Seraf förlag släpper romance-antologi på Alla hjärtans dag

Gabriella P. Kjeilen, författare och kommunikatör på Seraf förlag, med novellsamlingen Våreld. Foto: Privat

15 noveller i genren paranormal romantik ryms i antologin Våreld som ges ut av det lilla fantasyförlaget Seraf idag den 14 februari 2020.

Romance är en populär genre, likaså litteratur med övernaturliga inslag – så varför inte slå ihop dem i ett och samma paket? Romantik kryddad med magi är definitionen av paranormal romance.

– Egentligen är det ganska likt vanlig romantik. Berättelsen byggs på många sätt upp på samma vis och huvudfokus ligger på att två karaktärer ska få varandra. Men, det finns paranormala inslag i berättelsen. Det kan handla om att en av karaktärerna är till exempel en vampyr, en häxa, en varulv eller en älva. Men det kan också vara något i världen som är magiskt eller delar av handlingen, berättar Gabriella P. Kjeilen, författare och kommunikatör på Seraf förlag.

Novellsamlingen Våreld innehåller 15 berättelser av 15 olika författare. Tre av dem är författare som är engagerade i Seraf förlag (Gabriella P. Kjeilen, Astrid Ahlberg och Sara Dalengren) och de övriga är vinnande bidrag från en novelltävling som förlaget utlyste hösten 2018.

– Vi kände att det fanns för lite paranormal romance på svenska. Det mesta som finns är översatt från andra språk. Vår författare Sara Dalengren är en av de få som skriver på svenska inom genren och vi kände att vi verkligen ville göra någon form av satsning där. Så vi bestämde oss för att utlysa en novelltävling på just temat paranormal romance, säger Gabriella.

Medarbetarna på förlaget agerade jury och valde ut tolv vinnande bidrag att arbeta vidare med, ett inte helt enkelt arbete eftersom det kom in många lovande noveller.

– Vi var noga med att poängtera att vi såg de inskickade novellerna som första utkast som sedan skulle bearbetas med redaktörsgenomgångar och slutligen korrektur. Det var något som vi fick bra feedback på från våra deltagare som tyckte det var kul och lärorikt att få jobba med sina noveller på det viset. 

Hur och när bestämde ni er för att släppa den just på Alla hjärtans dag?
– Det fanns med i tankarna redan från start. Eftersom antologin skulle handla om kärlek och vi ville släppa den på våren blev det ett självklart datum. 

Du är själv en av redaktörerna och dessutom medförfattare. Hur har det varit att jobba med boken?
– Det har varit otroligt lärorikt och utmanande. Det här var första gången jag jobbade med skönlitterära texter från personer som inte redan var en del av förlaget och jag lärde mig mycket om olika personers skrivstilar. Dessutom var det fantastiskt att få läsa alla bidrag och upptäcka vilka talanger där fanns som jag inte kände till tidigare. 

Förlaget jobbar just nu på nästa antologi som kommer att publiceras till Bokmässan. Den har temat dystopisk romantik, och föregicks även den av en novelltävling.

Seraf förlag grundades 2013, då under namnet Antares Bokförlag. Namnet Seraf antogs år 2016. Det är ett litet familjeföretag baserat i Uddevalla som ger ut ungefär 6–8 böcker om året. Gabriella jobbar med marknadsföring och omslagsformgivning på frilansbasis för Seraf parallellt med att hon arbetar heltid på ett annat företag. Även förläggaren Caroline Hurtig jobbar just nu med annat vid sidan av.

– Vi har kämpat på de senaste åren för att få ett företag som går runt, och i dagsläget rullar det på som det ska. Jag arbetar med marknadsföringen för att hela tiden nå ut till fler och vårda de läsare vi har genom att till exempel välja ut ambassadörer. Dessutom jobbar vi hårt med att våra böcker ska ha god kvalitet för att läsare ska vilja fortsätta köpa böcker från oss, säger Gabriella och tillägger: 

– Vi arbetar dessutom parallellt med en skräcksatsning där vi just nu letar novellmanus. Tanken är att det ska bli ett systerbolag som bara ger ut skräcklitteratur.

På tal om novelltävlingar: Du har väl inte missat Boktuggs novelltävling där du har chans att vinna 10 000 kronor?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Våreld

Våreld

En antologi fylld av paranormal romantik.


Fly från kyla och mörker och värm dig med kärleksfulla möten, tårdrypande återföreningar och stormande känslor som sträcker sig över tid och rum.
Kasta dig in i en spirande romans, upplev längtan och känn lågan från gammal kärlek som aldrig falnar. Bevittna hur sagor blir till verklighet och dröm dig bort. Läs mer »
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.