#hemmamedenbok är det allt fler som är och vill visa sitt stöd för bokhandlare, förlag och författare genom att läsa en bok (och kanske gärna köpa den i sin lokala bokhandel). Foto: Skärmdump Instagram.

Stanna hemma, läs en bok, ta en bild och tagga den #hemmamedenbok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Med en bra bok (eller en hel hög) klarar du Coronakarantänen. Kampanjen #hemmamedenbok uppmanar till läsning (och köp) av böcker. Internationellt finns liknande initiativ – och för författare: #StayHomeWriMo.

Det var igår (ja, ibland sparar vi en nyhet) som Förläggareföreningen skickade ut ett pressmeddelande.


ANNONS


”Tillsammans med Svenska Bokhandlareföreningen och Sveriges Författarförbund lanserar vi nu kampanjen #hemmamedenbok. Med det här initiativet hoppas vi kunna inspirera till ökad läsning under denna utmanande tid. Vi vill uppmuntra alla förlag, bokhandlare, författare och läsare att dela kampanjen på sina sociala plattformar”, skrev Förläggareföreningen.

Idén till hashtaggen kom från Bokförlaget Max Ström som kontaktade Förläggareföreningen som i sin tur tog kontakt med sina kollegor i organisationerna för bokhandlare och författare. Budskapet formulerades till:

ANNONS

Att stanna hemma är nu en viktig handling av solidaritet. När dörrar och gränser stängs öppnar en bok världen. Stanna hemma med en bok! #hemmamedenbok

Så hur går hashtaggen i de sociala medierna? På instagram finns på ett dygn 68 inlägg, men det förekommer även i andra kanaler som Twitter (20 tweets) och givetvis Facebook. Vi får se om hashtaggen blir viral efter att även Boktugg fått tummarna loss och skrivit om fenomenet. Om man nu får använda ordet viral just i det här sammanhanget.

Samtidigt i Tyskland har Bokmässan i Frankfurt anammat en engelsk hashtag #StayAtHomeReadABook med ungefär samma uppmaning som i Sverige. Ursprunget till den är dock flera år gammal, ser vi på Instagram. Flödet där domineras av tyska böcker och bilder.

Författare kan förstås också läsa böcker, även högt på länk vilket initiativet #QuarantineReading handlar om, men för att inte glömma bort skrivandet i dessa coronatider så har NaNoWriMo-organisationen i USA (ni minns de där som uppmanar oss att skriva en roman på 30 dagar i november) lanserat #StayHomeWriMo som hjälper medlemmar att ladda upp sista veckan i mars inför Camp NaNoWriMo i april.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL