fbpx

De 100 senaste nyheterna

Elin Anna Labba skriver om samernas förtigna historia

Hennes släkt tvångsförflyttades av den svenska staten. Nu skildrar Elin Anna Labba hur samiska släktband slets av och renhjordar skingrades. I ”Herrarna satte oss hit” väver hon samman röster om den förtigna historien.

Barnes & Noble: Magasin går mot färre och mer lyxiga utgåvor

I en intervju med bloggen MrMagazine säger Krifka Steffey, direktör för Merchandise & Newsstand på Barnes & Noble, att utvecklingen går mot högre kvalitet och färre utgåvor på magasinmarknaden.
– Magasin blir mer av en lyxprodukt. Vi ser stora varumärken minska utgivningstakten och nya titlar i bookazine-format som inte nödvändigtvis har ett ”nästa nummer”,

Studentbokhandlare stämmer amerikanska förlag för konkurrensbrott

Ett flertal college-bokhandlar har väckt grupptalan mot de amerikanska läromedelsförlagen Pearson, McGraw-Hill och Cengage men även kedjorna Barnes & Noble Education och Follett, skriver The Bookseller. Bokhandlarna anser att de anklagade konspirerat för att eliminera konkurrenter inklusive andrahandsmarknaden för kursmaterial. Den amerikanska marknaden för kurslitteratur genomgår en stark digitalisering där studenter allt oftare abonnerar och läser eboksversioner av böcker.

Grammy till Michelle Obama för Becoming-ljudbok

Becoming av Michelle Obama får en Grammy 2020 i kategorin ”best spoken word album”. Priset kan gå till poesi, ljudböcker och storytelling. Tidigare ljudböcker som har vunnit är Hillary Clintons It Takes a Village 1997 och Barack Obamas The Audacity of Hope 2008. Becoming var den ljudbok som sålde allra bäst i Storbritannien via Audible under 2019 och har sju månader bakom sig som etta på Audibles topplista,

Kajsa Ekis Ekman får Leninpriset

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman tilldelas Leninpriset för i år. I motiveringen kallas hon ”krigaren utan privilegier, som med glasklar intellektuell skärpa och extrem integritet ser världens komplexitet men ändå alltid tar ställning”.

Dags att nominera till Hederspriset från Synskadades Stiftelse

Synskadades Stiftelses hederspris går till en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning. Det delas i år ut för sjunde gången. Priset består av ett stipendium på 25 000 kronor och delas ut under Storytel Awards. Pristagaren utses av en jury som Synskadades stiftelse satt samman,

The Atlantic startar sektion för noveller

Tidskriften The Atlantic har funnits sedan 1857 kommer fortfarande i tryckt format (10 nr/år) men är numera stor även digitalt. Artiklar om litteratur, politik och utrikesfrågor av stora kulturpersonligheter har kompletterats med noveller av författare som Virginia Woolf, Mark Twain, James Baldwin, Chinua Achebe, Joyce Carol Oates, Raymond Carver och John Updike.

Bokhandlare kritiska till höjda pocketpriser

Bokförlaget Norstedts planerar att införa två nya prisgrupper för pocketböcker, kategorier som ska döpas till L och M och ha rekommenderade f-priser på 41 respektive 44 kronor. Nu befarar många bokhandlare att det kommer att trissa upp priserna på pocketböcker och minska försäljningen, rapporterar Svensk Bokhandel.

Många norska debutanter skriver bara en enda bok

525 skönlitterära författare debuterade mellan 2001 och 2015 på norska förlag. Nu visar en undersökning att en av fyra av dessa (134 stycken) inte har kommit ut med fler böcker. Det förlag som har gett ut flest debutanter är Aschehoug, och en tredjedel av dessa har inte fått någon ny titel utgiven.

Poeten Ocean Vuong till Internationell författarscen i vår

Den 19 maj besöker den prisade poeten Ocean Vuong (Vietnam/USA) Internationell författarscen och Årsta folkets hus teater för ett samtal med författaren Ida Linde. Ocean Vuong debuterade 2016 med Night Sky with Exit Wounds, en poesisamling som tilldelades the T.S Eliot Prize. Nu är han Sverigeaktuell med romandebuten 

Lassemajas detektivbyrå blir serietidning

En julkalender i tv, 44 utgivna böcker och en Dramatenpjäs senare blir Lassemajas detektivbyrå serietidning. Det är Egmont som ska ge ut sex nummer per år med nyskrivna serier, framtagna i samarbete mellan författaren Martin Widmark, illustratören Helena Willis, manusförfattaren Susanne Adolfsson och serietecknaren Tony Cronstam.

Över 300 miljoner dollar från Amazon Kindle Unlimited 2019

Även Amazon har en prenumerationstjänst, Amazon Kindle Unlimited, som erbjuder en miljon eböcker och tusentals ljudböcker. Obegränsat för 9,99 dollar per månad. Royaltyn fördelas varje månad utifrån hur många lästa sidor en författare haft. Totalt betalade KDP Select Global Fund ut 301,4 miljoner dollar (motsvarande 2,7 miljarder kronor) under 2019.

Författaren Jan-Olof Ekholm är död

Deckarförfattaren Jan-Olof Ekholm har avlidit, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade 1958 med barnboken ”Ditt och Datt i urskogen”, tio år senare kom den första kriminalromanen Sista resan – mord!”.
Två av hans romanfigurer, journalisten Göran Sandahl, och lantbrevbäraren Ingemar Svensson, återkom i ett flertal böcker. Jan-Olof Ekholm var ledamot av Deckarakademien och aktiv in i det sista.

Författare kan söka vistelsestipendium på Elin Wägners Lilla Björka

Under april–maj 2020 ges möjlighet att tillbringa 1–2 veckor i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö. Stipendiet kan sökas av verksamma i inom olika konstnärliga områden, däribland litteratur. Särskilt fokus ligger under 2020 på internationalism, fredsarbete och feminism. Sökanden ska gärna arbeta i Elin Wägners anda, det vill säga kring samarbete mellan människor,

Ta nattåget till London Book Fair om ett par år

Trafikverket utreder förutsättningarna för en statlig upphandling av nattågstrafik till ett flertal europeiska städer. Som ett första steg föreslår Trafikverket en förbindelse mellan Malmö och Köln i södra Tyskland. Nattågen skulle avgå från Malmö omkring kl 20 på kvällen och komma fram till Köln vid 06 på morgonen. Där kan resenärerna byta till snabba dagförbindelser till flera storstäder i Västeuropa,

Författaren Mary Andersson är död

Författaren Mary Andersson från Malmö har avlidit, rapporterar P4 Malmöhus.
Mary Andersson föddes 1929. Hon växte upp i ett barnrikehus i Malmö med föräldrar och sex syskon. Hon började arbeta tidigt och hennes erfarenheter från en senapsfabrik i Malmö skildrades i romanen Dåliga mänskor,

Lisbeth Nordin debuterar med äventyrlig kapitelbok

Jag växte upp med tre syskon i Vingåker, i Södermanland, men bor numera i Årsta. Förutom författare är jag bildkonstnär. Jag älskar pennor av olika slag och samlar på reservoarpennor, men saknar en riktig skrivfjäder.

Jag samlar dessutom på roliga och intressanta ord och då jag hörde ordet pippistrello,

Fråga Boktugg: Hur fungerar upphovsrätt på böcker?

Fråga: Om jag skriver en bok är det ju jag som har copyright på den. Måste jag göra något för att skydda den? Och vad händer med rättigheterna efter min död? Man ser ju många förlag som ger ut gamla böcker på löpande band. Kan det hända även med min bok?

Svenska Akademien prisas för skandalerna

Efter att ha delat ut Nobelpriset i litteratur sedan 1901 är det Svenska Akademiens tur att få pris. Akademien är årets mottagare av det så kallade Johnny Bode-priset.

Harold Op het Veld blir ny vd på Förlagssystem

Sveriges största distributör av böcker, Förlagssystem, har rekryterat Harold Op het Veld som ny vd. Beslutet innebär att nuvarande vd Pär Nilsson lämnar företaget. Harold Op het Veld tillträder i början av mars 2020.

Författare arrangerar festival till minne av Per ”Pelle” Nordkvist

Per ”Pelle” Nordkvist, 24, höggs ihjäl utanför en bankomat på Hisingen den 14 februari 2010. Det många trodde var ett brutalt rånmord fastställdes senare av hovrätten vara ett hatbrott. För att hedra Pelles minne arrangerar Pelles vän Mirre Sennehed festivalen Pop for love den 14 februari 2020. Artisterna som uppträder är Moto boy,

Sex, våld och klimatkris i vårens bokflod 2020

Unga kvinnor skriver om sex och våld samtidigt som klimatkrisen ger upphov till dystopier. Här är några av böckerna i vårens bokflod – som också bjuder på en roman av akademiledamoten Anne Swärd och två kulttrilogier.

Bengt Ericsson debuterar med dokumentärroman

Jag har tidigare, i mer än trettio år, arbetat med internationell TV-produktion för Röda Korset i Genève och som producent och teknisk redaktör på Sveriges Television. I samband med ett eget filmprojekt för några år sedan snubblade jag över en märklig man, slottsherre, mecenat och storviltjägare i början av förra seklet.

Babblarna-illustratör kan få ekonomisk hjälp

Babblarna-illustratören förlorade i Arbetsdomstolen. Nu föreslår Svenska tecknares styrelse att man ska gå in med 1,2 miljoner kronor för att täcka drygt en tredjedel av rättegångskostnaderna, uppger Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

Ellinor Wessel debuterar med ekobrottsthriller

Ekobrottsromaner fascinerade mig långt mer än frågan om vad jag skulle arbeta med efter avslutade ekonomistudier. Fick det mig att inse att jag borde skriva? Naturligtvis inte, då jag ännu inte bar på en historia att berätta.

Jag tog en magister i finansiering från Lunds Universitet och jobbade ett par slitsamma år på ett managementkonsultbolag.

Barn flyttar böcker till nytt huvudbibliotek

Cirka 1 000 norska skolbarn ska hjälpa till att flytta ungdomsböcker till Oslos nya huvudbibliotek i Bjørkvika. Barnen ska tåga längs Karl Johan och hjälpa till att flytta böcker från det gamla biblioteket Hammersborg till det nya Deichman i Bjørkvika.

Selma Lagerlöfs Mårbacka behöver renoveras

Selma Lagerlöfs Mårbacka i Sunne behöver renoveras. Mårbackastiftelsen som driver minnesgården har ansökt om ett renoveringsbidrag hos länsstyrelsen på 200 000–250 000 kronor för att rusta balkongen på huvudbyggnadens östra sida samt ytterligare renoveringar av en annan byggnad, uppger Sveriges Radio P4.
Mårbacka tar årligen emot cirka 40 000 besökare och driften av gården finansieras huvudsakligen av entréavgifterna.

Stäng meny