De 100 senaste nyheterna

🍫 Tid för mutor (Nyhetsbrev #397)

Stjärnfall. Igår och idag går det att se ”stjärnfall” på himlen i Sverige. Egentligen är det när jorden passerar genom meteorsvärmen Perseiderna som småpartiklar (som består av stoft från kometen Swift-Tuttle) brinner upp när de kommer in i jordens atmosfär. Nåväl. Vid midnatt gick jag ut på balkongen med min yngsta dotter och tittade upp mot den stjärnklara himlen,

SPONSRAT INLÄGG

Sabine Mickelsson debuterar med magisk bilderbok

Mitt första möte med magi var när jag lärde mig att skapa ord av bokstäver, och redan som femåring skrev jag min första bok. Under samma period hittade jag vägen till Narnia och min kärlek till det förtrollande och fantastiska var ett faktum. En kärlek som bara växt och nog aldrig kommer att överge mig.

Jessica Sjöblom debuterar med En lägenhet full av stjärnor

Min mamma läste ofta högt för mig och mina syskon när vi var små. Hon öppnade upp nya världar fyllda av sagoväsen och spännande livsöden. Världar som jag allt sedan dess har gjort mitt bästa för att dela med mig av till min omgivning. Jag blev en sagosamlare och en bokmal av rang,

Produktiva författare skriver så tangenterna glöder

Alltför produktiva författare har tidigare varit ett problem för förlagen. Men med ljudboksboomen slipper de lägga band på sig och kan publicera böcker i en snabbare takt. Christina Erikson planerar att ge ut sju trilogier – 21 böcker – inom loppet av ett tiotal år.
– Jag mår bra av att få jobba,

SPONSRAT INLÄGG

Annika Björkhem debuterar med Latenta höjder

I alldeles för många år har jag känt mig som Ignatius i Dumskallarnas Sammansvärjning – ständigt i en sorts opposition mot det moderna samhället. Eller kanske snarare verkligheten.

 Skrivit har jag alltid gjort, i perioder väldigt intensivt. Under flera år när min dotter var liten tillbringade jag all ledig tid med att skriva olika texter till veckotidningar.

Erica Algehov debuterar med Viljan och världen

Nu när jag debuterar med Viljan och världen, ser jag min erfarenhet som pedagog och säljare som en fin kombination. 

Efter skrivkursen på Mallorca bland citronträd och olivlundar var jag fast. Där tog jag ett nytt steg i livet och fortsatte med en ettårig skrivarlinje. Mitt romanprojekt tog fart och min tänkta sångbok för barn fylldes på med nya sånger.

Peter Stålhammar debuterar med Pumpakungen

Mitt namn är Peter Stålhammar och bor i Getebol strax utanför Säffle. Jag är en fantasifull ingenjör som alltid vill lösa nya problem och har ett konstant behov av att bygga saker. När mörkret infinner sig är det film som gäller, helst fantasy eller science-fiction.

SPONSRAT INLÄGG

Sara Edsman debuterar med boken Hjälp! Jag kan inte sova

När jag var liten tuggade jag alltid på pennan. Det var en gul blyerts och det smakade illa. Sen skrev jag, och när jag tänkte så tuggade jag. När jag blev äldre snurrade jag mitt hår i stället. Idag skriver jag på datorn och har skrivit min första barnbok. Inte vilken bok som helst.

Elisabeth Berglund debuterar med fantasyromanen Eldbarnet

Elisabeth Berglund debuterar med en livfull fantasyroman.

Allt började med en önskan:

”Jag vill ha en stor alvfest när jag fyller 50. Skira tyger, lyktor i träden och … alver … ja, du vet.”

”Urtråkigt”, sa min man. ”Vad ska vi göra?

Krigsskildringen i Agota Kristofs trilogi är ständigt relevant

Hon flydde från Ungern 1956. Trettio år senare gav hon ut den första delen i trilogin Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen. Agota Kristofs skildring av död, våld och krig ur två pojkars perspektiv har beskrivits som genialisk – men vad är det som ligger bakom succén?

Politiker i fiktionen: Bo Baldersons statsråd

Han är 16-barnsfar, synnerligen förmögen – men knappast särskilt politiskt intelligent. Det namnlösa statsrådet i Bo Baldersons deckarserie är betydligt bättre på att lösa intrikata mordgåtor än på att sköta sin ministerpost.

🌪️ Perfekt storm (Nyhetsbrev #396)

En perfekt storm. Igår var det en bra bit över 30 grader och först hade jag tänkt mig ett kvällsdopp. Istället tog jag en promenad. Men jag såg snabbt att molnen tornade upp sig och det började mullra och blixtra så jag vände hemåt igen. Hundra meter hemifrån kände jag att det började blåsa.

SPONSRAT INLÄGG

Topplista juli 2022: Barnböcker

Vad köpte föräldrarna till sina barn i sommar? Här är de mest sålda barnböckerna i juli 2022. Musse & Helium toppar återigen 100-listan.

Topplista juli 2022: Pocketböcker

Vilka böcker lästes mest på stranden? Vi vågar påstå att det är någon av dem som ligger på topp 100-listan över de mest sålda pocketböckerna i juli 2022.

Eva Moberg debuterar med Kärlek utan munskydd

Jag heter Eva Moberg, bor i vackra Norrköping och har drömt i över 40 år om att ge ut en bok. Men drömmar kräver hjälp av handling och förra året blev tiden rätt att påbörja min debutroman.

Redan från när jag förstod ”lampa” har jag älskat ord. Jag har sedan dess övat mig mycket med hjälp av brev,

Åsnan ställde Athena Farrokhzads liv på sin spets

Politisk, men också lekfull, har Athena Farrokhzad gjort dikten angelägen även för ovana läsare. Med sin nya diktsamling ”Åsnans år” skriver hon in sig i ”en åsnelitterär tradition”.
– Det jag tycker om med den här boken är det att den är så flippad, säger hon.

Mega-fusion av bokförlag oroar Stephen King

USA:s största bokförlag Penguin Random House tecknade 2020 ett avtal om att förvärva det rivaliserande förlaget Simon & Schuster. Efter en stämning från amerikanska staten hörs också varningsröster om att ”blockbuster”-sjukan i Hollywood kan drabba förlagsbranschen.

Rekordmånga förköpta biljetter till Bokdagarna i Dalsland 2022

Bokdagarna i Dalsland slog besöksrekord före pandemin. Sedan dess har den litterära festivalen sänts digitalt och arrangerats i mindre skala. Nu är evenemanget tillbaka i sin fysiska form.
– Vi har aldrig sålt så mycket förköpsbiljetter, säger huvudansvarige Viktor Estby.

Christer Johfur debuterar med Den Ofrivillige Busschauffören

Jag är utbildad verkstadsmekaniker, gymnasium ekonom, filosofie kandidat från systemvetenskaplig linje 120p med inriktning mot företagsekonomi och mariningenjör KY 90p. Jag har varit verksam som postsorterare, verkstads- och flygplan /vapenmekaniker, montör, försäljare, sjukvårdsbiträde, lärarvikarie, restaurangbiträde, musiker och studiotekniker, stansoperatör, systemerare / programmerare, it-konsult där jag var underleverantör till IBM som utbildningsansvarig för SWIT-kurser i IBM AS 400 miljö,

🏃🏽 Maratonloppet (Nyhetsbrev #395)

Maratonloppet. En av de första saker jag lärde mig när jag debuterade 2009 var att bokbranschen är ett maratonlopp, inte ett hundrameterslopp. Trots all fokus på lanseringar och releasefester så krävs uthållighet för att lyckas. Få författare lyckas på första försöket, även om vi älskar dessa berättelser om succédebutanter.

Ett bra exempel på detta är en kort nyhet som vi skrev om i veckan,

Sandra Vilppala debuterar med Den gyllene cirkeln

Tio dagar tog det att skriva Den gyllene cirkeln. En film rullades upp i mitt huvud och fingrarna steppade loss på tangentbordet och – BAEM – färdigt! Tio dagar och hundra sjuttiotusen tecken och nu ska jag debutera som författare. Så kan det gå.

Jag växte upp i Sveriges tråkigaste stad.

Unge illustratören Maxi Svensson: ”Jag ska ut i världen”

Han är Sveriges kanske yngste illustratör, kallas för underbarn och hans verk säljs för stora summor. Nu har 17-årige Maximilian ”Maxi” Svensson illustrerat sin andra barnbok: ”En hemlig sommarnatt”.
– När jag jobbar så hårt så vill jag att folk ska se det också, inte bara jag, säger han.

Gotland får se upp – nu tar Öland ny plats i litteraturen

Kanske är det ljuset, det karga och skiftande landskapet – eller något helt annat som gör att intresset för Öland i litteraturen förefaller ha ökat. Oavsett genre finns böcker med Öland som fond, här ger Elisabeth Öhman sju tips. Är Öland det nya Gotland?

Sommarens bästa deckartips 2022

Spännande, smart – och tänkvärt. Här är fem sommartips på deckare och spänningslitteratur för dig som vill bli underhållen, men inte underskattad. TT listar även fyra pockettips.

Arkadij Babtjenko vittnar om ryska arméns övergrepp

Den ryske krigsveteranen Arkadij Babtjenko skildrar krigets vardag in till minsta köttsår och ruttnande fotsula. Hans vittnesmål om det besinningslösa våldet inom den ryska armén är en möjlig nyckel till övergreppen i ukrainska städer som Butja och Mariupol.

🔥 Heta författare (Nyhetsbrev #394)

Städtid. Är du också en av dem som hamstrar och har svårt att slänga? Idag fyllde vi ett släp med grejer och körde till tippen. Några kassar med böcker faktiskt, men mest annat.

Framför allt har jag svårt att göra mig av med sådant jag gjort själv. Gamla teckningar från min karriär som serietecknare i tonåren.

Colleen Hoover dominerar topplistan i USA första halvåret 2022

Colleeen Hoover är den hetaste författaren i USA just nu. 5 av de 10 mest sålda vuxenböckerna i USA första halvåret är skrivna av Colleen Hoover. Totalt har hon sålt 2,96 miljoner exemplar av dessa fem titlar, allra mest It Ends with Us med 925 000 sålda böcker.

Kocken och musikern Frederik Zäll: ”Japansk struktur byggde denna galenskap”

Frederik Zäll är aktuell med fyra nya kokböcker, dessutom har hans tre barnböcker nyss släppts som ljudböcker, med ljudeffekter och specialskriven musik. Om namnet låter bekant även utanför bokhyllan är det korrekt. Frederik är gitarrist i och en av grundarna till bandet Eskobar, som för övrigt släppte en ny singel i våras.

Trend: Nu vill alla läsa litteratur från Ukraina

Ukrainsk litteratur har länge kämpat i motvind – men kriget får europeiska förlag att leta efter ukrainska författare. Efter ockupationen av Krim har också en ny krigslitteratur uppstått, med den lilla människans upplevelse i centrum.

Jenny Hansson debuterar med romantisk feelgood

Jag älskar lyckliga slut. Så när jag tänker efter är det nog inte så märkligt att jag började skriva just romantisk feelgood. Dessutom skriver jag för att få lite verklighetsflykt, jag menar verkligheten är ju redan … ja, verklighet.

En hel del läsare som inte läser feelgood tror ofta att genren innehåller berättelser utan djup.

Magnus Lindblom debuterar med Stjärnskådaren från Nabta Playa

Jag är intresserad av historia, andlighet och äventyr och gillar fantasy. Så det finner sig naturligt att jag skriver om sådant. Mitt skrivande ser jag även som en form av själslig och psykologisk läkning, ett sätt att få ur mig vad mitt inre vill förmedla, och även ett sätt att i romanform dela med mig av tankar,

Författaren Tsitsi Dangarembga begärd häktad

Zimbabwisk domstol har begärt författaren Tsitsi Dangarembga häktad efter att hon uteblivit från sin rättegång, rapporterar AFP. Enligt hennes försvarare, Chris Mhike, kunde hon inte närvara på grund av ett läkarbesök i Tyskland.

Linda Rönn debuterar med personlig bok om aborträttsfrågan i USA

Jag kommer från Småland men bor sedan länge i USA med min familj. Till vardags arbetar jag som projektledare/dataanalytiker för en läkargrupp i San Diego. Jag trivs med vårt liv i södra Kalifornien, men jag kan bli frustrerad över en del politiska frågor i det här landet, till exempel aborträttsfrågan som är högaktuell just nu.

Julia Hedström debuterar med bilderbok om älgjakt

Under början av 2021 tog jag och min familj beslutet att flytta 120 mil norrut. Vi flyttade från en by på östra Öland, där jag en gång växte upp, till skogarna utanför Lycksele i Lappland. Den sommaren vandrade vi i fjällen och välkomnade två jämthundar till familjen. Under hösten samma år hoppade jag av en karriär inom Fintech och började i stället skriva på mitt första manus. 

🍓 Lilla Midsommarafton (Nyhetsbrev #391)

Midsommar. Idag är det sex månader till årets bästa dag för att sälja böcker i bokhandel – lillejulafton. Jag vet inte om lilla midsommarafton är ett begrepp men imorgon spås det en heldag med fint väder i Sverige. Äntligen, ropar några medan andra påpekar att vi borde oroa oss för att det egentligen är ett tecken på klimatkatastrofen.

Lagerlöf-hyllning på Västanå teater

Västanå teater i Sunne firar 50-årsjubileum – med en hyllningsföreställning till Värmlandsförfattaren Selma Lagerlöf. ”En saga om en saga” är ett urval av hennes berättelser, med särskilt fokus på berättandet, myten, poesin och musiken.