De 100 senaste nyheterna

Fredrik Börjesson debuterar med Du väger vad du tänker

Mitt namn är Fredrik och jag är en helt vanlig människa. Jag är nog väldigt lik många andra egentligen. Så långt tillbaka som jag kan minnas så har jag alltid varit en person som velat mer – men jag har också varit frustrerad för att jag oftast satt fast i gamla hjulspår.

Madeleine Olofsson debuterar med Neo och de fyra elementen

Hela mitt liv har jag varit högkänslig. Under en lång period förstod jag inte det, jag hade svårt att sortera mina egna känslor och intryck. Som barn var det en utmaning att ständigt känna, analysera och bearbeta olika energier. Högkänsliga personer tar in alla känslor och olika sinnesstämningar när vi kliver in i ett rum.

Linnea Schumacher debuterar med I bergets skugga

Jag är kriminolog och forskar om våld i nära relationer på Malmö Universitet. Människor med avvikande beteende och frågor som varför vissa begår brott och andra inte och vad vi kan göra för att förebygga brottslighet har alltid intresserat mig. Genom mitt arbete använder jag min forskning för att försöka besvara dessa frågor kopplat till våld i nära relationer.

Tetta Nolander debuterar med Himlen tillhör de taklösa 

Mitt namn är Tetta Nolander. Jag har sedan barndomen levt med förmågan att förnimma en värld som inte alla andra uppfattar. Jag hade redan tidigt i livet kontakt med andar eller själar som lämnat den fysiska kroppen. Jag kunde även förnimma andra verkligheter eller ska jag säga andra dimensioner av varande.

SPONSRAT INLÄGG

Öppet brev till Sveriges kulturchefer

Hur ni kan missa skolans mest centrala läsning – läromedel? Den frågan ställer Per Kornhall, ordförande, Läromedelsförfattarna i ett öppet brev till sex kulturchefer på Sveriges största tidningar.

Skolministern bjuder in kulturchefer

Skolminister Lotta Edholm (L) bjuder in kulturcheferna för landets sex största dagstidningar till ett samtal om barn och ungas läsvanor. Detta efter att kulturcheferna gått ut i ett gemensamt upprop.

De nominerade till Svenska Designpriset 2023 kategori bok

Boksnygg. Svenska Designpriset är öppen för alla som arbetar med grafisk design, formgivning, och liknande kreativa områden. Den 19 oktober presenteras vinnarna på en gala på Moderna museet i Stockholm (där biljetterna är dyrare än på Augustgalan – 2995 kr för tävlande och 3495 kr för övriga). En av många kategorier är ”Redaktionellt –

SPONSRAT INLÄGG

Bemannade skolbibliotek – ”billig investering”

Ett viktigt steg i rätt riktning, men mer pengar behövs. Så sammanfattar Ingela Korsell, ledamot i Läsrådet, regeringens satsning på bemannade skolbibliotek.
– Det här är en billig investering med stor effekt. Men det är akut, säger hon.

Henrik Hermansson debuterar med Följ med mig ner

Följ med mig ner är min skönlitterära romandebut. Jag har tidigare publicerat boken Allting handlar inte om dig själv här och nu som handlar om självupptagenhet och bildning ur i huvudsak filosofiska perspektiv. Den senaste ett och ett halvt åren har jag även medverkat i fem olika novellantologier, bland annat med fantasy och science fiction.

SPONSRAT INLÄGG

16. Modernista Group

Modernista har lite under radarn byggt upp en grupp av växande små och medelstora förlag som Nirstedt/Litteratur och LB förlag. Omsättningen passerade 70 Mkr.
Omsättning 2022: 73,3 (61,2) Mkr
Rörelseresultat: 4,3 (3,5) Mkr

Vid första anblicken ser Modernista Group ut att omsätta 43 Mkr under 2021 som är senast inlämnade bokslut.

