Sju insikter från statistiken för sålda böcker 2023

Hur utvecklas egentligen bokförsäljningen i Sverige? Vad säger tecknen i skyn - och i statistikrapporten för 2023...? Illustration: Dall-E. Prompt: Boktugg.

En rapport på över 100 sidor som speglar försäljningsutvecklingen från 2018 till 2023 måste innehålla några viktiga trender. Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren har läst och hittat sju insikter.

De stora trenderna är uppenbara i rapporten. Eller? Som alltid är det mycket enklare att se utvecklingen i backspegeln – exempelvis hur streamingtjänsterna ökat med 134 procent från 676 till 1583 Mkr mellan 2018 och 2023. Det är 900 Mkr i bokförsäljning (i återförsäljarledet) varav 600 Mkr är ”nya” pengar och resten har tagits från de fysiska försäljningskanalerna.

Redan betalande prenumerant? Logga in för att läsa

Annars köp en prenumeration idag – du kan prova en månad för 69 kr.

Varför betalvägg? Knappt 1 % av artiklarna här på Boktugg går att läsa enbart som betalande prenumerant. Det är material som vi vet har ett stort värde för den som jobbar i bokbranschen på ett eller annat sätt. Som prenumerant får du nya utgåvor av Analysbrevet direkt i din inbox och dessutom tillgång till ett växande arkiv.

Inloggad men kan fortfarande inte läsa artikeln? Då har du sannolikt ingen aktiv prenumeration. Kanske har den gått ut för att betalningen fallerat, vilket kan hända när kreditkortet inte längre är giltigt. Kolla dina prenumerationer här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL