Annonsera på Boktugg

Boktugg är en av Sveriges största sajter för bokälskare. Här möts branschfolk (författare, förlag, bokhandlare och andra återförsäljare, agenter, distributörer, bibliotekarier, journalister) och vanliga läsare. Varje månad har vi mellan 150 000 och 200 000 unika besökare. Vi har en databas med fakta om tusentals författare och flera hundra tusen böcker (främst på svenska). Över 8000 personer prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Dessutom har vi en premiumtjänst för dem som vill sälja mer böcker, Insider med Analysbrevet.

Du som vill nå våra läsare kan annonsera på Boktugg. Läs noga nedan. Har du frågor eller vill göra en specialbokning så mejlar du oss på sales@boktugg.se annars boka via formuläret.

Komponera din annonsmeny

Boktugg har en liten och slimmad organisation. Därför har vi valt att fokusera på ett begränsat antal alternativ för annonsörer som ändå ger dig stora möjligheter genom att kombinera två eller flera rätter på vår annonsmeny.

Längre ner på sidan hittar du svar på vanliga frågor. Alla priser är exkl moms (25 %).

Annonsprislistan är uppdaterad 2022-07-16

Nyhetsbrev

1. Textannons (25 ord)
Presentera din bok eller tjänst med maximalt 25 ord.
Pris: 1 000 kr/införande eller 5 000 kr/månad (införande i alla nyhetsbrev under en kalendermånad) 

2. Textannons (100 ord + bild)
Presentera din bok eller tjänst med maximalt 100 ord samt en bild med måtten 600 x 400 pixlar (bredd x höjd) i format GIF eller JPG med max filstorlek på 400 Kb.
Pris: 7 500 kr/införande eller 25 000 kr/månad (införande i alla nyhetsbrev under en kalendermånad)

3. Dedikerat nyhetsbrev
Presentera din bok eller tjänst i ett helt eget extra nyhetsbrev som skickas ut till alla prenumeranter.
Pris: 15 000 kr/utskick

Längre ner på sidan hittar du svar på vanliga frågor. 

Webb

4. Native – sponsormärkt artikel
Presentera din bok eller tjänst med en sponsrad annonsmärkt artikel på 400-700 ord samt en bild med måtten 1200 x 628 pixlar i format JPG med max filstorlek på 200 Kb. 
Pris: 7 000 kr/artikel (annonsör levererar färdigt textmaterial) eller 9 500 kr/artikel (Boktugg hjälper till med copywriting) 

5. Toppbanner
Annonsutrymme överst på samtliga sidor på sajten.
Desktop banner (bild) med måtten 980 x 300 pixlar (bredd x höjd) i format GIF eller JPG med max filstorlek på 400 Kb.
Mobil banner (bild) med måtten 320 x 320 pixlar i format GIF eller JPG med max filstorlek på 250 Kb.
Pris: 5 000 kr för 10 % av visningarna under en kalendermånad 

6. Sidobanner
Annonsutrymme i högerspalten på samtliga sidor på sajten.
Endast desktop, banner (bild) med måtten 300 x 600 pixlar (bredd x höjd) i format GIF eller JPG med max filstorlek på 300 Kb.
Pris: 3 000 kr för 10 % av visningarna under en kalendermånad 

7. Tävling
En tävlingssida för en bok (eller tjänst) på sajten under 14 dagar. Tävlingsdeltagare blir prenumeranter på Boktuggs nyhetsbrev.
Pris: 5 000 kr/tävling

Längre ner på sidan hittar du svar på vanliga frågor. 

Beställning

Längre ner på sidan hittar du svar på vanliga frågor. 

Vanliga frågor

Räckvidd

Hur många ser min native-artikel?
Vanligtvis får våra native-artiklar mellan 500 och 3000 läsningar inom sex månader. Den syns hela tiden på sidan med sponsrade artiklar med den nyaste överst. Dessutom exponeras rubrik och miniatyrbild överst på samtliga sidor under de första månaderna efter publicering. Även på startsidan i nyhetsflödet syns rubrik + bild för sponsrade artiklar. För att maximera effekten rekommenderar vi annonsörer att själva dela länken till sin sponsrade artikel i sociala medier.

Hur många ser min annonsbanner?
Toppbanner visas på samtliga sidor, både för besökare via dator (desktop/laptop) och mobil/tablets.
Sidobanner visas på samtliga sidor för besökare via dator (desktop/laptop).
Annonsblockerare kan bergänsa räckvidden. Antalet visningar varierar från månad till månad. Du köper andelar av de totala antalet visningar. Dvs om det totalt visas 250 000 banners under en månad och du köpt 10 % kommer var tionde visning att vara din banner, dvs 25 000 exponeringar under en månad.

