ANNONS

Fråga Boktugg: Vad kallas en bokserie med fyra, fem eller sex delar?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag skriver på en serie och tänkte först att det skulle bli en trilogi, men nu funderar jag på om jag ska skriva ännu fler delar. Fast det låter ju så bra att säga ”Bla bla-trilogin” … Vad kallas egentligen en bokserie som har fyra, fem, sex eller fler böcker?

Svar: Trilogierna (det heter alltså inte TRIOlogi) har verkligen fått grepp om både litteratur- och filmvärlden. Men det finns liknande ord för serier om fler verk som hänger ihop, även om begreppen inte är lika vanliga.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Tetralogi – fyra verk

Pentalogi – fem verk

Hexalogi – sex verk

Heptalogi – sju verk

ANNONS

Oktalogi – åtta verk

Ennealogi – nio verk

Dekalogi – tio verk

Orden härstammar från grekiskans räkneprefix.

Det finns inget motsvarande namn för en bokserie som bara består av två delar, då brukar man bara tala om en ”bok med en uppföljare”, eller helt enkelt en ”serie”. 

Enstaka exempel finns på serier där man har valt att hämta inspiration från musikvärlden i serienamnet, som Neapelkvartetten av Elena Ferrante där det svenska förlaget Norstedts har valt ordet kvartett istället för att kalla det för Neapeltetralogin. (Det är dock fortfarande en tetralogi eftersom serien består av fyra böcker.)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se