Region Stockholms rapport speglar Stockholmsfixering i bokbranschen

Författare (?) samlas i Ivar Los park och drömmer om att bli utgivna på något förlag i Stockholm. Foto: iStock.

RAPPORT. Region Stockholm kartlägger bokbranschen i en ny rapport. Den lyfter statistik om hur Stockholmscentrerad branschen är när det gäller förlag, agenter och huvudkontor för återförsäljare. Men även att 50 % av medlemmarna i Författarförbundet är bosatta i Stockholm. Rapporten drar dock felaktigt slutsatsen att den som vill bli författare flyttar till Stockholm. En sådan flytt vore snarare kontraproduktivt med tanke på att hur dyrt det är att leva i huvudstaden och att konkurrensen om utrymme i lokalmedia är mördande. Snarare är det att många yrken som blir författare (journalister, advokater, politiker, artister mfl) har en större chans till jobb i Stockholm. För det är ju inte många som kan leva på sitt författarskap som vi vet. Men det är förstås fler mingel och förlagsfester i Stockholm.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.