Viveka Enander debuterar med Bestjärnade bekännelser

Forskare blir poet

Den 6 november 2021 öppnades en lucka i mitt huvud. Ur den trillade dikter om rymden ut. Det fortsatte varje natt fram till den 31 januari 2022. Då skickade jag in manus till min första diktsamling till ett antal förlag. Det refuserades. Och accepterades. Men viktigast av allt: jag blev bestjärnad …

Mitt huvud är havande med 

SPONSRAT INLÄGG

Sista deadline för anmälan till Augustpriset 15 september 2023

🏆 Augustpriset. Sista deadline för att anmäla böcker till Augustpriset 2023 närmar sig. ”Senaste den 15 september klockan 12.00 behöver samtliga augustpristitlar finnas på Förläggareföreningens kansli för att kunna hamna i händerna på jurygrupperna. Inga undantag görs från deadlinen”, skriver föreningen. För att få delta i Augustpriset 2023 ska boken vara utgiven mellan den 24 oktober 2022 och den 22 oktober 2023.

Svensk Bokhandel byter publiceringsplattform

🥳 Ansiktslyft. Efter mer än tio (?) år med samma utseende har nu Svensk Bokhandels sajt fått en rejäl ansiktslyftning i samband med ett byte till en ny publiceringsplattform (samma som övriga sajter som drivs av nya ägaren). Under inkörningen har det varit gratis att läsa alla artiklar men inom kort ska betalväggen kopplas på igen och alla prenumeranter uppmanas registrera konton på nytt.

Verbum betalar 16 Mkr för Votum

💰 Förlagsköp. I februari meddelades att Verbum köpt Votum. Då nämndes ingen köpeskilling, men den framgår av årsredovisningen för Berling Media (som äger Verbum): ”Den 8 februari 2023 har dotterbolaget Verbum AB förvärvat 100 procent av aktierna i Votum Media AB som bedriver förlagsverksamhet. Köpeskillingen uppgår till totalt 16 Mkr,

20tal Bok får pris som årets poesiförlag 2023

Årets poesiförlag är en tidskrift som blev ett förlag. Örnen och Kråkans pris 2023 går till förlaget 20tal Bok för att man med ”till synes outsinlig ork och ett varmt hjärta för poesin år efter år skapar levande sammanhang för dikten”.

Aniarapriset 2023 till Karolina Ramqvist

💰 Aniarapriset går i år till Karolina Ramqvist för verket Bröd och mjölk. ”Genom maten möter hon sin familjehistoria och sig själv i en utpräglat sinnlig prosa. Romanen doftar, smakar och känns. Den slukar läsaren och läsaren slukar texten, njutningsfullt”, skriver juryn bland annat. Aniarapriset instiftades 1974 och utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av en skulptur samt en prissumma på 50 000 kronor.  

Topplista augusti 2023: Skönlitterära böcker

Duon Läckberg och Frexeus går direkt in på första plats på listan över de 100 mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker, denna gång avseende augusti 2023.

Topplista augusti 2023: Barnböcker

Det är oförändrat bland de tre första på listan över de mest sålda barnböckerna i augusti 2023. Återigen är det Musse & Helium före två Youtube-fenomen.

Topplista augusti 2023: Fackböcker

Här är de mest sålda fackböckerna i augusti 2023. I topp på 100-listan hittar vi två hälsoböcker. Men även en skönlitterär författare på fjärde plats.

Michail Sjisjkin: Kriget tar slut efter Putin

När Putin har förlorat makten avslutar hans efterträdare kriget. Den ryske exilförfattaren Michail Sjisjkin förefaller tvärsäker men ger samtidigt en svart bild av Rysslands framtid.
– Alla i Putins närhet är rädda för vad som kommer sedan.

Nextory begränsar provlyssningen

🎧 Provtimmar. Prenumerationstjänsterna lockar ofta med långa provperioder räknat i dagar. Nextory har varit generösa och erbjudit obegränsad lyssning men nu införs en tidsbegränsning under provperioden. Under provperioden kan kunden nu lyssna och läsa sammanlagt 25 timmar. Bookbeat har sedan tidigare en begränsning på 20 timmar medan Storytel just nu begränsat provperioden till 7 dagar.

Bookbeat höjer priset i oktober 2023

🎧 DyrareStream. Bookbeat har höjt priset på sitt premiumalternativ från 149 till 169 kr/månad, vilket inkluderar 100 timmars lyssning. Precis som tidigare kan man lägga till fler familjemedlemmar för 69 kr/st. För nya kunder gäller det nya priset redan nu medan höjningen påverkar befintliga abonnenter i oktober.

Jonas Hassen Khemiri: Skriva på engelska räddade mig

Jonas Hassen Khemiris nya roman ”Systrarna” skiljer sig från hans tidigare. Han skrev den på engelska – och kom närmare sitt förflutna än någonsin.
– Vissa scener har jag försökt skriva i 20 år. Det var först när jag bytte språk som jag lyckades.

Nextory styr mot lönsamhet – minskade förlusten 2022

Nextory ökade omsättningen till 552 (397) Mkr under 2022 och minskade samtidigt förlusten till -135,6 (-153,5) Mkr. Under året skiftade bolaget fokus från tillväxt till lönsamhet och i Norden blev det plusresultat samtidigt som tillväxten var stark i övriga länder.

Eva Houltzén lämnar VD-rollen på Publizon

Eva Houltzén lämnar Publizon och VD-posten under hösten. Integrationen av Publizon och Axiell Media är genomförd och efter åtta år tycker hon att det är ett bra tillfälle att hitta nya utmaningar.

Ny styrelseordförande i Hoi Publishing

📝 Ordförandebyte. Hoi Publishing höll extra bolagsstämma idag med med nyval av Mikael Palmqvist som även valdes till ordförande. Mikael Palmqvist är tidigare yrkesofficer och bankchef. Han har varit styrelseordförande i ett antal bolag däribland Onoterat AB (publ) och är även verksam inom fastighetsutveckling.
Tidigare ordförande Jesper Hörnberg kvarstår som ledamot.

Hyllade Solvej Balle om fördelen med inrutad tid

Hon lovprisades på 90-talet i Danmark men försvann ur offentligheten. 30 år senare hyllas Solvej Balle återigen av kritikerna för sin comeback med ”Om uträkning av omfång” – där tankar om klimatet, tiden och existensen smälter samman.

Storytel fortsätter rekrytera från HBO – Ana Julia Ghirello ny expansionschef

📺 Rekrytering. Ana Julia ”AJ” Ghirello blir ny General Manager Expansion Markets och Senior Vice President Global Partnerships på Storytel. Hennes fokus bli tillväxtmarknader som Latinamerika, Mellanöstern och APAC, samt strategiska partnerskap på alla marknader. I sin senaste roll var hon Vice President of Partnerships på HBO Max LatAm och är därmed ännu ett exempel på att Johannes Larcher gärna rekryterar från tv-streamingbranschen.

Analysbrevet: Spökinläsare nästa trend

I takt med framstegen inom generativ AI sprider sig teknikpaniken. När allt fler författare tar offentligt avstånd från att låta sina böcker bli ljudböcker med AI-röster blir den logiska slutsatsen att spökinläsare blir nästa trend.

Vi har skrivit alldeles för lite om AI i Analysbrevet. Delvis för att jag känt att det händer saker precis hela tiden och det jag skriver idag är inaktuellt imorgon.

Peter Englund: Synnerligen glädjande

Akademiledamoten, historikern och författaren Peter Englund är en av dem som gläds åt Nobelstiftelsens tillbakadragande av beslutet att bjuda in Rysslands ambassadör till årets prisutdelning.

07. Gleerups Utbildning AB

Gleerups Utbildning har extremt stark lönsamhet och hade en vinstmarginal på 26,5 % under 2022.
Omsättning 2022: 251,8 (248,5) Mkr
Rörelseresultat: 66,9 (67,4) Mkr

I slutet av 2022 förvärvades Clios svenska verksamhet vilket Gleerups räknar med ska skapa nya möjligheter till samspel mellan tryckta och digitala läromedel.

15. Verbum

Verbum ökade omsättningen under 2022 men resultatet minskade samtidigt som en följd av ökade kostnader.
Omsättning 2022 (2021): 87,0 (82,4) Mkr
Rörelseresultat: 8,3 (13,1) Mkr

Under 2022 såg Verbum ett ökat behov från kunderna då kyrkans verksamheter öppnade efter år av pandemi. Samtidigt har förlaget drabbats av ökade kostnader för produktion.

14. Fria Ligan

Fria Ligan levererade ett rekordresultat 2022, som ett resultat av två rekord-Kickstarters. Omsättningen passerade 100 Mkr, något förlaget inte räknar med att återupprepa 2023.
Omsättning: 114,8 (46,2) Mkr
Rörelseresultat: 23,5 (4,9) Mkr

Fria Ligan förlag ger ut skönlitteratur, konstböcker och rollspelsböcker i Sverige och internationellt.

13. Tukan förlag

Tukan förlag växte återigen mellan 2021 och 2022 men resultatet följde inte med utan sjönk istället till följd av ökade tryckkostnader bland annat. Bokslutet är nu över ett år gammalt.
Omsättning: 116,5 (98,1) Mkr
Rörelseresultat: 5,7 (13,2) Mkr

Ett lyft från 98 till 116,5 Mkr är starkt,

11. Bokförlaget Lind & Co

Ett rejält omsättningstapp för Lind & Co är egentligen bara ett resultat av att förlaget bytte räkenskapsår. 2022 års försäljning jämförs alltså med 18 månaders försäljning dessförinnan.
Omsättning: 131,5 (184,4) Mkr
Rörelseresultat: 38,8 (48,3) Mkr

Bokförlaget Lind & Co startades 1999 av Kristoffer Lind och har framför allt de senaste tio åren vuxit kraftigt som ett resultat av en lyckad satsning på ljudböcker,

12. NE Sverige AB

Förlaget som föddes ur Nationalencyklopedin har vuxit stadigt de senaste åren. Det senaste bokslutet är dock snart ett år gammalt.
Omsättning: 126,1 (114,4) Mkr
Rörelseresultat: 3,6 (3,3) Mkr

NE når genom kommunala och privata skolabonnemang drygt 70 procent av Sveriges elever, enligt bolagets årsredovisning.

10. HarperCollins Nordic

HarperCollins Nordic tappade i omsättning vilket resulterade i en förlust på 5,5 Mkr 2022. Det var den svenska marknaden som stod för tappet.
Omsättning: 132,1 (142,9) Mkr
Rörelseresultat: -5,5 (6,0) Mkr

HarperCollins Nordic AB (som tidigare hette Förlaget Harlequin) startade sin verksamhet i Norden 1979 med utgivning i Sverige,

09. Storyside

Ljudboksförlaget Storyside ingår i Storytelkoncernen och producerar ljudböcker på en rad språk. Nedskrivningar av den ryska katalogen var en anledning till brakförlusten på 40,6 Mkr 2022.
Omsättning: 217,3 (195,2) Mkr
Rörelseresultat: -40,6 (3,4) Mkr

Ekonomiskt blev 2022 ett tufft år för Storyside som bland annat tvingades till kraftiga nedskrivningar av den ryska ljudbokskatalogen i samband med att Storytel avvecklade verksamheten i landet som ett resultat av Rysslans invasionskrig i Ukraina.

08. Sanoma Utbildning

Sanoma Utbildning fortsätter likt sina konkurrenter utveckla det digitala erbjudandet, inte minst genom plattformen Bingel. Omsättningen är stabil, liksom resultaten som möjliggjort rejäla utdelningar till ägarna.
Omsättning: 234,6 (218,9) Mkr
Rörelseresultat: 41,2 (45,4) Mkr

Sanoma har haft en stabil utveckling de senaste åren. Omsättningen sjönk något 2019 och 2020 men ökade återigen under 2021 (som är det senast offentliggjorda bokslutet).

02. Natur & Kultur

Stiftelsen Natur & Kultur är nu landets näst största förlagshus efter ett riktigt starkt 2022 då omsättningen ökade med 48 Mkr.
Omsättning: 450 (402) Mkr
Rörelseresultat: 82 (68) Mkr

Natur & Kultur är lite speciellt eftersom förlaget drivs i form av en stiftelse. Det innebär att siffrorna inte är lika publika som i ett aktiebolag,

04. Norstedts Juridik

Norstedts Juridik ingår i Karnov Group och ger bland annat ut bästsäljaren Sveriges Rikes Lag. Bolaget levererade en vinst på över 100 Mkr för andra året i rad.
Omsättning: 404,7 (361) Mkr
Rörelseresultat: 109,1 (109,2) Mkr

Vi kan börja med den vanligaste frågan och svaret: Nej,

06. Liber

Liber är ett av Sveriges största förlag inom läromedel och kurslitteratur men ger även ut affärsböcker inte minst inom ledarskap. Försäljningen sjönk mellan 2022 och 2021 och bidrog till en förlust.
Omsättning: 317,8 (330,2) Mkr
Rörelseresultat: −1,4 (34,9) Mkr

2022 blev ett tufft år för Liber framför allt resulatmässigt.

05. Studentlitteratur

Studentlitteratur fick se både omsättning och resultat falla under 2022, en kombinerad effekt av att digitaliseringen ökar och att försäljningen av begagnad kurslitteratur växer.
Omsättning: 386,4 (423,9) Mkr
Rörelseresultat: 26,0 (58,5) Mkr

”Studentlitteraturs resa börjar i liten skala 1963. Studentkåren vid Lunds universitet har tröttnat på bristen på bra,

01. Bonnierförlagen

Sveriges största förlagshus är Bonnierförlagen AB som innehåller en rad klassiska förlagsnamn. Även om bolaget minskade omsättningen jämfört med föregående år är det långt ner till andraplatsen.
Omsättning 2022: 1139,9 (1264,8 ) Mkr
Rörelseresultat 2022: -14,2 (125,4) Mkr

Omsättningen föll kraftigt för Bonnierförlagen under 2022 jämfört med året innan,

Natur & Kultur investerar i EdTech-bolaget EdAider

Edtech. Natur & Kultur utökar sitt engagemang i EdTech-bolaget EdAider med en investering motsvarande ett delägande på tio procent i bolaget. EdAider grundades 2019. Bolaget utvecklar en digital plattform som ger datadrivet stöd för skolförbättring, pedagogiskt stöd för lärare och elever, samt synliggör elevernas mående. ”Tillsammans har vi möjlighet att ta fram en ny standard för hur skolor arbetar digitalt,

Heidi Honkanen debuterar med Min man har ingen diagnos! Toppen!

Jag heter Heidi, jag har alltid skrivit av mig för att bearbeta känslor och frustrationer men har aldrig trott att det skulle bli något av det.

Jag började på min debutroman redan 2014 men visste inte då att det skulle bli en bok av mina texter. En dag för fyra,

Poesimässa i Stockholm 8-10 september

🗣️ Poesimässa. Stockholms stadsbiblioteks poesimässa samlar Sveriges främsta poeter och förläggare för tionde året! 8-10 september blir det läsningar, samtal och musikframträdanden på Tranströmerbiblioteket och Medborgarplatsen kommer att fyllas med bokbord. I ett pressmeddelande lyfter arrangörerna medverkande namn som Anna Hallberg, Judith Kiros, UKON, Iman Mohammed, Gunnar Harding och Marie Lundquist.

Ann Gewecke debuterar med ett stycke svensk kvinnohistoria i romanform

Mitt skrivande började med en spritväska i brunt läder. En lördagskväll 1926 tar min farmors far just den väskan i ena handen och motboken i den andra. Konjaken ligger i säkert förvar i väskan på väg hem från bolaget. 

Veckan som avdelningschef på Cloettafabriken är slut och hemma i herrummet avnjuter farmors far den gyllene drycken tillsammans med en fet cigarr.

Frånvarande fäder – höstens trend i litteraturen

Andrev Walden och Johan Kling skriver båda om sina pappor i nyutkomna romaner – pappor som lyser med sin frånvaro i själva böckerna.
– Det är fascinerande att pappan ständigt står i centrum, fast han inte är på plats, säger Augustin Erba, författare och förlagschef på Piratförlaget.

Hoi Publishing vände till vinst under Q2-2023

📈 Vinstvändning. Hoi Publishing redovisar en vinst i sin kvartalsrapport för Q2-2023 (april-juni). Omsättningen ökade till 4,15 (2,79) Mkr och rörelseresultatet gick från -977 tkr till +416 tkr jämfört med motsvarande period förra året. Förklaringen ligger i förvärvet av det danska förlaget Superlux i april. Förlaget signalerar fler förvärv och har samtidigt genomfört kostnadsbesparingar som kommer att synas mer under tredje kvartalet då Hoi släpper över 40 titlar (Danmark och Sverige sammanräknat).

Magnus Ledin och David Fundin debuterar med ”Harry i hög fart”

”Harry i hög fart” är första boken i en lättläst serie för barn i tidig skolålder. Den lyfter fram riskfylld lek som en viktig faktor i barns utveckling och visar hur vuxna kan hjälpa barn att utvecklas genom att vara mer närvarande och bejaka deras behov av äventyr.

Jag som har skrivit boken är utbildad idrottspedagog och verksamhetsledare på Svenska Budo &

Ann Maliniak debuterar med Vem är rädd för Laban?

Jag är bosatt i Stockholm och har arbetat som apotekare inom läkemedelsindustrin. Mycket fritid har gått till resor runt om i världen som har givit mig förståelse för hur priviligierat vi lever här. 

Under senare år har jag gått skrivarkurser där min fantasi och kreativitet har fått spelrum. 

Martin Söderlind debuterar med Ögonblickar

Jag heter Martin Söderlind och är född 1961. Jag har alltid varit intresserad av människans villkor i det förflutna. 
Farmors lägenhet var i min barndom fylld av porträtt av släktingar målade av hennes morbror för drygt hundra år sedan. De dolde alla sina ögon genom att vända sig bort från betraktaren eller sänka blicken.

Topplista Q2-2023: Eböcker

Premiär för kvartalstopplistan över de mest strömmade eböckerna sammanlagt hos alla tjänster. Och under det andra kvartalet blev det en kamp mellan Sarenbrant och Riley.

Topplista Q2-2023: Ljudböcker

Premiär för kvartalstopplistan över de mest lyssnade ljudböckerna sammanlagt hos alla tjänster. Och under det andra kvartalet blev det en kamp mellan Sarenbrant och Riley. Men vem hade flest titlar på listan?

Recensioner och litteraturkritik – ett olöst dilemma

ANALYSBREVET: Bokbranschen svämmar över av omdömen men det verkar nästan omöjligt att skapa en bred och kvalitativ litteraturkritik samt recensioner. Vi tittar på hur ekonomin sätter stopp och lyfter samtidigt frågan som inte alla förstår.

Det är skillnad på recensioner och recensioner. Låt oss därför börja med att titta på de olika former av recensioner som existerar runt den svenska bokbranschen.

Moomin Characters köper bokhandeln Nide i Helsingfors

Moomin Characters blir majoritetsägare i den fristående finska bokhandeln Nide. Därmed har företaget som förvaltar Tove Janssons utgivning både ett bokförlag och en bokhandel. Spretigt? Nej, allt handlar om kärnan i verksamheten – Mumin.

Malin och Kent Hedlund-Plateryd debuterar med Fashion & Gasoline

Vi kommer från skilda världar, den ena från en akademikerfamilj och den andra från en raggar/bikerfamilj. Ingen trodde att vi skulle vara en perfekt match. Tanken att skapa en coffee table bok tillsammans har vi pratat om ett tag. Vi båda har stora bildbanker på våra arbeten, photoshoots, modevisningar och utställningar etc.

