De 100 senaste nyheterna
Salman Rushdie talbar igen efter attacken
Salman Rushdie är återigen talbar och behöver inte längre respiratorvård efter knivattacken. Författaren ska till och med ha skojat från sjukhussängen.
Satansverserna av Salman Rushdie på topplistor efter attacken
Salman Rushdies roman ”Satansverserna” har flugit upp på bokhandlares topplistor efter fredagens knivattack på författaren vid ett evenemang i Chautauqua i delstaten New York.
Salman Rushdie överfallen och knivhuggen på scen – skadad i halsen
Författaren Salman Rushdie överfölls på en scen i Chautauqua, nordväst om New York, under fredagen. Han har flugits till sjukhus med knivsår i halsen.
🍫 Tid för mutor (Nyhetsbrev #397)
Stjärnfall. Igår och idag går det att se ”stjärnfall” på himlen i Sverige. Egentligen är det när jorden passerar genom meteorsvärmen Perseiderna som småpartiklar (som består av stoft från kometen Swift-Tuttle) brinner upp när de kommer in i jordens atmosfär. Nåväl. Vid midnatt gick jag ut på balkongen med min yngsta dotter och tittade upp mot den stjärnklara himlen,
Nu öppnar Linköpings bokhandel och med den en ny kulturell arena
Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.
SPONSRAT INLÄGG
Nordisk folktro inspirerade Annika I R Thorén till boken Den ovala Pakten
Den nordiska folktron spelar stor roll i Annika I R Thoréns bok Den ovala pakten. Men människorna ser inte längre de väsen som får ta ett allt större ansvar för världen när människorna sviker. Huvudpersonen Meriam har en stor uppgift framför sig.
Bonniers ger upp läromedel igen – säljer Clio till Egmont
Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.
Sabine Mickelsson debuterar med magisk bilderbok
Mitt första möte med magi var när jag lärde mig att skapa ord av bokstäver, och redan som femåring skrev jag min första bok. Under samma period hittade jag vägen till Narnia och min kärlek till det förtrollande och fantastiska var ett faktum. En kärlek som bara växt och nog aldrig kommer att överge mig.
Jessica Sjöblom debuterar med En lägenhet full av stjärnor
Min mamma läste ofta högt för mig och mina syskon när vi var små. Hon öppnade upp nya världar fyllda av sagoväsen och spännande livsöden. Världar som jag allt sedan dess har gjort mitt bästa för att dela med mig av till min omgivning. Jag blev en sagosamlare och en bokmal av rang,
Produktiva författare skriver så tangenterna glöder
Alltför produktiva författare har tidigare varit ett problem för förlagen. Men med ljudboksboomen slipper de lägga band på sig och kan publicera böcker i en snabbare takt. Christina Erikson planerar att ge ut sju trilogier – 21 böcker – inom loppet av ett tiotal år.
– Jag mår bra av att få jobba,
Per Wästberg lämnar Amnesty efter uttalanden om Ukraina
Per Wästberg, författare och ledamot i Svenska Akademien, lämnar svenska Amnesty efter människorättsorganisationens uttalanden om Ukraina.
SPONSRAT INLÄGG
Alexander Koistinen: Verkligheten är en aldrig sinande källa till inspiration
I Europaserien fördjupar sig Alexander Koistinen i Europas framtid och försvar. Verkliga händelser inspirerar till handlingen där radikal islamism är ett centralt tema.
Annika Björkhem debuterar med Latenta höjder
I alldeles för många år har jag känt mig som Ignatius i Dumskallarnas Sammansvärjning – ständigt i en sorts opposition mot det moderna samhället. Eller kanske snarare verkligheten.
Skrivit har jag alltid gjort, i perioder väldigt intensivt. Under flera år när min dotter var liten tillbringade jag all ledig tid med att skriva olika texter till veckotidningar.
Lena Andersson gör upp med Palmemordet i sin nya roman
En mörk vinterkväll skjuts en statsminister ihjäl på öppen gata. Efteråt går några av hans partikamrater samman för att se till att sanningen om mordet aldrig kommer ut. I sin nya roman Koryféerna – en konspirationsroman gör Lena Andersson upp med Palmemordet och med den svenska socialdemokratin.
