Naomi Klein fick nytt brittiskt bokpris

Naomi Klein blev den första mottagaren av Women's Prize for Nonfiction. Foto: MATT CROSSICK/AP/TT.

Den kanadensiska författaren och journalisten Naomi Klein fick det brittiska litteraturpriset Women’s Prize for Nonfiction som delats ut för första gången.

Klein prisades för sin senaste bok, Doppelgänger. En färd genom spegelvärlden (Ordfront 2023) som bland annat handlar om hur hon blir förväxlad med pandemiförnekaren Naomi Wolf.

Det skönlitterära priset Women’s Prize for Fiction gick i stället till den amerikanska författaren VV Ganeshananthan for romanen Brotherless night. VV Ganeshananthan, som själv har tamilska rötter, skildrar en familj som drabbas hårt av inbördeskriget i Sri Lanka. Boken tog henne två decennier att skriva.

Priserna ges till kvinnliga författare som skriver på engelska och vars verk publicerats i England. Det skönlitterära priset hette tidigare Orange Prize och delades ut för först gången 1996.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.