Analysbrevet
- ett kunskapsbrev om bokbranschen
Analysbrevet går på djupet i ett ämne varje gång (ungefär varannan vecka). Fokus ligger på affären i bokbranschen och då främst ur förlagens och författarnas perspektiv – hur säljer du fler exemplar av dina böcker. Alternativt hur tjänar du pengar på dina böcker på helt andra sätt. Vi utforskar affärsmodeller, trender, metoder, knep, tips och trick.
Som prenumerant på Analysbrevet så får du även tillgång till hela arkivet med tidigare utgåvor, du hittar dem nedan.
Prova 3 månader för 199 kr (ord pris 299 kr). Eller slå till direkt på 12 månader för 999 kr. Är ni flera på företaget som vill ha tillgång finns det även prenumerationsalternativ för flera användare.
* Första kvartalet för 199 kr, därefter 299 kr/kvartal. Avsluta när du vill.
** Helårsprenumeration för 999 kr, spara 197 kr jämfört med kvartalsprenumeration.
De senaste analysbreven ...
11 saker jag skulle tänka på om jag startade ett bokförlag idag
Boktuggs chefredaktör har startat två olika bokförlag och sett dussintals andra komma och gå under femton år i bokbranschen. Om han skulle börja om och starta ett nytt förlag idag baserat på det han har lärt sig skulle han göra så här:
Det har gått femton år sedan jag startade mitt första förlag,
Betyg på böcker: Felet i våra stjärnor
Det började med nätbokhandeln och fortsatte i apparna. Sätt betyg på boken 1-5 stjärnor, ibland separat för boken och inläsaren. Hämndbetyg, kompisbetyg och köpta betyg förekommer. Men det finns ett ännu större fel med våra stjärnor – och det är kanske inte det du tror.
Prissättning av pappersböcker och download-böcker
Digitala abonnemangstjänster ger kunderna billiga böcker medan förlag och författare får stora volymer. Men hur prissätter man pappersböcker när upplagorna sjunker? Och vilken nivå är rimlig för nedladdningsbara digitala format? Låt oss se på strategier för prissättning av böcker i en digital tid.
Bokbranschens utveckling 2003-2023: Vad händer till 2034 och framåt?
Idag släppte Förläggareföreningen rapporten Det digitala genombrottet. Den svenska bokbranschens utveckling mellan 2003 och 2023. Den är ännu en påminnelse om hur kraftigt bokmarknaden förändrats – och hur svårt det är att förutspå framtiden.
Till att börja med rekommenderas att läsa hela rapporten på 64 sidor eftersom den ger en tillbakablick på två decennier.
Storytel Q2-2024: Lönsamhet på sista raden
Johannes Larchers sista rapport som Storytel-vd bjöd på ”det bästa resultatet i Storytels historia”. Ett rörelseresultat på +62 (-25) Mkr och faktiskt även vinst första halvåret. Dessutom har Storytel sålt ett av sina förlag. Vi har läst rapporten och analyserat.
Maria Edsman om Bokusgruppens rapport för Q2-2024
Bokusgruppen rapporterar som vanligt en förlust på drygt -23 Mkr under årets svagaste kvartal, Q2-2024. Boktugg passade på att fråga ut Maria Edsman om bland annat franchisebutiker, Bokus Play, download, butikshyror och logistikflytten.
Bokusgruppen släppte i tisdags sin andra kvartalsrapport,
AI-klyfta hotar i bokbranschen
”Kom ihåg, det är inte AI som kommer att ta ditt jobb – det är personen som vet hur man använder AI för att göra ditt jobb bättre, snabbare och billigare.” Ett talesätt som just nu är aktuellt i bokbranschen där en AI-klyfta hotar att växa.
