Bokmarknaden i UK passerade 7 miljarder pund – men ökade mindre än inflationen

Den brittiska bokmarknaden sammanfattad i några nyckeltal.

📉 Miljardstolpe. Den brittiska bokförsäljningen ökade till 7,1 (6,9) miljarder pund 2023 och spräckte därmed för första gången 7 miljarder, rapporterar The Bookseller baserat på en rapport från Publishers Association (PA). Det är en ökning med 3 % vilket låter bra, ifall inte inflationen varit 8,6 %. Det innebär att 7,5 miljarder pund hade motsvarat oförändrad försäljning jämfört med 2022. Faktum är att det är exporten av engelska böcker till resten av världen som står för hela tillväxten så den inhemska brittiska marknaden faller.
Värt att notera: Digitala böcker står för tillväxten och 45 % av de totala intäkterna i UK. Läs rapporten här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.