ANNONS

SmåLitkartan presenterar 24 litterära besöksmål. Bild: SmåLit

24 litterära utflyktsmål i Jönköpings län

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Planerar du för Smålandssemester i sommar? Den nya SmåLitkartan presenterar 24 besöksmål i Jönköpings län med koppling till kända författare och böcker.

SmåLit lanserar en karta för att guida till 24 litterära utflykter i Jönköpings län. Via den digitala kartan kan du lyssna på inlästa stycken ur böckerna med din telefon.


ANNONS


– Tänk så fint att ta med en vän, familjen, eller bara åka på en egen tur och upptäcka en ny plats. Och där kunna få en glimt av vad människor har tänkt och känt tidigare på just den platsen. Jag tror det kommer väcka nyfikenhet att läsa mer, säger SmåLits projektledare Rebecca Lidén.


ANNONS


Under våren fick läsare och bibliotekarier i länet skicka in tips på platser som har blivit omskrivna eller där kända författare har bott och arbetat. Runt 150 förslag kom in, och av dessa valde en urvalskommitté ut 24 särskilt intressanta besöksmål. Miljöerna är hämtade från klassiska texter av Mark Twain, Viktor Rydberg och Astrid Lindgren, men också från samtida verk av Sara Stridsberg, Zulmir Bečević och Majgull Axelsson.

Alla besöksmål har märkts ut på en digital karta på SmåLits hemsida. Där kan man lyssna på ljudfiler, där skådespelare från Smålands musik och teater har läst in texter ur böckerna.  SmåLitkartan kommer också att spridas som en tryckt folder via biblioteken, turistbyråerna samt att publiceras i sommarbilagan i länets lokaltidningar.

– Att lyfta fram hur en stad eller region skildras i litteraturen är ett sätt att förvalta det egna kulturarvet. Genom författarnas ord ser vi vår hemmiljö och historia ur andra perspektiv. Vi ser det vackra, men också det smärtsamma och det fula, säger Emilia Söelund som är kulturredaktör på Jönköpings-Posten.

Här hittar du SmåLitkartan.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL