Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 8 000+ bokälskare att hänga med.

🍁 Book of Salming (Nyhetsbrev #413)

NHL vs bokbranschen. Jag tänkte skriva en krönika om konkurrensen och strävan efter monopol i bokbranschen med två färska exempel. Men så kommer en nyhetsflash om att Börje Salming är död.

Han som alltid varit extremt vältränad. När författaren Gerhard Karlsson åkte över till Toronto för att träffa Salming våren 1990 beskriver han hur Börje ”har en kropp som en vältränad 25-åring, och alla tidningsbilder av hans ärrade ansikte med utslagna tänder var inte särskilt rättvisande. Jag möttes av en smidig och solbränd kille som studsade in och ut ur sin bil utan synbara krämpor.” Då var Börje Salming 39 år och spelade sin sista säsong i NHL. Men efter det åkte han hem och spelade tre år i Elitserien (som högsta serien hette då) med AIK.

En bok som påverkat mig mycket

Jag läser detta i ett exemplar av Blod, svett och hockey som står i min bokhylla på hemmakontoret. Inköpt på rea för 69 kr. Men jag vill minnas att jag hade läst den tidigare, kanske lånat den på biblioteket eftersom detta exemplar är sjunde upplagan och tryckt 1993. Egentligen är det märkligt att jag inte minns bättre eftersom boken på sätt och vis förändrade mitt liv.

Boken var nämligen min första riktiga kontakt med NHL och Toronto Maple Leafs. Berättelsen om hur Börje tog sig från Kiruna till Brynäs och vidare till NHL där han banade väg för alla svenska spelare som följt i hans skridskoskär.

Det är Börjes ”fel” att jag nu håller på Toronto Maple Leafs som inte vunnit Stanley Cup sedan 1967. Hur bra Salming än var fick han aldrig vinna bucklan.

I höstas på Bokmässan skulle Börje Salming ha signerat boken Salming : legendaren nr 1 men tvingades ställa in. Redan då förstod vi att han inte hade lång tid kvar. Jag är glad att Börje hann resa till Toronto och ta emot hyllningarna för två veckor sedan, det syntes att han njöt av att träffa gamla vänner. En sista gång. Och sedan på Tidernas hockeygala i Stockholm förra veckan. Två avsked. Börje Salming gick bort i sviterna av ALS och blev 71 år gammal.

Så vad har detta med bokbranschen att göra? Förutom ett exempel på kraften i en bok, en biografi. Läser efterordet i boken där det berättas om hur Börje Salming vid återkomsten till Sverige spelade match med AIK borta mot Modo och intrycket han lämnade efter slutsignalen: ”En massa smågrabbar rusade ner till sargen då spelarna var på väg ut från arenan. Börje såg småungarna, svängde av och åkte till grabbarna. Där stod han sedan i dryga halvtimmen, småpratade och skrev autografer. Så gör bara riktigt stora idrottstjärnor – och människor.”

NHL och den svenska bokbranschen

Medan jag torkar bort en tår funderar jag över om det ens finns en logisk koppling mellan Börje Salming och konkurrensen i bokbranschen. Och så hittar jag en.

Till att börja med två aktuella nyheter som rör konkurrens:

NHL är världens bästa hockeyliga. Konkurrensen är stenhård. Men det intressanta är att ligan har valt en väg där inget lag ska få växa sig för starkt, man har skapat regler för att begränsa maktkoncentrationen. Något som straffat bland annat Toronto som är världens kanske främsta hockeystad.

”Maple Leaf Garden har varit utsåld sedan 1947, alltså 16 500 personer i hallen år ut och år in – ändå sänds matcherna i både radio och TV”, skriver Salming och Karlsson. Det var också där han fick ta emot de stående ovationerna i Canada Cup 1976.

