Atwood förstummad efter avslöjande om Munros man

Inte heller författaren Margaret Atwood kände till alla detaljer om övergreppen mot Alice Munros dotter. Arkivbild: ALASTAIR GRANT/AP/TT.

Författaren Margaret Atwood blev ”förstummad” efter att ha fått veta att Nobelpristagaren Alice Munros andre man förgrep sig sexuellt på sin styvdotter, skriver NY Times.

Dottern, Andrea Skinner, berättade själv sin historia i en essä som publicerades i tidningen Toronto Star på söndagen och vars detaljer fram tills nu var okända för kollegan Atwood.

När Skinner var 25 år gammal berättade hon för sin mor om övergreppen, men modern valde ändå att stanna hos förövaren fram till hans död.

”Varför stannade hon? Ingen aning” skriver Atwood i ett mejl till NY Times. ”Jag tror att de var från en generation och en plats där man sopade saker under mattan.”

Ändrade planer

Efter makens död 2013 ändrade dock Alice Munro sina planer på att låta sig begravas intill honom.

2005 gjorde Andrea Skinner till slut en polisanmälan varpå styvfadern, då 80 år, dömdes för sexuellt ofredande av sin styvdotter när hon var barn. Det blev dock inte omskrivet i media. I essän antyder Skinner att personer utanför familjen ändå var medvetna om vad som hade hänt.

”Inflytelserika personer visste en del om min historia men fortsatte ändå att stödja, och bidra till, ett narrativ som de visste var falskt”, skriver Skinner, vars avslöjande nu fått stor uppmärksamhet.

Förblir oklart

Men hur känd historien var i det litterära Kanada förblir oklart, skriver NY Times. Margaret Atwood fick visserligen veta lite om orsakerna till sprickan i familjen Munro för ett par år sedan, och då från en annan av Munros döttrar. Atwood kände dock inte till helheten.

Det gjorde inte heller Martin Levin, tidigare litteraturredaktör på kanadensiska The Globe and Mail. Under sina 20 på tidningen hörde han aldrig ett knyst om detta.

– Alice (Munro) var alltid helig på något sätt, säger han.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.