Harry Potter-illustration går under klubban

Omslaget till den första upplagan av boken "Harry Potter och de vises sten". Arkivbild: MATT DUNHAM/AP/TT.

Spekulanter på en illustration till den första upplagan av klassiska Harry Potter-boken ”Harry Potter och de vises sten” får en ny chans. På onsdag nästa vecka går illustrationen under klubban vid en auktion i New York.

Bilden målades av blott 23-årige Thomas Taylor 1997 när han samtidigt jobbade i en barnboksaffär i Cambridge, England. Förläggaren Barry Cunningham gav honom då uppdraget gällande J.K. Rowlings bok som skulle släppas senare på sommaren. Thomas Taylor blev därmed en av de första som fick möjlighet att läsa ett utkast av vad senare skulle bli en klassiker inom barn- och ungdomslitteratur.

Illustrationen målad med vattenfärger, föreställer Harry Potter i sina runda glasögon och med det karaktäristiska blixtformade ärret i pannan och förväntat pris ligger nu mellan 400 000 och 600 000 pund.

Det är dock inte första gången som illustrationen auktioneras ut, 2001 vid en auktion i London landade slutpriset på drygt 85 000 pund, motsvarande 1,1 miljoner svenska kronor. Framgångarna kring Harry Potter har dock vuxit sig allt större sedan dess och numera har mer än 500 miljoner böcker sålts.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.