De 100 senaste nyheterna

SPONSRAT INLÄGG

Fler aktiviteter på biblioteken i fjol

Aktiviteterna återvände till landets bibliotek under pandemins andra år. Det visar Sveriges officiella biblioteksstatistik som Kungliga biblioteket (KB) sammanställer.

Analys: Maktstriden mellan Storytel och Nextory

Storytel Books stoppar nya ljudböcker i prenumerationstjänsten Nextory efter att de inte kommit överens om ett nytt avtal – och hotar plocka bort alla sina titlar. Flera mindre förlag finner agerandet ironiskt.

SPONSRAT INLÄGG

Fortsatt svårt för tryckerier och förlag

Den tryckerikris som briserade efter förra sommaren är fortfarande inte löst. Tvärtom kan den förvärras – med stigande priser och långa leveranstider. ”Man kanske måste tänka att det inte går lika snabbt att få fram en bok i dag”, säger Eva Hansén på Bonnierförlagen.

Malin Tuvesson debuterar med humoristisk feelgood

Mitt namn är Malin Tuvesson och jag är författare. Jag har alltid haft livlig fantasi och har skrivit sedan jag lärde mig läsa och skriva. Tidigare har jag haft noveller med i antologier, nu senast i Mordiska väsen från Darkness publishing men jag är även en av författarna till antologin 

Poeter visar stark solidaritet med Ukraina

Svenska och utländska poeter skriver dikter i solidaritet med Ukraina. Efter ”Poeter mot krig” kommer även ”Dikter för Ukraina” med nyskriven poesi av ett åttiotal poeter.

Victor Malm blir ny kulturchef på Expressen

Victor Malm blir Expressens nya kulturchef, och efterträder därmed Karin Olsson.
”Kultursidorna har varit mitt andra universitet, och att nu få leda dem framåt och vidare känns otroligt hedrande” säger han i ett pressmeddelande.

SPONSRAT INLÄGG

Marianne Engman debuterar med handbok om internet

Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar. Covid-19-pandemin visade tydligt hur viktigt det är att hänga med i teknikens utveckling och hur otroligt snabbt den går framåt.

SPONSRAT INLÄGG

👺 Maskeradsångare (Nyhetsbrev #388)

Nyhetspaus. Det finns de som hävdar att det är nyttigt att avstå nyheter under kortare – eller längre perioder. Rädslan för att missa något viktigt ställs mot insikten att det viktiga ändå riskerar att drunkna i överflödet. De senaste veckorna har jag haft mindre tid att läsa nyheter och har fått sålla hårdare i det jag läst.

Jakob Marklund debuterar med humoristisk spänningsroman

För den som kände mig som ung ter sig min debut som författare fullständigt osannolik. Jag spelade datorspel och kodade, läste så gott som aldrig böcker. Men något hände under gymnasiet då jag började skriva texter till metal-bandet jag sjöng i. Började läsa Shakespeare och gjorde tappra försök med rim och versmått.

Caroline Möllesand debuterar med Ölandsfeelgood

Trots att jag alltid har skrivit i jobbet hade jag aldrig drömt om att skriva en bok. Det verkade för komplicerat. 2019 var jag sjuk i utmattning och behövde fokusera på något nytt. En skrivarkurs på distans fick min trötta hjärna att vakna till liv och bli kreativ igen.

Tack vare en kurskamrat upptäckte jag feelgoodgenren – sådant ville jag också skriva!

FN-förhandlare: Ställ dig i motpartens skor

Han har förhandlat med Saddam Hussein, Bashar Al-Assad och Vladimir Putin men också fått oväntad hjälp av Moder Teresa.Ställ dig själv i din motparts skor, i synnerhet om du inte håller med honom eller henne, säger FN:s förhandlare Staffan de Mistura.

Camilla Francke debuterar med barnbok om hungrig blåmes

Jag arbetar som lärare, uppvuxen i Västmanland med en mamma, pappa och två äldre bröder. Bor numera i Närke. Jag har alltid älskat barn- och bilderböcker. Som barn lyssnade jag på alla möjliga slags sagor, böcker och berättelser. Allt som oftast satt jag med ett ritblock. Jag tecknade bara för mig själv och fantiserade samtidigt.

Erica Eklund debuterar med sann berättelse om alkoholmissbruk

Redan som tioåring drömde jag om att bli författare. Jag skrev många berättelser på min skrivmaskin, slukade böcker, både från min egen och mammas bokhylla, och älskade när min lärare i skolan läste högt ur en skönlitterär bok.

Idag arbetar jag som lektör och författarcoach och ägnar dagarna åt min passion,

Akademitvist slutade med dyr nota

Svenska Akademiens rättsliga process mot nazistiska Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen blev en kostsam affär. Det framgår av Akademiens verksamhetsberättelse för förra året.

Vispoeten Alf Hambe död

Den halländske vispoeten, kompositören och författaren Alf Hambe är död.

Hambe är bland annat känd för ”Visa i Molom” och skapade den poetiska världen Molom – ett fantasilandskap, som bär likheter med området kring halländska Steninge, där han bodde.

Alf Hambe debuterade 1962 med visboken ”Astronaut till häst”

Storytel rapport Q1-2022

Det fanns många frågetecken inför Storytels kvartalsrapport för Q1-2022. Börskursen nedpressad. Och osäkerhet kring Ryssland.

Kriget dödar hans skönlitterära skrivande

Kriget stoppar den ukrainske författaren Andrej Kurkovs skönlitterära skrivande. Verkligheten ställer sig i vägen. Trots att ryska är hans första språk överväger han att ge ut sina böcker enbart i översättning.

Succédebutanten Bonnie Garmus skrev sin bok ”i raseri”

Bonnie Garmus är beviset för att allt kan hända även när du har kommit upp i åren. Hon var 64 år när hennes debutroman ”Lektioner i kemi” publicerades. Ett år senare är den översatt till 34 språk, har toppat en rad bästsäljarlistor och ska bli film.

Silfverbielke-serien får nytt liv hos Storytel

Storytel har förvärvat de exklusiva rättigheterna att fortsätta berättelserna i den svenska crime-serien om karaktären Silfverbielke av Dag Öhrlund och Dan Buthler. Nu planerar Storytel för nya produktioner, med release nästa år.

Michelle Uhlin Lilja debuterar med fantasyroman

Skrivandet har alltid varit en stor passion för mig. Redan när jag gick i lågstadiet och precis hade lärt mig skriva hittade jag på berättelser och udda karaktärer. Jag skrev fantasy under högstadiet och gymnasiet för att träna mig själv. Under en sommar i högstadiet fick jag åka på ett författarläger i Danmark där jag träffade andra ungdomar med samma intresse för att skriva och tillsammans publicerade vi en novellsamling,

Elisabeth Hjorth får litteraturpris

Gerhard Bonniers essäpris går i år till Elisabeth Hjorth för essäboken Mutant. Priset, om 100 000 kronor, har tidigare tilldelats bland andra Stefan Jonsson, Horace Engdahl och Sara Danius.

”Elisabeth Hjorth bejakar plikten: den att göra sin röst hörd, att ta fasta på åtrån och begäret och brotta ner skammen.

🍹 Första tredjedelen (Nyhetsbrev #387)

Tredjedel: Igår vid 11-tiden hade en tredjedel av 2022 passerat. Hur går det med målen du satte upp inför nyår? Eller har du tvingats revidera planerna? Bokbranschen brottas precis som alla andra just nu med kostnadsökningar på tryck, transporter och en hel del annat. Det vackra vårvädret är skyldigt till att Boktuggs fredagsbrev uteblev.

Sigtuna litteraturfestival ställs in

Det blir ingen litteraturfestival i Sigtuna i år heller. Arrangörerna meddelar att festivalen som skulle ha ägt rum den 7 maj ställs in på grund av tidsbrist.

– Planeringstiden efter pandemin blev för kort. Det blev en rivstart för oss och våra samarbetspartners i projektet. Viljan att vara en del av festivalen finns men inte tiden för planering,

Rebecca Alsberg får översättarpris

Rebecca Alsberg får 2021 års Elsa Thulin-pris av Sveriges författarförbund.

Framför allt har hon uppmärksammats för sina översättningar av de sex delarna i Karl Ove Knausgårds ”Min kamp” mellan åren 2010 och 2013, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

”Rebecca Alsberg, sedan 1977 verksam som skönlitterär översättare från engelska och norska,

Jason Diakité aktuell med ny barnbok

Artisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, släpper en barnbok. Tillsammans med Matilda Westerman har han skrivit Har du fel?. Boken vill uppmana barn till kritiskt tänkande och faktagranskande i det allt snabbare informationsflödet.

Har du fel är uppföljare till boken Du har rätt!

