Författaren Ismail Kadare är död

Ismail Kadare. Arkivbild: THIBAULT CAMUS/AP/TT.

Den albanske författaren Ismail Kadare är död, uppger hans redaktör för nyhetsbyrån AFP. Han blev 88 år.

Ismail Kadare avled på måndagen av en hjärtattack. Han fördes till sjukhus i Albaniens huvudstad Tirana men hans liv gick inte att rädda.

Kadare föddes 1936 i albanska Gjirokastër, och växte upp under andra världskriget.

Efter lärarexamen 1956 flyttade Kadare till Moskva för att studera litteratur på Maksim Gorkijs litteraturinstitut. I samband med att Albanien fjärmade sig från Sovjetunionen återvände han till hemlandet 1960, och blev snart en av landets ledande kulturpersonligheter.

För att kunna kritisera hemlandets socialistiska regim skrev han allegoriskt, den albanska brytningen med Sovjet skildras till exempel genom uppslagna förlovningar i romaner som Den hårda vintern och Stäppgudarnas skymning.

Trots regimens censurförsök lyckades Kadare också nå ut internationellt, bland annat med romanen Den döda arméns general som filmades med Marcello Mastroianni i huvudrollen.

Kadare förblev socialist, vilket inte hindrade landets dåvarande diktator, Enver Hoxha, från att försöka kontrollera honom. Under tre år på 1970-talet var utgivningen av Ismail Kadares böcker förbjuden i Albanien.

1991 sökte Kadare till slut asyl i Frankrike och gjorde också upp med Hoxha i boken Le successeur.

Ismail Kadare fanns inte sällan med i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur, ett pris han dock aldrig fick.

Text: SARA HALDERT/TT, ERIKA JOSEFSSON/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.