Ok, tillbaka till NHL. För att inte ett lag som Toronto ska kunna köpa sig alla de bästa spelarna anordnas istället en draft varje år där lagen i NHL får välja bland de mest talangfulla spelarna från hela världen. Det lag som hamnat sist i ligan väljer först.

Lönetak för att jämna ut spelplanen

Tänk om det hade sett ut så i bokbranschen? Att inte det största förlaget med störst plånbok fått välja och vraka bland de bästa debutantmanusen? Inte nog med det. NHL har dessutom ett lönetak. De 23 spelarna i truppen får ha en samlad lön på högst 81,5 miljoner dollar (och lägst 60 miljoner dollar).

Det innebär att en klubb inte har möjlighet att värva hur många stjärnspelare som helst eftersom dessa kan få över 10 miljoner dollar för en säsong. Vilket leder till att ett lag emellanåt måste släppa ifrån sig spelare till andra klubbar för att kunna hålla sig under lönetaksnivån.

Tänk om Forum, Norstedts och Polaris begränsats av ett lönetak? Ska du plocka till dig en välbetald stjärnförfattare får du först släppa en annan.

Nej, det funkar förstås inte. NHL är inte ett oligopol, men det är en stängd liga. Inte som Svenska Hockeyligan där lag kan ramla ur och gå upp. Men det är en intressant tanke ändå. Framför allt är NHL raka motsatsen till den europeiska klubbfotbollen där ett lönetak förmodligen vore rätt sunt.

Det blev kanske lite mycket sport idag. Men så har också en av våra allra största idrottsmän lämnat oss alldeles för tidigt.

Ta hand om er och njut av helgen!

/Sölve & vännerna på Boktugg

PS. På tal om framgångar utomlands. Har du funderat över vem som är Sveriges mest översatta författare, inte genom tiderna utan bland nu levande aktiva? Vi frågade förlag och agenter. Nu har vi listan. Det kanske inte är hen du trodde som ligger överst.

Sponsorloggor förekommer flitigt inom elitidrotten och numera även på Boktugg.se där flera företag valt att bli sponsorer. Vill du sponsra? Hör av dig till oss på sales@boktugg.se för bokning eller information. Ett annat sätt att stötta är att annonsera på Boktugg.

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Ett stort tack även till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engångsbelopp med kort. Vi listar inte era namn här, men det betyder mycket för oss.


BLACK FRIDAY WEEK ERBJUDANDEN (sponsrade)

Black Friday har blivit Black weekend och i vissa fall Black week. Och bokhandlarna hänger på – utan att översätta till svenska. Svart fredag låter kanske för deppigt?

Just nu på Bokus: Årets stora Black Friday-kampanj hos Bokus! Mellan fredag 25/11 till söndag 27/11 erbjuder Bokus 15% rabatt vid på minst 299 kr vid användadet av kod BF22.

Just nu på Adlibris: Black Week! Nu får du 10 % rabatt på allt* hos oss, även på rabatterade priser. Använd rabattkod BLACK22 i kassan så dras rabatten automatiskt.
*Gäller ej kurslitteratur, digitala böcker eller presentkort. Erbjudandet gäller t.o.m. 27/11 eller så långt lagret räcker.

Just nu på Akademibokhandeln: Den 24–28 november 2022 ger vi dig som medlem i Akademibokhandelns Vänner 20% rabatt på hela sortimentet vid köp över 250 kronor.* Ange koden VÄNDAGAR i kassan så dras rabatten automatiskt.

Just nu på Bookbeat: Köp presentkort och ge bort Bookbeat i julklapp – Black Friday rabatt 30 % på presentkort.

Just nu på Book Outlet: Black Friday varje dag! Thrillers och deckare från 80 kr och Billiga barnböcker från 37 kr.


Ska bara skriva några ord till innan jag går … En produktiv författare är hårdvaluta i dagens digitala boklandskap. Foto: iStock.

