De 100 senaste nyheterna

SPONSRAT INLÄGG

Grand Agency söker royaltyhanterare och administrativ klippa

Det sjuder av liv på Grand Agency och vi växer kontinuerligt.

Vi representerar några av Sveriges absolut bästa historieberättare och vårt jobb är att ge våra bok- och manusförfattare bästa möjliga förutsättningar att nå ut med sina berättelser i Sverige och världen, i bokform och på film och tv,

Bokmässan riktade ljuset mot Dawit Isaak

Selma Lagerlöfs ande svävade över invigningen av årets bokmässa i Göteborg. Men allra först uppmärksammades den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som fängslades i Eritrea på dagen för 20 år sedan.

De ska sitta i regeringens nya läsråd

Katti Hoflin och Dilsa Demirbag Sten kommer att sitta i regeringens nya läsråd. Det avslöjar kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg.
Läsrådet ska verka för att främja ökat läsande bland barn och unga och sorterar under Statens kulturråd. Det ska bland annat lämna förslag på olika läsfrämjande insatser och ansvara för kunskapsinsamling på området.

Tsitsi Dangarembga avslutar sin trilogi 30 år efter debuten

Det har tagit tre decennier för Tsitsi Dangarembga att knyta ihop trilogin om Tambudzai – som söker självständighet i ett Zimbabwe härjat av kolonialism och frihetskrig. Böckerna hyllas som moderna klassiker. Men författaren tvingas skriva i motvind.

Johanna Krebs och Alice Johansson debuterar med ungdomsfantasy

Min dotter Alice var elva år när hon upplevde den stora skräcken för första gången. Den man känner när skolbiblioteket är utläst och man redan kan den egna hyllan på sina fem fingrar. Och trots det är man ändå inte tillräckligt gammal för de lite tyngre och blodigare böckerna i vuxenhyllan.

Barnboksförfattaren Ulf Nilsson är död

Barnboksförfattaren Ulf Nilsson har avlidit, meddelar förlaget Bonnier Carlsen i ett pressmeddelande. Han gav ut omkring 140 böcker, bland dem ”Älskade lilla gris”, ”Lilla syster kanin” och ”Alla döda små djur”.

Marilynne Robinson skyr världslig framgång

Han är ateist, alkoholist och småtjuv – men också djupt älskad. Med ”Jack”, nu i svensk översättning, viger Marilynne Robinson sin fjärde roman om de två prästfamiljerna i småstaden Gilead åt familjens svarta får.

SPONSRAT INLÄGG

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin.

Skolbibliotekarier besvikna på budgeten

För skolbiblioteken blev regeringens budget en besvikelse, rapporterar Biblioteksbladet. I en utredning i vintras slogs det fast att det skulle kosta 470 miljoner kronor per år för att stärka skolbiblioteken. I budgeten för 2022 anslogs 26 miljoner.

Bokmässan 2021: Hybridmässan här för att stanna?

Få besökare på plats, men kanske desto fler digitalt? När Bokmässan i fjol strömmade alla seminarier gratis var 25 procent av publiken ny. Mässchefen Frida Edman hoppas nå nya litteraturälskare även i år.

SPONSRAT INLÄGG

Hört & läst 20 september 2021

🌹 Dödsfall. Den danska författaren Thorstein Thomsen har avlidit. Han debuterade 1976 med boken Fy for den lede : 5 historier om børn i gamle dage och gav ut totalt 165 böcker under sin karriär. Han skrev mest barnböcker men även vuxenromaner. På svenska finns bland annat Pelle får en vän och Så snäll är Pelle utgivna på Opal.

Lisa W. Lindblom – en ny västerbottnisk fantasyförfattare

Mitt namn är Lisa W. Lindblom och jag bor i Skellefteå, men är uppvuxen i fjällbyn Klimpfjäll utmed Vildmarksvägen. Omgiven av de vackra och vilda fjällvyerna, läste jag massor och fastnade tidigt för fantasyberättelser där en tidig favorit blev Missne och Robin. Intresset fick växa till sig när jag flyttade till Umeå för mina universitetsstudier,

Opublicerat verk av Tennessee Williams funnet

En tidigare opublicerad berättelse av Tennessee Williams har upptäckts och publicerats för första gången i tidningen The Strand magazine, skriver The Guardian. ”The summer woman”, ungefär ”sommarkvinnan”, hittades i arkivet på Yale universitet.

Nick Cave skriver i ny bok om tiden efter sonens död

I en ny bok ger artisten Nick Cave sin bild av tiden efter att hans femtonårige son Arthur plötsligt gick bort, skriver The Guardian. ”Faith, hope and carnage” är skriven av en journalist från Observer, Sean O’Hagan, och baseras på över 40 timmars intervjuer med Cave.

Hört & läst 16 september 2021

🌍 KlimatKokbok. Zeina Mourtada och Paul Svensson vill tillsammans visa att det går att laga riktigt god mat som också tar hänsyn till planeten. De gör det i kokboken Middagskompassen som ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen och innehåller 80 klimatsmarta, smakrika och lättlagade recept. (Bonnier Fakta)

🐼 KinaBokmässa.

Henrik Lenngren debuterar med bok om Vasaloppet

”Skriv en saga”, sa min skånska lågstadielärarinna som pratade om ”målln” istället för moln och som behärskade konsten att krita på griffeltavlor utan att rispa djupa fåror i våra öron och själar. Fram växte historien om Mix och Trix, två detektiver som drev byrån ”Skumma polarna” och som gjort det till vana att skugga Jätten och Tjockskallen.

Matilda Gunnarsson Rathsman debuterar med ung vuxen-roman

När jag var sjutton år fick jag en skrivmaskin av min lillasyster i julklapp. Ja, en sån här riktigt retro som säger ”pling” när det är dags att byta rad. Nu kan du skriva en bok, sa min syster. Ja, sa jag med den här jag-är-oövervinnerlig-rösten som man har när man är sjutton,

Rebecca Romero debuterar med personlig berättelse om destruktiv relation

Jag har spottats ut av en annan människa. Blivit spottad på. I många år levde jag med en man som misshandlade mig psykiskt och fysiskt. Själv gjorde jag länge allt för att dölja detta faktum, även efter det att jag äntligen frigjort mig från hans grepp. Men till slut insåg jag att minnena höll på att gröpa ur bitar av mig,

Satsningen Stärkta bibliotek har bidragit till att öka utbudet och tillgängligheten

Satsningen Stärkta bibliotek inleddes år 2018 då Kulturrådet fick ett regeringsuppdrag att genomföra en treårig satsning på folkbiblioteksverksamhet. Högskolan i Borås har nu gjort en extern uppföljning efter de tre första åren.
”Av intervjustudien framgår att satsningen Stärkta bibliotek har bidragit till att öka utbudet och tillgängligheten till folkbiblioteksverksamhet i de kommuner som är representerade i studien.

Johanna Ekne debuterar med feelgoodroman

Jag har som så många andra alltid drömt om att skriva, men livet kom emellan som det så ofta gör. Jobb och barn och disk och sådant. Men så hände det något som i grunden var ångestfyllt men visade sig ha en silverkant. För två år sedan drabbades jag av bröstcancer och när man får en sådan diagnos och har rätt försäkring får man en hög pengar,

Olivia Alhällen debuterar med viktig bok för mellanåldern

Fantasin har funnits med mig så länge jag kan minnas. I timmar, dagar, år har jag skrivit berättelser i olika format. Jag har nog hela tiden vetat att jag vill skriva. Att jag behöver skriva. Ändå har de flesta berättelser gömts undan. I dagböckerna och novellerna. I en bortglömd mapp på datorn.

Hört & läst 12 september

📙 ÖversättarePåOmslag. Översättaren Jennifer Croft, som fick Internationella Bookerpriset 2018 för sin översättning av Olga Tokarczuks Bieguni (engelsk titel Flights, på svenska Löparna), menar att det behövs mer transparens och att översättares namn borde synas på omslaget. (The Guardian)

🎧 Ljudboksdirektör.

Gustav Lövenhielm vinnare i Ekström & Garays förlags fototävling

Ekström & Garay förlag och Opulens magasin, i samarbete med Skånska Dagbladet och Sparbanken Syd, anordnade en fototävling med tema ”Skriva med ljus” öppen för såväl amatörer som proffsfotografer. Prispotten 50 000 kr har nu delats ut till de tre lyckliga vinnarna:
1. Gustav Lövenhielm, 2. Jim Sandqvist, 3.

Hört & läst 10 september

📙 AnkSkatt. Bokserien Kalle Anka – Legendariska Äventyr (med argentinske tecknaren Daniel Brancas samlade serieskatt på 230 Ankeborgsäventyr) kommer att bestå av totalt nio lyxiga bokutgåvor. Den första McMallards skatt är redan släppt och bok 2 kommer i december. Därefter fyra utgåvor per år.

Samir Belarbis debutbok är ett godnattäventyr

Min son hade under en period svårt att somna på kvällen. Jag agerade utifrån min hemmasnickrade föräldrastrategi som gick ut på att jag alltid skulle tala sanning. Men vad jag än berättade så gav det ingen snabb tröst utan öppnade bara upp för en störtflod av nya nyfikna frågor och allt som oftast nästlade jag in mig i ett plockepinn av svepande sanningar.

Hanna Hell skriver om hampa och CBD i sin debutbok

Att försöka övertyga människor om att Cannabis Sativa inte är lika med knark är ibland ett sisyfosarbete. Som kinesiolog, kraniosakralterapeut, lymfmassör och lite till är jag mycket intresserad av kroppens förmåga att självläka. Mitt arbete är att försöka bistå människor att hitta tillbaka till hälsan. Min hobby är att skriva.

Läsborgarmärket populärt i skolorna

Akademibokhandeln har under flera år arbetat med Läsborgarmärket i butik för att skapa läsglädje hos barn. Efter många förfrågningar från grundskollärare har Akademibokhandeln i samband med årets skolstart börjat erbjuda konceptet till skolor. På bara två veckor har knappt 300 startkit beställts till svenska grundskollärare. Kitet är specialutformat för att passa i skolundervisningen och innehåller material för att både stötta läraren och inspirera barnen till läsning i och utanför skolan. 

Kattis Ahlström romandebuterar i höst

Programledaren och journalisten Kattis Ahlström kan snart även titulera sig skönlitterär författare. Senare i höst ges nämligen hennes romandebut ”I hennes skor” ut på Storytel.

Hört & läst 6 september 2021

🏚️ Bokstavshus. Arkitektduon Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer är utbildade på Arkitektur- och designhögskolan i Oslo, Technische Universiteit Delft, KTH och Chalmers. De bor i Bagarmossen med två barn och nu debuterar de med mångbottnad ABC-bok, Bokstavshusen.

🏢 Out-of-office. Brittiska förlag hade planerat att återvända till kontoren redan förra veckan,

Storsatsning på ny ”Ronja Rövardotter”

Astrid Lindgrens berättelse om den rebelliska Ronja Rövardotter ska bli tv-serie efter manus av Hans Rosenfeldt (”Bron”), som beskriver ”Ronja” som mer allvarlig och äventyrlig jämfört med originalet.
– Men det är klart att man tänker ”sabba det inte nu”, säger han.

Kristian Wedel blir årets Jolopristagare

Kristian Wedel, som är kåsör i Göteborgs-Posten, får Jolopriset för 2021.
”Kristian Wedels frändskap med Jolo märks redan i klädstilen – och ännu mer i förmågan att flanera i tid och rum med alla sinnen nyfiket påkopplade. Läsaren bjuds in till en vandring mellan vardagliga intryck och förunderliga fakta,

Shama Persson debuterar med självhjälpsbiografi

Mitt under pågående pandemi bestämde jag mig för att skriva boken jag själv behövde läsa, den som berättar hur man vänder en depression till livsglädje. Vad ligger egentligen bakom en depression, och varför drabbar den alla så olika? Vad är en depression och vad kan jag själv göra för att snabbare må bra igen?

De vill låta studenterna prenumerera på kurslitteraturen

Booksquare ska göra för studenter vad Spotify gjort för musikälskare. Grundarna hoppas hjälpa sina kunder spara tusenlappar på kurslitteratur.

– Vi kommer att erbjuda tusentals e-böcker inom kurslitteratur, facklitteratur och övrig utbildning. I och med att det är en prenumerationstjänst där man betalar en låg, fast månadskostnad så kommer studietiden att bli betydligt billigare.