Nu kommer Skribler – en svensk AI-tjänst för författare

Mats Ingelborn, förfttare och VD för Lejonel AB som utvecklar Skribler.

Författaren och förläggaren Mats Ingelborn lanserar nu Skribler som använder AI för att stödja och förbättra skrivandet för författare. Plot, karaktärer, stilanalys och inspiration är några områden.

– Det är så kul att introducera Skribler för skrivgemenskapen. Vårt mål är att eliminera skrivkramp och erbjuda författare en kompis i skapandeprocessen, som kan inspirera och föreslå nya vinklar och idéer. Skribler är mer än bara ett skrivverktyg; det är en medförfattare som aldrig tröttnar, säger Mats Ingelborn, VD för Lejonel AB som utvecklar Skribler, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Skribler använder sig av den senaste AI-tekniken för att erbjuda funktioner som karaktärsskapande, plotgenerering och stilanalys. Genom att förstå författarens unika röst och stil kan Skribler ge skräddarsydda förslag som förbättrar och fördjupar berättelsen.

  • Karaktärsskapande: Skapa dynamiska och komplexa karaktärer baserat på detaljerade personlighetsprofiler.
  • Plotgenerering: Utforska olika plotmöjligheter och narrativa strukturer för att hitta den perfekta vägen för din historia.
  • Stilanalys: Få feedback på din skrivstil och tips på hur du kan förbättra ditt språk och dina berättartekniker.
  • Obegränsad inspiration: Oavsett om du behöver en idé till en ny bok eller hjälp med att fylla ut en scen, står Skribler redo att assistera dygnet runt.

Basversionen av Skribler är gratis och därför ges alla författare en chans att upptäcka hur AI kan förändra deras skrivande. För mer omfattande och regelbunden användning finns två betalnivåer.

När började du bygga Skribler och vilka är dina förebilder internationellt?
– Som de flesta projekt föds inget vid ett specifik tillfälle utan växer gradvis fram. Skribler började sin bana för drygt 6 månader sedan och efter några månaders aktiv testning lanserar vi nu på riktigt. En förebild är SudoWrite som jag tycker ligger på samma nivå som Skribler, det vill säga i första hand är ett kreativt verktyg och inte ett tekniskt dito, säger Mats Ingelborn till Boktugg.

ChatGPT och andra språkmodeller behärskar ju svenska allt bättre – behövs det en särskild svensk AI-skrivtjänst?
– Skribler är en skrivtjänst och inte an AI-modell. GPT och Gemini är idag bra på svenska och Skribler använder dessa men också många fler AI-modeller, även sådana som inte kan användas i EU (tex Claude). Skribler är både ett verktyg för att ”hålla ihop” ditt skrivande och att få input, feedback och hjälp från olika AI-modeller. Dessa modeller är olika och kommer kunna ändras allteftersom de utvecklas och vi märker vad som fungerar bäst för tillfället.

Du är själv författare, hur använder du AI i ditt eget skrivande idag?
– Jag använder AI en hel del. Det är AIs förtjänst att jag vågade ta tag i att skriva på engelska. Med robusta AI-verktyg som kunde korrigera grammatik och språkuppbyggnad vågade jag publicera min första bok på engelska i höstas. Jag använder också AI för att bolla idéer, lite som en skrivkompis.

Är du orolig för att bli ersatt av AI?
– Nej, det kan jag nog inte påstå. Jag tänker att debatten som vi ser nu påminner väldigt mycket om debatten vi hörde om syntar för 40 år sedan, att de skulle ersätta musiker och fördumma musiken, men det blev snarare tvärt om. Vi har sett en enorm utveckling på musiksidan, där jag är övertygad om att syntarna och datorerna hjälpt massor av människor att bli ”musiker” utan att studera på högskolan i många år – på något sätt demokratiserat branschen. Jag brukear intala mig själv att det ända konstanta i livet är förändring, säger Mats Ingelborn.

Nyfiken? Besök https://skribler.se för att registrera dig och börja skriva den berättelse du alltid drömt om, uppmanar Mats.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.