Fråga Boktugg: Vad är genrelitteratur?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag har länge undrat över begreppet ”genrelitteratur”. Avser det en viss sorts litteratur? Tillhör inte alla böcker en genre? Jag har också fått för mig att det ofta används lite nedsättande, varför då?

Svar: Det är en väldigt bra fråga som du inte är ensam om att ställa. Genrelitteratur är ett konstigt och lite ålderdomligt begrepp som dock fortfarande används i olika sammanhang. En definition av genrelitteratur hör ihop med en definition av genre (en komplex sak som vi här bara skrapar lite på ytan på).

Enligt NE är genre (inom litteraturen) ”en diktart av mera utpräglad, avgränsad och samtidigt någorlunda stabil karaktär”. Exempel på sådana tydligt avgränsade genrer är deckare, romance, feelgood, skräck och science fiction. Samtidigt finns förstås otaliga blandningar av genrer, som mysdeckare (feelgood + krim) eller paranormal romantik (fantasy + romance).

Författare och förlag uppmanas numera att vara tydliga i all marknadsföring och kommunikation med vilken genre en bok tillhör. Så att den kan placeras i rätt fack, på rätt hylla eller i rätt kategori. För att hitta ”rätt” läsare. På gott och på ont. Praktiskt, tycker många, men vad händer när en bok är genreöverskridande? Och kommer en läsare som aldrig annars läser spänningslitteratur att ens titta på spänningshyllan? (2018 års Nobelpristagare Olga Tokarczuk höll en intressant föreläsning om genrebeteckningarnas vara eller icke vara.)

Men åter till genrelitteratur. Något förenklat kan man säga att det är ett samlingsbegrepp för den litteratur som tillhör en tydlig genre. Så vilka böcker ingår då inte i en genre? Vanliga samtidsromaner, klassisk prosa och biografier brukar generellt sett inte räknas till genrelitteraturen.

”[Vi kallar] inte exempelvis centrallyriken, proletärromanen eller den självbiografiska relationsromanen för genrelitteratur fastän vi kanske borde”, skrev Jonas Thente i DN för ett par år sedan, i en artikel som berörde huruvida Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros böcker kan räknas som genrelitteratur.

Vissa menar att genrelitteratur är synonymt med skräplitteratur. Alltså dålig litteratur. Förutsägbar, klichéartad och enkel. Raka motsatsen till finlitteratur. Men i takt med att genrerna hela tiden utvecklas förändras också den allmänna uppfattningen om dem. Alla olika typiska genrer har massvis med ambassadörer som kämpar för att höja genrernas status.

Romance är mer än heta kyssar och fantasy är mer än eldsprutande drakar. Det är fullt möjligt att ta upp aktuella samtidsfrågor fantastiken, se bara på genren klimatfiktion som har uppstått i kölvattnet av klimatkrisen.

Tittar man på topplistorna inser man snabbt att genrelitteratur säljer, och det bättre än icke-genrelitteratur. Och böcker som säljer måste väl ändå räknas som god litteratur eftersom många gillar dem? Varsågoda att diskutera i smågrupper.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL