Skicka in presentation av dig själv

Är du en utgiven författare eller på annat sätt medverkande i en bok? Eller kanske jobbar på förlag och representerar en författare vars författarsida bara innehåller texten ”Tyvärr saknas information om författaren”.

Då är du välkommen att skicka in en kort författarpresentation.
(Vi kallar dem författarsidor eller författarpresentationer även om det avser en översättare, illustratör osv)

Här nedan hittar du mer information om vilka kriterier som gäller – och hur du gör rent praktiskt.

Kriterier för författarpresentationer

 • Det måste finnas en eller flera utgivna böcker i vår databas av författaren (eller annan medverkande) så att det skapats en tom författarsida automatiskt
 • Publicering av författarpresentation sker vanligen inom några dagar efter att vi fått in den.
 • Läs igenom texten flera gånger innan du skickar den för att undvika stavfel eller liknande.
 • Texten ska skrivas i tredje person, inte första. Exempel:
  Felaktigt – Jag heter Jane Smith och föddes 1955. Jag skriver främst romance och barnböcker. Jag debuterade 1980 med boken Havsänglar.
  Korrekt – Jane Smith (född 1955) är en författare som främst skriver romance och barnböcker. Hon debuterade med boken Havsänglar (1980).
 • Inga superlativer, presentationen ska vara saklig och neutral. Berätta gärna om personens övriga karriär ifall det känns relevant.
 • Texten ska handla om personens hela författarskap, inte en specifik bok.
 • Skicka med länken till den författarsida som presentationen ska ligga på

Så här skickar du in

 • För smidig hantering, skicka in ditt debutantporträtt minst två veckor före utgivning.
 • Presentationstexten ska vara max 120 ord
 • Ange gärna födelseåret, inte ålder. Om personen är avliden ange även dödsår.
 • Skicka in texten direkt i mejlet, inte som pdf.
 • Skicka inte med någon bild på personen.
 • Texten mejlas till support@boktugg.se
 • I mejlet anger du även URL (länk/www-adress) till den författarsida som texten avser
 • I ärenderaden på mejlet ange ”Författarpresentation” och författarens namn.

Författarpresentationer är kostnadsfria.

Vanliga frågor om författarpresentationer

Har ni några exempel på hur en författarpresentation ska se ut?
Svar:
Om du söker efter en bok av någon känd författare och sedan klickar på hens namn kan du förhoppningsvis hitta flera exempel. Här är annars ett påhittat:
Jane Smith (född 1968) är en svensk författare som är mest känd för sina romaner. Hon växlar mellan skräck och feelgood. Smith debuterade 2008 med den genreöverskridande romanen Kärleksskräck. Hon har jobbat som sömmerska och brevbärare men skriver numera på heltid. Jane Smith är född i Los Angeles men familjen flyttade till Härnösand där hon växte upp. Hon har skrivit ett tiotal romaner.

Ni frågar efter information om mig som författare, men jag är översättare (eller något annat)?

Svar: Merparten av sidorna avser författare, men precis som du noterat skapas även ”författarsidor” för andra medverkande vars namn finns med i Bokinfos databas. Detta omfattar exempelvis författare, illustratörer, fotografer, redaktörer, formgivare mm. Du är lika välkommen att skicka in en presentation av dig själv för det.

Jag har skrivit boken under pseudonym, måste jag berätta vem jag är?
Svar: Nej, det är upp till dig. Du kan exempelvis göra en fiktiv presentation knuten till pseudonymen eller berätta att det är en pseudonym och presentera dig själv helt eller delvis anonymt.

Presentationssidan handlar inte om mig – kan jag skicka in en text ändå?
Svar: För personer som fortfarande är vid liv föredrar vi att dessa själva personligen skickar in en presentation. Undantaget är författare som översatts till svenska där utgivande förlag gärna får skicka in en presentation. För avlidna författare får du gärna skicka in en presentation ifall du kände författaren eller har kunskap om hens författarskap.

Det finns böcker på min presentationssida som jag inte har skrivit, varför?
Svar: I databasen vi hämtar information från om böckerna saknas en unik identifikation av namn på exempelvis författare. Vi kan därför bara matcha dessa med namn. Om det finns flera författare som har identiskt för- och efternamn kan vårt system i dagsläget tyvärr inte skilja dem åt. I förekommande fall har vi ibland löst det genom att lägga in båda författarnas presentationer. 

Några av mina böcker saknas på min författarsida, kan ni fixa det?
Svar: Kontrollera så att stavningen av ditt författarnamn är korrekt på de olika titlarna. Om förlaget lagt in det fel på en titel så kommer den inte att hamna rätt. Om du upptäcker ett fel, skicka mejl till support@boktugg.se så kan vi titta på det och se ifall det går att lösa. Skicka då alltid med ISBN-nummer samt länk till din presentationssida för att underlätta felsökning.

Några av mina böcker saknar omslag eller har fel omslag, kan ni fixa det?
Svar: Vi hämtar omslagen från Bokinfos databas. Ibland saknas omslag eller så kan det bli fel i det automatiska flödet så att omslaget inte importeras. På samma sätt kan förlaget ibland byta omslagsbild efter att boken kommit ut och ibland slår inte denna ändring igenom hos oss. Om du upptäcker det får du gärna mejla till support@boktugg.se och förklara. Om du har en omslagsbild själv (jpg-format), skicka gärna med den så kan vi lägga in den.