
De 100 senaste nyheterna
Kvinnligt förläggarskap diskuteras i Solveig Nellinge Seminar
Den 3 februari 2021 arrangeras digitalt för första gången Solveig Nellinge Seminar, ett seminarium med fokus på bokmarknadshistoriska frågor.
Eva Swedenmark och Annica Wennström förenar mat och litteratur
Kärlek, svek, och … recept. Nu kommer ”Rönnbär och romantik”, en ny bok från feelgood-pionjärerna Eva Swedenmark och Annica Wennström.
Polyglutt etablerat i sex länder
I början av 2021 lanserades Polyglutt (eller Polylino, som den svenska bilderbokstjänsten kallas utomlands) i Österrike. Därmed har tjänsten expanderat till fem länder på 24 månader, förutom Österrike finns den sedan tidigare i Finland, Norge, Tyskland och Frankrike.
– Det är ett starkt tecken på att efterfrågan av digitala lösningar fortsätter öka inom utbildningsverksamheter för yngre barn,
Wattpad säljs för 600 miljoner dollar till ägarna av Webtoon i Sydkorea
Den kanadensiska berättarplattformen Wattpad säljs för över 600 miljoner dollar. Köpare är Naver, en sydkoreansk internetjätte som bland annat äger en av världens största plattformar för tecknade serier, Webtoon.
Markus Dencker skriver om psykiatrins eget Moment 22
I den essäistiska bokserien Psyk 22 utforskar Markus Dencker psykiatrins utmaningar med grund i sina egna erfarenheter som psykolog.
Storytel passerade 1,5 miljoner betalande abonnenter i världen
I måndags passerade Storytel milstolpen 1,5 miljoner betalande abonnenter. Drygt femton år efter starten.
Oskar Törnström ny förläggande redaktör på Saga Egmont
Saga Egmont anställer Oskar Törnström som redaktör med förläggaransvar. Han kommer närmast från Bonnierförlagen där han jobbat som innehållsproducent.
Boktips bland vårens böcker 2021: Identitet och sorgearbete
Såriga mor- och dotterrelationer, brännande identitetsfrågor och existentiella funderingar kring turbulenta tider – det är några av de ämnen som vårens böcker kretsar kring.
Kristina Aspemo vill skänka tröst och hopp till människor i sorg
Oväntat och mitt i livet dog min älskade Gösta av en hjärnblödning. Jag fullkomligt överöstes av omtänksamma hälsningar från människor. Kraften att svara alla fanns inte, utan istället skrev jag om sorgen på Facebook. Det jag skrev berörde, och ett frö om att en dag skriva en bok föddes.
Min önskan är att skänka tröst och hopp.
Omorganisation av Kungliga biblioteket oroar
En omorganisation av Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm har väckt stark kritik, rapporterar Dagens Nyheter.
Franska kriminaldramat ”Lupin” gör succé – när kommer böckerna?
Netflix senaste fullträff stavas ”Lupin” – serien om en gentlemannatjuv i Paris väntas dra in skyhöga tittarsiffror. Frågan är om den också kan lyfta intresset för böckerna om Arsène Lupin av Maurice Leblanc?
Förslag i ny utredning: Bemannade bibliotek på alla skolor
Det ska ställas hårdare krav på skolbiblioteken. Bemanning av utbildade bibliotekarier och ett bibliotek på varje skola är två av förslagen i en statlig utredning som har överlämnats till regeringen.
– Problem finns och de är stora, säger särskilda utredaren Gustav Fridolin.
Ny bokklubb med Finlands landslagskapten i fotboll – Tim Sparv
Finska Förlaget lanserar en digital bokklubb tillsammans med Tim Sparv, Finlands landslagskapten i fotboll. Första boken är Kjell Westös Tritonus.
Barnboksförfattaren Cilla Jackert om succén med SVT-serien ”Tunna blå linjen”
Den nya SVT-serien ”Tunna blå linjen” lockar miljonpublik och hyllas av kritikerna. Uppmärksamheten får manusförfattaren Cilla Jackert att känna sig som Julia Roberts.
– Man kan inte önska sig en bättre start, säger hon.
Hanna Widerstedt om livet på bordell: Såg inte torskarna som människor
Hanna Widerstedt flydde skvallerpressen och rubrikerna efter ”Big brother”. Hon skulle börja om som konstnär i Berlin – men i stället blev hon sexarbetare. Nu kommer hennes berättelse om livet på bordellerna.
Åsa Leijon skriver om en försvunnen flicka på den uppländska landsbygden
Under årens lopp har jag skrivit så många oavslutade texter. Dagböcker. Fragment i proppfulla skrivböcker. Buntar av papper som legat och vilat i garderober och under sängar. Halvfärdiga. Avbrutna. Ofullständiga. Det pågående vardagslivet med arbete och barn har krävt min uppmärksamhet och därför är det först på senare år som tiden funnits.
Inspirerande böcker om skrivande för barn och unga som drömmer om att bli författare
Vilka böcker ska man rekommendera till ett barn som älskar att skriva? Som drömmer om att bli författare istället för fotbollsproffs eller artist? Vi har samlat några boktips för unga skribenter.
Journalisten och författaren Lars Westman död
Journalisten och författaren Lars Westman har avlidit, uppger tidningen Vi, för vilken Westman arbetade i många år.
Bokrean 2021: Köer och förbeställningar
Bokrean 2021 måste genomföras som planerat med start tisdag 23 februari. Förslag om att flytta den till april ses inte som realistiska. Alltså hamnar fokus på säkra köer och förbeställningar.
Fyra nominerade till Sveriges Radios romanpris 2021
Vem som får Sveriges Radios romanpris avgörs den 23 april 2021. Årets lyssnarjury, bestående av fyra bokcirklar, ska nu läsa de nominerade och utse en vinnare.
Matematiktema i Martin G. Ljungqvists debutroman
En dag satt jag på en buss och lät blicken glida över molnen på himlen när jag såg historien framför mig. Jag hade nyligen läst en fackbok om matematik som inspirerade mig.
Den där känslan när jag läser en riktigt bra bok som jag blir uppslukad av, precis samma känsla upplever jag när jag skriver.
Susanna Hjertonsson debuterar med thrillern Mindfucker
En dag hade jag inte längre något val. När sökandet efter den där berättelsen som pågått inuti mitt huvud under så lång tid plötsligt landade och ville ut var det bara att följa med den inre drivkraften.
Jag heter Susanna Hjertonsson, är 53 år och när jag inte skriver på olika berättelser jobbar jag som rådgivare inom kommunikation från mitt eget företag.
Christina Wahldén skrev bok om Förintelsen för mellanstadiebarn
En sjuårig judisk flicka tvingas lämna allt och alla hon känner till, och överlever både kriget och koncentrationslägren. Mer än 60 år efter de fasansfulla upplevelserna berättas nu hennes historia i Christina Wahldéns barnbok ”Mitt käraste gyllene barn”.
Söndagstuggare: Ana Porss om att skriva sin släkthistoria i skönlitterär form
Ana Porss trilogi Herravälde är baserad på verkliga livsöden, tre kvinnor ur hennes egen släkt. Här berättar Ana mer om arbetet med serien.
Medium satsar på böcker med köpet av Glose – app för social läsning
Medium har köpt startup-bolaget Glose, baserat i Paris med 20 anställda, rapporterar TechCrunch och flera andra medier. Köpeskillingen har inte offentliggjorts. Glose har utvecklat appar för iOS, Android och webben där du kan köpa, ladda ner och läsa böcker.
Med hjälp av tjänsten förvandlas läsningen till en social aktivitet där du kan göra understrykningar,
Sally Rooney ger ut ny roman i höst
Den irländska författaren Sally Rooney kommer ut med en ny roman (Beautiful world, where are you) i september, rapporterar The Guardian.
Rookie 17 med Simon Häggström: Det var nog ingen som trott att jag skulle bli författare
Det började med två omtalade fackböcker om arbetet som kriminalinspektör. Ett par år senare bytte Simon Häggström spår och började skriva skönlitterärt. Återkommande teman som rör prostitution och människohandel går som en röd tråd genom hans författarskap. Att han började skriva från första början var dock mer eller mindre en slump.
Hertiginnan av Cornwall har valt de första böckerna till sin Instagram-bokklubb
Camilla, hertiginna av Cornwall, har fler titlar än vad som ryms i en kort notis (grevinna av Chester och Carrick, baronessa av Renfrew) men knappt ett efternamn då hon är gift med Storbritanniens tronarvinge prins Charles (som aldrig verkar få bli kung).
Nyligen meddelade hertiginnan att hon startar en bokklubb på Instagram med det smidiga (?) namnet duchessofcornwallsreadingroom.
Littfest satsar på direktsändning – leds av Yukiko Duke och Po Tidholm
Årets upplaga av Umeås internationella litteraturfestival, eller Littfest, blir mestadels en digital historia.
Camilla Persson visar vägen till framgångsrik förändring
I boken Fyra nycklar för framgångsrik förändring skriver förändringsledaren Camilla Persson om fyra teman som kan ligga till grund för ett lyckat förändringsarbete.
Här är de nominerade till Katapultpriset 2021
Katapultpriset delas ut årligen till bästa skönlitterära debut. Fem författare som debuterade under 2020 är nominerade till årets omgång.
Skrivcafé är en ny digital mötesplats för författare
Rebecka Sandqvist och Daniel Persson startar en ny plattform för alla som älskar att skriva. Skrivcafé ska erbjuda både föreläsningar, skrivövningar och ett forum.
Debutant 2021: Åsa Leijon skapar egen värld – boken klar efter tio år
För tio år sedan tog Åsa Leijon det första steget in i berättelsen som utspelas i debutboken ”Drunkna tyst”. Det är med viss sorg hon nu lämnar den litterära värld hon har skapat.
Danska Gyldendal ökade omsättningen 2020 – men resultatet sjönk
Danmarks största förlag, Gyldendal, ökade omsättningen under 2020 till motsvarande 1,2 miljarder kronor. Trots ett sämre resultat pekar bolaget på en förbättrad ”driftsintjäning”.
Fenix förlag får översättarpris av Sheikh Hamad
Fenix förlag uppmärksammas internationellt för sina översättningar. De har fått pris för ”översättningsfrämjande arbete” i Sheikh Hamad Translation Awards 2020.
Moa Backe Åstot debuterar med ungdomsroman
Jag har hört två saker om att skriva för barn och unga: Enligt vissa är det väldigt svårt, enligt andra alldeles för enkelt. Jag vet inte vad som är sant. Jag vet bara att berättelserna finns kvar hos mig, om inte i minnet så mellan pärmar. I hyllorna, kartongerna, i de tjugosju dagböcker som skildrar mitt liv fram till nitton års ålder.
Pettson och Findus belarusiske förläggare gripen
Förläggaren Hienadz Vinjarski på förlaget Knighazbor, som bland annat gett ut nio böcker om Pettson och Findus, har fängslats i Minsk. Polisen beslagtog hans dator och telefon.
”Upproriska barnboksfigurer som Findus, Mamma Mu och Pippi har varit en nagel i ögat för regimen, som i sina repressalier mot fria kulturutövare nu har riktat fokus mot oberoende förlag som ger ut litteratur på belarusiska”,
Steve Sem-Sandberg får Delblancpriset
Författaren och akademiledamoten Steve Sem-Sandberg tilldelas Delblancpriset 2021 på 40 000 kronor.
Avicii-biografin av Måns Mosesson släpps 16 november 2021
Nu är det klart med utgivningsdatum för biografin om Avicii (Tim Bergling) av Måns Mosesson: den 16 november 2021.
Nextory skriver avtal med Cappelen Damm – lanserar i Norge under 2021
Nextory är redo för lansering i Norge före sommaren. Den sista pusselbiten var ett avtal med Norges största förlag Cappelen Damm.
Margit Silberstein om boken: ”Jag ville ersätta alla som inte fanns längre”
Hennes föräldrar överlevde nazisternas utrotningsläger – men förlorade sina familjer. Livet igenom har journalisten Margit Silberstein burit deras smärta. Nu skriver hon om hur Förintelsen fortsätter att sippra ned till nya generationer.
Hård konkurrens om Borås Tidnings Debutantpris – här är de fem finalisterna
Annika Norlin finns bland de nominerade till Borås Tidnings debutantpris. Bland fjolårets rekordmånga debutanter har juryn valt ut en novellsamling, två diktsamlingar och två romaner.
Manustävling: Saga Egmont ska utse Sveriges nästa internationella deckarstjärna
Saga Egmont och Lindhardt og Ringhof arrangerar en tävling där vinnaren blir översatt till tio språk och utgiven globalt och får ett kontrakt värt 100 000 kr. Juryn leds av Denise Rudberg.
Bokstart gör skillnad för barn i världen – ny rapport från Kulturrådet
För sex år sedan lanserades Bokstart i Sverige, och nu har regeringen beslutat att Kulturrådet ska få fortsätta sprida och utveckla programmet.
I höstas kom rapporten Bokstart i Sverige, och nu släpper Kulturrådet en ny kunskapsöversikt: Bokstart i världen. Där konstateras bland annat att bokgåvoprogram förändrar vårdnadshavares och barns attityder till läsning,
Popstjärnan Billie Eilish ger ut biografisk fotobok – och en ljudbok
Popstjärnan Billie Eilish, 19, ska summera sitt liv i en kommande fotobok som bär titeln ”Billie Eilish”. Dessutom släpps en ljudbok.
Niklas Rådström skriver i ny bok om livets början och slut
Niklas Rådström skrev boken som ingen författare vill skriva – den som kunde ha varit hans sista. ”Som har inget redan hänt” är berättelsen om en svår sjukdom och en barndom.
Årstopplista: Debutanten Charlie Mackesy mest sålda boken i UK 2020
Den mest sålda boken i Storbritannien under förra året var The Boy, The Mole, The Fox and The Horse av Charlie Mackesy, enligt Nielsen BookScan. Succédebutanten Richard Osman var tvåa.
Minnesord över författaren, tandläkaren och konstflygaren Orvar Bergvall
Alwa Woxlin på Bokförlaget K&R hedrar minnet av författaren Orvar Bergvall från Järna som avled den 11 januari, 80 år gammal.
Läsarna utser Årets bok om svensk historia 2020
Det är upp till läsarna att rösta fram en vinnare bland åtta nominerade till Årets bok om svensk historia hos Nättidningen Svensk Historia.
Isabelle Zachrisson debuterar med roman om förlust, sorg och kärlek
Jag har skrivit berättelser sen jag lärde mig stava. Min morfar, som var författare, lät mig sitta vid hans skrivmaskin och knåpa ihop små historier och dikter. Jag minns fortfarande hur det lät när tangenterna trycktes ner och jag minns lukten av färgbanden.
Som vuxen arbetade jag i många år med det skrivna ordet.
Skene bokhandel går i konkurs
Coronapandemin har slagit mycket hårt mot bokhandeln i västgötska Skene, cirka tre mil sydväst om Borås. Strax före jul lämnades konkursansökan in av Hans Turesson, som har drivit bokhandel i 35 år tillsammans med Kerstin Lindholm. Försäljningen av leksaker har varit viktig för bokhandeln, och när restriktionerna kvävde julhandeln var konkursen ett faktum.
Topplista 2020: De mest sålda böckerna i Sverige
Här är topplistorna för hela 2020. Titlarna som sålde allra mest i fysiskt format – och download. Inte oväntat toppar Lars Kepler (skönlitteratur) och David Sundin (barnbok). Största skrällen är fackbokstoppen: Björn Natthiko Lindeblad.
Årets mest sålda böcker 2020 i Sverige – topplistorna samlade
Storslam för Bonniers på listorna över böckerna som sålde bäst 2020: Spegelmannen av Lars Kepler, Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bunkler och Navid Modiri samt Boken som inte ville bli läst av David Sundin.
Håkan Bergmansson: Det finns inget som överskuggar kärleken
I sin debutroman Den oändliga kärleken som spänner över fem generationer skriver Håkan Bergmansson om det största som finns: kärleken.
Kvinnliga pseudonymen Anna Ekberg ger konstnärlig frihet för två danska män
Kvinnor är på väg att ta över litteraturvärlden och författaryrket, på mer än ett sätt. Förr fick en kvinnlig författare anta manlig pseudonym för att bli bedömd på lika villkor. Nu skriver flera män under kvinnliga namn – och säljer bättre. Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich är Anna Ekberg.
Sex Pistols-gitarristen Steve Jones bok blir tv-serie
”Trainspotting”-regissören Danny Boyle ska ta sig an ett av de mest ikoniska punkbanden någonsin – Sex Pistols – i en kommande miniserie baserad på en bok.
Boktips: 12 bra böcker om demokrati och rösträtt
Aldrig har väl demokratin varit så skör som just nu? Ett bra tillfälle att läsa böcker om demokrati för att lära sig mer om vårt demokratiska system och historia.
Wattpad till salu för 500 miljoner dollar – ska Storytel köpa?
Berättarplattformen Wattpad har 90 miljoner aktiva användare, men är inte lönsamt. Enligt uppgift är Wattpad till salu för reapriset 500 miljoner dollar. Som kanske ändå är för dyrt för Storytel.
Karin Linder: ”Biblioteken öppnar igen”
De flesta bibliotek kommer att vara öppna innan den 24 januari. Det berättar Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening för SVT.
Storytel snart över 1,5 miljoner abonnenter – störst i Norden
Storytel räknar med att passera milstolpen 1,5 miljoner betalande abonnenter i januari. Fjärde kvartalet var streamingintäkterna över 500 Mkr.
Egmont släpper två Bamsetidningar med tema demokrati
Bamse skriver under en demokratideklaration, och Egmont släpper två tidningar med demokratitema för att uppmärksamma 100-årsjubileet.
Sara Stridsberg blir ny ledamot i Samfundet De Nio
Författaren och dramatikern Sara Stridsberg har valts till ny ledamot i Samfundet De Nio.
Debutant 2021 – Sogand Sasanpour: ”Man ska inte slåss om misären”
Stockholms innerstad har länge kallats ”ett reservat för de rika”. Men det är inte hela sanningen om vår huvudstads mest centrala delar. I sin debutroman Hennes söner berättar Sogand Sasanpour om ett helt annat Stockholm.
Bookshop sålde böcker för 51 miljoner dollar 2020
Nätbokhandeln Bookshop, som delar ut en stor del av sina intäkter till oberoende bokhandlare, hade ett bra första år. Publishers Weekly rapporterar att Bookshop sålde för 51 miljoner dollar och ska därigenom ha genererat 10,2 miljoner dollar till bokhandlar under 2020. Drygt tusen bokhandlar finns idag på plattformen (som även etablerat sig i Storbritannien och där sålt böcker för 4 miljoner pund på två månader).
Publishers Weekly arrangerar bokmässa i maj 2021 – digitalt
Den amerikanska branschtidningen Publishers Weekly lanserar en ny bokmässa som ska äga rum den 26-28 maj 2021. Det blir en virtuell mässa riktad till bokhandlare, bibliotekarier, förlag och agenter från USA och hela världen. Programmet kommer att vara fyra-fem timmar per dag för att passa alla tidszoner och ge utrymme för nätverkande och fester.
Ebokspirater eller trojanska hästar
Är ebokspirater ett hot mot svenska förlag och författare som gör att vi säljer färre böcker? Boktugg surfar till sajter som utlovar fri nedladdning av pdf- och epub-filer.
Johanna Ringertz: Hoppas många vill läsa Knyckertz med sina barn inför julkalendern
Årets julkalender 2021 får författaren (och programledaren och skådespelaren) David Sundin i en huvudroll. Men den är baserad på böckerna om Familjen Knyckertz, skrivna av Anders Sparring och illustrerade av Per Gustavsson.
Förra årets julkalender (2020, vi har knappt vant oss än) blev en framgång hos tittarna och (de flesta) kritikerna.
Förlaget Pamflett sprider ny poesi i kortformat varannan månad
Förlaget Pamflett ger ut nyskriven poesi i kortformat under 2021 – för att fler ska upptäcka lyrik. Först ut är Lina Rydén Reynols, som diktar om villkoren för hamnarbetare i tider av ökad digital handel.
Bok som inte vill bli läst årets bästsäljare hos Adlibris
”Boken som inte ville bli läst” av komikern och tv-profilen David Sundin (Bonnier Carlsen) toppar nätbokhandeln Adlibris lista över bästsäljande fysiska böcker under fjolåret.
Topplista – december 2020: De mest sålda böckerna i Sverige
Förra årets sista topplista – december 2020. Det här är alltså böckerna som svenska folket helst av allt ville läsa på jullovet (och januari månads lockdown).
Lydia Sandgren-debut mest utlånad i Göteborg
Göteborgs stadsbibliotek publicerar en topplista med de 100 mest utlånade romanerna 2020. På plats nummer 100 hittar vi Nickelpojkarna av Colson Whitehead. Men du är väl mest intresserad av nr 1 eller? Och det är inte helt oväntat: Samlade verk av Lydia Sandgren.
Cayenne förlag: Vår bok är inte ens utgiven som ebok ännu
Boken är så ny att eboken ännu inte släppts. Ändå lockar bluffsajter med nya boken Från sängbunden till maraton som gratis PDF eller Epub. På Cayenne förlag känner man sig utnyttjade av bedragarna.
Bluffen: Svenska böcker som gratis PDF och Epub – vill debitera ditt kreditkort
Svenska eböcker ska gå att ”ladda ner gratis PDF eller Epub”, lovar dussintals sajter i sökresultat på Google. Förlag och författare är oroliga för piratkopior. Men sajten download-pdfs.com lurar köparna att betala 60 dollar i månaden för ingenting.
Staffan Yllners memoarer skildrar ett händelserikt internationellt arbetsliv
Min väg mellan slott och kajutor är Staffan Yllners biografi över ett spännande yrkesliv inom försvarsvärlden och finansvärlden med hela planeten som arbetsfält.
SmåLits Migrantpris 2021 till Balsam Karam – litteraturfestivalen blir digital i år
Författaren Balsam Karam belönas med SmåLits Migrantpris 2021 på 50 000 kr för romanen ”Händelsehorisonten”. Samtidigt bekräftas att Smålands litteraturfestival blir digital i år.
Moa Backe Åstot debuterar med roman om att vara same och gay
Att vara same, renskötare – och homosexuell, det är fortfarande något av ett tabu. I sin debutroman Himlabrand skildrar Moa Backe Åstot unge Ánte, som försöker kombinera släktens traditioner med ett nytt sätt att vara same på.
Jenny Holmqvist debuterar med roman om förlust, begär och arv
För mig har skrivandet inte alltid varit självklart, det smög sig snarare på. Lusten, modet – till slut nödvändigheten. Längs vägen har olika skrivarsammanhang varit oumbärliga, både för att alls våga och för att behålla energin. Cirklar, författarskolor, skrivande vänner – det har givit skapandet en ram. Och ett rum.
Anders Sparring förvandlar böckerna om Familjen Knyckertz till julkalender i SVT
En tjuvfamilj ska försöka fira en hederlig jul, men det är svårt när man har tjuvandet i blodet. David Sundin spelar pappa Bove Knyckertz när böckerna av Anders Sparring om familjen Knyckertz blir julkalender i SVT.
Barnboksillustratören Hanna Albrektson i samarbete med Akademibokhandeln
Barnboksförfattaren och illustratören Hanna Albrektson samarbetar under 2021 med Akademibokhandeln. Men det handlar inte om nya barnböcker – utan kampanjer.
Debutant 2021 – Philomène Grandin: De små tingens stora glädje
Scenerna bara kom. För Philomène Grandin var det en spontan överlevnadsstrategi att skriva om sin pappa när han fått alzheimer. Glöm allt men inte mig är en klarsynt kärleksförklaring till fadern, musikfenomenet Izzy Young.
Fortsatt förvirring kring bibliotek – öppet eller stängt?
Fredagen före jul rekommenderade Folkhälsomyndigheten stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – framkom att bibliotek strukits ur de skriftliga rekommendationerna av juridiska skäl, eftersom bibliotek är en samhällsservice som ska finnas tillgänglig för alla.
Biblioteksbladet söker svar på frågan: bör biblioteken öppna igen eller fortsätta hålla stängt?
News of the World med Tom Hanks till Netflix – och svenska bokhandlar?
News of the World med Tom Hanks hade premiär i USA den 25 december. Netflix har köpt de internationella rättigheterna till filmen som bygger på en bok av Paulette Jiles – som inte är utgiven på svenska. Ännu.
Stora porrboken – ny bok om porrens konsekvenser
Finns det en koppling mellan pornografi och sexuellt våld? Det är en av många frågor i den nya antologin Stora porrboken.
Brittiska bokhandlare ber om stöd efter ny lockdown – Waterstones stänger butiker
Den brittiska bokhandlareföreningen (BA) varnar för allvarliga effekter efter den nya lockdown som trädde i kraft idag (5 januari) i England och ska gälla till mitten av februari. Även Nordirland, Skottland och Wales har stängt ner. Många fortsätter dock att erbjuda beställningar per telefon och via webben för avhämtning, ”click and collect”.
Malmö får en egen litterär scen för debutanter – börjar digitalt
I februari 2021 är det premiär för Debutantscen Malmö, en ny scen för skånska debutanter. Till en början genomförs evenemangen digitalt, utan fysisk publik med Marthina Elmqvist som moderator.
Bibliotek i USA: Äntligen riktiga författare i Vita Huset igen
American Library Association (ALA) meddelar att Dr. Jill Biden, blivande first lady, är en av talarna vid årets 2021 ALA Midwinter Meeting & Exhibits, som hålls digitalt. En välkommen förändring efter fyra års kamp mot Donald Trumps förslag på nedskärningar av anslagen till bibliotek. Jill Biden jobbade som lärare i tre decennier och är dessutom författare till flera böcker,
Åsa Wikforss och Fri Tanke är Årets folkbildare
Bokförlaget Fri Tanke och Åsa Wikforss tilldelas gemensamt utmärkelsen ”Årets folkbildare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Egmont Publishing byter namn till Story House Egmont
Egmont Publishing har växt med nya affärsområden, varumärken och produkter de senaste åren. För att återspegla utvecklingen byter man namn till Story House Egmont.
Bonnier Books köpte två finska förlag – stärker sin position i Finland
Minerva Publishing och Docendo Publishing med imprintet Crime Time är de nya förlagsnamn som Bonnier Books köpt. De blir en del av Werner Söderström (WSOY) och innebär en fortsatt konsolidering i Norden.
Akademibokhandelns ägare Volati vill dela ut 843 Mkr till aktieägarna
Coronakris? Akademibokhandelns ägare Volati vill dela ut hela 843 Mkr till ägarna av preferensaktier och stamaktier. Men det är inte bokhandeln som dragit in pengarna utan bilar.
Därför försvann Bazars böcker från Storytel – ska vara tillbaka idag
Bazar förlag skulle flytta över sina digitala titlar till Bonniers distributionskälla, vilket trots förberedelser ledde till att titlarna försvann tillfälligt från Storytel.
Bookoutlet slog rekord i julhandeln 2020: ökade försäljningen med 575 procent
Bookoutlet ökade med otroliga 575 % jämfört med föregående år i julhandeln 2020. Som jämförelse: Adlibris och Bokus ökade med 50 %. Bookoutlet hoppas dubbla omsättningen årligen de kommande åren.
Karin Grönvall: Gör som Norge – digitalisera vårt kulturarv
”Det krävs krafttag för att digitalisera kulturarvet på våra arkiv, bibliotek och museer och göra det användbart för alla medborgare. Det är ytterst en fråga om demokrati, öppenhet och tillgänglighet. Alla, oavsett bakgrund, ska kunna ta del av det kulturarv som format och formar vår samtid”, skriver Karin Grönvall, riksbibliotekarie,
Ingen Casablanca International Book Fair 2021 i februari – skjuts upp pga covid-19
Förra året lockade Casablanca International Book Fair i Marocko över en halv miljon besökare och 700 utställare då den hann genomföras innan coronapandemin. Men nu har den marockanska kulturministern bekräftat att bokmässan inte kommer att äga rum den 7-17 februari som tidigare planerats, skriver The New Publishing Standard.
2020 års mest lästa artiklar på Boktugg
Vad är läsarna allra mest intresserade av på Boktugg? Vi har gått igenom statistiken för att hitta de artiklar som var allra mest lästa under 2020.
Succéförfattaren John Ajvide Lindqvist ger ut ny skräckroman: Vänligheten
I skräckmästaren John Ajvide Lindqvists nya roman ”Vänligheten” sammanflätas överjordiska förmågor med livsavgörande relationer. Han beskriver den som sin snällaste roman hittills – trots att den innehåller både knarkhandel och blodvite.
Lucinda Riley och andra Bazar-ljudböcker försvann från Storytel – tekniska problem
Lucinda Riley fanns med bland de mest lyssnade författarna på Storytel 2020. Men på söndagen försvann hennes och andra Bazarförfattares ljudböcker från Storytel pga tekniska problem.
Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 5 (sep-okt)
Hösten är här men alla bokmässor har gått från montrar till monitorer. Vår årskrönika över 2020 går in på september och oktober.
Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 4 (juli-aug)
Hösten närmar sig men till skillnad från tidigare år är det ingen hysteri inför bokmässan i Göteborg och alla börjar undra hur det ska gå i julhandeln. Här är en tillbakablick på juli och augusti 2020.
Så minns vi 2020 i bokbranschen – del 3 (maj-juni)
Vad hände egentligen under våren 2020 i bokbranschen? Vi tittar tillbaka på rubrikerna som fortsatte handla om corona men även andra saker.