Erica Algehov debuterar med Viljan och världen
Nu när jag debuterar med Viljan och världen, ser jag min erfarenhet som pedagog och säljare som en fin kombination.
Efter skrivkursen på Mallorca bland citronträd och olivlundar var jag fast. Där tog jag ett nytt steg i livet och fortsatte med en ettårig skrivarlinje. Mitt romanprojekt tog fart och min tänkta sångbok för barn fylldes på med nya sånger.
Mikael Strömberg har flyt i skrivandet – skriver bok utan skräck
Från en bok med skrivkramp, ett år med skrivkramp till ett riktigt flyt och nya böcker på gång – för första gången utan övernaturliga inslag. Mikael Strömberg vill kalla sig författare, inte skräckförfattare.
Peter Stålhammar debuterar med Pumpakungen
Mitt namn är Peter Stålhammar och bor i Getebol strax utanför Säffle. Jag är en fantasifull ingenjör som alltid vill lösa nya problem och har ett konstant behov av att bygga saker. När mörkret infinner sig är det film som gäller, helst fantasy eller science-fiction.
SPONSRAT INLÄGG
Tina Karlsson är tillbaka med fjärde delen i serien om Falkenbergsmorden
Nu släpps Okända anor, del fyra i serien om Falkenbergsmorden av Tina Karlsson. Samtidigt som mordet på en okänd person utreds har kriminalkommissarie Kajsa Rudolfsson egna problem att ta hand om.
Sara Edsman debuterar med boken Hjälp! Jag kan inte sova
När jag var liten tuggade jag alltid på pennan. Det var en gul blyerts och det smakade illa. Sen skrev jag, och när jag tänkte så tuggade jag. När jag blev äldre snurrade jag mitt hår i stället. Idag skriver jag på datorn och har skrivit min första barnbok. Inte vilken bok som helst.
Elisabeth Berglund debuterar med fantasyromanen Eldbarnet
Elisabeth Berglund debuterar med en livfull fantasyroman.
Allt började med en önskan:
”Jag vill ha en stor alvfest när jag fyller 50. Skira tyger, lyktor i träden och … alver … ja, du vet.”
”Urtråkigt”, sa min man. ”Vad ska vi göra?
Krigsskildringen i Agota Kristofs trilogi är ständigt relevant
Hon flydde från Ungern 1956. Trettio år senare gav hon ut den första delen i trilogin Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen. Agota Kristofs skildring av död, våld och krig ur två pojkars perspektiv har beskrivits som genialisk – men vad är det som ligger bakom succén?
Politiker i fiktionen: Bo Baldersons statsråd
Han är 16-barnsfar, synnerligen förmögen – men knappast särskilt politiskt intelligent. Det namnlösa statsrådet i Bo Baldersons deckarserie är betydligt bättre på att lösa intrikata mordgåtor än på att sköta sin ministerpost.
🌪️ Perfekt storm (Nyhetsbrev #396)
En perfekt storm. Igår var det en bra bit över 30 grader och först hade jag tänkt mig ett kvällsdopp. Istället tog jag en promenad. Men jag såg snabbt att molnen tornade upp sig och det började mullra och blixtra så jag vände hemåt igen. Hundra meter hemifrån kände jag att det började blåsa.
SPONSRAT INLÄGG
Vad driver någon till att bli seriemördare?
Vilka sociala och psykologiska faktorer är det som formar en seriemördare? Och vilka olika typer av seriemördare finns det? Det är några av de frågor som Björn Fredriksson tar upp i boken Vita hajar, svarta änkor och dödsänglar – seriemördare genom tiderna.
Topplista juli 2022: Fackböcker
Vilka intressen dominerade under semestern? Här är de mest sålda fackböckerna i juli 2022. I topp på 100-listan hittar vi Girig-Sverige av Andreas Cervenka.
Topplista juli 2022: Barnböcker
Vad köpte föräldrarna till sina barn i sommar? Här är de mest sålda barnböckerna i juli 2022. Musse & Helium toppar återigen 100-listan.
Topplista juli 2022: Skönlitterära böcker
Vilka böcker läste vi på stranden i sommar? En ledtråd är de mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker i juli.
Topplista juli 2022: Pocketböcker
Vilka böcker lästes mest på stranden? Vi vågar påstå att det är någon av dem som ligger på topp 100-listan över de mest sålda pocketböckerna i juli 2022.
Eva Moberg debuterar med Kärlek utan munskydd
Jag heter Eva Moberg, bor i vackra Norrköping och har drömt i över 40 år om att ge ut en bok. Men drömmar kräver hjälp av handling och förra året blev tiden rätt att påbörja min debutroman.
Redan från när jag förstod ”lampa” har jag älskat ord. Jag har sedan dess övat mig mycket med hjälp av brev,
Q2-2022: Storytel visar liten vinst – om man räknar bort Ryssland
Storytel visar vinst för andra kvartalet 2022 – om man räknar bort jämförelsestörande poster: +13 Mkr vilket motsvarade en EBITDA-marginal på 1,6%. I dagens rapport upprepades fokus på lönsam tillväxt på prioriterade marknader.
Boktipsen som hjälper dig genom hösten 2022
Tillbaka på jobbet med en begynnande släng av höstdepression? Här är tre tips på böcker och en pjäs som hjälper dig att överleva den mörka årstiden.
Ny undersökning från SOM: Unga läser mer än vuxna
Läsningen hos ungdomar har under en längre tid rapporterats vara på nedgång. Men enligt en ny undersökning från SOM-institutet har svenska ungdomars läsande ökat det senaste året.
Åsnan ställde Athena Farrokhzads liv på sin spets
Politisk, men också lekfull, har Athena Farrokhzad gjort dikten angelägen även för ovana läsare. Med sin nya diktsamling ”Åsnans år” skriver hon in sig i ”en åsnelitterär tradition”.
– Det jag tycker om med den här boken är det att den är så flippad, säger hon.
Höganäs Summer Book Festival är tillbaka – i år med bokhelg och litterär bar
Om ett par veckor är det dags för Höganäs Summer Book Festival 2022 som startar med en bokhelg och fortsätter med författarevent under hösten. Lite mer nedtonat än premiärfestivalen förra året, men inte mindre festligt för det.
Mega-fusion av bokförlag oroar Stephen King
USA:s största bokförlag Penguin Random House tecknade 2020 ett avtal om att förvärva det rivaliserande förlaget Simon & Schuster. Efter en stämning från amerikanska staten hörs också varningsröster om att ”blockbuster”-sjukan i Hollywood kan drabba förlagsbranschen.
Christina Erikson byter genre och skriver historiskt drama i sju trilogier
En annons på Hemnet om en nergången gammal herrgård i Svartå ligger bakom att Christina Erikson nu byter genre. Svartåsviten är ett historiskt drama i hela 21 delar med både romantik och spänning, baserat på de kvinnor som tidigare styrt Svartå.
Författaren Britt Arenander död
Författaren och översättaren Britt Arenander har avlidit, uppger familjen för TT.
Jämförelse 2022: bästa gränssnittet Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play och Audible
Vilken ljudboksapp har egentligen bäst gränssnitt och mest lättanvänd spelare för att lyssna på en ljudbok? I det här testet jämför vi och sätter betyg på fem appar för ljudböcker.
Författaren Inger Alfvén är död: ”En ikon”
Författaren Inger Alfvén har gått bort, meddelar hennes familj till TT.
– Inger blev med åren en ikon för yngre svenska författare, säger hennes förläggare Eva Bonnier.
Booker-priset 2022: Här är de 13 titlarna på den långa listan
Juryn har spikat sin långa lista med nominerade böcker och författare till årets Booker-pris. Bland 2022 års nominerade finns den yngsta och den äldsta nominerade författaren genom tiderna. Åtminstone två titlar finns eller kommer att finnas på svenska.
Ledigt jobb: Barfota bokhandlare på Maldiverna sökes
Återigen finns chansen att bli bokhandlare i paradiset – på en ö i Maldiverna – under ett år.
Rekordmånga förköpta biljetter till Bokdagarna i Dalsland 2022
Bokdagarna i Dalsland slog besöksrekord före pandemin. Sedan dess har den litterära festivalen sänts digitalt och arrangerats i mindre skala. Nu är evenemanget tillbaka i sin fysiska form.
– Vi har aldrig sålt så mycket förköpsbiljetter, säger huvudansvarige Viktor Estby.
Lind & Co köper arabiskt bokförlag: Dar Al-Muna blir del av Storytel
Lind & Co satsar på arabiska barnböcker och köper därför upp Dar Al-Muna, som är Nordens största arabiska bokförlag.
Shakespeares samlade verk sålda för 2,4 miljoner dollar
Ett exemplar av William Shakespeares ”First Folio” har sålts på auktion i New York. Priset blev 2,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 24,5 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC.
Christer Johfur debuterar med Den Ofrivillige Busschauffören
Jag är utbildad verkstadsmekaniker, gymnasium ekonom, filosofie kandidat från systemvetenskaplig linje 120p med inriktning mot företagsekonomi och mariningenjör KY 90p. Jag har varit verksam som postsorterare, verkstads- och flygplan /vapenmekaniker, montör, försäljare, sjukvårdsbiträde, lärarvikarie, restaurangbiträde, musiker och studiotekniker, stansoperatör, systemerare / programmerare, it-konsult där jag var underleverantör till IBM som utbildningsansvarig för SWIT-kurser i IBM AS 400 miljö,
🏃🏽 Maratonloppet (Nyhetsbrev #395)
Maratonloppet. En av de första saker jag lärde mig när jag debuterade 2009 var att bokbranschen är ett maratonlopp, inte ett hundrameterslopp. Trots all fokus på lanseringar och releasefester så krävs uthållighet för att lyckas. Få författare lyckas på första försöket, även om vi älskar dessa berättelser om succédebutanter.
Ett bra exempel på detta är en kort nyhet som vi skrev om i veckan,
Anna Fredriksson lämnar feelgood och släpper psykologisk thriller
Efter tio feelgoodromaner byter Anna Fredriksson genre. I augusti kommer den psykologiska thrillern Minnesförlusten ut, men fortfarande är det relationer mellan människor som står i centrum.
Sandra Vilppala debuterar med Den gyllene cirkeln
Tio dagar tog det att skriva Den gyllene cirkeln. En film rullades upp i mitt huvud och fingrarna steppade loss på tangentbordet och – BAEM – färdigt! Tio dagar och hundra sjuttiotusen tecken och nu ska jag debutera som författare. Så kan det gå.
Jag växte upp i Sveriges tråkigaste stad.
Krönika – Mattias Lundgren: Sommarjobb eller inte?
Sommarjobb är den bästa skolan för framtiden för våra ungdomar. Eller? Mattias Lundgren funderar i en krönika över sina egna sommarlov och vad han använde tiden till.
Harry Potter-sporten byter namn från quidditch till quadball
Sporten quidditch, baserad på den fiktiva Harry Potter-sporten med samma namn, blir quadball, skriver The New York Times.
Unge illustratören Maxi Svensson: ”Jag ska ut i världen”
Han är Sveriges kanske yngste illustratör, kallas för underbarn och hans verk säljs för stora summor. Nu har 17-årige Maximilian ”Maxi” Svensson illustrerat sin andra barnbok: ”En hemlig sommarnatt”.
– När jag jobbar så hårt så vill jag att folk ska se det också, inte bara jag, säger han.
Gotland får se upp – nu tar Öland ny plats i litteraturen
Kanske är det ljuset, det karga och skiftande landskapet – eller något helt annat som gör att intresset för Öland i litteraturen förefaller ha ökat. Oavsett genre finns böcker med Öland som fond, här ger Elisabeth Öhman sju tips. Är Öland det nya Gotland?
Staffan Nordstrand: ”Jag var inte missanpassad, jag var missförstådd”
Författaren Staffan Nordstrand använder romanformen för att sätta ljus på angelägna frågor. I den nionde boken, Boken om Lars, är det dyslexi i fokus och en gripande skildring av den egna uppväxten som dyslektiker på 1950-talet.
Sommarens bästa deckartips 2022
Spännande, smart – och tänkvärt. Här är fem sommartips på deckare och spänningslitteratur för dig som vill bli underhållen, men inte underskattad. TT listar även fyra pockettips.
August Strindbergs stulna anteckningsbok funnen
En försvunnen anteckningsbok som har tillhört August Strindberg dök i förra veckan upp på en auktion i London, skriver Dagens Nyheter.
Arkadij Babtjenko vittnar om ryska arméns övergrepp
Den ryske krigsveteranen Arkadij Babtjenko skildrar krigets vardag in till minsta köttsår och ruttnande fotsula. Hans vittnesmål om det besinningslösa våldet inom den ryska armén är en möjlig nyckel till övergreppen i ukrainska städer som Butja och Mariupol.
🔥 Heta författare (Nyhetsbrev #394)
Städtid. Är du också en av dem som hamstrar och har svårt att slänga? Idag fyllde vi ett släp med grejer och körde till tippen. Några kassar med böcker faktiskt, men mest annat.
Framför allt har jag svårt att göra mig av med sådant jag gjort själv. Gamla teckningar från min karriär som serietecknare i tonåren.
Colleen Hoover dominerar topplistan i USA första halvåret 2022
Colleeen Hoover är den hetaste författaren i USA just nu. 5 av de 10 mest sålda vuxenböckerna i USA första halvåret är skrivna av Colleen Hoover. Totalt har hon sålt 2,96 miljoner exemplar av dessa fem titlar, allra mest It Ends with Us med 925 000 sålda böcker.
Kocken och musikern Frederik Zäll: ”Japansk struktur byggde denna galenskap”
Frederik Zäll är aktuell med fyra nya kokböcker, dessutom har hans tre barnböcker nyss släppts som ljudböcker, med ljudeffekter och specialskriven musik. Om namnet låter bekant även utanför bokhyllan är det korrekt. Frederik är gitarrist i och en av grundarna till bandet Eskobar, som för övrigt släppte en ny singel i våras.
Bokusgruppen: Fortsatt återhämtning i butik och återbetalda pensioner
Butiksförsäljningen närmar sig 2019 års nivåer trots färre butiker och Bokusgruppen gjorde en vinst – tack vare pensionsåterbetalningar på 26 Mkr. Det framgår av bolagets kvartalsrapport för Q2-2022 liksom att Bokus Play fortfarande växer för långsamt.
Reedz ska hjälpa Hoi Publishing med AI-översättningar av böcker
Hoi Publishing inleder ett ”exklusivt och omfattande samarbete med Reedz” kring AI-översättning och maskininläsning (talsyntes) av ljudböcker och eböcker.
Trend: Nu vill alla läsa litteratur från Ukraina
Ukrainsk litteratur har länge kämpat i motvind – men kriget får europeiska förlag att leta efter ukrainska författare. Efter ockupationen av Krim har också en ny krigslitteratur uppstått, med den lilla människans upplevelse i centrum.
Zambisk polis vill förhöra Delia Owens om mord på tjuvjägare
Polisen i Zambia vill förhöra den bästsäljande författaren Delia Owens om mordet på en tjuvjägare 1996, som man tror att hon kan ha koppling till.
🌞 Sommarkläder (Nyhetsbrev #393)
Reflektionstid. Sommaren är en tid för reflektion. Ekorrhjulet stannar upp. Lyssnade på en podcast om boken Skippa Nyheterna : varför jag slutade läsa nyheter och varför du också borde göra det av Tobias Wahlqvist som skulle kunna tolkas som ett slags existensiellt hot mot alla oss som sysslar med just nyheter.
Norrlands litteraturpris 2022 till Kerstin Ekman och Moa Backe Åstot
Norrländska litteratursällskapet och Författarcentrum Norr har utsett vinnare av Norrlands litteraturpris 2022: Kerstin Ekman (vuxenlitteratur) för Löpa varg och Moa Backe Åstot (barn- och ungdomslitteratur) för Himlabrand.
George R.R. Martin förvarnar ”Game of thrones”-fans
Författaren George R.R. Martin varnar för att sjätte och sjunde boken i A song of Ice and Fire-serien inte kommer att följa händelserna i tv-serien Game of thrones.
Författaren Åsa Larsson vinner tyskt deckarpris
Den svenska deckarförfattaren Åsa Larsson har tilldelats Radio Bremen Crime Prize 2022 för sin Rebecka Martinsson-serie.
Ny bok av Gellert Hardi-Kovacs avslöjar Sveriges allra hemligaste del av säkerhetstjänsten
Vapendepåer bland villor i Bromma och tveksamma affärer med militär utrustning är några av de kontroversiella, men sanna, händelser som Gellert Hardi-Kovacs beskriver i sin nya bok C-byrån hemligast av alla som handlar om just det mest hemliga i svensk underrättelsetjänst.
Poeten Jila Mossaed får franskt litteraturpris
Poeten och akademiledamoten Jila Mossaed tilldelas det prestigefyllda franska litteraturpriset Le prix Max Jacob för sin diktsamling ”Le huitième pays”, Åttonde landet.
Magnus Uggla släpper barnbok – illustreras av sonen Ruben
Magnus Uggla, 68, gör barnboksdebut med ”Frasse och den magiska brygden”. Hans son, Ruben Uggla, 26, står för illustrationerna.
Ryssland tynger Storytels siffror för Q2-2022
Storytel visar en bra tillväxt på 12 månader men Q2-2022 tyngs av en rysk verksamhet under avveckling. Storytel passerade 700 Mkr i streamingintäkter för kvartalet.
Joyce Carol Oates om ny bok: ”Jag ville skildra vit självbelåtenhet”
Vid 84 års ålder är Joyce Carol Oates återigen högaktuell – med en filmatisering av Marilyn Monroe-skildringen ”Blonde” och en tegelstenstjock roman om rasism och polisbrutalitet. Den nya boken är samtidigt en av hennes mest personliga.
Jussi Adler-Olsen: Jag har betalt minst en halv miljard i skatt
Den bästsäljande danska författaren Jussi Adler-Olsen har blivit rik på sitt författarskap. Han har betalt minst en halv miljard (danska kronor) i skatt utan att klaga och har en förmögenhet på över 100 miljoner, säger han i en intervju.
Natur & Kultur och Mondial har nått en förlikning i kokbokstvist
Natur & Kultur och Mondial har kommit överens om att förlikas i domstolstvisten som rör Mondials utgivning av Erik Videgårds kokbok. Mondials kokbok återkallades från marknaden av Mondial i april.
HBO Max stoppar produktion av originalinnehåll i Sverige
Sammanslagningen av Discovery och Warner Bros leder till sparpaket. HBO Max stoppar produktionen av originalinnehåll i Sverige och flera andra länder. Något som kan drabba svenska författare.
Juli-kalender – nej, WAPI var inte först med den idén
WAPI skrev att de släpper ”världens kanske första juli-kalender”. Men de får genast mothugg av minst två författare som var före.
Diamant Salihus prisbelönade bok ”Tills alla dör” blir podd
Den flerfaldigt prisade reportageboken ”Tills alla dör”, skriven av journalisten Diamant Salihu, släpps som poddbok i dag.
Jack Reacher-serien sålde bättre än Harry Potter på Amazon UK
När Amazon UK presenterade de allra bäst säljande bokserierna genom tiderna var det Lee Childs Jack Reacher-serie som toppade. Harry Potter-serien är blott femma, tvåa är istället en egenutgivare.
Jenny Hansson debuterar med romantisk feelgood
Jag älskar lyckliga slut. Så när jag tänker efter är det nog inte så märkligt att jag började skriva just romantisk feelgood. Dessutom skriver jag för att få lite verklighetsflykt, jag menar verkligheten är ju redan … ja, verklighet.
En hel del läsare som inte läser feelgood tror ofta att genren innehåller berättelser utan djup.
Krigsvittnet – Peter Englund: ”Känsla av oerhörd förlust”
Den enskilda människan ger uttryck för krigens komplexitet, framhåller Peter Englund. Efter att ha skildrat första världskriget utifrån en rad individer har han nu skrivit om det andra med ett ännu mer radikalt fokus på okända personer.
💰 Historisk affär (Nyhetsbrev #392)
Halvårsrapport. Sista dagen på första halvåret bjöd på en historisk affär: Bonnierförlagen förvärvade Historiska Media och får därmed ett kontor i Lund. Det innebär att ytterligare ett mellanstort (oms 32 Mkr 2020) förlag inte längre är oberoende utan blir en del av ett av storförlagen. Vi lär få återkomma till detta och fördjupa oss i ämnet framöver.
Storslam för svenska förlag i CWA Dagger Awards – dubbel för Ray Celestin
När Crime Writers Association delade ut sina Dagger-priser för 2022 blev det fullträff för svenska förlag. Ray Celestin (Southside Stories) fick två priser och M.W. Crawen (Modernista) fick Ian Flemming Steel Dagger.
Alexandra Torstendahl skriver om 30 år i författarnas tjänst
Hur har den svenska bokbranschen förändrats de senaste 30 åren? Alexandra Torstendahl, idag VD för The Book Affair, tittar tillbaka på vad som hänt sedan hon började jobba på Götes bokhandel våren 1992.
Magnus Lindblom debuterar med Stjärnskådaren från Nabta Playa
Jag är intresserad av historia, andlighet och äventyr och gillar fantasy. Så det finner sig naturligt att jag skriver om sådant. Mitt skrivande ser jag även som en form av själslig och psykologisk läkning, ett sätt att få ur mig vad mitt inre vill förmedla, och även ett sätt att i romanform dela med mig av tankar,
Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt skriver ny spänningsserie på Forum
Carina Bergfeldt förverkligar bokstavligt en dröm och bildar en ny författarduo med Sofie Sarenbrant. Första delen i deras nya spänningserie kommer på Bokförlaget Forum hösten 2023.
Bonnierförlagen köper förlaget Historiska Media i Lund
En av årets stora förlagsaffärer presenterades vid halvårsskiftet: Bonnierförlagen förvärvar hela Historiska Media. Förlaget ska vara kvar i Lund och därmed får Bonniers en närvaro i Skåne.
Författaren Håkan Nesser åtalas för skattebrott
Författaren Håkan Nesser åtalas för grova skattebrott efter att inte ha redovisat utdelningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan åren 2013 och 2015, rapporterar Aftonbladet.
9 tips på bra ljudböcker för sommaren 2022
På stranden, under fönsterrenoveringen eller medan du klipper gräs – sommaren bjuder på mängder av tillfällen att uppleva god litteratur. Särskilt om man lyssnar till den. Här är nio ljudböcker att förlora sig i.
Författaren Tsitsi Dangarembga begärd häktad
Zimbabwisk domstol har begärt författaren Tsitsi Dangarembga häktad efter att hon uteblivit från sin rättegång, rapporterar AFP. Enligt hennes försvarare, Chris Mhike, kunde hon inte närvara på grund av ett läkarbesök i Tyskland.
Anders de la Mottes bok ”Slutet på sommaren” blir tv-serie
Deckarförfattaren Anders de la Mottes bok ”Slutet på sommaren” blir tv-serie. Den har redan börjat spelas in och planen är att den ska sändas på Viaplay under 2023.
Martin Kraghs bok Det fallna imperiet har fått ett overkligt mottagande
I boken Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin beskriver Martin Kragh Rysslands ambitioner efter Sovjetunionens fall. Boken ger en bakgrund till de händelser vi ser i Europa idag och har fått en uppmärksamhet långt över vad författaren väntat sig.
Leffe Grimwalker skriver 10-boksavtal med Bokförlaget Nona
Författaren Leffe Grimwalker har signerat ytterligare ett jätteavtal – denna gång på tio böcker i en helt ny serie åt Bokförlaget Nona.
The English Bookshop öppnar i Göteborg
I september får västra Sverige en chans att vältra sig i engelskspråkig litteratur. Då slår The English Bookshop upp dörrarna till sin nya butik i Göteborg.
Linda Rönn debuterar med personlig bok om aborträttsfrågan i USA
Jag kommer från Småland men bor sedan länge i USA med min familj. Till vardags arbetar jag som projektledare/dataanalytiker för en läkargrupp i San Diego. Jag trivs med vårt liv i södra Kalifornien, men jag kan bli frustrerad över en del politiska frågor i det här landet, till exempel aborträttsfrågan som är högaktuell just nu.
Julia Hedström debuterar med bilderbok om älgjakt
Under början av 2021 tog jag och min familj beslutet att flytta 120 mil norrut. Vi flyttade från en by på östra Öland, där jag en gång växte upp, till skogarna utanför Lycksele i Lappland. Den sommaren vandrade vi i fjällen och välkomnade två jämthundar till familjen. Under hösten samma år hoppade jag av en karriär inom Fintech och började i stället skriva på mitt första manus.
Eleonore Holmgren: En ynnest att få återvända till livet på Lindö
Feelgoodromanen Sista sommaren, nominerad till Årets bok 2022, får en uppföljare i höst. Vi pratar med författaren Eleonore Holmgren och får tips på böcker om oväntad vänskap.
Camilla Linde utforskar Marsresor i sin nya bilderbok – tipsar om sci-fi för unga läsare
I Äventyr och ensamheten skriver Camilla Linde om en robot som utforskar Mars. Vi passar på att be om fler tips på science fiction-böcker för barn och unga.
🍓 Lilla Midsommarafton (Nyhetsbrev #391)
Midsommar. Idag är det sex månader till årets bästa dag för att sälja böcker i bokhandel – lillejulafton. Jag vet inte om lilla midsommarafton är ett begrepp men imorgon spås det en heldag med fint väder i Sverige. Äntligen, ropar några medan andra påpekar att vi borde oroa oss för att det egentligen är ett tecken på klimatkatastrofen.
Bonnier Fakta ger ut ukrainsk kokbok – skänker vinsten till UNHCR
Bonnier Fakta ger ut Mamusia – det ukrainska köket av matprofilen Olia Hercules för att uppmärksamma situationen i hennes hemland Ukraina. Vinsten skänks oavkortat till UNHCR.
Projekt vill utforska fler av ljudbokens dimensioner och möjligheter
Ljudboken är ett praktiskt sätt att få till sig litteratur medan man gör något annat. Men kan den vara något annat än enbart ett enkelt och snabbt sätt att konsumera böcker? I projektet Den lyssnande kritiken undersöks just det.
”Tordyveln flyger i skymningen” blir tv-serie
SVT gör tv-serie av Maria Gripes klassiker Tordyveln flyger i skymningen.
– Det här är ju en klassiker som faktiskt aldrig har filmatiserats, så jag är så himla glad att vi ska göra det här, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.
Lagerlöf-hyllning på Västanå teater
Västanå teater i Sunne firar 50-årsjubileum – med en hyllningsföreställning till Värmlandsförfattaren Selma Lagerlöf. ”En saga om en saga” är ett urval av hennes berättelser, med särskilt fokus på berättandet, myten, poesin och musiken.
Få läsfrämjande insatser för vuxna som inte läser
Trots alla uttalanden om vikten av läsning görs från politiskt håll inte mycket för att fånga upp icke-läsande vuxna, visar en masteruppsats från 2021.
Roslund & Hellström-serie får premiär i augusti
Författarduon Roslund & Hellströms bok Edward Finnigans upprättelse ska bli tv-serie med titeln Cell 8 – och nu har den fått ett premiärdatum. Den 28 augusti visas det första avsnittet på Viaplay.
Serien behandlar ämnen som dödsstraff, hämnd och det sociala arvet,