Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Vad är pliktleverans och hur fungerar det?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Jag förstår inte riktigt det här med pliktleverans. Måste jag skicka in min bok till KB och bekosta det själv? Gäller det alla utgåvor? Hur lämnar man pliktexemplar av en digital bok?

Svar: Det är lag på att lämna pliktexemplar till Kungliga Biblioteket. Det gäller böcker liksom bland annat tidskrifter, reklamblad, film, musik och spel. Lagen är instiftad för att bevara Sveriges kulturarv för kommande generationer (i evighet, enligt KB).


ANNONS


Använder man sig av ett tryckeri i Sverige skickas pliktexemplaren därifrån, så då behöver man inte som förlag eller egenutgivare själv engagera sig i leveransen. Men väljer man att trycka utomlands, vilket många gör idag, får man se till att komma överens med tryckeriet om utskicket eller själv ombesörja det hela. Om man trycker eller kopierar helt själv är man också skyldig att pliktleverera, förutsatt att materialet är avsett för spridning till allmänheten eller en större sluten krets i Sverige.

Pliktexemplaren ska skickas till Kungliga Biblioteket och till ytterligare sex svenska så kallade pliktbibliotek: universitetsbiblioteken i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Ett omtryck, det vill säga en ny upplaga av en bok, ska även den levereras – fast bara i ett exemplar – till Lunds universitetsbibliotek. För att få tillgång till adresserna mejlar man till plikt@kb.se.

ANNONS

Normalt ska pliktexemplaren skickas ut en gång i kvartalet, tillsammans med en följesedel i två exemplar. Det är mottagarna som betalar portot. Den enda kostnaden för utgivaren är alltså förlorad intäkt för pliktexemplaren, men samtidigt säkrar man böckernas liv i evig tid – den dagen de inte längre finns i tryck är de åtminstone bevarade hos pliktbiblioteken.

För ljudböcker ansvarar vanligtvis utgivaren själv för att pliktexemplar skickas in. Detta gäller ljudböcker som har tagits fram i Sverige i minst 50 exemplar och som gjorts tillgängliga för allmänheten genom försäljning, uthyrning eller utlåning. Ljudböcker ska skickas till KB inom en månad efter utgivning, ett exemplar av varje utgåva, till en särskild adress. Även dessa skickas in fraktfritt.

Sedan 2012 finns en lag om pliktleverans också för digitalt material. Eböcker omfattas med andra ord också av pliktleveransen, men om samma bok ges ut i tryckt utgåva försvinner pliktkravet på eboken. E-plikten, som den också kallas, gäller alltså bara för eböcker i original. KB godkänner flertalet digitala format och man kan ladda upp filerna på webben.

Här finns en bra guide för att ta reda på om du är skyldig att pliktleverera och hur det går till.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »