fbpx

De 100 senaste nyheterna

Waterstones tar över bokhandel när Pocket shop lämnar UK

Pocket shop har nu helt och hållet lämnat Storbritannien. Butikerna i Hammersmith och Birmingham Airport har stängt, men butiken på Liverpool Street Station kommer att leva vidare. I september 2019 togs både hyresavtal och personal över av bokhandelskedjan Waterstones. Pocket shops tre butiker i UK öppnade under 2016 och levde med andra ord i omkring tre år innan ägaren Bonniers beslutade sig för att satsa på andra delar av verksamheten.

Lokala författare möter läsare på Skaraborgs bokmässa

För andra året i rad anordnas Skaraborgs bokmässa i Töreboda den 19–20 oktober 2019. Det blir bokförsäljning, signeringar och föreläsningar med lokala författare som Maria Bouroncle, Vladimir Oravsky, Petter Inedahl, Solveig Vidarsdotter, Petronella Simonsbacka och Jan-Erik Ullström. Det finns också en sagohörna för yngre besökare. Bokmässan äger rum på Järnvägsgatan 6 i Töreboda,

Dagens boktips med mera – 16 oktober 2019

Oscar Wilde var en av de konstnärer som hade ett hårt liv, fullt av motgångar som idag inte hade drabbat honom på samma sätt. Han dömdes bland annat för homosexuella kontakter, och karriären återhämtade sig inte förrän långt efter hans död.

Sara Danius mamma: Hon visade inget utåt

Sara Danius mamma Anna Wahlgren tackar i ett inlägg på Facebook för det deltagande som strömmat in under helgen efter dotterns bortgång.
”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara”, skriver hon.

Dagens boktips med mera – 13 oktober 2019

När han kom på 1960-talet revolutionerade han musiken genom ett sparsmakat uttryck och texter som var lika delar protestsånger som lyrik. Genom åren har han sedan fått en allt större publik. 13 oktober 2016 fick han Nobelpriset.

Stridsberg om Sara Danius död: ”Lämnar gigantiskt hål i världen”

Sara Danius beskrivs som en av Sveriges största humanister och lämnar enligt många ett enormt avtryck i svenskt kulturliv.
– Det är ofattbart sorgligt. Jag tänker på hennes familj och allt hon hade kvar att uträtta, säger hennes förläggare Daniel Sandström.

Sara Danius sörjs av vänner och kollegor i kulturvärlden.

Författaren och forskaren Sara Danius är död

Författaren, litteraturforskaren och Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius har avlidit. Hon blev 57 år gammal.
”En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt”, skriver kungen.

Dagens boktips med mera – 12 oktober 2019

Vem har inte läst om Pelle Svanslös? Gösta Knutssons finurliga böcker fick en stor publik, som förnyas varje år sedan 1939. Det kan man kalla storverk. Knutsson föddes på dagens datum, precis som Per Hagman.

PEN America: Beklagar djupt Nobelkommitténs val av Peter Handke

”Vi är förstummade av valet av en författare som använt sin offentliga röst till att undergräva historisk sanning och erbjuda publikt bistånd till förövare av folkmord”, skriver Amerikanska PEN som svar på att Peter Handke får Nobelpriset i litteratur.

Svensk Handel vill se lägre hyror

Många bokhandlare ser att hyran blir en allt tyngre post när försäljningen sjunker. Men det gäller alla butiker. Svensk Handel larmade i veckan om att sko- och modebutiker har det tufft och att det särskilt är höga hyror som tynger.
– Om fastighetsägarna vill hålla stadskärnor och köpcentrum levande måste de ta till sig av detta,

Dagens boktips med mera – 11 oktober 2019

Dagens jubilerande författare är en klassiker. Förvånad inser jag att han inte finns att köpa på svenska längre. Men ge inte upp – Elmore Leonard är värd att letas efter på antikvariaten.

Ishiguro mest utlånade Nobelpristagaren i fjol

Kazuo Ishiguro var den Nobelprisförfattare vars verk lånades ut allra mest på svenska bibliotek under förra året. Det meddelar Sveriges Författarfond som varje år sammanställer statistik av utlåningen i både folk- och skolbibliotek.

