⏱️ Svensk AI (Nyhetsbrev #466)

Tidsbrist. Jag är en tidsoptimist med tidsbrist. Blir lätt distraherad av nya spännande upptäckter. En bra egenskap som journalist, att vara nyfiken och omvärldsbevaka. Men det kan också göra att man ibland dyker ner i ett kaninhål och kommer upp först några timmar eller dagar senare.

Boktuggs nyhetsbrev tar ofta flera timmar att skriva. Idag satte jag en deadline på 60 minuter. Det ska räcka till att skriva den här korta texten, dra in alla rubriker och dubbelkolla så att länkar stämmer.

Förresten, var du en av dem som gick på vårt aprilskämt förra veckan? Om förbud mot pappersböcker inom EU 2030. Ber om ursäkt ifall vi skrämde slag på dig. Några läsare hörde av sig för att försäkra sig om att det verkligen var ett skämt, eftersom det faktiskt dyker upp en del galna förslag och regleringar inom EU. Ta bara GDPR där stora delar faktiskt är ett rent skämt.

Annars snackas det mycket AI i branschen just nu. Vi har intervjuat ett antal författare och andra upphovspersoner (exempelvis Peter Bergting idag) där en av frågorna har handlat om AI och hur man ser på det. Hot eller möjligheter?

Svensk AI-tjänst

Jag testar själv ChatGPT en del liksom den tillhörande Dall-E för bildgenerering. För oss ersätter bilder från Dall-E främst bilder från bildbanken iStock. Det är bilder som vi aldrig någonsin hade haft råd att anlita en illustratör för att skapa exklusivt åt oss. Faktum är att bildbankerna själva bygger in funktioner för att helt eller delvis AI-generera bilder.

De närmsta åren kommer generativ AI att diskuteras flitigt. Nu finns det dessutom ett svenskt verktyg, Skribler, för författare som vill ha hjälp med sina texter på olika sätt.

För några år sedan skämtade jag om att det finns ett fönster nu där jag fortfarande kan försörja mig på att skriva texter som journalist, kommunikatör och författare. Innan AI kan göra det lika bra eller bättre. Vissa dagar tänker jag att den där dagen är delvis här, andra dagar tänker jag att AI bara möjliggör ännu en nivå på de verktyg vi använder. En del i den utveckling jag själv följt från skrivmaskiner till enkla ord- och bildbehandlingsprogram till alltmer avancerade i Photoshop, Word och Indesign.

Vad alla dessa verktyg gjort är dock att höja ribban och kvaliteten för varje år. Vi kanske inte tänker på det eftersom den digitala distributionen möjliggör en lavin av innehåll med låg kvalitet.

Nej, nu får jag nog önska er en trevlig helg innan jag gjort slut på mina 60 minuter.

Men låt oss prata kosläpp. Här nere i Skåne är det dags för dessa folkfester där tusentals människor samlas för att se kalvarna släppas ut på grönbete.

Okej, det här var en omväg för att jag kom att tänka på hur likt ordet boksläpp är. Och om jag ska pusha för någonting mer så är det att vi öppnat upp en möjlighet att presentera nya boksläpp. Som till skillnad från kosläpp pågår året runt, i stort sett varje dag. Så vi hoppas att många, okej alla, förlag och författare tar chansen att berätta för våra läsare om sina nya böcker på utgivningsdagen. Här hittar du aktuella boksläpp.


/Sölve & vännerna på Boktugg

PS. Hur tror ni det gick med 60 minuter? Sådär. Jag fastnade i uppdateringar av DNS-inställningar, DKIM och andra tråkiga förkortningar som man gärna vill slippa. Det ska bara funka.

Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksåFör att få veta mer, kontakta oss på sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag är vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Uppgradera din prenumeration så kan du läsa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgång till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller välj ett helt år för endast 999 kr. Är ni flera på företaget välj prenumeration med flera konton.

Royalties från den svenska bokförsäljningen räcker räcker till minst 500 heltidstjänster – med en månadslön på 38 000 kr – som författare eller illustratörer. Rent statistiskt. Men eftersom royalties fördelas…


RUBRIKER


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu på Book Outlet: Läsare av nyhetsbrevet får 5% extra på redan låga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu på Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu på Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu på Akademibokhandeln: Handla vårt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-länkar där Boktugg får kick-back när du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


🤟 Tack för att du läste …

… ända hit. Du som är verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant så får du även tillgång till Analysbrevet. Där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du är nöjd med att läsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev så överväg att swisha en liten slant till oss då och då. Swishar du 100 kr eller mer så får du även prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör då så här:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka här för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berätta det så att vi får din epostadress. För varje hundralapp får du 25 dagar som Insider. Läs mer här.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp också. Alla bidrag hjälper oss att finansiera journalistiken.