fbpx

De 100 senaste nyheterna

Kinesiska bokhandlar inför betalning genom ansiktsskanning

Xinhua Bookstores, den största bokhandelskedjan i Kina, har börjat använda ansiktsskanning som betalsystem i 40 av sina butiker. Leverantören Alipay har dessutom lagt till skönhetsfilter i sitt system för att få fler kvinnor att använda funktionen, enligt Xinhuanet klagade kvinnliga kunder till en början på bilderna som ansiktsskanningen tog.

HarperCollins och Sony Pictures i nytt samarbete om filmatiseringar

I ett nytt avtal mellan storförlaget HarperCollins och filmbolaget Sony Pictures kommer den senare få förhandsinformation om nya bokprojekt som kan bli film, skriver Publishing Perspectives. Elizabeth Gabler, tidigare chef för Fox 2000, blir ansvarig för samarbetet, som har som mål att producera filmer och tv-serier baserade på böcker för alla möjliga streamingtjänster och tv-kanaler.

Första kapitlet: Jag var tvungen att gå av Johanna Mo

Helena Mobackes tillvaro rämnar när hon misstänker att hennes sons mördare är tillbaka. Hon har skapat ett liv som fungerar men nu kastas hon tillbaka till katastrofen som tog hennes son och förstörde hennes äktenskap. Och Clownstryparen verkar denna gång vara ute efter Helena. Han riktar in sig på platser som har betytt något för henne,

Första kapitlet: Den bästa mamman av Aimee Molloy

Singelmamman Winnie är tveksam till att lämna sin sexveckorsbebis Midas med barnvakten, men övertalas av de andra i mammagruppen. Och just den här heta julikvällen försvinner han från sin spjälsäng. Den bästa mamman är Aimee Molloys debutroman och en internationell succé. Översatt till svenska av Linda Skugge.

Första kapitlet: Folk med ångest av Fredrik Backman

Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. 

Första kapitlet: Sexstrejken av Åsa Hellberg

Majken har fått nog. Nog av att bli kallad hora i skåphallen, i korridoren, i matsalen, nog av anonyma dickpics. Nog av att de schysta killarna håller käften när tjejerna trakasseras. När hon tillsammans med den blyga Vilda och skolans drömtjej Belle utlyser en sexstrejk blir det upptakten till något som ingen kunnat förutse.

Första kapitlet: I oxögat av Ida Andersen

I oxögat är en berättelse om att vara född fattig, om att sträva efter ett självständigt och bättre liv, om en dramatisk förlossning, om konflikten mellan kyrka och folktro, mellan manligt och kvinnligt, mellan bondebefolkning och obesuttna och om hur en glasmanufaktur bryter upp gamla strukturer.

20 resmål från populära böcker

”Set-jetting” kallas trenden att besöka platser med koppling till litteratur, film och tv-serier. Här är en reseguide till 20 destinationer från populära romaner, framtagen av Nextory.

Första kapitlet: En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Det är en helt vanlig fredag. Katharina navigerar vant i vardagskaoset kring elvaåriga Helli och sjuttonårige Alex, samtidigt som hon försöker vara helt okej med den veckopendlande maken Costas beslut att stanna på en firmafest i Berlin över natten. Men det ingen vet är att Katharina bär på en hemlighet som får tankarna att mala.

Första kapitlet: Papa av Jesper Stein

Papa är en rå kriminalroman om att fly från sig själv och bli någon annan, om omöjlig kärlek och om fäder och svek som får fatala konsekvenser. Del 5 i serien om Axel Steen.  

Söndagstuggare: Henrietta Denward om vardagen i bokhandeln

Henrietta Denward jobbar i bokhandel och berättar i sitt söndagstugg om alla de olika roller och arbetsuppgifter man behöver axla som bokhandelsmedarbetare.

Bokhandeln, en
kärlekshistoria

Text: Henrietta Denward

Det finns en hel del bokälskare där ute som drömmer om att jobba i bokhandel.

