Bästa ljudbokstjänsten 2023 - vi testar och jämför appar för att lyssna på ljudböcker i mobilen

Välj rätt ljudbokstjänst eller app för ljudböcker och eböcker
Hur ska man välja tjänst för ljudböcker och eböcker? Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus eller Audible? Foto: iStock. Bildmontage: Boktugg.

Allt fler svenskar väljer att lyssna på ljudböcker via prenumerationstjänster (även kallade ljudbokstjänster, streamingtjänster eller abonnemangstjänster). Men vilken ska man välja? Den glada nyheten är att alla tjänster erbjuder dig att prova på utan kostnad, men längden på provtiden är skiftande från 7-45 dagar och ändras ofta. För att du ska få lite hjälp testar Boktugg regelbundet de olika tjänsterna och jämför deras funktioner. 

Vilken app är då bäst av alla de testade? Ja, det beror lite på vad du själv prioriterar. De har alla olika modeller för prissättning vilket innebär att en tjänst kan vara dyrare eller billigare beroende på hur familjesammansättningen ser ut och hur mycket ni lyssnar per månad. Utbudet av ljudböcker är snarlikt för de svenska tjänsterna. Storytel har något fler exklusiva titlar än sina konkurrenter i dagsläget, vem av dem som har flest ljudböcker på engelska är oklart. Lyssnar man väldigt mycket på engelska titlar kan Audible vara ett alternativ även om den är dyrare för storkonsumenten eftersom de inte erbjuder obegränsad lyssning.

I testet förekommer affiliatelänkar så att du kan klicka dig direkt vidare för att prova på tjänsterna gratis. Boktugg tjänar pengar på dessa. Men vår betygsättning påverkas inte av vilken ersättning vi får från de olika ljudbokstjänsterna. Ha dock i åtanke att ljudboksapparna uppdateras hela tiden och att de därför kan skilja sig från då vi senast testade dem.

Boktugg har testat prenumerationstjänster sedan 2016 och vi är idag en av de största sajterna i Sverige som skriver om böcker, ljudböcker och bokbranschen.

TEST: Ljudböcker via Storytel

Storytel är Sveriges äldsta och största ljudbokstjänst (sett till antalet abonnenter). Appen har utvecklats under många år och förbättras ständigt. Ett stabilt och tryggt val.

Utbud
8/10
Ljudboksspelare
8/10
Eboksläsare
7.5/10
Sökfunktion
6.8/10
Bokhylla
6/10
Helhetsintryck
7.5/10

Ljudboksspelare

Själva spelaren i Storytels app blev mer lättnavigerad efter en uppdatering sommaren 2020. Play/paus i mitten och funktioner för att spola framåt och bakåt. Den har nu en tidslinje som gör det mycket enklare att hitta exakt position i en bok genom att svepa åt höger eller vänster. Du kan även lägga in bokmärken för att hitta tillbaka till en viss position i boken. Du ser hela tiden hur lång tid du lyssnat och hur mycket som återstår. Det finns en funktion för innehållsförteckning, men det är inte alla ljudböcker som har data med namn på kapitel utan istället kan dessa vara märkta ”10:18:35” och ibland saknas kapitel helt. 

Du kan variera hastighet på uppläsningen från 0,5 x (halv hastighet) till 2,0 x (dubbel hastighet) ifall du tycker att uppläsaren är för seg. Sömntimer 5-45 minuter samt anpassad tid är praktiskt om man ska lyssna innan man somnar. Det finns även ett offline-läge som innebär att man laddar ner hela ljudboken till telefonen ifall man exempelvis ska åka bil eller tåg och inte vill vara beroende av mobilt bredband.

Eboksläsare

Med Storytels app går det att växla mellan ljudboksläget och eboksläget på böcker där båda formaten finns, appen håller i de flesta fall reda på positionen vilket är väldigt smidigt. Men det går även att läsa eboken i de fall som ljudboken saknas. Man ska komma ihåg att utbudet av eböcker på svenska är större än utbudet av ljudböcker. Du kan göra en markering och spara den som ett bokmärke tillsammans med dina egna anteckningar. 
Eboksläsaren är helt okej, för den som läser mycket eböcker kan den dedikerade läsplattan Storytel Reader (läs vårt test av den) vara ett intressant alternativ, den har nyligen släppts i uppdaterad version. Den köps separat (kostar runt tusenlappen) och knyts till Storytelkontot och tar eboksläsning till en ny nivå. Faktum är att ifall vi just i detta delmoment testat Storytel Reader hade betyget blivit högre. 

Sökfunktion

Sökfunktionen har blivit bättre. Om man söker på ett ord eller namn kan man filtrera sökningen efter ”bästa matchning”, böcker, författare, inläsare, serier eller taggar vilket underlättar mycket för väldigt enkla sökningar – som ifall du vet en titel på en bok eller en författares namn och vill hitta denna. Dessutom ”fastnar” sorteringen nu även när man går in på en boks detaljsida och tillbaka till sökresultatet, vilket var en ständig frustration tidigare. Ska man önska något så är det bättre sökintelligens i ”bästa matchningläget”. Men det gäller alla ljudboksapparna.

Utbud

Storytel har ett stort utbud av svenska ljudböcker men även på ett flertal andra språk, inte bara engelska. De har även ett antal specialskrivna ljudboksserier utgivna under Storytel Original som är exklusiva för Storytel. När appen på en telefon eller tablet är inställd på Kids Mode blir den ”barnsäker” då endast titlar riktade till åldrarna 0-12 år visas.

Bokhylla

Bokhyllan i Storytels app är en lista med bokomslag, titel, format, författare, och inläsare. När en bok är tillgänglig i offlineläge blir den grön och avslutade böcker får en röd bock. Det går att filtrera för att dölja/visa pågående, kommande och avslutade böcker samt barnböcker. Man kan även sortera på senast lästa, släppta och ändrade samt alfabetiskt på författare och titel. Det saknas dock funktioner för att exempelvis gruppera eller favoritmarkera böcker man läst.

Helhetsintryck

Storytel är ett tryggt val. Efter den senaste uppdateringen har det blivit enklare att gå tillbaka eller spola fram i boken. Betygsättning med emojis är en kul idé – men kanske för trubbigt för att göra nytta. Unik med sitt växande bibliotek av Storytel Original-titlar som är exklusiva för Storytels lyssnare. För den som vill läsa eböcker har Storytel sedan 2018 även en egen läsplatta, Storytel Reader som kan kopplas till ditt Storytelkonto.

Så mycket kostar Storytel

Storytel erbjuder tre nivåer varav den översta obegränsad lyssning. Vid årsskiftet 2022/2023 infördes lyssningstak och priset på obegränsad lyssning höjdes. Samtidigt tog man bort modellen med att kunna koppla ett barn till sitt konto för att få två olika profiler. Prissättningen av Family-paket är något oklar där befintliga medlemmar debiterats 308 kr/månad för Family Unlimited med två konton (som inte längre går att nyteckna). Men nya Family är det begränsat till 100 timmar per månad för varje konto och man kan välja mellan två eller tre konton (med egen bokhylla). Däremot erbjuder Storytel studenter Unlimited för 89,50 kr/månad.

 • Basic 129 kr/mån (20 timmar- 1 konto)
 • Premium 169 kr/mån (100 timmar – 1 konto)
 • Unlimited 229 kr/mån (obegränsad lyssning – 1 konto)
 • Family 228 kr/mån (100 timmar – 2 konton) eller 287 kr (100 timmar – 3 konton)
 • Unlimited Student 89,50 kr/mån (obegränsad lyssning – 1 konto)

Fotnot: Detta test är uppdaterat den 10 april 2023.

TEST: Ljudböcker via Bookbeat

Bookbeat har satsat mycket på navigering, en lättanvänd ljudboksspelare och sökfunktion. Eboksläsaren får inte riktigt samma toppbetyg.

