De 100 senaste nyheterna
Bonnierförlagens VD Sara Börsvik – en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor
När Dagens Industri rankar Sveriges 125 mäktigaste kvinnor idag så finns ett namn från bokbranschen med: Sara Börsvik, VD Bonnierförlagen, på 86:e plats.
Ny bok av E L James i Fifty Shades-serien släpps 1 juni 2021
Den 1 juni 2021 släpps Freed, den senaste boken i Fifty Shades-serien av E L James på engelska. Den ska utforska äktenskapet mellan Christian Grey och Anastasia Steel. Det är den tredje och sista boken i trilogin som skildrar relationen ur Greys perspektiv, skriver The Bookseller.
Gunnel Hillås gjuter liv i ett möte mellan en konststudent och en musiker i Istanbul
I sin debutroman Se på månen, se på mig återvänder Gunnel Hillås till 80-talets Istanbul och skildrar en relation med rötter i verkligheten.
Makarna John och Ester Bauer hotades av utpressare
970 bevarade brev från konstnären John Bauer och hans fru Ester Bauer har nu blivit tydda och transkriberade på Jönköpings läns museum. Breven ger en inblick i deras liv och i den tid de levde i, skriver museet i ett pressmeddelande.
Tre skräckskapare nominerade till priset Årets Vagina
Nätverket Vagina Dentata ska dela ut priset Årets Vagina för andra året i rad. I år är en författare, en regissör och en illustratör och barnboksförfattare nominerade.
Roman om Frida Kahlo släpps på internationella kvinnodagen
Idag den 8 mars 2021 släpps en roman om konstnären Frida Kahlo. Boken Frida Kahlo och kärlekens färger är skriven av Caroline Bernard 2019 med tyska som originalspråk och ges ut i svensk översättning av Nona förlag. Den handlar om Kahlos stormiga relation till målargeniet och kvinnotjusaren Diego Rivera.
Eva-Karin Gyllenberg skriver bok om kvinnorna som gick i bräschen
Hängivenheten kännetecknar de kvinnor som Eva-Karin Gyllenberg valt ut till sin bok ”Svenska kvinnliga pionjärer”. Mest gripen blev hon av Amalia Eriksson – polkagrisens skapare.
Hjärnforskaren Hedvig Söderlund debuterar med bok om utbrändhet
För fyra år sedan gick jag på stan och pratade i telefon. Hon jag pratade med frågade hur det var det mig, varpå jag helt oväntat började storgråta. Så pass att en förbipasserande person frågade hur det var med mig.
Jag hade under en längre tid haft ett pressat schema,
Anna Hallberg får Gerard Bonniers lyrikpris 2021 för ”Under tiden”
Det blir Anna Hallberg som tilldelas Gerard Bonniers lyrikpris 2021. Hon får stipendiet på 100 000 kr för diktsamlingen Under tiden.
Söndagstuggare: Sanna Mac Donald om normbrytande ungdomslitteratur
Är den normbrytande ungdomslitteraturen verkligen så normbrytande? Det frågar sig författaren Sanna Mac Donald i sitt gästblogginlägg.
Borde Författarförbundet i Sverige ha 35 000 medlemmar?
Kanske är det ett vägval: ska Författarförbundet vara ett fackförbund eller en folkrörelseorganisation? Just nu: mittemellan.
Amazon ökar marknadsföringen av Prime Video – när kommer vanliga Prime?
Ett av Amazons framgångsrecept stavas Prime. Ett medlemskap som ger fri frakt och gratis ljudböcker, eböcker, musik och film. Nu lanseras Prime i Sverige, till att börja med bara videodelen.
Författaren och ”Hela Sverige bakar”-profilen Birgitta Rasmusson död
Bakboksförfattaren och domaren i ”Hela Sverige bakar”, Birgitta Rasmusson, har avlidit. Det uppger en familjemedlem för Bohusläningen.
Topplista – februari 2021: De mest sålda böckerna i Sverige
Ska vi kalla det för reatopplista? De mest sålda böckerna i Sverige under februari månad 2021 innehåller många titlar från bokrean. Men även några nyheter.
En författare och en forskare får Svenska Akademiens Bernadottestipendium 2021
Svenska Akademien har beslutat tilldela författaren Cecilia Hansson och språkvetaren Katrin Ahlgren Bernadottestipendiet för 2021.
Camilla Läckberg släpper ny bok i april 2021
I april 2021 släpper Camilla Läckberg en ny bok med två kortromaner. Gå i fängelse och Kvinnor utan nåd är två fristående berättelser om hemligheter, svek och att ta makten över sitt liv.
Helen Billinger vill ge sina läsare både gapskratt, tårar och många varma känslor
Helen Billinger debuterade hösten 2020 med den humoristiska feelgoodromanen Pensionat Vänner – En naken skåning på Nicole Publishing.
Ny bok av Mara Lee – uppmanar till ”radikalt medkännande”
Rasismen utövas inte bara ute i samhället – den äter sig in i våra drömmar, begär och litterära texter. Det framhåller poeten och författaren Mara Lee vars nya bok Främlingsfigurer handlar om den makt som utövas genom språket.
Brittiska författarförbund startar undersökning av hybridförlag i UK
Författarorganisationer i Storbritannien är oroliga över förlag som utnyttjar nya författares okunskap och säljer dyra utgivningspaket. Därför har de inlett en granskning av hybridförlag.
Tyska bokhandlar får öppna igen den 8 mars
Medan bokhandlare i England fått besked om att de kan öppna tidigast 12 april fick de tyska bokhandlarna glädjande besked av förbundskansler Angela Merkel på onsdagskvällen: från och med måndag 8 mars tillåts bokhandlare över hela Tyskland att ta emot kunder igen. Med begränsningar som 10 kvadratmeter per kund (upp till 800 kvm,
Premiär för Söderköpings poesifestival i augusti 2021
Den 20–21 augusti 2021 arrangerar Söderköpings bibliotek och Söderköpings Bokhandel poesifestival för första gången.
Edna O’Brien får fin fransk utmärkelse
Den irländska författaren Edna O’Brien, känd för sina kvinnoskildringar, får den franska statens finaste kulturutmärkelse, kommendör av ordern ”Arts et Lettres”.
Nystartade förlaget Prosak satsar på översatt från Polen och Argentina
Vad har Polen och Argentina gemensamt? Patricia Cukrowska och Linnea Rutström ser likheter, och via sitt nystartade förlag Prosak vill de nu få svenska läsare att upptäcka polska och argentinska författarskap.
16 finalister går vidare i Storytel Awards 2021
Över 70 000 röster inkom till Storytel Awards publika omröstning. Nu är 16 finalister utsedda i de fem kategorierna.
Sex barnböcker av Dr Seuss dras in – anses rasistiska
Sex böcker av barnboksförfattaren Dr Seuss kommer inte längre att ges ut till följd av rasistiskt innehåll, uppger Dr Seuss Enterprises som ansvarar för författarens kvarlåtenskap.
Uppsving för rollspel syns på Kickstarter – Daniels bästa råd
Just nu genomför Daniel Lehto en Kickstarter för Sagospelet Äventyr 4.0 och är på väg att nå första delmålet på 50 000 kronor.
Litteraturbanken digitaliserar svensk 1800-talslitteratur
I ett nytt forskningsprojekt kommer det svenska 1800-talets tryckta skönlitteratur att digitaliseras och tillgängliggöras – fritt för alla.
Micha Foss-Ghazarian debuterar med kriminalroman om utanförskap och beroende
Mitt namn är Micha Foss-Ghazarian, en 34-årig teolog boendes i Göteborg som i mars 2021 gör min författardebut med kriminalromanen De som inte syns vilken är tänkt att bli den första delen i en serie av böcker. Jag brinner för etiska och moraliska reflektioner och diskussioner kring vårt samhälle vilka jag till en del försöker belysa i boken.
Lars Landgrens debutroman utspelar sig längs med älven Ljusnan
Jag växte upp drömlös, författardröm inkluderat. Ändå började det skapligt med små impressionistiska porträtt, strax efter förvärvad skrivkunnighet, av den omedelbara omgivningen – verklighet och gåtfullhet i Ljusnans dalgång nu gulnade i någon skrivbordslåda. Därpå en kvalitetsmässig utförsbacke, i kronologisk ordning: tvärt avhuggna dagboksinlägg, usla låttexter, styltig poesi, adjektivstinna essäer,
Kazuo Ishiguro: Vi har alla blivit lite galna
Nobelpriset har inte påverkat Kazuo Ishiguros skrivande, tycker han. Däremot har människors faktaresistens gjort honom självkritisk på ett nytt sätt. I sin nya roman vill han förmedla hopp och till och med optimism.
Grattis Cecilia Åhman – vinnare i Boktuggs Novelltävling 2020
Det dröjde ända till 2021 innan Boktuggs jury enats om en vinnare i novelltävlingen: Cecilia Åhman med bidraget ”Odjuret och skönheterna – en dejtingdokusåpa”.
Amanda Gormans nederländska översättare hoppar av
Den kritikerhyllade Bookerpristagaren Marieke Lucas Rijneveld skulle ha översatt poeten Amanda Gormans verk till nederländska. Men efter massiv kritik mot att en vit person fått uppdraget hoppar hen av, skriver The Guardian.
Bookbeat släpper tyska succéboken Kängurukrönikorna exklusivt i Sverige
Bookbeat har tidigare meddelat att de satsar på egen utgivning i flera länder. En av Tysklands mest populära böcker, Kängurukrönikorna släpps nu exklusivt hos Bookbeat på svenska.
Sarah Waters är huvudtalare på Stockholm Writers Festival 2021
Den 28–30 maj 2021 arrangeras Stockholm Writers Festival, en festival för författare som söker gemenskap och ny kunskap. Föga förvånande blir årets version helt digital.
Söndagstuggare: Karin Herlitz om att väcka läslust hos ungdomar
Karin Herlitz är gymnasielärare i svenska och engelska och ser många fördelar med att låta läsning ta plats i klassrummet.
Jo Nesbø passerar 50 miljoner sålda böcker
Den norska deckarförfattaren Jo Nesbø har passerat 50 miljoner sålda böcker i världen, rapporterar hans agentur Salomonsson Agency, enligt Svensk Bokhandel. Böckerna har också blivit översatta till 50 språk.
Tone Schunnessons roman ”Dagarna, dagarna, dagarna” blir film
Filmrättigheterna till romanen Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson har sålts. Guldbaggebelönade regissören Rojda Sekersöz ska göra långfilm av den.
Bokhandel klassas som ”nödvändig verksamhet” i Frankrike
Frankrikes regering har beslutat att klassa böcker som nödvändiga varor. Det innebär att landets bokhandlare delvis kommer att få hålla portarna öppna, även vid en nedstängning av landet.
Volante söker förläggande redaktör och redaktör
Volante förlag utlyser två nya redaktionella tjänster till vårt kontor i Gamla stan i Stockholm. Vi söker personer som vill hjälpa oss att göra världen lite klokare och roligare.
- Förläggande redaktör (tillsvidareanställning)
- Redaktör (vikariat/projekt)
Ansök gärna så tidigt som möjligt, senast torsdag 11 mars.
Malin och Cilla tänker skildra sin författarresa till utgivning i ny podd
Alla ska ha en podcast. Eller kanske alla ska ha ett rum i Clubhouse trots att nästan ingen har tillgång till appen? Malin Lundskog och Cecilia Andersson är två debuterande författare som startat podd.
Så mycket (eller lite) tjänar författaren när du lyssnar på Storytel
Storytel är som Spotify, författarna får bara 50 öre för en stream. Typ så lät det i veckan. Men är det sant? Ja och nej. 2,29 kr per timme fick förlagen Q4-2020.
Refuserades 32 gånger: Bookerpris-vinnaren Douglas Stuart nu på svenska
Douglas Stuart refuserades 32 gånger – men nu hyllas hans Bookerprisbelönade debut världen över och släpps i dagarna på svenska. Romanen skildrar ett nedslitet skotskt gruvsamhälle, där Shuggie Bain och hans alkoholiserade mor drömmer sig bort, från mobbning, misär och ensamhet.
Eva Frejemon debuterar med roman om kvinnlig kapitulation inför livet
Att vara uppvuxen på 1960-talet i ett snörikt Norrbotten innebar att det inte alls var självklart att bli författare, var det ens ett yrke? Istället blev det studier, arbete som städare, dagmamma och lärare. Barn föddes under tiden jag sprang mellan tvätthögar och dammtussar. Livet trängde sig emellan, år passerade,
”Handmaid’s tale” tillbaka med säsong 4 i april 2021
Säsong fyra av den dystopiska tv-serien ”The handmaid’s tale” närmar sig. Nu släpper Hulu ett premiärdatum och ger en antydan om vad som väntar i den kommande säsongen, skriver E News.
Barnradions bokpris öppnar för anmälningar
Barnradions bokpris 2021 eftersöker böcker för åldern 9–12 utgivna från juni 2020 till juni 2021. Böckerna ska vara svenska skönlitterära original, fristående titlar alternativt första eller andra boken i en serie. Titlarna ska vara anmälda senast 15 mars 2021. Kontakta programledaren Manuel Cubas på manuel@cubas.se för mer information.
44 Mkr i vinst för Norstedts förlagsgrupp 2020 – Storytels investering har betalat sig
Försäljningen av både tryckta och digitala böcker ökade samtidigt som förlaget minskade sina fasta kostnader. Norstedts förlagsgrupp omsatte 458 Mkr med ett rörelseresultat på 44 Mkr, under Eva Gedins första år som VD.
Frida Edman: Bokmässans hemvist i Göteborg är viktig
Det formella beslutet togs i veckan, men redan i oktober började Bokmässan jobba med scenariot hybridmässa 2021. Frida Edman berättar om tankegångarna och nyheterna.
Johanne Lykke Holm och Andrzej Tichý kan få Nordiska rådets litteraturpris
Två Malmöförfattare, Johanne Lykke Holm och Andrzej Tichý, har chans att få Nordiska rådets litteraturpris. Årets svenska kandidater ställs mot nominerade från samtliga länder och språkområden.
Snart premiär på Netflix för Snabba cash
Skriv upp den 7 april i almanackan om du är sugen på Netflix nya satsning ”Snabba cash”. Då har serien nämligen premiär, meddelar strömningsjätten i ett pressmeddelande.
Paul McCartney skriver självbiografi
Det kanske känns som om Paul McCartney redan borde ha skrivit sina memoarer flera gånger om, men faktum är att han nu gör det för första gången.
Bokmässan 2021 blir ett hybridevent – både fysiskt och digitalt
Bokmässan i Göteborg den 23–26 september 2021 kommer att bli ett hybridevent med studiosamtal på Svenska Mässan som direktsänds på Bokmässan Play.
Peter Birro släpper ny bok hösten 2022 – trettio år efter debutromanen
Efter framgångar som manusförfattare till filmer som ”Monica Z” och tv-serier som ”Upp till kamp” och ”Det nya landet” satsar Peter Birro på litteraturen. Hösten 2022 släpper han en ny roman, en barndomsskildring i förortsmiljö.
Byter förlag till The Book Affair: Annakarin Nyberg och Clara Lidström med ny barnboksserie
Författarna Annakarin Nyberg och Clara Lidström väljer bokförlaget The Book Affair för Nu bakar vi, den första boken i en ny serie. De båda har tidigare gett ut åtta barnböcker på Rabén & Sjögren.
Andreas Stenbäck ny VD och koncernchef för Volati AB
Styrelsen i Volati har utsett Andreas Stenbäck till ny VD och koncernchef. Andreas tillträder den 1 maj och efterträder Mårten Andersson som efter sju år begärt att få lämna som VD och i stället fokusera på ordförandeskapet i Volatis två affärsområden Salix och Akademibokhandeln, skriver Volati i ett pressmeddelande.
–
Pascal Engman bildar stiftelse – ska dela ut pris till Årets läsfrämjare
Författaren Pascal Engman vill trygga återväxten bland läsare – efter ett besök på en gymnasieskola tändes idén om en läsfrämjande stiftelse. Första initiativet: stipendium till Årets läsfrämjare 2021.
Kokboksförfattaren Ulrika Davidsson satsar på digital cookalong
Ulrika Davidsson, kostrådgivare och kokboksförfattare (exempelvis Kickstarta med Ulrikas matlådor) gör en satsning på cookalong. Vid tre tillfällen i mars har deltagarna möjlighet att under livesändning laga mat tillsammans med Ulrika samtidigt som de kan ställa frågor som Ulrika besvarar direkt under sändningen.
Lagerhållning nästa pusselbit för Publit i distribution av pappersböcker
För mer än tio år sedan predikade Publit att böcker borde tryckas on demand, en i taget. Ändå lanserar Publit nu en ny tjänst – för lagerhållning av stora och små upplagor.
Här är tio nominerade finalister till Selmapriset 2021
Den 15 april presenteras vinnaren av Selmapriset 2021, Sveriges bästa egenutgivna bok 2020. Men redan nu har man utsett tio finalister.
Inläsare somnade – fel måste rättas i flera talböcker
Inläsare som somnar, saknade kapitel, fel uttal och höga störande ljud. Nu uppmärksammas en rad exempel på fel i talböcker som förmedlas och finansieras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”.
Carola Hansson får Gerard Bonniers pris 2020
Svenska Akademien har beslutat tilldela Carola Hansson Gerard Bonniers pris för år 2020. Prissumman är 300 000 kronor.
Littfest 2021 genomförs digitalt genom satsningen Littfest-tv
Årets upplaga av Littfest i Umeå genomförs som digital sändning. Medverkande och författare kommer att medverka på plats i Umeå, men utan fysisk publik. ”Mingel” och samtal kommer även att äga rum digitalt genom satsningen Littfest-tv.
Beatpoeten Lawrence Ferlinghetti död
Den amerikanske poeten Lawrence Ferlinghetti är död. Han blev 101 år gammal.
Amos Oz anklagas för misshandel i ny biografi – av sin egen dotter
Amos Oz – den israeliska världens kanske största litterära stjärna – anklagas i en ny bok för ”sadistisk” barnmisshandel. Den som anklagar honom är hans egen dotter, Galia Oz, skriver The Guardian.
Hillary Clinton ger ut politisk thriller – kommer hon att sälja bättre än Bill?
Hillary Clinton har skrivit kontrakt med förlaget Simon & Schuster för att ge ut en politisk thriller som utspelas ”i efterdyningarna av politiskt kaos”. Den förra presidentkandidaten skriver boken ”State of terror” tillsammans med författaren Louise Penny, uppger Axios.
Engelska bokhandlar förbereder sig för att öppna igen – 12 april
Det är lätt att glömma att restriktionerna för bokhandlar i många länder är betydligt tuffare än i Sverige. De engelska bokhandlarna fick igår besked om att de kan förvänta sig att få öppna igen från den 12 april.
– Vi är glada att ha ett datum att sikta mot för återöppnandet av bokhandlar i England,
Förvaltningsrätten i ny dom: Lagligt att stänga bibliotek
Beslutet att coronastänga biblioteken i Karlstad den 21 december stred inte mot bibliotekslagen. Det slår förvaltningsrätten fast efter att en privatperson överklagat fritidsnämndens beslut.
Franska regeringen vill ha hjälp att köpa Marquis de Sades Sodom-manuskript
Den har kallats ”den mest orena berättelse som skrivits sedan världens begynnelse”. Nu söker den franska regeringen hjälp från företag för att kunna köpa in originalmanuskriptet till Marquis de Sades ”De 120 dagarna i Sodom”.
Anthony Bourdain-boken Gone bamboo blir tv-serie
Den framlidne kändiskocken och tv-personligheten Anthony Bourdains kriminalroman ”Gone bamboo” blir tv-serie, skriver Deadline. Bourdain skrev boken redan 1997 med en ”lat och lustfylld” yrkesmördare som huvudperson.
Starkt 2020 för Natur & Kultur som gjorde 50 Mkr i vinst
Natur & Kulturs förlagsverksamhet klarade pandemiåret 2020 bra. Rörelseresultatet ökade med 34 Mkr till 50 Mkr. Samtliga förlagsdelar gick bra.
Danska bokhandelskedjan Bog & Idé lanserar egen prenumerationstjänst
Den danska marknaden för digitala eböcker och ljudböcker via prenumerationstjänster är redan överetablerad. Men det hindrar inte bokhandelskedjan Bog & Idé från att lansera en egen tjänst.
