”Harry Potter”-omslag sålt för 20 Mkr

Omslaget till den första utgåvan av "Harry Potter och de vises sten" av J K Rowling har sålts på auktion. Arkivbild: MATT DUNHAM/AP/TT.

Originalmålningen i akvarellfärg för omslaget till boken ”Harry Potter och de vises sten” av J K Rowling från 1997 har sålts på auktion. Det vinnande budet var på 1,9 miljoner dollar, motsvarande cirka 20 miljoner kronor.

Omslaget blir därmed ”det mest värdefulla Harry Potter-objektet som någonsin sålts på auktion”, uppger auktionshuset Sotheby’s.

Fyra budgivare försökte ta hem auktionen och auktionshuset hade räknat med en prislapp på mellan motsvarande 4 och 6 miljoner kronor.

Omslaget är gjort 1997 av illustratören och barnboksförfattaren Thomas Taylor, då 23 år.

”Som författare och illustratör av mina egna berättelser i dag är jag stolt över att se tillbaka på en sådan magisk början”, säger han i ett uttalande.

Romanen var den första av sju i den populära bokserien. Endast 500 böcker trycktes av den första utgåvan, varav 300 skickades till bibliotek, enligt Sotheby’s. Succéböckerna följdes senare av Hollywoodfilmer, teater och tv-spel.

Över 500 miljoner böcker har sålts på 80 språk.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.