fbpx

De 100 senaste nyheterna

Radioprofilen bakom Lundströms bokradio gör debut som författare

Marie Lundström, som leder ”Lundströms bokradio” i P1, debuterar nästa år som författare. ”Sanningens kalas” är en roman som åtminstone delvis utspelar sig i Stockholms stadshus korridorer och salar och kretsar kring en otrohetsaffär. Lundström säger i ett pressmeddelande från bokförlaget Wahlström & Widstrand att hon alltid skrivit, och att hon till och med skrivit mer än hon läst.

Dagens boktips med mera – 23 augusti

Ännu en dag i litteraturhistorien. Vi säger grattis till Athena Farrokhzad och tittar igenom en lista med över 250 nya titlar. Samt hittar en fin intervju med översättaren Johanna Hedenberg i arkivet.

Falska och olagliga utgåvor av Orwell-böcker säljs på Amazon

Journalisten David Streitfeld har köpt ett dussin böcker av George Orwell på Amazon varav många visat sig vara utgivna av förlag som saknar rättigheter. Vissa böcker har sålts från andra marknader som Indien (där Orwell är public domain) till USA (där Orwell är copyrightskyddad). Andra är rena förfalskningar där förlag gett ut egna utgåvor utan att äga rättigheterna.

Appeltoffts bokhandel i Högdalen i konkurs

Redan i våras bestämde sig Madeleine Appeltofft för att sälja sin bokhandel i Högdalen. Planen var att sälja bokhandeln till någon som ville driva den vidare. Men den tilltänkta köparen drog sig ur och bolaget sattes i konkurs. Nu står lokalen i Högdalens centrum tom, skriver Svensk Bokhandel. Appeltoffts bokhandel tillhörde kedjan Ugglan.

Håkan Rudels: Vi gillar den timbaserade modellen

Revenue share eller fast ersättning i det nya avtalet, tim- eller styckbaserat? Håkan Rudels på Bonnierförlagen kan inte kommentera det. Man måste helt enkelt läsa mellan raderna i pressmeddelandet.

Dagens boktips med mera – 21 augusti 2019

Redan för fem år sedan skrev vi om en maktkamp mellan återförsäljare av digitala böcker. Vi hittar två amerikanska författare som fyller år och bläddrar igenom dagens titellista.

Alexander McCall Smith låter sin nya hjälte Ulf Varg lösa brott i Malmö

Alexander McCall Smith minns inte när han senast satte sin fot i Malmö, men det hindrar honom inte från att låta en ny bokserie utspela sig i staden.
I ”Avdelningen för känsliga brott” får läsare världen över stifta bekantskap med polisen Ulf Varg, hans kollegor och den deprimerade hunden Mårten.

Dagens boktips med mera – 20 augusti 2019

Idag är det födelsedagar för både H.P. Lovecraft och Vilhelm Moberg och ytterligare ett par författare. Dessutom släpps runt 100 nya titlar på svenska varav en ges ut av Höganäs bokhandel.

Dawit Isaak bjuds in till Bokmässan

En officiell inbjudan kommer på måndagen att skickas till Dawit Isaak om att medverka på Bokmässan i Göteborg, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande.

Söndagstuggare: Linda P. Sturesson om verklighet och fiktion

Linda P. Sturesson skriver i sitt gästblogginlägg om att låna delar av sig själv, andra personer och verkliga händelser vid skönlitterärt skrivande.

Text: Linda P. Sturesson

Är detta du?

”Du är med i en
bok”, sa en vän till mig när vi möttes upp för några år sedan.

Pagina köps upp av Bookmark

Tidigare i somras kom nyheten att Pagina lägger ner sin bokutgivning för att satsa på non-books. Nu köper förlaget Bookmark varumärket Pagina, alla rättigheter och hela lagret. Det rör sig om omkring 500 titlar.
– Alla går inte att jobba med såklart men där finns fantastiska böcker och fina författarskap,

Bookmark ger ut Elie Wiesels Natten i nyöversättning

Elie Wiesel (1928–2016) överlevde Förintelsen, skrev ett fyrtiotal böcker och erhöll Nobels fredspris 1986. I sin mest kända bok Natten samlar han sina dagboksanteckningar från upplevelserna under andra världskriget och koncentrationslägret Auschwitz. Med mer än 10 miljoner sålda exemplar internationellt har den ändå inte funnits i tryck i Sverige på många år.

Simon & Schusters ägare CBS återförenas med Viacom

CBS slås på nytt ihop med Viacom, 13 år efter det att bolagen gick skilda vägar. Marknadsvärdet för det nya bolaget ViacomCBS beräknas till 28 miljarder dollar. Målet med sammanslagningen är att konkurrera med andra underhållningsjättar som exempelvis Netflix. Det nya bolaget kommer, förutom varumärken som Paramount Pictures, Comedy Central och MTV,

Lina Wolff: ”Jag trodde kanske det skulle vara lite roligare”

Hon har arbetat som tolk, träimportör och med landsbygdsutveckling, men de senaste två åren har den Augustprisbelönade författaren Lina Wolff skrivit och översatt på heltid.
– Jag trodde kanske att det skulle vara lite roligare, om jag ska vara ärlig, säger hon.

Anne Swärd, Katarina Wennstam och Jonas Hassen Khemiri till Helsingborg i höst

Dunkers Kulturhus i Helsingborg anordnar för tolfte året i rad Samtal med Dunkers, ett arrangemang som under hösten 2019 gästas av bland annat tre författare. Den nyblivna akademiledamoten Anne Swärd samtalar med Cecilia Nebel den 26 oktober klockan 14. Katarina Wennstam besöker Dunkers den 28 oktober klockan 18, även hon i ett samtal med Cecilia Nebel.

Författaren Jenny Berthelius är död

Författaren Jenny Berthelius föddes i Stockholm 1923 men hennes familj flyttade tidigt till Helsingborg där hon växte upp. Hon avled tidigare i sommar i en ålder av 95 år. Jenny romandebuterade 1968 med Mördarens ansikte (som sedan förra året finns som ebok liksom ett 20-tal andra av hennes romaner) men hade redan tidigare skrivit deckarnoveller till Dagens Nyheter.

Författare stämmer förlaget Cengage för fusk med royalties på digitala böcker

En grupp författare av kurslitteratur har lämnat in en ansökan om en ”class action suit” gentemot förlaget Cengage. De anser att förlaget lurat dem på royalties från digital försäljning via Cengage Unlimited (en abonnemangsplattform) och MindTap (där Cengage lagt till multimediainslag som Quiz). Redan i oktober 2018 gjorde Cengage upp med två andra författare som lämnat in en stämning gällande kontraktsbrott.

Vallinska bokhandeln i Flen hotas av nedläggning efter 131 år

Ännu en anrik bokhandel, Vallinska bokhandeln i Flen med 131 år på nacken, kan slå igen redan 30 september, skriver SvB. De nya ägarna (1 januari 2018 tog de över då Nils Horndahl gick i pension) Torbjörn och Caroline Lindh har fått bokhandeln att gå runt men inte i förhållande till arbetsinsatsen.

Historiska Media lanserar romanserie om vikingatiden

På begäran från läsarna har Agneta Arnesson Westerdahl (författare, arkeolog och osteolog) påbörjat romansviten Vikingaserien (Historiska Media). Den första boken heter Havets hundar och släpps i augusti 2019. Boken utspelar sig på 800-talet och skildrar såväl spännande resor och äventyr som handel och vardag. I berättelsens fokus står den unga kvinnan Saga,

HarperCollins ökade vinsten med 6 %

Det går bra för HarperCollins (med bokslut 30 juni) som visserligen minskade omsättningen med 0,2 % till 1,75 (1,76) miljarder dollar men ökade vinsten med 6 % till 253 miljoner dollar EBITDA 2019 jämfört med 239 miljoner dollar året före. Förra året innehöll engångsintäkter som 28 miljoner dollar för Lord of The Rings-rättigheter.

Bookstore Romance Day den 17 augusti 2019

Nästa lördag, den 17 augusti 2019, är det dags för den första Bookstore Romance Day i amerikanska indiebokhandlar. Det ska arrangeras författarevent och andra festligheter i bokhandlarna för att uppmärksamma romance-genren runtom i hela USA. Tanken är att det ska bli ett årligen återkommande arrangemang.

Första kapitlet: Den falska profeten av Håkan Östlundh

Den falska profeten är andra delen i Håkan Östlundhs spänningstrilogi i internationell miljö. Nyopererad för sin hjärntumör och med ett helt nytt utseende rekryteras Elias för att infiltrera Eric Hands och hans ljusskygga affärsimperium. Planen är att komma åt honom via hans barn. Ett smutsigt spel i en smutsig värld.

Penguin Random House ger ut Wattpad-böcker i Storbritannien

Det blir brittiska delen av Penguin Random House som inte bara sköter distributionen för Wattpad Books i Storbritannien utan även ger ut dem under eget varumärke, bland annat sex YA-titlar under PRH Children’s. Wattpad Books jobbar i USA med Macmillan och i Kanada med Raincoast Books. Wattpad Books har offentliggjort en höstlista på sex titlar 2019 och sex för vintern 2020,

Försäljningskoordinator till HarperCollins Nordic – Sverige och Finland

Som försäljningskoordinator har du en nyckelroll på försäljningsavdelningen och interagerar dagligen med kollegor från andra avdelningar (främst formgivare, produktionsavdelningen och marknadsavdelningen) samt med återförsäljare, distributörer och tryckerier. Du kommer att spela en viktig roll i säljarbetet kring vår utgivning av böcker från varumärkena Harper Collins och Harlequin och i samtliga försäljningskanaler –

Penguin Random House köper katalanska förlaget La Campana Llibres

Penguin Random House Grupo Editorial (som har över 1200 anställda inom 41 olika imprints) köper det Barcelonabaserade 34-åriga katalanska förlaget La Campana Llibres. Förlaget står bakom fyra av de tio mest sålda böckerna på katalanska det senaste decenniet, bland annat La noia del tren av Paula Hawkins och L’avui de 100 anys que se va a escapar per la finestra av Jonas Jonasson,

Första kapitlet: Blodsband av Ingrid Hedström

En dramatisk pusseldeckare om arv, dna och övergrepp, som utspelar sig mitt under Metoo-hösten 2017. Blodsband är fjärde delen i Ingrid Hedströms hyllade och omtyckta serie om Astrid Sammils.

Första kapitlet: Henrys hemlighet av Kristina Ohlsson

Henrys hemlighet är en spännande och intrikat kriminalroman om hur spår från det förflutna inte går att gömma. Men också en berättelse om familjelojaliteter och det svåra i att göra dem beständiga. Boken är en fristående fortsättning på romanerna Lotus blues och Mios blues

Brittiskt IT-företag bygger eget bibliotek för de anställda

Det brittiska IT-företaget Softwire har börjat bygga upp ett eget bibliotek med böcker som de anställda får låna. I ett hörn på kontoret har de placerat bokhyllor och läsfåtöljer. Det finns ingen läslista framtagen av företaget. ”Eftersom böcker är så billiga jämfört med kurser – vi gör mycket lite av det på grund av vårt bibliotek –

Poeten Kristian Lundberg får Frödingpris

Malmöpoeten Kristian Lundberg får Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris för ”en poetisk brottning med de stora existentiella frågorna om liv, död, kärlek och sökandet efter en hållfast mening genom en religiös tro”.

Sålde tusentals presentböcker med resväska på köpet

När startupen Away skulle lansera sin resväska valde de att ge ut presentboken The Places We Return To. Away anlitade en skribent, intervjuade 40 influencers om resor. Inte bara för att marknadsföra väskan utan för att sälja den. Varje bok innehöll nämligen ett presentkort på en väska flera månader innan väskorna fanns att köpa.

Första kapitlet: Djuren i Afrika av Erlend Loe

Fem individer, en tandläkare, en biolog, en filmklippare, en författare och en kriminalpolis, lämnar sina välordnade liv i Oslo för att rädda djuren i Afrika. Med sig har de ett brinnande engagemang för djur ja, kanske lite väl passionerat? Men väl på savannen går inget som planerat. 

Stäng meny