Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 8 000+ bokälskare att hänga med.

📟 Felboksutlåning (Nyhetsbrev #426)

Hur kan en distributör vinna en biblioteksupphandling? Vad kommer Uppdrag Gransknings granskning av Salomonsson Agency att visa? Och är AI det största hotet mot bokbranschen eller … manustjuvar?

Ha en fortsatt skön vecka!
/Sölve & vännerna på Boktugg

Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Biblioteksinköp är viktiga för bokförlagen. Foto: iStock.

EN TANKE

Speed Logistics vinner biblioteksupphandling

En ny biblioteksupphandling har precis slutförts och denna gång inte med Adlibris som vinnare. Istället var det Speed Logistics som tog hem uppdraget i konkurrens med Förlagssystem och Stjärndistribution eftersom SKR valde att inte bjuda in några återförsäljare. De förlag som vill sälja böcker till biblioteken tvingas därför flytta sina titlar till Speed.

Nej, det där var förstås inte sant. Ingen skulle få en så galen idé som att kräva att förlagen lägger sina böcker hos en särskild distributör för att få sälja böcker till biblioteken så att de kan lånas ut. Även om Adlibris var farligt nära när de spärrade titlar från förlag med egen distribution.

När det gäller fysiska böcker har biblioteken alltid alternativet att beställa böckerna från en annan återförsäljare som har dem i sortimentet, som BTJ eller Bokus.

Men läs gärna första stycket igen. Exakt så fungerar nämligen bibliotekens inköp av digitala böcker för utlåning. Eller kanske ännu galnare eftersom det gjordes en upphandling av ramavtal (som Overdrive tog hem) men väldigt många bibliotek valde att förlänga med befintlig leverantör (Axiell Media). De förlag som vill leverera till dessa bibliotek måste alltså lägga sina titlar hos distributören Axiell Media (numera ägd av Publizon).

Visst är det sjukt? Nu finns det ju inga återförsäljare som kan leverera. Om inte Storytel, Bookbeat eller Nextory chockar alla och deltar i upphandlingen av e-litteratur. Eller varför inte Bokus Play. Det sistnämnda hade varit lika illa eftersom de är låsta till Axiell, förlåt Publizon.

Kort sagt. Inköpsmetoden av eböcker till biblioteken är dysfunktionell och har varit det i många år. Det kan inte vara så att förlagen måste flytta runt titlar för att få distribution till digital utlåning beroende på vem som vinner en upphandling.

Men kanske förlagen och politikerna är nöjda med situationen, det löser ju indirekt ett annat problem: Om utlåningen av eböcker och ljudböcker på biblioteken hade fullt sortiment och rent tekniskt var superenkelt skulle den påverka den kommersiella marknaden negativt. Rentav knäcka den.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör

PS. Vi noterar att Klas Östergren planerat in en turné med föreläsningar som gör att han missar större delen av Bokmässan i Göteborg i år.


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du också. Stötta Boktugg. Läs mer om priser här och/eller kontakta oss på sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag är vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Mediehusens konsolidering – så påverkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det påverkar bokbranschen de kommande åren beror på vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM väljer. Bokbranschen…
Mediehusens konsolidering – så påverkas bokbranschen
INSIDER: De alltmer digitala svenska mediehusen har tagit ett nytt stort steg mot konsolidering. Hur det påverkar bokbranschen de kommande åren beror på vilka strategier Bonniers, Schibsted och NTM väljer. Bokbranschen…

Du har väl inte missat vårt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Nedan några av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration så får du alltid senaste utgåvan direkt i inboxen – och dessutom tillgång till hela arkivet. Första månaden för 39 kr, därefter 99 kr/mån. Eller välj helår för lägre pris.


UPPSNAPPAT

📹 AgentGranskning. Ryktet om att SVT granskar agenten Niclas Salomonsson och hans bolag har surrat länge och tv-team synts på bokmässorna i Göteborg och Frankfurt. Enligt Expressen ska tre (!) avsnitt av Uppdrag Granskning sändas med start den 10 maj och SVT har ”granskat miljonrullningen på agenturen; arbetsmiljö, arbetsmetoder och hur utgivningar styrs”. Men exakt vad vet inte ens de som intervjuats av SVT, en dessa är Kristoffer Lind, vd för Lind & Co som kallar Salomonsson Agency för ”en Bonnier-agentur”.
– Jag gissar att de har ett stort scoop, annars hade inte satt i gång ett så omfattande arbete, säger han i Expressen-podden ”Lägg ut” (avsnitt 101, ca 20 min in).

