ANNONS

Fråga Boktugg: Kan jag häva ett avtal om utgivning med förlag?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag har blivit antagen av ett förlag. Men nu har vi kommit en bra bit i redigeringsarbetet och plötsligt vill förlaget att jag ska byta kön och ålder på en av mina huvudkaraktärer, vilket skulle förändra hela berättelsen. Jag håller inte med och känner mig överkörd för det blir inte alls den bok jag ville. Jag har skrivit avtal med förlaget om två böcker och jag undrar om det går att häva avtalet?

Sveriges Författarförbund hjälper oss att svara på frågan:

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Huvudregeln är att avtalet ska hållas och det kan därför vara svårt att häva det.

Du är upphovsman till ditt verk, vilket innebär att du har ekonomiska och ideella rättigheter till det. Den ekonomiska rätten (2 § URL) innefattar en exklusiv rätt för upphovspersonen att tillgängliggöra, hyra, och sälja verket till allmänheten.

Den ideella rätten (3 § URL) består av dels en respekträtt och en namnangivelserätt. Respekträtten innebär att ingen annan får ändra i verket än upphovsmannen och namnangivelse ger upphovsmannen en rätt att bli namngiven vid varje användande. Den ideella rätten går inte att avtala bort.

Redigeringsarbetet är en väldigt viktig del av utgivningsprocessen. Det ska vara en öppen dialog med författaren och förlaget. Det är dock viktigt att komma ihåg att de förslag som förlaget lägger fram är endast förslag. Förlaget får inte ändra i ditt verk utan tillstånd – det hade kränkt dina ideella rättigheter. Mot bakgrund av att ni har avtalet om ett längre projekt, vore det lämpligt om ni hade kunnat boka in ett möte för att diskutera samarbetet och se hur ni ska gå vidare.

ANNONS

/Ana Rahbari, jurist
Sveriges Författarförbund


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se