De 100 senaste nyheterna

Här är alla vinnarna i Crimetime Award 2020

Crimetime Award 2020 delades ut i fyra kategorier: Sofie Sarenbrant (Årets deckarförfattare), Petter Lidbeck (Årets barndeckare), Peter Mohlin och Peter Nyström (Årets deckardebut) och Håkan Nesser (Årets hederspris).

Bokmässorna i Frankfurt och Göteborg i gemensamt debattinlägg

Dagen innan Bokmässan i Göteborg skriver Frida Edman (Bokmässan Göteborg) och Juergen Boos (Bokmässan i Frankfurt) gemensamt på DN Debatt att trots årets digitala upplagor så är det glasklart: ”Det fysiska mötet mellan människor kommer alltid att vara en hörnsten i ett demokratiskt samhälle – möten är viktiga för att driva verksamheten framåt och för att upprätthålla framgångsrika affärsrelationer.

Barnboksförfattaren Sam McBratney är död

Med den kärleksfulla historien om den stora och den lilla haren, som älskar varandra ”till månen och tillbaka” i ”Gissa hur mycket jag tycker om dig”, skrev Sam McBratney in sig i hjärtat hos många barn och deras vuxna.

Magasinet Boktugg #4 – September 2020

Ett nytt nummer av Magasinet Boktugg. Vi behövde inte resa långt för att hitta författaren till omslagsintervjun – Conny Palmkvist. Dessutom är det premiär för en månadens novell. Och som vanligt massor av bra boktips!

Existentiell oro på årets digitala bokmässa

Kris och oro präglar årets Bokmässa i Göteborg – där författarsamtalen tar upp ämnen som klimatförändringar, klassamhällets återkomst och ekonomin efter pandemin. Mässan är helt digital och gratis för alla att följa.

Olof Lundh i närkamp med Zlatan och Hamrén i ny bok

Som världsstjärna bar han landslaget under många år. Men hur var Zlatan Ibrahimovic som medspelare och lagkapten? I sin nya bok ”Landslaget enligt Lundh” synar fotbollsjournalisten Olof Lundh det senare. Anonymt berättar spelare och ledare om hur Ibrahimovic flera gånger öppet kritiserade och förminskade lagkamrater.

Författaren och journalisten Carina Bergfeldt får egen talkshow i SVT

Journalisten och författaren Carina Bergfeldt blir programledare för en egen talkshow i SVT. Programmet ska sändas på fredagar klockan 21 med start i januari 2021.

”Jag är så vansinnigt glad. Och en smula skräckslagen. Att ansvara för fredagskvällar klockan 21, det blir ju inte tyngre än så. Det bästa jag vet är när människor öppnar upp och vågar visa vilka de är.

Barns läsning: Den viktigaste meningen i larmrapport-rapporten

Varför läser inte ungarna? Varför kan de bara inte lyssna på oss vuxna och läsa så att de får ett ordentligt ordförråd och klarar skolan? Ska vi ta ifrån dem mobiler och datorer? Men viktigast: hur får vi barn att inte bara förknippa läsning med skolan?

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk.

Vimmerby bokhandel hittar ingen köpare – lägger ner i oktober 2020

Sedan hösten 2019 har Vimmerby bokhandel legat ute till försäljning, men man har inte kunnat hitta någon ny ägare. Därför avvecklas bokhandeln den närmaste månaden. Bokhandeln drivs sedan 2009 av Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt.
– Det är jättetråkigt att vi inte kunnat få butiken såld, men vi tog beslutet att sälja för ett år sedan och det har vi stått fast vid,

Gunnar D Hansson och Gösta Linderholm får Ferlinpris

Gunnar D Hansson tilldelas årets Ferlinpris. Han är en svensk litteraturvetare, författare, översättare och poet. Hans diktsamling ”Tapeshavet” från 2017 tilldelades Sveriges Radios lyrikpris 2018 och samma år fick han även Samfundet De Nios stora pris.

Little Nas X ger ut barnbok

Lil Nas X tar nästa steg i karriären. Efter succén med ”Old town road” debuterar han som barnboksförfattare.
Enligt Mashable kommer barnboken ”C is for country” i början av januari nästa år. Det är en alfabetsbok riktad till barn i 3-7-årsåldern, med artisten själv som huvudperson. Med sig på resan genom alfabetet har Lil Nas X en ponny vid namn Panini.

Håkan Ågren debuterar med en bok om fiske

Jag har arbetat som journalist i nästan hela mitt yrkesliv. Vid sidan om mitt vanliga journalistjobb har jag skrivit frilansartiklar om kultur, reportage, noveller, dikter och kåserier. Två gånger har jag vunnit första pris i novelltävlingar, på 70-talet med ”Tranorna flyger mot norr” i tidningen Land och på 80-talet med ”Att leva sitt puzzel” i en tävling anordnad av bland andra Stockholms Stadsmuseum.

Juli 2020 blev en rekordmånad för Nextory

Streamingtjänsten Nextory har haft en bra sommar med 68 procent fler nya användare jämfört med förra året. I juli slog man nytt rekord i antal nya abonnemang. Ljudböcker och eböcker fortsätter växa.

Lasse Söderberg får Sorescupriset

Författaren, poeten, översättaren och essäisten Lasse Söderberg tilldelas Sorescupriset för ”en snart sju decennier lång, oförtröttlig ansträngning att vidga den svenska litteraturens och kulturens gränser”.

Jörgen P Karlsson debuterar med lyriksamling baserad på hans konstverk

Verksam som konstnär och skribent med basen i Karlstad. Text har alltid varit viktigt under mitt liv och redan under skoltiden föredrogs under alla år uppsatsskrivning, där man gavs makten att utforma världar, händelser och historier som man själv ville ha dem. Det var redan där jag insåg styrkan i en väl formulerad text.

Egmont: Ökat intresse för tecknade serier i bokform

Egmont satsar på fler kvalitetsserier i bokformat. Bland höstens nyheter finns en fransk succéserie och två svenska kultserier. Dessutom de första två volymerna av Kalle Anka-tecknaren Don Rosas exklusiva bokserie ”Don Rosa-biblioteket”.

Litterärt fredspris till Margaret Atwood

Margaret Atwood tilldelas det litterära fredspriset Richard C Holbrooke Distinguished Achievement award, skriver The Guardian. Priset har fått sitt namn efter den framlidne amerikanske diplomat som var med och förhandlade fram freden i Bosnienkriget.

Suad Ali debuterar med en roman om kvinnor på flykt

Jag heter Suad Ali och har skrivit romanen Dina händer var fulla av liv som kommer ut på Norstedts den 14 september. Jag föddes oktober 1990 i Mogadishu Somalia, ett par månader senare bröt inbördeskriget ut.

Jag är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor de senaste åtta åren på FN:s flyktingorgan UNHCR,

Hur man tar betalt för en digital bokmässa

Finns det en framtid för fysiska bokmässor? Just den frågan har jag inte hört eller läst många ställa offentligt. Men den diskuteras flitigt i en rad andra branscher som påverkas betydligt mindre av digitaliseringen än bokbranschen.

ABF:s litteraturpris till Anneli Jordahl

Författaren och litteraturkritikern Anneli Jordahl är årets mottagare av ABF:s litteraturpris. Hon får priset på 100 000 kronor för att hon ”med lätthet och bråddjup under många år skildrat det svenska klassamhällets många bottnar och blindskär”, som en del av motiveringen lyder.

Litteraturfestivalen NORD i Helsingör ställs in

Nästa helg (18-19 september) skulle äntligen en nordisk litteraturfestival äga rum i Helsingör, Danmark. Över 40 författare var inbjudna, bland dem Kjell Westö från Finland, Dag Solstad från Norge och Nina Wähä (vars bok Testamente nu sålt över 100 000 exemplar i Sverige). Men efter att smittspridningen av covid-19 ökat i Köpenhamnsområdet tvingas arrangörerna nu ställa in festivalen NORD.

Utvalda politiker får boken ”Vi måste börja med barnen” av Ylva Mårtens och Ordfront förlag

Idag, tisdagen den 8 september, öppnade Sveriges riksdag efter sommaruppehållet. Ordfront förlag och Ylva Mårtens har skickat boken Vi måste börja med barnen till statsminister Stefan Löfven, talmannen Andreas Norlén, till alla partiledarna och till de ordinarie ledamöterna i riksdagens social- och utbildningsutskott.
Antologin kom ut i början av februari och innehåller 18 essäer om brännande samhällsfrågor av några av Sveriges främsta forskare,