Utbud
8/10
Ljudboksspelare
8.5/10
Eboksläsare
6/10
Sökfunktion
8.5/10
Bokhylla
6.5/10
Helhetsintryck
8/10

Ljudboksspelare

Använder tre huvudknappar för navigation – i mitten play/paus och på vardera sidan knappar för att hoppa framåt och bakåt i boken. På dessa kan man välja ”spolningslängd” 15 sek respektive 2, 5, 10 eller 30 min. Dessutom kan man dra tidsreglaget fram och tillbaka i boken för att hoppa. Uppläsningshastighet går att välja med tiondels steg mellan 0,5 och 2,0 x normal. Sovtimer från 5-120 min.

Eboksläsare

Om man väljer att läsa istället för lyssna får man en traditionell eboksläsarupplevelse. Välj bakgrund (ljus, mörk eller sepia), välj typsnitt och typsnittsstorlek. Däremot saknas funktioner för att markera text, göra anteckningar eller spara bokmärken i ebokläsaren. Det finns heller ingen synkning mellan eboks- och ljudboksläge.

Sökfunktion

Vid sökning visas träffar fördelade på böcker, författare och uppläsare. Därefter kan de även filtreras och sorteras efter exempelvis utgivningsdatum, betyg samt i bokstavsordning på författare eller titel.

Utbud

Man hittar i stort sett alla svenska eböcker och ljudböcker precis som hos konkurrenterna. Dessutom ett växande utbud av engelska ljudböcker. Språkfiltret skvallrar om att man kan hitta även danska, finska, tyska, spanska och italienska böcker. Bookbeat uppger att de har över 800 000 titlar totalt.

Bokhylla

Under ”Mina böcker” samlas aktuella böcker. En smidig detalj är att man ser hur många procent av en bok som man läst eller lyssnat till. Vårt intryck är dock att det inte finns någon form av funktion för ha koll på tidigare böcker man läst utan all fokus är på de böcker man läser just nu eller planerar att läsa.

Helhetsintryck

Bookbeat har valt en något mer lekfull design med tecknade figurer på olika ställen i appen. Tydlig och enkel navigation för att hitta böcker och lyssna på böcker. En avskalad eboksläsare som saknar viss funktionalitet.

Så mycket kostar Bookbeat

Bookbeat har numera tre olika nivåer som baseras på hur mycket du lyssnar per månad. I det billigaste abonnemanget för 99 kr/mån ingår endast 20 timmars ljudbokslyssning. Det kan räcka till en, tre eller till och med fler böcker, beroende på hur långa de är. Annars är det bara att välja Premium med 100 timmar. Utöver ditt huvudabonnemang kan du lägga till fler familjemedlemmar (i samma hushåll) för 49 kr/månad per person (Basic) eller 69 kr/mån (Premium). Dessa extrakonton har samma antal timmar som huvudabonnemanget.

 • Basic (max 20 timmar/månad)  99 kr/mån
 • Premium (max 100 timmar/månad) 149 kr

Sommarkampanj! Just nu kan du testa Bookbeat i hela 90 dagar (gäller tom 18 juni).
Fotnot: Detta test är uppdaterat den 5 juni 2023.

TEST: Ljudböcker och eböcker via Nextory

Nextory har lagt mycket krut på sin eboksläsare som verkligen kan ersätta pappersboken men vi blir även förtjusta i huvudprodukten – ljudboksspelaren.

Utbud
7/10
Ljudboksspelare
7.5/10
Eboksläsare
9/10
Sökfunktion
7/10
Bokhylla
6/10
Helhetsintryck
7.5/10

Ljudboksspelare

Gränssnittet på Nextorys spelare liknar det i musikappar eftersom det har en tidslinje med staplar för ljudnivåer. Därför kan man snabbt panorera genom ljudboken genom att dra med fingret och få en mycket större precision än då man klickar på en punkt i tidslinjen. I mitten en knapp för play/paus, knappar för att hoppa framåt/bakåt 15 sekunder samt knappar för att spola framåt och bakåt. Det går också att välja hastighet från 0,75x upp till 2x eller nyttja sömntimern 10-60 min eller valfri tid. Det finns även bokmärken. Nextory har däremot inte växling mellan ljudbok och ebok.

