Fråga Boktugg: Kan jag ta bort min bok – avpublicera den?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Jag skrev en bok för några år sedan och gav ut den, men nu vill jag ta bort den. Kan jag radera den, avpublicera den så att den inte syns någonstans?

Eftersom Boktugg har en stor databas med alla svenska böcker utgivna de senaste decennierna får vi emellanåt frågor och önskemål från författare att plocka bort äldre titlar. Antingen för att de kanske skäms för boken eller för att de gett ut den i ny utgåva.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Hos nätbokhandlarna använder man lite olika strategier, oftast plockar de bort böcker som är ”definitivt slut” hos förlaget. Det innebär att boken är out of print och inte längre går att köpa som ny.

Däremot finns böcker att köpa begagnade förutsatt att det sålts mer än några enstaka exemplar, vilket inte alltid är fallet. Därför finns det ett värde i att även slutsålda titlar finns kvar så att den som letar efter en bok kan få veta att den är slutsåld – eller hitta den hos antikvariat eller tjänster som Bokbörsen.

En bok som är utgiven och har försetts med ett ISBN och lagts upp hos Bokinfo går naturligtvis inte att avpublicera eller radera. Boken existerar. Förlaget (som är författaren vid egenutgivning) eller tryckeriet ska enligt lag ha skickat in pliktexemplar till bland annat Kungliga biblioteket som registrerar boken i sina register och sparar ett exemplar. Dessa register kan man hitta via Libris.

Till skillnad från ett blogginlägg försvinner aldrig en publicerad bok. Dess metadata finns dessutom lagrad hos dussintals olika sajter på nätet. Vilket är goda nyheter för den författare som vill att det ska finnas spår kvar av hens utgivna verk, men dåliga nyheter för den som ångrar en utgivning. Vi vet ju också alla att allt som publicerats på internet finns kvar på ett eller annat sätt. Det finns alltid spår av blogginlägg, tweets, Instagram- eller FB-inlägg. Vill du hålla något hemligt, lägg inte upp det på internet eller publicera det i en bok.

En del författare är rädda att läsare ska blanda ihop den gamla utgåvan med nyare utgåvor. Den risken är mikroskopisk om den gamla boken är out of print. Tvärtom ökar chansen att som författare bli hittad om det finns många sidor om dina tidigare böcker.

Ibland händer det att författare hör av sig för att de gett ut en bok när de var yngre och tycker att den inte är så bra och därför vill radera spåren av den. Någon kanske tänker att de kan smyga ut en ”ny” debutroman för att alla glömt den gamla.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Men varför ska man skämmas? De allra flesta som drömmer om att skriva en bok slutför den aldrig, de allra flesta som drömmer om att få se sin färdiga bok utgiven lyckas aldrig. Om du både skrivit och gett ut en bok så har du uppnått något många andra drömmer om.

Vad händer med digitala böcker då? Ja, en bok som bara funnits i streamat format och aldrig som download kan ju teoretiskt gå att radera. Men de alla flesta förlag och författare vill ju nå så många läsare de kan med en bok – så varför tacka nej till download?

Det är därför inte ens en indragen bok är helt raderad från vår historia. Så fort ett exemplar lämnat tryckeriet är den ute. Den första upplagan av den första Harry Potter-boken drogs tillbaka på grund av korrekturfel – nu är dessa exemplar de mest värdefulla av alla i serien.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.