Fråga Boktugg: Hur gör jag för att bli inläsare av ljudböcker?

Fråga: Jag gillar att läsa men lyssnar också mycket på ljudböcker. Jag tror att min röst skulle passa för att läsa in ljudböcker, hur gör jag för att få prova och få jobb som inläsare av ljudböcker?

Svar: Om du redan har vana av att använda din röst professionellt, exempelvis som skådespelare eller föredragshållare kan du hoppa över det första steget. Annars är rådet att öva ytterligare, kanske prova att läsa in en bok hemma med hjälp av en bra mikrofon och ett program för ljudinspelningar. Så att du har ett bra röstprov – och framför allt får lite vana av att göra jobbet.

Därefter tar du lämpligen kontakt med studios som sysslar med inläsning av ljudböcker. Googla produktion av ljudböcker så hittar du flera produktionsbolag för ljudböcker. En av de största är Earselect men det finns minst ett dussin andra producenter som Camabo Media, TMP Voices och dcBelle. Några stora ljudboksförlag kan ibland ha egna studios.

Ett tips kan vara att lyssna i slutet av ljudböcker då det ibland framgår vem som har producerat själva ljudboken.

Du ska vara medveten om att det är tuff konkurrens från etablerade inläsare varav många dessutom är professionella skådespelare. Därför kan det ibland vara lättare att få jobb hos en mindre ljudboksstudio så att du i alla fall kommer igång.

En kusin till ljudboken är talboken, läs mer om skillnaden mellan ljudbok och talbok här. Ersättningen är lägre men MTM tipsar om företag som producerar talböcker (och som därmed skulle kunna vara intresserade av din röst).

Boktugg producerar däremot inga ljudböcker och därmed har vi heller inget behov av inläsare. Sorry.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.