Författaren Kurt Salomonson är död

Författaren Kurt Salomonson, har avlidit, 94 år gammal, uppger Västerbottens-Kuriren där han inför sin 90-årsdag blev omskriven som ”den siste autodidakten” av kulturjournalisten Gunnar Balgård.

Född i Hjoggböle 1929 arbetade Kurt Salomonson i gruvan i Laisvall och Perhyttan men också som journalist på Norran och tidningen Arbetaren.

Efter debuten 1955 med ”Hungerdansen” uppmärksammades han för sina arbetarskildringar i ”Mannen utanför” (1958), Sveket (1959) och ”Skiljevägen” (1962). Salomonson kritiserade inte bara exploateringen av arbetarna utan också arbetarna själva för vad han upplevde som en ovilja att ta ansvar.

– Han hade höga ambitioner med sitt författarskap, han var en himlastormare, och ville skildra förhållanden och missförhållanden i hela samhället, säger litteraturprofessor Anders Öhman, till VK.

1981 publicerade Salomonson, tillsammans med Jan Fogelbäck, reseberättelser i ”Skönast på jorden är Kvikkjokk om våren”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.