Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Hur kan jag stödja bokbranschen?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Nu i Coronatider är det många branscher som går på knäna, och även många privatpersoner som gärna kan tänka sig att stödköpa diverse saker för att stötta olika branscher. Exempelvis är det nu många som propagerar för att köpa mer hämtmat, för att rädda restaurangnäringen. Vad kan vi göra för att effektivt stödja bokbranschen, förutom att helt enkelt köpa fler böcker? Online eller i bokhandel? Finns det andra kanaler som skulle må bra av lite extra konsumtion?

Svar: Det finns mycket man kan göra för att stötta litteraturen och bokbranschen. Här är en lista över stort och smått:


ANNONS


 1. Teckna ett provabonnemang hos en streamingtjänst. När din provperiod har tagit slut kan du testa en av de andra tjänsterna. Och när den perioden är slut … ja, du fattar. Till slut har du förhoppningsvis hittat en tjänst du gillar. (Läs vårt stora test av tjänsterna Storytel, Bookbeat, Bokus play, Nextory och Audible här.)
 2. Låna böcker på biblioteket. Om du inte kan eller vill gå dit kan du be en god vän om hjälp, eller så lånar du digitala böcker (ljudböcker eller eböcker). Biblioteken har ofta tydliga instruktioner för hur detta går till. Du kan alltid ringa eller mejla till ditt bibliotek och få hjälp.
 3. Starta en bokcirkel. Att träffas i grupp är kanske inte den allra bästa idén just nu, men det finns många möjligheter att diskutera böcker online. Genom en gruppchatt, videosamtal eller i en gemensam grupp i sociala medier.
 4. Skriv omdömen om böcker. Lägg upp dina synpunkter i sociala medier eller i ett forum. Eller varför inte starta en bokblogg? Här kan du läsa mer om att recensera böcker.
 5. Följ författare och förlag i sociala medier. Gilla och dela deras inlägg så hjälper du till att sprida deras böcker. Flera författare lägger till exempel upp klipp där de läser högt ur sina böcker under #QuarantineReading.
 6. Sortera din bokhylla. Varför inte testa ett nytt sätt att sortera böckerna i bokhyllan? Möjligheterna är många. Efter färg, format, genre, tjocklek, författare, titel, personlig preferens. Du kommer säkert hitta ett par böcker du inte har läst tidigare (läs dem!) och ett par som du kan ge bort till en vän, skänka till ett antikvariat eller själv sälja begagnat.
 7. Skriv en novell. Till exempel ett bidrag till Boktuggs novelltävling.
 8. Bli medlem i ett litterärt sällskap. Hos dels.nu kan du hitta en översikt över 117 stycken litterära sällskap.
 9. Börja prenumerera på en litterär tidskrift eller bli medlem på en sajt som skriver om böcker. Vissa förlag har också egna klubbar där man kan bli medlem.
 10. Dokumentera din läsning och lägg upp bilder i sociala medier under hashtaggen #hemmamedenbok.
 11. Sök in till en kurs i litteraturvetenskap till hösten 2020. Antagningen är öppen fram till och med 15 april. Sista ansökningsdag till sommarkurserna har redan passerat, men det kan finnas kurser som är öppna för sen anmälan. Läs mer på antagning.se.

Har du fler tips på hur bokbranschen och litteraturen kan stöttas direkt eller indirekt? Mejla oss på tips@boktugg.se!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »