De 100 senaste nyheterna

Scandbooks nya digitala tryckpressar är i drift

Kvartalsrapport. Tryckerikoncernen Scandbook redovisar en försäljning på 97,8 (100,7) Mkr för första kvartalet 2024. Resultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till 9,1 (9,2) Mkr. Efterfrågan på den nordiska bokmarknaden varit något lägre jämfört med samma periode föregående år, men nya marknader i norra Europa bidrog dock med betydligt högre volymer än tidigare.

Karolina Schütze och LB Förlag i nytt flerboksavtal

🤝 Nytt kontrakt. Karolina Schützer har nått stora framgångar med debuten Under stjärnorna i Paris och uppföljaren Snöfall över Paris. Böckerna har legat högt på topplistorna, sålt i över 75 000 exemplar och nominerats till flera fina priser. Nu skriver LB Förlag avtal med Karolina Schützer på en ny pusseldeckarserie i Agatha Christie-stil –

SPONSRAT INLÄGG

Adlibris klimatavtryck minskade 13 procent 2023

🌲 Klimatkamp. När Adlibris (inklusive Campusbokhandeln, Pocket Shop och Odla.nu) gjorde årets beräkning för klimatavtrycket 2023 blev resultatet 18 188 ton CO2e, vilket är en minskning med 13 procent jämfört med föregående år. Ännu ett steg i rätt riktning för att nå målen om ett halverat klimatavtryck till 2030. Sedan mätningarna började 2020 har det totala klimatavtrycket minskat med 30 procent.

Bookbeat får läsare och lyssnare från telekombolaget Elisa i Finland

🎧 Strömhopp. BookBeat inleder ett samarbete med Finlands ledande telekombolag Elisa. Det innebär att användare av Elisa Kirja som är Elisas tjänst för digitala e- och ljudböcker från 17 juni 2024 kommer att flyttas över till BookBeat.
– Elisa Kirja har varit en pionjär på den finska bokmarknaden och lanserade sin tjänst för e-böcker redan 2010.

SPONSRAT INLÄGG

Aniara Press ska hjälpa författare komma ut på fler språk – med AI

Rickard Lundberg har burit på idén i flera år. Först nu är tekniken mogen och Aniara Press kan hjälpa författare ut i världen. De är inget förlag men sköter översättning, produktion och distribution av ebok, pappersbok och ljudbok till 16 marknader på sju olika språk. AI spelar en huvudroll.

SF-Bokhandelns nyemission utökas

Det är ännu inte för sent för den som vill bli delägare i SF-Bokhandeln. Bokhandelns nyemission övertecknades på mindre än två veckor, men bolagets styrelse har nu fattat beslut om att utöka nyemissionen till 10 miljoner kronor.

150 böcker om hundar ges ut varje år

Bokutgivningen i Sverige minskade med 20 procent mellan 2013 och 2023. Samtidigt ges det ut fler skönlitterära verk än för tio år sedan – och 150 böcker om året om hundar, visar statistik från Kungliga biblioteket (KB).

Göran Greider får De Nios stora pris

Göran Greider tilldelas Samfundet De Nios stora pris på 400 000 kronor, för ”ett flödande författarskap mitt i samtiden med okuvlig tro på människans möjligheter”.

SPONSRAT INLÄGG

Bonnierförlag släpper titlar till Spotify

🎧 Spotify. Bonnier Books UK är det senaste kommersiella förlaget att släppa sina ljudbokstitlar till Spotify Premium (där 15 timmar ljudbokslyssning ingår varje månad för betalande abonnenter). Titlar som kommer till plattformen inkluderar The Beekeeper of Aleppo av Christie Lefteri, Parenting Hell av Josh Widdicombe och Rob Beckett,

Sounded.com utökar katalog med Dreamscape-titlar

🎧 Ljudboksdeal. Ljudboksplattformen Sounded.com (baserad på Isle of Man) kombinerar gratis ljudböcker med styckförsäljning a la carte. Gratisböckerna är främst public domain producerade med deras egna AI-tjänster AutoAudio och TrueVoice. Genom ett nytt avtal utökas nu katalogen med över 8000 titlar från ljudboksförlaget Dreamscape Media som utöver egna ljudböcker även producerar ljudböcker åt andra förlag och indieförfattare.

Jenny Erpenbeck får Bookerpriset 2024

Tyska författaren Jenny Erpenbeck tilldelas det prestigefyllda internationella Bookerpriset för sin roman ”Kairos”. Erpenbeck har tidigare fått bland annat Thomas Mann-priset och English Pen Award.

SPONSRAT INLÄGG

Bibliotekariepris till Önnerfält, Davidson-Bask och Andersson

📚 Bibliotekariepris. Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2024 tilldelas Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask, Gymnasieskolan Spyken för ”deras inspirerande och glädjefyllda engagemang för läsning” samt Hanna Andersson, Sjöbo bibliotek för ”hennes målmedvetna inkludering av personer med funktionsnedsättning i bibliotekets verksamhet”. Beloppet är 50 000 kronor per pris (vid delat pris 25 000 kronor per person).

Sofi Oksanen: Putin använder våldtäkt som vapen

Den ryska armén använder massvåldtäkt som vapen i Ukraina, hävdar författaren Sofi Oksanen. I sin nya bok visar hon hur Putin bygger sitt imperium på sexuellt våld, desinformation och försvagade rättigheter för kvinnor.

Bokmarknaden i UK passerade 7 miljarder pund – men ökade mindre än inflationen

📉 Miljardstolpe. Den brittiska bokförsäljningen ökade till 7,1 (6,9) miljarder pund 2023 och spräckte därmed för första gången 7 miljarder, rapporterar The Bookseller baserat på en rapport från Publishers Association (PA). Det är en ökning med 3 % vilket låter bra, ifall inte inflationen varit 8,6 %. Det innebär att 7,5 miljarder pund hade motsvarat oförändrad försäljning jämfört med 2022.

Pascal Engman tilldelas norska litteraturpriset Glasskniven

🔪 Prisvinnare. Bland fem nominerade kriminalromaner har Pascal Engmans Kokain (som utkom i Sverige 2021 och på norska 2023) valts till vinnare av det nya norska priset Glasskniven. Priset är designat av glasblåsaren Pål Roald Janssen och på svenska heter priset alltså Glaskniven. Priset tilldelas den bästa översatta kriminalromanen utgiven i Norge under de tre senaste åren. 

Mats Lundgren vinner Selmapriset 2024

💐 Prisvinnare. Det blev Mats Lundgren som tog hem Selmapriset 2024 för bästa egenutgivna bok under 2023. Han får priset för feelgood-deckaren Den osynlige tjuven som är utgiven via Vulkan (pappersbok), Bokea (ebok) och Whip Media (ljudbok). Prissumman är 30 000 kr.
Mats I Lundgren är uppvuxen i Gävle och bor numera i Nyköping.

Storytel flörtar med studenter och sällanlyssnare

Storytel gör förändringar i sina paket och erbjudanden. Nya abonnemanget Flex har bara 20 timmars lyssning per månad – men ej förbrukade timmar sparas till nästa månad. Dessutom lockar Storytel abonnenter med att behålla studentrabatt livet ut. Två åtgärder för att minska churn.

Varför är bokbranschen så förtjust i paneler?

Bokbranschdagen 2024 bjöd på en del nya grepp men var samtidigt väldigt välbekant. Aktuella ämnen diskuterades men tillät inga djupdykningar. En fråga dröjde sig kvar: Varför är bokbranschen så förtjust i panelsamtal?

Vägledningar ska hjälpa bokbranschen med klimatmålen

Nettonollutsläpp till 2045 är det långsiktiga målet för Bokbranschens Klimatinitiativ. Idag släpptes tre vägledningar till företag i bokbranschen med handfasta tips för att minska klimatpåverkan från sin verksamhet. Returer nämns inte i någon av dem.

Ieva Kisieliute debuterar med Det ingen får veta

Byråkrat by day, rockjournalist by night, svarar jag när någon undrar vad jag sysslar med. Men nu backar vi bandet, närmare bestämt till augusti 2005. Jag är 16 år och har som utbytesstudent kommit till ett främmande land där jag kan två ord: köttbulle och kanelbulle. En sak är säker: jag kommer inte att gå hungrig.

Sofie Löfberg debuterar med Draggängarna

Min barndoms sommarlov spenderade jag på en gård i Dalarna. Medan min farmor, en enastående varm och humoristisk kvinna, stod vid spisen och stekte plättar cyklade jag runt bland öppna landskap och fantiserade ihop historier. Men kreativitet var sällan något som uppmuntrades i en Stockholmsförort på 1990-talet och med stämpeln som duktig flicka vilandes på mina axlar satsade jag på en karriär inom finansbranschen.

Oviss framtid för Svenska Akademiens ordbok

Efter 140 år är Svenska Akademiens ordbok fullbordad – och en sjuårig uppdatering redan inledd. Men vad händer sedan? Svenska Akademien vill lämna ifrån sig ansvaret till staten.

Grimwalkers släpper bok 12 i December-serien redan imorgon

Förra veckan släpptes Gömstället, del 11 i December-serien av Caroline och Leffe Grimwalker. Den slutade med en rejäl cliffhanger och upprörda lyssnare undrade hur länge de behöver vänta på fortsättningen. Word Audio avslöjar nu att bok 12 kommer redan imorgon onsdag.

Jimmy Håkansson debuterar med Kapitel Noll

”När ska du skriva en bok?”

Jag vet inte hur många gånger jag har fått den frågan. Om man som jag jobbar som journalist och copywriter är det underförstått att vad man egentligen vill göra är att skriva är en roman.

Men varför skulle jag vilja skriva en bok?

Joanna André debuterar med Det spökar på äventyrsbadet

Mitt namn är Joanna André och jag är mamma till tre barn – Alma, Harry och Laura. Tillsammans med min blivande man, Axel, startade vi för sex år sedan en Youtube-kanal under namnet – The Swedish Family. Vi har sedan dess byggt upp en familjär och tilltalande kanal med 15–20 miljoner visningar i månaden!

Även Gleerups ansluter till studentplattformen Studora

📚 Kurslitteratur. Från och med i höst kommer studenter på universitet och högskolor att kunna ta del av kurslitteratur även från Gleerups digitalt via Studora.
Studora lanserades 2022 och är en studieplattform som erbjuder kurslitteratur på ett helt nytt sätt. Bakom står Studentlitteratur. Sedan tidigare har Iustus och Natur &

SF-Bokhandelns nyemission redan övertecknad

På mindre än två veckor blev SF-Bokhandelns nyemission övertecknad. Målet på 8 miljoner kronor nåddes innan halva teckningstiden gått och styrelsen har nu möjlighet att utöka till 10 miljoner kronor. Det beslutet är ännu inte fattat.

Rebecka Edgren Aldén: Böcker har blivit en slit- och slängvara

Rebecka Edgren Aldén har fullt upp. Hon arbetar på den tredje delen av sin spänningsserie Sjöräddarna, är kursledare på Skrivarakademin, tar uppdrag som redaktör, manusutvecklare och lektör, och är även engagerad i juryarbetet för Crimetime Award 2024, där hon fungerar som ordförande för tre olika jurygrupper. Och hon vill att alla,

Böckerna som vann Pulitzerpriset 2024

🏆 Pulitzervinnare. Årets Pulitzer-priser har delats ut och ett antal författare fanns bland vinnarna. De flesta tämligen okända i Sverige. Men författaren Jayne Anne Phillips, som fick pris i fiction-kategorin för historiska romanen Night Watch, har gett ut flera böcker på Forum tidigare, senast Historien om Quiet Dell.

Annika Kjeller debuterar med SORGSÖRJAN och Livsgnistan

Mitt namn är Annika Kjeller, en glad skåning med dialekten intakt efter en flytt till Göteborg för 25 år sedan på grund av kärleken. Här bor jag numera precis utanför staden, i Mölnlycke med man, son och två dansksvenska gårdshundar i ett hus på den allra bästa gatan. Det kan låta som en klyscha och ”så säger alla” men vi har en alldeles särskild sammanhållning bland grannarna här.

Ariana Damon debuterar med Jakten på den sista älskaren

Jag heter Ariana Damon och representerar ett litterärt partnerskap tillsammans med min make, som är cirka 14 år äldre än jag. Vi delar en passion för litteratur och berättande, och blandar fantasi med verklighet. Vi har båda ursprung i ett land där kulturarbetare som kritiserar regimen avrättas och deras familjer utsätts för förtryck.

Studio SN7 avvecklar programverksamhet – svårt att få kulturstöd

🎤 Ridå. I tre år har Volante drivit Studio SN7, granne med bokhandeln, på Stora Nygatan 7 i Gamla Stan, Stockholm. Över 280 evenmang i form av panelsamtal, workshops, föreläsningar, poddar mm har det blivit under åren. Men nu är det slut.
”Dessvärre har vi inte lyckats få våra ansökningar från olika håll om ytterligare kulturstöd beviljade,

Emelie Bodin debuterar med Kärlek i Finnskogen: del 1, Cecilia

Mitt namn är Emelie Bodin, är nyss fyllda 35 år. Jag bor på en liten ort i Västergötland i villa med man och tre barn. På fritiden älskar jag utomhusaktiviteter – allt ifrån en lugn skogspromenad till skidåkning under vintertid, naturen är min plats.

Jag har älskat att skriva så länge jag kan minnas,

Inka Gurung debuterar med I ödets bakvatten : efter monsunen

Inka Gurung heter jag. Jag har rötterna i Jämtland och är uppvuxen i 
Stockholm. Efter många år av resande världen över hamnade jag i Nepal 
och fann en passion i forspaddling i Nepals djupa grönskande dalgångar. 
Jag blev kvar i många år och paddlade, vandrade i bergen,

Stora historiepriset till Henrik Berggren

Henrik Berggren får årets Stora historiepris på 100 000 kronor. Priset, som är Sveriges största inom historieområdet, delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings kultur- och fritidsnämnd.

Åsa Norrby debuterar med spänningsromanen ” Du kommer aldrig undan”.

Jag heter Åsa Norrby och debuterar med spänningsromanen ” Du kommer aldrig undan”.

Det är en fristående del i trilogin om det fiktiva samhället Östermo. Under hela min uppväxt i Tännäs och Funäsdalen som ligger i Härliga Härjedalen, präglades jag av estetiska uttryck. Mina morföräldrar byggde upp familjehotellet Tännäsgården,

Storytel Q1-2024: Förbättrar resultatet – men utmaningar kvarstår

Storytels rörelseresultat förbättrades till -24 (-48) Mkr första kvartalet 2024, jämfört med samma period 2023. Justerat för engångskostnader för avgångsvederlag såg det ännu bättre ut. Enligt avgående VD Johannes Larcher ser det bättre ut än någonsin – men det finns orosmoln som minskade streamingintäkter senaste halvåret.

Camilla Sandbacka Sundell debuterar med Djur som gör

Det här med att måla har jag alltid gjort och det känns som att ständigt ha en kompanjon i livet att vända sig till både i glada och tråkiga stunder. Att måla i litet format, djur, figurer och blommor och blad ger mig känslan av att krypa in i en mysig och trevlig bubbla där jag bara vill stanna hur länge som helst.

Publit öppnar möjligheten till förbeställningar

📚 Förbeställningar. Publit har nu öppnat upp möjligheten att lägga förbeställningar på ej utkomna titlar då böcker med framtida publiceringsdatum nu blir direkt synliga för återförsäljare i Bokinfo. Tidigare skedde det först på utgivningsdagen. Det innebär att man exempelvis kan gå in i sin lokala bokhandel och lägga en förbeställning eller bevaka boken hos nätbokhandlarna.

Bookbeat ökade 28 procent under Q1-2024

Bookbeat ökade intäkterna med 28 procent under första kvartalet 2024, jämfört med samma period förra året. Tillväxten drevs främst av nya användare. Målet 2024 är en miljon betalande användare, positivt EBITA och 1,35 miljarder i intäkter.

Meri Markovic debuterar med Historien om den osannolika Kärleken

Hem som en dröm. Och när himlen svarar.  

Ibland när det regnar särskilt vackert. När regnet är mjukt och når mitt fönster. När känslan är stilla och vacker. När jag ensam och vemodig lyssnar på regnet. Då hör jag änglar gråta det vackra mot mitt fönster. 

Jag föddes vid ett hav,

Eduardo Halfon får Bermanpriset 2024

Eduardo Halfon från Guatemala tilldelas årets Bermanpris. Han får det för sina skildringar av hur ”slump och våld påverkar människor, oavsett språk eller kultur”. Men han är splittrad inför sin judiska bakgrund.

Kendra Fraser-Potts debuterar med Lev med hela dig själv.

Jag har skrivit denna bok för dig som önskar skapa en tanke- och känslomässig trygghet och på så vis bli känslotrygg i dig själv. I boken lär du dig även att träna din hjärna i att kunna vara mer still, i en värld där allting rör sig.

Jag heter Kendra Fraser–Potts och är livscoach och mindfulnessinstruktör,

Amazon Q1-2024: Vinsten 10,4 miljarder dollar

📦 Ehandelsjätte. Amazon hade ett starkt första kvartal 2024 och ökade omsättningen 12,5 procent till 143,3 miljarder dollar med ett rörelseresultat på ofattbara 10,4 miljarder dollar (motsvarande 113 miljarder kr), jämfört med samma period förra året. I rapporten nämns AWS och AI flitigt liksom Prime Video. Däremot förekommer varken böcker eller Kindle mer än som fotnötter i rapporten.

Författaren Paul Auster är död

Han var fascinerad av ödet och har beskrivits som en ”litterär superstjärna”. Den amerikanska författaren Paul Auster har avlidit, berättar en vän för tidningen The New York Times. Han blev 77 år gammal.

Nyskriven prequel till Sandemos Isfolket släpps exklusivt på Storytel

🎧 Exklusivitet. En av Storytels stora succéer är Julia Dufvenius inläsning av Margit Sandemos Sagan om Isfolket som lyssnats i nästan 20 miljoner timmar enbart på Storytel Sverige. Serien består av 47 delar och är totalt 332 timmar lång. I sommar blir den ännu längre då den första delen i Hilde Susan Jægtnes fristående prequel släpps –

Lars Noréns sista roman ges ut postumt hösten 2024

Lars Noréns sista roman ges ut i höst. ”En liten roman” låg på författaren och dramatikerns nattduksbord vid hans bortgång 2021 och presenteras av förlaget som ”ett av de sista verken i ett stort författarskap”.

Hoi Publishings nyemssion gav 4,4 Mkr före kostnader

📈 Nyemission. Hoi Publishing meddelar att 63 % av aktierna i den nyemission som avslutades 24 april tecknades. Hoi tillförs därmed 4,4 Mkr före emissionskostnader samt kvittning. Utspädning för ägare som ej deltagit i emissionen är 33 procent.
– Med det kapital som nu tillförs bolaget stärker vi balansräkningen genom avbetalning av räntebärande lån samtidigt som vi erhåller mer rörelsekapital till stöd för integrationen av Ekström &

Författarna Grimwalker i samarbete med Forum – men har fler mål i sikte

Författarparet Caroline och Leffe Grimwalker inleder ett samarbete med Bokförlaget Forum. Det första projektet kommer under 2026 och innan dess ska paret skriva klart de många manus de har på gång. Avtalet är ett sedan länge planerat steg som nu uppfyllts, men Grimwalkers har fler rutor att kryssa av.

