De 100 senaste nyheterna

Linda Säresand blir permanent VD för Norstedts förlagsgrupp

🧗‍♀️ Permanentad. När Eva Gedin för drygt ett år sedan meddelade att hon skulle lämna VD-posten i Norstedts förlagsgrupp fick Linda Säresand i uppdrag att hitta en ny vd. Hon utsågs själv till tillförordnad VD den 1 maj 2023. Nu står det klart att det formaliseras och hon får rollen permanent,

SPONSRAT INLÄGG

Litteraturens system hotas av ”överutgivning”

Bokbranschens ekosystem är beroende av olika stödsystem. Gemensamt för båda är att de byggts för färre titlar, färre författare och färre förlag. Nu stresstestas de och frågan är hur vi utvecklar dem för att klara en framtid med tiotusentals aktiva författare.

”Vi har en överutgivning av böcker.”

Peder Claesson debuterar med HILMA PÅ TORPA – Personlig vän med alla spöken

Jag heter Peder Claesson och blir i slutet av året 70 år, kommer ifrån Borås men bor sedan några år i Träslövsläge (även kallat Läjet) söder om Varberg. Debuterar som författare med boken Hilma på Torpa – Personlig vän med alla spöken. Har sedan tonåren var intresserad av släkten och historia och började då att forska.

Kobo lanserar nya läsplattor med färgskärm i Sverige

Det har snackats om läsplattor med E Ink och färgskärm i åratal. Flera mindre tillverkare har släppt modeller men nu kommer Kobo med två nya modeller som öppnar upp för färg i eböcker. Den 30 april ska de finnas hos svenska återförsäljare.

SPONSRAT INLÄGG

Därför är det en sjöjungfru i Bokmässans logotyp

🧜‍♀️ Sjöjungfruläsare. Den läsande sjöjungfrun syntes först som illustration i den första bok som trycktes i Sverige 1483. Vid bokens jubileum 500 år senare, 1983, valdes sjöjungfrun som symbol för festligheterna.
Två år senare, 1985, letade Bokmässans grundare Bertil Falck och Conny Jacobsson efter en logotyp för den första mässan.

Joyce Carol Oates får nya The Mermaid Award – kommer till Bokmässan 2024

💐 Bokmässanpris. Inför Bokmässans 40-årsjubileum presenteras ett nytt årligt litterärt pris – Sjöjungfrun (The Mermaid Award på engelska). Första mottagare är författaren Joyce Carol Oates, vars gripande skönlitterära verk har berört svenska läsare på ett djupt och betydelsefullt sätt.
– Jag är djupt tacksam för denna vackra utmärkelse från en av de mest firade europeiska bokmässorna –

SPONSRAT INLÄGG

Anna Ahlund: Jag tror på den mänskliga hjärnan och handens magi

Författaren Anna Ahlund skriver om aktuella och utmanande ämnen för unga läsare. Med ärlighet och trovärdighet utforskar hon tonåringars liv, identitet och sociala dynamik. Det är också frågan om ungas läskunnighet som engagerar henne nu. ”Den aktör som inte tar det på allvar nu måste vara rejält ignorant”, säger hon.

SPONSRAT INLÄGG

Översättaren Meta Ottosson tilldelas Elsa Thulin-priset 2023

🏆 Prisad. Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund meddelar att Elsa Thulins översättarpris 2023, för framstående översättargärning, tilldelas Meta Ottosson. Meta Ottosson har sedan 1975 varit verksam som litterär översättare från engelska och tyska till det svenska språket. Hon har översatt drygt 130 titlar av bland många andra Jenny Diski, Gitta Sereny,

Här är de tre finalisterna till Selmapriset 2024

Selmapriset 2024 är en hyllning till egenutgivna böcker har nu plockat ut tre finalister: Jan-Erik Larsson med Sång ur Skuggorna”, Sölve Dahlgren med Frisparkad och Mats I Lundgren med Den Osynlige Tjuven.

