Du visar för närvarande Fotobok där det tysta landskapet ges en röst
Klint-Olle i Delsbo, 2012. Fotograferad av Johanna Syrén, författare till den dokumentära fotoboken Av jorden / Of the Earth.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

”Det finns något i dessa berättelser och bilder som vittnar om en drivkraft som är starkare än pengar på banken. Om livsviktiga värden som går på tvärs mot kapitalismens grundidé. Att vilja något annat. Mening bortom medel. Kanske är det att klia ett får bakom örat, att ta över och driva vidare släktgården, att ge sina barn färsk mjölk till frukosten eller att så ett frö för att hoppas kunna skörda i augusti. Att vilja liv och kärlek. Att våga hoppas på en framtid.”

Johanna Syrén föddes i Norrköping 1980.

Hon arbetar som fotograf och filmare på landsbygden.

Under 20 år har hon mött och dokumenterat bönder i Hälsingland.

Boken Av jorden / Of the Earth tilldelades Ejva Damms stipendie 2024 och har fått stöd av Längmanska kulturfonden.

”Kameralinsen är Johanna Syréns vassa penna. Med en poetisk saklighet låter hon kameran sväva över ett kulturlandskap där människor står kvar i det jorden och naturen ger. Här finns en existentiell ångest kring vår planets framtid men samtidigt en sådan skönhet och empati att vi tvingas till eftertanke. Johanna Syrén tilldelas Ejva Damms stipendium 2024 för ett Rachel Carson-inspirerande projekt där det tysta landskapet ges en röst. Vackert, ambitiöst och känslosamt.” / Motivering, Ejva Damms stipendie 2024.

Av jorden / Of the Earth

Av jorden / Of the Earth

  • Förlag: Tala om tystnad
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2024-06-29
  • ISBN: 9789198460209