Bokusgruppen köper Bok & Co med sex franchisebutiker

Akademibokhandelns logga är numera den enda som syns även på franchisebutikerna - som blir sex färre efter att Bok & Co köps upp av Bokusgruppen.

Akademibokhandeln får ytterligare sex centralägda butiker genom köpet av bolaget Bok & Co som driver sex franchisebutiker i Göteborgstrakten.

– Vi är väldigt glada över att vi förvärvat dessa butiker, det stärker vårt butiksnät än mer och gör att vi kan säkra långsiktig närvaro på flera viktiga platser. Matilda Ahlgren och alla medarbetare på Bok & Co har drivit dessa butiker med stort engagemang och nu fortsätter vi att förvalta det fantastiska arbetet, säger Maria Edsman, VD på Bokusgruppen, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Bok & Co:s driver sex butiker: Stenungsund, Kongahälla Kungälv, Partille, Lerum samt Järntorget och Olskroken i Göteborg. Bok & Co har drivit butiker i Göteborgsområdet ända sedan 1970-talet och som franchise till Akademibokhandeln sedan 2013. Bok & Co AB omsatte under 2023 cirka 60 MSEK och är lönsamt.

Det senaste officiella bokslutet avser verksamhetsåret som avslutades 30 april 2023. Det visade en nettoomsättning på 57,2 (59,9) Mkr med ett rörelseresultat på 3,2 (6,5) Mkr.

Med förvärvet av Bok & Co AB består Akademibokhandelns butiksnät nu av 77 centralägda butiker och 18 franchisebutiker. Tack vare affären ökar Bokusgruppen därmed sin omsättning. Franchisebutikernas försäljning ingår nämligen inte i Akademibokhandelns försäljning, förutom de franchiseavgifter som butikerna betalar.

Matilda Algren har ägt Bok & Co sedan 1990-talet och varit VD sedan 2006.  

– För mig är det viktigt att butikerna lever vidare med bra förutsättningar. Med stor tillförsikt lämnar jag nu över stafettpinnen till Bokusgruppen och känner mig helt trygg i att de kommer att fortsätta utvecklas. Det har varit ett stort beslut för mig, men jag är övertygad om att detta är det bästa för butikernas framtid, säger Matilda Ahlgren, ägare och VD, i samma pressmeddelande.

Avtalet tecknades den 20 juni 2024 och tillträde beräknas sker den 1 juli 2024. Det förvärvande bolaget är Bokhandelsgruppen i Sverige AB, som ingår i Bokusgruppen.

”Kunderna kommer att mötas av samma erbjudande, breda sortiment och personliga och uppskattade service som tidigare”, skriver Bokusgruppen.

Bok & Co var medlemmar med och skapade Bokia som 2013 gick samman med Akademibokhandeln. Då hade Akademibokhandeln 66 butiker och Bokia 69 butiker varav 47 butiker ägdes och drevs av franchisetagare. En del av dessa har sedan dess gått över till Ugglan, avvecklats eller köpts upp och blivit centralägda.

De senaste åren har Akademibokhandeln styrt mot att alla butiker ska se likadana ut och de anrika namn som många av de tidigare Bokiahandlarna hade har helt suddats ut till förmån för kedjans namn.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.