fbpx

Frågor och svar om bokbranschen

Fråga Boktugg: Varför luktar vissa böcker illa?

Fråga: Jag gick nyligen till bokhandeln och köpte ett exemplar av en populär barnbok som jag skulle ge bort till mitt barnbarn. När jag kom hem och skulle slå in den upptäckte jag att den luktade fruktansvärt illa. Vad beror det på?

Fråga Boktugg: Vad menas med horunge inom typografin?

Fråga: I boken jag läser står tre ord ensamma på en rad högst upp, vilket ser ganska konstigt ut. Är det rätt att göra så? Och är det detta som kallas för en ”horunge”? Finns det inget bättre namn för att beskriva det?

Fråga Boktugg: Hur fungerar upphovsrätt på böcker?

Fråga: Om jag skriver en bok är det ju jag som har copyright på den. Måste jag göra något för att skydda den? Och vad händer med rättigheterna efter min död? Man ser ju många förlag som ger ut gamla böcker på löpande band. Kan det hända även med min bok?

Fråga Boktugg: Varför behövs en redaktör?

Fråga: Förlaget säger att en redaktör kommer att redigera min bok, men jag har redan skrivit om den flera gånger och jag är nöjd med det jag har skrivit. Varför måste någon annan komma in och ändra i min text?

Fråga Boktugg: Varför kallas min bok för ett manus?

Fråga: Jag har skrivit en bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. När jag googlar runt bland olika förlag står det saker som ”Skicka in ditt manus till oss” eller ”Vi tar inte emot spontanmanus för närvarande”. Jag känner mig lite dum, men vad är ett manus?

Fråga Boktugg: Vad är danskt band och flexband?

Fråga: Inbunden bok och pocket vet man ju vad det är för något, men det verkar finnas flera andra bokformat som är vanliga nuförtiden. Som flexband, kartonnage och danskt band till exempel. Hur ser de ut och vilka andra sorters band finns det?

Fråga Boktugg: Hur får man jobb i bokbranschen?

Fråga: Jag älskar böcker och vill gärna jobba med böcker på något sätt. Och då menar jag inte som författare. Hur gör man för att få jobb i bokbranschen, till exempel på ett förlag? Måste man ha någon särskild utbildning?

Fråga Boktugg: Vad är ett synopsis?

Fråga: Jag har en idé till en bok och funderar på hur jag ska börja skriva. I en del skrivarsammanhang pratas det om synopsis, borde jag börja med att göra ett sådant? Vad är det bra för och vad ska det innehålla?

Fråga Boktugg: Vad är en litterär agent?

Fråga: Jag har förstått att en del författare har en litterär agent, men vad gör en sådan egentligen? Behöver alla författare en agent och hur gör man för att skaffa en?

Fråga Boktugg: Vad gör en sättare?

Fråga: Jag undrar över yrkestiteln sättare. Finns det här yrket kvar idag? Vad gör i så fall en sättare på 2010-talet? Att layouta en text är väl inte så svårt, det kan man väl göra själv?

Fråga Boktugg: Hur väljer jag rätt förlag till min bok?

Fråga: Jag har äntligen skrivit klart min allra första bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. Hur ska jag tänka för att välja ett förlag som är ”rätt” för min bok? Sen återstår det ju såklart att bli antagen, men man måste ju börja någonstans …

Fråga Boktugg: Gäller upphovsrätt för boktitlar?

Fråga: För några år sedan skrev jag en bok som fortfarande finns ute till försäljning. Nu har ett annat förlag släppt en bok med samma titel som min. Får man verkligen göra så? Har jag inte upphovsrätt till hela mitt verk?

Stäng meny