Frågor och svar om bokbranschen

Har du en egen fråga? Något du undrat kring böcker och bokbranschen? Mejla den till tips@boktugg.se så kanske vi tar upp den här.

Fråga Boktugg: Hur ska jag välja ”förlag” för egenutgivning?

Fråga: Jag har skrivit ett manus (autofiktion). De svar som jag har fått från flera förlag kan sammanfattas så här: ”Du är inte en känd person. Att publicera ditt manus är ett kommersiellt riskprojekt.” Hybridförlag är hutlöst dyra. Författarförbundets råd var att eftersom publiceringen av mitt manus ansågs som ett riskprojekt vore det dumt att få det publicerat av ett hybridförlag och ha flera hundra ex av boken utan någon köpare.

Fråga Boktugg: Vad är påskekrim?

Fråga: Jag gillar att läsa deckare och stötte nyligen på ett för mig okänt ord, ”påskekrim”. Det låter ju hur mysigt som helst att läsa krim på påsken, men varifrån kommer ordet och vad innebär det?

Fråga Boktugg: Hur kan jag stödja bokbranschen?

Fråga: Nu i Coronatider är det många branscher som går på knäna, och även många privatpersoner som gärna kan tänka sig att stödköpa diverse saker för att stötta olika branscher. Exempelvis är det nu många som propagerar för att köpa mer hämtmat, för att rädda restaurangnäringen. Vad kan vi göra för att effektivt stödja bokbranschen,

Fråga Boktugg: Vad kallas en bokserie med fyra, fem eller sex delar?

Fråga: Jag skriver på en serie och tänkte först att det skulle bli en trilogi, men nu funderar jag på om jag ska skriva ännu fler delar. Fast det låter ju så bra att säga ”Bla bla-trilogin” … Vad kallas egentligen en bokserie som har fyra, fem, sex eller fler böcker?

Fråga Boktugg: Vad betyder preempt?

Fråga: Jag läser om en bok som har sålts genom ”preempt” till andra länder. Vad innebär det och hur skiljer det sig från vanlig utlandsförsäljning?

Fråga Boktugg: Hur gör man styckeindelning, med indrag eller blankrad?

Fråga: Jag har börjat skriva på en bok som jag hoppas ska bli utgiven på ett eller annat vis. Men en sak i sänder. Nu till min fråga. Ganska snabbt uppstod ett problem, eller ett huvudbry. Hur delar jag in texten i olika stycken? Finns det några regler kring styckeindelning och hur gör jag för att få till det i Word?

Fråga Boktugg: Vad är genrelitteratur?

Fråga: Jag har länge undrat över begreppet ”genrelitteratur”. Avser det en viss sorts litteratur? Tillhör inte alla böcker en genre? Jag har också fått för mig att det ofta används lite nedsättande, varför då?

Fråga Boktugg: Kan jag häva ett avtal om utgivning med förlag?

Fråga: Jag har blivit antagen av ett förlag. Men nu har vi kommit en bra bit i redigeringsarbetet och plötsligt vill förlaget att jag ska byta kön och ålder på en av mina huvudkaraktärer, vilket skulle förändra hela berättelsen. Jag håller inte med och känner mig överkörd för det blir inte alls den bok jag ville.

Fråga Boktugg: Hur fungerar licenser för typsnitt?

Fråga: Jag ska sätta min egen bok i Indesign och har hittat ett typsnitt jag gillar. Men så såg jag någonstans att man måste ha licens för att få använda ett typsnitt i kommersiellt sammanhang. Måste man alltså betala för att få använda ett typsnitt när man trycker/publicerar en bok?

Fråga Boktugg: Varför luktar vissa böcker illa?

Fråga: Jag gick nyligen till bokhandeln och köpte ett exemplar av en populär barnbok som jag skulle ge bort till mitt barnbarn. När jag kom hem och skulle slå in den upptäckte jag att den luktade fruktansvärt illa. Vad beror det på?

Fråga Boktugg: Vad menas med horunge inom typografin?

Fråga: I boken jag läser står tre ord ensamma på en rad högst upp, vilket ser ganska konstigt ut. Är det rätt att göra så? Och är det detta som kallas för en ”horunge”? Finns det inget bättre namn för att beskriva det?

Fråga Boktugg: Hur fungerar upphovsrätt på böcker?

Fråga: Om jag skriver en bok är det ju jag som har copyright på den. Måste jag göra något för att skydda den? Och vad händer med rättigheterna efter min död? Man ser ju många förlag som ger ut gamla böcker på löpande band. Kan det hända även med min bok?

Fråga Boktugg: Varför behövs en redaktör?

Fråga: Förlaget säger att en redaktör kommer att redigera min bok, men jag har redan skrivit om den flera gånger och jag är nöjd med det jag har skrivit. Varför måste någon annan komma in och ändra i min text?

Fråga Boktugg: Varför kallas min bok för ett manus?

Fråga: Jag har skrivit en bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. När jag googlar runt bland olika förlag står det saker som ”Skicka in ditt manus till oss” eller ”Vi tar inte emot spontanmanus för närvarande”. Jag känner mig lite dum, men vad är ett manus?

Fråga Boktugg: Vad är danskt band och flexband?

Fråga: Inbunden bok och pocket vet man ju vad det är för något, men det verkar finnas flera andra bokformat som är vanliga nuförtiden. Som flexband, kartonnage och danskt band till exempel. Hur ser de ut och vilka andra sorters band finns det?

Fråga Boktugg: Hur får man jobb i bokbranschen?

Fråga: Jag älskar böcker och vill gärna jobba med böcker på något sätt. Och då menar jag inte som författare. Hur gör man för att få jobb i bokbranschen, till exempel på ett förlag? Måste man ha någon särskild utbildning?

Fråga Boktugg: Vad är ett synopsis?

Fråga: Jag har en idé till en bok och funderar på hur jag ska börja skriva. I en del skrivarsammanhang pratas det om synopsis, borde jag börja med att göra ett sådant? Vad är det bra för och vad ska det innehålla?

Fråga Boktugg: Vad är en litterär agent?

Fråga: Jag har förstått att en del författare har en litterär agent, men vad gör en sådan egentligen? Behöver alla författare en agent och hur gör man för att skaffa en?

Fråga Boktugg: Vad gör en sättare?

Fråga: Jag undrar över yrkestiteln sättare. Finns det här yrket kvar idag? Vad gör i så fall en sättare på 2010-talet? Att layouta en text är väl inte så svårt, det kan man väl göra själv?

Fråga Boktugg: Hur väljer jag rätt förlag till min bok?

Fråga: Jag har äntligen skrivit klart min allra första bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. Hur ska jag tänka för att välja ett förlag som är ”rätt” för min bok? Sen återstår det ju såklart att bli antagen, men man måste ju börja någonstans …

Fråga Boktugg: Gäller upphovsrätt för boktitlar?

Fråga: För några år sedan skrev jag en bok som fortfarande finns ute till försäljning. Nu har ett annat förlag släppt en bok med samma titel som min. Får man verkligen göra så? Har jag inte upphovsrätt till hela mitt verk?