De 100 senaste nyheterna

Hört & läst 29 november 2021

📈 StorytelTopp. Dag Öhrlunds sjätte bok om kommissarie Ewert Truut, 419 timmar, var mest lyssnade och lästa bok på Storytel Sverige under vecka 47 (22–28 nov). 2. Isstorm av Buthler Grimwalker och 3. Obscuritas av David Lagercrantz. Avicii-biografin inläst av författaren Måns Mosesson når tionde plats.

SPONSRAT INLÄGG

Åsa Danielson Grimpe debuterar med bok om Moder Jords visdom

Under många år har jag tampats med sjukdomar i mitt liv. Det började redan i barndomen med barnastma och i vuxen ålder har jag genomlidit utmattning, reumatism och ibs, bland annat. Känslan av att sjukdomarna började ta över mitt liv och min kropp blev till slut överväldigande. Min förmåga att kommunicera med andevärlden och min tro på det som kom till mig hjälpte mig att finna lösningen på gåtan till mina sjukdomar.

SPONSRAT INLÄGG

Vem tar över som kulturminister efter Amanda Lind?

Socialdemokraten Lawen Redar blir nästa kulturminister, enligt de experter som TT har talat med. Andra heta tips är Leif Pagrotsky, Margot Wallström – och Göran Persson. ”Jag tror att han skulle kunna trivas utmärkt på posten”, säger Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på SvD.

Emelie Joners debutroman utspelar sig i Hälsingland

Jag heter Emelie Joners och bor tillsammans med min familj i Järvsö, Hälsingland. Jag började skriva i tidiga tonåren, kortare berättelser som jag knattrade fram på skrivmaskinen sent på kvällarna. Skrivandet har alltid följt mig, och i samband med att jag blev förälder bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på drömmen att bli författare.

Sofia Brattvall debuterar med äventyrlig fantasyroman

Jag heter Sofia Brattvall och har en bred utbildning bakom mig, bland annat en kandidatexamen i journalistik och flertalet skrivarkurser samt kurser inom manus och filmskapande.

Mitt största driv är berättandet, att skriva och underhålla, samtidigt som jag är mån om att budskapet är gott och lättillgängligt för avsedd målgrupp.

SPONSRAT INLÄGG

Gudrun Furumarks debutroman handlar om att vara tjej på 90-talet

Pling i luren. Det är min förläggare som undrar om jag har lust att skriva en presentationstext till Boktugg. Tusen tecken i jagform. Hon erbjuder sig att göra det åt mig men avslutar med ”det kanske blir mer naturligt om du gör det själv”. Jag håller med henne och lovar att sno ihop några rader.

SPONSRAT INLÄGG

Läsarna utser vinnarna av Adlibrispriset bland 90 nominerade titlar

Adlibrispriset ska delas ut för tredje gången. Till och med den 8 december 2021 kan läsare rösta på sina favoritböcker i 9 kategorier: Årets Deckare, Årets Roman, Årets Barnbok 0-6, Årets Barnbok 6-12, Årets Debut, Årets Fakta, Årets Ungdom, Årets Kokbok och Årets Feelgood. 
I varje kategori finns tio böcker nominerade av anställda på Adlibris baserat på på försäljning,

Hört & läst 22 november

🎬 AgentSpår. Film- och tv-bolag är desperata efter rättigheter och därför bör litterära agenter svänga mot film och tv och inte bara se det som något vid sidan av traditionell utgivning, menar Nelle Andrew på brittiska agenturen Rachel Mills Literary. (The Bookseller)

🔥 OrganiseradCensur.

Storytels topplista vecka 45-2021

David Lagercrantz fick nöja sig med att vara näst mest lyssnad förra veckan på Storytel efter Buthler Grimwalkers nya thriller. Topplistan dominerades annars av ljudboksserien Historien om Herta – skriven av en pseudonym.

Åsa Larsson fick pris för Årets bästa kriminalroman 2021

Svenska Deckarakademin har utsett vinnarna av Årets bästa kriminalroman 2021. Bästa svenska: Åsa Larsson, bästa översatta: Guillaume Musso (övers Christina Norrman), Debutpriset: Sara Strömberg och Spårhunden: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Hört & läst 19 november 2021

🎪 Rekordmässa. Sharjahs internationella bokmässa i Förenade Arabemiraten den 3-11 november slog nytt publikrekord med nästan 1,7 miljoner besökare med 109 nationaliteter. Totalt deltog 1632 förlag från 83 länder. Arrangörerna menar att de är den största bokmässan i världen – i alla fall i år. (Publishers Weekly)

🤳 Snabbrecension.

Topplista vecka 45-2021: Pocketböcker

Hur går det för julromanerna i pocket? Eller är det fortfarande deckare som dominerar? Här är de mest sålda pocketböckerna vecka 45-2021 (8-13 november).

(inom parentes placering på föregående veckas topplista, ny innebär alltså inte nödvändigtvis att boken är utgiven den vecka topplistan avser)

De bäst säljande pocketböckerna vecka 45-2021 (8-14 november)

1.

Topplista vecka 45-2021: Facklitteratur

Varför kan vi inte njuta? Det är frågan som ställs i den bäst säljande boken i Sverige just nu. Här är de mest sålda fackböckerna vecka 45-2021 (8-13 november).

(inom parentes placering på föregående veckas topplista, ny innebär alltså inte nödvändigtvis att boken är utgiven den vecka topplistan avser)

De bäst säljande fackböckerna vecka 45-2021 (8-14 november)

1.

Topplista vecka 45-2021: Eböcker (download)

De digitala läsarna har ungefär samma smak som pappersboksläsarna. Kristina Ohlsson hamnar dock i topp. Här är de mest sålda eböckerna (download) vecka 45-2021 (8-13 november).

(inom parentes placering på föregående veckas topplista, ny innebär alltså inte nödvändigtvis att boken är utgiven den vecka topplistan avser)

De bäst säljande eböckerna vecka 45-2021 (8-14 november)

1.

Topplista vecka 45-2021: Skönlitteratur

David Lagercrantz tar hem förstaplatsen igen och en Nobelpristagare precis utanför pallplats. Här är de mest sålda romanerna vecka 45-2021 (8-13 november).

(inom parentes placering på föregående veckas topplista, ny innebär alltså inte nödvändigtvis att boken är utgiven den vecka topplistan avser)

De bäst säljande skönlitterära böckerna vecka 45-2021 (8-14 november)

1.

Topplista vecka 45-2021: Barnböcker

Adventskalender – där är en trend som visar att julhandeln är igång. Inte mindre än fyra av de tjugo titlarna. Här är de mest sålda barnböckerna vecka 45-2021 (8-13 november).

(inom parentes placering på föregående veckas topplista, ny innebär alltså inte nödvändigtvis att boken är utgiven den vecka topplistan avser)

De bäst säljande barnböckerna vecka 45-2021 (8-14 november)

1.

Topplista vecka 45-2021: Ljudböcker (download & CD)

En dystopi var vad lyssnarna laddade ner mest förra veckan. Och en bok om depphjärnan vilket kan vara passande. Här är de mest sålda ljudböckerna (download och CD) vecka 45-2021 (8-13 november).

(inom parentes placering på föregående veckas topplista, ny innebär alltså inte nödvändigtvis att boken är utgiven den vecka topplistan avser)

De bäst säljande ljudböckerna vecka 45-2021 (8-14 november)

1.

Jason Mott får National Book Award 2021 för en helvetes bok

Den amerikanske författaren Jason Mott har fått National Book Award i den skönlitterära klassen för ”Hell of a book”. Romanen beskrivs som en satirisk skildring av en författare på lanseringsturné, möjligen inspirerad av det som Jason Mott själv upplevde efter sin debutroman ”Återvändarna”, skriver AP.

Niklas Svidén debuterar med roman om löpning

Att debutromanen handlar om en medelålders man med bräcklig självkänsla är mindre slump än jag vill erkänna, även om huvudpersonen Gustavs namn vittnar om viss självinsikt hos mig. Gustav Niklas Svidén, tilltalsnamn Niklas.

Jag är född 1973 och uppvuxen i Stockholm (förutom en period i Kumla i barndomen).

Här är några av de bästa deckarna hösten 2021

Det är ett ovanligt starkt år för svenska deckare. Böckerna är fler och genren bredare – den sträcker sig från mysdeckare och feelgood-spänning till hårdkokta kriminalromaner. Men en tydlig trend är de många Norrlandsskildringarna.

Rekordöppning för ”Jag är Zlatan”-filmen i Italien

”Jag är Zlatan” hade premiär i Italien i torsdags och filmen tas emot med öppna armar av den italienska biopubliken. Efter den första helgen gick filmen om den talangfulla men bångstyriga killen från Rosengård direkt upp som nummer två på bio-topplistan, skriver Nordisk Film i ett pressmeddelande.

Hört & läst 15 november 2021

🏆 Augustgala. Om en vecka, måndagen den 22 november, delas Augustpriset ut. Galan kommer i år att ledas av skådespelaren, manusförfattaren och producenten Marie Agerhäll (som bland annat jobbat med Babel). Prisutdelningen sänds live på Augustpriset.se (kl 17.00-18.45) för dem som inte är inbjudna till Södra Teatern i Stockholm.

📊 SpännandeLiv.

Kristian Hägglund debuterar med barnbok om självkänsla och egenvärde

Jag jobbar som frilansande illustratör och serieskapare sedan 17 år tillbaka och har en högskoleexamen i serie- och bildberättande. Barnböcker har länge varit ett kärt medium och jag har sedan tidigare illustrerat fyra böcker i den prisbelönta bokserien DjurdeckarnaDu är speciell är första barnboken som jag både skrivit och illustrerat.

Måns Mosesson om nya boken: Tim hade ångest innan han blev Avicii

Med ”Tim – biografin om Avicii” vill journalisten och författaren Måns Mosesson nyansera bilden av världsstjärnans sista år i livet.
– Jag tror att det finns mycket som man kan känna igen sig i, utan att vara på Tims nivå av kändisskap och enorma arbetsbörda, säger han.

Hört & läst 12 november 2021

🎧 TvåsiffrigtLjud. Ljudboksförsäljningen i Storbritannien väntas landa på 25 miljoner exemplar till ett värde av 200 miljoner pund (motsvarande 2,3 miljarder kronor) för 2021, enligt Nielsen. Det blir sjunde året i rad med tvåsiffrig tillväxt för ljudböcker i UK. (The Bookseller)

🔇 Yttrandefrihet. På måndag den 15 november uppmärksammar Svenska PEN 

Film om ”Pelle Svanslös” dubbas till älvdalska

Filmen om Pelle Svanslös ska dubbas till älvdalska. Projektet ”Wilum og Bellum”, som ska utveckla, bevara och revitalisera det älvdalska språket bland framför allt barn och unga, drivs av Älvdalens kommun som nu har slutit avtal med SF Studios om att dubba filmen från 2020.

Tryckerikrisen kan orsaka brist på böcker i jul

Tryckerikrisen drabbar förlagen med full kraft inför julruschen. Den leder till försenade böcker, högre papperskostnader och krävande planering.
– Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har jobbat 30 år i branschen, säger Eva Hansén, produktionschef på Bonnierförlagen.