De 100 senaste nyheterna

🎙️ ÖppenPodd. Podcast Standards Project har bildats som en reaktion på stora poddappar som börjat introducera egna standarder. De förordar det öppna protkollet RSS som använts sedan 2001 för distribution av podcasts. Gruppen inkluderar företag som erbjuder podcast-hostingtjänster, såsom Buzzsprout, Red Circle, Captivate och Acast, samt podcastspelare som Pocket Casts och Podverse.

Houellebecq förlorar tvist – porrfilm får visas

Det kan måhända låta som handlingen i en roman skriven av den kontroversielle franske författaren Michel Houellebecq själv: En åldrad författare går med på att spela in en porrfilm, bara för att senare ångra sig.

De kan få SR:s novellpris 2023

Anna-Karin Palm, Katarina Kieri och Mikael Yvesand har chans att få Sveriges Radios novellpris 2023. Den 26 april presenteras pristagaren i P1.

Uppdrag granskning om Niclas Salomonsson sänds 10 maj?

📹 AgentGranskning. Ryktet om att SVT granskar agenten Niclas Salomonsson och hans bolag har surrat länge och tv-team synts på bokmässorna i Göteborg och Frankfurt. Enligt Expressen ska tre (!) avsnitt av Uppdrag Granskning sändas med start den 10 maj och SVT har ”granskat miljonrullningen på agenturen; arbetsmiljö,

SPONSRAT INLÄGG

Historiska Media startar imprintet Karat för skönlitteratur

💘 Nytt imprint. Historiska Media lanserar Karat, ett imprint för delar av förlagets skönlitterära utgivning. De första titlarna ges ut under våren och hör till feelgood- och romancegenrerna. Åsa Björck blir förläggare. Under 2023 är planen att ge ut elva titlar på Karat, samtliga digitalt som ljudböcker och e-böcker och de flesta kommer även i fysisk upplaga,

Kristian Gidlunds texter blir teater

Tio år efter det att musikern Kristian Gidlund gick bort i cancer blir hans ord nu teater. Föreställningen ”I kroppen min” bygger på de texter som Gidlund skrev på sin blogg med samma namn om sin egen resa mot döden.

Jamaica Kincaid: ”Jag fattade ett hänsynslöst beslut”

Talar man om en växt börjar man snart tala om orättvisor, hävdar Jamaica Kincaid. I sin nya bok undersöker författaren hur exotiska blommor hamnar i europeiska trädgårdar – men ytterst hur kolonialismen ritar om historien, minnen och livsöden.

Internet Archives utlåning av scannade böcker bryter mot upphovsrätten

⚖️ IA-stopp. Det är mycket tal om AI, men IA är förkortningen för Internet Archive som lånat ut digitala (scannade) kopior av fysiska böcker och begränsat utlåningen utifrån antalet fysiska exemplar. Flera förlag stämde dock IA i juni 2020 (en utlösande faktor blev att IA med hänvisning till pandemin tillfälligt tog bort begränsningen).

SPONSRAT INLÄGG

Catharina Petersson debuterar med en chakrabok för barn

Plötsligt en natt kom idén till mig: ”Jag ska skriva en chakrabok för barn”. Nu ett år senare debuterar jag som författare. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om den österländska filosofin. Det finns något fint, djupt och mystisk med den. Så det känns kul att få förmedla den gamla kunskapen till barn på ett utbildande,

SPONSRAT INLÄGG

Flera internationella 2-boksavtal för Ruth Kvarnström-Jones

🌍 Exportavtal. Ruth Kvarnström-Jones kommande bok, som fått den engelska titeln The Phenomenal Women of the Grand Hôtel och är första delen i en trilogi, väcker intresse internationellt. Norstedts Agency har redan sålt den via två-boksavtal till förlag i Norge, Danmark, Tyskland och Italien. Dessutom pågår en auktion i Nederländerna.

Sjukdomslitteraturen – en ”levande” trend

Cancer, alzheimer, postcovid – böckerna som skildrar sjukdom inifrån blir bara fler. De självbiografiska sjukdomsberättelserna är numera ett eget område inom litteraturen.
– Det kan låta sjukt, men genren är väldigt levande, säger forskaren Katarina Bernhardsson.

Jeppe Mossin blir kommersiell chef på Publizon

Förra veckan meddelade Publizon att de köpt svenska Axiell Media, och nu avslöjar företaget Jeppe Mossin, med förflutet på Gyldendal, får titeln kommersiell direktör. Fokus blir att öka antalet försäljningskanaler utomlands – och sprida nordisk litteratur globalt.

Klas Östergren tar med förläggaren ut på turné

I intervjuboken ”Östergren om Östergren” från 2007 samtalar Klas Östergren med sin vän och förläggare Stephen Farran-Lee om författandets hantverk. I höst blir det litterära samtalet en scenföreställning som åker land och rike runt.

SPONSRAT INLÄGG

De identifierar hoten mot yttrandefriheten

Den demokratiska världsordningen är under attack. Men om antidemokratiska röster kan påverka samhället gäller också motsatsen. Så sade ledamoten Åsa Wikforss under en heldag där Svenska Akademien tog strid för yttrandefriheten.

Ny historisk podcast med herr och fru Harrison

🎙️ Podcast. Sveriges populäraste (?) historiker Dick Harrison och författaren och äkta makan Katarina Harrison Lindbergh tar oss med på en personlig resa i världshistorien i nya podcasten Harrisons dramatiska historia. I premiäravsnittet, som lanserades tisdagen den 21 mars, blir dinosaurierna en utgångspunkt för ett samtal om människans existens.

Dags att söka stipendium 2023 till forskare inom barn- och ungdomslitteratur

💰 Stipendieansökan. Forskare inom barn- och ungdomslitteraturområdet kan få Martha Sandwall-Bergströms stipendium 2023 på 89 000 kr. Institutioner och avdelningar vid landets universitet och högskolor som omfattar ämnet litteraturvetenskap uppmanas att ge förslag på lämpliga stipendiater, senast 18 april 2023. Tidigare forskarstipendiater är bland andra Peter Kostenniemi (2019), Malin Nauwerck (2019), Tuva Haglund (2021) och Hilda Jakobsson (2021).

Ny talaragentur grundad – av och för författare

Författarna Katarina Wilk och Alexandra Appelqvist har startat en talaragentur inriktad på författare. BYWRTRS ska hjälpa författarna att bygga sina författarskap och samtidigt låta andra ta del av deras kunskaper, en win/win/win-situation eftersom även förlagen gynnas av att författarna syns.

Anna Lindholm debuterar med en bok om att få vara den man är

Säkert har du någon gång träffat ett barn av det tysta, försiktiga slaget? Du vet en sådan där liten individ som inte säger så mycket och som oftast hamnar långt bak i kön för att alla andra går före?

Ett sådant barn var jag. Jag tyckte inte om sammanhang med mycket folk och ljud.

Tre debutanter nominerade till Slangbellan 2022

Författarförbundets sektion Bults har nominerat tre författare till sitt debutantpris Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2022: Josefine Engström, Nora Khalil och Sara Mauritzon.

Sara Gordan får Vi:s litteraturpris 2022

Sara Gordan tilldelas tidningen Vi:s litteraturpris 2022 för romanen ”Natten”. Juryn framhåller i sin motivering att hon med den klaustrofobiska skildringen av ett föräldraskap i kris tar sitt författarskap ”till en ny nivå”.

KulTura arrangerar författarkväll ombord på färjan Helsingborg-Helsingör

⛴️ LitteraTura. Den 30 mars arrangerar KulTura en Litteraturkryssning mellan Helsingborg och Helsingör med författaren Kristina Ohlsson som berättar om skrivandet, skapandet och skuggläget i senaste Strindbergsdeckaren. Tura är ett helsingborgsord som innebär att man åker fram och tillbaka med färjan flera gånger innan man stiger av. Medverkar gör även Hegas förlag och BTJ som ska prata om skolbibliotek och folkbildning i digital tid.

Emmy Walt debuterar med spännande thriller om terror, polarisering och tillhörighet

Författardrömmen har följt mig sedan barndomen, har legat likt en pulserande förhoppning längst inuti huvudet. Nu, efter mycket kämpande och en bergochdalbana full av tvivel, kan jag äntligen berätta för den där hoppfulla flickan som dag efter dag satt och knackade på sin skrivmaskin, som kämpade med så väl självkänslan som sin plats i tillvaron: Du gjorde det!

Nylansering av Elle Kennedy på svenska

🏒 Hockeyromance. Den internationella bästsäljaren Elle Kennedy ges åter ut på svenska. Den 7 juni släpps Spelet (Bookmark förlag), första delen i serien Off Campus – romance med hockey, sex och kärlek i centrum. Kennedy är en kanadensisk författare som debuterade 2008 och flera av hennes 39 utgivna böcker har legat på bästsäljarlistorna hos New York Times

Bokhandlar motståndskraftiga i lågkonjunktur

☘️ Motståndskraft. Forbes Advisor listar bokhandlar som en av de mest motståndskraftiga företagstyperna vid lågkonjunkturer, tack vare deras konstanta efterfrågan och kulturella värde. Bokhandlar får faktiskt högst poäng före PR-byråer och inredningstjänster. Bokförlag finns inte med på listan.

Islands bokmässa sålde 1 bok per 4 invånare

📚 Bokfest. Undrar du inte hur många böcker som säljs på Bokmässan i Göteborg? Det finns tyvärr ingen siffra. Det har däremot den bokmarknad som Islands Förläggareförening anordnar sedan 1952. Under årets upplaga 23 feb-13 mars slogs rekord med 97 829 sålda böcker, vilket kanske inte låter så mycket men det motsvarar en bok per fyra invånare på Island,

Generation Z vill ha fysiska böcker?

📚 Generation Print. Generation Z (födda 1997-2015) överger digitala böcker för fysiska böcker och bibliotek, främst på grund av ögontrötthet efter timmar framför skärmar, skriver Business Insider. Det gäller åtminstone de böcker som trendar på Booktok.

Norstedts arrangerar Litteraturtåget 2023

🚂 Böcker på räls. Norstedts arrangerar tillsammans med Världens Resor Litteraturtåget den 30 maj-2 juni 2023. Ett chartrat veterantåg rullar genom Dalarna, Berslagen och Värmland, med Marianne Rundström som guide. Bland gästande författare finns namn som Björn Wiman, Helena von Zweigbergk, Maja Hagerman och Anneli Jordahl. Inga sovvagnar dock,

Bret Easton Ellis om sitt tema: Störda rika

Bret Easton Ellis talar klarspråk om det centrala temat i sin romankonst: ”de rika, och hur störda de är”, förklarar han i en intervju med AFP. Det gäller inte minst hans nya roman The shards (Skärvorna) som fått fått fin kritik.

Peter Kadhammar får Jolopriset 2023

Peter Kadhammar, journalist och krönikör i Aftonbladet, får Jolopriset 2023. Priset delat ut till journalister och författare som ”med framgång verkar i Jolos anda”.

AI snart i ditt Office-paket

📎 Office AI. Microsoft lanserar AI-assistenten Copilot för Microsoft 365, driven av GPT-4 från OpenAI. Copilot kommer hjälpa användare med att generera dokument, mejl, presentationer och mycket mer. För den som minns frasen ”Det ser ut som du skriver ett brev, vill du ha hjälp?” kan vi genast meddela att det här är på en helt annan nivå än gemet Clippy (1997-2004).

Anci Lampe debuterar med romanen Det finns gröna hästar

Jag heter Anci Lampe och gav ut min första bok i januari 2023.

Boken kan läsas som en vanlig roman, men jag vill också peka på att vi måste sluta att förminska barn och deras berättelser. Samt att allt inte är vad det ser ut att vara.

Skrivit har jag gjort hela livet,

Littfest 2023 bjuder på stjärnuppbåd

Perspektiv på skogen, brännande samhällslitteratur och samisk rap – det väntar på Littfest. I år strösslar festivalen också med internationella stjärnor som Jamaica Kincaid, Judith Hermann och Maria Stepanova.

Linda Castillos läsare brände upp hennes bok – kände ”avsmak”

När Linda Castillo debuterade som författare skrev hon romantiska Harlequinböcker. Men hennes förläggare tyckte hon skrev för mycket om mord och föreslog att hon i stället skulle börja skriva kriminalromaner. Så föddes bokserien om den före detta amish-polisen Kate Burkholder.

Nobelpriset i litteratur 2023 tillkännages 5 oktober

Årets Nobelpris tillkännages mellan den 2 och den 9 oktober, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.
Nobelpristagaren i litteratur avslöjas traditionsenligt av Svenska Akademien i Börshuset på torsdagen, vilket i år betyder den 5 oktober.
Förra året gick litteraturpriset till den franska författaren Annie Ernaux.

Kvinnorna som fått Nobelpriset i litteratur

🥇 Nobelpriset & kvinnodagen. När Annie Ernaux fick Nobelpriset i litteratur förra året var hon blott den 17:e kvinnan av totalt 119 pristagare fram till dess. LitHub uppmärksammar detta idag på Internationella kvinnodagen genom att titta närmare på de kvinnliga Nobelpristagarna från Selma Lagerlöf och framåt. Kan du dem alla?

Kris Dybeck debuterar med en roman om mystiska händelser i Hälsingland

Jag är en författare som är bosatt i Norrlands Aten, Härnösand. Där bor jag med mina två barn och min överintelligenta katt (som författare har jag tillstånd att överdriva, även om min katt).

Jag är uppvuxen i den lilla byn Alfta i Hälsingland. I mina tonår så hade jag mitt kompisgäng som träffades varje ledig stund i en av mina bästa vänners garage,

Natalie Forslind debuterar med den verklighetsbaserade boken Flykten

Jag heter Natalie Forslind och debuterar som författare i mars 2023. Jag har alltid drömt om att bli författare, när jag var liten skrev jag sagor och när jag blev äldre pluggade jag skrivande på Högskolan i Gävle. Sedan började vuxenlivet med heltidsjobb och amortering. Jag började jobba som kommunikatör och skrev artiklar hela dagarna,

Svenska förlaget Lavender Lit om Alma-priset: ”Det känns helt otroligt!”

Den senaste av Laurie Halse Andersons översatta till svenska är utgiven på det lilla förlaget Lavender Lit.
– Hon blev otroligt stor med ”Säg något”. När det andra förlaget släppte henne och hon var på gång med boken som i svensk översättning blev ”Skärvor av minnen” såg jag min chans att plocka upp författarskapet.

Natur & Kultur gör rekordresultat på 82 Mkr för 2022

Förlagsverksamheten inom Natur & Kultur ökade rörelseresultatet till 82 (68) Mkr under 2022. Det starkaste resultatet i förlagets 100-åriga historia. Bakom ligger både storsäljande fackböcker och läromedel som satte försäljningsrekord.

Bokhandelskedjan Indigo utsatt för ransomware-attack

💻 IT-brott. Den kanadensiska bokhandelskedjan Indigo utsattes den 8 februari för en allvarlig ransomware-attack, av kriminella som använde programmet LockBit, och har fortfarande problem. Indigo tvingades stänga ner flera av sina system i förebyggande syfte. Butikernas system fungerar nu i stort sett, medan ehandelsdelen bara har ett begränsat utbud och inte kan ta emot presentkort.

Suddig linje mellan podcast och ljudbok

🎧 Poddböcker. Vid konferensen Hot Pod Summit diskuterades vad en podcast egentligen är idag och hur man tjänar pengar på den. Dels blir det allt vanligare med video (Youtube satsar på att bli en podcastspelare) men vi har även den svåra gränsdragningen mot ljudböcker.
– Alla är rädda för att kalla en podcast en ljudbok och en ljudbok en podcast.

Författaren Christopher Fowler är död

🌹 Dödsfall. Christopher Fowler, författaren till den populära thrillerserien om Bryant & May (ej översatta till svenska), har avlidit vid 69 års ålder efter att ha diagnostiserats med cancer för tre år sedan. Den 20:e boken i serien London Bridge Is Falling Down gavs ut 2021. Fowlers död meddelades av hans man Pete på författarens Twitter-konto,

Kvinnor skriver nu fler böcker än män

👩 Tronskifte. På 1960-talet skrevs bara 18 % av de utgivna böckerna av kvinnor. Idag är det över hälften, skriver Quartz och hänvisar till en ny studie författad av ekonomen Joel Waldfogel. Skiftet skedde 2020 och har bidragit till bokbranschens tillväxt. Inte nog med att kvinnorna fått fler böcker utgivna –

Ruth Kalfholm debuterar med kriminalromanen Offer noll

Ända sedan jag lärde mig att skriva har jag skrivit dikter, noveller,
bloggar och manus. För mig är skrivandet lika naturligt som att andas.
Det pågår alltid någon berättelse i huvudet. Inspiration får jag av sina
möten med människor, platser, drömmar och vanliga vardagshändelser. Jag
har även tagit teaterlektioner och spelat amatörteater.

Nordiskt litteraturpolitiskt toppmöte i samband med Bokmässan i Göteborg

🧑‍🤝‍🧑 Toppmöte. Nordiskt litteraturpolitiskt toppmöte arrangeras 27 september 2023 i samband med Bokmässan i Göteborg. Politiker, bransch, forskning, tjänstepersoner och författare bjuds in i syfte att stärka det litteraturpolitiska samtalet, utbyta erfarenheter och lära mellan de nordiska länderna. Programmet släpps i juni och kommer återspegla ett urval av litteraturens mest aktuella frågor.

Inger Edelfeldt varnar för kritiker som läser överdrivet subjektivt

🗞️ Kritikerkritik. Författaren Inger Edelfeldt (som själv skrivit litteraturkritik) skriver om recensioner i en debattartikel i DN. Hon menar att de kan vara förvirrande eller missvisande. Edelfeldt påminner kritiker om att författarens referensramar kan skilja sig från deras egna, att det inte är nödvändigt att tvinga sig igenom en ”tråkig”

Biljettsläpp med rabatterade priser till Bokmässan 2023

🎟️ Biljettsläpp. Nu har Bokmässan i Göteborg (28 september – 1 oktober) släppt biljetterna till årets mässa med Early Bird-priser (som gäller fram till 28 april). Exempelvis kan man köpa entrekort till torsdagen eller fredagen för 215 kr (ord pris 255 kr). Ännu mer sparar man på seminariekort, 4-dagarskortet Guldkort för 2 450 kr (Ord.

WAPI rekryterar säljchef och förläggare

WAPI anställer en sälj- och marknadschef, Petra Ward, idag kommersiell chef på Polaris, tillträder sin nya tjänst i april. Förlaget anställer också Arianna Bommarco som förläggare på Stockholmskontoret.

Bookshop.org börjar sälja eböcker

📚 Indi-ebok. Bookshop.org har sedan 2020 etablerat sig som ett alternativ till Amazon och erbjuder både lokala bokhandlare och författare att skapa en egen webshop. Hittills enbart tryckta böcker. Men senare i år ska Bookshop även börja erbjuda eböcker, skriver Publishers Weekly. Dessutom blir de förlag då Our Strangers,

Lydia Capolicchio debuterar med en tankeväckande roman om att våga möta sig själv

Jag har alltid varit van att beskriva händelser, förlopp och människor ur en journalistisk synvinkel.

De mest frustrerande uppdragen har inneburit bevakning av krig, svält, övergrepp, naturkatastrofer. Ofta långt bort från mitt eget hemland.

Ändå kan det mest omvälvande ibland hända alldeles nära.

”Baserad på en sann historia” är för mig en mening med oerhörd kraft.

Dilbert-serien plockas bort efter rasistiskt uttalande av Scott Adams

Washington Post är en av många amerikanska tidningar som valt att plocka bort den tecknade serien Dilbert efter att dess skapare Scott Adams i en rasist-rant på sin Youtube-kanal kallat svarta amerikaner för en ”hatgrupp” och uppmanat vita amerikaner att hålla sig borta från svarta, skriver CNN.

10 tankar om statistiken över Bokförsäljningen 2022

Den årliga rapporten över bokförsäljningen i Sverige är här, denna gång för 2022 och framför allt utvecklingen 2018-2022. Uppfräschad design och en del siffror som saknats tidigare gör det till intressant läsning. Tryckta böcker minskade och tillväxten för digitala stannade av.

Kraftigt tapp för försäljningen av barnböcker 2022

Försäljningen av böcker i Sverige backade under 2022 för första gången på närmare ett decennium. Särskilt oroväckande är att barn- och ungdomslitteratur tappade stort, säger Svenska förläggareföreningens vd Mikaela Zabrodsky.