Jubilerande litteraturfestivalen Smålit expanderar till Elmiamässan 2025

SmåLit flyttar in på Elmia 2025. Elmias affärsområdeschef för event, Anna-Karin Zinnerfors och Filip Zezovski Lind, chef för avdelningen kultur- och bibliotek i Jönköpings kommun. Foto Peter Feurst.

10-årsjubilerande Smålands litteraturfestival (Smålit) har växt ur stadsbiblioteket i Jönköping och flyttar till Elmias mässlokaler. Och Värnamo byter årstid till en lördag i oktober.

– Vi har haft angenäma problem de senaste åren med fler intresserade utställare än vi haft plats till i Stadsbiblioteket. Smålit har blivit för populärt och får helt enkelt inte plats längre, säger Filip Zezovski Lind, chef för avdelningen kultur- och bibliotek i Jönköpings kommun.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Nu tar mässarrangören Elmia emot Smålit med öppna armar. Nästa år arrangeras Jönköpings bokmässa, scenprogram och författarscen i Elmias mässlokaler som fått ny inredning, med bra förutsättningar för både stora framträdanden och mer intima scensamtal.

– Vi siktar på ett långsiktigt samarbete för att utveckla festivalen tillsammans. Smålit är väldigt duktiga på litteratur och berättande, och vi bidrar med kunskap om event och arrangemang, säger Elmias affärsområdeschef för event, Anna-Karin Zinnerfors, i ett pressmeddelande.

Smålands litteraturfestival, Smålit, firar 10 år 2025. Festivalen startade i Jönköping 2016 och året därpå delade Värnamo på arrangemanget. Fler orter har under åren deltagit. Inför jubileumsåret blir det förändringar:

  • I Jönköping flyttar Smålit från stadsbiblioteket till Elmias mässlokaler för att ge plats till fler på festivalen i februari 2025.
  • I Värnamo byter Smålit både veckodag och årstid, till en lördag i oktober.

I Jönköping har festivalen hela tiden huserat på den mest naturliga platsen för litteraturen, i stadsbiblioteket. De senaste åren har även länsmuseet och stadsarkivet utnyttjats, men i takt med att festivalen vuxit till 4 000 besökare har flaskhalsar till scener och faciliteter blivit tydliga.

Smålits 10-årsjubileum i Jönköping blir en litteraturfest med program från flera scener och en mässhall med utställare. Självklart med en mix av både lokala och kända gäster, kvalitet och mångfald, aktualitet och angelägenhet. Som vanligt är datum första lördagen i februari.

– Med det här steget kan vi ta emot fler utställare och besökare. Smålit ska fortsätta växa så att alla litteraturintresserade här kan möta författarna och föreläsarna på festivalen, säger Filip Zezovski Lind.

Smålit i Värnamo har redan både bibliotek och stora scener i kulturhuset Gummifabriken, men väljer att flytta sin festivaldag till en lördag i oktober. Festivalen blir då tillgänglig för fler som kan besöka Smålit på två orter utspridda över året.

Fakta om Smålit 2025

Det gemensamma temat för Smålit 2025 är: eko.

Smålit arrangerar på nytt en novelltävling som pågår 20 juni till 31 augusti. Temat är: ekon från Småland.

Smålits Migrantpris med prissumman 50 000 kronor delas ut på Smålit i Jönköping 1 februari.

Datum att skriva in i kalendern:

Smålit Jönköping: 1 februari 2025

Smålit Värnamo: 18 oktober 2025

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.