Munros dotter: Mamma blundade för övergreppen

Alice Munro 2014. Arkivbild: CHAD HIPOLITO/AP/TT.

Alice Munros dotter ofredades sexuellt av sin styvfar, men när Nobelpristagaren i litteratur fick veta det valde hon ändå att stanna hos sin man.
”Jag vill att min berättelse ska vara en del av berättelsen om min mamma”, skriver dottern Andrea Skinner i Toronto Star.

I en krönika i den kanadensiska tidningen skriver Andrea Skinner, bara veckor efter modern Alice Munros död, att hon vid nio års ålder utsattes för sexuellt ofredande av sin styvfar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Enligt Skinner var det sommaren 1976 som styvfadern Gerald Fremlin, när Munro inte var hemma, kröp ned i hennes säng och ofredade henne sexuellt. Hon skriver också att han blottade sig för henne under bilturer, berättade om småflickor i kvarteret som han ”gillade”, och han vidlyftigt berättade för henne om hennes mors sexuella preferenser.

När Skinner var 25 år gammal berättade hon för sin mor om övergreppen, men modern valde ändå att stanna hos förövaren fram till hans död 2013.

”Hon reagerade precis som jag hade befarat – som om han hade varit otrogen mot henne”, skriver Skinner.

När Munro över tio år senare hyllade sin man offentligt i New York Times gick Skinner till polisen. Fremlin erkände och dömdes 2005 för sexuellt ofredande.

Anledningen till att Andrea Skinner nu berättar om vad hon har varit med om är för att hon vill att historien ska vara en del av den hyllade författarens eftermäle:

”När jag gick till polisen var det för att jag ville att det i offentliga handlingar skulle finnas bevis för att jag inte förtjänade det som hände mig. Men jag vill också att min berättelse ska vara en del av berättelsen om min mamma”, skriver hon.

Alice Munro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2013. Hon avled i maj i år, 92 år gammal. Efter hennes död hyllades hon över hela världen, bland annat av Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Text: SARA HALDERT/TT

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.