Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Är ljudbok och talbok samma sak?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Numera pratas det ju mycket om ljudböcker, men det finns de som säger att de lyssnar på talböcker. Är det samma sak?

Svar: Det korta svaret är nej, ljudbok och talbok är inte samma sak. Det finns dock en hel del okunskap om detta, så vissa som säger att de lyssnar på talböcker menar antagligen ljudböcker. Gemensamt för talböcker och ljudböcker är att de är inlästa böcker, ljudfiler som läsaren lyssnar på. Men skillnaden ligger i hur och varför de produceras.


ANNONS


En ljudbok är en kommersiell produkt, framtagen av ett förlag eller en egenutgivare. Den är ofta inläst av en skådespelare som dramatiserar texten på ett eller annat vis. Ljudböcker kan köpas i bokhandeln som download eller som mp3-fil på CD-skiva (även om det senare håller på att dö ut) eller strömmas genom ett abonnemang hos någon ljudbokstjänst som exempelvis Nextory, Storytel eller Bookbeat. Det blir dock allt vanligare att låna ljudböcker på biblioteket. Ljudböcker är avsedda för en bred marknad, ”för alla”.

En talbok är ett hjälpmedel för de som har en läsnedsättning, det vill säga svårt att läsa en tryckt bok av olika anledningar, till exempel på grund av nedsatt syn, läs- och skrivsvårigheter eller funktionsnedsättning. Talböcker kan jämföras med böcker i punktskrift och är enbart avsedda för de som behöver få en bok anpassad. De kan framställas utan tillstånd från upphovspersonen tack vare en undantagsregel i upphovsrätten (till skillnad från ljudböcker som aldrig får produceras utan upphovspersonens tillåtelse).

ANNONS

Den största producenten av talböcker i Sverige är Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), som ger ut talböcker i formatet Daisy. Alla böcker kan bli talböcker och oftast lånar man dem på ett bibliotek, men man kan också köpa dem. Talböcker kan läsas på flera sätt: i dator, i en särskild Daisy-spelare, eller i mobiltelefon/surfplatta genom exempelvis appen Legimus. De kan bestå av bara ljud, ljud och bild, eller ljud, bild och text i en kombination. De flesta talböcker läses in av en mänsklig uppläsare, dock ofta så rakt återgivna som möjligt, men en del kurslitteratur och fackböcker görs med talsyntes, det vill säga artificiell uppläsning.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »