ANNONS

Fråga Boktugg: Jag vill recensera böcker, hur gör jag?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag läser mycket och skulle vilja börja recensera böcker så att folk kan läsa vad jag tycker och ta del av mina boktips. Men hur ska jag bära mig åt för att hitta något forum för recensionerna?

Svar: För en lekman eller vanlig läsare, som du förmodligen är, finns faktiskt alla möjligheter att recensera böcker – inte i tidningarna kanske, men i digital form. Det vill säga, så länge du ser det som en hobby och inte siktar på att tjäna pengar, för då blir det genast lurigare.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

För något decennium sedan hade bokbloggarna sin storhetstid, men det finns fortfarande många aktiva bloggar där det recenseras böcker. Så antingen kan du starta din egen blogg, eller försöka samarbeta med en blogg som redan finns.

Idag har det dock blivit allt vanligare med bokrecensioner i sociala medier, kanske framförallt Instagram. Det finns en hel drös litteraturkonton på Instagram som tipsar om böcker och skriver omdömen.

Att recensera i sociala medier är enklare än att driva en egen blogg, det enda du behöver är ett bra alias och vips är du redo att börja recensera. Det kluriga är förstås att nå ut, att få folk att hitta just ditt konto. Så där kan du behöva vara lite kreativ, men ett bra första steg är att börja följa andra liknande konton.

Det finns även forum där man kan registrera sig och skriva och läsa recensioner om böcker. Goodreads är en av de största sajterna, den är visserligen på engelska men har ruskigt många medlemmar (90 miljoner).

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se