Akademibokhandeln ökade, Bokus tappade under Q1-2022

De fysiska butikerna ökade försäljningen medan Bokus tappade både på fysiska och digitala böcker. Det framgår av Bokusgruppens kvartalsrapport för Q1-2022. Positivt var förbättrat resultat, negativt att Bokus Play inte lyfter.

Forskaren Emma Frans debuterar med barnbok

Emma Frans vill få barn att tänka som forskare. Vetenskapsskribenten och doktorn i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet har skrivit boken ”Tänk som en forskare”, riktad till barn mellan 9–12 år.

”Barn varken kan eller vill identifiera sig med den gängse bilden av en forskare, det vill säga en gammal,

Kikki Danielsson ger ut självbiografi

Snart 70 år fyllda Kikki Danielsson ger ut en självbiografi i oktober 2022.

”Efter 50 år i rampljuset så tyckte jag att det var hög tid att nyansera bilden av mig, artisten, men kanske framför allt människan Kikki Danielsson. Berätta om alla de delar, erfarenheter och stunder som bildat den helhet som sällan stämmer med den allmänna uppfattningen om min person”,

Nobelveckan plus för Abdulrazak Gurnah

Fyra och en halv månad efter Nobeldagen är fjolårets Nobelpristagare i litteratur Adulrazak Gurnah på plats i Börshuset i Gamla stan. Pandemin har givit honom inte bara en Nobelvecka utan två. ”Det här är Nobelveckan plus”, säger han.

Louise Glück ger ut prosa för första gången

Poeten Louise Glück, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020, utkommer med en ny bok. Förlaget beskriver ”Marigold and Rose: A fiction” som en ”fabel” på 64 sidor.

Berättelsen handlar om tvillingarna Marigold och Rose och följer deras tankar från spädbarnstiden. Den är delvis baserad på Glücks barnbarn, Emmy och Lizzy,

👨‍🏫 Historielektioner (Nyhetsbrev #386)

Tidsbrist: En blick ut i trädgården ger samma känsla som när man öppnar mejlkorgen i datorn: Det går för fort. Jag hinner inte riktigt ta in och njuta av allt – eller rensa ogräs. Men det är bara att ta ett djupt andetag och inse att det är så det är.

Topplista vecka 15–2022: Skönlitteratur

Emelie Schepp behåller förstaplatsen på den skönlitterära topplistan för förra veckan. Här är de 100 mest sålda skönlitterära böckerna vecka 15–2022 (11–17 april).

Tiktok ökar brittisk bokförsäljning

Läsare som diskuterar sina favoritböcker på Tiktok har bidragit till en ökad försäljning av böcker i Storbritannien, enligt en ny rapport från den brittiska förläggarföreningen Publishers Association, PA.

Jasmine Kara släpper bok om tiden som strippa

I drygt tio år levde artisten Jasmine Kara ett dubbelliv: Ena dagen stod hon på Allsångsscenen, nästa dag på en scen på en strippklubb i New York. I sin självbiografiska bok ”Den mörka scenen – Mitt hemliga dubbelliv” berättar hon om tiden som strippa.

Kulturministern lovar lyft för biblioteken

Regeringen har tagit beslut om en nationell biblioteksstrategi, som man anser ska stärka Sveriges bibliotek.
– Vi ska ha ett starkt biblioteksväsen och denna strategi pekar verkligen ut att vi tar det steget, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Angela Rizzo debuterar med feelgood på en grekisk ö

Jag arbetar som läkare, uppvuxen i Stockholm med en syster och en ensamstående mamma. Som barn tillbringade jag mycket tid i Värmland hos min mormor och morfar. Mormor brukade berätta sagor och under påtvingade sovstunder på dagis började jag skapa egna berättelser i mitt huvud. När jag med min morfars hjälp knäckte alfabetskoden började jag skriva ner mina tankar och fantasier.

Johan Seltborg debuterar med underhållande guide om interim management

Jag är i grund och botten en komiker som ständigt törstar efter uppmärksamhet och vars största drivkraft är att underhålla. Det finns inget som ger mig större kickar än när andra skrattar åt mina skämt.

Jag är också en karriärist med lång utbildning, som i många år jagat allt viktigare jobb och finare titlar.

Västerbro skriver roman om helveten på jorden

Hittills har Magnus Västerbros författarskap kretsat kring historisk populärvetenskap. Men med sin nya bok, ”Den svarta boken. Små berättelser om död och förvandling”, debuterar han som skönlitterär författare.

Så här beskrivs boken: ”Här blandas historia och nutid, ibland med utgångspunkt i verkliga händelser, ibland hämtat ur författarens dagdrömmar,