Giftiga 1800-talsböcker tas bort i Frankrike

Frankrikes nationalbibliotek tar bort fyra titlar efter larm om arsenik. Arkivbild: GONZALO FUENTES/AP/TT.

Frankrikes nationalbibliotek tar bort fyra ”giftiga” boktitlar från 1800-talet. Skälet? De smaragdgröna omslagens bindning kan innehålla arsenik.

Att hantera böckerna skulle troligtvis endast orsaka mindre skada. Nu har de tagits bort för vidare analys, meddelar biblioteket.

Under den viktorianska eran användes gröna pigment, innehållandes arsenik, för att färga bindningarna.

Forskare vid University of Delaware har sedan 2019 testat förekomsten av tungmetaller i hundratals bokomslag. Man har upprättat en lista över potentiellt farliga volymer, som en del i projektet ”Poison Book Project”.

Frankrikes nationalbibliotek har en samling på mer än 16 miljoner titlar – där fyra var med på listan.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.