De 100 senaste nyheterna

Piratförlaget söker redaktör med produktionsansvar

Piratförlaget söker en ny medarbetare! Vi behöver en person som har dokumenterad vana från redaktörs- och produktionsarbete.

Vi vill gärna att du som söker är noggrann och självständig, flexibel och strukturerad. Du måste ha förmåga att ta egna initiativ, vara van att arbeta tillsammans med andra och kunna hantera ett stundtals högt arbetstempo.

Sidokaraktären Win i Harlan Coben-serien Myron Bolitar får en egen bok

Harlan Coben har skrivit elva romaner (varav tio är utgivna på svenska) i serien om Myron Bolitar, den tidigare basketstjärnan som blivit sportagent men ständigt dras in i mord och andra brott. Bolitars bästa vän, Windsor ”Win” Horne Lockwood III, är mångmiljonär eller rentav miljardär. Nu meddelar Coben att Win ska få en egen bok med titeln … Win.

Richard Dinter gör podcast med Ekström & Garay

Förlaget Ekström & Garay startade i januari en podcast om litteratur kallad Dinter utan filter. Namnet kommer från Richard Dinter, filmregissör och mångårig medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion. I podden samtalar han med en ny författare varje månad. Höstens gästlista bjuder på flera tunga namn: Kristina Sandberg,

Anne-Marie Davis debutroman är kryddad med romantik och spänning

Mormor och morfar hade en Facit skrivmaskin uppe på vinden och det var på den jag skrev mina första berättelser. Tangenterna smattrade och en liten klocka plingade när det var dags att byta rad. Färgbandet lossnade och typarmarna fastnade i varandra som långa spindelben om man hade för bråttom. Det hade jag för det mesta.

Henrik Wolgast debuterar med feministisk hämndberättelse

Fyrtio plus och åren går. De säger att man inte ångrar det man gjort, bara det man inte gjort. Skitsnack naturligtvis, men det fick mig att tänka.

Skriva. Om jag aldrig skulle ge mig själv chansen att skriva.

Bara sätt igång manar kung Stephen,

Svenska donatorer bakom nya Berman Literature Prize på 750 000 kr

Ett nytt, stort, internationellt litteraturpris som tillägnas den judiska litterära traditionen. I tio år ska Berman Literature Prize dela ut sammanlagt 7,5 miljoner kronor.
– Det finns en ökad antisemitism i dag. Om vårt pris kan verka i den andra vågskålen vore det väldigt positivt, säger donatorn Thomas Berman.

Ekström & Garay utlyser stor novelltävling

Tillsammans med Göteborgs-Tidningen, Sparbanken Syd och Kvällsposten utlyser förlaget Ekström & Garay och kulturmagasinet Opulens en novelltävling. Vinnaren får 35 000 kronor och blir tillsammans med de övriga 10 bästa bidragen publicerad i en antologi som Ekström & Garay ger ut, samt i Opulens, Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten. Även andra- och tredjepristagarna belönas med en prissumma.

Förstautgåvor av JK Rowling och Shakespeare säljs dyrt

Ett exemplar av första utgåvan av Harry Potter and the Philosopher’s Stone såldes i veckan för 75 000 pund. Den trycktes i endast 500 exemplar inbundet och är därmed en raritet. Förstautgåvor av författare är heta på auktion. JK Rowling är dock inte på samma nivå som William Shakespeare där ett exemplar av hans första samling med pjäser,

Madeleine Strandberg skriver om stark vänskap mellan två kvinnor

Att läsa böcker har alltid varit ett av mina största intressen. Genom litteraturen finns en fantastisk möjlighet att få dyka in i en annan värld, om än för ett litet tag. Fantasin berikas, och att läsa hjälper mig att stressa ned. Under min föräldraledighet kom jag på en idé till en bok som jag började skriva ned.

Kaj Hagstedt debuterar med äventyrsroman för unga

Alla barn har rätt till sina känslor och åsikter, sin röst och sin talan. Som författare kan vi inspirera och entusiasmera barn att vidga sina perspektiv och att utforska de kreativa möjligheterna inom fantasin. Vi kan med våra ord ge barnen vidare referensramar och ett mångfacetterat språk.

Jag har under större delen av mitt liv jobbat som regissör inom tv och film,

Opulens söker redaktionssekreterare

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av korrläsning, textredigering, kommunikation med våra frilansare samt administration kring evenemang som exempelvis bokmässor.

Dina kvalifikationer
– Du har gedigna journalistiska erfarenheter, stark språkkänsla och breda kunskaper inom kulturområdet.
– Du skriver själv snabbt och stilistiskt säkert.
– Du är en god organisatör.

Svenska barnboksinstitutet ordnar kurs i att skriva barnbokskritik

Kursen Att skriva barnbokskritik anordnas för tredje året i rad. Den riktar sig till personer som redan skriver barnbokskritik i tidningar, på bloggar eller andra platser, eller de som är nyfikna och vill börja göra det.
Kursledare är Malin Nauwerck, forskare i litteraturvetenskap, med litteratursociologisk och bokhistorisk inriktning. Hon har tidigare arbetat på bokförlag och som kulturredaktör och kritiker.

Spionagerättegång mot författare i Kina

Rättegången har inletts i Peking mot den australisk-kinesiske författaren Yang Hengjun, demokratiförespråkare och tidigare kinesisk diplomat, uppger Kinas utrikesdepartement.

SAGA söker Editor med fokus på digitalt content

Har du erfarenhet av digital content och vill arbeta i ljudboksvärlden? Trivs du med tanken att framtidens böcker utkommer som ”digital only”, och tycker att det är fantastiskt att bra historier snabbare kan nå ut till en bred läsarskara? Vill du dessutom vara en del av Nordens största digitala förlag?

Louise Glück skrämd av beskedet om Nobelpriset

Oförställd glädje behöver inte nödvändigtvis vara den omedelbara reaktionen när man får veta att man tilldelas Nobelpriset i litteratur. Årets pristagare, den amerikanska poeten Louise Glück som dessutom skyr rampljuset, blev snarare skrämd när hon nåddes av nyheten.

Lästvång och mutor – experternas tips på hur du får barn att läsa

Barns läsvanor har debatterats flitigt senaste tiden. Snart är det läslov men hur får vi barnen att läsa mer när de egentligen bara vill spela tv-spel eller hänga på tiktok?
– Min uppfattning är att barn inte ska ställas inför tvång att läsa, men vi vuxna måste tvinga oss själva att se till att barn läser,

Nobelpriset 2020: ”Lycka och tystnad” – omvärldens ord om Glück

”Litteratur av finaste mått”, ”en citerbar poet”, ”lugnet efter stormarna” – så lyder några av de internationella reaktionerna på Louise Glücks Nobelpris i litteratur.
– Hon har ägnat en livstid åt att visa oss hur språket både kan ha betydelse och innehålla allt, säger den amerikanska poeten Claudia Rankine till 

Skrivkramp – så löser du den

SKRIVTUGG: Alla författare kör fast eller får skrivkramp då och då. Men hur gör man för att ta sig ur detta frustrerande tillstånd? På första plats kommer uppskjutning eller prokrastinering. Eller så skyller vi på tidsbrist. Hur ska man hinna skriva i det stressade livspusslet?  

Läs hela artikeln på INSIDER Basic

Pekbok om gin lanseras med Kickstarter-kampanj

Pekpinnar eller drinkpinnar? Det är råder ingen brist på uppslag till ordvitsar kring pekboken Den lille ginspiratören som möjligen kan ha en lite äldre målgrupp när den lanseras via en Kickstarter.

Ulrika Kärnborg skriver roman om Drottning Kristina

Ulrika Kärnborg är tillbaka med en roman om stormaktstidens Sverige. Lejonburen skildrar Drottning Kristina, som instängd på slottet Versailles ser tillbaka på sitt stormiga liv.
När hon är sex år gammal dödas hennes far i kriget. Själv uppfostras hon av kanslern Axel Oxenstierna, för att kunna ta över styret men framförallt för att bli ett gynnsamt parti som ska säkra freden.

Icke-binär författare kritiserar litteraturpris

Författaren Akwaeke Emezi från Nigeria var den första icke-binära författaren som nominerades till det brittiska litteraturpriset Womens prize for fiction, förra året, för sin debutroman ”Sötvatten”. Men hen tänker inte anmäla fler böcker dit – eftersom organisationen ska ha efterfrågat författarens ”juridiska kön”.

Debutromanen ”Sörjen som blev” av Anna Takanen blir teater

Anna Takanens debutroman ”Sörjen som blev” blir teater. Mikaela Hasán regisserar uppsättningen som får urpremiär på Lilla Teatern i Helsingfors i september nästa år och senare turnerar i Sverige först med Riksteatern och sedan med Östgötateatern.

App projicerar bokcitat på omgivningen

Konstnären Jenny Holzer har länge projicerat citat på olika byggnaders fasader. Nu har hon skapat en app, ”You be my ally”, som låter användarna ladda upp bokcitat på sina omgivningar.