De 100 senaste nyheterna

Amazon väcker förhoppningar i bokbranschen

Skärpt konkurrens för nätbokhandeln och redan hårt trängda fysiska boklådor. Det tros bli följderna av amerikanska Amazons nya svenska sajt.
Samtidigt väcks hopp om att den globala nätjätten ska sprida svenska titlar över världen.

Jonas Gardell: ”Amanda Lind måste avgå”

Den senaste tidens debatt kring hur de svenska coronarestriktionerna slår mot kulturbranschen fortsätter, och nu höjs allt fler kritiska röster mot kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Sommarserien 2020 – Claes Ericson: Det har varit vårt bästa andra kvartal hittills

Bookmark förlag har ett gott halvår bakom sig, tack vare en ökad utgivning och en lyckad lansering av Sarenbrants senaste. Förlagschef Claes Ericson är nöjd.

Vi rullar in i den sista sommarmånadens första vecka med full fart. Idag får Claes Ericson ge oss en inblick i läget på Bookmark – som ser ljusare ut än för många andra vi har läst om den här sommaren i Boktuggs sommarserie.

Nytt franskt förlag tror på abonnemangsmodell för fysiska barnböcker

Éditions Lulee heter ett förlag startat av Julie Galodé som tänker förlita sig på prenumerationer för att sprida barnböcker till kunder. En ny box varje månad ska förutom en åldersanpassad bok även innehålla en 3D-figur i papper kopplad till huvudpersonen i boken samt någon form av pyssel. Julie har jobbat på Éditions Galodé sedan 2012.

Dystopiklassikern: Tidsmaskinen (1960)

Revolutionen från underjorden i HG Wells klassiska tidsereseroman ”Tidsmaskinen” från 1895 går att spåra fram till i dag, när klasskrig på film boomar med ”Joker” och ”Parasit”.

Åsa Linderborg: ”Det var ett katastrofalt år”

Nu kommer ”Året med 13 månader”, baserad på Åsa Linderborgs dagboksanteckningar. Om ett dramatiskt år för henne – och i samhället.
– Det året har definierat mig i grunden. Jag kommer aldrig säga ”åh vad glad jag är att jag gick igenom det där”. För det är jag inte.

TV-serie baserad på alternativa Hillary Clinton-boken Rodham på gång

Strömningstjänsten Hulu arbetar nu med en ny dramaserie om Hillary Clinton. Serien baseras på Curtis Sittenfelds roman ”Rodham”, som tar med läsarna in i en alternativ verklighet där den tidigare utrikesministern och presidentkandidaten aldrig gifte sig med Bill Clinton, och i stället levde sitt liv som singel.

Dataintrång hos Wattpad drabbade 271 miljoner konton

Läs- och skrivplattformen Wattpad har drabbats av ett dataintrång i juni där hackare kommit över en databas med bland annat namn, födelsedatum, epostadresser, användarnamn och en del annan information. Wattpad har tvingat alla användare att byta lösenord på sajten och uppmanar dem att ändra på andra sajter ifall de använt samma lösenord (något som säkerhetsexperter avråder från!).

Fredrik Hultin debuterar med thriller som utspelar sig på Gotland

Thrillerserien om Adam Ek har pockat på och velat bli skriven de senaste fem åren. Och till sist hade jag inget val längre än att sätta mig och skriva första delen i serien som utspelar sig på Gotland där jag är uppvuxen.

Jag har jobbat som skribent och copywriter hela mitt yrkesliv men det är först nu jag tagit steget att med skräckblandad förtjusning debutera och publicera något i mitt eget namn.

Bonnier Books UK ger ut novellsamling om Black Lives Matter

Antologin 500 Words: Black Lives Matter innehåller noveller skrivna av barn i åldern 5–13 år. Novelltävlingen ”500 words” har anordnats i tio år av Virgin Radio, och i år kom nära 6 000 bidrag in på temat Black Lives Matter. Boken innehåller åtta utvalda noveller och kommer ges ut av Bonnier Books genom imprintet Studio Press i september 2020.

Hanna Bergenkull debuterar med sömnbok för barn

Det finns en hel del böcker om sömn och att gå och lägga sig som vänder sig till barn i kategorin 3-6 år, men det finns ytterst få böcker i ämnet för de yngsta barnen. Som sömncoach pratar jag dagligen med föräldrar till små barn som upplever små eller stora problem med sömnen.

The Guardian ska skära ner på bokrecensioner

Mediahuset The Guardian drabbas hårt av covid-19-pandemin och räknar med att intäkterna minskar med 25 miljoner pund (283 Mkr). Ett sparpaket på 180 tjänster, varav 70 på redaktionen, presenterades i veckan.
En del i det är också att The Guardians Saturday Review-sektion läggs ner vilket fått författare och andra i bokbranschen att protestera,

Bokmässan i Frankfurt får drygt 40 miljoner kronor i statligt stöd

”Neustart Kultur” kallas det bidrag som tyska staten har infört för att stötta den kraftigt coronadrabbade kulturen. Av totalt 1 miljard euro är 4 miljoner euro (ca 41 miljoner kronor) öronmärkta för Bokmässan i Frankfurt. Pengarna kommer bland annat gå till att sänka monterkostnaderna för deltagande förlag med 20 till 50 procent,

Resa i läsfåtöljen: Bodil Malmstens Finistère

Prunkande rosor, disiga landskap, franska kindpussar och byråkrati, och så tidvattnet som kommer och går. I böckerna om Finistère skildrar Bodil Malmsten en vardag med skrivande och trädgårdsarbete i västligaste Frankrike.

Norska förlag i budgivning om svensk debutant

Lydia Sandgrens nära 700 sidor långa debutroman Samlade verk har väckt intresse i Norge. Tre förlag lade bud på rättigheterna, och Strawberry gick segrande ur kampen och planerar att släppa den norska översättningen våren 2021. Lydia Sandgren är född 1987, är utbildad psykolog och bosatt i Göteborg.

Björn Nilsson debuterar med släktkrönika från Hälsingland

Varje sommar sedan jag föddes så har vi varit i min pappas hemtrakter i Hälsingland. Här träffades släkt och vänner varje sommar. På kvällarna så träffades man över en kopp kaffe och berättade historier från trakten. Ibland så slank det med en spökhistoria. Då gömde jag mig under täcket och hade svårt att somna.

Då släpps Lana Del Reys ljudbok

Den skulle egentligen ha kommit i januari. Lana Del Reys poesidebut har dock försenats gång på gång men nu är ett utgivningsdatum till slut spikat.