3 grafer visar digitaliseringen av bokbranschen 2016-2023
De senaste tio åren har digitaliseringen av boken tagit fart. Vi har sett och hört ljudbokens framväxt. Men för att verkligen se hur radikal utvecklingen är behöver vi jämföra år för år. Det finns siffror för åren 2016-2023. Under den perioden har marknadsandelen för digitala böcker ökat från 21 till 66 % i volym och från 8,5 till 31,7 % i kr.
Tänk om vi gav eboken lite kärlek
Det talas om ljudböcker och det talas om pappersböcker. Men vi talar sällan om eboken och dess många styrkor. Kanske har den ramlat mellan stolarna. Vad skulle hända om vi gav eböckerna mer kärlek?
Under mina femton år i bokbranschen har synen på eboken förändrats i flera olika etapper.
Tidigare utgåvor av Analysbrevet
Även tidigare års utgåvor av Analysbrevet innehåller kunskap och insikter som fortfarande är lika aktuella.
Litteraturens system hotas av ”överutgivning”
Bokbranschens ekosystem är beroende av olika stödsystem. Gemensamt för båda är att de byggts för färre titlar, färre författare och färre förlag. Nu stresstestas de och frågan är hur vi utvecklar dem för att klara en framtid med tiotusentals aktiva författare.
Bokförsäljningen räcker till heltidslön åt 500 författare
Royalties från den svenska bokförsäljningen räcker räcker till minst 500 heltidstjänster – med en månadslön på 38 000 kr – som författare eller illustratörer. Rent statistiskt.
Sju insikter från statistiken för sålda böcker 2023
En rapport på över 100 sidor som speglar försäljningsutvecklingen från 2018 till 2023 måste innehålla några viktiga trender. Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren har läst och hittat sju insikter.
Böcker på lager – tillgång och belastning
Storleken på lagret blir synlig på allvar en gång om året då det ska inventeras för bokslutet. Formatförskjutningen från print till digitalt ökar risken för att bli sittande med för stora upplagor och en tickande nedskrivningsbomb för förlagen.
Exklusivitet i bokbranschen – rätt väg eller återvändsgränd?
Exklusivt och unikt innehåll är en strategi för Storytel. Är det en klok väg eller en återvändsgränd i kampen om lyssnarna? Vilka slutsatser kan bokbranschen egentligen dra av musik,
Det växande berget av backlist
En del tycker att det ges ut för många nya böcker, att vi har en överutgivning. Men det som verkligen ökar är utbudet av gamla böcker.
Unlimited – med risk för manipulerade lysssningar
Det såg ut som att Unlimited – obegränsad lyssning – var på väg bort från ljudboksmarknaden. Men både Nextory och Storytel håller fast vid modellen.
Hur ska små förlag kunna utmana jättarnas ljudboksroyalties?
Konflikten mellan Word Audio och Storytel visar ett problem på ljudboksmarknaden. De allra minsta förlagen har ingen makt och det snedvrider konkurrensen. Alla oberoende förlag borde gå samman och förhandla fram ramavtal med streamingtjänsterna.
Skuggmarknaden – direktförsäljning växer
Böcker säljs idag via flera olika återförsäljarkanaler – men det finns också en skuggmarknad där både författare och förlag är aktiva: direktförsäljning. En trend som kan ta fart under 2024.
Läsare och köpare av böcker – hur många och vilka är de?
Bokbranschen har rätt dålig koll på sina slutkonsumenter. Det suckas om hur läsningen minskar, trots att svenskarna enligt vissa undersökningar läser nästan lika mycket som förr.
Affärsidéer för Public Domain-böcker 2024
Varje årsskifte går upphovsrätten ut för mängder av böcker, för den svenska marknaden då det gått 70 år sedan upphovsmannens död. Den 1 januari 2024 blev exempelvis Elsa Beskows verk public domain.
Storleken på böcker har betydelse
Varför har böcker inte ett standardmått? Är friheten så viktig att den övertrumfar praktiska fördelar? Är tiden inne för branschen att bestämma sig för färre varianter på bredd och höjd?