De 100 senaste nyheterna
Oskar Törnström till Bokfabriken – och Ramona Ivener skriver Storm-spinoff
Författaren Ramona Ivener ska skriva en spinoff till Alex Storm-serien med Jessica Storm i fokus. Samtidigt blir Oskar Törnström förläggare och manusutvecklare för serien.
Förskolebarnens litteraturpris 2022 till Stephanie Blakes bok Bajskorv
Årets vinnare i Förskolebarnens litteraturpris 2022 är en bok som fick många barn att vika sig av skratt, nämligen Bajskorv som gavs ut 2008 på Berghs förlag.
Debutanten Cecilia Sjögren vinner Saga Egmonts deckartävling
I februari 2021 utlyste Saga Egmont en manustävling för att hitta Sveriges nästa internationella deckarstjärna. Nu har juryn utsett debutanten Cecilia Sjögren till vinnare med spänningsromanen Svallvåg.
Tomas Akenine-Möller & André Möller debuterar med spänningsroman om Lunds akademiska värld
Vi är två bröder som debuterar som romanförfattare. Tidigare har vi publicerat akademiska verk, då den ena av oss är professor i datavetenskap och den andra doktor i religionshistoria. Vi har alltid tyckt om att skriva och har oberoende av varandra påbörjat flera skönlitterära texter, men våra försök att nå i mål har alltid runnit ut i sanden eller inte blivit bra nog.
Sex nominerade titlar till priset Årets översättning
Av drygt fyrtio nominerade titlar ur 2021 års bokutgivning har sex översättningar kvalificerat sig till slutomgången.
SPONSRAT INLÄGG
Ny skrämmande aktuell spionthriller av Carolina Angelis
Säkerhetsrådgivaren och författaren Carolina Angelis är nu aktuell med spionthrillern Dominoeffekten.
Fler aktiviteter på biblioteken i fjol
Aktiviteterna återvände till landets bibliotek under pandemins andra år. Det visar Sveriges officiella biblioteksstatistik som Kungliga biblioteket (KB) sammanställer.
Peter Nádas får Bermanpriset 2022
Den ungerske författaren Peter Nádas får Berman Literature Prize på 750 000 kronor för sin självbiografiska roman Illuminerade detaljer. Ett verk med ”bedövande konstnärlig lyskraft”, framhåller juryn.
Författaren Per Gunnar Evander är död
Författaren Per Gunnar Evander har avlidit, uppger familjen för Sveriges Radio Ekot. Han var en av de mest produktiva svenska författarna.
Inger Edelfeldt får Lagerlöfs litteraturpris 2022
Inger Edelfeldt får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2022. Prissumman är på 100 000 kr.
Analys: Maktstriden mellan Storytel och Nextory
Storytel Books stoppar nya ljudböcker i prenumerationstjänsten Nextory efter att de inte kommit överens om ett nytt avtal – och hotar plocka bort alla sina titlar. Flera mindre förlag finner agerandet ironiskt.
SPONSRAT INLÄGG
Finstämda texter om att möta döden
När Louise Wallins pojkvän Robert drabbades av cancer och sedan dog blev lyriken en ventil för henne.
Fortsatt svårt för tryckerier och förlag
Den tryckerikris som briserade efter förra sommaren är fortfarande inte löst. Tvärtom kan den förvärras – med stigande priser och långa leveranstider. ”Man kanske måste tänka att det inte går lika snabbt att få fram en bok i dag”, säger Eva Hansén på Bonnierförlagen.
Malin Tuvesson debuterar med humoristisk feelgood
Mitt namn är Malin Tuvesson och jag är författare. Jag har alltid haft livlig fantasi och har skrivit sedan jag lärde mig läsa och skriva. Tidigare har jag haft noveller med i antologier, nu senast i Mordiska väsen från Darkness publishing men jag är även en av författarna till antologin
Poeter visar stark solidaritet med Ukraina
Svenska och utländska poeter skriver dikter i solidaritet med Ukraina. Efter ”Poeter mot krig” kommer även ”Dikter för Ukraina” med nyskriven poesi av ett åttiotal poeter.
Kända författare om ja eller nej till svenskt Nato-medlemskap
Natostressen – hur hanteras den av kulturvärlden? Vilka är för respektive emot ett svensk medlemskap och vad händer med den svenska självbilden vid ett ja? Vi har frågat författare och filmare om hur de resonerar.
Victor Malm blir ny kulturchef på Expressen
Victor Malm blir Expressens nya kulturchef, och efterträder därmed Karin Olsson.
”Kultursidorna har varit mitt andra universitet, och att nu få leda dem framåt och vidare känns otroligt hedrande” säger han i ett pressmeddelande.
SPONSRAT INLÄGG
Sigrid Tostesdotter skriver om våra rötter, frihet och gemenskap
I boken Svea moder får vi följa Sveriges historia från små områden till ett rike, Svea rike. Det är en berättelse om vad som förenar människor.
Strindbergs samlade verk diskuteras i ny podcast
I den nya podden Bläck Metal är huvudpersonen ingen mindre än August Strindberg. Ambitionen är att läsa och prata om hela hans bibliografi.
Jenny Jägerfeld får Kulla-Gullapriset 2022
Kulla-Gullapriset delas ut vartannat år, och 2022 års pristagare är Jenny Jägerfeld. Prissumman är 89 000 kronor.
Branschdag 2022: Bokbranschen tar sats efter pandemins rekordförsäljning
Branschdagen 2022 flyttades från februari till maj. Därmed flyttades fokus från försäljningsrapporten till att diskutera bokbranschens utmaningar. Boktugg lyssnade och rapporterar.
Simusdotter Förlag brinner för ökad representation inom fantastiken
Simusdotter ger ut böcker för unga och vuxna inom nischen fantastik och HBTQIA+. Grundaren Emma N. Simu berättar om tankarna bakom förlaget.
Marianne Engman debuterar med handbok om internet
Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar. Covid-19-pandemin visade tydligt hur viktigt det är att hänga med i teknikens utveckling och hur otroligt snabbt den går framåt.
SPONSRAT INLÄGG
Isabellas debut ger en inblick i livet med en ätstörning och hur hon hittade tillfrisknandet
När Isabella Völker såg annonsen om en skrivkurs såg hon också ett tecken. Nu var det dags, hon skulle skriva en bok. Så blev det och den 25 mars släpps Att mätta en besvärad själ.
Diamant Salihu får Natur & Kulturs debattbokspris
Journalisten och författaren Diamant Salihu tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för boken ”Tills alla dör”.
👺 Maskeradsångare (Nyhetsbrev #388)
Nyhetspaus. Det finns de som hävdar att det är nyttigt att avstå nyheter under kortare – eller längre perioder. Rädslan för att missa något viktigt ställs mot insikten att det viktiga ändå riskerar att drunkna i överflödet. De senaste veckorna har jag haft mindre tid att läsa nyheter och har fått sålla hårdare i det jag läst.
Litteraturfestivalen Bok och hav återkommer i nytt format i år
Bok och hav, Karlskronas litteraturfestival, återkommer efter två års pandemiuppehåll, nu i ett mer intimt och nedskalat format. Till helgen är det dags, och barnen har i år fått en egen bokfest.
Ny bok med Alfons Åberg till jubileumsåret
Den älskvärde barnbokshjälten Alfons Åberg fyller 50 år i år, vilket firas bland annat med en ny bok, sammanställd av författaren Gunilla Bergström.
Polaris ger ut Bonos memoarer i november 2022
Bonos memoarer, Surrender – 40 låtar, en berättelse, kommer att ges ut i ett simultant internationellt släpp den 1 november 2022.
Redaktörspriset till Malin Lilja på Natur & Kultur
Malin Lilja, redaktör för barn- och ungdomsböcker på Natur & Kultur, får årets redaktörspris som delas ut av Förlagsklubben.
Jakob Marklund debuterar med humoristisk spänningsroman
För den som kände mig som ung ter sig min debut som författare fullständigt osannolik. Jag spelade datorspel och kodade, läste så gott som aldrig böcker. Men något hände under gymnasiet då jag började skriva texter till metal-bandet jag sjöng i. Började läsa Shakespeare och gjorde tappra försök med rim och versmått.
Selmapriset 2022 går till Pernilla Elmquist och Jens Almgren
Selmapriset, för bästa egenutgivna bok, går i år till Pernilla Elmquist och Jens Almgren för The nordic street food story och kokbok, en bok om parets resa som pionjärer för det nordiska kökets plats bland gatumaten.
Fler än 1 miljon svenska hushåll har ljudboksabonnemang
Mediavision rapporterar att antalet svenska hushåll som prenumererar på en streamingtjänst för ljudböcker för första gången passerar en miljon.
Selmapriset 2022 till Pernilla Elmquist och Jens Almgren
Årets Selmapris tilldelas The Nordic Street Food story & kokbok av Pernilla Elmquist och Jens Almgren. De får priset för att boken är ”en hyllning till kulinariska läckerheter och entreprenörskap i det lilla formatet”, som juryn bland annat skriver i sin motivering.
Selmapriset, som är på 20 000 kronor,
Caroline Möllesand debuterar med Ölandsfeelgood
Trots att jag alltid har skrivit i jobbet hade jag aldrig drömt om att skriva en bok. Det verkade för komplicerat. 2019 var jag sjuk i utmattning och behövde fokusera på något nytt. En skrivarkurs på distans fick min trötta hjärna att vakna till liv och bli kreativ igen.
Tack vare en kurskamrat upptäckte jag feelgoodgenren – sådant ville jag också skriva!
FN-förhandlare: Ställ dig i motpartens skor
Han har förhandlat med Saddam Hussein, Bashar Al-Assad och Vladimir Putin men också fått oväntad hjälp av Moder Teresa.Ställ dig själv i din motparts skor, i synnerhet om du inte håller med honom eller henne, säger FN:s förhandlare Staffan de Mistura.
Linda Edgarsson hämtar inspiration från sin egen släkthistoria i skrivandet
Debuterande författaren Linda Edgarsson har skrivit Där vassen viker, en berättelse från 1800-talets Småland. Här tipsar hon om andra läsvärda Smålandsromaner.
Camilla Francke debuterar med barnbok om hungrig blåmes
Jag arbetar som lärare, uppvuxen i Västmanland med en mamma, pappa och två äldre bröder. Bor numera i Närke. Jag har alltid älskat barn- och bilderböcker. Som barn lyssnade jag på alla möjliga slags sagor, böcker och berättelser. Allt som oftast satt jag med ett ritblock. Jag tecknade bara för mig själv och fantiserade samtidigt.
Erica Eklund debuterar med sann berättelse om alkoholmissbruk
Redan som tioåring drömde jag om att bli författare. Jag skrev många berättelser på min skrivmaskin, slukade böcker, både från min egen och mammas bokhylla, och älskade när min lärare i skolan läste högt ur en skönlitterär bok.
Idag arbetar jag som lektör och författarcoach och ägnar dagarna åt min passion,
Akademitvist slutade med dyr nota
Svenska Akademiens rättsliga process mot nazistiska Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen blev en kostsam affär. Det framgår av Akademiens verksamhetsberättelse för förra året.
Vispoeten Alf Hambe död
Den halländske vispoeten, kompositören och författaren Alf Hambe är död.
Hambe är bland annat känd för ”Visa i Molom” och skapade den poetiska världen Molom – ett fantasilandskap, som bär likheter med området kring halländska Steninge, där han bodde.
Alf Hambe debuterade 1962 med visboken ”Astronaut till häst”
Roman av Jane Fallon blir musikal med Roxettes musik
En nyskriven musikal som har premiär hösten 2024 med musik av Roxette är baserad på Jane Fallons roman Got you back.
Mons Kallentoft till Albatros Agency
Mons Kallentoft skriver på för Albatros Agency och lanserar en ny bokserie vars första del kommer till hösten.
Robert Wangeby blir ny förläggare på Bokförlaget Forum
Forum rekryterar Robert Wangeby från Bonnier Audio som förläggare för svensk och översatt skönlitteratur.
Lea Ypi tilldelas Ondaatjepriset
Författaren Lea Ypi tilldelas det brittiska Ondaatjepriset, som delas ut av The Royal society of Literature – Storbritanniens äldsta litterära sällskap, skriver The Guardian.