Andreas Paulsson debuterar med Alla är vi nakna

För dryga fyrtio år sedan föddes jag i den lilla byn Örkelljunga, en liten håla i nordvästra Skåne. I dubbel bemärkelse faktiskt, eftersom den är en geografisk håla i slutet av Hallandsåsen, men också i dess storlek med sina ca 5000 invånare.

Efter mina universitetsstudier som byggnadsingenjör backpackade jag ett halvår i Indien.

Lina Hjalmarsson debuterar med en psykologisk relationsroman som ger kalla kårar

Vissa har jättebra relationer till sina föräldrar, vissa jättedåliga. Vissa har ingen kontakt alls. Vissa har inte längre någon mamma eller pappa i livet. Oavsett vilket, så har jag nog aldrig träffat någon som är helt likgiltig inför sina föräldrar. Jag har själv erfarenheten att växa upp både utan och med en pappa.

Musiken har väglett Murakami i hans skrivande

Haruki Murakami togs emot som en rockstjärna när han gästade litteraturfestivalen på danska Louisiana.
Och musiken har väglett japanen under hans 45 år som författare.
– Allt jag vet om skrivande har jag lärt mig från musiken, säger 74-åringen, vars nya roman ges ut på svenska nästa år.

HC Andersen-priset till Margaret Atwood

Margaret Atwood får HC Andersens litteraturpris. Den kanadensiska författaren blir 2024 års mottagare och tar emot priset nästa år i Odense, HC Andersens hemstad.

Bokhöst med stora namn och ”störda rika”

Annika Norlin romandebuterar och Agneta Pleijel fortsätter sitt självbiografiska skrivande. Men bokhösten rymmer också ryska röster om kriget och utländska storheter som Bret Easton Ellis och den hajpade danskan Solvej Balle.

Malin Lindborn blir ny kommunikationschef på Storytel

🧁 Nytt jobb. Malin Lindborn blir ny kommunikationschef på Storytel efter Dan Panas. Hon kommer senast från en roll som PR Director Nordics på Netflix där hon ledde PR- och kommunikationsfunktionen för regionen under flera år, med bas i både Amsterdam och Stockholm. Malin tillträder sin nya roll den 28 augusti och kommer att rapportera till vd Johannes Larcher.

”Generativ AI kan stödja bokutgivning”

🤖 Öppen för AI. Bokbranschkonsulten Ken Brooks skriver i Publishers Weekly om hur förlag kan dra nytta av generativ AI på många olika sätt som att skapa metadata för böcker, reda ut trådar i supportmejlen, identifiera konkurrerande boktitlar, hitta royaltyvillkor i avtal bland annat. Han uppmarnar förlagen att lära sig AI,

Agneta Zetterlund debuterar med Örnens budskap

Jag är en person med stor nyfikenhet på människor, hur vi fungerar och på det som finns bortom det vi ser.

Intresset för andlighet och drömmar har alltid funnits hos mig.

När jag som vuxen studerade på folkhögskola öppnades en helt ny värld upp för mig.

Krister Johansson debuterar med romanen I ambulansen, bakom kulisserna 

Jag är född och uppvuxen i Uddevalla men bor sedan tio år tillbaka i Vänersborg. Intresset för sjukvård väcktes redan som barn. Sedan dess har jag hunnit med att som tonåring bli Sveriges yngste Röda Kors-instruktör, arbeta som sjukvårdsbiträde inom långvården, utbilda mig till sjuksköterska med vidareutbildning i anestesi och intensivvård varefter jag arbetade som narkossköterska på operationen.

Amat Levin prisas för ”Svart historia”

Amat Levin får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris för sitt projekt ”Svart historia”. Levin får priset på 250 000 kronor för att han lyfter ”det universella och världsomspännande i den svarta historien”, som en del av juryns motivering lyder.

Mélissa da Costa toppar listorna i Frankrike

📈 Bästsäljare. Het i Frankrike verkar feelgood-författaren Mélissa Da Costa vara just nu. På juli månads topplista har hon plats 4, 7 och 10. Hon debuterade 2019 och var förra året den tredje bäst säljande författaren i Frankrike efter Guillaume Musso och Joël Dicker med 844 547 sålda exemplar under år 2022.