Hur många ser min annonstext i nyhetsbrevet?
Boktuggs nyhetsbrev går ut till över 8000 personer. I genomsnitt öppnas de av 40-60 procent av mottagarna, dvs alla läser inte all nyhetsbrev. Har du köpt plats i ett utskick (införande) kommer det att nå runt 4000 personer. Om du köpt plats i samtliga brev under en månad ökar antalet mottagare med runt 25 % och om du köpt plats under tre månader med ytterligare 30 %.

Hur många ser en tävling och hur många deltagare får vi?
Vi exponerar tävlingen på sajten och i nyhetsbrevet på olika sätt för att driva trafik, samt i våra sociala mediekanaler. Annonsören uppmanas att själv sprida länk till tävlingen för att maximera räckvidden. Antalet tävlande beror dels på hur många som nåtts men även av hur attraktivt priset är och hur enkelt det är att delta. Vi förespråkar tävlingar med enkla frågor.

Vem läser Boktugg?
Boktugg läses dels av branschen (författare, förlagsfolk, bokhandlare, bibliotekarier, agenter, distributörer, återförsäljare, journalister) och dels av helt vanliga läsare (som inkluderar allt från småbarnsföräldrar till lärare). Du kan räkna med att du når i stort sett hela bokbranschen när du annonserar regelbundet på Boktugg. Dessutom når du tiotusentals vanliga läsare via sajten. Prenumeranterna på nyhetsbrevet är främst personer som jobbar med böcker dagligen, men även ett växande antal storläsare.

Fakturering/betalning

Hur och när betalar jag?
Fakturering görs vid beställning, betaltid 10 dagar som standard. 

Kan jag slippa momsen?
Svenska företag och privatpersoner måste betala moms. Annonserande företag med utländskt VAT-nummer faktureras utan moms. Kräver dock godkänt VAT-nummer. 

Banners

Kan ni hjälpa mig att producera bannerbilden?
Nej. Om du inte kan göra det själv i Photoshop, anlita en reklambyrå eller använd någon av alla de webbaserade tjänster som erbjuder smidiga mallar. Vi har gjort guider för BookBrush och Canva

Vilka format stödjer ni?
Du kan spara din banner som GIF eller JPG. Se till att den har rätt mått i antalet pixlar för respektive annonsyta och att filstorleken håller sig under max. 

Jag förstår inte måtten på banners, kan ni förklara?
Vi anger alltid måtten som bredden x höjden i pixlar, alltså inte cm eller tum. Nedan hittar du exempel på formaten. Obs! Bilden kan ha storleksförändrats ifall du använder en mindre skärmstorlek.

Rabatter

Går det att få rabatt på annonsering?
Ja, vi erbjuder volymrabatter. Ett bra tips är att bli Insider-prenumerant för att få tillgång till speciella kampanjpriser på annonsering. Vanliga volymrabatter tillgängliga för alla annonsörer:
Native: köp 5 native-artiklar till ordinarie pris under ett år så får du den 6:e gratis (ev copywriting tillkommer).
Banner och nyhetsbrev: boka 3 månader och få 10 % rabatt eller boka 12 månader och få 25 % rabatt.
Tävlingar: köp 3 tävlingar och få den 4:e gratis.

Vilka format stödjer ni?
Du kan spara din banner som GIF eller JPG. Se till att den har rätt mått i antalet pixlar för respektive annonsyta och att filstorleken håller sig under max. 

Tävlingar

Vem står för vinster i tävlingar?
Annonsören står för vinsterna och alla kostnader för att skicka ut vinster till vinnarna. Tänk på att inte ha för många vinnare av administrativa skäl.

Kan vi få epostadresserna till de tävlande?
Nej, av GDPR-skäl behåller Boktugg de insamlade epostadresserna. Däremot kan vi göra ett utskick till dem som deltagit i tävlingen och där får annonsören ytterligare en chans att länka till boken. 

Native och sponsrade artiklar

Vem skriver texten till sponsrade artiklar?
Annonsören levererar färdig korrekturläst text. Om ni vill ha hjälp med copywriting kostar detta 2500 kr per artikel.

Vad ingår i copywriting och hur fungerar det?
En skribent anlitad av Boktugg gör en intervju med en (1) person. Vanligtvis författaren till en bok, men det kan även vara en förläggare eller en representant för företaget. Skribenten skriver en artikel på 400-700 ord som godkänns av annonsören före publicering. 

Längre ner på sidan hittar du svar på vanliga frågor.