De 100 senaste nyheterna

Makarna John och Ester Bauer hotades av utpressare

970 bevarade brev från konstnären John Bauer och hans fru Ester Bauer har nu blivit tydda och transkriberade på Jönköpings läns museum. Breven ger en inblick i deras liv och i den tid de levde i, skriver museet i ett pressmeddelande.

Hjärnforskaren Hedvig Söderlund debuterar med bok om utbrändhet

För fyra år sedan gick jag på stan och pratade i telefon. Hon jag pratade med frågade hur det var det mig, varpå jag helt oväntat började storgråta. Så pass att en förbipasserande person frågade hur det var med mig. 

Jag hade under en längre tid haft ett pressat schema,

Camilla Läckberg släpper ny bok i april 2021

I april 2021 släpper Camilla Läckberg en ny bok med två kortromaner. Gå i fängelse och Kvinnor utan nåd är två fristående berättelser om hemligheter, svek och att ta makten över sitt liv.

Micha Foss-Ghazarian debuterar med kriminalroman om utanförskap och beroende

Mitt namn är Micha Foss-Ghazarian, en 34-årig teolog boendes i Göteborg som i mars 2021 gör min författardebut med kriminalromanen De som inte syns vilken är tänkt att bli den första delen i en serie av böcker. Jag brinner för etiska och moraliska reflektioner och diskussioner kring vårt samhälle vilka jag till en del försöker belysa i boken.

Lars Landgrens debutroman utspelar sig längs med älven Ljusnan

Jag växte upp drömlös, författardröm inkluderat. Ändå började det skapligt med små impressionistiska porträtt, strax efter förvärvad skrivkunnighet, av den omedelbara omgivningen – verklighet och gåtfullhet i Ljusnans dalgång nu gulnade i någon skrivbordslåda. Därpå en kvalitetsmässig utförsbacke, i kronologisk ordning: tvärt avhuggna dagboksinlägg, usla låttexter, styltig poesi, adjektivstinna essäer,

Kazuo Ishiguro: Vi har alla blivit lite galna

Nobelpriset har inte påverkat Kazuo Ishiguros skrivande, tycker han. Däremot har människors faktaresistens gjort honom självkritisk på ett nytt sätt. I sin nya roman vill han förmedla hopp och till och med optimism.

Jo Nesbø passerar 50 miljoner sålda böcker

Den norska deckarförfattaren Jo Nesbø har passerat 50 miljoner sålda böcker i världen, rapporterar hans agentur Salomonsson Agency, enligt Svensk Bokhandel. Böckerna har också blivit översatta till 50 språk.

Volante söker förläggande redaktör och redaktör

Volante förlag utlyser två nya redaktionella tjänster till vårt kontor i Gamla stan i Stockholm. Vi söker personer som vill hjälpa oss att göra världen lite klokare och roligare.

  • Förläggande redaktör (tillsvidareanställning)
  • Redaktör (vikariat/projekt)

Ansök gärna så tidigt som möjligt, senast torsdag 11 mars.

Eva Frejemon debuterar med roman om kvinnlig kapitulation inför livet

Att vara uppvuxen på 1960-talet i ett snörikt Norrbotten innebar att det inte alls var självklart att bli författare, var det ens ett yrke? Istället blev det studier, arbete som städare, dagmamma och lärare. Barn föddes under tiden jag sprang mellan tvätthögar och dammtussar. Livet trängde sig emellan, år passerade,

Barnradions bokpris öppnar för anmälningar

Barnradions bokpris 2021 eftersöker böcker för åldern 9–12 utgivna från juni 2020 till juni 2021. Böckerna ska vara svenska skönlitterära original, fristående titlar alternativt första eller andra boken i en serie. Titlarna ska vara anmälda senast 15 mars 2021. Kontakta programledaren Manuel Cubas på manuel@cubas.se för mer information.

Snart premiär på Netflix för Snabba cash

Skriv upp den 7 april i almanackan om du är sugen på Netflix nya satsning ”Snabba cash”. Då har serien nämligen premiär, meddelar strömningsjätten i ett pressmeddelande.

Andreas Stenbäck ny VD och koncernchef för Volati AB

Styrelsen i Volati har utsett Andreas Stenbäck till ny VD och koncernchef. Andreas tillträder den 1 maj och efterträder Mårten Andersson som efter sju år begärt att få lämna som VD och i stället fokusera på ordförandeskapet i Volatis två affärsområden Salix och Akademibokhandeln, skriver Volati i ett pressmeddelande.

Engelska bokhandlar förbereder sig för att öppna igen – 12 april

Det är lätt att glömma att restriktionerna för bokhandlar i många länder är betydligt tuffare än i Sverige. De engelska bokhandlarna fick igår besked om att de kan förvänta sig att få öppna igen från den 12 april.
– Vi är glada att ha ett datum att sikta mot för återöppnandet av bokhandlar i England,

Jessica Roseen debuterar med fantasyroman

Att skapa historier har alltid intresserat mig. Från högstadiet började jag skriva ner dem.

En dag var jag väldigt motiverad att skriva men hade inga idéer. Jag satte mig framför ett tomt blad och skrev utan en plan. Det resulterade i en kort novell med fantasysetting och som slutade med en cliffhanger.

Littfest 2021 satsar på Norrland

Med fokus på Norrlands litteratur släpper Littfest nu namnen för årets festival. Elin Anna Labba, Karin Smirnoff och Annika Norlin är några av dem som kommer att medverka.

Allt fler söker översättningsstöd från Kulturrådet

Under 2020 ökade antalet ansökningar om översättningsstöd med 30 procent jämfört med året innan. Kulturrådet höjer därför budgeten för bidraget till översättning av svensk litteratur och dramatik med 1,5 miljoner kronor.
Av de över 500 ansökningar som kom in 2020 beviljades 351 översättningar till 47 språk med 6,7 miljoner kronor.