Eboksläsare

Nextory har redan från start satsat mycket på att göra en bra app för just eboksläsning, trots att de allra flesta använder ljudbokstjänsterna för att lyssna. Det är enkelt och smidigt att anpassa typsnittets storlek, bakgrundsfärg, marginaler och växla mellan rak och ojämn högermarginal. Dessutom sätta bokmärken eller göra markeringar och kommentarer. På det viset kan man enkelt spara anteckningar i en bok, exempelvis samla ihop bra citat eller faktauppgifter i en fackbok.

Sökfunktion

Nextorys sökfunktion är bättre än exempelvis Storytels eftersom man kan filtrera resultatet på ett enklare och tydligare sätt. Sök är generellt svårare att åstadkomma i ljudbokstjänsternas appar än hos exempelvis nätbokhandlare, men Nextory har löst det på ett elegant sätt.

Utbud

Nextory har länge haft i stort sett alla de svenska titlar som återfinns hos Bookbeat och Storytel (med undantag för Storytel Original) och ett växande antal engelska titlar. Men sedan november 2022 saknar Nextory titlar från Storytel-ägda förlag som Norstedts, Printz, Lind & Co och Rabén & Sjögren efter att parterna inte kommit överens om villkoren. Vilket innebär ett par tusen titlar, både nyheter och backlist, som Nextory inte längre kan erbjuda sina prenumeranter. 

Bokhylla

Nextory har ett menyval som heter Sparade och där under två flikar med Läser nu och Vill läsa. Här placeras böcker som du ”hjärtar” när du hittar dem i sökningar eller Boktips. Nextory har även något de kallar för Läsdagboken som är statistik över hur många böcker du läst/lyssnat, hur många timmar, författare, minuter/dag och genrer.

Helhetsintryck

På många sätt en smidig ljudboksapp och definitivt plus för eboksläsaren som känns lättanvänd men ändå funktionsrik. Läsdagboken är ett intressant sätt att locka till mer läsning och kanske ett sätt att hålla koll på barnens läsning? 

Så mycket kostar Nextory

Nextorys billigaste abonnemang var tidigare begränsat genom att de nya titlar inte blev tillgängliga förrän efter 6 månader. Men i juni 2021 ändrade Nextory så att Silver istället begränsas av antalet timmar du kan lyssna per månad. Det här innebär att Nextory är ett bra alternativ för den som lyssnar på 1-3 böcker per månad. Familjeabonnemangen ger 2-4 personer tillgång till både vuxen- och barnböcker.

 • Silver – 139 kr/mån (max 30 timmar, 4 profiler men bara 1 profil kan använda appen åt gången)
 • Guld – 179 kr/mån (obegränsad lyssning, 4 profiler men bara 1 profil kan använda appen åt gången)
 • Familj – 219 kr (alla böcker, 4 profiler varav 2 samtidiga användare)
 • Familj – 239 kr (alla böcker, 4 profiler varav 3 samtidiga användare)
 • Familj – 279 kr (alla böcker, 4 profiler varav 4 samtidiga användare)

Nextory kör en sommarkampanj 1 juni till 31 augusti då nya kunder får prova gratis i 35 dagar, via knappen ovan.

Fotnot: Detta test är uppdaterat den 1 juni 2023.

TEST: Bokus Play

Den billigaste svenska ljudbokstjänsten (om man nöjer sig med en bok per månad). Har valt bort eböcker för att fokusera på ljudböcker.

Utbud
5/10
Ljudboksspelare
6.5/10
Eboksläsare
5.5/10
Sökfunktion
4.7/10
Bokhylla
8/10
Helhetsintryck
6/10

Ljudboksspelare

Enkel och avskalad. Använder en tidslinje med staplar likt en gammal equalizer och en cirkel som reglage för att byta position. Det finns en play/paus-knapp i mitten samt hoppa framåt/bakåt-knappar (30 sek) på vardera sidan om denna. Det går att lägga in bokmärken, favoritmarkera eller lägga till boken i en lista. (Vi lyckades dock inte få bokmärken att fungera vid vårt test.)

