De 100 senaste nyheterna

Polyglutt etablerat i sex länder

I början av 2021 lanserades Polyglutt (eller Polylino, som den svenska bilderbokstjänsten kallas utomlands) i Österrike. Därmed har tjänsten expanderat till fem länder på 24 månader, förutom Österrike finns den sedan tidigare i Finland, Norge, Tyskland och Frankrike.
– Det är ett starkt tecken på att efterfrågan av digitala lösningar fortsätter öka inom utbildningsverksamheter för yngre barn,

Kristina Aspemo vill skänka tröst och hopp till människor i sorg

Oväntat och mitt i livet dog min älskade Gösta av en hjärnblödning. Jag fullkomligt överöstes av omtänksamma hälsningar från människor. Kraften att svara alla fanns inte, utan istället skrev jag om sorgen på Facebook. Det jag skrev berörde, och ett frö om att en dag skriva en bok föddes.

Min önskan är att skänka tröst och hopp.

Förslag i ny utredning: Bemannade bibliotek på alla skolor

Det ska ställas hårdare krav på skolbiblioteken. Bemanning av utbildade bibliotekarier och ett bibliotek på varje skola är två av förslagen i en statlig utredning som har överlämnats till regeringen.
– Problem finns och de är stora, säger särskilda utredaren Gustav Fridolin.

Åsa Leijon skriver om en försvunnen flicka på den uppländska landsbygden

Under årens lopp har jag skrivit så många oavslutade texter. Dagböcker. Fragment i proppfulla skrivböcker. Buntar av papper som legat och vilat i garderober och under sängar. Halvfärdiga. Avbrutna. Ofullständiga. Det pågående vardagslivet med arbete och barn har krävt min uppmärksamhet och därför är det först på senare år som tiden funnits.

Bokrean 2021: Köer och förbeställningar

Bokrean 2021 måste genomföras som planerat med start tisdag 23 februari. Förslag om att flytta den till april ses inte som realistiska. Alltså hamnar fokus på säkra köer och förbeställningar.

Matematiktema i Martin G. Ljungqvists debutroman

En dag satt jag på en buss och lät blicken glida över molnen på himlen när jag såg historien framför mig. Jag hade nyligen läst en fackbok om matematik som inspirerade mig.

Den där känslan när jag läser en riktigt bra bok som jag blir uppslukad av, precis samma känsla upplever jag när jag skriver.

Susanna Hjertonsson debuterar med thrillern Mindfucker

En dag hade jag inte längre något val. När sökandet efter den där berättelsen som pågått inuti mitt huvud under så lång tid plötsligt landade och ville ut var det bara att följa med den inre drivkraften.

Jag heter Susanna Hjertonsson, är 53 år och när jag inte skriver på olika berättelser jobbar jag som rådgivare inom kommunikation från mitt eget företag.

Medium satsar på böcker med köpet av Glose – app för social läsning

Medium har köpt startup-bolaget Glose, baserat i Paris med 20 anställda, rapporterar TechCrunch och flera andra medier. Köpeskillingen har inte offentliggjorts. Glose har utvecklat appar för iOS, Android och webben där du kan köpa, ladda ner och läsa böcker.
Med hjälp av tjänsten förvandlas läsningen till en social aktivitet där du kan göra understrykningar,

Moa Backe Åstot debuterar med ungdomsroman

Jag har hört två saker om att skriva för barn och unga: Enligt vissa är det väldigt svårt, enligt andra alldeles för enkelt. Jag vet inte vad som är sant. Jag vet bara att berättelserna finns kvar hos mig, om inte i minnet så mellan pärmar. I hyllorna, kartongerna, i de tjugosju dagböcker som skildrar mitt liv fram till nitton års ålder.

Pettson och Findus belarusiske förläggare gripen

Förläggaren Hienadz Vinjarski på förlaget Knighazbor, som bland annat gett ut nio böcker om Pettson och Findus, har fängslats i Minsk. Polisen beslagtog hans dator och telefon.
”Upproriska barnboksfigurer som Findus, Mamma Mu och Pippi har varit en nagel i ögat för regimen, som i sina repressalier mot fria kulturutövare nu har riktat fokus mot oberoende förlag som ger ut litteratur på belarusiska”,

Isabelle Zachrisson debuterar med roman om förlust, sorg och kärlek

Jag har skrivit berättelser sen jag lärde mig stava. Min morfar, som var författare, lät mig sitta vid hans skrivmaskin och knåpa ihop små historier och dikter. Jag minns fortfarande hur det lät när tangenterna trycktes ner och jag minns lukten av färgbanden.

Som vuxen arbetade jag i många år med det skrivna ordet.

Skene bokhandel går i konkurs

Coronapandemin har slagit mycket hårt mot bokhandeln i västgötska Skene, cirka tre mil sydväst om Borås. Strax före jul lämnades konkursansökan in av Hans Turesson, som har drivit bokhandel i 35 år tillsammans med Kerstin Lindholm. Försäljningen av leksaker har varit viktig för bokhandeln, och när restriktionerna kvävde julhandeln var konkursen ett faktum.

Topplista 2020: De mest sålda böckerna i Sverige

Här är topplistorna för hela 2020. Titlarna som sålde allra mest i fysiskt format – och download. Inte oväntat toppar Lars Kepler (skönlitteratur) och David Sundin (barnbok). Största skrällen är fackbokstoppen: Björn Natthiko Lindeblad.  

Bookshop sålde böcker för 51 miljoner dollar 2020

Nätbokhandeln Bookshop, som delar ut en stor del av sina intäkter till oberoende bokhandlare, hade ett bra första år. Publishers Weekly rapporterar att Bookshop sålde för 51 miljoner dollar och ska därigenom ha genererat 10,2 miljoner dollar till bokhandlar under 2020. Drygt tusen bokhandlar finns idag på plattformen (som även etablerat sig i Storbritannien och där sålt böcker för 4 miljoner pund på två månader).

Publishers Weekly arrangerar bokmässa i maj 2021 – digitalt

Den amerikanska branschtidningen Publishers Weekly lanserar en ny bokmässa som ska äga rum den 26-28 maj 2021. Det blir en virtuell mässa riktad till bokhandlare, bibliotekarier, förlag och agenter från USA och hela världen. Programmet kommer att vara fyra-fem timmar per dag för att passa alla tidszoner och ge utrymme för nätverkande och fester.

Ebokspirater eller trojanska hästar

Är ebokspirater ett hot mot svenska förlag och författare som gör att vi säljer färre böcker? Boktugg surfar till sajter som utlovar fri nedladdning av pdf- och epub-filer. 

Johanna Ringertz: Hoppas många vill läsa Knyckertz med sina barn inför julkalendern

Årets julkalender 2021 får författaren (och programledaren och skådespelaren) David Sundin i en huvudroll. Men den är baserad på böckerna om Familjen Knyckertz, skrivna av Anders Sparring och illustrerade av Per Gustavsson.  

Förra årets julkalender (2020, vi har knappt vant oss än) blev en framgång hos tittarna och (de flesta) kritikerna.

Jenny Holmqvist debuterar med roman om förlust, begär och arv

För mig har skrivandet inte alltid varit självklart, det smög sig snarare på. Lusten, modet – till slut nödvändigheten. Längs vägen har olika skrivarsammanhang varit oumbärliga, både för att alls våga och för att behålla energin. Cirklar, författarskolor, skrivande vänner – det har givit skapandet en ram. Och ett rum.

Fortsatt förvirring kring bibliotek – öppet eller stängt?

Fredagen före jul rekommenderade Folkhälsomyndigheten stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – framkom att bibliotek strukits ur de skriftliga rekommendationerna av juridiska skäl, eftersom bibliotek är en samhällsservice som ska finnas tillgänglig för alla.
Biblioteksbladet söker svar på frågan: bör biblioteken öppna igen eller fortsätta hålla stängt?

Brittiska bokhandlare ber om stöd efter ny lockdown – Waterstones stänger butiker

Den brittiska bokhandlareföreningen (BA) varnar för allvarliga effekter efter den nya lockdown som trädde i kraft idag (5 januari) i England och ska gälla till mitten av februari. Även Nordirland, Skottland och Wales har stängt ner. Många fortsätter dock att erbjuda beställningar per telefon och via webben för avhämtning, ”click and collect”.

Bibliotek i USA: Äntligen riktiga författare i Vita Huset igen

American Library Association (ALA) meddelar att Dr. Jill Biden, blivande first lady, är en av talarna vid årets 2021 ALA Midwinter Meeting & Exhibits, som hålls digitalt. En välkommen förändring efter fyra års kamp mot Donald Trumps förslag på nedskärningar av anslagen till bibliotek. Jill Biden jobbade som lärare i tre decennier och är dessutom författare till flera böcker,

Karin Grönvall: Gör som Norge – digitalisera vårt kulturarv

”Det krävs krafttag för att digitalisera kulturarvet på våra arkiv, bibliotek och museer och göra det användbart för alla medborgare. Det är ytterst en fråga om demokrati, öppenhet och tillgänglighet. Alla, oavsett bakgrund, ska kunna ta del av det kulturarv som format och formar vår samtid”, skriver Karin Grönvall, riksbibliotekarie,