ANNONS

Fråga Boktugg: Är ljudbok och talbok samma sak?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Numera pratas det ju mycket om ljudböcker, men det finns de som säger att de lyssnar på talböcker. Är det samma sak?

Svar: Det korta svaret är nej, ljudbok och talbok är inte samma sak. Det finns dock en hel del okunskap om detta, så vissa som säger att de lyssnar på talböcker menar antagligen ljudböcker. Gemensamt för talböcker och ljudböcker är att de är inlästa böcker, ljudfiler som läsaren lyssnar på. Men skillnaden ligger i hur och varför de produceras.

En ljudbok är en kommersiell produkt, framtagen av ett förlag eller en egenutgivare. Den är ofta inläst av en skådespelare som dramatiserar texten på ett eller annat vis. Ljudböcker kan köpas i bokhandeln som download eller som mp3-fil på CD-skiva (även om det senare håller på att dö ut) eller strömmas genom ett abonnemang hos någon ljudbokstjänst som exempelvis Nextory, Storytel eller Bookbeat. Det blir dock allt vanligare att låna ljudböcker på biblioteket. Ljudböcker är avsedda för en bred marknad, ”för alla”.

En talbok är ett hjälpmedel för de som har en läsnedsättning, det vill säga svårt att läsa en tryckt bok av olika anledningar, till exempel på grund av nedsatt syn, läs- och skrivsvårigheter eller funktionsnedsättning. Talböcker kan jämföras med böcker i punktskrift och är enbart avsedda för de som behöver få en bok anpassad. De kan framställas utan tillstånd från upphovspersonen tack vare en undantagsregel i upphovsrätten (till skillnad från ljudböcker som aldrig får produceras utan upphovspersonens tillåtelse).

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Den största producenten av talböcker i Sverige är Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), som ger ut talböcker i formatet Daisy. Alla böcker kan bli talböcker och oftast lånar man dem på ett bibliotek, men man kan också köpa dem. Talböcker kan läsas på flera sätt: i dator, i en särskild Daisy-spelare, eller i mobiltelefon/surfplatta genom exempelvis appen Legimus. De kan bestå av bara ljud, ljud och bild, eller ljud, bild och text i en kombination. De flesta talböcker läses in av en mänsklig uppläsare, dock ofta så rakt återgivna som möjligt, men en del kurslitteratur och fackböcker görs med talsyntes, det vill säga artificiell uppläsning.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL