De 100 senaste nyheterna

Piratförlaget söker skönlitterär förläggare

Välkommen till branschens roligaste jobb!

Piratförlaget söker skönlitterär förläggare.

Vi är en öppen och gladlynt arbetsplats med korta beslutsvägar och delaktighet i alla led.

Här finns inga osynliga ägare eller direktiv ovanifrån. Vi gör som vi själva vill.

Vi söker dig som helst har erfarenhet från ett antal förläggarår.

Coronaviruset skapar eboksfeber i Iran

Det är inte bara i Europa och USA som medborgare i karantän vänder sig till digitala böcker. Iran är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset och ebokhandeln Fidibo har noterat en fyrdubbling i antalet nedladdade eböcker och ljudböcker från sin plattform. Dessutom får de många nya kunder som aldrig tidigare provat digitala format.

Bokprovningen presenteras 21 april 2020

Den 21 april presenteras Svenska barnboksinstitutets översikt över utgivningen av barn- och ungdomsböcker 2019, med aktuell statistik och analyser. Tre gästskribenter medverkar: Ann Steiner från Lunds universitet som har tittat närmare på ljudboksutgivningen 2019, Lydia Wistisen från Stockholms universitet som skriver om miljöfrågan i 2019 års barn- och ungdomsböcker och Malin Alkestrand från Linnéuniversitetet som har gjort en djupdykning i fantasyåret 2019.

Almapristagaren Baek Heena: Jag har aldrig haft sån tur

Hon bygger miniatyrvärldar och gör sedan filmiska bilderböcker. Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena.
– Jag är så lycklig, jag kan nästan inte tro det, säger hon till TT.

Albert Camus ”Pesten” ges ut i nyöversättning av Jan Stolpe

Coronaviruset har ökat försäljningssiffrorna för Albert Camus Pesten även i Sverige. Nu ges romanen ut i svensk nyöversättning av Jan Stolpe. Redan i april kommer den nya utgåvan (Albert Bonniers Förlag) av romanen från 1947, som publicerades på svenska året efter. Den gången i översättning av Elsa Thulin.

Förlaget Pan Macmillan ber personal gå ner i lön frivilligt

Nu drabbar coronakrisen även förlagen i Storbritannien där bokhandlar runtom i landet nu är stängda. Pan Macmillan har bett de i personalen som har högst lön (över 32 000 pund per år) att gå ner i lön frivilligt under tre månader, skriver The Bookseller. Macmillan-chefen Anthony Forbes Watson går själv ner 50 procent.

De kan vinna internationella Bookerpriset 2020

Den nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld kan bli en av de yngsta någonsin att vinna det internationella Bookerpriset. 28-åringen är nominerad för sin debutroman ”The discomfort of evening”.

Scandbook: Korttidspermittering påbörjas vid behov

Tryckerikoncernen Scandbook är verksamma i både Sverige och Litauen men exporterar även till ett tiotal länder. ”Den pågående COVID-19 Pandemin, förväntas över tid att ha en effekt på hela den globala marknaden. ScandBook följer den pågående utvecklingen mycket noga”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
De följer nu framför allt orderingången noga och vid nedgång i beläggningen ”påbörjas nödvändiga korttidspermitteringar med hänsyn taget till balansen mellan efterfrågan,

Peter Mohlin och Peter Nyström debuterar med kriminalroman om FBI-agent

Vi skrev vår första deckare tillsammans i årskurs 4 på Södra skolan i Åmål. När berättelsen var klar var det med en blandning av stolthet och nervositet vi läste upp den för klassen. 30 år senare är det med samma känslor vi ser fram emot publiceringen av vår debutroman Det sista livet – och vi har jublat över varje land som köpt rättigheterna (lagom till Sverigelanseringen är vi uppe i elva språk).

Jenny Runesson debuterar med spänningsroman ur en tolks perspektiv

Tolken utspelar sig i Luxemburg, Europas gröna hjärta och mitt hemland sedan över tjugo år tillbaka. 

Som titeln avslöjar arbetar bokens huvudkaraktär som tolk. Det var spännande att skriva berättelsen ur en tolks perspektiv, eftersom de har en ovanlig insyn i polisutredningar och brottsfall. En tolk måste vara oberoende och opartisk,

Elizabeth Kolbert: ”Förstörelsen drabbar allt levande”

Under de senaste 500 miljoner åren har jorden drabbats av fem massutdöenden. I ”Det sjätte utdöendet” visar Elizabeth Kolbert att det sjätte orsakas av människan.
– Vi förändrar planetens fundament – vilket är ett hot även mot vår egen art.

Stockholms litteraturmässa 2020 ställs in – klart med 2021 års datum

Stockholms litteraturmässa 2020 som var planerad till den 25 april på ABF-huset i Stockholm, ställs in på grund av den pågående coronakrisen.
– Det känns förstås otroligt tråkigt att ställa in. Vi hade en fantastisk respons från utställare och ett riktigt bra program. Men under rådande omständigheter och den stora osäkerhet som råder kring publika evenemang,

Folke Bernadottes stiftelses stipendium 2020 till Anna Pella

Författaren Anna Pella har utsetts till Folke Bernadottes stiftelses stipendiat för år 2020. Anna Pella är journalist och ligger bakom barnböckerna om Funkisfamiljen. Hon får stipendiet för det arbete hon gör med att sprida sin kunskap om livsvillkoren för barn med funktionsnedsättning och deras familjer.
— Det finns idag barnböcker som tar upp ämnen som integritet,

Sydkoreanska illustratören Baek Heena får Alma-priset 2020

Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska barnboksillustratören Baek Heena. Nu hyllas hon av den svenska barnboksbranschen.
– Jag är så lycklig, jag kan fortfarande inte tro det, säger pristagaren till TT.
– Det är en pristagare som gör helt egna, originella, fantasifulla bilderböcker, säger Erik Titusson,

Björn Sundberg tilldelas stipendium från Karin och Karl Ragnar Gierows donationsfond

Svenska Akademien har tilldelat Björn Sundberg Stipendium ur Karin och Karl Ragnar Gierows donationsfond för 2020. Stipendiet, som instiftades 1980, utdelas för förtjänstfulla arbeten på det litteraturvetenskapliga området. De senaste mottagarna av stipendiet har varit Christina Svensson (2016), Per Arne Tjäder (2017), Niclas Johansson (2018) och Elisabeth Friis (2019). Prisbeloppet är 40 000 kronor.

Se tillkännagivandet av ALMA-priset 2020

Idag den 31 mars 2020 tillkännages årets ALMA-pristagare i en livesändning kl 12.50. Här kan du se direktsändningen från Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 i Stockholm.

Camus dotter: Hoppas ”Pesten” väcker tankar

Det anrika brittiska förlaget Penguin Classics har svårt att skaka fram exemplar av ”Pesten”, en roman från 1947 skriven av den fransk-algeriske författaren Albert Camus. I fjol vid samma tid hade boken sålts i 226 exemplar i Storbritannien, i år är siffran 2 156 – och en ny upplaga är på gång.

Fem största förlagen har dragit sig ur BookExpo America

Det ser alltmer osannolikt ut att BookExpo America kommer att genomföras 22-26 juli (bokmässan skulle ursprungligen ägt rum 27-29 maj) men flyttades fram pga coronakrisen). Nu har även Macmillan meddelat att de drar sig ur BookExpo America och BookCon 2020. Därmed har Big Five (de fem största allmänutgivande förlagen i USA) lämnat återbud,

Bokhandelskedjan Barnes & Noble stänger 400 butiker pga corona

Den största bokhandelskedjan i USA, Barnes & Noble, stänger tillfälligt 400 av sina butiker för att följa regler om karantän i städer och delstater med anledning av Covid-19. En del av butikerna har stängda dörrar men fortsätter att erbjuda avhämtning vid trottoaren av onlineköp. Försäljningen fortsätter även öka på kedjans ehandelsbutik BN.com,

Fråga Boktugg: Hur kan jag stödja bokbranschen?

Fråga: Nu i Coronatider är det många branscher som går på knäna, och även många privatpersoner som gärna kan tänka sig att stödköpa diverse saker för att stötta olika branscher. Exempelvis är det nu många som propagerar för att köpa mer hämtmat, för att rädda restaurangnäringen. Vad kan vi göra för att effektivt stödja bokbranschen,

Förlagsjätten Penguin Random House vill fortsätta växa globalt genom uppköp

Penguin Random House, ett av världens största engelskspråkiga bokförlag, visar positiva siffror för 2019, skriver The Bookseller.
Den tyska förlags- och mediakoncernen Bertelsmann, som äger PRH, meddelar att förlagets intäkter ökade 6,2 procent jämfört med 2018. Från 3,42 miljarder euro till 3,64 miljarder. Bertelsmanns VD Thomas Rabe säger till The Bookseller att köpet av Pearsons sista 25 procent i december,

SF-bokhandeln kan behöva permittera personal

Science fiction-bokhandeln har drabbats av coronakrisen och dagskassorna börjar komma under 50 procent jämfört med föregående år. Hittills har bokhandeln kortat öppettiderna samt flyttat personal från butikerna till att jobba med företagets e-handel. De har också sänkt priserna i nätbutiken med 20 procent för att öka försäljningen, vilket har gett effekt.

Amerikanska bibliotekskonferensen ställs in – för första gången på 75 år

American Library Association (ALA) skulle arrangerat sin årliga konferens i Chicago 25-30 juni 2020. Nu har man beslutat att ställa in. Det blir första gången på 75 år som konferensen inte genomförs. Senast det skedde var 1945, då det andra världskriget närmade sig sitt slut. Konferensen samlat tiotusentals bibliotekarier och hundratals författare och utställare.

Akademibokhandelns ägare vill delvis slopa aktieutdelning på grund av coronakrisen

Igår berättade vi att danska förlaget Gyldendal föreslår att ingen aktieutdelning sker under 2020 på grund av osäkerheten kring coronakrisens effekter. Akademibokhandeln ägs av Volati vars styrelse nu föreslår att ingen utdelning lämnas till stamaktieägarna, men däremot att preferensaktieutdelning ska lämnas i enlighet med bolagets bolagsordning.
”Per den 23 mars 2020 bedömer Volati att avvikelserna i verksamheterna sammantaget haft en begränsad effekt på koncernens resultat och kassaflöde.