Fråga Boktugg: Jag vill recensera böcker, hur gör jag?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag läser mycket och skulle vilja börja recensera böcker så att folk kan läsa vad jag tycker och ta del av mina boktips. Men hur ska jag bära mig åt för att hitta något forum för recensionerna?

Svar: För en lekman eller vanlig läsare, som du förmodligen är, finns faktiskt alla möjligheter att recensera böcker – inte i tidningarna kanske, men i digital form. Det vill säga, så länge du ser det som en hobby och inte siktar på att tjäna pengar, för då blir det genast lurigare.

För något decennium sedan hade bokbloggarna sin storhetstid, men det finns fortfarande många aktiva bloggar där det recenseras böcker. Så antingen kan du starta din egen blogg, eller försöka samarbeta med en blogg som redan finns.

Idag har det dock blivit allt vanligare med bokrecensioner i sociala medier, kanske framförallt Instagram. Det finns en hel drös litteraturkonton på Instagram som tipsar om böcker och skriver omdömen.

Att recensera i sociala medier är enklare än att driva en egen blogg, det enda du behöver är ett bra alias och vips är du redo att börja recensera. Det kluriga är förstås att nå ut, att få folk att hitta just ditt konto. Så där kan du behöva vara lite kreativ, men ett bra första steg är att börja följa andra liknande konton.

Det finns även forum där man kan registrera sig och skriva och läsa recensioner om böcker. Goodreads är en av de största sajterna, den är visserligen på engelska men har ruskigt många medlemmar (90 miljoner).

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL