De 100 senaste nyheterna

Hört & läst 23 juni

🎪 FysiskMässa. Den internationella bokmässan i Georgiens huvudstad Tiblisi äger rum denna helg, 24-27 juni. Okänd i Sverige men före pandemin drog den 100 000 besökare. I år bjuder man på ett ”schema fullt av fysiska event och personliga möten”, men med restriktioner i form av föranmälan för att kunna kontrollera publikens storlek bättre.

Storytel köper mindre förlag i Finland: Aula & Co

Storytel har hittills främst gjort stora spektakulära köp av förlag i Norden. Dagens affär med köpet av finska förlaget Aula & Co är mindre. Men förlaget har stort fokus på digital utgivning och har flera bästsäljande ljudbokstitlar.

SPONSRAT INLÄGG

Samisk svepask öppnade Mats Jonssons historia

Hans farfar var renskötare – men länge visste Mats Jonsson inget om sin samiska bakgrund. I en ny serieroman spårar han sin släkthistoria och folkbildar om skogssamernas nedtystade öde.

Två språkforskare får stipendium av Svenska Akademien

Lisa Loenheim och Nathan Young tilldelas Svenska Akademiens stipendium till postdoktorala språkforskare 2021. Stipendiet om 50 000 kronor per person, som inrättades 2002, utdelas som stöd och belöning till disputerade forskare för värdefulla bidrag till kännedomen om svenska språket.
Lisa Loenheim, född 1979 och bosatt i Öjersjö, är lektor vid Akademin för bibliotek,

SPONSRAT INLÄGG

Egenutgivarna: Vem väljer din sommarläsning?

DEBATT: Två jättar på bokmarknaden, Adlibris och Axiell Media, väljer under pandemin att ställa nya krav på förlagen med ökade kostnader som följd. Stora företag rationaliserar godtyckligt bort titlar från de allra minsta oberoende förlagen, skriver föreningen Egenutgivarna i ett debattinlägg.

SPONSRAT INLÄGG

Hört & läst 20 juni

⛳ TrumpTrilogi. Michael Wolff släpper ännu en bok om Donald Trumps fyra år vid makten den 27 juli. Landslide: The Final Days of the Trump Presidency heter boken som fullbordar en ”trilogi”. Fire and Fury och Under belägring är utgivna på svenska av Modernista.

SPONSRAT INLÄGG

Översättningar av flickböcker fokus i avhandling

Den 18 juni 2021 disputerar Laura Leden vid Helsingfors universitet med avhandlingen Adaption av flickskap – Normbekräftande och normbrytande i flickböcker översatta från engelska till svenska och finska 1945–1965. 
Avhandlingen handlar om hur översättningar av flickböcker från L.M. Montgomerys klassiska diktarflicka Emily Starr till Helen Wells mysterielösande sjuksköterska Cherry Ames adapterats,

Hört & läst 17 juni

🎙️ FacebookPodcast. Nästa vecka börjar Facebook rulla ut möjligheten att koppla RSS-flöde från sin podcast och automatiskt skapa inlägg för varje nytt poddavsnitt. Men med den usla organiska räckvidden för sidor kan man undra hur värdefullt det är? Facebook ser i alla fall ett värde i att besökaren kan lyssna på podden utan att lämna sajten/appen.

Hört & läst 16 juni

🦖 InteRetro. På Vintitj förlags första utgivningslista fanns ”Kajsa Grytts samlade texter”. Men den drogs tillbaka på författarens begäran eftersom inte gillade etiketten retro. ”Hon är dessutom så indie att hon hoppar av vårt indieprojekt. Det har jag respekt för”, säger Kalle Lind. (Göteborgs-Posten)

📈 Plus200procent.

Hört & läst 15 juni

⏱️ Läshastighet. Danska barn som genomgått FrontReads lästräningsprogram har ökat sin läshastighet med i genomsnitt 50 procent. Även läsförståelsen förbättades markant. Projektet har pågått i fem år och omfattar 200 000 elever på 1 000 skolor mellan årskurs 3 och 10. (Bogmarkedet)

🥯 Frukostarvode.

Hört & läst 14 juni

🧳 Tidningsbyte. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka har de senaste fyra åren jobbat på Dagens Industri och innan dess tio år på SvD Näringsliv. Han har gjort flera uppmärksammade avslöjanden och skrivit ett par böcker, senast Vad gör en bank? (2017). Den 1 november börjar han på Aftonbladet.

Åsa Wikforss tar upp kampen för demokratin

Med sin nya bok ”Därför demokrati” vill akademiledamoten Åsa Wikforss varna för att demokratin vilar på bräcklig grund, och att den antidemokratiska utvecklingen i världen sker i skrämmande takt.
– Alla vi som oroar oss för demokratin och alla vi som bryr oss om demokratin är mottagaren, säger hon om den tilltänkta läsaren.

Stephen King-klassikern Christine filmas på nytt

Skräckfilmen ”Christine” ska få en uppfräschning – 38 år efter att den senast skrämde livet ut biobesökarna. Originalet från 1983 regisserades av John Carpenter och nu är det manusförfattaren och producenten Bryan Fuller som ska ge Stephen Kings bok nytt liv, skriver Deadline.

John Swedenmark prisas för sin gärning

John Swedenmark har tilldelats Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris på 100 000 kronor. Han har varit verksam som översättare sedan 1988 och hans översättargärning innefattar mer än 50 titlar av modern isländsk litteratur.

Hört & läst 10 juni

🎙️ Mångainläsare. Journalisten Katia Wagners reportagebok Alexandramannen gavs ut första gången för 13 år sedan. I en omfattande ny ljudboksproduktion framförs berättelser och vittnesmål från några av de 58 målsäganden i fallet av flera inläsare. Lo Kauppi är huvudinläsare. Släpptes 7 juni i alla ljudboksappar.

Eleonore Holmgren debuterar med varm roman om oväntad vänskap

Jag kan se hur fascinationen för goda berättelser och lusten att skriva löper som en röd tråd genom mitt liv. Jag började sluka böcker så snart jag lärt mig läsa och var stammis på biblioteket. Jag tyckte att uppsatsskrivning var det bästa som fanns. Av en slump blev skrivandet på allvar när jag som femtonåring fick frilansjobb på en lokal tidningsredaktion i Tierp.

Torbjörn Flygt får Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium 2021

Svenska Akademien har tilldelat Torbjörn Flygt Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium för år 2021. Priset utgår ur Stiftelsen Eric och Ingrid Lilliehööks fond och tilldelas växelvis författare, översättare och bibliotekarier. De senaste årens mottagare har varit Mikael Johansson (2017), Linnea Axelsson (2018), Erik Carlquist (2019) och Lena Biörnstad Wranne (2020).

Jila Mossaed kommer till Litteraturfestivalen på Mårbacka

Litteraturfestivalen på Mårbacka kommer i år att uppmärksamma att det är 100 år sedan kvinnor i Sverige tilläts rösta för första gången. Vid sidan av författarsamtal kommer programmet också att innehålla poesistafett, seminarier och högläsning, samt skrivarverkstäder för barn och vuxna.

Hört & läst 8 juni

🏆 HedradBokhandlare. På nationaldagen fick Christoffer Palmer, Höganäs bokhandel, ta emot utmärkelsen Årets höganäsare. Juryn lyfter fram de framgångsrika författaraftnarna och konstaterar: ”En bokhandel befrämjar det kulturella klimatet i kommunen och utgör en viktig del av kulturutbudet.” (Helsingborgs Dagblad)

🎙️ PodMeUppköp. Schibsted ökar sin ägarandel i podcastplattformen PodMe från 48,5 till 91 procent.

Skådespelaren Omar Sy om säsong 2 av Netflix-serien Lupin

Först ”En oväntad vänskap”, sedan ”Lupin”. Den franske skådespelaren Omar Sy har charmat publiken över hela världen med sina rolltolkningar. Nu är det dags för säsong två av tv-serien som inspirerats av gentlemannatjuven Arsène Lupin från böckerna av Maurice Leblanc.

Lena Risberg debuterar med humoristisk feelgooddeckare i Stockholmsmiljö

Redan i småskolan skrev jag långa berättelser som min fröken läste och hon uppmuntrade mig att fortsätta använda min fantasi. I skuggan av pandemin våren 2020 fick jag så äntligen tiden att skriva boken jag drömt om. En deckare med inslag av humor, historia, anekdoter och lite matinspiration. Och självklart skulle den utspela sig på mitt älskade Södermalm.

Birgitta Gunnarson debuterar med feelgoodroman

Att jag skulle börja skriva hittepå var lika oväntat för mig själv som det antagligen var för omgivningen, och utan Novellklubben skulle det aldrig ha hänt. Föga anade jag vad som väntade, när jag anslöt mig till den lilla skrivgruppen som tre av mina barn hade startat.

Jag var helt oförberedd på den oerhörda skrivglädje som vaknade.

Hört & läst 7 juni

🏪 Bokhandeltillsalu. Drottninggatans Bok & Bild i Stockholm är lönsam, även om omsättningen sjunkit de senaste åren. Nu har ägarna Åsa och Tomas Kidelius bestämt sig för att sälja. Hittar de ingen köpare stängs bokhandeln i september. (Svensk Bokhandel)

🕊️ Bokhandelsfred. Dispyten mellan bokhandelskedjan Waterstones och förlagsjätten Penguin Random House om krediter är löst.