Priset tilldelas ett verk som bäst frammanar en plats särskilda anda. Ypi får det för memoarboken Fri – en uppväxt vid historiens slut (släpps på svenska i augusti 2022),
Storytel rapport Q1-2022
Det fanns många frågetecken inför Storytels kvartalsrapport för Q1-2022. Börskursen nedpressad. Och osäkerhet kring Ryssland.
Internationellt utbyte ska stärka och inspirera bokhandlare
Hur är det att jobba i en tysk bokhandel? Nu finns möjlighet att testa tack vare det nya projektet RISE Bookselling där svenska och europeiska bokhandlarföreningar samarbetar.
Kriget dödar hans skönlitterära skrivande
Kriget stoppar den ukrainske författaren Andrej Kurkovs skönlitterära skrivande. Verkligheten ställer sig i vägen. Trots att ryska är hans första språk överväger han att ge ut sina böcker enbart i översättning.
Bazar rekryterar Anne Laurella och inleder satsning på facklitteratur
Anne Laurella blir ny fackboksförläggare på Bazar Förlag. Hon har en lång erfarenhet av fackboksutgivning från bland annat Albert Bonniers, Norstedts och Sanoma.
Joakim Zander utforskar anarki och tipsar om romaner med juridiskt tema
I Joakim Zanders nya roman Ett ärligt liv samsas tankar om anarki och frihet i Lunds universitetsmiljö.
Succédebutanten Bonnie Garmus skrev sin bok ”i raseri”
Bonnie Garmus är beviset för att allt kan hända även när du har kommit upp i åren. Hon var 64 år när hennes debutroman ”Lektioner i kemi” publicerades. Ett år senare är den översatt till 34 språk, har toppat en rad bästsäljarlistor och ska bli film.
De nominerade till Årets Bok 2022 – röstningen är öppen
Bonniers Bokklubbar presenterar nu de 12 titlarna som kan vinna Årets Bok 2022. Vinnaren röstas fram av svenska läsare.
Silfverbielke-serien får nytt liv hos Storytel
Storytel har förvärvat de exklusiva rättigheterna att fortsätta berättelserna i den svenska crime-serien om karaktären Silfverbielke av Dag Öhrlund och Dan Buthler. Nu planerar Storytel för nya produktioner, med release nästa år.
Hoi Publishing börsnoteras – vill ta in 20 Mkr för nordisk expansion
Inför börsnoteringen vill Hoi Publishing ta in 20 Mkr i nytt kapital redan i början av juni. Pengarna ska användas för expansion både i Sverige och på den nordiska marknaden.
Mark Esper i ny bok: Trump ville skjuta kritiker i benen
Insikter om USA:s tidigare president Donald Trumps tankar och åsikter torgförs i böcker från dem som var med i Vita huset när det begav sig.
Michelle Uhlin Lilja debuterar med fantasyroman
Skrivandet har alltid varit en stor passion för mig. Redan när jag gick i lågstadiet och precis hade lärt mig skriva hittade jag på berättelser och udda karaktärer. Jag skrev fantasy under högstadiet och gymnasiet för att träna mig själv. Under en sommar i högstadiet fick jag åka på ett författarläger i Danmark där jag träffade andra ungdomar med samma intresse för att skriva och tillsammans publicerade vi en novellsamling,
Elisabeth Hjorth får litteraturpris
Gerhard Bonniers essäpris går i år till Elisabeth Hjorth för essäboken Mutant. Priset, om 100 000 kronor, har tidigare tilldelats bland andra Stefan Jonsson, Horace Engdahl och Sara Danius.
”Elisabeth Hjorth bejakar plikten: den att göra sin röst hörd, att ta fasta på åtrån och begäret och brotta ner skammen.
🍹 Första tredjedelen (Nyhetsbrev #387)
Tredjedel: Igår vid 11-tiden hade en tredjedel av 2022 passerat. Hur går det med målen du satte upp inför nyår? Eller har du tvingats revidera planerna? Bokbranschen brottas precis som alla andra just nu med kostnadsökningar på tryck, transporter och en hel del annat. Det vackra vårvädret är skyldigt till att Boktuggs fredagsbrev uteblev.
Sigtuna litteraturfestival ställs in
Det blir ingen litteraturfestival i Sigtuna i år heller. Arrangörerna meddelar att festivalen som skulle ha ägt rum den 7 maj ställs in på grund av tidsbrist.
