De 100 senaste nyheterna

🍁 Book of Salming (Nyhetsbrev #413)

NHL vs bokbranschen. Jag tänkte skriva en krönika om konkurrensen och strävan efter monopol i bokbranschen med två färska exempel. Men så kommer en nyhetsflash om att Börje Salming är död.

Han som alltid varit extremt vältränad. När författaren Gerhard Karlsson åkte över till Toronto för att träffa Salming våren 1990 beskriver han hur Börje ”har en kropp som en vältränad 25-åring,

Hen är Sveriges mest översatta författare – Boktugg har listan

Vem är egentligen den mest översatta svenska författaren? Många listor finns med olika beräkningsgrunder. Selma Lagerlöf har nämnts som den mest översatta under sin livstid, Astrid Lindgren toppar de flesta försök till listor med över 100 språk registrerade. Men vem toppar listan över Sveriges mest översatta nu aktiva författare?

SPONSRAT INLÄGG

Med små medel får Cilla Dalén eleverna att läsa

Utebibliotek, bokprat och titlar valda av eleverna själva – den prisbelönta skolbibliotekarien Cilla Dalén sprider läslust till hela Enbacksskolan. Med små medel hjälper hon både barn och lärare att upptäcka litteraturen.

SPONSRAT INLÄGG

Tina Ikonomidou debuterar med boken Livets alkemi

Tina Ikonomidou har ägnat hela sitt liv åt sin själsliga upplevelse och större delen av sitt vuxna liv till att förstå människans olika dimensioner och relaterandet människor emellan. Hon fascineras av livets uttryck och fördjupar sig mer än gärna i existentiella frågor. Människans mångfald, komplexitet och enkelhet är det mest spännande hon vet.

Åsa Wessand debuterar med en roman i fängelsemiljö

Mitt namn är Åsa Wessand och jag är född och uppvuxen i Västra Frölunda. När barnen lämnade boet flyttade maken och jag till Borås där vi båda arbetar.

Just nu arbetar jag som svensklärare på ett praktiskt gymnasium och under några år arbetade jag på en anstalt. Jag har alltid tyckt att det är mer intressant att arbeta med ungdomar som inte tycker att skolan är det roligaste i livet.

SPONSRAT INLÄGG

En helt vanlig dag i ljudboks-fabriken

Du som lyssnar på ljudböcker, har du funderat över hur mycket jobb som krävs innan du kan lyssna? Och hur många personer det är som bidrar?
Följ med och ta en titt bakom kulisserna i ljudbokens värld och se hur det går till!

Malin Appeltofft debuterar med en roman i dagboksform

Vad gör en ståuppkomiker när en pandemi gör så att alla gig ställs in och alla standup comedy-klubbar stänger?

Jag fick existentiell panik, kunde inte skriva standup-material under så oroliga tider och när framtiden var så oviss , men istället tog jag tag i min gamla dröm om att skriva.

Ditti Arvidsson debuterar med en bok som utspelar sig från 1920-talet och framåt

Jag heter Ditti Arvidsson och debuterade som författare 2021 med spänningsromanen Ryska dockor & kalejdoskop. Då hade jag hunnit gå i pension och fyllt 66 år, alltså en sen författardebut. Året efter gav jag ut romanen Majken – Ett dolt livsöde.

Först gav jag ut bäggeböckerna i egen regi men nu har jag turen att få ge ut Majken via Visto förlag,

Mathias Gustafsson debuterar med en bok om det stora äventyret

Den här boken kokar ihop det mesta av vad jag som barn velat läsa. Åtminstone tror jag det, även om jag inte läste mycket böcker som barn, tråkigt nog.

Det var först i tjugoårsåldern som jag började läsa på riktigt. Men bara de bästa böckerna och författarna. Så den kräsna jag letade klassiker att låna eller köpa.

Felix Rehnberg debuterar med en bok om en spårare – katternas hjälte

Du måste springa. Du måste meditera. Du måste skriva.
Ibland är det bäst när någon annan berättar vad som är bra för en. Dessa tre måsten konstaterades rätt nyligen för mig.
Enkelt, när jag tänker efter. Det visste jag väl…
Men ibland tappar jag ändå bort mig och det verkar omöjligt att veta vad jag vill.

Kim Vizins Kjellberg debuterar med en bok om att gå vilse

Jag har ända sedan jag var liten haft en stor passion för böcker. Jag lärde mig tidigt att både läsa själv men också skriva egna sagor. Jag minns med glädje hur jag brukade åka till biblioteket med mamma i början av somrarna och samla på mig stora travar med böcker att läsa under lovet.

SPONSRAT INLÄGG

Viktor Bergendal debuterar med en bok om livet på en vårdcentral

Jag heter Viktor Bergendal, är 35 år gammal och bor i Helsingborg. För något år sedan hade jag några månaders tjänstledigt mellan två olika jobb. Jag hade då arbetat många år inom primärvården och tyckte att debatten i media ofta var negativ mot primärvården. För att råda bot på det och istället lyfta det fantastiska arbete som bedrivs där varje dag beslöt jag att skriva ”Jo,

Sara Strömberg har skrivit Årets bästa svenska kriminalroman 2022

Vinnarna av Årets bästa kriminalromaner har utsetts av Deckarakademin: Skred av Sara Strömberg (bästa svenska), Sarek av Ulf Kvensler (debut), Slutet blir vår början av Chris Whitaker (bästa översatta – Maria Lundgren) samt Mörker över skateparken av Eva Apelqvist (Spårhunden). 

👑 Plattformars makt (Nyhetsbrev #412)

Plattformsmakt. Idag blir temat Facebook, Twitter och Qatar. Efter en 50-timmars arbetsvecka (mån-fre) sitter jag nu på lördagen med ett försenat fredagsbrev för att sammanfatta veckans intryck.

Storlek ger stordriftsfördelar och makt. Det är alla i bokbranschen väl medvetna om där stora förlag har ekonomi nog att synas på Bokmässan,

Biografi om John Donne av Katherine Rundell prisas

Poeten John Donne borde lyftas fram som litterärt geni i samma utsträckning som Shakespeare – det argumenterar en ny biografi som har tilldelats Storbritanniens främsta pris i genren sakprosa, Baillie Gifford Prize.

Emelie de Lancey debuterar med en barnbok om en skogsbrand

Min inspiration till Det brinner i skogen! kom en sommar då jag jobbade med skogsbränder och flera andra naturkatastrofer. Jag har länge varit fascinerad av kriser och jobbar sedan ett par år inom krisberedskap. Efter ett arbetspass började jag fundera på hur barn uppfattar kriser och vilka frågor som barn kan tänkas ställa.

Veronica Kronholm debuterar med en roman om tidsresor

Min kärlek till böcker började i ung ålder och drömmen om att bli författare har funnits där sedan barnsben. Tanken var då också att jag skulle bosätta mig på Australienska landsbygden och rädda kängurur på fritiden. Just den biten av drömmen har kanske svalnat en aning. 

Jag och min sambo kommer från Skåne men flyttade upp till Åretrakten i Jämtland 2019 för ett äventyr på ett par år.

John Keene får National Book Award 2022

Poeten John Keene får USA:s finaste litteraturpris, National Book Award, för sin diktsamling ”Punks: New & selected poems”. Under sitt besök på Bokmässan i Göteborg berättade han att det tog honom 20 år att få diktsamlingen utgiven.

Kristofer Vernmark debuterar med en diktsvit om att söka sig inåt, bortåt och neråt

Jag är psykolog och författare. I mitt yrke är verkligheten strukturerad, definierbar och vetenskaplig. Därför blir kontrasterna stora till poesin som främst varit en uttrycksform för det mest personliga, svårdefinierade och outtalade. Ändå söker sig de här världarna allt mer in i varandra.

Min poesidebut nu som då på Visto förlag är en diktsamling om ensamhet,

Marie Ek debuterar med ett mysterium för barn

Jag började skriva utan tanke på att det skulle bli en bok. Det var helt enkelt lustfyllt. Eftersom jag arbetade i skolan med yngre barn och deras skrivande blev det naturligt för mig att ta in dem i processen. De gav respons och idéer.

Jag ville skriva en bok för att stimulera barns läslust.

Louise Hultqvist och Lise-Lotte Lundgren debuterar med en bakbok för barnen

Hej vi är Lisen och Lotta. Eller ja Louise och Lise-Lotte som vi egentligen heter. Men våra hela namn låter ju som två vuxna kvinnor som har ordning och kontroll på allt i livet. Fy va tråkigt!

Låt oss i stället presentera Lisen och Lotta. Vi är två mammor som verkligen vet hur livet med barn kan se ut både till vardags och i deras läromiljö.

Jenny Tapper debuterar med en rysare om skogens mörker

Jag har jobbat som lärare i över tjugo år och skrivandet har hela tiden funnits med som ett intresse. Tallblod har jag skrivit på i femton år, fram och tillbaka men det är först nu som jag har tagit mitt författarskap på allvar och sett till att berättelsen har blivit klar.

Ulrika Wickstrand debuterar med en bok där legender blir till verklighet

Jag har alltid älskat att förflyttas till nya världar och verkligheter. Som barn hittade jag till dem genom skönlitteraturen, jag plöjde bok efter bok och inspirerades till att börja skrivna egna berättelser. Under tonåren var skrivandet en nödvändig ventil för att sätta ord på och reda i tankar och känslor.

Facebook stängde skånsk bokhandelssida utan förvarning

I torsdags fick Akademibokhandeln på Center Syd chockbeskedet av Facebook: deras sida med över 3000 följare var ”avpublicerad”. Techjätten hade låst kontot för alla utom adminstratören utan förvarning och utan att förklara varför.

Charlotta Wickman debuterar med en tidsresa för åldern 12-15 år

Som liten ville jag bli veterinär och inget annat, nu är jag lantmätare. Har alltid gillat djur och speciellt hästar. Ridning var mitt stora intresse när jag var yngre men när jag pluggade vidare och fick barn pausades detta. Det var då jag kom i gång med skrivandet. 

Är uppvuxen i en by som heter Korsberga,

Ny rapport: Tufft för kvalitetslitteraturen

Utgivningen av kvalitativ litteratur i Sverige vilar tungt på små förlag – som både har svårt att nå ut och att få böckerna att bära sig. En ny rapport från Svenska Förläggareföreningen visar att kvalitetslitteraturen har fått det tuffare.

Poddbokssuccén visar vägen in i framtiden

I början var det oftast två kompisar som snackade med varandra. Men nu växlar podcasten upp. I framtiden väntar mer dokumentärer, drama och specifika ”poddböcker”.
– I år gick dokumentärer om samtalspoddar i popularitet för första gången på Spotify. Och det är ett rätt stort skifte, säger Spotifys svenske podcastchef Karin Bäckmark.

Nicotext ger ut smart, rolig och snyggt förpackad kunskap

Spel utan el, det är en del av vad Nicotext förlag erbjuder. Annat är böcker med olika inriktning, allt med det gemensamma syftet att förgylla vardagen. Förlagets tre medarbetare gör allt från idé och innehåll till formgivning och sälj.

Topplista oktober 2022: Barnböcker

Anna-Clara Tidholm håller sig kvar i toppen med sin 30-årsjubilerande bok på 100-listan över de mest sålda barnböckerna när vi summerar oktober. Dessutom har hon en helt ny bok på listan.

🌟 Topplistor oktober (Nyhetsbrev #411)

När du blir stor. En klassisk fråga till barn är: Vad vill du bli när du blir stor? Det är okej att ha stora drömmar. När de svarar astronaut är det ingen som säger ”Men det blir svårt, det klarar du aldrig”.

När jag först startade Boktugg för 8,5 år sedan fanns inga stora drömmar om världsherravälde,

Liz Essman debuterar med en spänningsroman

Mitt namn är Liz Essman, född och uppväxt i Östersund, Jämtland. 

Redan som barn älskade jag att lyssna till sagor. Under uppväxten läste jag mycket böcker, skrev egna dikter och berättelser. En författare som tidigt fångade mitt intresse var Ernest Hemingway med boken ”Den gamle och havet.”

Jag är utbildad undersköterska,

Anna Hentilä Wretling debuterar med en bok hon skrev för att överleva

När jag var 46 år blev jag änka. Livet blev något helt annat än vad jag tänkt mig och jag kastades ner i ett djupt svart hål fyllt av sorg, smärta och kaos, allt var över och förbi. Det var i alla fall vad jag trodde. Men Universum ville annorlunda och visade mig på det mest fantastiska sätt hur jag skulle ta mig vidare. 

Försvunnen 1600-talsbok tillbaka i Sverige

För flera årtionden sedan – oklart exakt när – försvann en värdefull 1600-talsbok från Stockholms universitetsbibliotek. Nu är den hemma igen, sedan den återfunnits på en auktion i New York.

Författare kritiserar litterär kanon

Det finns flera anledningar till att det vore ”förödande för litteraturen och det fria ordet” med en statlig litterär kanon, skriver en lång rad svenska författare och kulturpersonligheter i ett upprop som Expressen publicerat.

Olivia Reimhagen debuterar med en roman om oväntade möten i juletid

Mitt namn är Olivia Reimhagen. Född och uppvuxen i Malmö, där jag fortfarande bor kvar. 

Att min debut skulle bli en romantisk feelgood är inte särskilt konstigt egentligen, eftersom det även är vad jag älskar att läsa. Det finns, enligt mig, en trygghet i att få läsa om livsöden kantade av diverse sorgligheter med vetskapen om att boken kommer ha ett lyckligt slut.

✨ Millenniumskifte (Nyhetsbrev #410)

Skiftbyte i Millenniumfabriken. Det har gått 22 år sedan millennieskiftet (millennium är en period på 1 000 år och ordet kommer av latinets mille och annum) men idag är det dags för Millennium-skifte då Karin Smirnoffs Havsörnens skrik – den sjunde boken i Millennium-serien släpps. Hon ska föra stafettpinnen vidare.

Analys: Storytel ska expandera mängden exklusivt innehåll

Efter att ha sparkat en tredjedel av personalen och minskat marknadsföringen blöder inte längre Storytel – men måste fortfarande lösa finansieringen. Vägen framåt enligt nya VD:n stavas unikt, exklusivt innehåll. Verktyget: de förlag som Storytel äger.

Jörgen Hassler debuterar med en skildring inifrån Covid

Första rapporten inifrån långCovid

En konstig liten bok om Covid19′ är en historia som funnit mig snarare än en historia jag ville berätta. Inte för att det var en slump att jag blev smittad, den slumpen drabbade hundratals miljoner, eller för att jag inte blev frisk igen – ett öde jag delar med tusentals andra bara i Sverige – utan därför att jag inte planerade skrivandet,

Anna Samuelsson debuterar med den första delen i en spännande triologi

Mina första skrivminnen skapades hos farfar. Tillsammans skrev vi dagbok, jag med spretiga versaler och farfar med skrivstil. Sedan övergick skrivandet till korta noveller i skolan. Tidigt ville jag bli bibliotekarie, för jag älskade att läsa. Barnböcker av olika slag övergick till spänningslitteratur och deckare. Det blev inte något av den yrkesbanan,

Maria Gustavsdotter skriver om vikten av att ha en egen lön

Maria Gustavsdotter skriver historiska romaner ur ett kvinnligt perspektiv. Gärna sådana som kräver mycket research och utspelar sig på 1500-talet eller 1600-talet. Nu är hon aktuell med En egen lön, vars två parallella berättelser om Hillevi och Daphne utspelar sig 1913 och 2020. De bär båda på samma dröm,

💔 Separationer och samgåenden (Nyhetsbrev #409)

Separationsångest. I veckan har det varit full fart i bokbranschen. Det mesta har handlat om samarbeten och festligheter. Det är klart att presentationen av Augustprisnomineringarna inte bara möttes av glada tillrop, men utåt sett var det mest glädje.

När det gäller nomineringar är det mest förlag och författare som i chattar och fikarum skakar på huvudet och undrar hur i h-e jurgrupperna kunde nominera ”den titeln”

Rose Lagercrantz ”Två av allt” prisas i Tyskland

För andra gången tilldelas svenska författaren Rose Lagercrantz det tyska litteraturpriset Kinderbuchpreis des Landes Nordrhein-Westfalen. Det är boken ”Två av allt”, om två barn som överlever Förintelsen, som får priset denna gång.

Tamara Casini debuterar med 34 dikter om hjärtats resa

Första gång jag hörde dem i mitt inre sa de:
Här – i de Högre Sfärerna- finns inte domen, här finns enbart nåden”.

Min själ fylldes av vetskapen att en högre sanning flödade genom mig. Det var en sanning som fanns inom mig men som jag dittills inte varit redo att motta.