Fråga Boktugg: Vad är ISBN och hur får man det?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Böcker måste ha ISBN för att få säljas i bokhandeln säger de till mig, men vad är ISBN och var får jag tag på det till min bok?

Svar: Ja, ett ISBN (många säger ISBN-nummer) är ett grundkrav från både fysiska bokhandlare och nätbokhandlare. Dessutom vill de att böckerna ska vara registrerade i bokbranschens gemensamma databas Bokinfo.

Kungliga Biblioteket (KB) skriver ”ISBN är en unik identifikator för monografiska publikationer som till exempel böcker och kartor som är utgivna för allmän spridning.” Man skulle kunna säga att det är ungefär som personnummer fast för böcker.

Det är alltså inte obligatoriskt med ett ISBN. Däremot underlättar ISBN hanteringen av publikationer inom bokhandeln och på bibliotek. Om boken ska spridas inom en mindre krets (läs familj och vänner) behöver du inte använda ISBN.

ISBN är en akronym av international standard book number. ISBN skapades i Storbritannien 1966 och antogs som internationell standard 1970 (ISO 2108).

Ett ISBN består idag av 13 siffror, före 2007 bestod ISBN av tio siffror, och föregås av bokstäverna ISBN. Siffrorna är uppdelade i fem grupper åtskilda med bindestreck enligt följande:

ISBN 978-91-7000-229-8
Prefix (978)
Områdesbeteckning (91 = Sverige)
Förlagsbeteckning (7000)
Titelbeteckning (229)
Kontrollsiffra (8)

Bindestrecken utelämnas dock ofta framför allt på webben, exempelvis i sökvägar hos nätbokhandlare eller på Boktugg.

Du skaffar ISBN kostnadsfritt hos KB på isbn.kb.se där du snabbt kan fylla i en ansökan om ett eller flera nummer som sedan skickas till dig via mejl. Att du fått ett ISBN innebär dock inte att boken är registrerad någonstans, det måste du själv lösa via Bokinfo (tidigare Bokrondellen).

För att få ett svenskt ISBN ska du som utgivare ha svensk adress. Om du har en utländsk adress måste du ansöka om ISBN i det landet. Du kan distribuera en publikation var du vill i världen oberoende av i vilket land du har fått ditt ISBN.

En bok måste ha ett unikt ISBN för varje format, vilket innebär att samma titel ofta har flera ISBN.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL