fbpx

De 100 senaste nyheterna

Fråga Boktugg: Varför luktar vissa böcker illa?

Fråga: Jag gick nyligen till bokhandeln och köpte ett exemplar av en populär barnbok som jag skulle ge bort till mitt barnbarn. När jag kom hem och skulle slå in den upptäckte jag att den luktade fruktansvärt illa. Vad beror det på?

Trump gör nytt försök att kapa budget till biblioteken

För fjärde året i rad föreslår Donald Trump att dra in det statliga biblioteksstödet i USA. I budgetförslaget för 2021 ingår att för gott stänga ner Institute of Museum and Library Services (IMLS) som hanterar en stor del av finansieringen till landets bibliotek. Tidigare år har förslaget inte gått igenom,

Böcker sökes till Barnradions bokpris 2020

Nu startar arbetet med att utse vinnaren av Barnradions bokpris och det är dags för förlag och egenutgivare att skicka in sina bidrag. En urvalsgrupp läser alla bidrag och nominerar de fem böcker som sedan årets barnjury läser och diskuterar. Vinnaren koras under läslovet.
Anmälan till priset är öppen för skönlitterära,

Carin Hjulström skriver ny bokserie om mord i trädgårdsmiljö

Carin Hjulström är tillbaka med en ny serie, denna gång i deckargenren. Säbyholms gröna fingrar beskrivs som ”cosy crime i Agatha Christies anda” och serienamnet är hämtat från en studiecirkel som författaren själv är med i.
Första delen, Bara ett litet mord, utspelar sig på en nedgången plantskola på Säbyholms gods norr om Kungsängen utanför Stockholm.

Författaren Maja Hagerman får priset ”Kulturhammaren”

Författaren Maja Hagerman får ta emot Sveriges Hembygdsförbunds utmärkelse ”Kulturhammaren”, för sin bok Trådarna i väven – på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige. Hon pekar på betydelsen av vårt kulturarv och riskerna med att odemokratiska krafter använder det för politiska syften.

Bonnier Books UK släpper krim-podcast med Lynda La Plante

I en ny poddserie från Bonnier Books UK utforskar bästsäljande krimförfattaren Lynda La Plante (Dolda mördare, Tennison m fl) och fd kriminalpolisen Cass Sutherland olika former av kriminaltekniker. Podcasten kommer att ta upp hur arbetet går till på verkliga brottsplatsundersökningar, fördjupa sig i kända fall och nya upptäckter inom forensik.

Författaren Jordan B Peterson vårdas för missbruk på rysk klinik

Författaren, debattören och psykologen Jordan B Peterson befinner sig på ett behandlingshem i Ryssland där han fått akut vård för missbruk av ett narkotikaklassat läkemedel, skriver flera medier.
– Det senaste halvåret har varit outhärdligt för honom och han har mått vidrigt, säger hans dotter.

Bart Moeyaert till Littfest 2020 i Umeå

Den internationella litteraturfestivalen Littfest i Umeå har presenterat hela sitt program. Bland de nytillkomna namnen finns den belgiske barn- och ungdomsbokförfattaren Bart Moeyaert, som tilldelades förra årets Almapris.

Fråga Boktugg: Vad menas med horunge inom typografin?

Fråga: I boken jag läser står tre ord ensamma på en rad högst upp, vilket ser ganska konstigt ut. Är det rätt att göra så? Och är det detta som kallas för en ”horunge”? Finns det inget bättre namn för att beskriva det?

Mona Tumba skriver självbiografi – utkommer i januari 2021

Hälsoföretagaren och konstnären Mona Tumba (ishockeylegenden Sven Tumbas änka) berättar nu om sitt händelserika liv i bokform.
– Efter många års tjat av familj och bekanta att skriva mina memoarer har jag nu bestämt mig för att göra det. Mitt liv har varit en stor berg- och dalbana, det har hänt både väldigt tragiska saker som jag aldrig har orkat att berätta och otroligt mycket roliga saker så jag kommer inte att hålla inne med något längre,

Amazon har nu över 150 miljoner betalande Prime-medlemmar

Amazon ökade omsättningen 2019 (hela året) till hela 280,5 miljarder dollar (+22 procent jämfört med 2018) och ett rörelseresultat på 14,5 miljarder (12,4). I releasen följer en lååååång lista med höjdpunkter från året. Inga siffror för hur många miljarder bokförsäljning gav, däremot att Amazon nu har över 150 miljoner betalande Prime-medlemmar.

Två priser till Tobias Karlsson på QX-galan 2020

Dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson tilldelades priserna Årets HBTQ och Årets bok på QX Gaygala 2020, som ägde rum på Cirkus i Stockholm den 4 februari. Hans självbiografiska bok Inte alltid en dans på rosor släpptes på Bokförlaget Forum i september 2019.
– Tobias bok är en viktig och drabbande berättelse som i grunden handlar om känslan att inte höra till – en känsla väldigt många människor kan relatera till.

Jeff Bezos sålde Amazonaktier för 17,6 miljarder kronor

Amazons grundare Jeff Bezos är världens näst rikaste människa (efter Bernard Arnault som äger lyxvarukoncernen LVMH Moët Hennessy med varumärken som Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora och Fendi). Nyligen passerade Amazons börsvärde 1000 miljarder dollar efter en stark kvartalsrapport (okt-dec 2019) då Amazon sålde för 87,4 miljarder dollar med ett rörelseresultat på 3,9 miljarder.

Bokförsäljningen föll 23,9 procent i USA i november 2019

Ny statistik från Association of American Publishers (AAP som representerar 1361 förlag), motsvarigheten till Förläggareföreningen, redovisar ännu dystrare höstsiffror: bokförsäljningen i USA rasade med 23,9 procent mellan november 2018 och november 2019. Det sägs bero på exceptionella siffror för 2018 då Michelle Obamas bok släpptes (hardcover adult ökade då 36,3 % och nu föll den 38,9 %).

Historiska Media söker ansvarig för PR & kommunikation (vikariat)

Förlagsjobb på bästa läget i Lund!

Vi söker en driven och engagerad medarbetare som vill vara med och lyfta fram våra författare och böcker.

Det oberoende
förlaget Historiska Media ger ut både sakprosa och skönlitteratur. I år firar
förlaget 25 år, vi är tio medarbetare som sitter i härliga lokaler mitt i Lund.

Harry Potter-serien komplett på arabiska hos Storytel

Nu finns JK Rowlings serie om Harry Potter som ljudböcker på arabiska hos Storytel. Den sjunde och avslutande delen har precis släppts, och serien vars tidigare delar funnits i tjänsten på arabiska sedan förra året blir därigenom komplett. Skådespelaren Sama’an Ferzali har läst in böckerna.
Släppet är en del av Storytels arbete för att implementera fler språkområden i de lokala apparna.

Kö hos norska Kulturrådet sedan det blev gratis att ansöka om litteraturstöd

Efter att avgiften togs bort förra året för att få en bok värderad av norska motsvarigheten till Kulturrådet har det blivit kö. Att det numera är gratis har gjort att fler förlag och egenutgivare ansöker om litteraturstöd för distribution av 770 exemplar till biblioteken. Under 2019 kom det in 40 fler titlar än 2018.

Johan Svedjedal lämnar Natur & Kulturs styrelse

Styrelseledamoten Johan Svedjedal lämnar sin plats i styrelsen för stiftelsen Natur & Kultur med omedelbar verkan. I ett mejl till SvB skriver Svedjedal att han ”inte längre tror på den nuvarande ledningens förmåga att bedriva kärnverksamheten enligt stadgarna och donators intentioner”. Johan Svedjedal är författare och professor i litteraturvetenskap och har enligt SvB suttit i NoK:s styrelse sedan 1999.

Elisabet Palmqvist debuterar med roman om skuld, skam och kärlek

Två män möts – på nytt. Båda bär på känslor av förlust. Viktor är en nyligen pensionerad kirurg, vilsen och vingklippt. Kurt har en panisk skräck för att förlora någon kroppsdel och spar på hår och avklippta naglar. Han hatar Viktor som tidigare opererat honom. Mötet leder fram till en katastrof.

Olof Palmes arv förs vidare av författaren John le Carré

Blicken är skarp, under de toviga ögonbrynen är blicken genomträngande in i vår samtid.
Och kritiken över lögner, girighet och brist på humanitet går genom Konserthusets sal när författaren John le Carré tackar för utmärkelsen i Olof Palmes anda.
– Vi behöver din röst nu för att väcka oss ur vår sömngång,

Podcasts och ljudböcker ökar – musiklyssnande minskar i USA

En undersökning från Edison Research och NPR av den amerikanska marknaden för ”spoken word audio” (vilket inkluderar ljudböcker, podcasts och i viss mån radioprogram) visar att 121 miljon amerikaner lyssnar varje dag – en ökning med 16 miljoner jämfört med 2014 eller +20 procent. Allra mest ökar det bland unga (13-34 år) som nu ägnar 19 procent av sin lyssningstid åt spoken word audio.

Elin Anna Labba skriver om samernas förtigna historia

Hennes släkt tvångsförflyttades av den svenska staten. Nu skildrar Elin Anna Labba hur samiska släktband slets av och renhjordar skingrades. I ”Herrarna satte oss hit” väver hon samman röster om den förtigna historien.

Barnes & Noble: Magasin går mot färre och mer lyxiga utgåvor

I en intervju med bloggen MrMagazine säger Krifka Steffey, direktör för Merchandise & Newsstand på Barnes & Noble, att utvecklingen går mot högre kvalitet och färre utgåvor på magasinmarknaden.
– Magasin blir mer av en lyxprodukt. Vi ser stora varumärken minska utgivningstakten och nya titlar i bookazine-format som inte nödvändigtvis har ett ”nästa nummer”,

Stäng meny