Lustläsning på agendan i sommar för Ugglans Frida Envall

Frida Envall är Ugglans vd. Bild: Doris Roos

Ugglans vd Frida Envall har en diger läslista och satsar på lustläsning i sommar. Hon hoppas att bokhandeln inspirerar till läsning genom att tipsa om personliga favoriter och ger här sina bästa tips för både höst och sommar.

Vilka trender i försäljningen har du sett under våren?
– Utöver (den nästan söndertjatade) trenden om unga Booktok-läsare som hittar till sin lokala bokhandel för att köpa engelska, fysiska böcker, så ser vi en fortsatt bredd i försäljningen i våra 80 butiker – det är ett kvitto på att det lönar sig att ha ett brett utbud i hyllorna, och att den lokalt anpassade bokhandeln med personliga tips och favoriter är vad kunden vill ha. Bokhandelns tips, kunnande och personliga service väger tungt, relationsskapandet är superviktigt för oss.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Vilka titlar tror du på inför hösten?
– Om man räknar bort de givna och väntade succéerna som Widmarks Rymdmysteriet, Keplers Sömngångaren, Hambergs Kärlekens idioter och Smirnoffs Lokattens klor, som kommer att erbjudas på alla möjliga försäljningsställen, hoppas och tror jag att de typiska bokhandelstitlarna skall slå igenom i höst (igen):  böcker som bokhandlarna läser, tipsar om och som sprider sig organiskt. I våras såg vi debutanten Liza Ridzéns bok Tranorna flyger söderut som ett bra exempel- eller under förra hösten Ruth Kvarnström-Jones pärla De fenomenala fruntimren på Grand Hotel.

– Jag vill gärna tro att Vaka över henne (Jean-Baptiste Andrea), Tänkarens testamente (Schiefauer) eller Abborrbibeln (Fränstam) blir sådana titlar i höst.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Vilken är den viktigaste frågan för er i höst?
– I höst kommer vi att fortsätta med vårt arbete att stärka kundservicen i butikerna:  vi kommer att bereda mer plats åt kunskapsutbyte och inspiration mellan butikerna – det görs så himla mycket bra, smarta, roliga och försäljningsfrämjande saker i våra boklådor på olika platser runtom i landet, idéer som man enkelt kan stjäla och genomföra utifrån sina lokala förutsättningar – vårt jobb nu är att se till att de sprids och att skapa förutsättningar, lust och vilja att göra dem överallt.

Vad läser svenskarna i sommar?
– Haha, de läser förhoppningsvis något som deras lokala bokhandel tipsar dem om! Och det viktiga är inte VAD de läser utan ATT de läser, och sedan får de gärna köpa böckerna hos oss!

Vad läser du själv i sommar?
– Min bokhög är diger – jag ägnar sommarlovet åt att lustläsa allt som jag antingen bara läst en bit av i manusform under inköpen, eller favoritförfattare som jag sparar för att sträckläsa utan avbrott. Austers Baumgartner, Kingsolvers Demon Copperhead och Grays Katter och meningen med livet är några som jag hittills lagt i min hög.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.