De 100 senaste nyheterna

Klart vilka som får Akademiens extra arbetsstipendier

Svenska Akademien ska dela ut arbetsstipendier på 50 000 kronor till författare och skribenter som har drabbats på ett eller annat sätt av coronakrisen. Det skriver Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i ett mejl till TT.

Jan Lööf fyller 80 år: ”Anklagad för att vara eremit”

Man behöver inte gå i pension bara för att man fyller 80. Serietecknaren, barnboksförfattaren och den påstådde eremiten Jan Lööf arbetar för fullt med en ny bok om Skrotnisse – i en social distansering som började långt före coronakrisen.

Lina Areklew debuterar med kriminalroman

Jag vet inte varför, men jag har alltid varit intresserad av den mörkare sidan av människors liv. Allt jag skrivit sedan min första novell har handlat om människors inre resor och de mest svåråtkomliga skrymslena i folks själar. Utöver det är jag löjligt förtjust i mordhistorier. Som barn spenderade jag flera somrar på Ulvön utanför Örnsköldsvik och denna idylliska plats blev en självklar motpol till den historia om ond bråd död som jag ville berätta.

Killinggängets historia i ny biografi skriven av Linus Kuhlin

26-årige Linus Kuhlin hade ännu en gång snöat in på Killinggänget, men ville veta mer om humorgruppen och letade därför efter en biografi. Förvånad över att ingen tycktes finnas tog han saken i egna händer.
– Då kände jag att jag helt enkelt måste skriva en själv, säger han.

Idag firas Pippi Långstrumps födelsedag

I år fyller den första boken om världens starkaste flicka 75 år och idag den 21 maj är Pippi Långstrumps födelsedag. För att fira jubileet arrangeras en hel rad digitala aktiviteter.

Ocean Vuong gör poetisk bästsäljare om våldsamt USA

Hans poetiska debutbok har kallats den nya stora romanen om Amerika. Ocean Vuong skriver om uppväxten som gay i en fattig arbetarstad – med en mamma märkt av Vietnamkrigets trauma. Ingen av dem har råd med den amerikanska drömmen.

Maria Grundvall debuterar med roman om att återvända till hemstaden

En solig dag i mars blev det bestämt. Vi skulle inte flytta tillbaka hem till småstaden. I stället skulle vi stanna kvar i metropolen, köpa en lägenhet till överpris och låta barnen utveckla en dialekt med knarrande vokalljud.

Något lätt beslut var det inte. I åratal hade jag fantiserat om att flytta till min barndoms stad.

Gaiman ber om ursäkt för coronaresan

Författaren Neil Gaiman ber om ursäkt för den kritiserade resan mellan Nya Zeeland och den skotska ön Skye, som han genomförde trots stränga skotska restriktioner.

Ny Fem-parodi med karantäntema

I boken Five Go Absolutely Nowhere, den senaste parodin på Enid Blytons Fem-böcker, går gänget George, Dick, Anne, Julian och hunden Timmy i karantän och utsätts för prövningar i form av toalettpappersstölder och trilskande laptops. Boken är skriven av Bruno Vincent och släpps som ebok 21 maj och som inbunden 11 juni (i Storbritannien).

Lars Wallin ger ut sina memoarer

Modeskaparen Lars Wallin ger i höst ut sin självbiografi som har fått namnet ”Avklädd”. Han föddes 1965 utanför Västerås och utbildade sig först i tillskärning, innan han gick vidare till Beckmans designhögskola.

Piratenpriset 2020 till Lina Wolff

För ett ”unikt och modigt författarskap” som ”på kort tid vunnit kritikernas hjärtan” – så lyder juryns motivering. Författaren Lina Wolff är årets mottagare av Piratenpriset.

Yukiko Duke invald i Svenska Deckarakademin

Svenska Deckarakademin har valt in Yukiko Duke som ny ledamot, hon ersätter avlidne Jan-Olof Ekholm. En nyhet: Deckarakademin kommer att presentera nominerade även till debutantpriset.

Författarfonden: 42 Mkr sökta – men har bara 10 Mkr att fördela

Mer än 900 miljoner kronor – så mycket har kulturskapare och arrangörer sökt i ersättning för uteblivet arbete. Men bara 500 miljoner kronor finns att fördela.
– Vi kommer att tvingas till hårda prioriteringar. Men vi är vana vid att det finns stora svarta hål att fylla, säger Jesper Söderström,

Förslag: Gör två av tre internationella bibliotekskongresser digitala

International Federation of Library Associations and Institutions, eller mer bekvämt IFLA, arrangerar årligen World Library and Information Congress (WLIC). Nu har 2020 års kongress i augusti ställts in på grund av corona. De svenska och norska biblioteksföreningarna föreslår i en gemensam motion att IFLA i framtiden arrangerar två av tre kongresser online och endast träffas fysiskt vart tredje år,

63-åriga Skogsmulle får ny stil

Den för många folkkära figuren Skogsmulle ska få nytt utseende. Det har inte heller getts ut några nya berättelser om den naturälskande miljökämpen på 20 år, men nu är det dags igen.

Rebecka Raffaele debuterar med roman om livet, arbetet och sjukvården

Jag har alltid velat arbeta med människor och därför blev valet att utbilda mig till sjuksköterska lätt. Men, redan i barndom och tidig ungdom skrev jag mycket. I vuxna år stretade jag sedan envist på i sjukvården, för att en dag komma till vägs ände. Efter arton år som sjuksköterska och med en specialistutbildning i bagaget,

Peter Lindström debuterar med barnbok om deckarklubb

Vem vill inte vara med om ett äventyr? Att få känna hur det kittlar i magen när man är med om något utöver det vanliga. Som barn drömde jag ofta om äventyr. Ibland hittade jag det i kvarteren där vi smög omkring, ibland i böckernas fängslande världar. 

Några som också drömmer om det är Ester,

Peter Kvist debuterar med lekfull bilderbok

Jag har egentligen haft författarambitioner hela mitt liv, men verkliga och inbillade hinder har alltid kommit i vägen för skrivandet. Det var först när jag fick barn – under de där evighetslånga läggningarna där bilderbok efter bilderbok följdes av många långa minuter ihoptryckt i en alltför kort barnsäng, väntande på att dottern skulle somna – som idén till en egen barnbok föddes.

Poeten Björner Torsson är död

Poeten och arkitekten Björner Torsson är död efter en tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade med ”Duvan i oljeregnet” 1964, och gav ut ett tiotal diktsamlingar. Han var också arkitekt och under många år arbetade han som lärare på Arkitekturskolan i Stockholm.

Coronaspråket – dessa nya ord lever vidare

Med Estonia blev ”bogvisir” en del av den allmänna vokabulären och den som inte visste vad en ”tsunami” var blev varse det julen 2004. Men vilka ord kommer att bli bestående efter att coronapandemin klingat av?