ANNONS

Fråga Boktugg: Hur fungerar licenser för typsnitt?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag ska sätta min egen bok i Indesign och har hittat ett typsnitt jag gillar. Men så såg jag någonstans att man måste ha licens för att få använda ett typsnitt i kommersiellt sammanhang. Måste man alltså betala för att få använda ett typsnitt när man trycker/publicerar en bok? Hur gör man? Är det olika regler för tryck och digital publicering? Gäller det alla typsnitt?

Svar: Licensreglerna för typsnitt är snåriga och för att besvara frågan tar vi hjälp av Camilla Adolfsson som jobbar med grafisk produktion. Hon skriver:

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Grundprincipen är att det är utgivaren/avsändaren som måste ha licens för de typsnitt man använder. Det betyder att det är förlaget som ska köpa in de typsnitt som till exempel en inhyrd formgivare använder i en bok. Det gäller både om boken ska tryckas och om den publiceras digitalt som e-bok. Förlaget ska då inneha en slutanvändarlicens för sina typsnitt, och avgiften för detta baseras på antalet användare/datorer som har typsnitten installerade.

En formgivare har oftast en egen grunduppsättning typsnitt, som hen kan föreslå för sin uppdragsgivare att man använder, och om det blir verklighet är det förlaget som måste skaffa licensen.

ANNONS

Tidigare arbetade de flesta med Adobes FontFolio, ett gigantiskt bibliotek med tusentals typsnitt som man betalade en ordentlig summa för. Ursprungligen låg dessa på CD-skivor och senare nedladdningsbara filer via nätet. Efterhand som tekniken har utvecklats använder allt fler Adobes typsnitt via sitt Creative Cloud-abonnemang, det vill säga en molntjänst. Liksom programvarorna som ingår betalar man då en månadsvis avgift för tillgång till de typsnitt som ligger i Adobe Fonts bibliotek. Dessa fonter kan då inte laddas ner, utan användaren måste ha ett CC-abonnemang för att fonterna ska kunna användas.

Allt vanligare är också att man laddar ner typsnitt gratis från Google fonts. Dessa är så kallade open source och fria att använda både kommersiellt och redaktionellt. Dessa fonter laddar man ner och installerar på sin dator, till skillnad från Adobe Fonts som endast ligger i ”molnet” och kräver att man är Creative Cloud-abonnent.

Det går även att köpa licenser för typsnitt från andra leverantörer, till exempel Monotype (Fontbolaget), FontShop och Matton.

Användaren får aldrig modifiera eller på något sätt ändra i ett befintligt typsnitt utan tillstånd och godkännande från tillverkaren för detta. Exempelvis FontShop kan hjälpa till om detta blir aktuellt, till exempel vid en företagsanpassning av ett typsnitt för ett profilprogram.

/Camilla Adolfsson, CAPP

Här kan du läsa mer om de grundläggande principerna kring licenser för typsnitt och vilka regler som finns.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Bolaget bakom appen Bookself går i konkurs

I oktober 2019 berättade Boktugg om appen Bookself som tänkte utmana Amazonägda Goodreads med en social bokapp. På kort tid fick de tusentals användare, men uppenbarligen lyckades de inte få intäkter – eller kanske framför allt riskkapital i väntan på det. Di Digital rapporterar att grundarna lämnat in en konkursansökan förra veckan. 2019 omsatte bolaget endast 72 000 kronor och gjorde en förlust på drygt en miljon kronor. Förebilderna för Bookself var kinesiska sociala läsappar.

Läs hela artikeln »