Fråga Boktugg: Vad är pliktleverans och hur fungerar det?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag förstår inte riktigt det här med pliktleverans. Måste jag skicka in min bok till KB och bekosta det själv? Gäller det alla utgåvor? Hur lämnar man pliktexemplar av en digital bok?

Svar: Det är lag på att lämna pliktexemplar till Kungliga Biblioteket. Det gäller böcker liksom bland annat tidskrifter, reklamblad, film, musik och spel. Lagen är instiftad för att bevara Sveriges kulturarv för kommande generationer (i evighet, enligt KB).

Använder man sig av ett tryckeri i Sverige skickas pliktexemplaren därifrån, så då behöver man inte som förlag eller egenutgivare själv engagera sig i leveransen. Men väljer man att trycka utomlands, vilket många gör idag, får man se till att komma överens med tryckeriet om utskicket eller själv ombesörja det hela. Om man trycker eller kopierar helt själv är man också skyldig att pliktleverera, förutsatt att materialet är avsett för spridning till allmänheten eller en större sluten krets i Sverige.

Pliktexemplaren ska skickas till Kungliga Biblioteket och till ytterligare sex svenska så kallade pliktbibliotek: universitetsbiblioteken i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Ett omtryck, det vill säga en ny upplaga av en bok, ska även den levereras – fast bara i ett exemplar – till Lunds universitetsbibliotek. För att få tillgång till adresserna mejlar man till plikt@kb.se.

Normalt ska pliktexemplaren skickas ut en gång i kvartalet, tillsammans med en följesedel i två exemplar. Det är mottagarna som betalar portot. Den enda kostnaden för utgivaren är alltså förlorad intäkt för pliktexemplaren, men samtidigt säkrar man böckernas liv i evig tid – den dagen de inte längre finns i tryck är de åtminstone bevarade hos pliktbiblioteken.

För ljudböcker ansvarar vanligtvis utgivaren själv för att pliktexemplar skickas in. Detta gäller ljudböcker som har tagits fram i Sverige i minst 50 exemplar och som gjorts tillgängliga för allmänheten genom försäljning, uthyrning eller utlåning. Ljudböcker ska skickas till KB inom en månad efter utgivning, ett exemplar av varje utgåva, till en särskild adress. Även dessa skickas in fraktfritt.

Sedan 2012 finns en lag om pliktleverans också för digitalt material. Eböcker omfattas med andra ord också av pliktleveransen, men om samma bok ges ut i tryckt utgåva försvinner pliktkravet på eboken. E-plikten, som den också kallas, gäller alltså bara för eböcker i original. KB godkänner flertalet digitala format och man kan ladda upp filerna på webben.

Här finns en bra guide för att ta reda på om du är skyldig att pliktleverera och hur det går till.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL