De 100 senaste nyheterna

Linköpings bokhandel: Reans kraft har avtagit

Bokrean är viktig för att öka intresset för böcker och läsning och det är roligt att anordna aktiviteter för kunder, säger Monika Gustavsson, butikschef på Linköpings bokhandel. Men försäljningsmässigt har julhandeln gått om, och reans relevans för att hitta billiga böcker har minskat i och med webbhandeln.

Kristoffer Lind: Bokrean har ingen större betydelse för förlagen

Försäljningen under bokrean har minskat år för år, vilket ställer frågan om dess relevans och längd. Även om bokhandeln fortfarande ser ett värde i rean, och den kan förbli relevant om den engagerar kunder, spelar rean en allt mindre roll för förlagen, säger Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co.

Wapi-titlar tillbaka på Storytel

🎧 Ljudboksfred. Storytel och Word Audio International Publishing (Wapi) har snackat ut och nu är de bortplockade Wapi-titlarna tillbaka i appen igen.
– Jag är jätteglad att alla parter är tillbaka på banan och kommunikationen positiv och framåtblickande. Därför gör vi inte heller en stor sak av att den så kallade konflikten är över – det är bara business as usual,

Författarförbundet: Varje lån räknas

📚 Lånekampanj. Författarförbundet har lanserat en ny kampanj: Varje lån räknas som uppmärksammar varför registrering av utlån är viktig, förklarar vad biblioteksersättning är och uppmanar skolpersonal att bli bättre på att registrera utlån som görs i skolan. Parollen lyder: Varje gång du registrerar ett lån bidrar du till att fler böcker skapas.

Spotify-blunder med Findaway Voices-villkor

🎙️ Advokatfiasko. Spotify har gjort bort sig rejält med Findaway Voices som man köpte 2021 i samband med en uppdatering av villkoren för indieförfattare (och en del mindre förlag) som väljer att distribuera ljudböcker via Findaway. Lite för mycket advokatspråk innebar att typ alla rättigheter skulle övergå till Spotify för den som godkände villkoren.

SPONSRAT INLÄGG

Dags att anmäla till Stockholms bokhelg

🎪 Bokhelg. Stockholms bokhelg äger i år rum 16–19 maj och nu har arrangörerna öppnat upp anmälan (som ska vara gjord senast 15 mars, anmälningsavgift 4995 kr + moms). Förlag, bokhandlare, museer och institutioner kommer att fylla Stockholms gator i litteraturens tecken. Som medverkande arrangerar du program och öppnar upp dörrarna till egna eller lånade lokaler.

Bookbeat lönsamt i Q4-2023

📈 Streamingekonomi. Bookbeat var lönsamt på Ebita-nivå under det fjärde kvartalet 2023. Nu är målet att visa lönsamhet på helåret 2024. Bookbeat omsatte i fjol 1,1 miljarder kr och antalet betalande användare ökade med 28 procent till 915.000.
– Nu täcker kassaflödet våra marknadsinvesteringar utomlands och förhoppningsvis om några år ska vi ha en omsättning på 2 miljarder kronor sammanlagt,

Regeringen: 176 Mkr att söka för inköp av böcker 2024

📚 Bokbidrag. Barn och elever ska få ordentlig tillgång till böcker och regeringen har därför inrättat ett nytt statsbidrag för inköp av skön- och facklitteratur. Nu är villkoren för statsbidraget beslutade och huvudmännen kan söka de 176 miljoner kronor, vilket ungefär motsvarar 880 000 böcker á 200 kr,

Exklusivitet i bokbranschen – rätt väg eller återvändsgränd?

Exklusivt och unikt innehåll är en strategi för Storytel. Är det en klok väg eller en återvändsgränd i kampen om lyssnarna? Vilka slutsatser kan bokbranschen egentligen dra av musik, film och podcasts?

Storytels VD Johannes Larcher har åtskilliga gånger upprepat att bolaget behöver mer exklusivt innehåll som endast finns hos dem och inte hos konkurrenterna.

Kristider väntas gynna bokrean 2024

Näthandeln har tappat och julförsäljningen blev en besvikelse för flera förlag. Men inför inför årets bokrea är förhoppningarna ändå stora.
– Vi ska ha en bokfest, säger Göran Wiberg, försäljningschef på Bonnierförlagen.

SPONSRAT INLÄGG

Bokusgruppen 2023: Starkt resultat under tufft år

Bokusgruppen lyckades trots ökade kostnader stärka sina marginaler och öka vinsten till 114,9 (94,4) Mkr. Men bokförsäljningen ökade bara i kronor och egna varumärken blir allt viktigare för Akademibokhandeln. VD Maria Edsman intervjuas.

Många Nextory-anmälningar till Konsumentverket

Nextorys jakt på kunder som missbrukar ljudbokstjänsten har fått många av dem som känner sig oskyldigt utpekade att skicka in anmälningar till Konsumentverket. Bara i februari är det 17 stycken.

SPONSRAT INLÄGG

Storytel 2023: Streaming ökar – Books minskar

Storytels helårsrapport för 2023 visar förbättrade marginaler, minskad skuldsättning och ökade streamingintäkter. Däremot tappar Storytel Books, förlagsdelen. Storytel har gjort sig av med en tredjedel av personalen på tre år.

Elva delar på 1,3 Mkr från Samfundet De Nio

💰 Priser. Samfundet De Nio fördelar totalt 1,3 Mkr i olika priser priser till följande personer:
Stina Aronsons pris: 150 000 kr vardera till Jonas Hassen Khemiri och Mirja Unge
Karl Vennbergs pris: 150 000 kr vardera till Hanna Hallgren och Johan Jönson
De Nios Vinterpris: 100 000 kr vardera till Annelie Bränström-Öhman,

Anna Wargren debuterar med Ester och ljuskraften

Jag är en 42-årig Hisingsbo, som arbetar som förskollärare i Mölndal och är mamma till två tonårssöner (min yngsta son har ritat bilderna i boken). Eftersom skrivande var min “grej” under hela barndomen utbildade jag mig i tidiga 20-årsåldern till journalist. Men det var varken rätt yrke eller det bästa sättet för mig att ta tillvara på min kreativa skrivlust.

Det växande berget av backlist

En del tycker att det ges ut för många nya böcker, att vi har en överutgivning. Men det som verkligen ökar är utbudet av gamla böcker. Digitaliseringen ökar tillgången på backlist och ehandel tillgången på begagnat. För varje år växer Backlistberget.

Backlist är motsatsen till frontlist som i sin tur innebär nyheter,

SPONSRAT INLÄGG

Netflix-serien väckte ljudboken En dag av David Nichols

🎧 Netflixeffekt. En dag, David Nicholls succéroman från 2009 som dessutom blev startskottet för Printz Publishing har blivit tv-serie på Netflix med premiär i veckan. Detta tycks ha lett till ett enormt sug efter att lyssna på originalberättelsen, berättar Storytel. Ljudboken släpptes 2010 på A Nice Noise och är inläst av Anders Ekborg.

Konstnären Annika Nordenskiöld skulpterar minnen med AI

Bland flyttkartonger och en nedpackad ateljé hittade Annika Nordenskiöld en ny värld inom konsten genom artificiell intelligens. I boken From Nothing presenterar hon nostalgiska bilder av minnen från barndomens somrar hos hennes morfar. De svartvita fotoliknande bilderna med sitt surrealistiska skimmer är AI-genererade – och internationellt prisbelönta.

Läromedelsförfattarna: Förbehåll mot datautvinning med AI

Läromedelsförfattarna som förvaltar alla text- och datautvinningsrättigheter för Sveriges läromedels- och kurslitteraturförfattare kommer utfärda förbehåll mot de parter som idag använder deras material för text- och datautvinning, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

”Första” svenska ljudboken med AI-röst från Natur & Kultur

Ljudboksinläsare av kött och blod kan snart höra till historien. I dagarna ger Natur & Kultur ut sin första ljudbok inläst av en robot. Historikern Peter K Anderssons nya bok ”Robot” är först ut när den svenska ljudboksbranschen tar steget in i framtiden.

Lindhardt og Ringhof snart lika stort som Gyldendal

De danska förlagsjättarna Gyldendal och Lindhardt og Ringhof avslöjade båda idag sina omsättningstal för 2023. Gyldendal gick med vinst efter förra årets förluster. Egmontägda konkurrentent har fördubblat sin omsättning på sex år.

Ingalill Johansson debuterar med Allt har sin tid

Ingalill Johansson, en glad pensionär som skriver, läser, bokbloggar och släktforskar. En gång i veckan dansar jag linedance.

Familj: Man och tre barn, sju barnbarn fem bonusbarnbarn, ett barnbarnsbarn och vår lille Sigge, en cockerspaniel.

Jag bor på Senoren, öster om Karlskrona, är fil mag i pedagogik och fil kand i religionsvetenskap.

Karin Andréason debuterar med Snuffe Kanin i djungeln

Jag är 56 år, bor i Gnesta, förskollärare sedan 35 år och arbetar på förskolan Grinden. Jag har man och tre vuxna barn och ett barnbarn på snart 3 år som jag älskar att umgås med.

Jag arbetar med att förbereda barnen inför skolstart och grundlägga deras färdigheter inom motorik,

Nina Gildert debuterar med Skräcknoveller

Jag heter Nina Gildert och är 51 år och den 6 februari 2024 debuterar jag med sju av mina skräcknoveller. Jag kommer från Vetlanda där jag arbetar som vårdadministratör på vårdcentralen Bra Liv. Sedan jag var tonåring har jag alltid haft en fascination för skräckgenren och ett intresse för folktro.

Bokhandeln i Kumla stänger 24 februari

📚 Nedläggning. När bokhandeln i Kumla gick i konkurs 2011 tog Ulrika Borg, som varit delägare i bokhandeln i Askersund sedan 1989, över med kollegan Lena Dahlqvist. Men den 24 februari 2024 stänger man i Kumla för att fokusera enbart på Askersund. Det är ingen hyreshöjning som ligger bakom utan kundbesöken som sviker.

SelmaStories får ett nytt hem i Bonniers Bokklubb

SelmaStories går ihop med Bonniers Bokklubb. Sedan 2016 har redaktionen tipsat om böcker på den egna sajten, men den kommer inte längre att uppdateras. I stället är det i Bonniers Bokklubbs kanaler som boktips, livesändningar och intervjuer kommer att finnas.

Pernilla Björkung debuterar med Anders och draken

Jag heter Pernilla Björkung och är 30 år. Jag bor i Björneborg, Värmlands län. Arbetar som förskollärare 100% sedan 2 år tillbaka och har innan det varit vikarie inom barnomsorgen i ca 6 år. Ett av mina största intressen är hund. Jag äger två stycken som jag tränar och tävlar i IGP (spår,

Litteraturstödet minskar med drygt en miljon

Svenska Förläggareföreningen larmar om att litteraturstödet i år försvagas när det egentligen behöver stärkas.
Kulturrådet, som delar ut det för förlagsbranschen viktiga stödet, menar dock att det rör sig om ett missförstånd.

Unlimited – med risk för manipulerade lysssningar

Det såg ut som att Unlimited – obegränsad lyssning – var på väg bort från ljudboksmarknaden. Men både Nextory och Storytel håller fast vid modellen. Vilket innebär att de måste hantera kunder med ett misstänkt beteende.

Som kund är prenumerationer på digitala böcker med obegränsad tillgång den optimala modellen.

Spotify har 11 procent av ljudboksmarknaden i USA

Spotifys satsning på att inkludera 15 timmar ljudbokslyssning i sina prenumerationer gav ljudboksmarknaden i USA en boost. Enligt Bookstat hade Spotify 11 procent av marknaden under Q4-2023 och passerade Apple.

Jenny Thor blir ny VP för Publizon

Publizon (fd Axiell Media) har rekryterat Jenny Thor som får titeln Vice President den 1 februari. Hon har tidigare varit VD för Wapi och jobbat många år för Gyldendal.

Ordfront förlag: Vi har lagt extra tid på att se över lagerhållning

Nästa förlag ut i Boktuggs artikelserie om lagerhållning är Ordfront. Förlaget har sett över lagerhållningen, trycker mindre förstaupplagor och använder print on demand för backlist som inte längre finns i lager. I sommar testar förlaget kombinationen ljudbok och print on demand i original för första gången, berättar biträdande förlagschef och förläggare Jenny Bjarnar.

RBmedia köper Berrett-Koehlers ljudboksverksamhet

💰 Förlagsaffär. Ljudboksförlaget RBmedia köper Berrett-Koehlers ljudboksverksamhet och en backlist, som innehåller hundratals titlar inom affärer och personlig utveckling av författare som Brian Tracy och Sonya Renee Taylor. De har också ingått ett flerårigt avtal för att publicera nya Berrett-Koehler-titlar under RBmedias Ascent Audio, skriver Publishers Weekly.

Astrid Lindgren-bolag satsar på ehandel

📦 Ehandel i Lönneberga. Astrid Lindgren-koncernen lanserat en egen e-handel som ”erbjuder marknadens mest omfattande sortiment av licensierade produkter från Astrid Lindgrens sagovärldar”.
– E-handel har funnits inom koncernen i över 20 år, då den initialt växte fram ur efterfrågan hos besökare i temaparken Astrid Lindgrens Värld, 

Dags att rösta i Storytel Awards 2024

🏆 Ljudboksröster. Idag kl 12:00 öppnade omröstningen inför årets upplaga av ljudboksgalan Storytel Awards. Fram till och med den 9 februari kan svenska folket vara med och utse 2023 års bästa ljudböcker i kategorierna Roman, Spänning, Feelgood, Fakta, Barn och Ungdom. Nomineringen är baserad på de mest lyssnade och högst betygsatta titlarna hos Storytel under 2023,

Vinnarna av Adlibrispriset 2023

Nio böcker och en författare belönas med Adlibrispriset 2023 efter att 22 000 röster räknats. Sofie Sarenbrant vann visserligen inte deckarpriset – men fick Årets hederspris.

Bookbeat har över 300 000 abonnenter i Finland

🎧 Streamingexport. Bookbeat berättar att de nu har över 300 000 betalande abonnenter i Finland och att de sedan starten 2016 nu betalat ut över 100 miljoner euro (motsvarande 1,1 miljarder kronor) till finska förlag. Förra året (2023) ökade lyssningen på finsk litteratur med 12 procent och engelska böcker står endast för 3 procent av lyssningen.

Carina Englundh debuterar med Skuggor av familjen

Jag skriver feelgoodberättelser med sorgkant fyllda med humor och hoppfulla slut.

Intresset för litteratur och det kreativa gav mig grunden till en karriär inom kommunikation. Jag utbildade mig till journalist och tog en examen i MBA. Rollerna som marknadschef och kommunikationschef för varumärken som Team Olivia, ledande vård och omsorgsbolag,

Anna Winther debuterar med Kärlek på ön

Som liten hade jag livlig fantasi och drömde länge om att bli skådespelare för att få gestalta olika roller. Men jag insåg i gymnasiet att jag hade större talang inom det akademiska och utbildade mig så småningom till civilekonom. 

Efter många år med siffror började jag längta efter att få jobba med något mer kreativt. Inspirerad av en bekant inom filmbranschen försökte jag mig på ett filmmanus.

Novellix jobbar aktivt med att minska sina boklager

Det är nytt år och därmed för många också dags för lagerinventering. I en serie artiklar har Boktugg frågat förlag om deras tankar kring lagerhållning. Först ut är Novellix där vd Lena Hammargren konstaterar att koll på upplagor, sortiment och lager är ett ständigt pågående arbete.

Camilla Karlsson debuterar med Piren

Jag heter Camilla Karlsson och bor med min sambo, våra två döttrar, två katter och tre hundar utanför Påryd.

Den 25 januari går min dröm i uppfyllelse då min bok, Mollys Mysterier – Piren, får se dagens ljus.

Jag har alltid gillat att skriva och läsa men tyvärr har båda delarna legat på is genom åren men för ca 6 år sedan började jag skriva på min nu debuterande ungdomsdeckare.

ElevenLabs tar in 80 miljoner dollar i Serie B-runda

💰 AI-cash. I juni 2023 genomförde London/New York-baserade techbolaget ElevenLabs en Serie A-runda på 19 miljoner dollar där Nat Friedman, Daniel Gross och Andreessen Horowitz var ledande investerare. Även Storytel gjorde en mindre investering kopplad till ett samarbete kring AI-röster för att kunna erbjuda alternativa inläsningar av ljudböcker. Storytels VoiceSwitcher har nu testats på engelska sedan i somras och polska (november).

Hur ska små förlag kunna utmana jättarnas ljudboksroyalties?

Konflikten mellan Word Audio och Storytel visar ett problem på ljudboksmarknaden. De allra minsta förlagen har ingen makt och det snedvrider konkurrensen. Alla oberoende förlag borde gå samman och förhandla fram ramavtal med streamingtjänsterna.

Exakt hur diskussionerna mellan Storytel och Word Audio International Publishing går just nu och hur avtalsförhandlingarna gått till kan vi bara spekulera i.

Storytel ska spara för lönsamhet – 80 tjänster ska bort

Storytel lanserar idag ett effektiviseringsprogram som innebär att 13 procent av de anställda får gå, 80 tjänster ska bort under första kvartalet. Samtidigt höjs lönsamhetsmålen och man gör en jättenedskrivning på värdet av audiobooks.com.

Nextory sänker priset på Unlimited-abonnemang

Streamingpriser. Nextory ändrar sina priser. Basicpaketet höjs från 129 till 139 kronor i samband med att man ökar från 25 till 30 timmar som ingår. Premiumnivån (169 kr för 100 timmar) tas bort och i gengäld sänks priset på Unlimited från 209 till 189 kr för en samtidig användare.

Nya Börge Hellström-deckare ges ut postumt

Före sin död 2017 påbörjade deckarförfattaren Börge Hellström ytterligare tre deckare, som han skrev tillsammans med filmregissören och författaren Daniel Fridell. Den första boken i serien, ”Schackspelaren”, ges nu ut postumt.

Danius dagböcker: Kungen uppmanade mig att avgå

Mitt under krisen i Svenska Akademien 2018 uppmanade kungen den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius att avgå. Det hävdas i en ny P3-dokumentär, som utgår från Danius dagböcker.
Hovet tillbakavisar uppgifterna.

Roman delvis skriven av AI vann litterärt pris i Japan

🏆 Prisad AI. Författaren Rie Kudan har fått Akutagawa Prize, ett av Japans mest prestigefyllda litterära priser, för sin roman “Tokyo-to Dojo-to”. Ett av bokens teman är AI och Kudan avslöjar att hon använt sig av ChatGPT för att skriva boken. Runt fem procent av boken är kopierad från AI-genererad text,

Elenor Thelander debuterar med Det dolda uppenbara

Länge älskade jag mitt arbete som röntgensjuksköterska, där varje avbild av kroppen var som ett konstverk, ett unikt och förunderligt porträtt av insidan! Jag har tagit tusentals bilder på människors hjärnor, mest med magnetkameror (MRI), där jag på nära håll upplevt och sett hur formbar hjärnan är.

Nyfikenheten över vår mentala kapacitet bidrog till att jag bytte yrkesbana och utbildade mig i relationen mellan våra tankar,

Topplista hela året 2023: Fackböcker

Dessa ämnen intresserade svenska bokköpare 2023: Gängbrottslighet, glukos, engelska kungahuset, drinkar och skidåkning. Topplistan över de mest sålda fackböckerna toppas av en bok om gängkriminalitet.

Topplista: De mest lyssnade ljudböckerna helåret 2023

Det är en hel del barnböcker högt upp på topplistan över de mest lyssnade ljudböckerna i streamingtjänsterna 2023. Två av de tre första är skivna av Carl-Johan Forssén Ehrlin. Som egentligen är samma bok med olika inläsare.

Hundratals ljudböcker från WAPI försvunna från Storytel

Hundratals backlist-titlar från ljudboksförlaget WAPI har försvunnit från Storytel. Dessutom sägs flera av förlagets nyare titlar ha plockats bort från Storytels olika rekommendationslistor. WAPI och Storytel har nyligen förhandlat fram ett nytt avtal som skulle ge förlagets författare bättre ersättning.

Rättvisemärkt träningsdata för AI

🤖 fAIrlytrAIned. En ny ideell organisation, Fairly Trained, ska erbjuda certifiering av AI-tjänster som tränats på data som godkänts av dess upphovsmän. De hoppas därmed kunna visa skillnaden mellan de AI-företag som licensierar träningsdata och de som använder data från internet utan tillåtelse, skriver de i ett blogginlägg.

Frida Envall ny VD för Ugglan efter Anders Billing

🦉 VD-byte. Frida Envall, inköpsansvarig för böcker på bokhandelskedjan Ugglan, blir ny VD efter Anders Billing som istället tar över ordförandeposten efter Anders Källgren som dock sitter kvar i styrelsen som ledamot. Den nya organisationen träder i kraft 1 juli 2024, men överlämningen har redan inletts, rapporerar Svensk Bokhandel.

Pernilla Morris debuterar med Du är en drake

I vuxen ålder, ganska plötsligt, uppenbarades ett gammalt barndomstrauma för mig. Det hade varit begravt långt ner bortom mitt medvetande. Jag kräktes, grät och skrattade på samma gång. Det var INTE vackert!

Sen grät jag i flera veckor. Det var så jobbigt att se allt som var bakom alla de där påhittade historierna som hade byggt upp hela min identitet. 

Teatervår inspirerad av romaner och tv-serier

Våren 2024 lånar teatern stoff från romaner, facklitteratur och tv-serier. Det blir både rejäla kostymbyten av klassiker och nya dramatiseringar av romaner som tidigare inte setts på scen.

Skuggmarknaden – direktförsäljning växer

Böcker säljs idag via flera olika återförsäljarkanaler – men det finns också en skuggmarknad där både författare och förlag är aktiva: direktförsäljning. En trend som kan ta fart under 2024.

Redan 2020 skickade vi ut ett Analysbrev med rubriken Bokhandlare är vi allihopa som tog upp fenomenet med direktförsäljning.

Zadie Smith till Littfest

Den brittiska författaren Zadie Smith kommer till årets Littfest i Umeå 14–16 mars. Smith, just nu aktuell med den historiska romanen ”Bedragaren”, framträder i ett scensamtal tillsammans med Yukiko Duke.

Breakwater Publishing har fått ny ägare

Breakwater Publishing, som beskriver sig som sjöfartens bokförlag och kommunikationsbyrå, har bytt ägare. Lennart Fougelberg som startade förlaget lämnade vid årsskiftet över ägarskap och vd-roll till Fredrik Thor vars företag PR-Offset Grafiska i flera år har samarbetat med Breakwater.

När kan jag kasta bokföringen?

Vilket års bokföring kan jag kasta den 1 januari 2024 och hur länge ska jag spara kvitton och andra papper? Här får du svaret samt tips på bra böcker om bokföring och ekonomisk redovisning.

Lena Törnberg debuterar med Hela jävla alfabetet

Lena Törnberg heter jag, född 1961 och uppvuxen utanför Sundsvall. Hela jävla alfabetet är min debut, fast skrivandet varit mitt stora intresse sedan jag var liten. Under många år rusade jag hem från skolan och skrev intensivt hela kvällarna. Men när jag skulle välja väg i livet vågade jag inte satsa på min skrivardröm.

Annika Norlin-debut såld till sex länder

🌍 Export. Nu är det klart att Annika Norlins debutroman ska ges ut i Storbritannien, där förlaget Scribe planerar utgivning 2025, med Alice Olsson översättare. Det avtalet innebär att Stacken kommer att översätts till totalt sex språk. Utöver engelska är det sen tidigare klart att boken översätts till nederländska,

Fjärdeklassare får läsa poesi i skolan

Elever i årskurs fyra ska få läsa poesi i skolan. Författarcentrum Östs satsning, ”P som i poesi”, vänder sig till elever i socioekonomiskt utsatta områden. Eleverna får bland annat möta en poet och arbeta med poesi i klassrummet.

Läcka på Malmö stadsbibliotek – böcker möglar

Böcker möglar i källaren under Malmö stadsbibliotek eftersom väggarna inte håller tätt. Biblioteksbesökare som vill låna August Strindberg, Victor Hugo och James Joyce som förvaras i den drabbade delen av bibliotekets magasin får beskedet att böckerna är på lagning, rapporterar Sydsvenskan.