Sikta mot stjärnorna

Sikta mot stjärnorna
Författare
Medverkande
Förlag Bonnier Carlsen
GenreFacklitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor48
Vikt0
Utgiven2024-09-20
SABUa,u
ISBN 9789179798765

Hur känns det att tyngdlös sväva in i köket för att äta frukost? Vad gör man resten av dagen på en rymdstation? Hur känns det att titta ner på vår planet från ett oändligt universum? Marcus Wandt, Sveriges senaste astronaut, vet svaren på detta och mycket, mycket mer!

Hur man blir en astronaut till exempel! En bra början är att ha en magisterexamen inom naturvetenskap, teknik, matematik eller datavetenskap. Sedan ska man ha jobbat några år också. Och man får gärna vara strids- eller testpilot. Som Marcus. Sedan får man göra många olika tester. Klarar man dem också, ja då äntligen kan man bli utvald för en astronaututbildning. Det är också otroligt viktigt att man kan samarbeta bra med andra!

Väl på plats i rymdstationen jobbar man intensivt med olika uppgifter. Det kan vara saker som forskare på jorden vill veta och teknikexperiment. Hur funkar kroppen i tyngdlöst tillstånd, vad händer i hjärnan?

Att resa ut i rymden kräver långa och noggranna förberedelser för att både komma ut och hem. Om man inte vill åka ut själv, men ändå vill vara med kan man forska och klura ut saker som vad och hur man ska äta, material och design på kläder och praktiska funktioner som sophantering eller toaletter på en rymdstation. Och det som löser problem i en rymdstation kan också lösa utmaningar och problem på jorden!