Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 8 000+ bokälskare att hänga med.
📚 Katalogen lever (Nyhetsbrev #434)
Junipanik. Efterlysning: Sista halvan av maj månad. Vart tog den vägen? Det är en vecka kvar till skolavslutning och tre till midsommar. Sedan börjar semestrarna. Förlagen har redan blicken på höstens alla boksläpp, många trycklämningar de kommande veckorna av de böcker som syns i SvB-katalogen (se nedan). Kommer det någon förlagsaffärsbomb så här före sommaren? Eller kanske Storytel äntligen lanserar i USA på riktigt? Eller så är det som i skolan, alla har redan checkat ut och väntar bara på ett långt sommarlov.
/Sölve & vännerna på Boktugg
Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare sponsorer, annonsörer och donatorer.
PS. En rättelse från förra nyhetsbrevet. Banverket finns inte längre, det ingår i Trafikverket sedan 2010. Dessutom råkade vi felnumrera utskicket även om det var rätt inne i mejlet. Och så ska vi förtydliga att inte alla bibliotekarier tjänar en medianlön, det är ju en form av snitt.
EN TANKE
Katalogen behövs men är dödsdömd
Ryktet om katalogens död är betydligt överdrivet. Eller lever den på lånad tid?
Häromdagen var jag inne på Kjell & Co. En butikskedja jag gillar eftersom de satsar på utbildad personal. De har skapat något de kallar Kjell Academy. Där finns ”engagerade lärare som producerar ledda utbildningar, e-kurser, filmer och böcker”. Huvudsyftet med skolan är att säkra kompetensen hos företagets säljare och på så sätt alltid vara relevanta för kunderna.
En del av materialet görs även tillgängligt för kunderna i en kunskapsbank. Kjell & Co har gett ut handboken Hur funkar det som sålts i fler än 450,000 exemplar, till både privatpersoner, företag och skolor som vill lära sig mer om vardagsteknik. Och givetvis har man precis som Clas Ohlson och Biltema haft en tryckt katalog.
”Har ni katalogen här?” frågade en kund framför mig.
”Nej, vi har slutat med det. Det är bara hemsidan som gäller”, svarade medarbetaren bakom disken.
För några år sedan skickade de tre kedjorna ut pressmeddelanden med innebörden ”vi satsar fortfarande på tryckta kataloger”. Biltema tryckte 15 miljoner kataloger per år som distribuerades ut i brevlådan. Men Biltemas sista katalog kom hösten 2021. Hos Clas Ohlson kan man fortfarande läsa gamla utgåvor (pdf-format) av deras katalog som utgavs mellan 1918 och 2018.
Två dagar efter butiksbesöket dök SvB-katalogen Höstens böcker 2023 upp i posten. Som vanligt bläddrade och räknade jag. Jag har gjort det ända sedan Boktugg startade, en konkurrentanalys. Därför har jag en graf över höstkatalogens utveckling sedan 2013 räknat i antal sidor, annonser, native (debutantporträtt) och redaktionella. Den har gått från 600 till 288 sidor under de här åren.
För ett år sedan ställde jag frågan i Analysbrevet: När trycks den sista katalogen?
Man skulle ju anekdotiskt kunna ta den där kunden i butiken Kjell & Co som en intäkt för att deras nedläggning av en tryckt katalog var förhastad och att bokbranschen gör klokt i att fortsätta. Inte minst när det mesta av försäljningen fortfarande är tryckta böcker.
Till skillnad från hemmapysslarkedjornas kataloger så vänder sig SvB-katalogen inte till slutkunden utan till återförsäljare, bibliotek och media. Det är argumentet för dess existens.
Grejen är bara att i alla (?) andra branscher försvann kataloger riktade till återförsäljare för minst tio år sedan och ersattes av webbaserade databaser, ständigt uppdaterade och med utrymme för produktdata.
En annan skillnad är förstås att SvB-katalogen inte är (och aldrig har varit) heltäckande utan bara omfattar böcker från de förlag som köpt annonsplats.
Boktugg har gjort försök med en digital katalog. Intresset finns, men är för litet. SvB skriver i den nya katalogen att i höst kommer de också att satsa på en utbyggnad av det digitala komplementet till katalogen genom ett månatligt nyhetsbrev.
Det är ingen tvekan om att det behövs någon form av verktyg för att upptäcka nya böcker. Det som man på engelska kallar discoverability. Oavsett om det är fysiska bokhandlare, nätbokhandlare eller streamingtjänster så exponeras bara en bråkdel av utbudet för konsumenterna.
Förlagen jobbar mer än någonsin med sina listor och att få återförsäljare, bibliotek, media, läsare och lyssnare att få koll på aktuella och kommande släpp. Men bruset är större än någonsin.
Så man kan landa i att det behövs en katalog, eller egentligen något annat. Den tryckta katalogen är dödsdömd. Den sista tryckta Ikea-katalogen var daterad 2021, då produktionen avslutades efter sjuttio år. En lång historia innebär inte att den tryckta katalogen har en framtid, som vi sett med Clas Ohlson. Eller Kjell & Co (sista katalogen 2018). Till och med deras bästsäljande handbok är numera digital.
En allt större del av bokförsäljningen sker digitalt. Vilket gör att en fysisk katalog blir än mindre logisk. Framför allt när denna katalog inte täcker in den digitala utgivningen (mer än att vissa förlag anger att en bok även kommer som ebok och ljudbok).
Förresten. Jag hittade en katalog som faktiskt fortfarande existerar – Ginzakatalogen. Men det är också en katalog riktad till slutkund så den finansieras förmodligen inte av skiv- och filmbolagen. Ungefär som med bokklubbarnas kataloger som även de fortfarande existerar i tryckt form.
Men hur många år till?
Sölve Dahlgren
chefredaktör
SUPPORTERS
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du också. Beställningar och frågor – kontakta oss på sales@boktugg.se
Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag är vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).
ANALYSBREVET
Digitaliseringen av bokbranschen har precis börjat ta fart. Men aldrig har dyrkan av den tryckta boken varit starkare. Den stora frågan är dock hur utbredd denna dyrkan blir bland dem… |
Du har väl inte missat vårt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Nedan några av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration så får du alltid senaste utgåvan direkt i inboxen – och dessutom tillgång till hela arkivet. Första månaden för 39 kr, därefter 99 kr/mån. Eller välj helår för lägre pris. Vi har även ett alternativ för fattiga författare.
UPPSNAPPAT
🤖 Författare mot AI. Oron växer inom förlagskretsar kring AI och vad det innebär för branschen. Författarorganisationen Authors Guild har inlett en aggressiv kampanj för att försäkra att skydda författare från eventuella negativa effekter av den nya tekniken. Förbundet har adderat fyra nya avtalsklausuler rörande AI i sin avtalsmallar. De nya klausulerna kräver författarens skriftliga medgivande för att förlagen ska kunna använda AI-genererade översättningar, ljudboksinläsningar eller omslagsillustrationer, skriver Publishers Weekly.
📱 Bookstagrammare. Bookstagrammare, alltså personer som skriver om böcker på Instagram, får allt större inflytande över vilka titlar som blir populära, rapporterar SVT som intervjuat Christoffer Holst på Printz Publishing som skickar ut recensionsex till ett 50-tal bookstagrammare.
– Vi kallar dem för microinfluencers, de har inte jättemånga följare, men i gengäld har de genom sitt personliga tilltal byggt upp en trovärdighet som ger deras boktips tyngd och genomslag, säger han till SVT.
⛷️ Spårbyte. Anne Gaathaug och Vebjørn Rogne startar förlaget Megafon, och har norska Gyldendal-koncernen med sig på ägarsidan (40 %). Anne Gaathaug lämnar nu sitt jobb på Thorleif Dahls Kulturbibliotek. Vebjørn Rogne lämnar redaktörsstolen på norska branschsajten Bok365, som han startade för tio år sedan:
– Bok365 kommer att fortsätta vara framgångsrik, det har varit viktigt för mig. Det är en satsning jag är stolt och glad över att jag har kunnat genomföra tillsammans med det fantastiska teamet där. Bok365 är viktigt både för bokbranschen och litteraturfältet, och det kan vara bra med ett nytt perspektiv och nya idéer i redaktionen, säger Vebjørn Rogne i ett pressmeddelande.
🎦 Strategibyte. HBO Nordic blev HBO Max och ska våren 2024 bli bara Max (ej att förväxla med hamburgerkedjan). Räkna inte med fler filmatiseringar (som Björnstad) av svenska böcker.
”Det händer att lokala produktioner blir stora globalt, men det är sällsynt. Att producera något lokalt som färdas över världen är väldigt, väldigt svårt. Jag utesluter inte att vi kan göra det igen någon gång, men det är inte strategin just nu”, säger Nordenchef Christina Sulebakk till Di Digital.
Serier som ”Bianca” och ”Över Atlanten” kommer att fortsätta däremot är det inte säkert att rättigheterna till Fotbollsallsvenskan förnyas.
💰 Extraknäck. Få författare kan leva enbart på sitt skrivande. The Guardian berättar om Tony Tulathimutte som vann Whiting award 2017 för sin debutroman Private Citizens. Han hade tidigare undervisat i skrivande på universitet men valde då att starta en egen skola som han håller småskalig med ett begränsat antal elever (nio per kurs). De betalar 800 dollar för två månader och tack vare det kan han efter sex år dra in runt 30 000 dollar per år som tillsammans med frilansuppdrag gör att han har råd att fortsätta skriva själv.
🎧 Ljudbokstillväxt. Audio Publishers Association i USA rapporterar elfte raka året med tvåsiffrig försäljningsökning för ljudböcker, skriver Publishers Weekly. 2022 ökade intäkterna med 10 %, vilket motsvarar en uppskattad total försäljning på 1,8 miljarder dollar. Denna tillväxt är dock mindre än 2021 års +25 %, vilken troligen berodde på pandemin. Statistiken omfattar endast de 28 förlag som är APA-medlemmar. Enligt en undersökning har 140 miljoner amerikaner lyssnat på en ljudbok.
🥡 Förlagsutflykt. Författarduon bakom den populära bokserien Mord i Falsterbo, Christina Olséni och Micke Hansen, är nu aktuella med Den frusna polisen, den första delen i den nya humoristiska deckarserien Ystadmorden. Det blir deras första bok på Stockholmsförlaget Lind & Co, men duon tänker fortsätta ge ut sin Falsterbo-serie på Malmöförlaget Bokfabriken.
🥊 Monopolstrid. Som svar på att Storytel tagit bort sina förlags titlar från konkurrenten skickade Nextory in en anmälan till Konkurrensverket eftersom de menade att Storytel missbrukar sin dominerande ställning. De senaste månaderna har Konkurrensverket hämtat in mer information i ärendet och säger nu till Förlagspodden att de kommer att granska ärendet mer omfattande.
TEXTANNONSER
NOFF är branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. Gå med idag och få tillgång till webinarier, utbildningar och förmånliga rabatter på förlagsrelaterade tjänster. Bli medlem idag!
Din annons här? sales@boktugg.se
FLER RUBRIKER
SmåBUS 2018 blev en succé. Efter några års uppehåll (bland annat på grund av pandemin) är den internationella barnboksfestivalen tillbaka i Vimmerby och Nässjö den 3-5 juli. – SmåBUS 2018…
Författaren Salman Rushdie skriver en bok om när han blev attackerad och knivhuggen under ett framträdande i New York förra året, rapporterar The Guardian. – Jag försöker skriva en bok om…
Ett omtvistat censurkrav för bibliotek i delstaten Arkansas i USA har fått ett nytt kapitel. Intresseorganisationer för såväl bibliotek som författare väljer nu att dra delstaten inför rätta, rapporterar The Guardian….
Moa Candils två nya böcker Börja plugga och Söka jobb förklarar på ett lättförståeligt sätt hur man hittar rätt i utbildningssystem och arbetsmarknad. Med böckerna vill hon öka tillgängligheten och…
Författaren Samuel Karlsson har alltid gillat ljudböcker och för fem år sedan startade han en Facebookgrupp. Nyligen passerade den 20 000 medlemmar. För Boktugg berättar han om varför han startade…
När ljudbokstjänsterna gick från obegränsad lyssning och läsning till 20 eller 100 timmar per månad så upptäckte de kunder som läser eböcker i tjänsterna att det inte spelar någon roll…
Jenny Franke blir förläggare för barn- och ungdomsböcker på Natur & Kultur. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen men har tidigare drivit egna bokförlaget Mirando. – Att få vara en del…
De senaste 100 rubrikerna hittar du här >>
DEBUTANTER
Här hittar du fler aktuella debutanter >>