Nobelpristagaren Alice Munro död: ”Unik röst”

Författaren Alice Munro. Arkivbild från 2013. foto: CHAD HIPOLITO/AP/TT.

Den kanadensiska författaren och Nobelpristagaren Alice Munro har avlidit, bekräftar familjen för tidningen The Globe and Mail.
– Jag skulle säga att det är en av det senaste halvseklets största författare som går bort, säger Jesper Bengtsson, förlagschef på Atlas.

Munro avled i måndags kväll på sitt hem i Port Hope, Ontario, 92 år gammal. Hon har i flera år lidit av demens.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Det är inte oväntat med tanke på att hon har varit dålig, men det är oerhört tragiskt. Världen förlorar en av sina starkaste litterära röster, säger Jesper Bengtsson, förlagschef på Atlas, Munros svenska förlag, till TT.

Alice Munro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2013 efter att ha varit favorittippad i åratal. Enligt Svenska Akademiens koncisa motivering gick priset till ”den samtida novellkonstens mästare”.

”Med psykologisk inlevelse”

– Hon är en unik röst som tog novellskrivandet till Nobelprisnivåer och har berört läsare över hela världen, säger Bengtsson.

Munro debuterade som novellist 1968 med samlingen ”Dance of the happy shades” och belönades direkt med Kanadas finaste litterära pris. Hennes sista verk, Brinnande livet, gavs ut på svenska 2013.

Kanadensiskans författarskap präglades av att hon skildrade småstadskvinnors liv med djup psykologisk inlevelse. Både ambivalenta mödrar, rebelliska döttrar och trängda unga kvinnor stiger fram i hennes noveller, en genre hon blev trogen under hela karriären.

Den kanadensiska författaren Alice Munro på en bild från 2009. Fot: PETER MORRISON/AP/TT.

Populär före Nobelpriset

– Hon var en väldigt populär författare redan innan Nobelpriset och blev ännu mer uppmärksammad och ännu mer läst efter, förstås. Hon hade en väldigt trogen publik som såg hennes storhet innan, säger Bengtsson.

Vad kommer hennes bidrag att vara till litteraturhistorien?

– Den korta berättelsens styrka och att lyckas dramatisera vardagen, inte minst för kvinnor, och göra det till stor litteratur. Det skulle jag säga är bidraget.

Text: DAVID HJORTER/TT, ELIN NORDLUND/TT, KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Fakta: Alice Munro

Född: den 10 juli 1931, i Wingham i provinsen Ontario i Kanada dit hon så småningom flyttade tillbaka.

Död: den 13 maj 2024 i Port Hope, Ontario.

Bakgrund: Studerade journalistik och engelska vid University of Western Ontario, men avbröt studierna när hon gifte sig 1951. Öppnade tillsammans med sin make en bokhandel i Victoria i British Columbia. Redan som tonåring började hon skriva, men det dröjde ända till 1968 innan hon gjorde litterär debut, då med novellsamlingen ”Dance of the happy shades”.

Familj: Tre döttrar, varav den äldsta Sheila Munro skrivit en memoarbok om sin uppväxt: ”Lives of mothers & daughters: growing up with Alice Munro”. Var under 20 år gift med James Munro. De skilde sig 1972. Fyra år senare gifte hon om sig, med Gerald Fremlin som gick bort 2013.

Några novellsamlingar: ”Tiggarflickan” (1978); ”Jupiters månar” (1982), ”Kärlek, vänskap, hat” (2001), ”För mycket lycka” (2009, ”Brinnande livet” (2012).

Källa: AP, Nationalencyklopedin

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.