De 100 senaste nyheterna
Årets mest utlästa eböcker prisas i Nextory E-book Awards 2021
Nextory delar idag ut sina E-book Awards. I tävlingen har streamingtjänsten kartlagt vilka eböcker som flest läsare har läst ut från början till slut.
Mer publik på litterära evenemang dröjer – tidigast 17 maj 2021
Regeringen drar i handbromsen igen och behåller de stränga restriktionerna åtminstone till 17 maj, allt enligt en begäran från Folkhälsomyndigheten. För kulturbranschen är det en stor besvikelse.
Kodjo Akolor blir programledare för årets digitala Storytel Awards
Komikern och programledaren Kodjo Akolor kommer att guida publiken genom den digitala sändningen från ljudboksgalan Storytel Awards där författare och inläsare till årets bästa ljudböcker prisas och hyllas.
Var fjärde man och var tionde kvinna läser inte (eller lyssnar på) böcker
Mer än var fjärde svensk har läst mer än vanligt under pandemin. Det visar en Novus-undersökning som har genomförts på beställning av Sveriges Radios Kulturnytt. Men undersökningen visar också att nästan en fjärdedel av alla män inte läser alls.
Bråk om Pence böcker – innan de ens skrivits
Den tidigare vicepresidenten Mike Pence har tecknat avtal med det ansedda förlaget Simon & Schuster om en självbiografi i två delar. Men delar av bokförlagets personal sparkar bakut.
SPONSRAT INLÄGG
Southside Stories söker redaktör med PR- och marknadsnäsa!
Då vår nuvarande PR-ansvariga går vidare i karriären passar vi på att förändra rollen samtidigt som vi söker hennes ersättare. Vi söker därför en kompetent multitalang som klarar dubbla roller: en PRedaktör, helt enkelt.
Hört & läst – 21 april
📺 Barafyratill. Det säger en del om storleken när vi skriver att Netflix fick ”bara” 4 miljoner nya abonnenter jan-mar 2021. Videotjänsten har nu 208 miljoner betalande prenumeranter. Storytel har en bit kvar till den nivån. (Di Digital)
📚 Bokhandelsframtid. Trosa Bokhandel är till salu sedan en tid.
Forskare: Lättläst främjar inte alltid läslust mest
I läsfrämjandets namn anpassas fler barnböcker nu efter nybörjare, med enkla och korta historier. Men de böckerna kan missa målet, enligt forskaren och läraren Katarina Rejman. Hon menar att skolan måste mäta mindre och fokusera mer på lust i läsningen.
Albatros Agency expanderar som litterär agentur
Film- och tv-agenturen Albatros Agency satsar på litterära rättigheter och värvar tre agenter och två bästsäljande författare från agenturen Partners in Stories. Utöver detta värvas ytterligare två bästsäljande författare.
Författaren Jhumpa Lahiri hittade ny röst på italienska
Den amerikanska författaren Jhumpa Lahiri fortsätter sitt språkbyte till italienska. När hennes nya roman nu ges ut i USA, ”Whereabouts”, är det hennes första skönlitterära verk skrivet på italienska som hon sedan själv översatt till engelska.
Johan Rockström får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2021
Forskaren och författaren Johan Rockström tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 100 000 kr. Han får priset för för sin starka röst i klimatfrågan.
SPONSRAT INLÄGG
Tina Olby ger en röst åt våldsutsatta kvinnor
I boken Anna och hennes systrar skildrar aktivisten Tina Olby åtta fiktiva kvinnors berättelser – alla med en verklig grund.
Årets bok direktsänds på Bokmässan Play
Litteraturpriset Årets Bok kommer att direktsändas på Bokmässan Play, Bokmässans digitala plattform och streamingtjänst. Den 27 april offentliggörs de nominerade böckerna under en livesänd nomineringsfrukost. Därefter är det upp till allmänheten att rösta på sina favoriter bland de 12 nominerade titlarna. Röstningen avslutas den 12 september, och den vinnande boken avslöjas och belönas sedan vid en prisutdelning i oktober.
Cecilia Ahrfeldt blir ny digital redaktör på Polaris
Polaris har rekryterat Cecilia Ahrfeldt som ny redaktör, med fokus på den digitala utgivningen. Hon lämnar därmed Southside Stories efter sex år.
Roman av Jenny Jägerfeld blir film
Jenny Jägerfelds första vuxenroman ”Blixtra, spraka, blända!” ska bli film. Regi och manus av Ylva Forner, filmen beräknas ha premiär 2024.
Emma Steinwall debuterar med berättelse om tystnad och uppriktighet
Jag har ovanligt mycket tur i livet. Gång på gång får jag kärlek och glädje, framgång och härliga upplevelser. Tur får man genom att fånga möjligheter när de kommer, även när det inte passar.
Jag har mycket otur också. Mitt liv är fullt av misslyckanden och felval, sorg och besvikelser.
Karin Wik debuterar med thriller om mord på internatskola
Ända sedan Tolkiens Sagan om Ringen och Enid Blytons Fem-böcker har de berättelser jag älskat mest haft ett gemensamt: spänningen. Sedan kan en spännande bok handla om precis vad som helst, och jag tror att en viktig nyckel ligger i det som har blivit en sanning i alla fall för mig: läsaren bryr sig mindre om händelseutvecklingen i själva berättelsen än om hur det ska gå för huvudpersonen eller huvudpersonerna i boken.
SPONSRAT INLÄGG
Script 46 är en ny agentur för filmatisering av böcker
Det nylanserade företaget Script 46 erbjuder författare ett sätt att nå ut till produktionsbolag och öka chanserna att få sin bok adapterad till film eller tv-serie.
Hört & läst – tisdag 20 april
Bokhandelskatt överlevde skjutning. Trots ljudboksboom är det fler som bara läser och brittisk bokhandelsboom efter återöppning. Och så släpps en ny eboksapp med gratis böcker.
📚 Detroitskott. Pages Bookshop i Detroit erbjuder under pandemin endast avhämtning. Varken kunder eller personal befann sig i butiken när någon sköt sönder skyltfönstret på måndagsmorgonen.
Bokfabriken ger ut thriller av Hillary Clinton på svenska
Thrillern State of Terror, skriven av Hillary Rodham Clinton och Louise Penny ges ut i Sverige av Bokfabriken 2022.
Kalle Moraeus har skrivit guide till gubbar
Kalle Moraeus var nyskild, tjock och håglös – men i stället för att bli ”en hopplös gubbe” bestämde han sig för att ändra kurs på livet. Upplevelserna har han samlat i boken Tjur på retur, en sorts personlig guide till manligt åldrande.
Bästsäljande Bemötandekoden får uppföljare i augusti 2021
Lena Skogholms bok Bemötandekoden (gavs ut av författaren själv 2017 och kom i pocket 2020 på HarperCollins Nordic) har sålt i över 50 000 sålda exemplar och är utgiven i Sverige, Finland och snart även i Nederländerna. Det är en av de bäst säljande böckerna i Bokus historia med hela 21 månader på topplistan.
Dikten ”Maskrosbarn” gav 17-åriga Elisa Tallec förstapris i skrivtävling
17-åriga Elisa Tallec från Stockholm vann första pris i den nya skrivartävlingen ”Unga skriver för unga”. Hon prisas för sin prosadikt ”Maskrosbarn” som handlar om både lycka och sorg, och som enligt juryn ”fångar in det mest undflyende och förankrar det i verkligheten”.
SPONSRAT INLÄGG
Tina Olby ger en röst åt våldsutsatta kvinnor
I boken Anna och hennes systrar skildrar aktivisten Tina Olby åtta fiktiva kvinnors berättelser – alla med en verklig grund.
Bekräftat: Svensk Bokhandel får nya ägare
Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen bekräftar i ett pressmeddelande Boktuggs avslöjande: tidningen Svensk Bokhandel säljs till medieägarna Thomas Peterssohn och Christer Björkin.
Stockholms Internationella Seriefestival livestreamas 29–30 maj 2021
För 23:e gången i ordningen anordnas Stockholms Internationella Seriefestival. Liksom förra året blir festivalen digital.
Svensk Bokhandel får ny styrelse – tidningen såld till Ny Teknik Group?
Tidningen Svensk Bokhandel har varit till salu en längre tid. Nu verkar Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen ha hittat en köpare: Ny Teknik Group.
Storytels topplista vecka 15 (12–18 april 2021)
Anna Jansson går rakt in på förstaplatsen och Läckberg på sjunde plats på listan över förra veckans mest lyssnade titlar hos Storytel.
Anrikt bibliotek i Kapstaden svårt skadat i brand
Universitetsbiblioteket i Kapstaden har skadats allvarligt av en brand. Dramatiska bilder på eldslågor inifrån biblioteket chockerade studenter, akademiker och författare som har material i biblioteket, skriver The Guardian.
Debutantscen Malmö tillbaka med digitalt event i maj 2021
Den 3 maj medverkar debutanterna Nina Pascoal, Lisa Zetterdahl, Axel Winqvist och Teodor Stig-Matz på Debutantscen Malmö, som sänds online på Facebook.
Kjell Eriksson byter till Polaris med ny polisroman
Polaris har lockat till sig ytterligare en deckarförfattare. Kjell Erikssons nya polisroman utkommer på förlaget i oktober.
Roman av Simone de Beauvoir ”Hon blev avrättad av sin miljö”
De träffades som nioåringar och utvecklade en livsavgörande vänskap. I den tidigare outgivna romanen De oskiljaktiga återuppväcker Simone de Beauvoir den unga kvinna som 21 år gammal gick under i en sträng katolsk borgerlighet.
Bokläsande: Var fjärde svensk läser mer under pandemin
Mer än var fjärde svensk har läst mer än vanligt under pandemin. Det visar en Novus-undersökning som har genomförts på beställning av Sveriges Radios Kulturnytt.
Krav på fler kvinnor i dansk litteraturkanon
Karen Blixen är ensam kvinna bland de fjorton danska författare som finns med på den lista som danska gymnasieelever ska ha läst innan de tar examen.
Storytels ersättning sjunker – men nu höjs priset på familjeabonnemanget
Royaltyn till förlagen från Storytel sjönk mellan Q4-2020 och Q1-2021 med 11 %. En säsongsvariation. Men nu höjer Storytel priset på familjeabonnemang.
Bokmässan är död – länge leve Bokfestivalen?
Bokmässorna ställs in på löpande band för andra året i rad. Kommer mässorna tillbaka eller är festivalerna här för att stanna?
Humor, svärta och trans i ny serieroman av Elias Ericson
Elias Ericson skildrar vänskap och psykisk ohälsa bland queerpersoner i ”Diana & Charlie”. I serieromanen vill han låta transpersoner vara mer än sin marginalisering.
Tennisspelaren Robin Söderling skriver självbiografi
Tennisspelaren Robin Söderling skriver en självbiografi tillsammans med Johar Bendjelloul och Henrik Johnsson. Boken ska heta Sluten och ges ut sommaren 2022.
5 stämningsfulla högtidsböcker – boktips av Maria Ernestam
När författaren Maria Ernestam tipsar om högtidsböcker väljer hon ut fyra klassiker och en novell.
Topplista böcker – vecka 14 – 2021: De mest sålda i Sverige
Topplista över de böcker som sålde mest under vecka 14 som alltså är 5–11 april 2021. Där hittar vi en mästerkock och två långkok.
Selmapriset 2021 till Magdalena Stjernberg för pandemibok
Årets Selmapris för bästa egenutgivna bok går till Magdalena Stjernberg för Fäboden, del ett i serien Den sista pandemin.
BookBeat närmar sig 500 000 abonnenter – växte med 66 procent Q1-2021
Bookbeat ökade intäkterna med 45 procent och antalet betalande prenumeranter med 66 procent under första kvartalet 2021, jämfört med samma period föregående år.
Historikern Johannes Daun debuterar med roman om industrialismen
I mitt yrke som historiker har jag fått brottas med frågan hur man bäst beskriver och förstår människors handlingar i det förflutna, i lägen då källorna inte räcker till. En del av lösningen ligger i fiktivt historieberättande, t.ex. historiska romaner. För även om personerna och intrigerna är påhittade så kan de med större djup illustrera en viss tid och dess förutsättningar.
Mats Strandberg ger ut ny bok – Konferensen är en hyllning till skräckgenren
När Mats Strandberg växte upp var det filmer som ”Alla helgons blodiga natt” och ”Fredagen den 13:e” som väckte hans kärlek till skräckgenren. Nu kommer Konferensen, hans litterära hyllning till den en gång så bespottade slasher-genren.
Nya ledamöter skrivs in i Akademien på försenad sammankomst
Svenska Akademiens två nya ledamöter, journalisterna och författarna Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg, ska skrivas in under en försenad sammankomst.
Svenska Akademien förlorade mot nazistorganisation i domstol
Svenska Akademien förlorar den rättsliga striden om äldre svenska diktverk i patent- och marknadsdomstolen mot Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront.
Två nya standardverk i litteraturhistoria från Natur & Kultur
Natur & Kultur ger ut två nya standardverk för att bredda och fördjupa kunskapen om världens litteraturhistoria.
Turkisk domstol friger Ahmet Altan
Den turkiske författaren Ahmet Altan ska enligt ett turkiskt domstolsbeslut friges efter att ha suttit fängslad i mer än fyra år för sin påstådda inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016.
Tolv scener med egna program på Bokmässans hybridevent 2021
Nu är det klart vilka scener som kommer att arrangeras på Bokmässans hybridevent 2021. Samtliga scenprogram kommer att spelas in på Svenska Mässan för en mindre studiopublik och direktsändas på Bokmässan Play.
Bokusgruppen ökade 4 procent första kvartalet 2021 – trots ras i butik
Bokusgruppen ökade försäljningen första kvartalet 2021 med 4 procent till 462 Mkr (444) tack vare de digitala kanalerna, enligt preliminära siffror. Butikerna tappade var femte krona i försäljning.
Mattias Castenfors från Bokus till Piratförlaget – blir digitalansvarig
Piratförlaget har rekryterat Mattias Castenfors från Bokus Play. Han får en roll som ansvarig för digital försäljning och utveckling.
Carl Johan De Geer och Johanna Frändén skriver bok ihop
Konstnären och författaren Carl Johan De Geer och journalisten Johanna Frändén skriver en bok tillsammans.
Brittiskt litteraturpris betalade ut 350 000 kr till falsk vinnare
Rathbones Folio Prize på 30 000 pund (motsvarande 350 000 kronor) betalades ut till en bedragare som via mejl utgav sig för att vara vinnaren, skriver The Bookseller.
Norstedts har kartlagt sina utsläpp – 3 486 ton CO2 under 2020
Norstedts förlagsgrupp presenterar hela sitt klimatavtryck i en hållbarhetsrapport. En tryckt bok släpper ut 20 gånger så mycket som en ljudbok.
Gratis workshops i kreativt skrivande för forskare
Forskare vid svenska lärosäten kommer under 2021 att erbjudas skrivcoachning av författaren Magnus Linton i satsningen Text och stil.
Bokprovning 2020: Mindre andel översatta barnböcker än någonsin
Utgivningen av tryckta böcker minskar och andelen översättningar är mindre än någonsin – det visar Svenska barnboksinstitutets genomgång av 2020 års barn- och ungdomslitteratur. Pandemin tog sig också in i förra årets berättelser.
Sogand Sasanpour skildrar en dold verklighet i Stockholms innerstad
”Är de elaka mot dig därute, min kyckling?”
”Bara när Frank ente e me, men han e nästan allti me.”
Kim och Frank är bröder. Fru Darija är deras mamma. De bor i kvarteret Linjalen på Södermalm.
Historien började med Kims tunna röst och hans drömska blick.
Ny chans för Jonas Hassen Khemiri att åka till New York
Författaren Jonas Hassen Khemiri får en ny chans att tillbringa ett halvår i New York, tack vare ett generöst amerikanskt stipendium.
Klart för säsong 3 och 4 av Netflix-serien om familjen Bridgerton
Netflix kostymdrama ”Bridgerton” ser ut att få även en tredje och fjärde säsong. En andra säsong är under produktion men nu har Netflix beställt också en tredje och en fjärde av manusförfattaren Shonda Rhimes, skriver Dark Horizons som hämtat informationen från just Netflix.
