Bea Uusma gör ny polarexpedition till Vitön

Bea Uusmas tidigare bok om Andrée-expeditionen fick Augustpriset. Pressbild: SIMON RUDHOLM.

Läkaren och författaren Bea Uusma fortsätter sina efterforskningar om Andrée-expeditionens öde. I augusti reser hon till Vitön tillsammans med en vetenskaplig polarexpedition för att göra en arkeologisk utgrävning tillsammans med arkeologer, en osteolog och två arkeologihundar.

Förhoppningen är att lösa gåtan om hur expeditionens medlemmar dog. När Andrée-expeditionens sista läger hittades på Vitön 1930 tog man med kvarlevor som sedan kremerades.

”Men det gjordes aldrig någon utgrävning av lägret och jag har nu insett att mer än 200 skelettdelar lämnades kvar på ön. En tredjedel av Andrée-expeditionen kan alltså fortfarande ligga kvar på Vitön. Nu ska vi hitta de benen” säger Bea Uusma i ett pressmeddelande.

Bea Uusma fick Augustpriset 2013 för sin tidigare bok, Expeditionen om samma ämne. De nya efterforskningarna ska resultera i en ny bok hösten 2025.

”Det här blir mitt livs största projekt”, säger hon.

Snö, stormar och is gör det omöjligt att ta sig iland på Vitön någon annan tid än några veckor under sommaren.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.