Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 9 000+ bokälskare att hänga med.
🏒 NHL vs Nobel (Nyhetsbrev #486)
NOBELSIZE. Igår gick jag ner till den lokala bokhandeln för att invänta ettslaget (kl 13) då Svenska Akademien skulle meddela vem som tilldelats årets Nobelpris. Både bokhandlare och kunder verkade väldigt nöjda med årets val, en författare som finns översatt och utgiven på ett av de större förlagen. De fem exemplar av hennes böcker som Killbergs hade i lager gick åt direkt.
Vissa kulturskribenter var inte lika nöjda. Han Kang är inte tillräckligt litterär (smal) för att få ett Nobelpris, hon är ”bara” Bookerpriset-värdig. För folklig. Björn Wiman på DN tycker inte att en Nobelpristagare ska finnas i pocket (innan hen får priset) och Victor Malm på Expressen att Kang är mer känd än bäst.
I tider då vi vill få fler att läsa kan man förstås fundera över om Akademien ska belöna ett tillgängligt författarskap (som en vanlig dödlig bokälskare kan läsa) eller ett otillgängligt författarskap (där författaren ansträngt sig för att skriva en bok utan punkter, en viss bokstav eller varför inte utan vokaler?).
Bokhandlare vill sälja böcker, därför vill de ha vinnare som har gott om titlar på svenska. Men de vill också att kunderna ska bli nöjda och faktiskt läsa böckerna. Hur många orkade igenom de Fosse-böcker som landade i ett hårt paket under granen förra året?
I diskussionen om värdiga vinnare går det förstås inte att bortse från det omöjliga i att utse en vinnare eftersom det inte finns några avgränsningar. Varje land måste ha ett dussin värdiga vinnare. Tusentals författarskap att bedöma.
Ska vi begränsa nomineringar till författare med minst två böcker översatta till svenska? En variant på det internationella Bookerpriset. Det skulle skapa incitament för fler länder att ge översättningsstöd för att tillgängliggöra sina bästa författarskap på svenska. Eller är det lite väl kaxigt att förvänta sig att ett pyttespråk som svenska ska ställa sådana krav?
Vad är värdet på ett Nobelpris för ett förlag? Det kollade vi på för tre år sedan i artikeln Nobelpris-effekten – så mycket ökar försäljningen på förlaget.
”Skriva böcker är en hobby”
En bekant tipsade mig om Seth Godins blogginlägg med råd till författare (av fackböcker):
Vänligen förstå att bokutgivning är en organiserad hobby, inte en affärsverksamhet.
Avkastningen på kapital och tid, både för författare och förlag, är fruktansvärd. Om du gör det för pengarna kommer du att bli besviken.
Han skrev detta 2005. Min bekant menar att det är lika sant idag.
Fattiga författare imponeras av att den sydkoreanska författaren Han Kang får hela 11 miljoner kronor (2024 års belopp) för sin prestation. Men dagen innan offentliggjordes att den svenska hockeymålvakten Linus Ullmark signerat ett nytt avtal med sin NHL-klubb Ottawa. Det ger honom 8,25 miljoner. Dollar. Per år i fyra år. Motsvarande 30 Nobelpris.
Jag vet att det är orättvist att jämföra med hockeyspelare. Men det är trots allt långt fler svenskar som lever på att spela hockey än på att skriva böcker.
Om situationen är densamma i Sydkorea har jag inte lyckats utröna genom en snabb googling. Men sydkoreanska proffslaget HL Anyang har i alla fall vunnit två raka titlar i Asia League Ice Hockey en slags asiatisk motsvarighet till NHL med klubbar från Kina, Japan och Sydkorea sedan de ryska klubbarna kastats ut efter invasionen av Ukraina 2022. Däremot finns det för närvarande ingen sydkoreansk hockeyspelare i NHL – jämfört med 104 svenska.
Förresten: Stöpte om nyhetsbrevets form lite för att göra den mer lättillgänglig i mobilen där de allra flesta numera läser.
Ha nu en bra helg!
/Sölve & vännerna på Boktugg
PS. För att vara tydlig. Utöver de 104 svenskarna som lever på att spela hockey i NHL så finns det ytterligare ett par hundra svenska hockeyspelare som gör det i Sverige, Tyskland, Schweiz och ytterligare ett antal länder i Europa.
TACK
Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare …
… sponsorer (se längst ner)
… swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
… stödprenumeration (NYHET!) – ett år för 125 kr
QUIZ
Fråga: I november släpps romanen Den andra dottern. Vem har skrivit den? Ledtråd: En tidigare Nobelpristagare.
Facit: Klicka här för att se svaret >>
TRENDSPANING
Boktrenden: Just nu är det hett med böcker om …
UTVALDA NYHETER
Sydkoreanska Nobelpristagaren Han Kang fick beskedet att hon tilldelats årets Nobelpris i litteratur när hon…
Stämningen är på topp på Nobelpristagaren Han Kangs förlag Natur & Kultur i Stockholm där…
Det kommer att firas stort i Sydkorea med anledning av Han Kangs Nobelpris i litteratur,…
ANALYSBREVET
Boktuggs chefredaktör har startat två olika bokförlag och sett dussintals andra komma och gå under femton år i bokbranschen. Om han skulle börja om och starta ett nytt förlag idag…
Analysbrevet kommer 1-2 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Som prenumerant får du dessutom tillgång till hela arkivet med de senaste årens analyser.
UPPSNAPPAT
📚 BOKSKATT. Karlskrona kommun överväger att köpa Nordenskjöldska gården för att rädda Carlskrona Läsesällskaps unika boksamling, enligt SVT. Biblioteket, med 9 000 böcker, tvingades tidigare flytta men politikerna vill nu undersöka möjligheten att flytta tillbaka det. Bland böckerna finns verk som är upp till 300 år gamla. Kommunen har gett direktören i uppdrag att utreda förslaget.
📓 TIOÅRSBOK. Albert Bonniers Förlag ger ut Jens Stoltenbergs bok om Nato hösten 2025, där han beskriver sina tio år som generalsekreterare för Nato. Boken, som redan sålts till nio länder, fokuserar på kriget i Ukraina, Natos arbete i Afghanistan och samarbetet med Donald Trump. Stoltenberg skildrar en dramatisk period i världspolitiken och Natos stärkta roll i en allt farligare värld.
– Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Jens Stoltenberg haft västvärldens öde i sina händer. Som generalsekreterare för Nato har Stoltenberg haft en nyckelroll i arbetet med att försvara Ukrainas suveränitet och Natos gränser. Albert Bonniers förlag är stolta över att kunna ge ut Jens Stoltenbergs berättelse om denna dramatiska tid, säger Albert Bonnier, förläggare.
🏆 PRIS. Författaren Elin Anna Labba får Olof Högbergplaketten för Norrbotten 2024 för att ”hon i levande berättelser från Sápmi lyfter fram den okända historien om övergrepp mot människor och natur, som skett i vårt land, men som är ett dolt kapitel i historien. Med ett näst intill poetiskt språk har Elin Anna Labba berättat dessa historier som samtidigt beskriver en ilska över utsatthet och vanmakt som drabbat befolkningen i Sápmi”, skriver Norrlandsförbundet i ett pressmeddelande.
Hon har skrivit böckerna Herrarna satte oss hit (2020), som beskriver tvångsförflyttningarna av samer, och Far inte till havet (2024), som handlar om de stora vattenregleringarna som gjordes i Stora Luleälv. Båda böckerna bygger på samernas egna berättelser, de som aldrig sparats i arkiv utan bara fortlevt muntligt bland familjerna.
🎭 SAGOPARK. Astrid Lindgrens Värld har utsetts till Sveriges starkaste varumärke inom nöjesattraktioner enligt Evimetrix Swedish Brand Award. Undersökningen baseras på Nöjd Kund Index och varumärkeskännedom bland 4 500 svenska konsumenter. Topplaceringen är ett erkännande av parkens starka relation till sina besökare, skriver man i ett pressmeddelande.
FLER RUBRIKER
EVENEMANG
DEBUTANTER
Fler debutantporträtt hittar du här! Är du debutant själv – skicka in.
VÅRA SPONSORER
Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev. Kontakta oss på support@boktugg.se eller läs mer om att Bli sponsor du också.
Tack för att du läste …
… ända hit. Som verkligt intresserad av bokbranschen är du kanske redan betalande prenumerant?
Analysbrevet – där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen. 1-2 ggr/månad.
Boktugg Spänning – vårt nyhetsbrev för dig som gillar spänningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.
Boktugg Mini – en stödprenumeration som ger tillgång till de artiklar vi väljer att kategorisera som premium vid sidan om Analyser och Spänning.
Förresten, vad tyckte du om nyhetsbrevet?
Du får detta nyhetsbrev för att du någon gång anmält dig som prenumerant via sajten. Boktugg använder Memberful och Mailchimp för att administrera våra prenumeranter.
Om du inte längre vill ha Boktuggs nyhetsbrev blir vi såklart ledsna – men du kan självklart avsluta din prenumeration här.
Avs: Boktugg AB, Box 1018, 251 10 Helsingborg.
Kontakt: support@boktugg.se