Peter Handke: Modigt av Akademien

Författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke får varsitt Nobelpris i litteratur.
– Det här är ett modigt val av Svenska Akademien, säger Peter Handke under en improviserad presskonferens i sin trädgård utanför Paris, enligt Dagens Nyheter.

Dagens boktips med mera – 10 oktober 2019

En del författare väljer att skriva fiktion, anda väljer att begrunda sitt eget liv och förvandla det till en sorts blandning av biografi och roman. Gärna om och om igen. Imre Kertész är definitivt en av dessa.

Förhandstipsen: Nobelpriset 2019 går till …

Anne Carson, Jamaica Kincaid eller kanske Margaret Atwood? Enligt förhandsspekulationerna ligger ovanligt många kvinnliga författare bra till när Svenska Akademien ska dela ut två litteraturpris.

Svenska Akademien och alla turer kring Nobelpriset – detta har hänt

Interna stridigheter, avhopp och åtal mot kulturprofilen – Svenska Akademiens krisår resulterade i ett minskat förtroende och ett inställt Nobelpris. Men pausen är över, på torsdag tillkännages två Nobelpris i litteratur. Här är turerna kring Svenska Akademien och litteraturpriset.

LitterArt Gästabud i Nyköping 18-19 okt

Det är ett rejält program som väntar gästerna vid LitterArt Gästabud i Nyköping den 18-19 oktober 2019. Bland författarna finns både kända namn som Björn Ranelid, Anna-Karin Palm, och Mari Jungstedt liksom lokala författarna Hans Rydberg och Cecilia Karlström. Författarmöten på caféer blandas med Vandring i Maria Gripes fotspår. Det hela avslutas på lördagskvällen med After LitterArt,

Tblisi blir UNESCO:s Världsbokhuvudstad 2021

Georgiens huvudstad Tblisi får äran att vara UNESCO:s World Book Capital 2021. I år är det Sharjah i Förenade Arabemiraten och nästa år är det Kuala Lumpur i Malaysia. Enligt Publishing Perspectives kommer Tbilisi att satsa på att använda teknik som redskap, inte distraktioner, för att öka läsandet bland unga medborgare.

Anders Olsson: ”Vem vill ha ett pris som saknar prestige?”

Att ställa in utdelningen av fjolårets Nobelpris i litteratur var en enorm prestigeförlust för Svenska Akademien. Torsdagens tillkännagivande kan ses som en seger – men är också en temperaturmätare för om förtroendet för Akademien har återställts.

Förlaget Smartypants söker ny ägare

Smartypants, ett förlag som ger ut barnböcker skrivna av barn, lägger ner verksamheten.
”Det har varit fantastiskt roligt att få ta del av alla hundratals unika historier från alla barn, och ännu roligare att lansera tryckta versioner av några stycken. De senaste två åren har tyvärr inte tiden räckt till riktigt och företaget har till stor del varit inaktivt,

Bokbranschen hoppfull inför dubbla Nobelpris

Bokhandlarna hoppas att torsdagens dubbla tillkännagivande av Nobelpristagare i litteratur ska väcka både läs- och köplust. När utdelningen av priset uteblev i fjol blev försäljningen lidande.
– En populär Nobelpristagare är ofta en av toppsäljarna under året, säger Anna Austin, kategorichef för böcker på Akademibokhandeln.

Dagens boktips med mera – 7 oktober 2019

Ur The Beat Generation uppstod flera betydande författarskap, och ett av de riktigt lysande ögonblicken i genrens historia var när Allen Ginsberg läste högt ur Howl för första gången, 7 oktober 1955.

Don Winslow: Tror det är slutet för Trump

Med ”Muren” har Don Winslow slutfört sin mäktiga trilogi om en amerikansk narkotikaagents kamp mot kartellerna i Mexiko och i USA. Nyligen besökte han Sverige för att tala om sin bok – och om den strid han och många andra författare i USA för mot Donald Trump.

Dagens boktips med mera – 6 oktober 2019

Få författare har lyckats få Bookerpriset två gånger. En av dem är Hilary Mantel, som dessutom fick det för en bok och dess uppföljare. Det första på dagens datum, 2009.