Anna Jansson hedras med Livstid-priset för sitt författarskap

Nora Deckarfestival har hållits för andra året och det nyinstiftade priset Livstid, som uppmärksammar en författares livsgärning, delades ut till Anna Jansson. Sedan debuten 2000 har hon gett ut 83 böcker, enligt författarens egen färska kontrollräkning. Men någon bok om romersk renässans blir det inte, trots en enorm research.

Christoffer Orcander debuterar med Främmande kläder

Min debutroman skulle getts ut redan för två år sedan, men ett mediadrev och en rad oriktiga uppgifter fick mitt förlag att backa och avbryta utgivningen. Leif GW muttrade att mitt författande var ”ytterst olämpligt” från en nedsutten soffa i TV4:s nyhetsmorgon. Men han hade blivit serverad oriktiga uppgifter om hur och när boken skrevs.

Norska Beat levererar till Arabookverse i Egypten

👨‍💻 Whitelabel. Beat Technology har fått sin första kund i MENA-regionen. De ska leverera sin D2C-plattform för eböcker och ljuböcker till Kairo-baserade Arabookverse som har kunder i Mellanöstern, meddelar de inför Bokmässan i Abu Dhabi (29 april – 5 maj). Med Beats teknologi och Arabookverses lokala studior och katalog med 11 000 titlar vill man nå över 400 miljoner arabisktalande globalt.

Liljestrand slår tillbaka mot Mats Malm

Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, har klargjort att Tidöpartiernas pågående arbete för att inrätta en svensk kulturkanon inte är något för Akademin. Det är något kulturminister Parisa Liljestrand (M) ställer sig frågande till.

Peter Bergting: Jag tror man föds till författare

Författaren, serietecknaren och illustratören Peter Bergting drivs av ”något inre” i sitt skrivande. Han har sett många dåliga exempel på AI-genererade bilder, men konstaterar att vi redan använder AI utan att tänka på det och måste lära oss leva med det.

”Svensk smal kanon” – inget för Akademien

En nationell kanon sätter ideologi framför litteraturens egen kraft – det framhåller Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Där slår han fast att Akademiens uppgift är en helt annan än att ”renodla svenskheten”.

Lisa Bjärbo: Varje dag tänker jag på hur lite dagens unga läser

Lisa Bjärbo är i redigeringsfasen av två bokprojekt, tycker om alla bokformat men vill prioritera den inbundna boken. Hon skildrar ofta unga människors liv och utmaningar i sitt författarskap och oroar sig för konsekvenserna för samhället när läsningen hos unga minskar, och det är svårare att nå ut med ungdomslitteratur.

Louise Strömberg debuterar med Där vildblommorna växer

Jag brukar se tillbaka och tänka att mitt liv fick sin stora början när jag trodde att det höll på att ta slut.

2012 blev jag allvarligt sjuk i min sköldkörtel och medföljande depression. Något som jag då trodde skulle bli min död, blev istället min stora vändpunkt.

Kerstin Bergman: Jag har alltid älskat fysiska böcker

Få har sådan koll på deckargenrens puls som Kerstin Bergman. Nu delar hon sin tid mellan Skånska Deckarmässan och skrivretreat och försöker hinna med det egna deckarförfattandet. Böcker i tryckt format är viktigt för henne, men nu är det något helt annat än deckare hon läser.

Printz Publishing rekryterar två nya förläggare

Printz Publishing har hittat en och en halv ersättare för Christoffer Holst. Det blir Anna Hirvi Sigurdsson från Piratförlaget. Och dessutom Jennifer Lindström på Norstedts som kommer att jobba mer med Printz Publishing än hon redan gör.

Per Anders Borius debuterar med ”En flanörs betraktelser: Män och andra märkligheter”

Att skriva är en livsuppgift för mig. Mitt samlande och plitande har pågått ända sedan småskolan. En flanörs betraktelser blev till i ett av mitt livs många vägskäl. Min far gick bort och jag blev plötsligt äldst i familjen. Gud knackade på dörren och jag öppnade den på glänt. I samma veva fick ”metoo”-rörelsen mig att fundera både på mig själv som man och på andra män som män;

Storytels ersättning till förlagen sjönk i Q1-2024

🎧 Ljudboksroyalty. Storytels bruttoersättning per timme till förlagen sjönk från 4,76 kr/h (Q4-2023) till 4,61 kr/h (Q1-2024). Förlag med standardavtal får 50 % av denna ersättning, alltså ca 2,31 kr/h under första kvartalet. Det är dock fortfarande högre än Q1-2023 då standardsersättningen landade på ca 2,15 kr/h. Hur mycket författaren får av denna summa beror på avtal,

Barnboksmässan i Bologna 8-11 april 2024

Mässa. Barnboksmässan i Bologna samlar 1 500 utställare från över 90 länder, den 8-11 april. Med mer än 600 evenemang, inklusive BolognaBookPlus och Bologna Licensing Trade Fair/Kids, är mässan en av de stora internationella mässorna och kanske den viktigaste för de som jobbar med barnböcker. Det är 61:a gången mässan arrangeras.

Skrev dikt om sin egen död – innan han dödades

“If I must die/then you must live/to tell my story/to sell my things”.
Strax innan Refaat Alareers 14:e födelsedag undertecknades Osloavtalet, som gav palestinierna självstyre i Gazaremsan. Men den israeliska ockupationen kom att färga hela hans liv.

Topplista mars 2024: Barnböcker

Bokrean sätter sin prägel även på listan över de mest sålda barnböckerna i mars 2024. Minns ni klassikern Gruffalon av Julia Donaldson? Den var tvåa efter IJustWantToBeCool.

Åsa Beckman övervann känsla av pappasvek

”Nepo babies” – visst, men också tassande barn som tidigt lär sig parera sina författande föräldrars mörker. I nya boken ”Kulturbarn” gör Åsa Beckman upp med en gammaldags författarroll och sitt eget medberoende.

Miriam Grandin debuterar med Prickar

Efter att ha skaffat en ny laptop, började jag en dag skriva, bara för att det var kul. Inledningen kändes feelgood, en genre jag älskar, så jag fortsatte, och snart bad jag min syster läsa. ”Du måste ge ut detta!” sa hon. Tänk att det blev så till slut! 

Boken 

Boom för skräck som genre – och tema i andra genrer

🧟‍♂️ Horrorboomers. Skräckgenren upplever en försäljningsboom och 2023 blev rekordår på den brittiska bokmarknaden med en ökning på 54% till 7,7 miljoner pund. Nielsen BookScan noterar att skräckgenren också blivit populär i andra litterära kategorier, skriver The Bookseller. London Book Fair visade på en trend med skräckteman,

Hoi Publishing vill få in 6,5 Mkr via nyemission

📈 Nyemission. Hoi Publishing, som nyligen slutförde köpet av Ekström & Garay, höll idag extra bolagsstämma där man fattade beslut om att genomföra en företrädesemission om högst 17 868 798 nya B-aktier. Med teckningskursen 0,40 kr skulle en fulltecknad emission ge 7,15 Mkr före emissionskostnader vilka beräknas uppgå till runt 0,6 miljoner.

Michael le Mahieu debuterar med Wodahs Rorrim och änglarnas resa

Man kan säga att mitt skrivande har fungerat som ett experiment. Ett sätt att ännu mer lära känna sig själv. Idén om att skriva något har funnits under en längre tid och jag har alltid känt ett brinnande behov av att uttrycka bilder och berättelser. Egentligen kanske mer som ett filmmanus.

23 nya japanska (!) ord i Oxfords engelska ordbok

📘 Låneord. Oxford English Dictionary har adderat 23 japanska ord, rapporterar The Guardian. Mer än hälften är relaterade till matlagning men även ordet Kintsugi, som är ett allt populärare sätt att laga trasig keramik, finns med. Bra att känna till i bokbranschen är Isekai, en japansk genre inom fantasy fiction som innefattar en karaktär som transporteras till eller återföds i en annan,

Spotify lanserar video-kurser i Storbritannien

👩‍🏫 Kursändring. Det är inte bara ljudböcker som finns på Spotifys radar. Techcrunch rapporterar om en ny satsning på videokurser som till att börja med släpps på den brittiska marknaden. Utbudet sträcker sig från musik till Excel och sägs ligga någonstans mellan Youtube, Masterclass och LinkedIn Learning. Betalmodellen är freemium där de två första lektionerna är gratis och därefter får man köpa hela (pris 20-80 pund,

Malin Persson Giolito: Brott är mänskligt

Malin Persson Giolitos novellsamling handlar om människor som försöker göra det enda rätta men som blir brottslingar i lagens bemärkelse.
– Brott är ju mänskligt beteende – också. Det ville jag skildra, säger hon.