– Planeringstiden efter pandemin blev för kort. Det blev en rivstart för oss och våra samarbetspartners i projektet. Viljan att vara en del av festivalen finns men inte tiden för planering,
I Söderköpings bokhandel sätts både böcker och kunder i centrum
Söderköpings bokhandels personliga tilltal är en nyckel till framgång. Omsättningen har fortsatt öka både under och efter pandemin och det är böcker som utgör största delen.
Poesifestival i Söderköping även 2022 – i mitten av oktober
Förra årets poesifestival i Söderköping blev så lyckad att den återkommer, men i år senare på hösten.
Kritik mot oseriösa hybridförlag från brittiska författarorganisationer
Författarorganisationerna Society of Authors och Writers’ Guild of Great Britain vill se reformation av hybridförlagens verksamhet efter en enkät bland författare som känner sig vilseledda. En del av kritiken är giltig även för vissa svenska hybridförlag.
Linda Ågren: Man är så mycket mer än en författare
Förra sommaren släppte Linda Ågren sin debutbok, som handlar om hennes egen ”mersona”. Så hur fungerar det att signera böcker iklädd sjöjungfrufena?
Över 400 bibliotek har lagts ner på 22 år enligt ny granskning
Sedan 1998 har 435 bibliotek lagts ner i Sverige – och i snitt kastas, säljs och makuleras 8 400 böcker per dag. Det uppger tidningen Vi i en granskning.
Nya ”The Hunger Games”-filmen får premiär hösten 2023
Uppföljaren till ”The Hunger Games”, ”Balladen om sångfåglar och ormar” (efter boken av Suzanne Collins) får premiär i november 2023, skriver Variety.
Försäljning av fysiska böcker föll trots ökning i butik under Q1-2022
Fysisk bokhandel ökade försäljningen under första kvartalet 2022, men nätbokhandelns föll. Sammantaget minskade därför försäljningen av fysiska böcker (-5,9 %). Abonnemangstjänster ökade med 6,3 % men det räckte inte och den totala bokförsäljningen minskade med 36 Mkr (-2,8 %).
Rebecca Alsberg får översättarpris
Rebecca Alsberg får 2021 års Elsa Thulin-pris av Sveriges författarförbund.
Framför allt har hon uppmärksammats för sina översättningar av de sex delarna i Karl Ove Knausgårds ”Min kamp” mellan åren 2010 och 2013, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
”Rebecca Alsberg, sedan 1977 verksam som skönlitterär översättare från engelska och norska,
Gurnah donerade ordbok till Nobelprismuseet
Ett viktigt arbetsredskap, en välanvänd ordbok, blev Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs gåva till Nobelprismuseet i Stockholm under hans besök där.
Regeringen storsatsar på minoritetsspråk
På torsdagen presenterade kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) ett handlingsprogram för att säkra de nationella minoritetsspråkens överlevnad.
Jason Diakité aktuell med ny barnbok
Artisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, släpper en barnbok. Tillsammans med Matilda Westerman har han skrivit Har du fel?. Boken vill uppmana barn till kritiskt tänkande och faktagranskande i det allt snabbare informationsflödet.
Har du fel är uppföljare till boken Du har rätt!
Litteraturpris till Lena Andersson
Författaren Lena Andersson tilldelas Svenska Akademiens Signe Ekblad-Eldhs pris 2022. Hon har skrivit 14 romaner, bland dem Egenmäktigt förfarande som hon fick Augustpriset för. Hennes senaste bok är krönikesamlingen Resten av verkligheten.
Signe Ekblad-Eldhs pris tilldelas en framstående skönlitterär författare.
Akademibokhandeln ökade, Bokus tappade under Q1-2022
De fysiska butikerna ökade försäljningen medan Bokus tappade både på fysiska och digitala böcker. Det framgår av Bokusgruppens kvartalsrapport för Q1-2022. Positivt var förbättrat resultat, negativt att Bokus Play inte lyfter.
Debutantscen Malmö bjuder in fyra förläggare
Till nästa träff den 23 maj 2022 har Debutantscen Malmö bjudit in fyra förläggare som alla har jobbat med skånska debutanter.
Forskaren Emma Frans debuterar med barnbok
Emma Frans vill få barn att tänka som forskare. Vetenskapsskribenten och doktorn i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet har skrivit boken ”Tänk som en forskare”, riktad till barn mellan 9–12 år.
”Barn varken kan eller vill identifiera sig med den gängse bilden av en forskare, det vill säga en gammal,
Författaren Kristian Lundberg död: ”Ett unikum”
Författaren och poeten Kristian Lundberg har avlidit, uppger hans familj för Sveriges Radio. Hans roman Yarden etablerade honom som en modern arbetarförfattare.
Lisen Adbåge och Ann-Helén Laestadius vinner BMF:s årliga pris Din bok – Vårt val
Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen har röstat fram Lisen Adbåge och Ann-Helén Laestadius till årets pristagare av Din bok – Vårt val.
Kikki Danielsson ger ut självbiografi
Snart 70 år fyllda Kikki Danielsson ger ut en självbiografi i oktober 2022.
”Efter 50 år i rampljuset så tyckte jag att det var hög tid att nyansera bilden av mig, artisten, men kanske framför allt människan Kikki Danielsson. Berätta om alla de delar, erfarenheter och stunder som bildat den helhet som sällan stämmer med den allmänna uppfattningen om min person”,
Nobelveckan plus för Abdulrazak Gurnah
Fyra och en halv månad efter Nobeldagen är fjolårets Nobelpristagare i litteratur Adulrazak Gurnah på plats i Börshuset i Gamla stan. Pandemin har givit honom inte bara en Nobelvecka utan två. ”Det här är Nobelveckan plus”, säger han.
Hällefors bokhandel i konkurs
Ägarna har begärt Hällefors bokhandel i konkurs efter drastiskt minskad försäljning.
Martin Nilsson vill maxa läsarnas minne och tipsar om bra böcker för hjärnan
Med boken Det andra minnet vill Martin Nilsson maximera läsarens minneskapacitet.
Louise Glück ger ut prosa för första gången
Poeten Louise Glück, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020, utkommer med en ny bok. Förlaget beskriver ”Marigold and Rose: A fiction” som en ”fabel” på 64 sidor.
Berättelsen handlar om tvillingarna Marigold och Rose och följer deras tankar från spädbarnstiden. Den är delvis baserad på Glücks barnbarn, Emmy och Lizzy,
Moa Backe Åstot får debutantpriset Slangbellan 2021
Författarförbundets årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur går 2021 till Moa Backe Åstot för boken Himlabrand (Rabén & Sjögren).
Försvunnen Brontë-bok såldes för 12 miljoner
En handskriven diktsamling av en 13-årig Charlotte Brontë ska återbördas till museet Brontë Parsonage i Haworth i Storbritannien. Den såldes för 12 Mkr.
Göran Greider får kulturpriset Lagercrantzen
Poeten, debattören och journalisten Göran Greider tilldelas Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen. Priset är på 20 000 kr.
👨🏫 Historielektioner (Nyhetsbrev #386)
Tidsbrist: En blick ut i trädgården ger samma känsla som när man öppnar mejlkorgen i datorn: Det går för fort. Jag hinner inte riktigt ta in och njuta av allt – eller rensa ogräs. Men det är bara att ta ett djupt andetag och inse att det är så det är.
Nina De Geer berättar om vägen till debuten och tipsar om debutromaner
Nina De Geer har de senaste fem åren drivit den populära skrivarpodden Debutera eller dö. Nu är det dags för henne att själv debutera.
Karin Alfredsson blir ny ordförande i Svenska Deckarakademin
Författaren och journalisten Karin Alfredsson har valts till ny ordförande i Svenska Deckarakademin vid föreningens vårmöte. Även på andra poster blev det flera nya namn.
Topplista vecka 15–2022: Fackböcker
Intresset för Putin och Ryssland syns på veckans topplista. Här är de mest sålda fackböckerna vecka 15–2022 (11–17 april).
Topplista vecka 15–2022: Skönlitteratur
Emelie Schepp behåller förstaplatsen på den skönlitterära topplistan för förra veckan. Här är de 100 mest sålda skönlitterära böckerna vecka 15–2022 (11–17 april).
Topplista vecka 15–2022: Barnböcker
Pippi Långstrumps kokbok var återigen den mest sålda barnboken vecka 15–2022 (11–17 april). Men det dyker upp ett antal nya böcker på topplistan.
Topplista vecka 15–2022: Pocketböcker
Shuggie Bain är fortfarande etta och högst placerade nykomling är Sofie Sarenbrant. Här är de mest sålda pocketböckerna vecka 15–2022 (11–17 april).
Daniel Sjölin om ny bok: ”Jag kanske kräver mycket av läsaren”
En liten pojke växer upp med självhat och själväckel inför sin kropp. Har han ens rätt att existera? Frågan vilar under Daniel Sjölins nya roman, vars första halva är skriven helt utan bokstaven ”a”. Ändå slutar den med en kram.
Nya böcker av Lugn och Norén
Under hösten kommer nya böcker av både Kristina Lugn, som gick bort 2020, och Lars Norén, som gick bort 2021.
Serietecknaren Liv Strömquist får pris av Malmö stad
Serietecknaren Liv Strömquist får pris för värdefulla insatser av Malmö stad, liksom Pelle Öhlund, konstnärlig ledare på Moomsteatern, skriver Sydsvenskan.
Tiktok ökar brittisk bokförsäljning
Läsare som diskuterar sina favoritböcker på Tiktok har bidragit till en ökad försäljning av böcker i Storbritannien, enligt en ny rapport från den brittiska förläggarföreningen Publishers Association, PA.
Jasmine Kara släpper bok om tiden som strippa
I drygt tio år levde artisten Jasmine Kara ett dubbelliv: Ena dagen stod hon på Allsångsscenen, nästa dag på en scen på en strippklubb i New York. I sin självbiografiska bok ”Den mörka scenen – Mitt hemliga dubbelliv” berättar hon om tiden som strippa.
Under Världsbokveckan ska 400 boklådor delas ut
Med avstamp i Världsbokdagen 23 april börjar en vecka där barnens läsning står i fokus. 10 000 barn ska besöka sin lokala bokhandel.
Kulturministern lovar lyft för biblioteken
Regeringen har tagit beslut om en nationell biblioteksstrategi, som man anser ska stärka Sveriges bibliotek.
– Vi ska ha ett starkt biblioteksväsen och denna strategi pekar verkligen ut att vi tar det steget, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).
Johanna Gustavsson blir ny förläggare på Bokförlaget Forum
Agenten Johanna Gustavsson har rekryterats till rollen som förläggare med fokus på översatt skönlitteratur på Bokförlaget Forum.
Snart dags för Smålits bokmässa 2022
Det närmar sig den 7 maj 2022 och Smålits bokmässa som i år fick flytta fram från sin vanliga tid i februari.
Angela Rizzo debuterar med feelgood på en grekisk ö
Jag arbetar som läkare, uppvuxen i Stockholm med en syster och en ensamstående mamma. Som barn tillbringade jag mycket tid i Värmland hos min mormor och morfar. Mormor brukade berätta sagor och under påtvingade sovstunder på dagis började jag skapa egna berättelser i mitt huvud. När jag med min morfars hjälp knäckte alfabetskoden började jag skriva ner mina tankar och fantasier.
Viktigt avtal med Bonnier Carlsen för barnboksappen Boksnok
Barnboksappen Boksnok har skrivit ett långsiktigt avtal med Bonnier Carlsen som ska ge hundratals nya titlar för abonnenterna.
Johan Seltborg debuterar med underhållande guide om interim management
Jag är i grund och botten en komiker som ständigt törstar efter uppmärksamhet och vars största drivkraft är att underhålla. Det finns inget som ger mig större kickar än när andra skrattar åt mina skämt.
Jag är också en karriärist med lång utbildning, som i många år jagat allt viktigare jobb och finare titlar.
Västerbro skriver roman om helveten på jorden
Hittills har Magnus Västerbros författarskap kretsat kring historisk populärvetenskap. Men med sin nya bok, ”Den svarta boken. Små berättelser om död och förvandling”, debuterar han som skönlitterär författare.
Så här beskrivs boken: ”Här blandas historia och nutid, ibland med utgångspunkt i verkliga händelser, ibland hämtat ur författarens dagdrömmar,