Dagens boktips med mera – 5 oktober 2019

Få hjältar har blivit lika långlivade som James Bond, och då har ändå tre fjärdedelar av alla hans älskarinnor försökt ta livet av honom på något sätt. Den 5 oktober hade den första filmen om honom premiär, för 58 år sedan.

Svenska Akademiens rykte är knappast rentvått

På torsdag tillkännager Svenska Akademien två Nobelpriser i litteratur, men betyder det att dess anseende är återupprättat utomlands? Över huvud taget inte, enligt den norske kritikern Bernhard Ellefsen.

Ny rapport: Ljudboksabonnenter köper fler tryckta böcker än andra

Enligt Mediavision prenumererar 17 procent av de svenska hushållen på en streamingtjänst för ljudböcker. Dessutom köper ljudbokskunder i högre grad tryckta böcker än vad icke-abonnenter gör. Över 22 procent av ljudboksabonnenterna har köpt tryckta böcker under det senaste kvartalet. För dem utan abonnemang är andelen 16 procent.
– Ljudbokstjänsterna är inte ensam förklaring till sjunkande försäljningssiffror för tryckta böcker.

Dagens boktips med mera – 4 oktober 2019

På dagens datum visades det första avsnittet av Beverly Hills 1990, och omkring 50 år tidigare föddes författaren Anne Rice, som skrev allt annat än tv-serier. Hennes böcker hade mer bett än så …

Bill Gates skriver klimatbok – släpps sommaren 2020

IT-miljardären Bill Gates skriver en bok om energi och klimatförändringar. Den kommer att ges ut i USA av förlaget Doubleday i juni 2020 och ska innehålla en vision om hur världen kan bygga de verktyg som krävs för att nå nollutsläpp av växthusgaser, skriver Publishers Weekly. Doubleday ingår i Knopf Doubleday som är en del av Penguin Random House.

Premiär för litteraturfestivalen Vimmerby berättar

Nu är programmet släppt till litteraturfestivalen Vimmerby berättar, som arrangeras för första gången 17–19 oktober 2019. Bland de medverkande finns Mark Levengood, Therese Alshammar och Elias och Agnes Våhlund.

Chicago slopar förseningsavgifter på bibliotek

Kommer förseningsavgifter på bibliotekslån att bli ett minne blott? Kanske, om man ser till den pågående trenden i USA. Senast ut är folkbiblioteken i Chicago, som från och med oktober 2019 avskriver alla förseningsavgifter. Detta görs som en del i en biblioteksreform med syfte att skapa ett mer rättvist bibliotekssystem som inte drabbar familjer med svag ekonomi.

Danmark: Gyldendal stryker rasistiska ord ur återutgiven barnbok

Förlaget Gyldendal har valt att utelämna åtta dikter i en nyutgåva av Halfdan Rasmussens klassiska barnrim. Detta på grund av att de innehåller ord som ”neger” och ”hottentott”, skriver Politiken. Rasmussens dotter Iben Nagel Rasmussen motsätter sig beslutet och menar att man istället borde ha förklarat i boken att det var ord som användes på den tiden då dikterna skrevs.

Sheila Bravo vinnare i Watty Awards 2019

24-åriga Sheila Bravo kommer att få sin roman Historically Inaccurate utgiven av Wattpad Books hösten 2020 efter att hon vunnit Top Award i 2019 års Wattys. Över 169 000 bidrag skickades in och av dessa utsågs 500 vinnare fördelade på tio-tolv kategorier och elva språk.
I skrivande stund har den 29 delar långa berättelsen Historically Inaccurate 110 000 läsningar och Shay (som är författarens signatur på Wattpad) har 114 000 följare.

Femårsjubileum för SmåLit i februari 2020

I februari fyller Smålands litteraturfestival fem år. SmåLit är nu det största kulturevenemanget i Jönköpings län och arrangeras nästa år i Värnamo, Jönköping och Tranås.

Samfundet De Nio delar ut priser till Anna-Karin Palm och nio andra

Den litterära akademien Samfundet De Nio delar ut pris till författaren Anna-Karin Palm och litteraturkritikern Ulrika Milles. Anna-Karin Palm är aktuell med en biografi över Selma Lagerlöf och Ulrika Milles recenserar litteratur för bland andra Dagens Nyheter och Kulturnyheterna.

Stäng meny