Fråga Boktugg: Hur kan jag stödja bokbranschen?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Nu i Coronatider är det många branscher som går på knäna, och även många privatpersoner som gärna kan tänka sig att stödköpa diverse saker för att stötta olika branscher. Exempelvis är det nu många som propagerar för att köpa mer hämtmat, för att rädda restaurangnäringen. Vad kan vi göra för att effektivt stödja bokbranschen, förutom att helt enkelt köpa fler böcker? Online eller i bokhandel? Finns det andra kanaler som skulle må bra av lite extra konsumtion?

Svar: Det finns mycket man kan göra för att stötta litteraturen och bokbranschen. Här är en lista över stort och smått:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

 1. Teckna ett provabonnemang hos en streamingtjänst. När din provperiod har tagit slut kan du testa en av de andra tjänsterna. Och när den perioden är slut … ja, du fattar. Till slut har du förhoppningsvis hittat en tjänst du gillar. (Läs vårt stora test av tjänsterna Storytel, Bookbeat, Bokus play, Nextory och Audible här.)
 2. Låna böcker på biblioteket. Om du inte kan eller vill gå dit kan du be en god vän om hjälp, eller så lånar du digitala böcker (ljudböcker eller eböcker). Biblioteken har ofta tydliga instruktioner för hur detta går till. Du kan alltid ringa eller mejla till ditt bibliotek och få hjälp.
 3. Starta en bokcirkel. Att träffas i grupp är kanske inte den allra bästa idén just nu, men det finns många möjligheter att diskutera böcker online. Genom en gruppchatt, videosamtal eller i en gemensam grupp i sociala medier.
 4. Skriv omdömen om böcker. Lägg upp dina synpunkter i sociala medier eller i ett forum. Eller varför inte starta en bokblogg? Här kan du läsa mer om att recensera böcker.
 5. Följ författare och förlag i sociala medier. Gilla och dela deras inlägg så hjälper du till att sprida deras böcker. Flera författare lägger till exempel upp klipp där de läser högt ur sina böcker under #QuarantineReading.
 6. Sortera din bokhylla. Varför inte testa ett nytt sätt att sortera böckerna i bokhyllan? Möjligheterna är många. Efter färg, format, genre, tjocklek, författare, titel, personlig preferens. Du kommer säkert hitta ett par böcker du inte har läst tidigare (läs dem!) och ett par som du kan ge bort till en vän, skänka till ett antikvariat eller själv sälja begagnat.
 7. Skriv en novell. Till exempel ett bidrag till Boktuggs novelltävling.
 8. Bli medlem i ett litterärt sällskap. Hos dels.nu kan du hitta en översikt över 117 stycken litterära sällskap.
 9. Börja prenumerera på en litterär tidskrift eller bli medlem på en sajt som skriver om böcker. Vissa förlag har också egna klubbar där man kan bli medlem.
 10. Dokumentera din läsning och lägg upp bilder i sociala medier under hashtaggen #hemmamedenbok.
 11. Sök in till en kurs i litteraturvetenskap till hösten 2020. Antagningen är öppen fram till och med 15 april. Sista ansökningsdag till sommarkurserna har redan passerat, men det kan finnas kurser som är öppna för sen anmälan. Läs mer på antagning.se.

Har du fler tips på hur bokbranschen och litteraturen kan stöttas direkt eller indirekt? Mejla oss på tips@boktugg.se!

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,