De 100 senaste nyheterna

Den stora läsutmaningen gav över 70 % ökad läsning

Malmöskola vinner lästävlingen Den stora läsutmaningen efter att 26 868 fjärdeklassare tillsammans läst nära en halv miljon böcker under höstterminen 2021. Läsningen ökade med över 70 procent enligt de deltagande klasserna.

SPONSRAT INLÄGG

Bazar förlag söker Redaktör

Bazar Förlag växer och satsar än mer på facklitteratur. Nu söker vi dig som har ett brinnande intresse för att hitta nya, spännande röster och berättelser. Du bör alltid ha ett öra mot marken och en känsla för vad människor vill läsa och lyssna på.

SPONSRAT INLÄGG

🚶 Bokvandra – Boktuggs nyhetsbrev #366

Omslagsvikt: I helgen satt jag några timmar och skissade på ett omslag (framsida) till min nya roman. Kanske anlitar jag en professionell omslagsmakare i slutändan. Det slog mig att ett omslag kan göras på oändligt många sätt. Med eller utan bilder.

Sedan min tid på veckotidningar och månadsmagasin har jag lärt mig en del om vikten av bra omslag för lösnummerförsäljningen.

SPONSRAT INLÄGG

Topplista vecka 2-2022: Barnböcker

Skärmhjärnor och sopbilar är några av elementen som går hem bland barn och föräldrar just nu. Här är de mest sålda barnböckerna vecka 2-2022 (10-16 januari).

SPONSRAT INLÄGG

Vi ska litterärt äta nytt och levande

Låt mig presentera en fiberrik tegelsten till roman, med ambitionen att skicka läsaren till nytt och annorlunda. Vi som delar resan är nyfikna på E.O. Wilsons ord om vår tids karusell i fusion: våra stenålderskänslor, våra medeltida institutioner och vår gudalika teknik.

Romanen Fjäder från en katt i sviten om Tsunamiprojektet följer 13-åriga Marisha på en flykt genom framtidens USA – efter en stöt som nästan kostade henne livet – i ett sökande efter mening,

💔 Breakups i bokbranschen – Boktuggs nyhetsbrev #365

Romance: Tittade tillbaka på gårdagens rubriker för de branschnyheter som vi lagt upp på Insider-delen av Boktugg. Där ligger nyheter som är mest intressanta för dem som jobbar i branschen och kanske inte lika mycket för vanliga läsare. Även om gränsen kan vara hårfin ibland.

Jag log för mig själv när jag såg att alla tre rubrikerna innehöll samma ord.

Henrik Hermansson debuterar med bok om ett nytt bildningsideal

Jag har skrivit inom många olika genrer i nästan 30 år. Genom åren har jag skrivit dikter, noveller, romaner, debattartiklar och mycket annat. På senare år har jag intresserat mig för filosofi och bildningsfrågor och debuterade med en facklitterär bok kring dessa ämnen 21 januari 2022. Jag tycker om att med litteraturen angripa de stora,

Erik Bergin debuterar med bok om amerikansk politik

Det roligaste jag gjort under 25 år som journalist är att jobba som USA-korrespondent. Det var tidvis även det jobbigaste jag gjort, med vissa arbetsdagar över 20 timmar. Och numera är jag rätt säker på att det även är det viktigaste jag gjort som journalist.

Journalistik handlar om att berätta berättelser.

Elin Lampi debuterar med bok om förlossningsdepression

Jag heter Elin Lampi, är trebarnsmamma och legitimerad psykolog. Jag har alltid tyckt om att skriva och illustrera. Mina barns uppväxt har kantats av många egenskapade barnböcker.

Jag har ett stort intresse för graviditet, föräldraskap och anknytning. Dessa bitar har nu fått större utrymme i och med uppstart av min egen psykologmottagning.

Björn Natthiko Lindeblad är död

Den tidigare buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad är död. Han avslutade sitt liv under måndagen, efter flera år med den obotliga sjukdomen ALS.

🎧 Ljudbokskamp – Boktuggs nyhetsbrev #364

Strategival: Vi befinner oss i spännande och skrämmande tider. Och nu pratar jag enbart om bokmarknaden, inte vår omvärld. Skärmar, hörlurar och papper är numera tre vägar till mottagaren av en bok. Eller ska vi säga berättelse? Men alla böcker är inte berättelser, en del är samlad fakta eller nästan mer av konstnärliga uttryck.

Mondial: Har inte plagierat kokbok

Mondial bestrider de anklagelser om plagiat som riktades mot bokförlaget av konkurrenten Natur & Kultur före jul, skriver Svensk Bokhandel (SvB). Enligt Mondial har rättigheterna för innehållet i boken ”Berättelser och recept” återgått till upphovspersonerna.

📈 2021 års bästsäljare – Boktuggs nyhetsbrev #363

Elprischock: Många svenska familjer har den här månaden fått en elräkning som är högre än deras årliga budget för att köpa böcker. Förhoppningsvis har det inget samband, men det är förmodligen inte positivt för bokrean i februari (då det lär komma en ny fet elräkning till alla villaägare). En rea som redan brottas med osäkerheten av skärpta restriktioner till följd av ökad smittspridning.

Moa-priset 2021 går till Vibeke Olsson

Författaren Vibeke Olsson tilldelas Moa-priset. I motiveringen står att ”hennes romansvit om Bricken på sågverket Svartviken utanför Sundsvall visar på det kristna gemenskapsidealets betydelse för arbetarrörelsens framväxt och Folkhemmets födelse”

Pia Nykvist debuterar med bilderbok om missförstånd och vänskap

Jag har alltid tyckt om att läsa. När jag var liten var det ett äventyr att gå till biblioteket. Ville jag ha spänning, skratt eller kanske lära mig något nytt? Jag känner likadant för böcker idag.

Teckna och måla är också något jag tycker om, en dag när jag målade en tavla hittade jag ett frö till en berättelse i den.

💰 Miljardkampen – Boktuggs nyhetsbrev #362

Back to business: Välkommen tillbaka efter tre veckors julledighet? Eller så har du ytterligare några lugna dagar eftersom skolorna kanske inte börjar idag.

För många är detta i alla fall den första riktiga veckan på 2022. Snart börjar den avslutande tvåan sitta i ryggmärgen, känner jag. Vi rivstartar veckan med att två tungviktare pekar ut riktningen de kommande åren: Storytel och Egmont.

Tecknade serier att se fram emot 2022

Ett Lars Norén-drama, en orgie i sex, droger och rock ’n’ roll – och en dokumentär skildring av adoptionsskandalen i Chile. Det är några av berättelserna i serieböckerna som ges ut under 2022.

Topplista december 2021: Pocketböcker

Hur står det till med pocketförsäljningen? Är detta böcker vi köpte för att läsa under julledigheten eller på julresorna? En brittisk deckare sålde bäst.

Topplista december 2021: Eböcker

Hur skiljer sig eboksläsarna från pappersboksläsarna? Inte så mycket. Topplistan över eböckerna som sålde bäst i december påminner om listorna för pappersböcker.

Topplista december 2021: Barnböcker

Vilka barnböcker hamnade under flest granar? Svaret finns kanske på listan över de mest sålda böckerna i december månad. JK Rowling är etta för andra månaden i rad.

Irina Eckhoff debuterar med magiskt äventyr

Jag planerade aldrig att bli författare när jag var liten men jag har alltid älskat att läsa och fantisera. Som barn hittade jag på olika världar som för mig var både verkliga och overkliga på samma gång. Jag hittade på magiska äventyr och historier som jag sedan memorerade och återberättade för mig själv.

Olivia Iliasdottir debuterar med ung vuxen-roman

Jag har alltid föredragit det skrivna ordet. I skolan dök jag ner i läroböckerna, men räckte aldrig upp handen. Läste Harry Potter, Vargbröder och Fem-böckerna mer än vad jag träffade kompisar på fritiden. Jag var inte antisocial, men medveten om att jag inte riktigt passade in. Det störde mig inte särskilt mycket,