De 100 senaste nyheterna

Nikki Amini debuterar med bok om att förverkliga drömmar

Sedan jag blev en av jurymedlemmarna i teveprogrammet Idol har jag i tidningsartikel efter tidningsartikel beskrivits på samma sätt: ”Den tuffa, den orädda, hon som vågar säga vad hon tycker och tänker.” Det säger säkert en del om mig, men kanske ännu mer om den svenska mentaliteten. Varför anses det så unikt att stå för sina åsikter?

Jordan Peterson släpper ny bok med fler livsregler

Den kanadensiske författaren och psykologen Jordan Peterson ger ut en uppföljare till sin bästsäljare ”12 livsregler”. Den nya boken heter ”Bortom ordning: 12 nya livsregler” och kommer den 2 mars nästa år.

Söndagstuggare: Zelda Falköga om att locka unga till läsning

Zelda Falköga har skrivit böckerna om Karma och Jonar, en äventyrsserie för barn. Hon kommer från landet Glimeria och är själv något av en saga.

En högst verklig aspekt av en fiktiv författare

Jag heter Zelda Falköga och jag kommer från det avlägsna landet Glimeria. Jag var med när barnen Karma och Jonar räddade landet från Stendraken som hotade att ödelägga allt i sin väg.

Spelet om den digitala affärsmodellen

Det är nu som striden om den digitala affärsmodellen börjar på allvar. På ena sidan: svenska streamingtjänsterna Storytel & Co, på andra sidan: världens största förlag Penguin Random House.

Ny studie av Kristina Mejhammar skildrar svenska serieundrets historia

Det svenska serieundrets historia avhandlas i en ny studie – och i dagens klimat tycks den alternativa seriescenen vara mer livaktig än någonsin.
– Här finns allt från svensk manga till äventyr och skräck, säger författaren bakom avhandlingen, Kristina Mejhammar, till TT.

Tecknade serier kan vara så mycket mer än en form av eskapism – snarare erbjuder de läsaren att genom några pennstreck få en inblick i såväl den samtid som skildras som en bild av tecknaren bakom verket,

Lydia Sandgrens debutroman Samlade verk såld till tio länder

Det är svårt att ha missat årets mest uppmärksammade debutförfattare Lydia Sandgren och hennes 700-sidiga opus Samlade verk. Boken som har på hemmaplan hyllats och skapat debatt bland kritikerkåren och blivit nominerad till Augustpriset, är nu även en internationell succé efter att ha sålts till 10 länder.

Bokmässan i Bologna 2021 byter datum från april till 14-17 juni

Precis som bokmässorna i London och Paris väljer nu barnboksmässan i Bologna, Italien, att senarelägga nästa års mässa – från april till 14-17 juni. Det meddelade arrangören i ett pressmeddelande idag. Dessutom utökar man med en vuxendel med både konferens och utställning, kallad BolognaBookPlus, som förra London Book Fair-chefen Jacks Thomas blir gästdirektör för.

Amazon.se kan ta 10-30 procent av Googletrafiken från CDON, Adlibris med flera

Än så länge har Amazon.se inte gjort något stort avtryck på den svenska marknaden. Men i Nederländerna där de lanserade i våras driver Amazon redan nu runt fyra miljoner besökare från Google varje månad.
– Vi kan vänta oss att det även kommer att hända i Sverige inom ett halvår och att Amazon.se då kommer att ta cirka 3 miljoner besökare organiskt från e-handlare som idag rankar väl i Google i Sverige.

Ulrika Ingemarsdotter debuterar med roman om villkorslös kärlek

Att jag skulle ge ut en bok hade jag ingen aning om för ett år sedan. Som barn petade jag ner sida efter sida i skrivmaskinen och knackade högljutt på tangenterna. Dessa ofta dramatiska berättelser och skrivandet lämnade jag med barndomen och har som vuxen gjort annat i stället. Som till exempel att jobba,

Macmillan planerar att öppna sitt New York-kontor igen – i juli 2021

Storförlaget Macmillan är ett av många förlag vars anställda har jobbat på distans sedan i mars månad. De hade ursprungligen planerat att åter öppna kontoret den 11 januari 2021, men har nu meddelat att detta öppningsdatum flyttas fram till den 6 juli 2021, skriver Publishers Weekly. Sedan i augusti tillåter företaget dock begränsad tillgång till kontoret för anställda som exempelvis behöver använda post eller andra tjänster.