Rabén & Sjögren släpper ny bok av J.K. Rowling på svenska i oktober 2021
En ny illustrerad barnbok, Julegrisen, av J.K. Rowling släpps i över 20 länder samtidigt. Rabén & Sjögren deltar i världssläppet och ger ut den på svenska den 12 oktober.
Hetast på marknaden just nu – manusförfattare
Sveriges manusförfattare surfar på strömningsvågen. Behovet av bra historieberättare bara växer när de internationella jättarna utmanar traditionella tv-bolag i slaget om den svenska publiken.
Astrid Lindgrens originalmanus tolkas av 150 stenografer
I forskningsprojektet Astrid Lindgren-koden deltar ett hundratal personer i olika åldrar för att transkribera Astrid Lindgrens manuskript.
Radish säljs för 3 miljarder kronor – inspirerade av Netflix och spelbranschen
Serial fiction, följetänger i mobilappar, är hett i både USA och Asien. Radish är nu på väg att säljas till sydkoreanska Kakao för 345 miljoner dollar (motsvarande nästan 3 miljarder kronor).
Succépodden ”Skäringer och Mannheimer” lägger ned
Den populära podcasten ”Skäringer och Mannheimer” läggs ned, rapporterar Aftonbladet.
Försäljning av tryckta böcker ökade 29 % i USA – Gorman sålde 214 000 ex på en vecka
Försäljningen av tryckta böcker i USA ökade med hela 29 (!) procent första kvartalet 2021 jämfört med samma period förra året. Det är ett resultat av dels ett ras i försäljningen i mars 2020 pga pandemin, dels en ökad försäljning av böcker senare under pandemin som fortsatte efter årsskiftet, skriver Publishers Weekly.
Planerna för Bokusgruppens börsnotering går vidare
Arbetet med att sätta Bokusgruppen på börsen går vidare. En checkräkningskredit hos Nordea ska lösa en del av de interna lånen och målet är att öka försäljningen i digitala kanaler med 10 procent per år.
Ska bokbranschen också kräva 0 procents moms?
Tidningsutgivarna föreslår i en debattartikel att momsen på tidningar sänks till 0 procent. Så borde inte det gälla även böcker?
Författarsamtal i pandemitider: författare talar för två i publiken
Hur anordnar man litteratursamtal i pandemitider? Clandestino har löst publikbegränsningen genom att tillåta två personer i publiken.
David Ärlemalm tillbaka med ny bok
David Ärlemalm, som förra året nominerades för ”Årets bästa svenska debut” av Svenska Deckarakademin, är aktuell med en ny bok – Som natten.
Rookie 20: Johan Rundberg om barndomens starka läsupplevelser
Författaren Johan Rundberg har skrivit ett 20-tal böcker sedan debuten 2001. 20-årsjubileet som författare firas med lanseringen av en ny historisk trilogi.
Amazon i Sverige: Inget stort genomslag första halvåret
Amazons lansering i Sverige för ett halvår sedan skakade om bokbranschen. Men vad hände sen? Inte mycket visar det sig, men experter varnar för att räkna ut satsningen.
5 spännande romaner med verklighetsanknytning – Gabriella Ullberg Westin tipsar
Författaren Gabriella Ullberg Westin som skrivit serien Morden i Hudiksvall tipsar om fem spänningsromaner som handlar om aktuella ämnen.
Timbuktu om att översätta Gorman och släppa nytt album efter fem år
Efter hela fem år släpper Jason ”Timbuktu” Diakité ett nytt studioalbum. Det var också först under det senaste årets pandemipaus som den svenske rapartisten återigen hittade lusten att skriva.
– När pandemin slog till hittade jag min första tillflyktsort i att skriva rapverser, säger han till TT.
Topplista – mars 2021: De mest sålda böckerna i Sverige
De mest sålda böckerna i Sverige under mars månad 2021 innehåller givetvis titlar från bokrean. Men även några nyheter ur floden av vårens böcker.
Historien om Fadime Sahindal blir tv-serie
NENT Group ska göra en dramaserie baserad på boken Du ska dö av Ulf Broberg och Leif Ericksson om mordet på Fadime Sahindal 2002.
Johanna Rydergren till Word Audio – som satsar på tryckta böcker
Digitala förlaget Wapi (Word Audio) gör en satsning på tryckta böcker och rekryterar Johanna Rydergren från HarperCollins som ny förläggare.
Nextory ökade antalet abonnenter med 61 procent första kvartalet 2021
Även Nextory fortsätter växa kraftigt. Men den enda siffra vi får är +61 procent som avser tillväxten i antalet betalande prenumeranter första kvartalet 2021 jämfört med för ett år sedan.
Aftonbladets litteraturpris 2020 till Axel Lindén
Författaren och litteraturvetaren Axel Lindén, som skrivit Fårdagboken och Tillstånd, tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2020.
Starka siffror för Storytel under första kvartalet 2021
Antalet abonnenter ökar och streamingintäkterna växer för Storytel. Snittintäkten per abonnent sjönk mindre än befarat och Norden är på väg mot milstolpen en miljon abonnenter.
Tuff tid för blivande akademiledamoten Ingrid Carlberg
Hon gör gärna fotarbetet och sporras av att gräva djupare. Nu tar Ingrid Carlberg plats i Akademien, med lust att lyfta sakprosan. Men de gångna månaderna har hon haft tankarna på något mer akut.
Jonas Jonassons bok ”Hundraåringen” blir musikal på Wermland Opera
Jonas Jonassons bästsäljare ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” blir musikal på Wermland Opera i Karlstad, skriver Värmlands Folkblad.
Women’s Prize for Fiction fördömer transattack
Organisationen bakom det brittiska litteraturpriset Women’s Prize for Fiction fördömer kraftfullt försöken att ”skada eller mobba” dem som nominerats till priset. Enligt tidningen The Guardian är uttalandet ett svar på det öppna brev där valet av författaren och transpersonen Torrey Peters kritiserades.
Martina Haags böcker – som sålt i 200 000 exemplar – blir långfilm
Martina Haags böcker Det är något som inte stämmer och Livet går så fort. Och så långsamt ska bli film.
Kokböcker av Sveriges Mästerkock-vinnare 2011-2021
Vinnaren i Sveriges Mästerkock får varje år ge ut en egen kokbok som släpps dagen efter att finalen sänts i TV4. Minns ni alla vinnarna och deras kokböcker?
Christin Kashou vinnare i Sveriges mästerkock 2021 – bok med favoritrecept släpps imorgon
Christin Kashou, 24 år, tog hem segern i finalen av Sveriges mästerkock 2021. En del av vinsten är att hennes kokbok Mina asiatiska favoritrecept ges ut på Bonnier Fakta.
Juristen Christin Kashou är ”Sveriges mästerkock 2021”
Hennes asiatiska nisch lönade sig. Juristen Christin Kashou tog hem segern i ”Sveriges mästerkock”.
– Det är helt sjukt och obegripligt, säger hon till TT.
Margaux Dietz ger ut erotisk roman
Youtubeprofilen och programledaren Margaux Dietz ger i oktober ut sin skönlitterära debut – en erotisk roman.
Förlagsevent, öppna scener och bokbord under Stockholms bokhelg 2021
Sju öppna scener runtom i staden, bokbord på Stadsmuseets gård, hemma hos-scener hos storförlagen och en särskild festivalbar.
Översättarpris för 2021 till Maria Björkman och Niclas Hval
Maria Björkman och Niclas Hval tilldelas Stiftelsen Natur och Kulturs översättarpris för år 2021, enligt beslut av Svenska Akademien.
Strindbergs samlade verk tillgängliga digitalt hos Litteraturbanken
Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade verk har digitaliserats och finns nu fritt tillgänglig hos Litteraturbanken.
Natur & Kultur delade ut nästan 12 miljoner till samhällsengagemang 2020
Stiftelsen Natur & Kulturs ideella verksamhet fördelar priser, stipendier och ekonomiskt stöd till organisationer och uppmärksammar personer inom forskning och kulturområdet. I årsrapporten för 2020 redovisas hur knappt 12 miljoner kronor av stiftelsens medel fördelas till ideella ändamål, en summa som förväntas öka till drygt 20 miljoner kronor om tre år.
Bookmark förlag fortsätter växa och expanderar teamet
Bookmark förlag har på tio år gett ut drygt tvåhundra titlar och omsättningen har vuxit till över 50 Mkr. Nu tillsätts en litterär chef och de tretton medarbetarna får en ny organisationsstruktur.
Norstedts kartor säljs till Kartförlaget
Kartförlaget 1985 AB heter det nystartade bolag som köper Norstedts kartor när två anställda på imprintet tar över.
Jenny Clevström debuterar med trädgårdsroman
”Sluta aldrig skriva.” Så stod det på uppsatserna som kom tillbaka i skolan.
Och jag skrev. Dagbok. Dikter. Rapporter. Analyser. Mer dagbok. Om hur jag inte var på rätt ställe.
Jag sadlade om. Utbildade mig till reporter – långt bort. På
artiklarna jag fick tillbaka lyste det: ”Du kan inte skriva på
engelska.” Tills det vände och stod: ”Sluta aldrig skriva.”
Och jag skrev.
Ulrika Rolfsdotter debuterar med kriminalroman inspirerad av 1600-talets häxprocesser
Att debutera känns som en äkta askungesaga. Jag växte upp i Ådalen, vid Ångermanälven, ett landskap med stora kontraster. Det är höga berg och djupa dalar, mörka skogar, svarta vatten. Bländande idyll möter ond, bråd död. Som Twin Peaks möter Änglagård, brukar jag säga. Vid nitton års ålder flyttade jag därifrån men har alltid återvänt till min hembygd i mitt skrivande.
Läsveckan i Finland 2021: Tema Läskunnighet – en medborgarfärdighet
Här hemma har vi Läslovet (fd Höstlovet och dessförinnan Potatislovet) och i Finland har man Läsveckan som just nu pågår (5-11 april). Läsveckan är en nationell temavecka om läskunnighet, veckan har som mål att erbjuda fakta och innehåll om läskunnighet och läsning. Temat för år 2021 är ”Läskunnighet – en medborgarfärdighet”.
Koncept för att klimatkompensera papper lanseras i Norden – Carbon Balanced Paper
Genom det grafiska nätverket Grafkom lanseras konceptet Carbon Balanced Paper i Norden för att erbjuda olika aktörer ett sätt att CO2-kompensera för pappersprodukter.
Story House Egmont förnyar globalt licensavtal med Disney
Det började för 70 år sedan med Kalle Anka. Nu har Egmont och Disney skrivit på ett nytt licensavtal för barntidningar och tecknade serier i både tryckta och digitala format.
Ellinor Sirén från Ekotipset debuterar med bok om hållbar städning
När mina barn var små fick jag upp ögonen för hur skadliga kemikalier påverkar miljön, och började då leta efter sätt att få till en miljövänligare vardag. För ungefär fem år sedan startade jag Instagramkontot Ekotipset för att kunna sprida informationen som jag hittade.
Våren 2020 drabbades vi av en coronapandemi,
5 bra böcker för nyfikna läsare – boktips av Ulrica Norberg
Ulrica Norberg har nyligen kommit med boken Nyfiken. Här tipsar hon om några andra böcker som väcker nyfikenhet på olika sätt.
Söndagstuggare: Sammy Jeridi om motivation och att våga misslyckas
Sammy Jeridi har skrivit böckerna Ghettokungen och Ghettobröder men är även framgångsrik entreprenör. I ett gästinlägg skriver han om att nå sina mål.
Stjärnan Page lämnar Netflix-succén Bridgerton – inte med i säsong 2
Skådespelaren Regé-Jean Page ska inte vara med i nästa säsong av Netflix kostymdrama ”Bridgerton”, meddelar seriens skapare.
Världsboknatten firar tio år med författaren Kazuo Ishiguro
Världsboknatten firar sitt tioårsjubileum den 23 april, med en strömmad sändning som leds av komikern och författaren Sandi Toksvig. Hon får besök av bland andra Nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Isihiguro, skriver Sky News.