ANNONS

Fråga Boktugg: Varför luktar vissa böcker illa?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag gick nyligen till bokhandeln och köpte ett exemplar av en populär barnbok som jag skulle ge bort till mitt barnbarn. När jag kom hem och skulle slå in den upptäckte jag att den luktade fruktansvärt illa. Vad beror det på?

Svar: Anledningen till att helt nya böcker kan lukta illa är trycksvärta. En nytryckt bok luktar faktiskt av kemikalier när man tar den. Det är allra mest tydligt i böcker med stora färgbilder eftersom dessa innehåller mycket mer trycksvärta än en roman där det bara är tunna svarta streck som formar bokstäver och ord.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Den som tagit i en färsk dagstidning känner igen doften, eller kanske är det ännu vanligare med magasin/tidskrifter som är inplastade. Doften försvinner nämligen efterhand då den avdunstar. Just därför är det sällan man känner någon sådan doft på böcker då dessa trycks i god tid före utgivning och sedan ligger på lager innan de skickas till nätbokhandlare och fysiska bokhandlar. Skulle det finnas någon doft kvar hinner den ofta försvinna då boken står och luftas på bokhandelns hylla innan du köper den.

Undantaget är som just i detta fall. En väldigt populär barnbok där varje sida är fylld med vackra färgbilder och därmed indränkt i de fyra tryckfärgerna. Eftersom första upplagan gissningsvis har sålt slut har det tryckts en ny och denna har knappt varit inne och vänt på lagret innan den skickats vidare ut till återförsäljare. Alltså har doften inte hunnit försvinna ännu.

Låt boken ligga, eller kanske stå lätt öppnad så att luft kommer in mellan sidorna, så kommer lukten att försvinna snabbt och ni kan njuta av innehållet.

Om en gammal bok luktar illa så finns det däremot många möjliga orsaker. Men det är en helt annan fråga.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se