fbpx

De 100 senaste nyheterna

Audible UK växte 38 % förra året – sålde ljudböcker för 1288 Mkr

Amazonägda Audible ökade ”bara” försäljningen med 38 procent 2018 (jämfört med +47% föregående år). Men det innebar att omsättningen landade på totalt 112,7 miljoner pund. Under året knoppade man av Audible Australia och försäljningen i UK uppgick till 106,3 miljoner pund (motsvarande 1288 Mkr). Vinsten blev 6,4 miljoner pund (3,1 föregående år).

Dagens boktips med mera – 21 september 2019

När man sände Världarnas krig som radioteater i USA trodde folk först att det var en nyhetsutsändning, som berättade om aliens. Upphovsmannen H. G. Wells föddes på den här dagen, 1866.

Bortom isbjörnens rike är Årets Pandabok 2020

Världsnaturfonden WWF har utsett Bortom isbjörnens rike till Årets Pandabok 2020. Boken är framtagen av fotografen Melissa Schäfers och producenten Fredrik Granath och handlar om isbjörnens liv och tillvaro på Arktis. ”De berättar om sin stora kärlek till isbjörnar och öppnar samtidigt våra ögon för hur snabbt Nordpolens packisar smälter,

Goda nyheter för Storytel – Polen sänker momsen i november

Nu har även Polen tagit beslut om sänkt moms på eböcker. Den 1 november 2019 får även böcker i digitala format den lägre momsen på 5 procent (istället för nuvarande 23 procent). En liten tidig julklapp för Storytel på den polska marknaden. Där återstår förstås att se om man gör precis som i Sverige och behåller samma pris för att öka förlagens och sin egen marginal.

Ny Pettson-bok gör internationell succé

Sven Nordqvists senaste bok om Pettson och Findus Kan du ingenting, Pettson? släpptes i mitten av augusti 2019. Lika efterlängtad som boken var i Sverige har den varit runt om i världen. Den är såld till över 55 språkområden och i Tyskland har boken sålt i 40 000 exemplar på den dryga månad som den har varit ute,

Bokrecension: 5 AM CLUB av Robin Sharma

Undertiteln till boken 5 AM CLUB är ”äg din morgon – förändra ditt liv”. Skriven av författaren till Munken som sålde sin Ferrari och med en blurb av Paulo Coelho har man därmed maxat förväntningarna. Boktugg har läst och lyssnat på denna ”skönfackbok”.

Översättaren och poeten Urban Andersson är död

Urban Andersson (1938–2019) debuterade 1965 med En tid under örnar, den första av nio diktsamlingar. Den senaste, Den andra natten, utkom 2013. I samband med hans 80-årsdag i november 2018 gav Norstedts ut Samlade dikter. För Det hemliga ljuset (1990) tilldelades han Svenska Dagbladets litteraturpris.

Dagens boktips med mera – 16 september 2019

Att läsa är att skaffa sig kunskap och att vidga sina vyer. Viktiga saker för alla, och kanske särskilt för en litteraturkritiker. Idag möter vi Henry Louise Gates och konstaterar samtidigt att Frankrike tog sitt förnuft till fånga på just den här dagen.

Dagens boktips med mera – 15 september 2019

Att deckaren fortfarande är en bästsäljande genre får vi läsa om titt som tätt, men det är inte lika vanligt att en författares böcker överlever författaren själv. Som i fallet med Agatha Christie.

Adlibris sparkar var tionde anställd tjänsteman

Adlibris har varslat var tionde anställd tjänsteman, 23 av 230 personer, skriver Di Digital. Orsaken är att Adlibrisgruppen expanderat kraftigt de senaste åren vilket lett till vikande lönsamhet. Adlibris gjorde en förlust på hela 128 Mkr för 2018, det första gången ehandelsjätten gick med förlust sedan år 2000.

Inte längre en given fråga: Har du läst boken?

Nu syns nedgången i försäljning av pappersböcker på allvar, även barn- och ungdomsböcker tappar. Streaming vinner över styckförsäljning. Vi har läst rapporter. Men läser folk böcker? Framför allt ”ungar”? Det här är vår analys.

Bokrecensionerna i ”Go’kväll” kommer tillbaka

Beslutet att pausa bokrecensionerna i SVT:s ”Go’kväll” har mötts av kritik i Kultursverige och från bokbranschen. Nu säger Bengt Strömbro, ansvarig utgivare vid SVT Umeå, att pausen gäller under hösten och att bokrecensionerna kommer att återkomma – i en delvis förändrad form – nästa år.

Rekordförsäljning för Atwood i Storbritannien

Gileads döttrar, som släpptes 10 september över hela världen, tar rekordet som årets snabbast säljande bok hos brittiska Waterstones. Bokhandelskedjan satsade på boksläpp vid midnatt i flera av sina butiker och redan vid lunchtid hade boken sålt mer under sin första dag än någon annan bok under 2019.

JK Rowling ger 194 Mkr till ms-forskning

Författaren JK Rowling donerar motsvarande 194 miljoner kronor till forskning om bland annat ms vid University of Edinburgh. Även tidigare har hon använt pengar som hon tjänat genom böckerna om Harry Potter till just medicinsk forskning.

Jila Mossaed får stort poesipris på 200 000 kr

Poeten och ledamoten i Svenska Akademien Jila Mossaed får årets Erik Lindegrenpris av Luleå kommun. Priset är på 200 000 kronor och delas ut vartannat år på konst- och litteraturbiennalen Bok och bild i Luleå.
Jila Mossaed flydde från Iran och kom till Sverige 1986. Sedan dess har hon fortsatt att ge ut poesi och prosa på både persiska och svenska.

SVT: Det stämmer att vi har pausat boktipsen

Bengt Strömbro, programchef för SVT Umeå och ansvarig utgivare för Go’kväll, bekräftar att SVT har satt boktipsen i Go’kväll på paus, uppgifter som framkom i Daniel Sjölins krönika i måndags.
”Anledningen stavas inte jakt efter ungdomsmålgrupper, eller att vi vill jävlas med våra trogna tittare, utan detta handlar om att ge en möjlighet till eftertanke om hur vi kan utveckla formerna för vårt läslustbejakande innehåll.

Dagens boktips med mera – 11 september 2019

Många författare blir starkt ifrågasatta under sin livstid men får upprättelse efter sin död. En sådan person var D. H. Lawrence, som bad människor att se om själen snarare än plånboken.

Så blev Tayari Jones amerikansk författare

Hennes man blir oskyldigt dömd till fängelse. Men betyder det att Celestial måste offra sitt liv och sina drömmar? Det moraliska dilemmat resulterade i en roman som blivit den amerikanska författaren Tayari Jones stora genombrott.

Marit Kapla får Vuxenskolans författarpris

Marit Kapla får Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2019 för sin bok ”Osebol”, en bok och en plats där världen möter historien, enligt juryn. Marit Kapla beskrivs som en författare som lyssnat, samlat och sovrat bland människors historier för att skapa ett röstverk som ”ber oss sakta in för berättelserna och lyssna tillsammans med författaren”.

Margaret Atwood: Vi är nästan i Gilead

En allt mer kvinnofientlig värld fick Margaret Atwood att slutligen skriva en uppföljare till Tjänarinnans berättelse. För första gången presenterar hon nu Gileads döttrar offentligt. Den här gången står tant Lydia i centrum.

Norska förlag kritiseras för otydlig marknadsföring i sina digitala bokmagasin

Flera norska förlag får kritik för att inte tydligt nog markera att innehållet i deras litteraturmagasin är en sorts marknadsföring för förlagets böcker. Det handlar bland annat om förlagen Aschehoug och Cappelen Damm, vars digitala magasin kan misstas för journalistik, skriver Klassekampen. Det finns risk för att läsarna blir vilseledda eftersom det inte är uppenbart vem som är avsändaren,

Rykte: Camilla Läckberg skriver fortsättning på Millennium åt Strawberry

Det blir Camilla Läckberg som tar över efter David Lagercrantz och skriver den sjunde boken i Millenniumserien åt Strawberry förlag. Detta enligt ett rykte som tas upp i Förlagspodden och som Expressen skriver om. Det som talar för detta är i så fall att man får ett affischnamn i form av en känd författare som också har en läsekrets utomlands.

Fyra forskare får stipendier från Natur & Kultur

Natur & Kultur delar ut sina populärvetenskapliga arbetsstipendier för 2019 och totalt 400 000 kronor till böcker om aktuell forskning. Stipendiaterna är Jessica Abbott, som ska skriva en bok om evolutionens brytpunkter, Johan Eklöf, som ska skriva om mörkrets försvinnande, Anna Froster, som ska skriva om svamparnas underjordiska rike, och Fredrik Moberg,

Are You the New Digital Editor at Saga?

Do you want to be part of building a digital publishing house in Spain? Are you a Spanish native speaker? We are looking for an employee for an exciting and challenging employment as Digital Editor at Saga.

The Earthquake Bird i svensk nyutgåva i samband med filmatisering

Romanen The Earthquake Bird, skriven av brittiska Susanna Jones 2001, filmatiseras med svenska Alicia Vikander i huvudrollen. Berättelsen utspelar sig i Tokyo och beskrivs som ett finstämt psykologiskt spänningsdrama. Filmen har premiär 8 november och strax dessförinnan släpps romanen i nyutgåva på svenska av Bookmark (översättning av Ylva Spångberg).

Årets skolbibliotek 2019 finns i Åtvidaberg

Priset Årets skolbibliotek 2019 går till Alléskolan i Åtvidaberg, skriver Biblioteksbladet. Där är skolbiblioteket en integrerad verksamhet i skolan och det finns höga ambitioner för alla elever, oavsett förutsättningar, skriver juryn i sin motivering. 
Två skolor får också hedersomnämnanden: Gymnasieskolan Spyken i Lund och Stabelbäddsskolan i Malmö.

Dagens boktips med mera – 6 september 2019

Flera amerikanska presidenter har blivit skjutna, en på just den här dagen – 6 september. Denna dag 1928 föddes också en författare, som sedan skrev en klassiker på hjul. Så att säga.

Lägre försäljning för Scandbook under andra kvartalet 2019

Tryckerikoncernen Scandbook minskade försäljningen under andra kvartalet 2019 till 63,8 Mkr jämfört med samma period förra året (72,1 Mkr) som ett resultat av att stora kunder efterfrågat lägre upplagor än föregående år. ”Till en del har vi parerat den lägre omsättningen med kostnadsneddragningar, men inte fullt ut.”, skriver VD Håvard Grjotheim i rapporten.

Stäng meny