💘 Nytt imprint. Historiska Media lanserar Karat, ett imprint för delar av förlagets skönlitterära utgivning. De första titlarna ges ut under våren och hör till feelgood- och romancegenrerna. Åsa Björck blir förläggare. Under 2023 är planen att ge ut elva titlar på Karat, samtliga digitalt som ljudböcker och e-böcker och de flesta kommer även i fysisk upplaga, inbundet eller i mjukband. Först ut är tre serier ”som alla har en ljuvlig kärna av romantik och svunna tider” skrivna av författarna Anna Alemo (Westerbergs), Annie Darling (Vintagebutiken i Primrose Hill) och Anna Godbersen (Manhattans juveler).

⚖️ IA-stopp. Det är mycket tal om AI, men IA är förkortningen för Internet Archive som lånat ut digitala (scannade) kopior av fysiska böcker och begränsat utlåningen utifrån antalet fysiska exemplar. Flera förlag stämde dock IA i juni 2020 (en utlösande faktor blev att IA med hänvisning till pandemin tillfälligt tog bort begränsningen). Efter tre års legala övningar kom ett domslut i veckan då den federala domaren John G. Koeltl slog fast att IA gjort intrång på förlagens upphovsrätt. En överklagan är att vänta, skriver Publishers Weekly (långläsning ifall du vill få hela storyn). Domen hindrar dock inte IA att scanna, indexera och erbjuda utdrag ur böcker på samma sätt som Google Books gör.

🔇 Turkietbok. Författaren och journalisten Kurdo Baksis nya bok Endast den som är turk är lycklig : Erdogan, kurderna och Sverige handlar till stor del om Turkiets president. ”Det kändes ibland som en parodi att skriva om Erdoğan”, säger Baksi till tidningen Journalisten. Boken beskrivs även som ”En snabbkurs för yrvakna svenskar om Turkiet!”.

🌍 Exportavtal. Ruth Kvarnström-Jones kommande bok, som fått den engelska titeln The Phenomenal Women of the Grand Hôtel och är första delen i en trilogi, väcker intresse internationellt. Norstedts Agency har redan sålt den via två-boksavtal till förlag i Norge, Danmark, Tyskland och Italien. Dessutom pågår en auktion i Nederländerna. Förra året kom Nya drömmar i Halleholm, tredje delen i Halleholmsserien.

🎙️ Podcast. Sveriges populäraste (?) historiker Dick Harrison och författaren och äkta makan Katarina Harrison Lindbergh tar oss med på en personlig resa i världshistorien i nya podcasten Harrisons dramatiska historia. I premiäravsnittet, som lanserades tisdagen den 21 mars, blir dinosaurierna en utgångspunkt för ett samtal om människans existens. Podden är ännu en spinoff till podden Historia Nu. Bakom står poddbolaget A2C Productions som samägs av förlaget Historiska Media och journalisten Urban Lindstedt.

💰 Stipendieansökan. Forskare inom barn- och ungdomslitteraturområdet kan få Martha Sandwall-Bergströms stipendium 2023 på 89 000 kr. Institutioner och avdelningar vid landets universitet och högskolor som omfattar ämnet litteraturvetenskap uppmanas att ge förslag på lämpliga stipendiater, senast 18 april 2023. Tidigare forskarstipendiater är bland andra Peter Kostenniemi (2019), Malin Nauwerck (2019), Tuva Haglund (2021) och Hilda Jakobsson (2021). Läs mer på www.barnboksinstitutet.se 

⛴️ LitteraTura. Den 30 mars arrangerar KulTura en Litteraturkryssning mellan Helsingborg och Helsingör med författaren Kristina Ohlsson som berättar om skrivandet, skapandet och skuggläget i senaste Strindbergsdeckaren. Tura är ett helsingborgsord som innebär att man åker fram och tillbaka med färjan flera gånger innan man stiger av. Medverkar gör även Hegas förlag och BTJ som ska prata om skolbibliotek och folkbildning i digital tid.

©️ AI-upphovsrätt. Copyright Office i USA utfärdar riktlinjer för AI-assisterad konst och upphovsrätt. Illustrationer skapade med AI-stöd kan skyddas av upphovsrätt, under förutsättning att en människa bidrar kreativt i tillräcklig omfattning och att AI-användning uppges i ansökan, skriver Arstechnica.

🤖 AI-röstklon. Microsofts nya version av VALL-E med ett X på slutet kan med ett röstprov på 4-10 sekunder göra en kopia av din röst och därefter producera talsyntes på flera språk men behålla röst, känsla och ton, skriver Freethink. Än så länge finns bara en demo. Det här innebär att en författare skulle kunna skapa en AI-version av sin röst och sedan producera ljudböcker med denna på flera språk. Det finns förstås risker – tekniken kan användas för att lura säkerhetssystem byggda på röstigenkänning och för deepfakes.

TEXTANNONSER

NOFF är branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. Gå med idag och få tillgång till webinarier, utbildningar och förmånliga rabatter på förlagsrelaterade tjänster. Bli medlem idag!

Din annons här? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Anna-Karin Palm, Katarina Kieri och Mikael Yvesand har chans att få Sveriges Radios novellpris 2023. Den 26 april presenteras pristagaren i P1. Sammanlagt fem noveller har nominerats till novellpriset av…

Talar man om en växt börjar man snart tala om orättvisor, hävdar Jamaica Kincaid. I sin nya bok undersöker författaren hur exotiska blommor hamnar i europeiska trädgårdar – men ytterst…

Författaren och översättaren Stewe Claeson har avlidit vid 80 års ålder. Dödsbeskedet bekräftas av Claesons familj, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Stewe Claeson föddes i Göteborg 1942 och debuterade 1969 med diktsamlingen…

Roald Dahl och Ian Fleming är inte ensamma. Agatha Christie sällar sig till ledet av författare vars böcker rensas från ”stötande” material, skriver The Telegraph. Tidningen uppger att förlaget Harper Collins…

Den 30-årige man som lurat till sig över 1 000 opublicerade bokmanus av författare som Margaret Atwood slipper fängelse, skriver The Guardian. Mannen, som har arbetat för bokförlaget Simon & Schuster, fick…

Vid debuten lyftes hon fram som en hel generations röst i Tyskland. Men för Judith Hermann är skrivandet djupt personligt. Den hyllade nya romanen ”Hemma” handlar om hur man börjar…

Cancer, alzheimer, postcovid – böckerna som skildrar sjukdom inifrån blir bara fler. De självbiografiska sjukdomsberättelserna är numera ett eget område inom litteraturen.– Det kan låta sjukt, men genren är väldigt…

Axiell Media har sålts till danska Publizon som även rekryterat Jeppe Mossin (med förflutet på Gyldendal). Boktuggs chefredaktör analyserar affären och den fragmenterade svenska marknaden för distribution av digitala böcker….

Förra veckan meddelade Publizon att de köpt svenska Axiell Media, och nu avslöjar företaget Jeppe Mossin, med förflutet på Gyldendal, får titeln kommersiell direktör. Fokus blir att öka antalet försäljningskanaler…

I intervjuboken ”Östergren om Östergren” från 2007 samtalar Klas Östergren med sin vän och förläggare Stephen Farran-Lee om författandets hantverk. I höst blir det litterära samtalet en scenföreställning som åker…

Nu har 2022 års bästa ljudböcker korats på Storytel Awards 2023. Svenska författare dominerade som vanligt men amerikanskan Bonnie Garmus vann årets bästa roman Lektioner i kemi. Här är alla…

Begreppet yttrandefrihet går igenom en kris – det hävdar den kände amerikanske historikern Timothy Snyder. Han vill fokusera mer på vad dess syfte måste vara: att hjälpa människor att kunna…


DEBUTANTER


Få den 5-minuters sammanfattning du faktiskt läser - direkt till din inbox

Trender, böcker och nyheter på 5 minuter eller mindre