De 100 senaste nyheterna

SPONSRAT INLÄGG

Forskare: Lättläst främjar inte alltid läslust mest

I läsfrämjandets namn anpassas fler barnböcker nu efter nybörjare, med enkla och korta historier. Men de böckerna kan missa målet, enligt forskaren och läraren Katarina Rejman. Hon menar att skolan måste mäta mindre och fokusera mer på lust i läsningen.

Albatros Agency expanderar som litterär agentur

Film- och tv-agenturen Albatros Agency satsar på litterära rättigheter och värvar tre agenter och två bästsäljande författare från agenturen Partners in Stories. Utöver detta värvas ytterligare två bästsäljande författare.

Författaren Jhumpa Lahiri hittade ny röst på italienska

Den amerikanska författaren Jhumpa Lahiri fortsätter sitt språkbyte till italienska. När hennes nya roman nu ges ut i USA, ”Whereabouts”, är det hennes första skönlitterära verk skrivet på italienska som hon sedan själv översatt till engelska.

SPONSRAT INLÄGG

Årets bok direktsänds på Bokmässan Play

Litteraturpriset Årets Bok kommer att direktsändas på Bokmässan Play, Bokmässans digitala plattform och streamingtjänst. Den 27 april offentliggörs de nominerade böckerna under en livesänd nomineringsfrukost. Därefter är det upp till allmänheten att rösta på sina favoriter bland de 12 nominerade titlarna. Röstningen avslutas den 12 september, och den vinnande boken avslöjas och belönas sedan vid en prisutdelning i oktober.

Roman av Jenny Jägerfeld blir film

Jenny Jägerfelds första vuxenroman ”Blixtra, spraka, blända!” ska bli film. Regi och manus av Ylva Forner, filmen beräknas ha premiär 2024.

Emma Steinwall debuterar med berättelse om tystnad och uppriktighet

Jag har ovanligt mycket tur i livet. Gång på gång får jag kärlek och glädje, framgång och härliga upplevelser. Tur får man genom att fånga möjligheter när de kommer, även när det inte passar.

Jag har mycket otur också. Mitt liv är fullt av misslyckanden och felval, sorg och besvikelser.

Karin Wik debuterar med thriller om mord på internatskola

Ända sedan Tolkiens Sagan om Ringen och Enid Blytons Fem-böcker har de berättelser jag älskat mest haft ett gemensamt: spänningen. Sedan kan en spännande bok handla om precis vad som helst, och jag tror att en viktig nyckel ligger i det som har blivit en sanning i alla fall för mig: läsaren bryr sig mindre om händelseutvecklingen i själva berättelsen än om hur det ska gå för huvudpersonen eller huvudpersonerna i boken.

SPONSRAT INLÄGG

Hört & läst – tisdag 20 april

Bokhandelskatt överlevde skjutning. Trots ljudboksboom är det fler som bara läser och brittisk bokhandelsboom efter återöppning. Och så släpps en ny eboksapp med gratis böcker.

📚 Detroitskott. Pages Bookshop i Detroit erbjuder under pandemin endast avhämtning. Varken kunder eller personal befann sig i butiken när någon sköt sönder skyltfönstret på måndagsmorgonen.

Kalle Moraeus har skrivit guide till gubbar

Kalle Moraeus var nyskild, tjock och håglös – men i stället för att bli ”en hopplös gubbe” bestämde han sig för att ändra kurs på livet. Upplevelserna har han samlat i boken Tjur på retur, en sorts personlig guide till manligt åldrande.

SPONSRAT INLÄGG

Bekräftat: Svensk Bokhandel får nya ägare

Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen bekräftar i ett pressmeddelande Boktuggs avslöjande: tidningen Svensk Bokhandel säljs till medieägarna Thomas Peterssohn och Christer Björkin.

Historikern Johannes Daun debuterar med roman om industrialismen

I mitt yrke som historiker har jag fått brottas med frågan hur man bäst beskriver och förstår människors handlingar i det förflutna, i lägen då källorna inte räcker till. En del av lösningen ligger i fiktivt historieberättande, t.ex. historiska romaner. För även om personerna och intrigerna är påhittade så kan de med större djup illustrera en viss tid och dess förutsättningar.

Turkisk domstol friger Ahmet Altan

Den turkiske författaren Ahmet Altan ska enligt ett turkiskt domstolsbeslut friges efter att ha suttit fängslad i mer än fyra år för sin påstådda inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016.

David Ärlemalm tillbaka med ny bok

David Ärlemalm, som förra året nominerades för ”Årets bästa svenska debut” av Svenska Deckarakademin, är aktuell med en ny bok – Som natten.

Timbuktu om att översätta Gorman och släppa nytt album efter fem år

Efter hela fem år släpper Jason ”Timbuktu” Diakité ett nytt studioalbum. Det var också först under det senaste årets pandemipaus som den svenske rapartisten återigen hittade lusten att skriva.
– När pandemin slog till hittade jag min första tillflyktsort i att skriva rapverser, säger han till TT.

Women’s Prize for Fiction fördömer transattack

Organisationen bakom det brittiska litteraturpriset Women’s Prize for Fiction fördömer kraftfullt försöken att ”skada eller mobba” dem som nominerats till priset. Enligt tidningen The Guardian är uttalandet ett svar på det öppna brev där valet av författaren och transpersonen Torrey Peters kritiserades.

Natur & Kultur delade ut nästan 12 miljoner till samhällsengagemang 2020

Stiftelsen Natur & Kulturs ideella verksamhet fördelar priser, stipendier och ekonomiskt stöd till organisationer och uppmärksammar personer inom forskning och kulturområdet. I årsrapporten för 2020 redovisas hur knappt 12 miljoner kronor av stiftelsens medel fördelas till ideella ändamål, en summa som förväntas öka till drygt 20 miljoner kronor om tre år.

Jenny Clevström debuterar med trädgårdsroman

”Sluta aldrig skriva.” Så stod det på uppsatserna som kom tillbaka i skolan.

Och jag skrev. Dagbok. Dikter. Rapporter. Analyser. Mer dagbok. Om hur jag inte var på rätt ställe.

Jag sadlade om. Utbildade mig till reporter – långt bort. På
artiklarna jag fick tillbaka lyste det: ”Du kan inte skriva på
engelska.” Tills det vände och stod: ”Sluta aldrig skriva.”

Och jag skrev.

Ulrika Rolfsdotter debuterar med kriminalroman inspirerad av 1600-talets häxprocesser

Att debutera känns som en äkta askungesaga. Jag växte upp i Ådalen, vid Ångermanälven, ett landskap med stora kontraster. Det är höga berg och djupa dalar, mörka skogar, svarta vatten. Bländande idyll möter ond, bråd död. Som Twin Peaks möter Änglagård, brukar jag säga. Vid nitton års ålder flyttade jag därifrån men har alltid återvänt till min hembygd i mitt skrivande.

Läsveckan i Finland 2021: Tema Läskunnighet – en medborgarfärdighet

Här hemma har vi Läslovet (fd Höstlovet och dessförinnan Potatislovet) och i Finland har man Läsveckan som just nu pågår (5-11 april). Läsveckan är en nationell temavecka om läskunnighet, veckan har som mål att erbjuda fakta och innehåll om läskunnighet och läsning. Temat för år 2021 är ”Läskunnighet – en medborgarfärdighet”.

Ellinor Sirén från Ekotipset debuterar med bok om hållbar städning

När mina barn var små fick jag upp ögonen för hur skadliga kemikalier påverkar miljön, och började då leta efter sätt att få till en miljövänligare vardag. För ungefär fem år sedan startade jag Instagramkontot Ekotipset för att kunna sprida informationen som jag hittade.

Våren 2020 drabbades vi av en coronapandemi,