De 100 senaste nyheterna

Ljudböcker på spanska växer kraftigt

🎧 Ljudboksboom. Spanska är språket i allas öron. Ny statistik från Spanien visar att ljudboken växer mest av alla format – mer än +50 %. Eböcker ökar 4-5,7 % medan tryckta böcker endast växte med 1,1 procent, skriver Publishing Perspectives. Även utgivningen ökar kraftigt. 2019 hade distributören Bookwire 45 000 ljudböcker på spanska –

Warhol-dom kan påverka AI-rättegångar

⚖️ AI-rätt. Flera olika stämningar har lämnats in mot de företag som tillhandahåller AI-generering av bilder. Plagiarism Today skriver om en dom i ett helt annat mål gällande Andy Warhol-målningar baserade på ett foto som Lynn Goldsmith tagit av artisten Prince. Högsta domstolen gav Goldsmith rätt. Nu diskuterar jurister hur denna dom kan påverka framtida rättegångar gällande generativ AI som tränats på copyrightskyddade bilder.

Sara S. Andersson debuterar med en fantasifull berättelse om Tora

När jag var tio år fyllde jag den första sidan i min nya, rosa dagbok med ord, i mitt lika rosa rum i trästaden Eksjö. Sedan dess har skrivandet följt mig som en god vän. Jag fortsatte att fylla sidor. Med tankar om livet, kärleksbekymmer och drömmar… 

I Uppsala fick jag lära mig att skriva på ett annat sätt,

Malin Rylander debuterar med den första delen i en spännande trilogi

Moraliska dilemman har ofta sina självklara svar på pappret, men i det verkliga livet är det kanske inte alltid lika givet. I min debutroman ”Hjärtslagaren” har jag försökt beröra just den frågan, där jag tar avstamp i en misstanke om kvinnomisshandel. Ingen vetskap, bara en misstanke – hur agerar man då?

Sökmotor med chatt – döden för SEO?

💣 SEO-dödare. Google har visat upp hur framtida sökresultat kan komma att presenteras med hjälp av AI och resultatet kan bli ett dråpslag för alla företag som ägnat åratal åt att sökmotoroptimera sina webbplatser. Mer av informationen visas direkt på Google, även om källorna visas tydligt, vilket ger färre klick och mindre trafik för dem som skapat innehållet.

Författarorganisationen Authors Guild till strid mot AI

🤖 Författare mot AI. Oron växer inom förlagskretsar kring AI och vad det innebär för branschen. Författarorganisationen Authors Guild har inlett en aggressiv kampanj för att försäkra att skydda författare från eventuella negativa effekter av den nya tekniken. Förbundet har adderat fyra nya avtalsklausuler rörande AI i sin avtalsmallar.

Bookstagrammare blir allt viktigare för förlagen

📱 Bookstagrammare. Bookstagrammare, alltså personer som skriver om böcker på Instagram, får allt större inflytande över vilka titlar som blir populära, rapporterar SVT som intervjuat Christoffer Holst på Printz Publishing som skickar ut recensionsex till ett 50-tal bookstagrammare.
– Vi kallar dem för microinfluencers, de har inte jättemånga följare,

Chefredaktören för norska branschtidningen startar bokförlag

⛷️ Spårbyte. Anne Gaathaug och Vebjørn Rogne startar förlaget Megafon, och har norska Gyldendal-koncernen med sig på ägarsidan (40 %). Anne Gaathaug lämnar nu sitt jobb på Thorleif Dahls Kulturbibliotek. Vebjørn Rogne lämnar redaktörsstolen på norska branschsajten Bok365, som han startade för tio år sedan:
– Bok365 kommer att fortsätta vara framgångsrik,

SPONSRAT INLÄGG

Dokusåpor och talk shows men inte drama på nya Max

🎦 Strategibyte. HBO Nordic blev HBO Max och ska våren 2024 bli bara Max (ej att förväxla med hamburgerkedjan). Räkna inte med fler filmatiseringar (som Björnstad) av svenska böcker.
”Det händer att lokala produktioner blir stora globalt, men det är sällsynt. Att producera något lokalt som färdas över världen är väldigt,

Extraknäck som skrivlärare finansierar egna skrivandet

💰 Extraknäck. Få författare kan leva enbart på sitt skrivande. The Guardian berättar om Tony Tulathimutte som vann Whiting award 2017 för sin debutroman Private Citizens. Han hade tidigare undervisat i skrivande på universitet men valde då att starta en egen skola som han håller småskalig med ett begränsat antal elever (nio per kurs).

Ljudboksmarknaden i USA växte för 11:e året i rad

🎧 Ljudbokstillväxt. Audio Publishers Association i USA rapporterar elfte raka året med tvåsiffrig försäljningsökning för ljudböcker, skriver Publishers Weekly. 2022 ökade intäkterna med 10 %, vilket motsvarar en uppskattad total försäljning på 1,8 miljarder dollar. Denna tillväxt är dock mindre än 2021 års +25 %, vilken troligen berodde på pandemin.

Christina Olséni och Micke Hansen ger ut på Lind & Co

🥡 Förlagsutflykt. Författarduon bakom den populära bokserien Mord i Falsterbo, Christina Olséni och Micke Hansen, är nu aktuella med Den frusna polisen, den första delen i den nya humoristiska deckarserien Ystadmorden. Det blir deras första bok på Stockholmsförlaget Lind & Co, men duon tänker fortsätta ge ut sin Falsterbo-serie på Malmöförlaget Bokfabriken.

SPONSRAT INLÄGG

SPONSRAT INLÄGG

Britta Sundvisson debuterar med Badjävlarna

Jag föddes i Uppsala 1974 och bodde mina första levnadsår i Öregrund, en riktig pärla vid havet på Östkusten. Flyttade sedan till Härnösand, Norrlands Aten, också den är en fin och havsnära kuststad.

Jag växte upp med ett stort intresse för musik, foto, teater och all sorts kulturliv.

Margaretha Forss debuterar med en bok om strategier, relationer och hur vi förhåller oss till möjligheten att använda dem

Jag är legitimerad psykoterapeut med en annorlunda bakgrund från näringslivet, både offentlig och privat marknad, i olika branscher som t ex bemanning-, tillverkningsindustri och IT. Jag har varit med och byggt upp verksamhet med tillväxt om flera hundra procent på kort tid men också om att avveckla bolag, som trots flera decennier i sin bransch nått vägs ände.

Nytt stipendium till Anna von Schéeles minne

Till minne av Anna von Schéele, grundare av ljudboksförlaget A Nice Noise, som gick bort i cancer under 2022 har ett stipendium instiftats. Det riktar sig mot små nya förlag och finansieras av familjen von Schéele i samarbete med Noff, Nordiska oberoende förlags förening.

Amanda Gormans bok plockas bort på skola: ”Bedrövad”

Amanda Gorman väckte internationell uppmärksamhet när hon läste sin dikt ”The hill we climb” vid installationen av president Joe Biden. Nu har poesisamlingen där dikten ingår plockats bort från ett skolbibliotek i Florida, vilket gör poeten ”bedrövad”, skriver hon på Twitter.

Scandbook rapporterar starkt första kvartal 2023

🧻 Tryckrapport. Scandbook ökade omsättningen under Q1-2023 jämfört med samma period förra året till 100,7 (97,7) Mkr och medan rörelseresultatet (EBIT) sjönk till 4,4 (9,1) Mkr. Första kvartalet 2022 var turbulent med bland annat skenande papperspriser. Därför beställde förlagen böcker tidigare än normalt vilket ökade beläggningen i ScandBooks anläggningar. Idag är läget annorlunda.

Nära hälften av svenskarna läste eller lyssnade böcker en genomsnittlig dag 2022

📊 Mediebarometern. Under en genomsnittlig dag 2022 uppgick andelen bokläsare i befolkningen till 48 procent (jämfört med 45 procent 2021). Skönlitteratur var den vanligast lästa genren, följt av lärobok och fackbok. 35 (34) procent av befolkningen läste tryckt bok. 14 (13) procent lyssnade på ljudbok och 7 (7) procent läste e-bok.

Marcus Dunbergs debutroman ”Skuggland” blir tv-serie

🎬 Filmatisering. Produktionsbolaget FLX förvärvar rättigheterna till Marcus Dunbergs debutroman Skuggland, en berättelse om klass och social strävan i det nya rika Sverige, med planer på att omvandla den till en tv-serie. Boken, som utspelar sig i en exklusiv privatskola på Djurgården, släpptes i mars 2023.

Halv miljon svenska hushåll betalar för podcasts

🎙️ Podcastpengar. Antalet svenska hushåll som betalar för podcasts har nära fördubblats under Q1 2023, med över en halv miljon betalande hushåll, en ökning med 230 000 från förra året, enligt Mediavision. Störst tillväxt ses i betalningar för enskilda poddtitlar via exempelvis Patreon. Genomsnittsutgiften per hushåll för podcasts är nu cirka 9 kronor per månad.

Årets läsfrämjare är nioårige Sepenta Sarhadi

Pascal Engmans stiftelse har utsett Årets läsfrämjare och mottagare är nioårige Sepenta Sarhadi från Torshälla som trots sin ålder är en stor läsare och på olika sätt sprider sitt bokintresse till andra jämnåriga.

Camilla Gyllensvan har hittat sin nisch med förlaget Mindboozt

Ljudböcker som får dig att somna, det är en stor del av Camilla Gyllensvans utgivning. Att de är populära visar inte minst Storytels lista över förra årets tio mest omlyssnade titlar där två av Camilla Gyllensvans titlar placerat sig, men där även andra ljudböcker som ska underlätta insomning tagit plats.

Anna Sivenius Rattigan debuterar med den första delen i en trilogi

Jag föddes i Malmö 1975 och bodde där under mina första levnadsår. Efter en del flyttande, bland annat till Irland, bor jag numera med min make och tvillingpojkar på landet utanför Löberöd mitt i Skåne. Landsbygd, skog och vidder ger mig ro. Drömmen om att skriva böcker började redan i sexårsåldern,

Äldsta Bibeln såld för rekordsumma

En över tusen år gammal Bibel har sålts för rekordsumman 398 miljoner kronor – vilket är det högsta priset som någonsin betalats på en auktion för ett handskrivet manuskript.

Håkan Nesser: ”Jag är oerhört lättad”

Författaren Håkan Nesser beskriver den friande domen i Stockholms tingsrätt som en oerhörd lättnad.
– Man vet ju att man är oskyldig men går ju och är orolig i alla fall, säger han.

Barnboksförfattaren Inger Sandberg död

Den folkkära barnboksförfattaren Inger Sandberg, som bland annat skrev ”Lilla spöket Laban” är död, berättar familjen för TT.
– Hon har levt ett jättebra liv, men det är tungt och sorgligt, säger hennes barnbarn Dan Lundqvist.

Barn läser mer på fritiden enligt ny PIRLS-undersökning

📚 Fritidsläsning. De flesta rubriker idag handlar om läskris. Men i den nya PIRLS 2021-rapporten fanns även en positiv nyhet: Svenska elever använder mera tid till läsning på fritiden 2021 jämfört med 2016, mätt i hur länge de läser varje gång. Pojkarna har dessutom ökat sitt bokläsande, men flickorna läser fortfarande böcker oftare än vad pojkarna gör.

PIRLS 2021: Svenska elever tappade i läsförmåga – ökade klyftor

Läsförmågan hos svenska fjärdeklassare har försämrats tydligt, enligt den globala studien Pirls. Särskilt bekymmersamt är att skillnaden mellan elevgrupper ökar, enligt Skolverket.
– Det är oroväckande att vi har fler elever som är under låg nivå, säger generaldirektör Peter Fredriksson.

Sigrid Rausing skrev klart vännen Johanna Ekströms bok

När Johanna Ekström fick veta att hon bara hade tre månader kvar att leva bad hon sin bästa vän Sigrid Rausing om hjälp att skriva klart sin sista bok. Bara två veckor senare var Johanna borta.
– Boken är svaret på det löfte jag gav henne, säger Sigrid Rausing.

Tony Blom debuterar med en fickhandbok för naturbörjare 

Jag växte upp i Uddevalla, i hjärtat av Bohuslän, vid utkanten av stan. Nära naturen och vid Herrestadsfjället, där Bohusleden slingrar sig igenom. Ut på fjället gick jag ofta för att samla kraft och ta del av lugnet. Jag återvände ofta, och gör det än idag. Både dit och till andra fjäll.

Christoffer Pencak debuterar med en fickhandbok för naturbörjare 

Mitt läkeväxtintresse började i början på 90-talet när jag gick i gymnasiet. På en rast läste jag en skoltidning där det hade skrivits kortfattat om olika läkeväxter som skulle förbättra skolstudierna, som att få bättre syn, minne, vakenhet och att prestera bättre i idrott. Jag hade visserligen redan ett intresse för hur människokroppen fungerade,

Sara Kalmlin debuterar med barnboken Måste hitta Sickan!

Jag är en kreativ och påhittig tvåbarnsmamma som gärna varje kväll väljer en bok och kastar mig ut på äventyr tillsammans med barnen. Det är det som är det fina med böcker. Att det alltid finns nya äventyr att uppleva. Till vardags arbetar jag på ett patientboende- Ronald McDonald Hus.

Bokbranschdagen 2023: Inte riktigt som i Succession

Hur är det med intrigerna i bokbranschen? På scenen under BokBranschDagen talades det om vikten av samarbete i flera frågor (läsfrämjande och kvalitetslitteratur) med några enstaka uppmaningar att faktiskt säga som det är (försäljningsutvecklingen och AI). Under minglet kom sanningen fram likt ett avsnitt av Succession. Eller?

Fyra noveller skrivna av AI i Novellix nya ask

Vad händer om ett AI-verktyg får i uppdrag att skriva noveller baserade på svenska klassiker? Det undrade förlaget Novellix och bestämde sig för att prova. Projektets fyra noveller har nu släppts och den litterära kvaliteten är öppen för bedömning.

Sanna Eriksson debuterar med en biografisk berättelse om sorg och kärlek

Sommaren 2009 får jag veta att vår då tvååriga dotter Nova ska dö. Det blir starten på det liv som alla föräldrar fruktar allra mest. Livet i dödens väntrum. Ett liv i limbo med 0% chans till överlevnad, men ett diminuendo som ska pågå i åratal. År som ska komma att ta mig med på den mest vansinniga mentala resa.

Carina Norderäng får Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium 2023

💰 Prisad bibliotekarie. Svenska Akademien har tilldelat bibliotekarien Carina Norderäng 2023 års Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium. Stipendiebeloppet är på 125 000 kronor. Som verksamhetsansvarig bibliotekarie på Gråbobiblioteket, ett integrerat folk- och skolbibliotek i Visby, har hon utvecklat ett nära samarbete med lärarna på skolan kring framför allt det läsfrämjande arbetet.

Scandbook levererade rejäl vinst under turbulent 2022

🖨️ Bokslut. Tryckerikoncernen Scandbook beskriver 2022 som ett av de mest turbulenta åren i företagets historia. Det inleddes med pappersbrist och krig i Ukraina och avslutades med prishöjningar på material. Ändå ökade försäljningen till 387,4 (335,1) Mkr vilket var en ökning med 15,6%. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 36,9 Mkr (28,9).

Storyteldominerad topplista

📊 Topplista. De sju första platserna på Storytels topp 10-lista för vecka 18 (1-7 maj 2023) innehas av böcker utgivna på Storytelägda förlag. Tre av dem tillhör duon Mohlin Nyström.
1. Den tysta fågeln, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
2.

”Hogwarts legacy” passerar miljardstrecket

Storspelet ”Hogwarts legacy” har passerat 15 miljoner sålda exemplar och har dragit in mer än en miljard dollar (drygt 10 miljarder kronor), uppger Warner Bros. Det är mer än de flesta av filmerna i Harry Potters värld.

ChatGPT och AI kan ersätta många frilansskribenter

🦾 AI-skribenter. AI tar över frilansvärlden, och ChatGPT (samt liknande tjänster), förändrar spelplanen. Fler företag anlitar AI för att skapa innehåll, vilket leder till att frilansskribenter måste konkurrera med maskiner, rapporterar Forbes. Vissa föredrar AI:s snabbhet och kvalitet, medan andra värderar mänsklig kreativitet och empati. Men alla verkar överens om att frilansare måste anpassa sig för att överleva i en AI-dominerad framtid.

Spotify betalade ut 1,6 miljarder till svenska artisters skivbolag 2022

💰 Royalty. Spotify betalade ut 1,6 miljarder kronor (+15 % vs 2021) för musik framförd av svenska artister under 2022, skriver bland andra Di Digital. Värt att notera är att dessa 1,6 miljarder gick till skivbolag. Artister och låtskrivares andel beror avtal. Om man inte är egenutgivare: ”Över 25 procent av artisterna som genererar 100 000 kronor eller mer distribuerar sin musik själva via plattformar som Amuse eller Distrokid”.

Fredrik Backman lämnar både Forum och Salomonsson Agency

🕶️ Miljöombyte. Författaren Fredrik Backman har sagt upp sina avtal med både sin agentur (Salomonsson Agency) och sitt nuvarande förlag (Forum) där han gett ut sju böcker, skriver SvB. ”Efter det kommer jag flytta till en amerikansk agentur. Det finns ingen konflikt, det är ett helt personligt beslut”,

Topplista april 2023: Fackböcker

Här är de mest sålda fackböckerna i april 2023. I topp på 100-listan finner vi Diamant Salihus nya bok. På topp 10 blandas matlagning och trädgård med krig och avrättningar.

Topplista april 2023: Barnböcker

På årets fjärde månadstopplista hittar vi idel kända namn i framgångsrika serier. Överst på listan över de mest sålda barnböckerna i april 2023 ligger åttonde boken i serien Handbok för superhjältar.

Pernilla Lövgren debuterar med romanen Sammankopplade själar

Jag heter Pernilla Lövgren och är en gift fyrbarnmamma ifrån Värmland.

Jag jobbar vanligtvis i vården och är utbildad undersköterska.

Böcker har alltid varit en del av mitt liv så långt tillbaka som jag kan minnas. Att skriva en bok är något som jag funderat på att göra i många år ,

Bookbeat på väg mot omsättning över 1 miljard kronor 2023

🎧 Ljudbokstillväxt. När Bookbeat summerade det första kvartalet (Q1-2023) för några veckor sedan kunde VD Niclas Sandin konstatera att prenumerationstintäkterna (för alla länder) passerat en miljard kronor på årsbasis (snittinäkten per månad under Q1 multiplicerad med 12). Detta sju år efter lansering. Dessutom slog Bookbeat rekord i antalet nya kunder under ett kvartal.

Delphine Solange Thörnblad debuterar med Dikt an mitt oskrivna liv

Delphine Solange Thörnblad heter jag. Fick en stroke 2011 och är allt jag någonsin ha varit, fast på ett nytt förfrämligat sätt: en franskfödd  ljusblålila själ, filolog i romanska språk och språkvetare, autodidakt silversmed och konstnär, Reikimästare & lärare, Aura Soma-terapeut, medium, blom-o trädtokig trädgårdsmästare, grundskolelärare i Franska, Bild och estetiska uttrycksformer,