Linda Lagerstrand debuterar med kokbok om slowcooking

Kärlek, mat och slowcooking! Det beskriver allt jag gör – jag älskar mat och speciellt matlagning med slowcooker.

Från 10 års ålder har intresset för mat och matlagning funnits som en röd tråd genom livet. För 8 år sedan fick jag min första slowcooker och i samma veva fick jag mitt första barn och jag upptäckte att slowcookern var min bästa vän i köket.

Johan Gyllenswärd debuterar med historisk roman om Gustav II Adolf

Att läsa historiska romaner är som att färdas i tiden. Jag har alltid haft en passion för att resa, drivet av en längtan till nya platser, nya upplevelser och att möta människor med andra vinklar på livet. Det var den drivkraften som väckte min nyfikenhet när jag ”snubblade” över Johan Hands dagbok.

Peter Ericsson och Jenny Grand debuterar med äventyrsroman för unga

Våra vägar korsades 2017 då vi blev kollegor på ett industriföretag i Kungälv. Vi fann att vi hade mycket gemensamt, framförallt våra liknande uppväxter i Dalsland, Jenny är uppväxt i Brålanda och Peter i Färgelanda. Två mindre orter på den dalsländska landsbygden, med allt vad det innebär.

Jenny har tidigare fått texter utgivna,

Nedskärningar planeras på Frankfurt Book Fair

Även om bokmässan i Frankfurt planerar för en återgång till en fysisk mässa, så snart det är möjligt med tanke på coronapandemin, innebär det inte att allt blir som förut. Den digitala varianten som genomfördes i år visade att även framtida mässor kommer att bli hybridmodeller som kombinerar fysisk mässa med virtuella delar.

Amerikanska bokhandlarkonferensen Winter Institute 16 blir digital

Den stora konferensen American Booksellers Associations Winter Institute 16 (2021 års upplaga) skulle egentligen ha arrangerats i Cincinatti den 7-10 februari. Men nu meddelar ABA att WI16 istället kommer att hållas virtuellt, online den 18-20 februari. Precis som för många andra gör coronapandemin det omöjligt att bjuda in till fysiska evenemang de kommande månaderna.

Ola Rapace skriver om sitt liv i debutboken Romeo

Maj 2011 lämnade jag Sverige för att skapa mig en ny verklighet i Paris. Efter skilsmässan från Noomi kändes Stockholm som en begravningsplats och jag var tvungen att fly. De senaste åren hade jag gjort allt för att bränna mina broar och i stort sett lyckats göra mig omöjlig i branschen.

Bookshop UK fick 20 000 kunder första veckan

Bookshop UK lanserades förra veckan och vi har tidigare berättat om succén första dagen. När den nya nätbokhandeln summerar sin första vecka så har de sålt böcker för 415 000 pund (motsvarande 4,7 Mkr) till över 20 000 kunder, enligt The Bookseller. Samtidigt har de genererat 80 000 pund (906 Tkr) till oberoende bokhandlar.

Adam Lundgren i Netflix-serie baserad på självbiografi av Clark Olofsson

Adam Lundgren är klar för en roll i Netflix kommande serie om Clark Olofsson. Andra nya namn i satsningen är Björn Gustafsson, Sandra Ilar, Malin Levanon och Hanna Björn, skriver strömningstjänsten i ett pressmeddelande.
Sedan tidigare är det känt att Bill Skarsgård gör huvudrollen som Clark Olofsson, bankrånaren som på 1970-talet gav upphov till uttrycket ”Stockholmssyndromet”

Bengt Berg får Werner Aspenström-priset 2020

Poeten Bengt Berg är årets mottagare av Werner Aspenströmpriset. Berg får priset för att han skriver ”en demokratisk poesi där de enkla, glanslösa orden har större tyngd än de högstämda, förväntat poetiska”, som en del av motiveringen lyder enligt ett pressmeddelande.

Försäljningen av ljudböcker ökar för sjunde året i Storbritannien

Ljudböcker fortsätter locka britterna, enligt siffror från Nielsen. Försäljningen (i volym) beräknas öka från 19 till 22 miljoner exemplar (+ 15,8 %) i år och generera 164 miljoner pund (+12,3 % jämfört med 2019). Intressant är att hälften av ljudboksköparna köpte en ljudbok för första gången det senaste året. Det blir sjunde året i rad som försäljningen av ljudböcker ökar,