ANNONS

Fråga Boktugg: Är ljudbok och talbok samma sak?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Numera pratas det ju mycket om ljudböcker, men det finns de som säger att de lyssnar på talböcker. Är det samma sak?

Svar: Det korta svaret är nej, ljudbok och talbok är inte samma sak. Det finns dock en hel del okunskap om detta, så vissa som säger att de lyssnar på talböcker menar antagligen ljudböcker. Gemensamt för talböcker och ljudböcker är att de är inlästa böcker, ljudfiler som läsaren lyssnar på. Men skillnaden ligger i hur och varför de produceras.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

En ljudbok är en kommersiell produkt, framtagen av ett förlag eller en egenutgivare. Den är ofta inläst av en skådespelare som dramatiserar texten på ett eller annat vis. Ljudböcker kan köpas i bokhandeln som download eller som mp3-fil på CD-skiva (även om det senare håller på att dö ut) eller strömmas genom ett abonnemang hos någon ljudbokstjänst som exempelvis Nextory, Storytel eller Bookbeat. Det blir dock allt vanligare att låna ljudböcker på biblioteket. Ljudböcker är avsedda för en bred marknad, ”för alla”.

En talbok är ett hjälpmedel för de som har en läsnedsättning, det vill säga svårt att läsa en tryckt bok av olika anledningar, till exempel på grund av nedsatt syn, läs- och skrivsvårigheter eller funktionsnedsättning. Talböcker kan jämföras med böcker i punktskrift och är enbart avsedda för de som behöver få en bok anpassad. De kan framställas utan tillstånd från upphovspersonen tack vare en undantagsregel i upphovsrätten (till skillnad från ljudböcker som aldrig får produceras utan upphovspersonens tillåtelse).

Den största producenten av talböcker i Sverige är Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), som ger ut talböcker i formatet Daisy. Alla böcker kan bli talböcker och oftast lånar man dem på ett bibliotek, men man kan också köpa dem. Talböcker kan läsas på flera sätt: i dator, i en särskild Daisy-spelare, eller i mobiltelefon/surfplatta genom exempelvis appen Legimus. De kan bestå av bara ljud, ljud och bild, eller ljud, bild och text i en kombination. De flesta talböcker läses in av en mänsklig uppläsare, dock ofta så rakt återgivna som möjligt, men en del kurslitteratur och fackböcker görs med talsyntes, det vill säga artificiell uppläsning.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se