ANNONS

Fråga Boktugg: Vad är genrelitteratur?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag har länge undrat över begreppet ”genrelitteratur”. Avser det en viss sorts litteratur? Tillhör inte alla böcker en genre? Jag har också fått för mig att det ofta används lite nedsättande, varför då?

Svar: Det är en väldigt bra fråga som du inte är ensam om att ställa. Genrelitteratur är ett konstigt och lite ålderdomligt begrepp som dock fortfarande används i olika sammanhang. En definition av genrelitteratur hör ihop med en definition av genre (en komplex sak som vi här bara skrapar lite på ytan på).

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Enligt NE är genre (inom litteraturen) ”en diktart av mera utpräglad, avgränsad och samtidigt någorlunda stabil karaktär”. Exempel på sådana tydligt avgränsade genrer är deckare, romance, feelgood, skräck och science fiction. Samtidigt finns förstås otaliga blandningar av genrer, som mysdeckare (feelgood + krim) eller paranormal romantik (fantasy + romance).

Författare och förlag uppmanas numera att vara tydliga i all marknadsföring och kommunikation med vilken genre en bok tillhör. Så att den kan placeras i rätt fack, på rätt hylla eller i rätt kategori. För att hitta ”rätt” läsare. På gott och på ont. Praktiskt, tycker många, men vad händer när en bok är genreöverskridande? Och kommer en läsare som aldrig annars läser spänningslitteratur att ens titta på spänningshyllan? (2018 års Nobelpristagare Olga Tokarczuk höll en intressant föreläsning om genrebeteckningarnas vara eller icke vara.)

Men åter till genrelitteratur. Något förenklat kan man säga att det är ett samlingsbegrepp för den litteratur som tillhör en tydlig genre. Så vilka böcker ingår då inte i en genre? Vanliga samtidsromaner, klassisk prosa och biografier brukar generellt sett inte räknas till genrelitteraturen.

”[Vi kallar] inte exempelvis centrallyriken, proletärromanen eller den självbiografiska relationsromanen för genrelitteratur fastän vi kanske borde”, skrev Jonas Thente i DN för ett par år sedan, i en artikel som berörde huruvida Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros böcker kan räknas som genrelitteratur.

ANNONS

Vissa menar att genrelitteratur är synonymt med skräplitteratur. Alltså dålig litteratur. Förutsägbar, klichéartad och enkel. Raka motsatsen till finlitteratur. Men i takt med att genrerna hela tiden utvecklas förändras också den allmänna uppfattningen om dem. Alla olika typiska genrer har massvis med ambassadörer som kämpar för att höja genrernas status.

Romance är mer än heta kyssar och fantasy är mer än eldsprutande drakar. Det är fullt möjligt att ta upp aktuella samtidsfrågor fantastiken, se bara på genren klimatfiktion som har uppstått i kölvattnet av klimatkrisen.

Tittar man på topplistorna inser man snabbt att genrelitteratur säljer, och det bättre än icke-genrelitteratur. Och böcker som säljer måste väl ändå räknas som god litteratur eftersom många gillar dem? Varsågoda att diskutera i smågrupper.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se