Jessica Roseen debuterar med fantasyroman
Att skapa historier har alltid intresserat mig. Från högstadiet började jag skriva ner dem.
En dag var jag väldigt motiverad att skriva men hade inga idéer. Jag satte mig framför ett tomt blad och skrev utan en plan. Det resulterade i en kort novell med fantasysetting och som slutade med en cliffhanger.
Kjell Anderssons hyllningsskiva från boken stoppas på musiktjänster
Ett vinylalbum tänkt att marknadsföra stjärnproducenten Kjell Anderssons nya bok har dragits tillbaka digitalt. Skivan medföljde i begränsad upplaga Anderssons självbiografi ”Ingen går hel ur det här”, där han gör bokslut över sin långa karriär.
Bokrea 2021 med hämtkasse i stället för trängsel – tror på rekord
Förbeställda bokkassar och digital service i stället för trängsel kring täta bokhögar. Det är två av bokhandelns recept för att klara bokrean under pandemin. Volymmässigt är rean lika stor som i fjol.
Låt Bokus bli motorn i en indiebokhandel-franchise-modell
På fredagsmorgonen överraskade Akademibokhandelns ägare Volati med beskedet att de vill börsnotera AKB som ett eget bolag. Boktugg har en idé om hur de skulle kunna skapa intresse även för de fysiska butikerna hos aktiemarknaden.
Stephen King-romanen The running man ska bli film igen
Den dystopiska roman The running man av Stephen King, på svenska utgiven som Den flyende mannen 1988, ska åter bli film rapporterar Deadline.
Galan Årets Selma blir ett digitalt författarmaraton
Flera stora författarnamn deltar i den feministiska galan Årets Selma på Internationella kvinnodagen den 8 mars 2021. I år tar eventet plats på Instagram.
Topplistor: Här böckerna som sålde bäst och mest i Sverige 2020
Den totala topplistan, alla format (inklusive prenumerationstjänster) under helåret 2020. Det här är de mest sålda böckerna alla kategorier.
Hektisk tid för Jens Lapidus med två nya böcker och en tv-serie
En nära framtid där utsatta områden omges av murar. I Jens Lapidus nya roman ”Paradis City” har motsättningarna fullkomligt exploderat.
Storytel tänker nå 2 miljoner abonnenter under 2021 – med fortsatta förluster
Storytel omsatte 2,34 miljarder kronor 2020 och gjorde en förlust på 210 Mkr före skatt. Under 2021 är siktet inställt på att nå 2 miljoner abonnenter och lansera i ytterligare länder. Men med fortsatt underskott.
Volati överväger separat börsnotering av Akademibokhandeln
Idag släppte Volati sin årsrapport. Men den stora nyheten är att styrelsen ska utvärdera en särnotering av affärsområdet Akademibokhandeln.
Bookmark förlag ger ut Billie Eilish personliga fotobok på svenska i maj
Det blir Bookmark som ger ut den svenska utgåvan av BILLIE EILISH, en fotobok kurerad av artisten Billie Eilish själv. Boken släpps som inbunden bok och e-bok 11 maj samtidigt som den engelska originalutgåvan.
Eboken växer mer än vad som syns i Bokförsäljningsstatistiken 2020
Statistiken över bokförsäljningen i Sverige 2020 missar ett område: ebokens kraftiga tillväxt. Enligt rapporten sjönk till och med försäljningen i kronor – men det är inte helt sant.
Yellow Bird har köpt filmrättigheterna till Familjen av Johanna Bäckström Lerneby
Johanna Bäckström Lernebys Familjen var en av de mest sålda fackböckerna 2020. Nu har filmrättigheterna sålts till Yellow Bird.
Insikter om bokförsäljningen i Sverige 2020
En av tjugo inbundna böcker säljs på bokrean. Fysisk bokhandel tappade en femtedel av försäljningen. Digitala böcker står för mer än hälften av de större förlagens intäkter.
2020 ett förlorat år för fysisk bokhandel – som ändå visar styrka
Den fysiska bokhandeln tappade en femtedel av försäljningen 2020 jämfört med föregående år. Men Bokhandlareföreningens ordförande Maria Hamrefors är övertygad om att kunderna återvänder efter pandemin.
Glädjesiffror i ny rapport: Bokförsäljningen ökade med 8,7 procent 2020
Bokförsäljningen ökade med hela 8,7 procent (384 Mkr) under 2020. Sålda exemplar + 21,5 procent. Sådana siffror har bokbranschen inte sett sedan åren efter bokmomssänkningen 2002, visar årets rapport över Bokförsäljningen 2020.
Bokförsäljningen 2020: Pandemin – ett rejält lyft för bokbranschen
Ett exceptionellt framgångsrikt år. Så sammanfattar bokbranschen det gångna året – om man ser till helheten. Försäljningen har gått upp med 8,7 procent vilket är något av ett rekord.
Stjärnorna klara för filmatiseringen av Sally Rooney-boken
Nu står det klart vilka skådespelare som medverkar i den efterlängtade filmatiseringen av Sally Rooneys debutroman ”Samtal med vänner”. Alison Oliver, Joe Alwyn, Sasha Lane och Jemima Kirke kommer att spela de största rollerna, skriver The Guardian.
Bokmässan får kritik av barnboksförlag för seminarieprogram
Flera barnboksförlag är kritiska till det utrymme som barn- och ungdomslitteraturen får i årets seminarieprogram på Bokmässan, skriver Svensk Bokhandel. Av årets 150 seminarier är 15 avsatta till barn- och ungdomslitteratur.
Manushjälpen hjälper författare lyfta sina berättelser
Lektörsläsning, språkgranskning och översättning är några av de tjänster som Manushjälpen erbjuder. Kunderna är både debutanter och etablerade författare.
Emil Maxén tar över som illustratör för Nelly Rapp – alla 20 böcker ges ut på nytt
Martin Widmarks populära barnboksserie Nelly Rapp får ny kostym. Illustratören Emil Maxén tar över efter Christina Alvner.
Anette Nyberg skriver feelgood om relationer och företagande
Relationsromanen Som om ingenting hänt är starkt inspirerad av Anette Nybergs yrkesliv som småföretagare och före detta caféägare.
Hedengrens Bokhandel flyttar – bjuder in till ”Sista bokrean på Stureplan”
Hedengrens Bokhandel har legat på samma plats i Sturegallerian i 120 år, men nu är det slut. Idag meddelade den anrika bokhandeln att årets bokrea blir en flyttrea.
Hoi Förlag lanserar sin utgivningsmodell på den danska bokmarknaden
Hoi Förlag började ge ut böcker på danska i Danmark redan 2017. Men det är först i år som man lanserar sin utgivningsmodell på allvar.
Littfest 2021 satsar på Norrland
Med fokus på Norrlands litteratur släpper Littfest nu namnen för årets festival. Elin Anna Labba, Karin Smirnoff och Annika Norlin är några av dem som kommer att medverka.
Anna Karolina Larsson: Ju mer kreativa vi är desto bättre mår vi
Med boken Skaparglädje vill konstnären Anna Karolina Larsson väcka människors skapande genom enkla övningar och inspirerande tips.
Över en miljon kronor i prispengar från Samfundet De Nio
1,1 miljoner kronor fördelas mellan nio pristagare när Samfundet De Nio delar ut Stina Aronsons pris, Karl Vennbergs pris, De Nios Vinterpris och ett översättarpris.
Lydia Sandgrens Samlade verk såld till brittiska Pushkin Press
Augustprisvinnande Samlade verk av debutanten Lydia Sandgren har hittills sålts till fjorton utländska förlag. Senast i raden är de engelska rättigheterna.
Nypon och Vilja förlag rekryterar Alle Eriksson som ny förläggare
Alle Eriksson går från frilans till att jobba som förläggare för Nypon och Vilja förlag.
Allt fler söker översättningsstöd från Kulturrådet
Under 2020 ökade antalet ansökningar om översättningsstöd med 30 procent jämfört med året innan. Kulturrådet höjer därför budgeten för bidraget till översättning av svensk litteratur och dramatik med 1,5 miljoner kronor.
Av de över 500 ansökningar som kom in 2020 beviljades 351 översättningar till 47 språk med 6,7 miljoner kronor.