De 100 senaste nyheterna

Storytel köper produktionsbolaget Earselect

Storytel köper 80 procent av aktierna i ett av Nordens största produktionsbolag för ljudböcker – Earselect som har en skalbar molnbaserad plattform för ljudboksproduktion på distans.

Orwellpriset till Kate Clanchy och Colson Whitehead

Kate Clanchy har tilldelats Orwell Prize for Political Writing för boken Some Kids I Taught and What They Taught Me som handlar om hennes jobb som lärare och det brittiska skolsystemet. Colson Whitehead vann Orwell Prize for Political Fiction för sin bok The Nickel Boys (på svenska Nickelpojkarna,

Tegelstenarna – alla tjocka böcker vi nu har tid att läsa

Inga teaterföreställningar, konserter eller festivaler – och nästa inga biopremiärer. Corona sätter i sommar stopp för de flesta kulturaktiviteter – men inte för bokläsningen. Vi tipsar om tegelstensromaner och romansviter att plöja nu när det finns extra tid till att läsa.

SiriusXM köper podcastbolaget Stitcher för 2,77 miljarder kronor

Podcaster och ljudböcker ligger numera väldigt nära varandra. En ny storaffär avslöjades i veckan då satellitradioföretaget SiriusXM köper Stitcher för 300 miljoner dollar (motsvarande 2,77 miljarder dollar) i vad som sägs vara den största podcastaffären hittills. Stitcher hade intäkter på 72,5 miljoner dollar (670 Mkr) förra året – en dubblering sedan 2017.

Storytel lanserar i Thailand under 2020 och Indonesien 2021

Storytel kommer att lansera sin prenumerationstjänst för ljudböcker och eböcker i Thailand före jul i år, eller som man skriver i ett pressmeddelande ”från och med fjärde kvartalet 2020”. Storytel har varit verksamt i Asia Pacific-regionen sedan 2017 då företaget lanserade sin tjänst i Indien och inledde ljudboksproduktionen i Thailand 2019 där Pawarana Suwanjindar fått jobbet som landschef.

Internationella deckarstjärnan Guillaume Musso ges ut av Nona

År 2000 hade fransmannen Guillaume Musso en nära döden-upplevelse då han var med om en bilolycka. Efter det skrev han sin första deckare och därefter har framgångarna avlöst varandra. I Frankrike har han i nio år i rad varit den bäst säljande författaren och hans böcker är översatta till 40 språk.

Rookie 16 med Sofie Sarenbrant: Jag älskar idéfasen och fruktar redigeringsperioden

Sofie Sarenbrant firar tio år som författare och släpper sin åttonde bok om Emma Sköld. Hon berättar för Boktugg om kärleken till deckare, redigeringsperiodens vakuum, om ljudbokens ökande popularitet – och om hur det hela började.
– Ibland försökte jag glömma att jag hade skrivit en bok och inse att jag inte skulle lyckas få ett förlag,

Waterstones ber om ursäkt för att de frontar baksidan av böcker

I Storbritannien har bokhandelskedjan Waterstones vänt böcker bak och fram för att kunder enklare ska kunna läsa baksidestexterna utan att plocka upp böckerna. Detta har fått bokformgivare att reagera med besvikelse över att framsidorna inte syns, och kedjan ska enligt The Guardian ha bett formgivarna om ursäkt. Anledningen för den annorlunda skyltningen är att bokhandlarna vill att så få personer som möjligt ska röra vid böckerna.

Beate Grimsrud såg humor i allvaret

Dramatik och drömmar, katter och boxning. Den norska författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud levde ett liv med många bottnar. Hon avled efter en tids sjukdom, 57 år gammal.

Författaren Beate Grimsrud är död – blev 57 år

Den norska författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud är död vid 57-års ålder, skriver NTB.
– Beate hade en egen blick för sådant som andra inte såg. Hon kunde upptäcka saker som gick andra förbi, säger hennes svenska förläggare Charlotte Aquilonius.

Natur & Kultur ger ut böcker av Robin DiAngelo och Ibram X. Kendi

Natur & Kultur ger ut två av de mest uppmärksammade böckerna i USA just nu, How to be an antiracist av Ibram X. Kendi och White fragility av Robin DiAngelo. Båda titlarna är slutsålda på förlagen och trycks nu till i stora upplagor.
– Törsten efter kunskap, energi och nya verktyg är enorm.

Gatukatten Bob är död – blev 14 år gammal

Katten Bob, känd som gatukatten Bob från boken med samma namn, dog den 15 juni 2020. James Bowen hittade Bob år 2007, skadad och övergiven, och de båda kom att bli oskiljaktiga på Londons gator. Bowens bok Gatukatten Bob gavs ursprungligen ut 2012 och fick tre uppföljare (utgivna på svenska av Bokförlaget Nona).

K Anders Ericsson är död

Författaren och professorn K Anders Ericsson är död. Han är mest känd för sitt arbete inom vetenskapen om vad som gör oss till experter. Den så kallade ”10 000-timmarsregeln” har sitt ursprung i hans forskning.

Cissi Wallin ger ut bok på egen hand

Förlaget som skulle ge ut skribenten och debattören Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” ångrade sig. Nu ger Wallin ut boken på egen hand, meddelar hon via Instagram.

Flera stora förlag lämnar återbud till Dansk Bogforum 2020

Den stora danska bokmässan Dansk Bogforum har drabbats av flera tunga återbud: Gyldendal, People’s Press (som ägs av Storytel), Politikens Forlag, Gutkind (Bonnierägda), Modtryk och HarperCollins. Avhoppen förvånar arrangörerna som menar att det finns en plan för att kunna genomföra bokmässan (30 oktober – 1 november) på ett säkert sätt även med corona.

Trump om John Boltons bok: Det kommer stå honom dyrt

Den omstridda boken av den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren John Boltons om hans tid i Vita huset får klartecken från en federal domstol att ges ut.
Det kommer att stå Bolton dyrt, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

”Medan Boltons ensidiga agerande väcker allvarliga bekymmer för rikets säkerhet har regeringen inte kunnat fastställa att ett domstolsföreläggande är en lämplig åtgärd”,

Bok med badare i Torekov blev livsprojekt för fotografen Peggy Anderson

Den svensk-amerikanska fotografen Peggy Anderson började för sex år sedan fotografera människor i Torekov på väg till ett morgondopp. Nu ges bilderna ut i boken ”The morning dip”.
– Den första sommaren var folk skeptiska, de förstod inte varför jag ville fota dem i badrock, säger hon.

Boktugg firar sex år idag

Idag är det exakt sex år sedan Boktugg publicerade sin första artikel. Vi firar födelsedagen med en tillbakablick – och en blick framåt.