Första kapitlet: Hålla andan av Flora Wiström

I Hålla andan utforskar Flora Wiström ämnen som kroppslighet och sexuellt maktutövande, prestationskrav och förbundet mellan syskon. I romanen möter vi en syskonskara om tre: Mina, Daria och Sam. Det är Minas första sommar efter studenten och vännerna har vänt henne ryggen. Det blir inte bättre av att storasystern Daria aldrig har tid. 

Strawberry Publishing Sverige växer och söker en redaktions- och produktionsansvarig

Är du en
ansvarstagande, strukturerad och driven mångsysslare som trivs med att vara
spindeln i nätet? Gillar du att vara en del av ett växande bolag där du får
möjlighet att utveckla din egen roll, utmana hur vi gör saker och ifrågasätta
gamla sanningar?

Vi vill att du
med din långa erfarenhet och breda kunskap från förlagsbranschen tar ansvaret
för att tillsammans med oss bygga en modern och flexibel redaktion.

Storytel närmar sig 900 000 abonnenter

Storytel överträffade prognosen för Norden under andra kvartalet 2019, men låg strax under för resten av världen. Hur det går specifikt för Sverige framgår inte längre.

Första kapitlet: Nightflyers av George R. R. Martin

Nightflyers är en skrämmande science fiction-berättelse skriven av mannen som trollbundit en hel värld med sina böcker om Westeros. Den blev i samband med utgivning nominerad till det prestigefyllda Hugopriset och har vunnit ett flertal priser, däribland Locus Awards och Seiun Award.

Tips för högläsning på semestern i sommar: Ha roligt!

Högläsningen för barn ökar generellt i Sverige. Men under semestrar och helger tar många föräldrar ledigt även från läsningen. Här är några tips för att öka läslusten.

Föräldrar läser mindre för sina barn under semestrar och helger än på vardagar. Det visar en undersökning från stiftelsen LegiLexi som har tittat på föräldrars högläsningsvanor.

Angereds bokmässa återkommer 21 september 2019

Förra året startade Angereds bokmässa på initiativ av de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. I år är det dags igen. Samarbetspartners är Bokmässan i Göteborg, som kommer att dela ut bokkassar till de 300 första besökarna som bland annat innehåller entrébiljett till Bokmässan helgen efter,

Så mycket läser svenska företagsledare

Svenska börs-vd:ar läser oftare än genomsnittet och anser att bildning är viktigt, visar en ny undersökning. Här är också en lista med böcker som har betytt mycket för företagsledarna.

USA: Barn läser allt mindre över sommaren

Sommaren är läsningens högtid för många vuxna. Men gäller detsamma för barn? I rapporten Kids & Family Reading Report från det amerikanska förlaget Scholastic framkommer att det blir allt vanligare att barn inte läser några böcker alls på sommaren, detta trots att många föräldrar är medvetna om att barnen får det lättare i skolan om de håller igång läsningen sommartid.

Föräldrar högläser mer för barnen

Den nedåtgående trenden när det gäller hur mycket föräldrar läser högt för sina barn verkar ha brutits. I en ny undersökning gjord av stiftelsen Legilexi har antalet föräldrar som uppger att de läser högt för sina barn varje dag ökat från 35 till 48 procent sedan 2012,

Ny rapport om européers syn på trycksaker och papper

69 procent läser helst tryckta böcker, samtidigt som 63 procent gärna skulle se att allt papper som framställs kommer från återvunna källor. Det visar en ny rapport från Two Sides om synen på trycksaker och papper i Europa.

”The sandman” blir tv-serie på Netflix

Den brittiske författaren Neil Gaimans kultserie ”The sandman” ska för första gången filmatiseras. Sedan produktionsbolaget New Line Cinema, som varit knutet till projektet i flera år, misslyckats med att ro det i land har nu strömningsjätten Netflix klivit in, skriver Dagens Nyheter. Serien, som kretsar kring drömguden Morpheus,

Adlibris brottas med leveransproblem

Många av Adlibris kunder har klagat över försenade leveranser i sommar. Adlibris försäljningschef Sakari Luovio säger till SvB att de senaste problemen orsakades av ett driftstopp under midsommarveckan, där hela logistiksystemet låg nere i ett dygn. Han förklarar också att nätbutiken har växt från en produkt till 15 olika kategorier,

Pagina slutar med egen utgivning

Efter några tuffa år genomgår Pagina en rekonstruktion för att komma på fötter igen. Skulderna ligger på totalt 18 miljoner kronor. Pagina gav tidigare ut egenproducerade fackböcker och hade stora framgångar med målarböcker för vuxna, men fick problem när trenden dog ut. De väljer nu att satsa på non-books-delen Printworks och lägger ner bokutgivningen,

Vuxenroman av Stan Lee ges ut hösten 2019

Serietidningslegendaren Stan Lee är död, men i höst kommer en ny roman av honom – postumt. Den är skriven tillsammans med författaren Kat Rosenfield och det är superkrafter inblandade.

UK: Oro för minskad försäljning av skönlitteratur

De brittiska förlagens försäljning minskade med 2 procent till 6,05 miljarder pund 2018 jämfört med året innan. Allmänlitteratur tappade dock endast 0,1 procent (pappersböcker och eböcker minskade medan ljudböcker ökade). Non-fiction som hade ett kanonår 2017 visade tillväxt, däremot finns viss oro för skönlitteraturen som tappade försäljning och enligt Stephen Lotinga,

Höjd minimilön stort problem för USA-bokhandlare

Sedan 2016 har minimilönen i USA ökat från 10 till 15,25 dollar i timmen. Det är bra för bland annat bokhandelsanställda, men ger många bokhandlare problem. Book Culture, med fyra bokhandlar i New York, riskerar att få stänga. Lönekostnaderna för de 75 anställda har ökat med 50 procent på 30 månader och bolaget har inte anpassat sig snabbt nog.

Bokmässan satsar på en Klimatkväll

En kväll tillägnad klimatet arrangeras den 27 september på Göteborgs Konserthus. Medverkar gör bland andra Greta Thunberg, David Wallace-Wells, Annika Norlin och Göteborgssymfonikerna.

Bokförlagens försäljning i USA 2018 landade på 25,8 miljarder dollar

De amerikanska förlagen (i förläggareföreningen AAP) skriver i en rapport att deras försäljning förra året uppgick till 25,82 miljarder dollar – eller 2,71 miljarder bokexemplar. Allmänlitteratur ökade 1,5 procent men totalt blev det -1,6 procent pga minskad försäljning av läromedel.

  • För andra året i rad är försäljningen online större än i fysisk bokhandel
  • Religiösa förlag växte med 14,7 procent
  • Audio (download) är det snabbast växande formatet: +28,7 procent jämfört med 2017 och totalt 181,8 procent på fem år (2014-2018)
  • Non-fiction växte mest (vuxen +20,9 % och barn/YA +38,5 %)

Läs hela rapporten hos AAP (Association of American Publishers)

Bortglömda Nobelpristagare: Yasunari Kawabata

I höst tillkännages inte bara ett utan två Nobelpris i litteratur. Men kommer pristagarna att finnas kvar i det kollektiva minnet om 100 år? Här är Nobelpristagarna i litteratur som de flesta av oss har glömt bort.

Wattpad skriver avtal med holländskt filmbolag

Kanadensiska skrivarplattformen Wattpad presenterar ännu ett i raden av samarbetsavtal kring filmatiseringar runtom i världen, denna gång holländska produktionsbolaget NL Film. Förhoppningen är att hitta bra historier skrivna av holländska wattpadders (som skribenter på plattformen kallar sig). Wattpad har över 70 miljoner medlemmar och är tillgänglig på mer än 50 språk.

Brittiska bokhandlare hoppas på Super Thursday med Pullman, Moyes och många fler

Super Thursday är dagen då brittiska förlag släpper de inbundna böcker de tror ska bli deras storsäljare i julhandeln. I år sker det den 3 oktober och 426 titlar (118 färre än förra året) släpps denna dag, rapporterar The Bookseller. Bokhandlarna hoppas att Philip Pullmans Book of Dust-uppföljare The Secret Commonwealth blir en storsäljare liksom nya titlar av bästsäljande författare som Jojo Moyes (vars nya bok ska filmatiseras),

Stäng meny