Kajsa Rosenblad debuterar med BLODROSEN – Syskonen Dellgrens äventyrliga tidsresor

Jag heter Kajsa Rosenblad och har den stora glädjen att debutera skönlitterärt med en barnbok. Blodrosen är den första fristående delen om syskonen Dellgrens äventyrliga tidsresor. Det är också den osannolika historien om en delvis sann historia som utspelade sig på 1940-talet i Brännarp där min farmors far startade en liten syltfabrik.

Harvard tar bort bok med människoskinn

Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame”.

Annika Estassy: Lust är vad som får mig att skriva

Annika Estassy håller som bäst på att färdigställa sin nästa bok, en roman som kommer till hösten. Hon ser gärna sina böcker i alla möjliga format, men har som läsare en favorit. Läs om branschfrågan som engagerar henne, hur hon använder AI och vilka böcker hon inte kan glömma.

Cecilia von Perglas debuterar med Systrar i krigets spår

Tanken att skriva ner min mormors otroliga och dramatiska historia har funnits där hela mitt vuxna liv. Men hur skulle jag omvandla visionen till verklighet? Tack vare en skrivarkurs med handfasta tips och en lektör som gav massor av pepp vågade jag långsamt tro på drömmen. Researcharbetet kom igång, jag reste i mormors fotspår och läste brev skrivna av kvinnor mitt under brinnande krig.

Ånge Bok- och Pappershandel söker ny ägare

📚 Till salu. Ånge Bok- och Pappershandel skriver på sin Facebooksida: ”Vår fina bokhandel vill ha nya ägare. Det är dags för oss att släppa taget och låta andra ta över.” Bokhandeln är lönsam, säger Göran och Anna-Lena Fjellström till P4 Västernorrland. Senaste bokslutet (2023) bekräftar detta med en omsättning på 1,9 Mkr och ett rörelseresultat på +295 tkr samt en outnyttjad checkräkningskredit.

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.

Dags att nominera Årets läsfrämjare 2024

🏆 Årets läsfrämjare delas årligen ut av Pascal Engmans stiftelse sedan 2021 och belönar insatser för att främja läsning och läsförståelse bland Sveriges ungdomar. Mottagaren tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor.
– Vi hoppas inte bara uppmärksamma viktiga insatser utan också inspirera fler att engagera sig i läsfrämjande verksamheter.

Mariann Svensson debuterar med Svår insomni – ett tufft liv att leva

Jag är numera pensionär. Barndomen tillbringade jag på en liten skogsgård i Småland. Här läste jag på Hermods och gick senare på sjuksköterskeskola. Jag har jobbat som sjuksköterska, distriktssköterska och vårdlärare. 

 Jag är gift, har två barn och tre barnbarn. Jag bor i ett hus med stor trädgård och växthus.

Gunnar Weber debuterar med Ett litet ekollons äventyr

Jag är född i Räppe i Småland på 1950-talet, men bor idag i Halmstad. Räppe var vid den tiden en liten by med lanthandel, stärkelsefabrik, lådfabrik och byskola. Dessutom fanns det en ångbåt som gick i trafik längs Räppe kanal. Lådfabriken med ångmaskin och kanalångaren var spännande för en liten grabb,

Brita och Henrik Sylvén debuterar med Välgörande våld

Vi tycker själva att det är ett mindre underverk att vi fått till denna bok – lite i stil med våra fem barn. Det har varit en lång process som pågått parallellt med arbeten och livets alla utmaningar i övrigt. Inte minst livet i en stor familj – många viljor och mycket känslor.

Mia Helge debuterar med Genomlevare

Jag är en seniorsocionom till yrket som skrivit mycket i jobbet under alla år. Det lustfyllda skrivandet har vilat tills jag för några år sedan fann mina genomlevare i en trolsk miljö i södra Dalarna. Att få skriva för egen skull är befriande kul, det blev en hel roman, den första av tre i en serie om Wänbo herrgård.

Patrik Wahlén föreslås till ny styrelseordförande för Bokusgruppen

Valberedning. Bokusgruppen (där Bokus och Akademibokhandeln ingår) får en ny styrelseordförande vid stämman i maj då Mårten Andersson avböjt omval. Valberedningen, där huvudägaren Karl Perhagen (49,7 %) ingår, föreslår att bolagets näst största ägare Patrik Wahlén (24 %) blir ny ordförande. Han är även grundare av, och styrelseordförande i, Bokusgruppens tidigare ägare Volati.

Udda jobb: Högläsare på Stockholms Central under Världsbokdagen

👁️‍🗨️ Högläsning. Bokhandlareföreningen erbjuder ett tillfälligt gig: ”Det är inte alla som har fattat hur underbart det är med högläsning. Nu vill vi att du som älskar din egen röst och blir glad över att se hur en bok kan landa hos lyssnaren ska hjälpa oss. Som bonus får du i realtid se hur högläsning främjar fantasin,

Adlibris öppnar bokhandel i Uppsala

Efter sommaren öppnar Adlibris en bokhandel i Uppsala. Sedan tidigare har nätbokhandeln två fysiska butiker, i Stockholm och Göteborg. Valet av Uppsala motiveras med stadens storlek och attraktiva läge och affärsområdeschef Cecilia Held utesluter inte fler fysiska bokhandlar i framtiden.

Bokförsäljningen räcker till heltidslön åt 500 författare

Royalties från den svenska bokförsäljningen räcker räcker till minst 500 heltidstjänster – med en månadslön på 38 000 kr – som författare eller illustratörer. Rent statistiskt. Men eftersom royalties fördelas ojämnt och på tusentals upphovsmän blir det i realiteten färre än hundra.

Hur många författare kan leva på sitt författarskap?

Hjärtans fröjd-priset 2024 till Linda Jones

💝 Pristagare. Linda Jones tilldelas Hjärtans fröjd-priset 2024 för ungdomsromanen De tar allt ifrån mig. Romanen, som utforskar ungdomsliv i Norrland, belönas för sin ärliga skildring och personliga språk. Det renodlade ungdomsbokspriset är instiftat av Region Blekinge. Prissumman är 40 000 kronor. Dessutom ingår ett klassbesök på en skola i Blekinge.

Nextory justerar systemet efter klagomålen

🎧 Obegränsad. Boktugg skrev om kritiken mot Nextory i februari då ett flertal användare blivit avstängda för ”otillåten användning”. Några ansåg sig felaktigt anklagade och anmälde till Konsumentverket (som nu tagit emot 38 anmälningar om oskäliga avtalsvillkor).
– Det har också drabbat ett antal vanliga användare, tyvärr.

Sara Lundin debuterar med Ilse och istiden

Mitt namn är Sara Lundin och jag är författare och illustratör till Ilse och istiden. Jag föddes i Småland och växte upp i de småländska skogarna men är idag bosatt längs den sörmländska kusten.

Redan som liten började mitt intresse för litteratur, språk och illustration att växa och det ledde i sin tur till att jag valde att bli lärare i bland annat svenska,

Magnus Ernströms bok om Bosnien-kriget blir tv-serie

🎥 Filmatisering. ”A Life’s Worth”, en teveserie i sex delar baserad på Magnus Ernströms bok om Bosnienkriget på 1990-talet, ska produceras av Yellowbird, Arte France och Viaplay. Serien, som skildrar den svenska FN-bataljonens svåra uppdrag, är skriven av Mona Masri och Oliver Dixon, med Ahmed Abdullahi som regissör. I rollerna ses bland andra Edvin Ryding och Johan Rheborg.