Eboksläsare

Bokus Play har sedan sommaren 2020 också stöd för eböcker. Det fungerar helt okej, påminner om de övriga tjänsternas. Det gör att Bokus Play numera är ett fullgott alternativ till de andra. 

Sökfunktion

Skriv in ditt sökord (exempelvis namn på titel eller författare) och du får upp förslag på matchande boktitlar. Det går inte att filtrera ett sökresultat, däremot kan man filtrera ”alla böcker” på språk eller betyg/populärast/titel A-Ö/författare A-Ö samt den lite spännande längst/kortast. För att exempelvis komma till en författares verk måste man först gå in på en av böckerna och via detaljsidan ta sig vidare till författare eller serie.

Utbud

Bokus Play har inte riktigt lika stort utbud som de övriga prenumerationstjänsterna, är vår bedömning. Men de har merparten av alla svenska ljudböcker. Känslan är dock att det engelska utbudet inte är särskilt stort.

Bokhylla

När du går in på Din bokhylla ser du pågående böcker och exakt hur mycket som återstår i timmar och minuter. Du kan även se vilka böcker du favoritmarkerat eller lagt till i listor. Du kan dessutom filtrera och sortera pågående böcker och favoriter. 

Helhetsintryck

Bokus Play är Sveriges nyaste ljudbokstjänst och appen utvecklas fortfarande. Känslan är att den ännu inte riktigt är på samma nivå som de andra sett till ljudboksspelaren och ebokläsaren. Är det något område som Bokus Play lyckats bättre med så är det bokhyllan. Bokus Play är ett bra alternativ för den som inte hinner lyssna så mycket eftersom de erbjuder en bok i månaden för 79 kr.

Så mycket kostar Bokus Play

En viktig skillnad mellan Bokus Play och de andra tre svenska prenumerationstjänsterna är att den saknar eböcker. Bokus Play erbjuder två varianter av sin ljudbokstjänst:

 • Bokus Play Bas – 79 kr/mån (1 bok per månad ingår)
 • Bokus Play Premium – 149 kr/mån (obegränsad lyssning)
 • Bokus Familj – 229 kr/mån (3 personer)

Premium är ett konto som endast kan användas av en person i taget, och en familjevariant som kan användas av tre personer samtidigt. Bastjänsten ger dig en valfri ljudbok i månaden. Bokus Play saknar i dagsläget möjlighet att lägga upp personliga profiler för de personer som använder tjänsten.

För att krydda sitt ljudboksabonnemang erbjuder Bokus Play rabatter ifall man handlar i deras nätbokhandel eller i kedjan Akademibokhandeln (som äger Bokus): Bokus 5 % och Akademibokhandeln 10 %. Alltid fri frakt online hos Bokus och Akademibokhandeln. Ett alternativ för den som vill varva ljudböcker och pappersböcker.

Erbjudandet gäller till 30 september 2021. Enbart nya kunder. Efter två månader övergår abonnemanget till ett Basabonnemang för 79kr/månad.

 

Fotnot: Detta test är uppdaterat den 10 april 2023.

TEST: Audible

Audible är veteranen på ljudboksmarknaden och har ett jättelikt utbud av engelska ljudböcker, men även några tusen svenska titlar från ett par ljudboksförlag. Använder en prenumerationsmodell med krediter där du kan köpa en ljudbok varje månad som du alltså äger.

Utbud
8/10
Ljudboksspelare
7.5/10
Eboksläsare
0/10
Sökfunktion
5/10
Bokhylla
7/10
Helhetsintryck
7/10

Ljudboksspelare

Själva spelaren känns bekant. Audibles variant bygger på en play/paus-knapp i mitten, knappar för att hoppa fram/bak 30 sekunder (eller annan längd du valt) och ytterst knappar för att hoppa fram/bak i kapitel i ljudboken. Hastigheten kan varieras mellan 0,50x och 3,50x, man kan välja kapitel i en lista, ställa in sömntimer. Det sistnämnda kan göras på minuter men även i slutet på kapitel eller del av bok. Dessutom finns bokmärkesfunkion. Spelaren har även ett förenklat ”billäge” där knapparna blir färre och större. Audible-spelaren är tydlig och lättanvänd.

Eboksläsare

Audible har inte stöd för att läsa eböcker utan hänvisar då till exempelvis ägaren Amazons läsplatta Kindle. Det finns inga filtreringsmöjligheter. Den avskalde vyn är vacker, man se omslagen och en play-symbol på varje för snabb provlyssning – men det framgår inte vilket språk boken är på.

Sökfunktion

Audible-appen har en sökfunktion där du väljer mellan att söka i ditt bibliotek och i shopen. Det finns ingen funktion för att filtrera sökresultatet som visas snyggt och elegant med en playsymbol på varje omslag för direkt provlyssning. Men det syns inte vilket språk en bok är på. Då är ”Browse” mer genomarbetad med rekommendationer baserade både på dina tidigare köp och redaktionella val.

Utbud

Audible har troligen flest titlar totalt (enligt egen uppgift över 300 000) av alla de testade tjänsterna, men samtidigt minst utbud av svenska ljudböcker. Audible är bäst för dig som gillar att lyssna till böcker på engelska. 

Bokhylla

Innehåller alla ljudböcker du köpt och du kan välja vilka du vill ha nedladdade på den enhet du för tillfället använder och vilka som enbart ska ligga i molnet. Du kan sortera på titel, författare, längd och nyligen lyssnade. Dessutom finns en flik med statistik där bland annat din lyssnarnivå visas (baserad på lyssnade timmar) och du kan samla badges.

Helhetsintryck

För den som inte vill ha en prenumeration som måste nyttjas varje månad men ändå en enkel ljudbokstjänst är Audible ett alternativ. Men ett abonnemang som ger en credit varje månad är det enkelt och smidigt att handla ljudböcker som då känns prisvärda. Har man förbrukat alla credits och vill köpa en ljudbok gäller det däremot att tänka till och veta vad pundet står i. Själva appen är enkel och tydlig att hantera.

Så mycket kostar Audible

Audible använder en kombination av prenumeration och styckköp. Varje månad betalar du 7,99 pund (motsvarande 100 kr) och får för detta en kredit som kan användas för att köpa valfri ljudbok. Ej förbrukade krediter kan sparas till kommande månader – så länge din prenumeration är aktiv. Utöver detta erbjuder Audible sina egna Original-podcaster som går att lyssna fritt till för prenumeranter. Du kan även styckköpa ljudböcker utan credits men då kan de kosta mellan 12 och 30 pund, vilket är betydligt dyrare än ljudböcker hos svenska nätbokhandlare.

Fotnot: Detta test är uppdaterat den 3 januari 2021.

Summering: Bästa ljudbokstjänsten 2020

Det är inte helt enkelt att utse en vinnare i detta test. Tvärtom så tycker vi att den optimala appen borde plocka funktioner från flera av tjänsterna. När det gäller spelaren i de olika apparna är det i viss mån även en fråga om tycke och smak, samt i vissa fall även vana. Om man tänker läsa mycket eböcker är Nextory det bästa valet, om man vill växla mellan ebok och ljudbok frekvent har Storytel en fördel med sin synkning mellan formaten.

I vissa fall kan det avgörande vara hur familjen ser ut och vilka läs- och lyssningsvanor den har då man ska välja ljudbokstjänst. Beroende på barnens ålder kan den ena eller andra tjänsten vara billigare – eller bättre.

Lyckligtvis erbjuder alla tjänsterna gratis provperiod på minst 14 dagar så att du i lugn och ro hinner testa och känna dig för utan risk. Så nu hoppas vi att ni utforskar den digitala bokvärlden där du hittar tiotusentals ljudböcker och ännu fler eböcker!