Fråga Boktugg: Vad kallas bokserier på fyra, fem, sex, sju eller fler böcker?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: En bokserie med tre böcker heter ju trilogi men finns det namn på längre bokserier i fyra, fem, sex, sju eller änu fler delar?

Svar: Det stämmer att en serie böcker i tre delar kallas trilogi (och nej, triologi är en felstavning) och är vanligt förekommande bland böcker numera. Det finns namn även på längre bokserier men de används inte alls lika frekvent och i vissa fall finns det flera benämningar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

  • Fyra böcker kallas ibland för kvartett som i Neapelkvartetten av Elena Ferrante, men det kan även kallas tetralogi från grekiskans tetra (fyra) och logi (lära). Andra kända bokserier på fyra böcker är Utvandrarserien av Vilhelm Moberg och Rymdodysséerna av Arthur C Clarke.

Det förekommer även att en serie på fyra böcker kallas för svit, men det är betyder snarare bokserie.

  • Fem böcker kallas pentalogi eller kvintologi. Kända exempel är Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.
  • Sex böcker kallas hexalogi och två klassiska hexalogier är science fiction-serien Dune av Frank Herbert och fantasy-serien om Övärlden av Ursula K. LeGuin.
  • Sju böcker kallas heptalogi eller septologi och är ett populärt antal böcker eftersom talet sju alltid har varit speciellt (Veckans sju dagar, världens sju underverk, regnbågens sju färger, de sju dödssynderna osv). Du känner säkert till Narniaböckerna av C S Lewis, Harry Potter-böckerna av J K Rowling och Stiftelseserien av Isaac Asimov (som ursprungligen var åtta noveller utgivna i bokform som en trilogi och därefter utökade med ytterligare fyra romaner). Men även På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust utgörs av åtta böcker.
  • Åtta böcker kallas oktalogi. Bridgerton-serien av Julia Quinn som även blivit en Netflix-serie består av åtta fristående böcker, varje bok med ett av syskonen Bridgerton i fokus: Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory och Hyacinth. Och författaren till denna artikel (Sölve Dahlgren) har skrivit InnebandyPiraterna-serien som består av åtta böcker – varav de tre sista utgör en egen trilogi.
  • Nio böcker kallas ennealogi och ett exempel på en sådan serie är Outlander-serien av Diana Gabaldon som dock har utlovat en tionde bok och dessutom skrivit en del noveller i samma universum.
  • Tio böcker kallas för dekalogi och här finns exempelvis Sjöwall Wahlöös serie Roman om ett brott och Jan Guillous Det stora århundradet. Eller varför inte det aktuella exemplet med ljudboksserien om staden December av författarparet Leffe och Caroline Grimwalker?

Ibland vet författaren inte i förväg hur många böcker en serie ska bli och därför blir det ibland fel när man sätter en etikett på bokserien. Som exemplet med Asimovs Stiftelsetrilogi som blev en heptalogi.

Och precis när vi svarat på den här frågan så inser vi att vi faktiskt svarat på en nästan identisk fråga för tre år sedan. Hoppsan.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.