Fråga Boktugg: Varför luktar vissa böcker illa?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag gick nyligen till bokhandeln och köpte ett exemplar av en populär barnbok som jag skulle ge bort till mitt barnbarn. När jag kom hem och skulle slå in den upptäckte jag att den luktade fruktansvärt illa. Vad beror det på?

Svar: Anledningen till att helt nya böcker kan lukta illa är trycksvärta. En nytryckt bok luktar faktiskt av kemikalier när man tar den. Det är allra mest tydligt i böcker med stora färgbilder eftersom dessa innehåller mycket mer trycksvärta än en roman där det bara är tunna svarta streck som formar bokstäver och ord.

Den som tagit i en färsk dagstidning känner igen doften, eller kanske är det ännu vanligare med magasin/tidskrifter som är inplastade. Doften försvinner nämligen efterhand då den avdunstar. Just därför är det sällan man känner någon sådan doft på böcker då dessa trycks i god tid före utgivning och sedan ligger på lager innan de skickas till nätbokhandlare och fysiska bokhandlar. Skulle det finnas någon doft kvar hinner den ofta försvinna då boken står och luftas på bokhandelns hylla innan du köper den.

Undantaget är som just i detta fall. En väldigt populär barnbok där varje sida är fylld med vackra färgbilder och därmed indränkt i de fyra tryckfärgerna. Eftersom första upplagan gissningsvis har sålt slut har det tryckts en ny och denna har knappt varit inne och vänt på lagret innan den skickats vidare ut till återförsäljare. Alltså har doften inte hunnit försvinna ännu.

Låt boken ligga, eller kanske stå lätt öppnad så att luft kommer in mellan sidorna, så kommer lukten att försvinna snabbt och ni kan njuta av innehållet.

Om en gammal bok luktar illa så finns det däremot många möjliga orsaker. Men det är en helt annan fråga.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.