Gunilla Lundgren belönas av Svenska Akademien

Gunilla Lundgren med skrivande barn på Rinkeby Bokfestival 2024. Pressbild: KENNETH ABRAHAMSSON.

Gunilla Lundgren tilldelas en särskild belöning av Svenska Akademien och mottar 100 000 kronor. Hon uppmärksammas för sitt engagemang i Rinkeby i västra Stockholm.

”Barns rätt till flerspråkighet, att utveckla såväl sina modersmål som svenska språket, har varit en ledstjärna i Lundgrens arbete,” skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

På 70-talet skrev Lundgren sin första bok Maritza tillsammans med tre romska tonåringar, Nina Taikon, Gina Tan Mercowich och Zenia Tan Mercowich.

1988 initierade hon tillsammans med konstvetaren Elly Berg ”Nobel i Rinkeby”, som innebär att varje höst läser barn och unga årets Nobelpristagare i litteratur. De samtalar om böckerna, skriver och tecknar ett häfte. Under Nobelveckan besöker Nobelpristagaren Rinkeby för att möta de medverkande eleverna och ta emot deras berättelser.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.