ANALYSBREVET. I en ny rapport skriver Förläggareföreningen om kvalitetslitteraturen. Men den starkaste trenden just nu är kvantitetslitteraturen som skrivs av produktiva författare. I två artiklar – Kvantitetslitteratur och produktiva författare samt Snabba och långsamma författare tittar vi närmare på fenomenet.

Du har väl inte missat vårt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Nedan några av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration så får du alltid senaste utgåvan direkt i inboxen – och dessutom tillgång till hela arkivet. Några av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

💍 BrutenFörlovning. Nej, det blir ingen affär mellan Penguin Random House och Paramount (tidigare CBS Viacom). PRH ville överklaga domen som hindrade dem att köpa Simon & Schuster, men Paramount bedömer inte att det skulle lyckas, skriver Publishers Weekly. Därför avbryts köpet och PRH tvingas betala 200 miljoner dollar till Paramount som samtidigt meddelar att bokförlaget S&S inte tillhör deras kärnverksamhet (som är rörlig media). Det är osäkert om någon av de andra amerikanska förlagsjättarna tillåts köpa S&S. Öppnar det för en oväntad kandidat? Som Bonnier Books, Storytel eller Spotify?

📚 EnMiljardBöcker. Under 2023 kommer amerikanska författaren Danielle Steele att passera 1 miljard (!) sålda böcker, enligt hennes förlag Pan Macmillan. Danielle Steel (f 1947) debuterade redan 1973 med boken Going home och har sedan dess gett ut 191 böcker, skriver Bogmarkedet. På svenska har inte Steel getts ut sedan 2016 då bland annat Dejtingleken återutgavs som ebok och ljudbok. Blir det comeback till hennes 50-årsjubileum som författare nästa år?

👨‍🚀 Dödsfall. Den amerikanska science fiction-författaren Greg Bear är död. Hans första novell publicerades 1967 och han började skriva på heltid 1975. Bear skrev mer än 50 böcker, bland annat inom Star Trek och Star Wars-universumen. Han vann flera stora SF-priser som Nebula, Hugo och Robert A. Heinlein Award. På svenska finns Star Wars Bridge Novel: Farofylld planet (2020) utgiven. Greg Bear blev 71 år.

👀 BackOnFacebook. Den skånska bokhandelns sida som stängdes av Facebook utan förvarning, som Boktugg tidigare berättat, är nu tillbaka online. Akademibokhandeln Center Syd kan därmed informera sina kunder om kommande julsigneringar och fortsätta dela boktips. Via kontakter lyckades de nå innanför Facebooks murar för att rätta till avstängingen (som uppenbarligen skett av misstag) men någon förklaring eller ursäkt har de inte fått från Facebook.

🎪 Littfestsläpp. Igår torsdag den 24 november klockan 12.00 släpptes biljetterna till 2023 års upplaga av Littfest via Biljettcentrum.com eller över disk hos Biljettcentrum i Umeå. Festivalen äger rum den 16-18 mars, ”en folkfest med författarsamtal och vimmel som firar litteraturen”. Även denna gång direktsänds alltsammans i formatet Littfest-TV, som kan ses i två veckor efter festivalen.

Och så ytterligare lite rubriker

Sveriges mest översatta. Vem är egentligen den mest översatta svenska författaren? Många listor finns med olika beräkningsgrunder. Selma Lagerlöf har nämnts som den mest översatta under sin livstid, Astrid Lindgren toppar de flesta försök till listor med över 100 språk registrerade. Men vem toppar listan över Sveriges mest översatta nu aktiva författare?

Stora Fackbokspriset 2022. Vem ska få Stora Fackbokspriset 2022 och prischecken på 125 000 kr? Bland de sex nominerade finns både böcker om nutid och historia. Kalle Lind är en av författarna.

Mest lyssnade – Bookbeat. Det är den tiden på året när ljudbokstjänsterna sammanställer sina årstopplistor. Först ut är Bookbeat där Lars Kepler hamnar överst – trots att boken bara varit ute en månad.

Tom Hanks till Stockholm. Tom Hanks kommer till Stockholm för galapremiären av den amerikanska versionen av ”En man som heter Ove” den 13 december.

Lydia Capolicchio-bok. Gift eller löftet till min väninna” är namnet på journalisten Lydia Capolicchios debutroman där hon skildrar väninnas makabra död – långsamt förgiftad av sin make.

Litteraturkartan lägger till Halland. Poeterna Elsa Grave och Sonja Åkesson – som båda bodde i Halmstad under delar av sina liv – är självklara inslag när Litteraturkartan.se nu sjösätter det litterära Halland.

Boksuccé blir teater. Hanya Yanagiharas roman ”Ett litet liv” har gjort succé hos både kritiker och breda läsarskaror. Nu sätts den upp som teaterpjäs i London, rapporterar BBC.

Halländsk bokmässa. På lördag är det dags för Halländsk bokmässa, den här gången i Hyltebruk. Där samlas författare, förlag och litterära sällskap med anknytning till Halland till samtal och möten med läsare.

Cilla Dalén eleverna att läsa. Utebibliotek, bokprat och titlar valda av eleverna själva – den prisbelönta skolbibliotekarien Cilla Dalén sprider läslust till hela Enbacksskolan. Med små medel hjälper hon både barn och lärare att upptäcka litteraturen.

Emelie Schepp på Viaplay. Emelie Schepps framgångsrika bokserie förvandlas till thriller-tv-serien ”Jana – märkta för livet” som blir Viaplays nästa stora satsning.

Nextory vs Storytel till Konkurrensverket? Nextory överväger att anmäla Storytel till Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning, enligt uppgifter till Dagens Industri. Detta efter att Storytel Books plockat bort alla sina titlar från Nextory i början av november.

Disney-serien ”Koka björn”. Nu gör Disney+ sin första stora svenska satsning – en tv-serie baserad på Mikael Niemis bok ”Koka björn”. Den ska följas av fler.Vår resa med Disney+ har bara börjat, säger Hans van Rijn, Disneys Nordenchef.

Årets bästa svenska kriminalroman 2022. Vinnarna av Årets bästa kriminalromaner har utsetts av Deckarakademin: Skred av Sara Strömberg (bästa svenska), Sarek av Ulf Kvensler (debut), Slutet blir vår början av Chris Whitaker (bästa översatta – Maria Lundgren) samt Mörker över skateparken av Eva Apelqvist (Spårhunden). 

Hédi Fried död. Den svenska Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit, bekräftar familjen för DN.
– Hon var blixtrande intelligent, rolig, humoristisk och skarp, säger författarkollegan och vännen Stina Wirsén.

Textannonser

Vulkandrama i dystopisk ungdomsroman. Ett vulkanutbrott ödelägger stora delar av jorden. Ungdomarna Abra och Beata i västra Indien överlever. Följ deras dramatiska vandring mot vad de hoppas blir räddningen i Underjordens Ursinne av Hans Conradson.

NOFF är branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. Gå med idag och få tillgång till webinarier, utbildningar och förmånliga rabatter på förlagsrelaterade tjänster. Bli medlem idag!

Osäker på om du missat några nyheter? Här är de 100 senaste på sajten …


Vi påminner vi om Boktuggs annonsmeny som nu är uppdaterad med höstens priser och även innehåller ett par nya spännande annonsalternativ. Vad sägs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i ständig utveckling. Om du gillar det vi gör så får du gärna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera på Analysbrevet. Ytterligare ett sätt att stötta oss är att använda vår sökmotor för böcker och klicka dig vidare på köplänkarna så får vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gärna emot nyhetstips eller förslag på förbättringar på tips@boktugg.se

Få den 5-minuters sammanfattning du faktiskt läser - direkt till din inbox

Trender, böcker och nyheter på 5 minuter eller mindre