fbpx

De 100 senaste nyheterna

3,4 Mkr till kreativt skrivande för personer med funktionsnedsättning

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland har av Allmänna Arvsfonden tilldelats 3 425 781 kronor i stöd för projektet Orda, som ska utveckla verksamhet kring kreativt skrivande för personer med funktionsnedsättning, bland annat intellektuell funktionsnedsättning. Syftet med projektet är dels att genom kreativa processer öka egenmakten hos målgruppen dels att genom estetiska upplevelser ge allmänheten ökade insikter om målgruppens behov.

Kinas ambassad hotar med konsekvenser om Sveriges regering närvarar vid Tucholskyprisets utdelning till Gui Minhai

Kulturminister Amanda Lind delar idag, 15 november 2019, ut organisationen Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång. Sveriges Radio rapporterar att Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar med konsekvenser om högt uppsatta politiker leder och deltar i ceremonin. Ambassadören vill inte säga vad för konsekvenser han syftar på,

Karin Boye-priset 2019 till Alva Dahl

Översättaren och författaren Alva Dahl tilldelas Karin Boyes litterära pris 2019 av Huddinge kommun.
”En precis och sökande prosalyrik som vågar gå mot strömmen i en rörelse där vardagligheter och gudomligheter avtäcks”, lyder motiveringen.
”Jag är mycket hedrad och glad över att en skara väktare av Karin Boyes minne anser att mitt enkla knogande med språkets och livets detaljer är ett verk i hennes anda”,

D’amour D Nordkvist debuterar med självbiografi

Jag är född och uppvuxen i Rwanda och som barn vill jag bli präst; en dröm som präst krossades när inbördeskriget och folkmordet bröt ut. Som 21-åring flyttade jag hastigt och lustigt till Guangzhou i Kina, där jag utbildade sig till civilekonom. Samtidigt försörjde jag mig och mina fem syskon genom att arbeta som lärare,

Tove Appelgrens bilderböcker om Vesta-Linnéa blir tv-serie

Bilderboksserien om Vesta-Linnéa skriven av finlandssvenska Tove Appelgren med illustrationer av Salla Savolainen har plockats upp av det Helsingforsbaserade produktionsbolaget Långfilm Productions. Inspelningen av en tv-serie beräknas sätta igång sommaren 2021. Den första boken i serien kom ut 2001 och böckerna har nominerats till flera pris. I våras kom den sjätte boken 

Max Ström söker en redaktör

Arbetsuppgifter

Max Ström söker en redaktör som ska arbeta med produktionen av våra stora böcker. Det är du som ser till att allt löper på som det ska – och att både tidplan och budget hålls. Som redaktör hos oss kommer du att arbeta med fotografer, skribenter, formgivare och andra frilansmedarbetare.

Carin Johansson debuterar med barnbok om förstoppning

Det finns så många barn som lider av förstoppning. Och jag vill ju att alla barn ska må bra. En dag fick jag en idé till hur man kan förklara det där med trög mage för barn. Då var jag snabb att utveckla tanken som snart blev en bok.

Varför är det på det här sättet?

UNESCO utser 11 nya litteraturstäder

66 nya kreativa städer utses av UNESCO, 11 av dem i kategorin litteratur: Angoulême (Frankrike), Beirut (Libanon), Exeter (UK), Kuhmo (Finland), Lahore (Pakistan), Leeuwarden (Nederländerna), Nanjing (Kina), Odessa (Ukraina), Slemani (Irak), Wonju (Sydkorea) och Wrocław (Polen). Det totala antalet litteraturstäder är nu 39 stycken. Än så länge finns ingen svensk stad bland dessa,

Böcker idag 8 november 2019

Ur dagens bokberg: Idag blir flera böcker av Nobelpristagaren Peter Handke åter tillgängliga och dessutom ytterligare sådär nya 160 böcker. Och så är det en betydelsefull skräckförfattares födelsedag.

Försäljningen minskade 8 procent i bokhandelskedjan Indigo

Den största bokhandelskedjan i Kanada, Indigo Books and Music, såg försäljningen sjunka med 8 procent under sitt andra kvartal (som slutade 28 september) 2019 jämfört med samma period förra året. Föregående kvartal minskade försäljningen 7,6 procent. Nedgången var större online (-12,2 procent) vilket förklaras av besparingar genom minskad marknadsföring.
Indigo lanserade nyligen ett lojalitetsprogram,

Monika Fagerholm nominerad till Finlandiapriset 2019

Monika Fagerholms roman Vem dödade Bambi? (utgiven av Albert Bonniers förlag på svenska) är nominerad till Finlandiapriset 2019. 
Juryns motivering lyder att “berättelsen skildrar de effekter som råheterna har på förövarna, deras familjer och vänner samt samhället. Dådet förstör inte enbart offret, utan alla omkring förövarna drabbas också.

Böcker idag 7 november 2019

Ur dagens bokskörd: med endast 47 dagar kvar till jul passar det väl bra med två jultitlar? Kanske föredrar du att lära dig mer om socialpedagogik eller Sveriges vilda djur?

Gui Minhais dikter från fängelse ges ut som bok våren 2020

Gui Minhais dikter från fängelset ska bli en bok. Förlaget Kaunitz-Olsson ger ut alstren som den svensk-kinesiske förläggaren har skrivit under sina fyra år i fångenskap. Gui Minhai lyckades överlämna dem till sin dotter Angela Gui och Expressen har tidigare publicerat flera av dem.

Katarina Ewerlöf är Sveriges mest lyssnade ljudboksröst

Stefan Sauk och Katarina Ewerlöf har de ljudboksröster som Sverige lyssnar på mest. Det visar siffror från ljudbokstjänsten Storytel, som har mätt antalet faktiska timmar som lyssnarna har tillbringat med olika inläsare. Sauk har nio miljoner lyssningar hittills i år, följd av Ewerlöf som folk lyssnat på åtta miljoner gånger.

Feminapriset till Sylvain Prudhomme för roman om liftare

Den franske författaren Sylvain Prudhomme får det franska litteraturpriset Le prix Femina för sin roman ”Par les routes” (Ungefär ”På väg”). Romanen handlar om en 40-årskrisande författare som lämnar Paris för att börja ett nytt liv i en liten stad i sydvästra Frankrike, skriver Le Monde.
Det som får hans liv att ta en ny vändning är när han träffar en gammal barndomsvän,

1001 ord du måste använda – annars dör de ut

Vet du vad anapestisk eller plebiscit betyder? Inte? Kanske beror det på att det är väldigt få som använder orden. Tillsammans med ytterligare 999 ord tillhör de en del av det svenska språket som är på väg att försvinna.

Sorescupriset till Cecilia Hansson

Cecilia Hansson, författare, poet, journalist och översättare från tyska, får årets Sorescupris av Rumänska kulturinstitutet. Hon får priset för sitt ”gränsöverskridande litterära arbete med särskild blick för den centraleuropeiska kultursfären”.
I sin intervjubok ”Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa” från 2017 intervjuade Cecilia Hansson bland andra Herta Müller,

Budgivning i UK på finska kriminalromaner av Max Seeck

Den finske författaren Max Seeck är fortfarande inte utgiven i Sverige. Men det borde vara på gång med tanke på att hans bok The Faithful Reader, om privatdetektiven Jessica Niemi, redan sålts till 24 länder och ges ut i USA och Kanada i augusti 2020 på PRH-imprintet Berkley.

Bokmässa i Turkiet hoppas på en miljon besökare – och yttrandefrihet

Istanbuls internationella Bokmässa 2-10 november 2019 är den 38:e i ordningen med 800 turkiska och internationella utställare. Enligt stadens borgmästare förväntas över en miljon besökare (750 000 förra året).
Turkiet har fängslat flera journalister, författare och förläggare och presidenten för International Publishers Association (IPA), Hugo Setzer, ägnade en hel del av sitt tal åt just yttrandefriheten och tryckfriheten.

Polen: Tokarczuk-läsare fick åka gratis kollektivt i Nobelpristagarens hemstad

I den polska staden Wrocław fick alla som bar på en bok eller ebok av Nobelpristagaren Olga Tokarczuk åka gratis i stadens kollektivtrafik under helgen efter tillkännagivandet.
– Så fort vi hörde nyheterna om att Olga Tokarczuk vann Nobelpriset ville vi dela vår glädje med alla stadens invånare, sa Przemysław Gałecki,

Goncourtpriset till författaren Jean-Paul Dubois

Goncourtpriset 2019 går till den franske författaren Jean-Paul Dubois, 69 år, för romanen ”Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon” (ungefär ”Alla män lever inte i världen på samma sätt”).
Prischecken är på blott 10 euro, men rent ekonomiskt har Goncourtpriset ändå en enorm betydelse.

Tucholskypriset 2019 till Gui Minhai

Svenska PEN tilldelar den fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai 2019 års Tucholskypris på Fängslade författares dag, den 15 november. Motiveringen lyder: ”Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai.

Colson Whitehead: ”Det sitter barn i burar i USA”

Efter sin genombrottsroman om slaveriet fortsätter Colson Whitehead att skildra USA:s mörkaste historia. ”Nickelpojkarna” handlar om en brutal uppfostringsanstalt, där eleverna våldtogs, misshandlades och mördades.

Stäng meny