Böcker ny måltavla i Brasiliens kulturkrig

Den brasilianske författaren Jeferson Tenório, som skrivit romanen "Hudens avigsida", har blivit censurerad i sitt hemland. Något som följt av att fler böcker förbjudits. Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT.

Anhängare till expresidenten Bolsonaro har lyckats förbjuda allt fler böcker som berör hbtqi och rasism. En ”dålig kopia av vad som händer i USA”, säger den hyllade brasilianske författaren Jeferson Tenório.

Trenden att förbjuda böcker som berör ämnen som hbtqi och rasism har pågått i USA under de senaste åren, med över 4 000 förbjudna titlar 2023. Nu har trenden importerats till Brasilien, och fördöms i en intervju med den censurerade författaren Jeferson Tenório i The Guardian.

”Äcklig och respektlös”

”Äcklig” och respektlös mot ”gott uppförande” tyckte en rektor i Brasilien om den prisvinnande romanen Hudens avigsida, i ett filmklipp som blev viralt i Brasilien i våras. Dagen efter beordrade en lokal myndighet att boken skulle plockas bort från skolbiblioteken.

På mindre än en vecka hade kampanjen spridit sig och tre andra stater förbjöd Jeferson Tenórios roman.

Sedan dess har flera andra böcker som berör hbtqi, rasism eller till och med kvinnliga forskare förbjudits i olika städer. Den gemensamma nämnaren är att förbuden ofta drivits igenom av politiker som är lojala mot landets tidigare president, den konservative Jair Bolsonaro.

”Inte i klassrummet”

Enligt författaren Jeferson Tenório har Bolsonaro en strategi som går ut på att identifiera en tydlig fiende som hat och illvilja kan riktas mot.

– Min bok var måltavlan då, precis som andra är nu, säger han till The Guardian.

”Hudens avigsida” innehåller en scen där två tonårspojkar pratar om sin sexualitet. Det var den som fick den uppmärksammade rektorn att se rött. Men enligt Tenório var det inte därför hans bok förbjöds.

– Det är en bok av en svart författare som handlar om rasfrågor och polisbrutalitet. Södra Brasilien är en väldigt konservativ och fördomsfull region där man inte vill diskutera det här ämnet i klassrummet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.