ANNONS

Fråga Boktugg: Varför luktar vissa böcker illa?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag gick nyligen till bokhandeln och köpte ett exemplar av en populär barnbok som jag skulle ge bort till mitt barnbarn. När jag kom hem och skulle slå in den upptäckte jag att den luktade fruktansvärt illa. Vad beror det på?

Svar: Anledningen till att helt nya böcker kan lukta illa är trycksvärta. En nytryckt bok luktar faktiskt av kemikalier när man tar den. Det är allra mest tydligt i böcker med stora färgbilder eftersom dessa innehåller mycket mer trycksvärta än en roman där det bara är tunna svarta streck som formar bokstäver och ord.

Den som tagit i en färsk dagstidning känner igen doften, eller kanske är det ännu vanligare med magasin/tidskrifter som är inplastade. Doften försvinner nämligen efterhand då den avdunstar. Just därför är det sällan man känner någon sådan doft på böcker då dessa trycks i god tid före utgivning och sedan ligger på lager innan de skickas till nätbokhandlare och fysiska bokhandlar. Skulle det finnas någon doft kvar hinner den ofta försvinna då boken står och luftas på bokhandelns hylla innan du köper den.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Undantaget är som just i detta fall. En väldigt populär barnbok där varje sida är fylld med vackra färgbilder och därmed indränkt i de fyra tryckfärgerna. Eftersom första upplagan gissningsvis har sålt slut har det tryckts en ny och denna har knappt varit inne och vänt på lagret innan den skickats vidare ut till återförsäljare. Alltså har doften inte hunnit försvinna ännu.

Låt boken ligga, eller kanske stå lätt öppnad så att luft kommer in mellan sidorna, så kommer lukten att försvinna snabbt och ni kan njuta av innehållet.

Om en gammal bok luktar illa så finns det däremot många möjliga orsaker. Men det är en helt annan fråga.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL