fbpx

De 100 senaste nyheterna

Här är alla sommarpratare 2019 – många författare till Sommar i P1

Författare som Jonas Gardell, Agneta Pleijel, Jonas Hassen Khemiri och Eija Hetekivi Olsson. Men även många andra på listan över sommarpratarna till ”Sommar i P1” har skrivit böcker.

1959 grundades ”Sommar” i Sveriges Radio på initiativ av den dåvarande underhållningschefen Tage Danielsson. Nu fyller programmet 60 år, och i dag avslöjar programchefen Bibi Rödöö och P1-programledaren Katherine Zimmerman årets sommarvärdar.

Kärnbibeln – ny översättning av Nya testamentet tog femton år

Sverige har fått ännu en ny översättning av Nya testamentet. Efter 15 års arbete kommer nu Kärnbibeln, en så kallad expanderad översättning där ordförklaringar och förtydliganden finns inne i den löpande texten. Utgåvan har också över 400 bilder och kartor insprängda i spalterna.

Harlequin vill filmatisera fler böcker

Harlequin Studios är namnet på en ny satsning från bokförlaget som dominerar romancevärlden. Målet är att nå fler och skapa nya fans genom en rejäl filmkatalog. Harlequins katalog av böcker omfattar över 30 000 titlar som nu ska positioneras bättre för att filmatiseras till film och tv-serier. I ett första avtal med kanadensiska CTV Network ska en serie med över 20 tv-filmer spelas in och sändas i ett ”Harlequin-branded program block”,

PRH köper rättigheter till hundratals böcker om skrivande

I spåren av F+W Medias rekonstruktion har nu Penguin Random House köpt bokutgivningsdelen och tar även över en backlist på över 2000 fackbokstitlar. F+W Books ger ut 120 nya titlar varje år inom en rad olika intresseområden som hantverk, antikviteter, konst och skrivande. Det sistnämnda har varit kopplat till tidskriften Writers Digest som även gett ut hundratals böcker om skrivande.

New York-bokhandeln Strand blir k-märkt trots butikens protester

Bokhandeln Strand Bookstore finns på bottenvåningen av 826 Broadway, New York, ett gammalt nyrenässanshus på elva våningar med kalkstensfasad. Nu har The New York City Landmarks Preservation Commission (LPC) beslutat att skydda byggnaden genom ett så kallat landmark, i princip motsvarigheten till vår svenska k-märkning. Strands ägare Nancy Bass Wyden protesterade mot förslaget och menade att det skulle medföra ökade kostnader och tidsödande administration varje gång bokhandeln vill genomföra yttre förändringar,

220 miljoner kr fördelas till biblioteken

Satsningen ”Stärkta bibliotek” går in på sitt andra år och hela 367 ansökningar kom in till Kulturrådet som nu fördelar 220 miljoner kronor till insatser på folkbiblioteken över hela landet. Regeringen har gett Kulturrådet i uppdrag att genomföra under satsningen under treårsperioden 2018–2020.
”Ansökningarna visar stor bredd och variation,

Svenska läsare byter deckare mot feelgood

Svenska läsare är trötta på ond bråd död – nu vill allt fler hellre läsa något ljust och trevligt. Men än så länge är det mest kvinnorna som har bytt deckarna mot feelgood.

Barnes & Noble-affären klar … eller inte?

Det verkade klappat och klart att amerikanska bokhandelskedjan Barnes & Noble skulle säljas till Elliott Advisors (som äger brittiska Waterstones). Hedgefonden bekräftade till och med att James Daunt, VD för Waterstones, ska dela sin tid mellan London och New York. Men i elfte timmen har nu ytterligare en budgivare blandat sig i leken,

Polyglutt expanderar till Norge

Bilderboksappen Polyglutt som har utvecklats av ILT Inläsningstjänst finns sedan tidigare i Finland och Tyskland. Under varumärket Polylino släpps nu även tjänsten på den norska marknaden. Med Polylino utvecklar flerspråkiga barn både norska språket och sitt modersmål. I tjänsten finns böcker inlästa på upp till 40 språk utöver norska.

Barnes & Noble får samma ägare som Waterstones?

Den amerikanska bokhandelskedjan Barnes & Noble har haft problem i flera år. Enligt Wall Street Journal ska hedgefonden Elliott Management vara på väg att köpa kedjan för 436 miljoner dollar. Elliott köpte för ett år sedan brittiska Waterstones och det spekuleras nu i att James Daunt, CEO på Waterstones,

”Fysiska butiker skapar gåvor”

Under BookExpo i New York sa Dominique Raccah, VD på Sourcebooks (som nyligen fick PRH som delägare) i ett panelsamtal med rubriken The Power of Retail:
– Anledningen till att vi är intresserade av fysiska butiker är att de skapar A) upplevelse, B) impuls och C) gåvor på en helt annan nivå än våra onlinepartners gör”.

Bokrecension: Clifford av Norman Bridwell

En del är stora, andra är små. Hunden Clifford är gigantisk och väldigt, väldigt röd. Fint och försiktigt berättat av Norman Bridwell, som både skrivit och illustrerat den här pärlan för de minsta läsarna.

Volante söker administrativ koordinator

Vill du vara med och bidra till en klokare och roligare värld? Med denna vision som ledord arbetar ett av Sveriges mest spännande kunskapsföretag som både rymmer bokförlag och talaragentur.

Leopard förlag lanserar ny reportageserie i ljudform

I juni lanserar Leopard förlag en ny ljudserie i tre delar. I En timme om världen får lyssnaren följa med till Etiopien, Venezuela och Jemen. Avsnitten utforskar både pågående händelser och aktuella frågor, samtidigt som de blickar bakåt och framåt. Bakom reportagen står journalister med gedigen erfarenhet och kännedom om respektive område.

Annika Sandén får Stora historiepriset

Forskaren och författaren Annika Sandén får Stora historiepriset, som delas ut av Sörmlands museum. Hon har bland annat skrivit böckerna ”Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal” och ”Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600”.

Bokhandelskedjan Indigo minskade försäljningen 2019

Den kanadensiska kedjan Indigo Books & Music (som under 2018 öppnade sin första butik i USA) rapporterar minskad försäljning med 3 procent under det verksamhetsår som avslutades 30 mars 2019. Totalt omsatte Indigo 1,05 miljarder CAD (motsvarande 7,4 miljarder kronor) och en vinst året före på 21,9 milj CAD vändes till en förlust på 36,8 milj CAD (258 Mkr).

Bokrecension: Folk med ångest av Fredrik Backman

Rasande roligt, förkrossande sorgligt och ibland en aning för mycket. Men det finns bara en Fredrik Backman, och få författare har hans förmåga att krossa hjärtan med ett leende och se rakt igenom människor. 

Nextory: Exklusivitet är en farlig väg

Nextory tänker inte börja jobba med exklusivitet. Tvärtom menar Shadi Bitar, VD för streamingtjänsten, att exkludera böcker från försäljningskanaler är en farlig väg.

Ny ljudbok av Dag Öhrlund släpps exklusivt på Storytel

Dag Öhrlund är en av de mest lyssnade författarna i Sverige. Hans nya ljudbok släpps denna vecka endast hos Storytel som även skaffat exklusiv rätt till en av de mest lyssnade barnboksserierna (Kaninen som så gärna ville somna med uppföljare).

Anders Olsson lämnar över med glädje

Han har varit Svenska Akademiens ansikte utåt under det värsta året i institutionens historia. Nu lämnar Anders Olsson posten som ständig sekreterare – efter att först ha sett till att minska sekreterarens makt. ”Om vi hade haft en sådan struktur tidigare hade vi kanske kunnat förhindra en del av krisen”, säger han.

Natur & Kultur lanserar läromedel för hemmastudier

Det nya läromedlet Lärhemma för självstudier har tagits fram av Natur & Kultur. Man har sett en ökad efterfrågan från föräldrar som vill stötta sina barn och från de som själva vill lära sig något nytt. Med Lärhemma kommer privatpersoner få guidning i att välja rätt läromedel utifrån sina behov,

Vårmarknad hos förlagen i Gamla stan

Idag håller nio förlag i Gamla stan, Stockholm, öppet hus kl 15–19. Marknad, tilltugg och signeringar står på programmet.

Nio förlag bjuder in till förlagspromenad idag i Gamla stan. Förlagen bjuder på något att dricka, enklare tilltugg, marknad, mingel, signeringar och författarbesök – i likhet med den julmarknad som de brukar arrangera varje år.

Här tar Bart Moeyaert emot Almapriset

Den belgiske författaren Bart Moeyaert tog på måndagskvällen emot Astrid Lindgren Memorial Award, Almapriset, av kronprinsessan Victoria i Konserthuset i Stockholm. Även kulturminister Amanda Lind var på plats.

Berättarministeriets författarskola låter ungdomar gå igenom hela utgivningsprocessen

För åttonde året i rad har tonåringar från socioekonomiskt utsatta områden genomgått en riktig författarprocess i Berättarministeriets författarskola BM debutant. Nu kan man läsa resultatet i antologin I våra röster finns krafter.

I ett mångårigt samarbete med Bonnierförlagen släpper Berättarministeriet i år sin åttonde antologi fylld av 15–18-åringars berättelser om dagens Sverige men också om en formbar framtid.

Förskolebarnens litteraturpris flyttar in på Bokmässan och får nya partners

Förskolebarnens litteraturpris delades ut för första gången i år. Nu får priset två nya samarbetspartners: Bokmässan och Bok-Makaren AB (förvaltar rättigheterna till Gunilla Bergströms barnboksfigur Alfons Åberg). 

– Att främja barns läsning är verkligen något som ligger Bokmässan varmt om hjärtat. Vi är glada att priset flyttar in på Bokmässan och ser fram emot att ta del av och läsa förskolebarnens favoritbok,

Bokrecension: Små eldar överallt av Celeste Ng

Kan man någonsin äga ett barn? I Små eldar överallt ställs ett litet samhälle på båda sidor barrikaderna när frågan vänds och vrids på. Resultatet är en lite för lång roman om tillhörighet och om hur olika människor ser på sig själva och andra. 

Ola Larsmo får Samfundet De Nios stora pris 2019

Författaren Ola Larsmo får Samfundet De Nios stora pris för 2019. Han får priset för ”ett författarskap buret av sanningslidelse, gestaltningskraft och rättvisepatos”, som motiveringen lyder i ett pressmeddelande från samfundet. Larsmo debuterade 1983 med ”Vindmakaren” och hans senaste roman ”Swede hollow” kom 2016. Han är även verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör.

Caitlin Moran: Om tio år är jag minister

Journalist, författare, feministikon – och kanske blivande politiker. Caitlin Moran har tröttnat på polariseringen och känslan av att leva i ett land drabbat av konstant politisk härdsmälta. ”Om tio år är jag premiärminister. Det är min plan”, säger hon triumferande.

Det är ett skämt – fast ändå inte.

Den brittiska författaren Caitlin Moran har på allvar börjat fundera över om hon inte borde ge sig in i politiken.

HBO-dokumentär om Libris författare Bryan Stevenson

HBO-dokumentären True Justice: Bryan Stevenson’s fight for equality skildrar hur Bryan Stevenson i över tre årtionden har kämpat för de fattiga, fängslade och dödsdömda samt strävat efter att utrota etnisk diskriminering i straffrättssystemet. Hans bästsäljande bok Riggad Sanning blev utsedd till en av årets bästa av bland annat NY Times,

NY Times problem: för många reportrar skriver böcker

Ovanligt många NY Times-reportrar blir författare just nu, skriver Vanity Fair som listar närmare 30 journalister med böcker i pipeline. Exempelvis Sheera Frenkel och Cecilia Kang som fått en miljondeal (i dollar) för en bok om Facebook sprungen ur ett Pulitzer Prize-nominerat reportage. Det har fått redaktionsledningen att gå ut med riktlinjer som bland annat innebär att reportrar ska pitcha sin bokidé till NY Times (som ger ut böcker också) först och att det inte är en självklarhet att en reporter får ledigt för att skriva en bok.

Novellix tar över populära bokstöd

Novellix utökar sin verksamhet genom att bli distributör för ”Svenskt litteraturstöd”, de välkända bokstöden i plåt designade av Jan Landqvist.

– Det är verkligen en ära att föra vidare det här fina projektet som helt går i linje med Novellix ledord: Design och litteratur. Vi ser fram emot att hitta nya forum och hem för dessa omtyckta bokstöd,

Penguin Random House köper 45 procent av Sourcebooks

Sourcebooks, ett av USA:s snabbast växande indieförlag, släpper in Penguin Random House som delägare (45 %). Dominique Raccah, VD och grundare, stannar kvar och löftet är att Sourcebooks (som hon startade 1987 från sitt hem) ska fortsätta vara oberoende. Sourcebooks ger ut över 400 titlar per år, mer än hälften barnböcker,

Regeringen: Ny kraftig höjning av biblioteksersättningen

Författare, illustratörer och fotografer vars verk lånas ut på bibliotek får högre ersättning när biblioteksersättningen nu höjs med 12 öre 2020 och ytterligare 4 öre 2021.

– Våra bibliotek är otroligt viktiga för demokratin, yttrandefriheten och kulturen i hela Sverige och för mig är det självklart att författare,

Katarina Frostenson: ”Det var ett extremt tillstånd”

Hon är mer personlig än någonsin i sin bok ”K”. För första gången efter krisen uttalar Katarina Frostenson sig nu också själv om anklagelserna mot henne, i ett samtal med sin förläggare.

Ända sedan 18 kvinnor pekade ut den så kallade kulturprofilen har den före detta Akademiledamoten och poeten Katarina Frostenson hållit låg profil.

Katarina Frostenson i nya boken: ”Jag är oskyldig”

Katarina Frostenson går till hård attack mot Svenska Akademien och de svenska medierna i sin nya bok ”K”. Hon hävdar att hon och den så kallade kulturprofilen har utsatts för förtal.
”Jag är oskyldig till det som jag har anklagats för”, skriver hon.

Stäng meny