Storytels VD Johannes Larcher lämnar i höst

Johannes Larcher lämnar uppdraget som VD för Storytel under hösten 2024. Styrelsen inleder omedelbart processen för att rekrytera en ny VD. Vad händer i styrelse och ledning nu? Läs Boktuggs analys.

– Det har varit en ära att få leda Storytel under de senaste två åren och jag är stolt över de betydande framsteg som teamet har skapat under den här tiden.

Ny litteraturpodd – Expressens bokklubb

🎙️ Poddpremiär. I den nya podden ”Expressens bokklubb” får du höra kulturredaktionen prata om böcker på det sätt de gör med sina vänner, utan filter och pekpinnar. Varje vecka dyker de ner i en aktuell bok för att hitta de roligaste och mest intressanta aspekterna av den.
– Genom ”Expressens bokklubb” fördjupar vi och breddar vi vår litteraturbevakning.

BTJ lägger ner sin tjänst Författarsök

🔚 Nedläggning. BTJ lanserade i samband med Bokmässan 2022 tjänsten Författarsök som konkurrent/ komplement till Författarcentrums författarförmedling. Förhoppningen var att BTJ genom sitt stora kontaktnät med skolor och bibliotek skulle kunna presentera en bredd av författare, både debutanter och etablerade, för potentiella litteraturscener. Författare fick betala en månadsavgift på 59 kr för att synas på tjänsten.

Camilla Läckberg har sålt för en halv miljard

💰 Mångmiljonär. I en intervju med Dagens Industri berättar Camilla Läckberg om framgångarna för sitt bolag Camlac AB som har en ackumulerad omsättning på 581 Mkr (2006-2023). Det är visserligen ett märkligt mått men kanske relevant just i bokbranschen där försäljningen kan gå upp och ner mellan olika år.

Linn Austli debuterar med Periferi

Jag är född och uppvuxen på småländska höglandet. Återvände efter några turer till andra delar av Sverige och Norge. Här bor jag med min familj på en liten gård där vi driver gårdsbruk för att delvis vara självförsörjande. Vi är ideellt engagerade i vår hembygd och mycket tid läggs på föreningsliv.

Marie Englund debuterar med Vingklippta

Jag har närt drömmen att debutera med en roman sedan tonåren. Som yngre läste och skrev jag mest hästberättelser men efter hand som intresset ökade för historia, mysterier och detaljerade beskrivningar fick mina egna berättelser djupare detaljer och en mer invecklad dramaturgi.

Jag är uppväxt nära skogen och har nu bosatt mig med man,

Augustgalan flyttar tillbaka till Dramaten

🏆 Scenbyte. 2024 års Augustgala hålls på Dramaten. Priset delas då ut för trettiosjätte gången. Det är inte första gången Augustpriset delas ut på Dramaten – mellan 1991 och 1996 hade Augustgalan sin hemvist där.
– Vi är väldigt glada att få anordna årets Augustgala på Dramaten. Det känns helt rätt att vara på en plats där så många svenska författare fått se sina texter sättas upp.

Linda Säresand blir permanent VD för Norstedts förlagsgrupp

🧗‍♀️ Permanentad. När Eva Gedin för drygt ett år sedan meddelade att hon skulle lämna VD-posten i Norstedts förlagsgrupp fick Linda Säresand i uppdrag att hitta en ny vd. Hon utsågs själv till tillförordnad VD den 1 maj 2023. Nu står det klart att det formaliseras och hon får rollen permanent,

”Lotta på Bråkmakargatan” får nytt ansikte

Mer än 60 efter att ”Lotta på Bråkmakargatan” gavs ut första gången ges boken ut i nyutgåva och med nygjorda illustrationer av Cecilia Heikkilä. Boken var Astrid Lindgrens andra om Lotta och kom 1961, sex år efter den första ”Barnen på Bråkmakargatan”.