, det är inte det lättaste!

En viktig bok om ett viktigt ämne, förstoppning. Läs mer »

Pilka Herner. Foto: Privat

Romanen handlar om Ingrid som arbetar på en psykoterapimottagning i ett Malmö i förändring. Läsaren får följa med in i rummet och möta Stina som har panikångest, Magnus som trots framgång i livet har allvarliga självmordstankar och Agneta som blivit deprimerad på grund av ensamhet. Psykoterapeuten Ingrid har själv äktenskapsproblem, en schizofren syster och en dement mamma. I romanen vävs Ingrids komplicerade privatliv samman med klienternas berättelser. 

Jag arbetar som psykoterapeut och har hittat min inspiration i de tusentals möten jag haft och har med mina klienter. I min roman vill jag både dramatisera och avdramatisera mötet mellan psykoterapeut och klient. Visa att i både klient och terapeutstol sitter en människa som bär sitt individuella livsöde. Terapeutens berättelse är tyst. Klientens ska berättas. Och där ”Mellan stolarna” kan goda, ibland livsavgörande möten uppstå.

Mellan stolarna

Mellan stolarna

Är du nyfiken på vad som pågår i människans inre och i en terapi? ?I romanen "Mellan stolarna" får du chansen att följa tre personers brottning med personliga problem i terapisituationer. ?Pilka Herner har lyckats med konststycket att få läsaren så fångad av hur det ska gå för Agneta, Magnus och Stina, att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Läs mer »
Författaren Tina K Persson.

Jag visste redan som liten att jag skulle bli antingen filmstjärna, konstnär eller författare. Jag var blyg och fylld av drömmar.
Idag har jag förverkligat mycket. Jag har stått på scener, samarbetat med musiker, skrivit manus för scen också.  Jag livnär mig delvis som kulturskribent. Jag har gett ut fem egna diktsamlingar. Efter flytten från Göteborg där jag studerade litteraturvetenskap jobbade jag som taltidningsredaktör under många år. 
Jag är med i konstnärskollektivet Italienska Palatset I Växjö och debuterade som poet 2005. Året därpå kom ”Högläsning för hundar” följt av flera diktsamlingar. Jag har medverkat i flertalet antologier. Är publicerad i bland annat tidskriften Horisont och Opulens. 
Jag har ett musikpoetiskt samarbete med Bluesprofilen Lennart Dr Blues Olofsson utifrån min tredje diktsamling, ”Album för förlorade bilder”.
2019 fick jag Region Kronobergs stipendium för min poesi. Livet i all enkelhet är min ganska egensinniga debutroman.

Livet i all enkelhet

Livet i all enkelhet

”Livet i all enkelhet” är en bok på liv och död! En idéroman som leker med olika genrer utifrån ett bitvis hisnande berättarperspektiv. Huvudpersonen Christina Cervantes bestämmer sig för att gå i kloster en tid. Med sig har hon det tysta Vittnet, lika klok och allvetande, som raljant och rolig: En icke-fysisk ”rådgivare” som ställer livets frågor på sin spets. Läs mer »
Författaren och föreläsaren Karin Hägglund. Foto: Pressbild.

Jag började skriva för att komma ihåg och försöka förstå vad som hade hänt med mitt liv. Nu, över fem år senare, är jag redo att dela min historia i boken: Så skilde döden oss åt: Mardrömmen cancer mitt i livet.

Jag har skrivit om sjukdomstiden, sorgen och sökandet efter mening och energi i livet igen. Det svåra med att våga möta alla känslor. När vi delar våra historier blir vi mer mänskliga inför varandra. Så tänker jag. Jag är f.d. elitidrottare, flerfaldig svensk och nordisk mästarinna i karate, och har även varit assisterande förbundskapten för svenska karatelandslaget. Det var inom karaten jag träffade mannen jag delade livet med i över elva år innan han gick bort. Tidigare har jag arbetat med folkhälsofrågor och idag jobbar jag som forskningsassistent inom idrottspsykologi. Jag är helt enkelt nördigt intresserad av vad som får oss att må bra och vilja utvecklas. Jag föreläser också på temat: Konsten att vara hållbar i en föränderlig värld.

Så skilde döden oss åt : mardrömmen - cancer mitt i livet

Så skilde döden oss åt : mardrömmen - cancer mitt i livet


”Han tittar bort, blicken är långt borta. Sen vänder han sig till mig och jag ser hans ångest. Jag känner knappt igen hans röst:

- Jag har fått min dödsdom.”

Karin är 32 år och har varit tillsammans med Peter i tio år. Hon tävlar i karate och är svensk och nordisk mästare. Det är då de får reda på att Peter har cancer. Läs mer »

Författaren Karoline Sakoury Pettersson. Foto: Gal Sakoury.

Orden, till min debutbok, fullständigt bubblade och fräste ur mig efter att vi bott i Israel i några år och under den tiden utkämpat en kamp på liv och död. En berättelse som kändes viktig att få nedskriven och bli berättad började sakta men säkert att ta form. 
Född och uppvuxen i Sveriges sydöstra hörn, i Karlskrona. Flyttade 2009, tillsammans med man och söner, från Stockholm ner till Israel och Medelhavet. 

När jag inte skriver böcker jobbar jag med marknadsföring på ett högteknologiskt företag i norra Israel, skriver krönikor för Blekinge Läns Tidning, samt studerar på Haifa universitet för att bli licensierad turistguide. Licens är ett lagstadgat krav för att få guida turister här i Israel. Landet som är heligt för så många. Det är ett fantastiskt sätt att också få inspiration till att skriva mer, genom att studera religion, historia, arkeologi och politik varje vecka ute i fält under två års tid. 


Titel: Liv
Förlag: Word Audio Publishing
ISBN: 9789178296095 (ljudbok) och 9789178296101 (e-bok)
Utgivningsdag: 01-10-2019