De 100 senaste nyheterna

Hört & läst 28 juli

👺 Monstersäljare. Den brittiska UK Top 50 toppas för femte veckan i rad av David Walliams and Tony Ross Megamonster (HarperCollins) efter att ha sålt 19 799 exemplar på en vecka. (The Bookseller)

🏬 Tusenbokhandlare. Den brittiska bokhandlareföreningen, Booksellers Association (BA), har för första gången på åtta år över tusen medlemmar igen.

SPONSRAT INLÄGG

Sofia Hedman skrev sig igenom dotterns död

Hennes dotter var 16 år när hon tog sitt liv, utan att lämna något meddelande till eftervärlden. Men under arbetet med sin poesidebut hittade författaren Sofia Hedman fram till en dialog med dottern.

SPONSRAT INLÄGG

Key West firar Hemingway med festival igen

Key West i Florida, USA, gör sitt bästa för att hålla minnet av författaren Ernest Hemingway levande. I helgen firades den stora Hemingway-festivalen igen, efter att ha varit inställd i fjol på grund av pandemin, rapporterar amerikanska medier.

Nils Funcke: JK:s åtal mot Wallin problematiskt

Justitiekansler (JK) Mari Heidenborgs beslut att åtala debattören och skribenten Cissi Wallin för grovt förtal i samband med hennes nya bok är problematiskt, skriver yttrande- och tryckfrihetsexperten Nils Funcke i SvD Debatt.

Nyskriven bok om Nalle Puhs äventyr i London

Hur gick det egentligen till när Nalle Puh hamnade hos Christopher Robin? Svaret får vi i boken ”Winnie-the-Pooh: Once there was a bear” – en nyskriven föregångare till författaren A.A. Milnes älskade berättelser om Nalle Puh och de andra djuren i Sjumilaskogen.

SPONSRAT INLÄGG

Lågprisböcker på Dollar Store – kan det vara en bra affär?

Återförsäljare som Dollar Store och Dollar General växer snabbt i USA. Deras varor är oftast prissatta på nivåer 1, 3 eller 5 dollar. Där säljs även böcker, trots att det är svårt att få ekonomi i det för förlagen.
Fördelen är volymer, där en titel som säljer 10-30 000 exemplar på massmarknaden kan säljas i 100-150 000 exemplar hos en dollar store.

Hört & läst 23 juli

🌆 Storstadsförlag. Pandemin tvingade fram distans- och hemarbete hos förlagen. Långt ifrån alla vill återvända till kontoret i samma omfattning som tidigare och dessutom ifrågasätts förlagens koncentration till storstäder i USA. Sourcebook erbjuder sina medarbetare att fortsätta jobba på distans om de vill. (Publishing Perspectives)

✉️ Substack.

SPONSRAT INLÄGG

Varför byggdes det aldrig någon järnväg till Sigtuna?

Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö – och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by.

Författaren Crister Mattsson bor sedan många år i Sigtuna och har skrivit om flera olika saker.  Även i denna bok har Sigtuna en central roll.

Bonnierförlag skänker en miljon till översvämmade tyska bokhandlar

De tyska Bonnierförlagen skänker gemensamt 100 000 euro (1,026 Mkr) till en välgörenhetsorganisation för tyska bokhandlare. Stödpengarna ska gå till bokhandlare i de översvämningsdrabbade områdena och Bonnierchefen Christian Schumacher-Gebler säger till Börsenblatt att han hoppas det ska hjälpa bokhandlarna att återöppna butikerna snabbare. (Via Bogmarkedet)

Därför lockar internatskolor i böcker och filmer

Populärkulturens vurm för internatskolor och slutna rum har fått nytt liv med svenska böcker och tv-serier som ”Skolan”, ”Young royals” och ”Zebrarummet”. Varför? Bland förklaringarna finns både kittlande miljöer och sociala klyftor.

Prins Harrys memoarer ges ut av Penguin Random House

Prins Harry håller på att skriva sina memoarer och har nu fått bokkontrakt med förlaget Penguin Random House. Enligt förlagets pressmeddelande innehåller boken ett ”slutgiltigt vittnesmål om de upplevelser, äventyr, förluster och livsvisdomar som har format prinsen”.

Jamaica Kincaid till Malmö stadsbibliotek i augusti 2021

Författaren Jamaica Kincaid besöker Författarscenen på Malmö stadsbibliotek den 13 augusti i ett samtal med kulturskribenten Rakel Chukri. Samtalet kommer att ske inför sittande publik.
– Vi har i ett par år fört diskussioner med Kincaid och på bokmässan för två år sedan kom vi överens om att hon skulle gästa Malmö i augusti 2020.

Självcensur präglar bokmässan i Hongkong

Färre politiskt känsliga titlar finns tillgängliga på Hongkongs första bokmässa efter införandet av Kinas kontroversiella säkerhetslag. Förlagen försöker undvika att bryta mot lagen som infördes i fjol, rapporterar nyhetsbyrån AP. Hittills har myndigheterna använt lagen för att slå ned mot demonstranter och man har också gripit ett hundratal prodemokratiska aktivister.

Dag Liljekvist debuterar med feelgoodthriller i Halmstadsmiljö

Berättelser om helt vanliga människor, med helt vanliga jobb och helt vanliga liv som hamnar i högst ovanliga, ibland direkt farliga, situationer och hanterar det efter förmåga. Så gott de kan helt enkelt. Tycker att det här är ingredienser som kan skapa en viss dynamik i en berättelse.

Yrkesmässigt har jag en brokig bakgrund med en del olika jobb.

Erotiska ljudnoveller från svenska semesterorter

Sommaren 2021 släpps tre erotiska noveller i serien Den hetaste sommaren skrivna av Felicia Storm, en pseudonym för en anonym känd svensk författare. Ljudnovellerna utspelar sig på svenska semesterorter: Falsterbo, Båstad och Visby. Ryttaren på Falsterbo Horse Show, Trekant under Tennisveckan och Stulna ögonblick på Stockholmsveckan släpps exklusivt hos i den audioerotiska appen BlancheStories.

Serietecknaren Ulf Lundkvist jubilerar

Ulf Lundkvist, mannen bakom seriefiguren Assar, skildrar miljöer som är på väg att försvinna. Men förebilder för hans udda figurer råder det ingen brist på.
– Tillväxten är god, man är ju själv ett original till slut, säger Lundkvist, som ställer ut på Seriegalleriet i Stockholm.

Kristina Uggla debuterar med illustrerad barnbok

Jag har ända sen jag var barn älskat böcker – att bli läst för, läsa för både mitt eget och andras barn. Nu är jag en storlyssnare på ljudböcker. Det i kombination med att jag är en kreativ person som tycker om att skapa på olika sätt, gjorde att en barnberättelse med illustrationer började ta form i mitt huvud –

Magnus Västerbro släpper bok om Karl XII:s tyranniska styre

Tre år efter genombrottet med ”Svälten” kommer Magnus Västerbro med sin mest ambitiösa bok hittills. Katastrofen som drabbar det svenska folket den här gången är ingen sjukdom eller hungersnöd – det är Karl XII och hans storhetsvansinne.

Bokus utökar med nytt alternativ för leverans – via Instabox

Sedan i slutet av juni 2021 erbjuder Bokus även leverans via Instabox, precis som Adlibris gör (sedan hösten 2020).
– Vi är glada över att nu kunna erbjuda våra kunder en snabb och miljövänlig leverans tillsammans med Instabox. Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra kundresan och göra det smidigare för våra kunder.

Danska författaren Tove Ditlevsens liv blir tv-serie

40 år efter hennes död har den danska författaren Tove Ditlevsens självbiografiska Köpenhamnstrilogi väckt nytt intresse både i hemlandet och utomlands. Nu ska författarens stormiga liv också bli en ny tv-serie.

Hört & läst 9 juli

🤒 Covidbevis. Bokmässan i Frankfurt tänker köra fysiskt, men med halva kapaciteten publikmässigt. Utställare från 60 länder har redan bokat monter. Det blir personliga biljetter och krav på att alla besökare har bevis på att de är fullt vaccinerade alternativt ett färskt negativt covid 19-test. (The Bookseller)

📈 Gyldendallyft.

Alex Bennheden debuterar med 90-talsskildring

Jag har under mitt skrivande liv ofta fått höra att jag förmedlar en stark igenkänning. Framförallt humor. Därför har jag ofta varit en smula förvånad över att människor skrattat eller tyckt om det jag skrivit, kanske eftersom jag bara skriver det jag ser. Att de där små detaljerna som vi alla ser eller är med om tas för givet av så många och att de helt enkelt missar det humoristiska i sammanhanget. Att man känner sig mer naken om man är naken i skor,

Anna Larsson debuterar med romance om kändisskapets mörka baksidor

Så många gånger har jag tänkt att jag ska sluta skriva och skaffa en sansad hobby. Istället har det bara blivit värre och värre med åren. Jag frilansade för att få loss skrivtid. Gick upp vid femtiden för att hinna skriva ännu mer. Grät när skrivkurserna tog slut. Irrade runt i Bagarmossen och under Paris broar för att hitta miljöer.

Hört & läst 1 juli

🍳 Hemmakokbok. Stjärnkocken Niklas Ekstedt tillbringade mer tid hemma än i restaurangkök under pandemin. Resultatet: en ny kokbok med titeln Ekstedt Hemma som utlovar hans ”bästa recept för att ordna en välsmakande och balanserad middag på under en halvtimme”. Utgivning 14 oktober.

⚖️ Domstolstrots.