De 100 senaste nyheterna
Ljudböcker på spanska växer kraftigt
🎧 Ljudboksboom. Spanska är språket i allas öron. Ny statistik från Spanien visar att ljudboken växer mest av alla format – mer än +50 %. Eböcker ökar 4-5,7 % medan tryckta böcker endast växte med 1,1 procent, skriver Publishing Perspectives. Även utgivningen ökar kraftigt. 2019 hade distributören Bookwire 45 000 ljudböcker på spanska –
Warhol-dom kan påverka AI-rättegångar
⚖️ AI-rätt. Flera olika stämningar har lämnats in mot de företag som tillhandahåller AI-generering av bilder. Plagiarism Today skriver om en dom i ett helt annat mål gällande Andy Warhol-målningar baserade på ett foto som Lynn Goldsmith tagit av artisten Prince. Högsta domstolen gav Goldsmith rätt. Nu diskuterar jurister hur denna dom kan påverka framtida rättegångar gällande generativ AI som tränats på copyrightskyddade bilder.
BookBeat tecknar avtal med Simon & Schuster om 7000 engelska titlar
BookBeat har tecknat avtal med Simon & Schuster. Därmed adderar BookBeat över 7 000 engelska ljudböcker i tjänsten från förlaget med författare som Stephen King och Colleen Hoover.
Lennart Hellsing-stipendiet 2023 till Matilda Ruta: Helt lojal med barnen
Tio år efter debuten är hennes barnperspektiv om möjligt ännu starkare än tidigare. Nu får bilderbokskonstnären Matilda Ruta årets Lennart Hellsing-stipendium för böcker med ”absolut gehör för barnets röst”.
Sara S. Andersson debuterar med en fantasifull berättelse om Tora
När jag var tio år fyllde jag den första sidan i min nya, rosa dagbok med ord, i mitt lika rosa rum i trästaden Eksjö. Sedan dess har skrivandet följt mig som en god vän. Jag fortsatte att fylla sidor. Med tankar om livet, kärleksbekymmer och drömmar…
I Uppsala fick jag lära mig att skriva på ett annat sätt,
SPONSRAT INLÄGG
Mats Flygare visar hur en bra företagskultur byggs upp – och ger resultat
I Kulturkicken – boken som handlar om att bygga din företagskultur och nå önskade resultat delar Mats Flygare med sig av sin långa erfarenhet av ledarskap.
Malin Rylander debuterar med den första delen i en spännande trilogi
Moraliska dilemman har ofta sina självklara svar på pappret, men i det verkliga livet är det kanske inte alltid lika givet. I min debutroman ”Hjärtslagaren” har jag försökt beröra just den frågan, där jag tar avstamp i en misstanke om kvinnomisshandel. Ingen vetskap, bara en misstanke – hur agerar man då?
Sökmotor med chatt – döden för SEO?
💣 SEO-dödare. Google har visat upp hur framtida sökresultat kan komma att presenteras med hjälp av AI och resultatet kan bli ett dråpslag för alla företag som ägnat åratal åt att sökmotoroptimera sina webbplatser. Mer av informationen visas direkt på Google, även om källorna visas tydligt, vilket ger färre klick och mindre trafik för dem som skapat innehållet.
Författarorganisationen Authors Guild till strid mot AI
🤖 Författare mot AI. Oron växer inom förlagskretsar kring AI och vad det innebär för branschen. Författarorganisationen Authors Guild har inlett en aggressiv kampanj för att försäkra att skydda författare från eventuella negativa effekter av den nya tekniken. Förbundet har adderat fyra nya avtalsklausuler rörande AI i sin avtalsmallar.
Bookstagrammare blir allt viktigare för förlagen
📱 Bookstagrammare. Bookstagrammare, alltså personer som skriver om böcker på Instagram, får allt större inflytande över vilka titlar som blir populära, rapporterar SVT som intervjuat Christoffer Holst på Printz Publishing som skickar ut recensionsex till ett 50-tal bookstagrammare.
– Vi kallar dem för microinfluencers, de har inte jättemånga följare,
Chefredaktören för norska branschtidningen startar bokförlag
⛷️ Spårbyte. Anne Gaathaug och Vebjørn Rogne startar förlaget Megafon, och har norska Gyldendal-koncernen med sig på ägarsidan (40 %). Anne Gaathaug lämnar nu sitt jobb på Thorleif Dahls Kulturbibliotek. Vebjørn Rogne lämnar redaktörsstolen på norska branschsajten Bok365, som han startade för tio år sedan:
– Bok365 kommer att fortsätta vara framgångsrik,
SPONSRAT INLÄGG
Ön bortom horisonten är Linus Blads dystopiska debutroman
Linus Blad är aktuell med sin debutroman Ön bortom horisonten som utspelar sig i en dystopisk samtid där mänskligheten är drabbad av den stora depressionen.
Dokusåpor och talk shows men inte drama på nya Max
🎦 Strategibyte. HBO Nordic blev HBO Max och ska våren 2024 bli bara Max (ej att förväxla med hamburgerkedjan). Räkna inte med fler filmatiseringar (som Björnstad) av svenska böcker.
”Det händer att lokala produktioner blir stora globalt, men det är sällsynt. Att producera något lokalt som färdas över världen är väldigt,
Internationella barnboksfestivalen SmåBUS är tillbaka 3-5 juli
SmåBUS 2018 blev en succé. Efter några års uppehåll (bland annat på grund av pandemin) är den internationella barnboksfestivalen tillbaka i Vimmerby och Nässjö den 3-5 juli.
Extraknäck som skrivlärare finansierar egna skrivandet
💰 Extraknäck. Få författare kan leva enbart på sitt skrivande. The Guardian berättar om Tony Tulathimutte som vann Whiting award 2017 för sin debutroman Private Citizens. Han hade tidigare undervisat i skrivande på universitet men valde då att starta en egen skola som han håller småskalig med ett begränsat antal elever (nio per kurs).
Ljudboksmarknaden i USA växte för 11:e året i rad
🎧 Ljudbokstillväxt. Audio Publishers Association i USA rapporterar elfte raka året med tvåsiffrig försäljningsökning för ljudböcker, skriver Publishers Weekly. 2022 ökade intäkterna med 10 %, vilket motsvarar en uppskattad total försäljning på 1,8 miljarder dollar. Denna tillväxt är dock mindre än 2021 års +25 %, vilken troligen berodde på pandemin.
Christina Olséni och Micke Hansen ger ut på Lind & Co
🥡 Förlagsutflykt. Författarduon bakom den populära bokserien Mord i Falsterbo, Christina Olséni och Micke Hansen, är nu aktuella med Den frusna polisen, den första delen i den nya humoristiska deckarserien Ystadmorden. Det blir deras första bok på Stockholmsförlaget Lind & Co, men duon tänker fortsätta ge ut sin Falsterbo-serie på Malmöförlaget Bokfabriken.
SPONSRAT INLÄGG
Jenny Aktander Navab är aktuell med andra delen i internationell spänningstrilogi
Jenny Aktander Navabs debutroman ska bli film med Ola Rapace i huvudrollen. Nu kommer andra delen i spänningstrilogin med internationell spelplan, Riket, makten och härligheten.
Salman Rushdie skriver bok om knivattacken
Författaren Salman Rushdie skriver en bok om när han blev attackerad och knivhuggen under ett framträdande i New York förra året, rapporterar The Guardian.
Bibliotekarier drar censurkrav till rätten
Ett omtvistat censurkrav för bibliotek i delstaten Arkansas i USA har fått ett nytt kapitel. Intresseorganisationer för såväl bibliotek som författare väljer nu att dra delstaten inför rätta, rapporterar The Guardian.
På lätt svenska vill Moa Candil göra samhället mer tillgängligt
Moa Candils två nya böcker Börja plugga och Söka jobb förklarar på ett lättförståeligt sätt hur man hittar rätt i utbildningssystem och arbetsmarknad. Med böckerna vill hon öka tillgängligheten och sänka tröskeln för att komma in i samhället.
Samuel Karlssons Facebookgrupp ”Vi som älskar ljudböcker” nu över 20 000 medlemmar
Författaren Samuel Karlsson har alltid gillat ljudböcker och för fem år sedan startade han en Facebookgrupp. Nyligen passerade den 20 000 medlemmar. För Boktugg berättar han om varför han startade och utmaningarna i en växande grupp.
Nej, snabbläsare får inte fler eböcker för sina 100 timmar hos Storytel och Bookbeat
När ljudbokstjänsterna gick från obegränsad lyssning och läsning till 20 eller 100 timmar per månad så upptäckte de kunder som läser eböcker i tjänsterna att det inte spelar någon roll hur snabbt de läser. Bokens längd räknas om till minuter baserat på textens längd.
SPONSRAT INLÄGG
Med Somna snabbt vill Camilla Gyllensvan förbättra sömnen för sina lyssnare
Somna snabbt är titeln på Camilla Gyllensvans senaste bok som ska hjälpa till med just det. Att övervinna sömnlöshet gör stor skillnad i livskvalitet – och det finns effektiva metoder att ta till.
Britta Sundvisson debuterar med Badjävlarna
Jag föddes i Uppsala 1974 och bodde mina första levnadsår i Öregrund, en riktig pärla vid havet på Östkusten. Flyttade sedan till Härnösand, Norrlands Aten, också den är en fin och havsnära kuststad.
Jag växte upp med ett stort intresse för musik, foto, teater och all sorts kulturliv.
Karita Hagström debuterar med en bok för barn om det svåra och obegripliga: livet efter döden.
Jag är uppvuxen och fortfarande boende i Stockholms norrort. Jag bor i ett lummigt naturområde tillsammans med min familj. Där mår jag som bäst, bland alla växter, djur och familj. Mitt hem ger mig
möjligheten att vara kreativ och i hammocken för ett halvår sen bestämde jag mig för att ta tag i min dröm om att skriva och illustrera en barnbok.
Margaretha Forss debuterar med en bok om strategier, relationer och hur vi förhåller oss till möjligheten att använda dem
Jag är legitimerad psykoterapeut med en annorlunda bakgrund från näringslivet, både offentlig och privat marknad, i olika branscher som t ex bemanning-, tillverkningsindustri och IT. Jag har varit med och byggt upp verksamhet med tillväxt om flera hundra procent på kort tid men också om att avveckla bolag, som trots flera decennier i sin bransch nått vägs ände.
Konkurrensverket fortsätter granska Storytel
🥊 Monopolstrid. Som svar på att Storytel tagit bort sina förlags titlar från konkurrenten skickade Nextory in en anmälan till Konkurrensverket eftersom de menade att Storytel missbrukar sin dominerande ställning. De senaste månaderna har Konkurrensverket hämtat in mer information i ärendet och säger nu till Förlagspodden att de kommer att granska ärendet mer omfattande.
Förläggaren Jenny Franke till Natur & Kultur
Jenny Franke blir förläggare för barn- och ungdomsböcker på Natur & Kultur. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen men har tidigare drivit egna bokförlaget Mirando.
Polaris förlag ryter till mot bibliotek om Lena Andersson
🗯️ Tonhöjning. Det började med att författaren Lena Andersson skrev en hårdvinklad krönika om att inga svenska barn behöver gå hungriga eftersom det finns havregryn och ris. Hon fick mothugg av flera debattörer som påpekade att det faktiskt finns föräldrar som tvingas prioritera mat framför barnens fritidsaktiviteter och att det kanske inte är så bra.
Bookmark Förlags skrivtävling för unga blir årligen återkommande
I samband med Bookmark förlags 10-årsjubileum förra året anordnades en skrivtävling för unga (16-19 år). Nu anordnas den igen och blir årligen återkommande. I prispotten: 15 000 kr, VIP-resa till Bokmässan och publicering i tidningen Allas.
Nytt stipendium till Anna von Schéeles minne
Till minne av Anna von Schéele, grundare av ljudboksförlaget A Nice Noise, som gick bort i cancer under 2022 har ett stipendium instiftats. Det riktar sig mot små nya förlag och finansieras av familjen von Schéele i samarbete med Noff, Nordiska oberoende förlags förening.
Natur & Kulturs debattbokspris till Hans-Gunnar Axberger
Hans-Gunnar Axberger får Natur & Kulturs debattbokspris 2023 för sin bok Statsministermordet om polisutredningen av mordet på Olof Palme. Prissumman är 250 000 kr.
Hoi Publishing redovisade förlust under Q1-2023
📉 Kvartalsrapport. Hoi Publishing AB minskade omsättningen under första kvartalet till 2 462 (2 672) tkr samtidigt som rörelseresultatet sjönk till (-904 ) -1 169 tkr jämfört med 2022. Köpet av danska förlaget Superlux nyligen hoppas Hoi ska bidra till ett bättre resultat och öka årsomsättningen till 17 Mkr.
Amanda Gormans bok plockas bort på skola: ”Bedrövad”
Amanda Gorman väckte internationell uppmärksamhet när hon läste sin dikt ”The hill we climb” vid installationen av president Joe Biden. Nu har poesisamlingen där dikten ingår plockats bort från ett skolbibliotek i Florida, vilket gör poeten ”bedrövad”, skriver hon på Twitter.
The Book Affair utmanar branschen med omvänd affärsmodell – på väg mot 50 Mkr
För fem år sedan startades The Book Affair med tankar om ett nytt sätt att ge ut böcker. Konceptet visade sig fungera, förra året låg omsättningen på 26 miljoner kronor och prognosen för 2024 är nära det dubbla. Visionen är att förändra branschen.
Pulitzervinnaren Hernán Diáz ger röst åt tystade kvinnor
Kvinnornas totala frånvaro i 20-talets finansvärld fick Hernán Diáz att skriva fram åtminstone två av dem. I sin Pulitzerprisade roman Egendom punkterar han den amerikanska framgångssagan och vägrar låta Den Store Finansmannen tysta Ida och Mildred.
Författaren Georgi Gospodinov får Internationella Bookerpriset 2023
Bulgariske författaren Georgi Gospodinov och hans översättare Angela Rodel prisas i London för boken ”Time shelter”. Det är första gången en bok från Bulgarien ens nomineras till det prestigefyllda priset.
Scandbook rapporterar starkt första kvartal 2023
🧻 Tryckrapport. Scandbook ökade omsättningen under Q1-2023 jämfört med samma period förra året till 100,7 (97,7) Mkr och medan rörelseresultatet (EBIT) sjönk till 4,4 (9,1) Mkr. Första kvartalet 2022 var turbulent med bland annat skenande papperspriser. Därför beställde förlagen böcker tidigare än normalt vilket ökade beläggningen i ScandBooks anläggningar. Idag är läget annorlunda.
Fråga Boktugg: Vad är förskott, garantiroyalty och garantihonorar?
Fråga: Jag läser ofta om att författare fått ett förskott när de skriver utgivningsavtal. Men vad innebär det? Ibland nämns även garantiroyalty eller garantihonorar. Är det samma sak?
Barbro Lindgren får De Nios stora pris 2023
Samfundet De Nios Stora pris 2023 tilldelas författaren Barbro Lindgren för ”hennes otämjda och hisnande litterära gärning för alla åldrar”. Prissumman är 400 000 kronor.
Nära hälften av svenskarna läste eller lyssnade böcker en genomsnittlig dag 2022
📊 Mediebarometern. Under en genomsnittlig dag 2022 uppgick andelen bokläsare i befolkningen till 48 procent (jämfört med 45 procent 2021). Skönlitteratur var den vanligast lästa genren, följt av lärobok och fackbok. 35 (34) procent av befolkningen läste tryckt bok. 14 (13) procent lyssnade på ljudbok och 7 (7) procent läste e-bok.
Piratenpriset 2023 förvånar Karin Smirnoff: ”Hedrande”
Årets Piratenpris går till författaren Karin Smirnoff. Otippat, tycker hon själv, men en stor ära.
– Det känns jätteroligt. Hedrande och kul, säger Karin Smirnoff.
Marcus Dunbergs debutroman ”Skuggland” blir tv-serie
🎬 Filmatisering. Produktionsbolaget FLX förvärvar rättigheterna till Marcus Dunbergs debutroman Skuggland, en berättelse om klass och social strävan i det nya rika Sverige, med planer på att omvandla den till en tv-serie. Boken, som utspelar sig i en exklusiv privatskola på Djurgården, släpptes i mars 2023.
Halv miljon svenska hushåll betalar för podcasts
🎙️ Podcastpengar. Antalet svenska hushåll som betalar för podcasts har nära fördubblats under Q1 2023, med över en halv miljon betalande hushåll, en ökning med 230 000 från förra året, enligt Mediavision. Störst tillväxt ses i betalningar för enskilda poddtitlar via exempelvis Patreon. Genomsnittsutgiften per hushåll för podcasts är nu cirka 9 kronor per månad.
Årets läsfrämjare är nioårige Sepenta Sarhadi
Pascal Engmans stiftelse har utsett Årets läsfrämjare och mottagare är nioårige Sepenta Sarhadi från Torshälla som trots sin ålder är en stor läsare och på olika sätt sprider sitt bokintresse till andra jämnåriga.
Camilla Gyllensvan har hittat sin nisch med förlaget Mindboozt
Ljudböcker som får dig att somna, det är en stor del av Camilla Gyllensvans utgivning. Att de är populära visar inte minst Storytels lista över förra årets tio mest omlyssnade titlar där två av Camilla Gyllensvans titlar placerat sig, men där även andra ljudböcker som ska underlätta insomning tagit plats.
Anna Sivenius Rattigan debuterar med den första delen i en trilogi
Jag föddes i Malmö 1975 och bodde där under mina första levnadsår. Efter en del flyttande, bland annat till Irland, bor jag numera med min make och tvillingpojkar på landet utanför Löberöd mitt i Skåne. Landsbygd, skog och vidder ger mig ro. Drömmen om att skriva böcker började redan i sexårsåldern,
Maria Wensund fick filmkontrakt – innan debutromanen släppts
Hon skaffade filmkontrakt på egen hand innan debutromanen släppts, och har redan skrivit klart uppföljaren. Men Maria Wensund, aktuell med Tillbaka till Hemsjö, drömde aldrig om att bli författare.Det började som ett löfte, säger hon.
Äldsta Bibeln såld för rekordsumma
En över tusen år gammal Bibel har sålts för rekordsumman 398 miljoner kronor – vilket är det högsta priset som någonsin betalats på en auktion för ett handskrivet manuskript.
”Skadliga” böcker försvinner i Hongkong
Biblioteken i Hongkong tvingas plocka ned känsliga böcker – till exempel de som nämner massakern på Himmelska fridens torg – från hyllorna.
Lena Rhodin Larsson debuterar tillsammans med sina två döttrar med boken Cirkusungen
Att växa upp som barn till Brazil Jack var inte alltid så lätt. Min pappa hade en uppväxt som både kan uppfattas som spännande och äventyrlig, men också sorglig.
När Xavier i en ålder av 94 år somnade in, lämnade han efter sig sina memoarer. Många av hans historier har både jag och mina döttrar,
Håkan Nesser: ”Jag är oerhört lättad”
Författaren Håkan Nesser beskriver den friande domen i Stockholms tingsrätt som en oerhörd lättnad.
– Man vet ju att man är oskyldig men går ju och är orolig i alla fall, säger han.
Håkan Nesser frias från grovt skattebrott
Författaren Håkan Nesser frikänns från tre fall av grovt skattebrott. Även hans ekonomiska rådgivare och en tredje åtalad person frikänns i målet.
Barnboksförfattaren Inger Sandberg död
Den folkkära barnboksförfattaren Inger Sandberg, som bland annat skrev ”Lilla spöket Laban” är död, berättar familjen för TT.
– Hon har levt ett jättebra liv, men det är tungt och sorgligt, säger hennes barnbarn Dan Lundqvist.
Barn läser mer på fritiden enligt ny PIRLS-undersökning
📚 Fritidsläsning. De flesta rubriker idag handlar om läskris. Men i den nya PIRLS 2021-rapporten fanns även en positiv nyhet: Svenska elever använder mera tid till läsning på fritiden 2021 jämfört med 2016, mätt i hur länge de läser varje gång. Pojkarna har dessutom ökat sitt bokläsande, men flickorna läser fortfarande böcker oftare än vad pojkarna gör.
PIRLS 2021: Svenska elever tappade i läsförmåga – ökade klyftor
Läsförmågan hos svenska fjärdeklassare har försämrats tydligt, enligt den globala studien Pirls. Särskilt bekymmersamt är att skillnaden mellan elevgrupper ökar, enligt Skolverket.
– Det är oroväckande att vi har fler elever som är under låg nivå, säger generaldirektör Peter Fredriksson.
Sigrid Rausing skrev klart vännen Johanna Ekströms bok
När Johanna Ekström fick veta att hon bara hade tre månader kvar att leva bad hon sin bästa vän Sigrid Rausing om hjälp att skriva klart sin sista bok. Bara två veckor senare var Johanna borta.
– Boken är svaret på det löfte jag gav henne, säger Sigrid Rausing.
8 av 10 titlar från egna förlag på Storytels topplista vecka 19 (8 – 14 maj) 2023
Topplista. Förra veckans mest lyssnade och lästa böcker på Storytel är glad läsning för VD Johannes Larcher. 8 av 10 titlar på topp 10 var nämligen utgivna på Storytelägda förlag. Peter Mohlin och Peter Nyström är allra hetast, tre av duons böcker ligger just nu på listan. Inte oväntat dök den åttonde boken i Sju systrar-serien upp direkt.
Tony Blom debuterar med en fickhandbok för naturbörjare
Jag växte upp i Uddevalla, i hjärtat av Bohuslän, vid utkanten av stan. Nära naturen och vid Herrestadsfjället, där Bohusleden slingrar sig igenom. Ut på fjället gick jag ofta för att samla kraft och ta del av lugnet. Jag återvände ofta, och gör det än idag. Både dit och till andra fjäll.
Christoffer Pencak debuterar med en fickhandbok för naturbörjare
Mitt läkeväxtintresse började i början på 90-talet när jag gick i gymnasiet. På en rast läste jag en skoltidning där det hade skrivits kortfattat om olika läkeväxter som skulle förbättra skolstudierna, som att få bättre syn, minne, vakenhet och att prestera bättre i idrott. Jag hade visserligen redan ett intresse för hur människokroppen fungerade,
Sara Kalmlin debuterar med barnboken Måste hitta Sickan!
Jag är en kreativ och påhittig tvåbarnsmamma som gärna varje kväll väljer en bok och kastar mig ut på äventyr tillsammans med barnen. Det är det som är det fina med böcker. Att det alltid finns nya äventyr att uppleva. Till vardags arbetar jag på ett patientboende- Ronald McDonald Hus.
Jaqueline Lundqvist debuterar med en paranormal romance om vänskap, kärlek och svek
Redan som liten hade jag stor fantasi och älskade att skriva. Under mina skolår var även musiken ett stort intresse och jag tog både sånglektioner och pianolektioner. Musiken och skrivandet kunde få mig att drömma mig bort till en värld där allt var möjligt. Min dröm var att få arbeta med mina kreativa sidor,
Bokbranschdagen 2023: Inte riktigt som i Succession
Hur är det med intrigerna i bokbranschen? På scenen under BokBranschDagen talades det om vikten av samarbete i flera frågor (läsfrämjande och kvalitetslitteratur) med några enstaka uppmaningar att faktiskt säga som det är (försäljningsutvecklingen och AI). Under minglet kom sanningen fram likt ett avsnitt av Succession. Eller?
Beatrice Samuelsson debuterar med en varm roman om härliga människor i en liten ort
Så länge jag kan minnas har jag älskat att få skapa och fantisera, och så länge jag kunnat skriva att uttrycka mig i skrift. Mamma tyckte att jag skulle bli journalist, men jag trodde inte att jag skulle ha tillräckligt vassa armbågar, så jag blev förskollärare.
Elisabeth Berglund tilldelas Selmapriset 2023 för egenutgivna Eldbarnet
Selmapriset, Sveriges största (?) stora pris för egenutgivna böcker tilldelas i år Eldbarnet som är skriven och utgiven av Elisabeth Berglund.
Fyra noveller skrivna av AI i Novellix nya ask
Vad händer om ett AI-verktyg får i uppdrag att skriva noveller baserade på svenska klassiker? Det undrade förlaget Novellix och bestämde sig för att prova. Projektets fyra noveller har nu släppts och den litterära kvaliteten är öppen för bedömning.
Anna-Karin Palm och David Håkansson är nya i Svenska Akademien
Nu är alla stolarna upptagna igen. Språkforskaren David Håkansson och författaren Anna-Karin Palm väljs in i Svenska Akademien.
– Det är omtumlande, säger Anna-Karin Palm till TT.
Åttonde Lucinda Riley-boken om Sju systrar släpps idag
📚 Storsläpp. Idag 11 maj 2023 är det världspremiär för den åttonde och avslutande delen i Lucinda Rileys romansvit om de sju adoptivsystrarna: Atlas: historien om Pa Salt. Författaren avled i cancer i juni 2021, men före sin död bad hon sonen Harry Whittaker att färdigställa boken.
Prova ljudböcker gratis och dela konton med vänner – tricken som hotar modellen
Ljudbokstjänsterna själva erbjuder i vissa fall så mycket som 90 dagar gratis i jakten på nya kunder. Och när man höjer priserna så blir kunderna mer kreativa och börjar dela abonnemang. De yngsta är mest otrogna.
Kerstin Almegård vald till ny ordförande för Svenska PEN
Vid Svenska PEN:s årsmöte utsågs förläggaren Kerstin Almegård till ny ordförande efter Jesper Bengtsson.
Sanna Eriksson debuterar med en biografisk berättelse om sorg och kärlek
Sommaren 2009 får jag veta att vår då tvååriga dotter Nova ska dö. Det blir starten på det liv som alla föräldrar fruktar allra mest. Livet i dödens väntrum. Ett liv i limbo med 0% chans till överlevnad, men ett diminuendo som ska pågå i åratal. År som ska komma att ta mig med på den mest vansinniga mentala resa.
SF-bokhandelns medgrundare Maths Claesson är död
SF-bokhandelns vd, medgrundare, och science fiction-författaren Maths Claesson har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 64 år.
Hernan Diaz fick dela Pulitzer-priset 2023 med Barbara Kingsolver
🏆 Pulitzer-vinnare. När 2023 års vinnare av Pulitzer Prize presenterades var det många namn som är obekanta i Sverige. Men i fictionkategorin vann Egendom av Hernan Diaz som finns utgiven på svenska av Brombergs samt Demon Copperhead av Barbara Kingsolver (ej översatt till svenska ännu).
Carina Norderäng får Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium 2023
💰 Prisad bibliotekarie. Svenska Akademien har tilldelat bibliotekarien Carina Norderäng 2023 års Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium. Stipendiebeloppet är på 125 000 kronor. Som verksamhetsansvarig bibliotekarie på Gråbobiblioteket, ett integrerat folk- och skolbibliotek i Visby, har hon utvecklat ett nära samarbete med lärarna på skolan kring framför allt det läsfrämjande arbetet.
Scandbook levererade rejäl vinst under turbulent 2022
🖨️ Bokslut. Tryckerikoncernen Scandbook beskriver 2022 som ett av de mest turbulenta åren i företagets historia. Det inleddes med pappersbrist och krig i Ukraina och avslutades med prishöjningar på material. Ändå ökade försäljningen till 387,4 (335,1) Mkr vilket var en ökning med 15,6%. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 36,9 Mkr (28,9).
Eva Ström får Signe Ekblad-Eldhs pris 2023 på 140 000 kr
💰 Pristagare. Svenska Akademien har beslutat tilldela Eva Ström 2023 års Signe Ekblad-Eldhs pris. Prisbeloppet är 140 000 kronor. Eva Ström (född 1947) är författare, läkare, litteraturkritiker och översättare. Sedan 1988 författare på heltid och sedan 2010 är hon ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. Bland hennes nyare verk finns romanen Rakkniven (2018) och diktsamlingen Jag såg ett träd (2022).
Denise Rudberg byter Bookmark mot Norstedts med ny serie
I höst inleder Denise Rudberg en ny serie med polisromanen Dancing Queen. Hon gör det på sitt ny-gamla förlag Norstedts och lämnar därmed Bookmark förlag efter tre år.
Storyteldominerad topplista
📊 Topplista. De sju första platserna på Storytels topp 10-lista för vecka 18 (1-7 maj 2023) innehas av böcker utgivna på Storytelägda förlag. Tre av dem tillhör duon Mohlin Nyström.
1. Den tysta fågeln, Peter Mohlin och Peter Nyström, uppläst av Reine Brynolfsson, Norstedts
2.
Förlust för danska Storytelägda förlaget People’s Press 2022 – nedgång för print
📉 Röda siffror. Danska förlaget People’s (Press som köptes av Storytel för 97 Mkr 2017) hade ett tufft 2022 och redovisar en förlust på 5,4 miljoner DKK (motsvarande 8,1 Mkr), skriver Bogmarkedet. Året före var vinsten 7,1 Mkr (SEK). Omsättningen sjönk, främst på grund av minskad pappersbokförsäljning.
Starkt start på 2023 för Simon & Schuster som kan säljas före årets slut
📈 Till salu. Paramounts försäljning av Simon & Schuster till Penguin Random House slutade i fiasko när myndigheterna satte stopp för 2,1 miljardersaffären (i dollar). Men förlaget tuggar på. Första kvartalet 2023 ökade omsättningen 19 % till 258 miljoner dollar (motsvarande 2,6 miljarder kronor) och resultatet +16 % till 58 miljoner dollar.
Karin Tidbeck: Sci fi-genren inrymmer allt möjligt
🧲 Sci-fi. Författaren Karin Tidbeck (som vi tidigare intervjuat om varför hon skriver på engelska) skriver i ett debattinlägg på Expressen att sci-fi ”på samma sätt som socialrealism (fiktion som utspelar sig i vår värld utan konstigheter) kan vara allt från lättsmält romans till djuplodande samtidsspaning.
Netflix nästa för svenske thrillerförfattaren Mattias Edvardsson
Med sina böcker om brott och dysfunktionella familjer har Mattias Edvardsson blivit en internationell bästsäljare.I väntan på att Netflix-filmatiseringen av boken ”En helt vanlig familj” ska få premiär, ger han nu ut boken ”Lova mig tystnad”.
”Hogwarts legacy” passerar miljardstrecket
Storspelet ”Hogwarts legacy” har passerat 15 miljoner sålda exemplar och har dragit in mer än en miljard dollar (drygt 10 miljarder kronor), uppger Warner Bros. Det är mer än de flesta av filmerna i Harry Potters värld.
ChatGPT och AI kan ersätta många frilansskribenter
🦾 AI-skribenter. AI tar över frilansvärlden, och ChatGPT (samt liknande tjänster), förändrar spelplanen. Fler företag anlitar AI för att skapa innehåll, vilket leder till att frilansskribenter måste konkurrera med maskiner, rapporterar Forbes. Vissa föredrar AI:s snabbhet och kvalitet, medan andra värderar mänsklig kreativitet och empati. Men alla verkar överens om att frilansare måste anpassa sig för att överleva i en AI-dominerad framtid.
Dags att nominera till Läsguldet – utmärkelse för läsfrämjande
👁️🗨️ Läsfrämjarpris. Nominera någon som stöttar personer med syn- eller läsnedsättning till MTM:s Läsguldet senast 30 juni. Priset delas ut varje år till någon som gjort insatser för tillgänglig läsning och är på på 25 000 kr. Det delas ut på SDK-konferensen 9/11. Läs mer och nominera här.
Spotify betalade ut 1,6 miljarder till svenska artisters skivbolag 2022
💰 Royalty. Spotify betalade ut 1,6 miljarder kronor (+15 % vs 2021) för musik framförd av svenska artister under 2022, skriver bland andra Di Digital. Värt att notera är att dessa 1,6 miljarder gick till skivbolag. Artister och låtskrivares andel beror avtal. Om man inte är egenutgivare: ”Över 25 procent av artisterna som genererar 100 000 kronor eller mer distribuerar sin musik själva via plattformar som Amuse eller Distrokid”.
Fredrik Backman lämnar både Forum och Salomonsson Agency
🕶️ Miljöombyte. Författaren Fredrik Backman har sagt upp sina avtal med både sin agentur (Salomonsson Agency) och sitt nuvarande förlag (Forum) där han gett ut sju böcker, skriver SvB. ”Efter det kommer jag flytta till en amerikansk agentur. Det finns ingen konflikt, det är ett helt personligt beslut”,
Topplista april 2023: Fackböcker
Här är de mest sålda fackböckerna i april 2023. I topp på 100-listan finner vi Diamant Salihus nya bok. På topp 10 blandas matlagning och trädgård med krig och avrättningar.
Topplista april 2023: Skönlitterära böcker
Dubbelt Piratförlaget i topp på listan över de 100 mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker i april 2023: Jan Guillou och Emma Hamberg.
Topplista april 2023: Pocketböcker
Lucinda Riley, Sofie Sarenbrant och Camilla Grebe. Där har ni tättrion på topp 100-listan över de mest sålda pocketböckerna i april 2023.
Topplista april 2023: Barnböcker
På årets fjärde månadstopplista hittar vi idel kända namn i framgångsrika serier. Överst på listan över de mest sålda barnböckerna i april 2023 ligger åttonde boken i serien Handbok för superhjältar.
Amazon Prime Video växlar upp – letar bland annat deckare och kärlekshistorier
🚗 Amazon PV. Visste du att Amazon var ersättare till Volvo PV 444? Nu handlar det dock om en helt annan Amazon som lägger i en högre växel för sin tjänst Prime Video, skriver Di. Den största satsningen hittills är Maktens ringar (baserad på Tolkiens Sagan om ringen-universum).
Maria Andrén debuterar med ett äventyr om kidnappare, katter som talar i kod och mystiska människor
Jag önskar att ge en mysig och rolig läsning. Tänk en humoristisk Morden i Midsomer för barn med tre hundar som detektiver. En kapitelbok med många härliga färgillustrationer och där franska ord finurligt smygs in i texten. Att jag fick med konstnären Sara N Bergman att illustrera känns som en guldvinst!
StjärnDistribution byter namn till Stardist
Stjärndistribution har ofta förkortats Sdist, men nu översätter man och förkortar till nya namnet Stardist AB för att stärka företagets internationella position.
Pernilla Lövgren debuterar med romanen Sammankopplade själar
Jag heter Pernilla Lövgren och är en gift fyrbarnmamma ifrån Värmland.
Jag jobbar vanligtvis i vården och är utbildad undersköterska.
Böcker har alltid varit en del av mitt liv så långt tillbaka som jag kan minnas. Att skriva en bok är något som jag funderat på att göra i många år ,
Åklagaren yrkar på 2,5 års fängelse för Håkan Nesser
Rättegången mot författaren Håkan Nesser avslutades på torsdagen. Åklagaren yrkar på att han ska dömas till 2,5 års fängelse för grovt skattebrott, rapporterar SVT Nyheter.
Svenska Akademiens översättarpris 2023 till Jesper Festin och Olov Hyllienmark
Svenska Akademiens översättarpris går i år till två översättare, Jesper Festin och Olov Hyllienmark.
Bookbeat på väg mot omsättning över 1 miljard kronor 2023
🎧 Ljudbokstillväxt. När Bookbeat summerade det första kvartalet (Q1-2023) för några veckor sedan kunde VD Niclas Sandin konstatera att prenumerationstintäkterna (för alla länder) passerat en miljard kronor på årsbasis (snittinäkten per månad under Q1 multiplicerad med 12). Detta sju år efter lansering. Dessutom slog Bookbeat rekord i antalet nya kunder under ett kvartal.
Analys av Storytels Q1-2023-rapport: Är det dags att sälja Norstedts förlagsgrupp?
Storytels kvartalsrapport (Q1-2023) innehöll både positiva och oroväckande siffror. Tillväxten saktar in men resultatet förbättras. De egna bokförlagens försäljning minskade – delvis på grund av Nextorykonflikten. Fortsatt fokus på eget och billigare innehåll signaleras.
Delphine Solange Thörnblad debuterar med Dikt an mitt oskrivna liv
Delphine Solange Thörnblad heter jag. Fick en stroke 2011 och är allt jag någonsin ha varit, fast på ett nytt förfrämligat sätt: en franskfödd ljusblålila själ, filolog i romanska språk och språkvetare, autodidakt silversmed och konstnär, Reikimästare & lärare, Aura Soma-terapeut, medium, blom-o trädtokig trädgårdsmästare, grundskolelärare i Franska, Bild och estetiska uttrycksformer,
Madeleine Finlöf debuterar med en berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen
Jag heter Madeleine Finlöf och är 53 år. Jag jobbar som IT-konsult och har utbildat mig till dataingenjör på Chalmers. Som ung slukade jag böcker mestadels deckare och thrillers.
Debutromanen bygger på berättelsen som min mamma har berättat för mig och mina fyra bröder sen vi var små.
Johan Skoglund debuterar med deckare om hur förlusten av ett barn kan påverka en människa
Tänk att det ska ta nästan ett helt liv innan man kommer underfund med vad man vill göra som vuxen! Någonstans i bakhuvudet hade jag väl alltid haft tanken på att det var kul att skriva. I början var det uppsatserna i skolan, sedan följde affärs-PM i olika yrkesroller och hur kul är egentligen det på en skala?
Upp till 6 konton med Storytel Family-abonnemang i Finland
Den som tecknar ett Storytel Family-abonnemang i Sverige kan få upp till 3 användarkonton men på den finska marknaden går det nu att beställa upp till 6 användarkonton för motsvarande 509 kr/mån.