Fråga Boktugg: Vad kallas en bokserie med fyra, fem eller sex delar?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag skriver på en serie och tänkte först att det skulle bli en trilogi, men nu funderar jag på om jag ska skriva ännu fler delar. Fast det låter ju så bra att säga ”Bla bla-trilogin” … Vad kallas egentligen en bokserie som har fyra, fem, sex eller fler böcker?

Svar: Trilogierna (det heter alltså inte TRIOlogi) har verkligen fått grepp om både litteratur- och filmvärlden. Men det finns liknande ord för serier om fler verk som hänger ihop, även om begreppen inte är lika vanliga.

Tetralogi – fyra verk

Pentalogi – fem verk

Hexalogi – sex verk

Heptalogi – sju verk

Oktalogi – åtta verk

Ennealogi – nio verk

Dekalogi – tio verk

Orden härstammar från grekiskans räkneprefix.

Det finns inget motsvarande namn för en bokserie som bara består av två delar, då brukar man bara tala om en ”bok med en uppföljare”, eller helt enkelt en ”serie”. 

Enstaka exempel finns på serier där man har valt att hämta inspiration från musikvärlden i serienamnet, som Neapelkvartetten av Elena Ferrante där det svenska förlaget Norstedts har valt ordet kvartett istället för att kalla det för Neapeltetralogin. (Det är dock fortfarande en tetralogi eftersom serien består av fyra böcker.)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL