Linda Jones och Mats Söderlund får Norrlands litteraturpris 2024

Vinnare av Norrlands litteraturpris 2024: Linda Jones och Mats Söderlund. Pressbild.

Vinnarna av Norrlands litteraturpris 2024 är utsedda: I kategorin vuxenlitteratur tilldelas Mats Söderlund priset för boken Härlig är jorden (Weyler förlag) och i kategorin barn- och ungdomslitteratur Linda Jones för romanen De tar allt ifrån mig (Bonnier Carlsen).

Mats Söderlund, född i Njurunda och uppvuxen i Skellefteå, tilldelas Norrlands litteraturpris 2024, i kategorin vuxenlitteratur, för sin bok Härlig är jorden med motiveringen:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Härlig är jorden är i lika delar en finstämd, personlig kärleksberättelse om den svenska fjällvärlden och ett angeläget nödrop för klimatet. Mats Söderlund navigerar mellan poetiska reflektioner, vetenskapliga rön och historiska skeenden med lätt penna, och låter intervjuer med enskilda bli ett mångstämmigt vittnesmål – allt med fötterna fast förankrade i jordmånen ovan trädgränsen. Den essäistiska skildringen av naturens skörhet och obarmhärtighet, och den moderna människans plats i den, manar till såväl eftertanke som handling.

Linda Jones, journalist och författare från Luleå, tilldelas Norrlands litteraturpris 2024, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman De tar allt ifrån mig med motiveringen:

Det är genom den magiska realismen och odjuret Korsningen som Linda Jones skriver fram det främmande andra och berättelsens katalysator i De tar allt ifrån mig. Trots detta är berättelsen orubbligt jordad i den norrländska glesbygdserfarenheten. Romanen utforskar teman som våld, identitet, utanförskap och vänskapens betydelse i ett samhälledär man får klara sig själv, med såväl medkännande humor som stort allvar. Linda Jones ger en stark och upplyftande röst till alla ungdomar som bor på en bortglömd plats där jakten är allt.

Detta är andra gången Linda tilldelas Norrlands litteraturpris.

Övriga nominerade till Norrlands litteraturpris 2024

Vuxenlitteratur

  • Våld: om träd och slöjd och män av Anahita Ghazinezam (Ordfront)
  • Spindelbjörken av Pär Hansson (Norstedts)
  • Ro bror av Kurt Levlin (Ord & Visor)
  • När man sparkar på en hund av Ida Linde (Norstedts)

Barn- och ungdomslitteratur

  • Farsan och jag av Sanna Hedin (Natur & Kultur)
  • Kuben av Nils Lundkvist (Bonnier Carlsen)
  • Onsdagarna på badhuset av Alma Thörn (Alfabeta)
  • Fjärilshjärta  av Moa Backe Åstot (Raben & Sjögren)

Årets Sommarmöte arrangeras med stöd av Region Gävleborg, Svenska Akademien och Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Utmärkelsen tilldelas föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling i kategorierna vuxen samt barn och ungdom. Priset instiftades 1973 och är ett av Sveriges äldsta litterära priser. Ursprungligen kallades det Rörlingstipendiet men fick sitt nuvarande namn år 2008.
Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2024 hålls på Västerbergs Folkhögskola i Storvik i Sandvikens kommun i Gästrikland. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.